Turkoosia nauhaa käytetään munasarjasyövän symbolina. Kuva: Shutterstock
Turkoosia nauhaa käytetään munasarjasyövän symbolina. Kuva: Shutterstock

Munasarjasyöpä ehtii usein edetä pitkälle ennen kuin sairastunut huomaa mitään. 

Munasarjasyöpä kuuluu kymmeneen yleisimpään naisten syöpään. Sairaus on salakavala: munasarjasyövän ennuste on Terveyskirjaston mukaan huonompi kuin muiden gynekologisten syöpien, koska tauti on aluksi oireeton. Oireettomuuden vuoksi sairautta ei useinkaan huomata ajoissa – ja toisaalta moni munasarjasyöpä löytyy tavallisella gynekologikäynnillä. 

Yleensä oireet alkavat vasta, kun sairaus on jo levinnyt vatsaonteloon. Mistä huomaamattomasti etenevän syövän sitten voi tunnistaa? Sairauden kokeneet kertovat.

1. Epäsäännöllinen vuoto

Viisikymppisenä diagnoosin saanut Sheryl Newcastle kertoo Health-lehdessä, että hänen huomionsa kiinnittyi ensimmäisenä kuukautisiin. Hän oli jo vaihdevuosissa, ja kuukautiset olivat loppuneet, mutta yhtäkkiä ne alkoivat taas tulla – kahden viikon välein. 

– Kun ne alkoivat uudestaan, tiesin heti, että jokin on pielessä, Sheryl sanoo Healthissa.

2. Paine virtsarakossa

Juoksuvalmentaja Kirsi Valasti huomasi munasarjasyövän oireet juostessaan. Syöpäkasvain tuntui Kirsin mukaan lantion vääränä asentona, hengityksessä ja paineena virtsarakossa. 

– En olisi huomannut sitä kävellessä enkä missään muussa lajissa, Kirsi kertoi aiemmin Me Naisille

Juoksun vahva iskutus sai paineen tuntumaan selvästi.

3. Uupumus

Lontoolainen Florenance Wilks kertoo Independentissä diagnoosistaan:

– Sain diagnoosin pitkälle edenneestä munasarjasyövästä maaliskuussa 2010. Olin kärsinyt runsaasta vuodosta, selkäkivuista ja äärimmäisestä väsymyksestä.

Juuri ennen diagnoosia Florenance huomasi myös, että ruoka ei maittanut ja pissalla piti ravata tavallista useammin. Ensin epäiltiin vaihdevuosia, mutta lopulta diagnoosi oli syöpä.

”En kiinnittänyt turvotukseen huomiota, koska ajattelin, että se liittyy kuukautisiin tai epäterveelliseen ruokavalioon.”

4. Turvotus

Vasta kaksikymppinen Ashley Steinberg kertoo Healthissa, että hänellä ensimmäinen syövän oire oli jatkuva turvotus. Heti hän ei tosin ajatellut syövän mahdollisuutta. 

– En kiinnittänyt turvotukseen huomiota, koska ajattelin, että se liittyy kuukautisiin tai epäterveelliseen ruokavalioon, Ashley muistelee. 

Kyse oli kasvaimesta, joka ehti vesimelonin kokoiseksi ennen kuin Ashley meni gynekologille. 

Joka viides suomalaisnainen kärsii D-vitamiinin puutoksesta.

Sori vaan, mutta kesä on nyt virallisesti ohi: on koittanut aika ottaa D-vitamiinilisä käyttöön. Vaikka ylenmääräinen vitamiinien nappailu on asiantuntijoiden mukaan tarpeetonta tai jopa vaarallista, D-vitamiinia suositellaan edelleen ihan jokaiselle suomalaiselle. Sitä pitäisi syödä lokakuun alusta maaliskuun loppuun. 

Saattaa kesän jälkeen kestää hetken, ennen kuin D-vitamiinilisän ottaminen muodostuu taas tavaksi, joten harjoitukset voi hyvin aloittaa jo syyskuun lopulla. 

Määrästä kiistellään, tarpeellisuudesta ei

Vaikka D-vitamiinin tarpeellisuudesta vallitsee tieteentekijöiden kesken vakaa yhteisymmärrys, viime vuosina sopivasta D-vitamiinin määrästä on käyty vilkasta keskustelua. Eviran virallinen suositus on, että vitamiinia napataan 10 mikrogrammaa vuorokaudessa.

D-vitamiinin syöminen kannattaa, vaikka iäkkyys ja osteoporoosi tuntuisivat kaukaisilta asioilta.

Terveyskirjaston mukaan 10 mikrogramman päivittäinen annos ei kuitenkaan riitä esimerkiksi vähentämään osteoporoosin vaaraa iäkkäillä, eikä 10 mikrogramman annoksen ylittämisellä ole huomattu olevan sivuvaikutuksia. D-vitamiinia uskaltaa virallistenkin suositusten mukaan syödä jopa 100 mikrogrammaa vuorokaudessa. 

D-vitamiinin syöminen kannattaa, vaikka iäkkyys ja osteoporoosi tuntuisivat kaukaisilta asioilta. D-vitamiinin on todettu vaikuttavan muun muassa diabetekseen, syöpään, vastustuskykyyn, MS-tautiin ja väsymykseen. Eikä sen osteoporoosinkaan niin kaukaiselta pitäisi tuntua: erittäin monella suomalaisella on kohonnut osteoporoosin riski, ja yksi syy siihen on juuri D-vitamiinilisän unohtaminen.

