Mammografiassa rinta puristetaan ohueksi, jotta sen rakenteiden kuvaamiseen tarvitaan mahdollisimman vähän röntgensäteitä. Kuva: Shutterstock
Mammografiassa rinta puristetaan ohueksi, jotta sen rakenteiden kuvaamiseen tarvitaan mahdollisimman vähän röntgensäteitä. Kuva: Shutterstock

Seitsemän rintasyöpää sairastanutta kertoo, mitkä oireet saivat heidät menemään lääkäriin.

Rintasyöpä ei aina oireile kyhmynä, joka löytyy rintoja tunnusteltaessa. Siksi rintasyöpään sairastuneet naiset ovat jakaneet sosiaalisessa mediassa tarinoitaan siitä, miten havaitsivat syövän.

27-vuotias Hayley Browning esimerkiksi kertoi, että kasvain hänen rinnassaan tuntui vain makuuasennossa.

– Useimmat nettisivut kehottavat tarkistamaan rinnat suihkussa, mutta jos olisin noudattanut ohjetta, kasvain olisi saattanut kasvaa liian isoksi, jotta se olisi ollut hoidettavissa, Hayley kirjoitti Facebookissa ja kehotti muitakin tutkimaan rintansa myös makuulla.

Claire Warnerin, 41, syöpä oli tuskin paljaalla silmällä havaittavissa, sillä rinnan alaosassa näkyi vain pieni kuoppa. Kasvain oli aiheuttanut ihon vetäytymisen sisäänpäin. Myös hän jakoi tarinansa sosiaalisessa mediassa, jotta muutkin osaisivat tarkkailla rintasyövän epätyypillisempiä merkkejä.

Aina ihminen itse ei ehdi edes huomata rintasyövän oireita. Suomessa kunnilla on velvollisuus järjestää rintasyöpäseulonnat 50–69-vuotiaille naisille kahden vuoden välein. Mammografia saattaa paljastaa kasvaimen, ennen kuin se on käsin tunnettavissa tai oireilee muuten.

Patteja, sattumia ja muita oireita

Kysyimme rintasyövän kokeneilta lukijoiltamme, miten heidän sairautensa löytyi. Seitsemän naista kertoi tarinansa:

”Vuosi sitten kävin 50-vuotisseulonnassa, jonka jälkeen sain kutsun lisätutkimuksiin. Löytönä oli ärhäkkä, triplanegatiivinen rintasyöpä. Pattia en ollut huomannut, eikä sitä lääkärin mukaan olisi voinut tunteakaan, koska kasvaimen halkaisija oli vain 0,7 millimetriä. Kohta on yksivuotiskontrolli, joka pelottaa jo nyt. Kannustan kaikkia tutkailemaan rintojaan ja osallistumaan seulontoihin!” Elämä ennen ja jälkeen diagnoosin, 50

”Pattia en ollut huomannut, eikä sitä lääkärin mukaan olisi voinut tunteakaan.”

”Menin lääkäriin oikean olkapään takia. Se oli kipeä ja viilsi välillä rintaan asti. Lääkäri määräsi mammografian ja ultran, onneksi molempiin rintoihin. Vasemmasta löytyi patti, joka olikin sitten syöpäkasvain.

Sitä ennen olin käynyt mammografiassa vajaa kaksi vuotta sitten. Silloin rinnassa oli lääkärin mukaan normaali nesterakkula, joita hyvin monella on, mutta minulla taisi olla jo silloin syöpärakkula. Se ei kuulemma vaatinut lisätutkimuksia. Vaatikaa heti lisätutkimuksia, jos mammografiassa löytyy jotain. Nyt olen käynyt läpi sytostaattihoidot ja sädetykset. Selvisin osapoistolla ja imusolmukkeiden poistolla. Maaliskuussa edessä on ensimmäinen tarkastus.” Siru, 55

”Kasvain löytyi ihan klassisesti. Suihkussa, sattumalta, peseytyessä. Ei mitään oireita, eikä mitään sukurasitteita. Pelkkä täysin kivuton patti. Olin ihan varma, että kyseessä on vain rasvapatti, mutta kiitos sen, että asia on näin paljon esillä, hakeuduin tutkimuksiin. Sain nopeasti hyvän ja tehokkaan hoidon. Nyt on toistaiseksi selätetty tuo rasvapatti, joka siis olikin aggressiivinen, pahanlaatuinen syöpä.” Sanna, 42

”Olin ihan varma, että kyseessä on vain rasvapatti.”

