Harvinaiseen tautiin on törmätty Suomessa vain kerran. Kuva: Shutterstock
Harvinaiseen tautiin on törmätty Suomessa vain kerran. Kuva: Shutterstock

Plastikkakirurgin mukaan rintojen lymfoomaa on tutkittu vasta vähän. 

Tiesitkö, että silikoni-implanteissa voi piillä harvinaisen sairauden riski? 

New York Times kertoi hiljattain Raylene Hollrah -nimisestä naisesta, joka sairastui 33-vuotiaana rintasyöpään ja joutui poistattamaan rintansa.  Poisto-operaation ja kemoterapian jälkeen hän hankki itselleen silikonirinnat.

Vuonna 2013, kuusi vuotta rintasyöpädiagnoosin jälkeen, Hollrahin rinnoista löydettiin taas jotakin poikkeavaa. Kyse ei ollut tavallisesta syövästä, vaan harvinaislaatuisesta lymfoomasta, jonka aiheuttivat rintojen korjausleikkauksessa laitetut implantit.

– Maailmani mureni. Kävin kuuden vuoden ajan tasaisin väliajoin tutkituttamassa rintani syövän uusiutumisen varalta. Tunteakseni itseni naiselliseksi laitoin kehooni jotakin, joka aiheutti uuden taudin, Hollrah kertoo New York Timesin haastattelussa.

Karhea implantti voi aiheuttaa lymfooman

Hollrahin tauti on nimeltään ALCL, eli anaplastinen suurisoluinen lymfooma. Plastiikkakirurgian erikoislääkäri Asko Salmen mukaan lymfooma ei ole tavallinen rintasyöpä, vaan erittäin harvinainen imukudoksen syöpä, jossa syöpäsolut sijaitsevat immuunisysteemissä. ALCL on yksi lymfooman tyyppi, jota voi esiintyä eri puolilla kehoa.

– Silikoni-implanteista aiheutuvan rintasyövän riski on tutkitusti olematon. Ihmisen kehoon ei laiteta mitään, mikä voisi aiheuttaa syöpää, Salmi kertoo.

Suurisoluinen lymfooma on yhdistetty karheisiin implantteihin, sillä löydetyissä tapauksissa ALCL-soluja on löydetty implanttien ympäriltä. Rintojen lymfooma on lääketieteessä tuoreempi, vain muutamia vuosia tutkittu ilmiö. Koska ALCL on harvinainen ja vasta vähän tutkittu, sen syytä ei vielä tarkkaan tiedetä.

– Maailmanlaajuisesti sairaus on diagnosoitu noin 350:lla implantoidulla naisella. Suomessa tapauksia on vain yksi, sillä Suomessa implantteja on vähemmän verrattuna ulkomaihin.

Koska sairaus on yhdistetty karheisiin implantteihin, on alettua siirtyä kokonaan sileiden käyttöön.

Hyvissä ajoin huomattuna lymfooman ennuste on hyvä ja tauti parannettavissa. Hoitamattomana tauti johtaa kuolemaan.

Syytä hysteriaan ei ole. Salmi neuvoo kuitenkin ottamaan yhteyden lääkäriin, mikäli rinnat alkavat oireilla poikkeuksellisesti.

– Mikäli silikonirinnat turpoavat syyttä 7–9 vuotta leikkauksen jälkeen, on syytä käydä tutkituttamassa ne.

Unilääkäri Henri Tuomilehdon mukaan melatoniinin kysyntä on kasvanut, ja siksi siitä tehdään myös bisnestä.

Unilääkäri Henri Tuomilehto arvioi suomalaisten melatoniinin kulutuksen lisääntyneen entisestään. Tuomilehdon mukaan unen häiriöiden määrä on lisääntynyt, ja siksi yhä useampi turvautuu omatoimisesti melatoniiniin. 

Melatoniini on aivojen käpyrauhasesta erittyvä hormoni, joka edistää unta ja parantaa unen laatua. Lääkemelatoniinin myynti vapautui apteekkeihin vuoden 2013 alussa 1 mg pakkauksissa, mutta nykyään kuluttajille on tarjolla entistä suurempaa annosta. Ilman reseptiä melatoniinia saa jo 1,9 mg pakkauksessa.