Ainakin joka viides kärsii puutoksesta

Suomalaisten D-vitamiinin saanti on 2000-luvulla kohentunut, mutta viimeisimmässä suomalaistutkimuksessa joka viides nainen ja joka neljäs mies kärsi D-vitamiinin puutteesta. 

Vierailija

On vain yksi ravintolisä, jota kaikkien suomalaisten kannattaa syödä – nyt sitä pitäisi taas muistaa ottaa

Tutkimusten mukaan kukaan normaalia kotiruokaa syövä suomalainen ei tarvitse mitään muita lisäravinteita kuin D-vitamiinia. Ainoan poikkeuksen tekevät sairaus tai allergia tai vanhuus, jolloin täysipainoista ruokaa ei yksinkertaisesti tule syötyä tai sitä ei saa riittävästi. Lisäravinteiden tekijöille on toki tuottoisampaa myydä lisäravinteita mahdollisimman paljon käyttämällä tunteisiin ja järkeenkin vetoavia argumentteja, joilla ei kuitenkaan ole minkäänlaista tieteellistä todistuspohjaa...
Lue kommentti
syökää deetä

On vain yksi ravintolisä, jota kaikkien suomalaisten kannattaa syödä – nyt sitä pitäisi taas muistaa ottaa

Nämä suomen suositukset on epätoivoinen yritys pitää suomalaiset sairaina, ja syömässä sairauksiin tuputettuja lääkkeitä. Omalta kohdaltani olen saanut 200 mikrogramman päiväannoksella oman tasoni vasta Kanadan suositusten alarajalle. Ja olen huomannut, että kaikki hämmästelevät, miksi minulla ei ole mitään säännöllistä lääkitystä tai muuta vaivaa ikäisekseni.
Lue kommentti

Asiantuntijan mukaan vatsan turvotus poistuu usein ihan itsestään.

Pierettääkö sinua jatkuvasti? Turpoaako mahasi helposti ison lounaan jälkeen?

Ennen kuin diagnosoit itsellesi keliakian ja alat vimmaisesti etsiä Googlesta muita vastauksia vatsavaivoihisi, rauhoitu hetkeksi.

Syypää mahavaivoihin ei välttämättä ole yhdessäkään yliherkkyydessä tai sairaudessa. Usein turvottelu on merkki pelkästään siitä, että mahasi toimii normaalisti.

”Vatsan kivuton turpoaminen ja pierut ovat ikäviä, mutta ne kuuluvat normaaliin ruuansulatukseen.”

Näin sanoo ainakin Helsingin Sanomien haastattelema ravitsemusterapeutti Leena Putkonen. Hän kertoo HS:n haastattelussa, että suurin osa vatsavaivoista on osa normaalia vatsan toimintaa.

– Tämän takia neuvon ihmisille, ettei ihan kaikessa kannata kuunnella kehoa. Vatsan kivuton turpoaminen ja pierut ovat ikäviä, mutta ne kuuluvat normaaliin ruuansulatukseen, Putkonen kertoo.

Myös Me Naisten taannoin haastattelema sisätautien erikoislääkäri Joni Suomi toteaa samaa.

– Turvotus on jännä vaiva. Vatsa turpoaa ruokailun takia ihan normaaleista syistä: ruuansulatus käynnistyy, vatsan suola- ja nestetasapaino muuttuu, paksusuoli tuottaa kaasuja. Turvotus saattaa olla myös oire ärtyvästä suolesta, mutta aina sille ei löydy selkeää syytä. Yleensä turvotus poistuu itsestään ja kuuluu siis hyvälaatuisiin toiminnallisiin vatsavaivoihin, hän kertoi.

Kakalle ja pierukävelylenkille mars!

Leena Putkosen mukaan yksi suurimmista syistä ruuansulatusvaivoihin on kakan ja ilmavaivojen pidätteleminen. Moni ujostelee vessassa käyntiä esimerkiksi toimistoympäristössä hajuhaittojen takia.

Putkonen kehottaa käymään kakalla aina silloin, kun siltä tuntuu.

Putkosen mukaan pidättely ei kuitenkaan kannata. Usein maha oireilee nimittäin ihan sen takia, ettei suoli pääse tyhjentymään normaalisti.

Siksi Putkonen kehottaa käymään kakalla aina silloin, kun siltä tuntuu. Myös kevyt pierukävelylenkki esimerkiksi lounaan jälkeen on hänen mielestään toimiva apu vatsavaivoihin. 

– Näillä pikkukeinoilla saa selätettyä ison osan vatsavaivoista, Putkonen toteaa HS:lle.

Milloin vaivojen takia kannattaa mennä lääkäriin?

Vaikka usein turvotus ja ilmavaivat ovat ihan vaaraton vaiva, joskus niiden takia on syytä suunnata ammattilaisen pakeille. Joni Suomen mukaan vatsavaivojen takia kannattaa mennä lääkäriin, jos…

  1. …on kovia, äkillisiä kipuja.
  2. …vatsavaivojen luonne muuttuu äkillisesti.
  3. …ulosteessa on verta.
  4. …uloste on mustaa.
  5. …vatsan toiminta muuttuu, esimerkiksi tulee kova ripuli tai ummetus.
  6. …oireisiin liittyy kuumetta.