”Sairastuin rintasyöpään vuonna 2009. Silloin hakeuduin lääkäriin toisen, ’terveen’ rinnan tulehduksen vuoksi. Minulta otettiin mammografia,ultra ja ohutneulanäyte. Mammografia ja ultra olivat puhtaat ja ohutneulanäyte epävarma. Kun sitten viimein otettiin paksuneulanäyte, huomattiin rintasyöpä toisessa rinnassa. Luulen, että myös toisessa oli jo syöpä, koska tauti uusi heti vuonna 2011, jolloin se oli jo levinnyt jokaiseen kainalon imusolmukkeeseen.” Eeva, 56

”Rintaani ilmestyi oliivinmuotoinen patti syksyllä. Siitä otettiin näyte kahdesti, koska tulos oli epäselvä. Seurasi kaksi leikkausta, ensin osapoisto ja kainalon tyhjennys ja sitten kuukauden kuluttua koko rinnan poisto. Vasta silloin selvisi, että kasvain oli isokokoinen.

Harmittaa, että rintaani ei poistettu heti ensimmäisellä kerralla, vaikka lääkäri huomasi leikkauksen aikana, että poisto on edessä. Kuulemma siihen täytyy olla potilaan suostumus. Ehdotan, että joka ainoalta rintasyöpäpotilaalta kysytään heti lupa mahdolliseen poistoon ennen leikkausta. Säästyttäisiin turhilta leikkauksilta, ja potilas pääsisi nopeasti jatkohoitoon.” Linda, 48

”Jälkeenpäin tajusin, että olin tosi väsynyt iltaisin.”

”Löysin patin itse. Sängyssä selälläni maatessa, patin puoleinen käsi ylhäällä, tunnustelin rinnan ulkosyrjää. Ihan sattumaa se oli, sillä en silloin tutkinut rintoja mitenkään säännöllisesti. Patti oli niin suuri, että arvasin heti, mitä se on.” Her2 positiivinen 42v/2008, 51

”Sairastuin vuonna 2005 ollessani 48-vuotias. Havaitsin jo aikaisemmin rinnan yläpuolella patin, mutta en osannut yhtään yhdistää sitä rintasyöpään. Patti jotenkin vaivasi mieltä ja menin työpaikkalääkärille, joka passitti jatkotutkimuksiin. Vasen rinta poistettiin, Gradus III, sytostaatit, säteet sekä viisi vuotta Tamofen-lääkitystä. Jälkeenpäin tajusin, että olin tosi väsynyt iltaisin ja nukuin pitkät unet, mikä ei ollut tapaistani, mutta en kokenut itseäni mitenkään sairaaksi.” Lennu, 60

Lääkebisnes tappaa

Rintasyövän kokeneet kertovat, miten sairaus löytyi: ”Olkapää oli kipeä ja viilsi välillä rintaan asti”

Mieluummin enemmän röntgensäteitä, kuin väkivaltaista rintojen murskaamista ja litistämistä, joka itsessään rikkoo rintarauhasen soluja ja voi aiheuttaa solumuutoksia. Seulonnassa pyritään täydellisiin kuviin, hoidettavien tuntemuksista välittämättä. Pitäisi muistaa, että hoidetaan ihmisiä. Ei ole oikea tutkimus sellainen, jossa kudosnesteet lentävät ja rinnat rikkoutuvat. Pitää voida tehdä kivuttomammin, vaikka enemmillä säteillä.
Lue kommentti

Unilääkäri Henri Tuomilehdon mukaan melatoniinin kysyntä on kasvanut, ja siksi siitä tehdään myös bisnestä.

Unilääkäri Henri Tuomilehto arvioi suomalaisten melatoniinin kulutuksen lisääntyneen entisestään. Tuomilehdon mukaan unen häiriöiden määrä on lisääntynyt, ja siksi yhä useampi turvautuu omatoimisesti melatoniiniin. 

Melatoniini on aivojen käpyrauhasesta erittyvä hormoni, joka edistää unta ja parantaa unen laatua. Lääkemelatoniinin myynti vapautui apteekkeihin vuoden 2013 alussa 1 mg pakkauksissa, mutta nykyään kuluttajille on tarjolla entistä suurempaa annosta. Ilman reseptiä melatoniinia saa jo 1,9 mg pakkauksessa.

