Oli vesipullo millainen hyvänsä, sitä pitää pestä, sanovat asiantuntijat. Kuva: Shutterstock
Oli vesipullo millainen hyvänsä, sitä pitää pestä, sanovat asiantuntijat. Kuva: Shutterstock

Pelko pois ja pullo pesuun.

Lasisista juomapulloista on viime vuosina tullut trendikkäiden ja tiedostavien asuste. Lasipulloja kehutaan luonnollisuudesta, kemikaalittomuudesta ja siitä, ettei niistä irtoa juomaan makuja.

Muovipullot taas eivät ole kummoisessa maineessa: niistä pelätään liukenevan juomaan ftalaatteja, bisfenoli A:ta sekä muita haitallisia aineita. Lisäksi muovi naarmuuntuu lasia helpommin, ja naarmuihin kertyy mikrobeja.

Lue lisää: Täytätkö vesipullon yhä uudelleen? Tästä ällöttävästä syystä ei kannattaisi

Kauniisti muotoiltu lasipullo on toki tyylikkäämpi kuin vesipullona uuden elämän saanut limsapullo, jonka etiketti roikkuu mukana rispaantuneena. Mutta onko muovipullo todella terveydelle vaarallinen? Kysyimme Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Lainsäädäntö ajan tasalla

Tutkimusprofessori Matti Vilukselan mukaan lainsäädäntö suojelee kuluttajia haitallisilta aineilta, joten kovin huolissaan ei tarvitse olla.

– Esimerkiksi BPA:ta ja ftalaatteja säädellään laissa, jotta tuotteista ei irtoaisi niin merkittäviä määriä aineita, että sillä olisi kuluttajalle vaikutusta. 

Elintarvikkeiden, kuten pullotetun veden, kanssa kosketuksissa olevia materiaaleja koskee tietty EY-asetus. Eviran mukaan materiaaleista ja tarvikkeista ei saa tavallisissa tai ennakoitavissa käyttöolosuhteissa siirtyä elintarvikkeeseen niin paljon ainesosia, että ne voisivat vaarantaa terveyden.

– Oletus on, että lainsäädäntö on riittävää, THL:n Kemikaalit ja terveys -yksikön tutkimusprofessori Hannu Kiviranta sanoo.

Mielenkiintoista toki on, onko limupullon uusiokäyttö vesipullona EY-asetuksessa mainittu ”tavallinen tai ennakoitava käyttöolosuhde”.

Tutkimustieto puuttuu

Kiviranta tai Viluksela eivät ole kumpikaan törmänneet tutkimuksiin, jotka käsittelisivät kattavasti ainesosien liukenemista muovipulloista veteen eri käyttöolosuhteissa. Saatavilla olevissa tutkimuksissa ei ole havaittu, että haitallisia kemikaaleja liukenisi veteen normaalissa käytössä niin paljon, että niistä olisi haittaa terveydelle.

Voidaan kuitenkin sanoa, että lasista liukenee vähemmän kemikaaleja kuin lasia pehmeämmästä tai jopa kertakäyttöiseksi tarkoitetusta muovista. 

”Jos jokin liukenee, se liukenee ajan myötä kokonaan pois.”

Vilukselan ja Kivirannan mukaan muovipullojen  asettaminen paremmuusjärjestykseen on hankalaa siksi, että muovipulloja on hyvin monenlaisia.

– Ei ole vain yhtä muovilaatua, ja mahdollisiin aineiden irtoamisiin vaikuttaa niin moni asia, kuten se, onko pulloon laitettu aine kuumaa vai kylmää, mikä aineen pH on, ja säilytetäänkö pulloa auringossa, Kiviranta sanoo.

Hygienia on tärkeintä

Liukenevia kemikaaleja suurempi ongelma juomapullossa saattaa olla pesun puute. Harva muistaa hinkata vesipulloaan päivittäin astianpesuaineella ja sopivan lämpimällä vedellä sekä huolehtia, että pullo kuivuu asianmukaisesti. 