– Melatoniinilla tehdään bisnestä. Käyttö on lisääntynyt ja kysyntää riittää, joten valmistajat haluavat tehdä kauppaa tuotteilla. Se on perimmäinen syy sille, miksi myyntiin on vapautunut isompaa annoskokoa, Tuomilehto sanoo.

Ei lopullinen ratkaisu

Melatoniini lupaa apua nukahtamiseen ja katkonaisiin yöuniin. Auttaako melatoniini todella uniongelmiin?

Tuomilehdon mukaan jotkut hyötyvät hormonista enemmän, toiset vähemmän. Hän silti korostaa, että myös muilla keinoilla pitää yrittää saada unta.

– Melatoniini ei ole ihmepilleri, eikä lopullinen ratkaisu uniongelmiin.

”Monet luottavat pillerin voimaan niin paljon, että he luulevat saavansa unta vain sen avulla.”

Entä millaiset vaikutukset isommalla annosmäärällä on käyttöön? Voiko tuote koukuttaa?

– En usko suuremmalla reseptivapaalla annosmäärälläkään olevan merkitystä, sillä lääkärin määräyksestä melatoniinia saa ja käytetään vielä isompana annoksena, Tuomilehto sanoo.

Koska tuotteen käyttö ja suosio tuore ilmiö, pitkäaikaisia vaikutuksia ei vielä tunneta.

– Tämän hetkisen tiedon mukaan melatoniinista ei ole haittoja. Koukuttava tuote se ei myöskään ole, koska kyse on kehon itsensä tuottamasta hormonista eikä unilääkkeestä.

Tuotteen lumevaikutukseen voi silti jäädä koukkuun. Tabletteja syödään, vaikka sille ei olisi edes tarvetta.

– Monet luottavat pillerin voimaan niin paljon, että luulevat saavansa unta vain sen avulla, Tuomilehto sanoo.

Pettikö dödö? Se ei ole välttämättä dödösi vika.

Kukaan meistä ei halua haista kainalohieltä, joten siitä syystä deodorantti on luultavasti maailman paras kauneustuote. Ja jokainen meistä sitä käyttääkin – mutta moni ei sitä tiedä, että myös dödöä voi sutia väärin.

Jos hien tuoksu pukkaa paidastasi läpi dödöstä huolimatta, syy voi piillä käyttötavassasi. The Independent listaa 4 virhettä, joihin dödöilivät tavallisesti kapsahtavat

1. Lisäät sitä aamulla

Deodoranttia sipaistaan kainaloihin tavallisesti heti herätyskellon soidessa, koska luonnollisesti haluat raikkaan vaikutelman kestävän aamusta iltaan.

Hieman yllättäen, dödöä kannattaa käyttää aamun sijaista iltaisin. Kun jätät sen vaikuttamaan yön ajaksi kainaloihin, sen vaikutus ja teho kestää pidempään. Aamulla kannattaa vain huuhdella kainalot puhtaaksi vedellä ja saippualla.

Lue myös: Tiesitkö tätä hiestä? 10 kiehtovaa faktaa

2. Olet märkä

Deodorantista saa parhaat tehot irti, kun sitä levittää täysin kuivalle iholle. Tämä ei välttämättä tullut yllätyksenä, sillä märkä iho imee huonosti tuotteita itseensä, ja tämä koskee myös dödöä.

”Oletko joskus joutunut kuivaamaan märkiä kainaloita föönilla? Epätoivoista, kyllä.

3. Puet päälle liian nopeasti

Oletko joskus joutunut kuivaamaan märkiä kainaloita föönilla? Epätoivoista, kyllä. Deodorantin levityksen jälkeen tämä on kuitenkin ihan hyödyllinen kikka, sillä kainaloiden pitää antaa kuivua kunnolla ennen pukeutumista.

4. Too much is too much

Deodoranttia ei kuulu käyttää joka päivä. Levitä deodoranttia kainaloon kaksi sipaisua molempiin kainaloihin, kerran tai kahdesti viikossa.

Lue myös: Olin kolme viikkoa ilman deodoranttia – lopputulos yllätti

Kokeile edes, vaikka ajatus päivästä ilman dödöä varmasti kammottaa.