– Melatoniinilla tehdään bisnestä. Käyttö on lisääntynyt ja kysyntää riittää, joten valmistajat haluavat tehdä kauppaa tuotteilla. Se on perimmäinen syy sille, miksi myyntiin on vapautunut isompaa annoskokoa, Tuomilehto sanoo.

Ei lopullinen ratkaisu

Melatoniini lupaa apua nukahtamiseen ja katkonaisiin yöuniin. Auttaako melatoniini todella uniongelmiin?

Tuomilehdon mukaan jotkut hyötyvät hormonista enemmän, toiset vähemmän. Hän silti korostaa, että myös muilla keinoilla pitää yrittää saada unta.

– Melatoniini ei ole ihmepilleri, eikä lopullinen ratkaisu uniongelmiin.

”Monet luottavat pillerin voimaan niin paljon, että he luulevat saavansa unta vain sen avulla.”

Entä millaiset vaikutukset isommalla annosmäärällä on käyttöön? Voiko tuote koukuttaa?

– En usko suuremmalla reseptivapaalla annosmäärälläkään olevan merkitystä, sillä lääkärin määräyksestä melatoniinia saa ja käytetään vielä isompana annoksena, Tuomilehto sanoo.

Koska tuotteen käyttö ja suosio tuore ilmiö, pitkäaikaisia vaikutuksia ei vielä tunneta.

– Tämän hetkisen tiedon mukaan melatoniinista ei ole haittoja. Koukuttava tuote se ei myöskään ole, koska kyse on kehon itsensä tuottamasta hormonista eikä unilääkkeestä.

Tuotteen lumevaikutukseen voi silti jäädä koukkuun. Tabletteja syödään, vaikka sille ei olisi edes tarvetta.

– Monet luottavat pillerin voimaan niin paljon, että luulevat saavansa unta vain sen avulla, Tuomilehto sanoo.

Pettikö dödö? Se ei ole välttämättä dödösi vika.

Kukaan meistä ei halua haista kainalohieltä, joten siitä syystä deodorantti on luultavasti maailman paras kauneustuote. Ja jokainen meistä sitä käyttääkin – mutta moni ei sitä tiedä, että myös dödöä voi sutia väärin.

Jos hien tuoksu pukkaa paidastasi läpi dödöstä huolimatta, syy voi piillä käyttötavassasi. The Independent listaa 4 virhettä, joihin dödöilivät tavallisesti kapsahtavat

1. Lisäät sitä aamulla

Deodoranttia sipaistaan kainaloihin tavallisesti heti herätyskellon soidessa, koska luonnollisesti haluat raikkaan vaikutelman kestävän aamusta iltaan.

Hieman yllättäen, dödöä kannattaa käyttää aamun sijaista iltaisin. Kun jätät sen vaikuttamaan yön ajaksi kainaloihin, sen vaikutus ja teho kestää pidempään. Aamulla kannattaa vain huuhdella kainalot puhtaaksi vedellä ja saippualla.

Lue myös: Tiesitkö tätä hiestä? 10 kiehtovaa faktaa

2. Olet märkä

Deodorantista saa parhaat tehot irti, kun sitä levittää täysin kuivalle iholle. Tämä ei välttämättä tullut yllätyksenä, sillä märkä iho imee huonosti tuotteita itseensä, ja tämä koskee myös dödöä.

”Oletko joskus joutunut kuivaamaan märkiä kainaloita föönilla? Epätoivoista, kyllä.

3. Puet päälle liian nopeasti

Oletko joskus joutunut kuivaamaan märkiä kainaloita föönilla? Epätoivoista, kyllä. Deodorantin levityksen jälkeen tämä on kuitenkin ihan hyödyllinen kikka, sillä kainaloiden pitää antaa kuivua kunnolla ennen pukeutumista.

4. Too much is too much

Deodoranttia ei kuulu käyttää joka päivä. Levitä deodoranttia kainaloon kaksi sipaisua molempiin kainaloihin, kerran tai kahdesti viikossa.

Lue myös: Olin kolme viikkoa ilman deodoranttia – lopputulos yllätti

Kokeile edes, vaikka ajatus päivästä ilman dödöä varmasti kammottaa.