Muovipullot ja niissä oleva vesi eivät ole steriilejä, ja pullon suusta juominen lisää mikrobien määrää entisestään. 

Paitsi että pesu vähentää mikrobeja, THL:n asiantuntijoiden mukaan se todennäköisesti myös pienentää liukenevien aineiden pitoisuuksia.

– Jos jokin liukenee, se liukenee ajan myötä kokonaan pois, Matti Viluksela toteaa.

Vesipullon huonoja terveysvaikutuksia pelkäävän kannattaa siis ennen kaikkea pestä pulloaan säännöllisesti. Tarkalla makuaistilla varustetulle tai esteetikolle lasipullo saattaa silti olla paras valinta. 

Unilääkäri Henri Tuomilehdon mukaan melatoniinin kysyntä on kasvanut, ja siksi siitä tehdään myös bisnestä.

Unilääkäri Henri Tuomilehto arvioi suomalaisten melatoniinin kulutuksen lisääntyneen entisestään. Tuomilehdon mukaan unen häiriöiden määrä on lisääntynyt, ja siksi yhä useampi turvautuu omatoimisesti melatoniiniin. 

Melatoniini on aivojen käpyrauhasesta erittyvä hormoni, joka edistää unta ja parantaa unen laatua. Lääkemelatoniinin myynti vapautui apteekkeihin vuoden 2013 alussa 1 mg pakkauksissa, mutta nykyään kuluttajille on tarjolla entistä suurempaa annosta. Ilman reseptiä melatoniinia saa jo 1,9 mg pakkauksessa.

– Melatoniinilla tehdään bisnestä. Käyttö on lisääntynyt ja kysyntää riittää, joten valmistajat haluavat tehdä kauppaa tuotteilla. Se on perimmäinen syy sille, miksi myyntiin on vapautunut isompaa annoskokoa, Tuomilehto sanoo.

Ei lopullinen ratkaisu

Melatoniini lupaa apua nukahtamiseen ja katkonaisiin yöuniin. Auttaako melatoniini todella uniongelmiin?

Tuomilehdon mukaan jotkut hyötyvät hormonista enemmän, toiset vähemmän. Hän silti korostaa, että myös muilla keinoilla pitää yrittää saada unta.

– Melatoniini ei ole ihmepilleri, eikä lopullinen ratkaisu uniongelmiin.

”Monet luottavat pillerin voimaan niin paljon, että he luulevat saavansa unta vain sen avulla.”

Entä millaiset vaikutukset isommalla annosmäärällä on käyttöön? Voiko tuote koukuttaa?

– En usko suuremmalla reseptivapaalla annosmäärälläkään olevan merkitystä, sillä lääkärin määräyksestä melatoniinia saa ja käytetään vielä isompana annoksena, Tuomilehto sanoo.

Koska tuotteen käyttö ja suosio tuore ilmiö, pitkäaikaisia vaikutuksia ei vielä tunneta.

– Tämän hetkisen tiedon mukaan melatoniinista ei ole haittoja. Koukuttava tuote se ei myöskään ole, koska kyse on kehon itsensä tuottamasta hormonista eikä unilääkkeestä.

Tuotteen lumevaikutukseen voi silti jäädä koukkuun. Tabletteja syödään, vaikka sille ei olisi edes tarvetta.

– Monet luottavat pillerin voimaan niin paljon, että luulevat saavansa unta vain sen avulla, Tuomilehto sanoo.

Pettikö dödö? Se ei ole välttämättä dödösi vika.

Kukaan meistä ei halua haista kainalohieltä, joten siitä syystä deodorantti on luultavasti maailman paras kauneustuote. Ja jokainen meistä sitä käyttääkin – mutta moni ei sitä tiedä, että myös dödöä voi sutia väärin.

Jos hien tuoksu pukkaa paidastasi läpi dödöstä huolimatta, syy voi piillä käyttötavassasi. The Independent listaa 4 virhettä, joihin dödöilivät tavallisesti kapsahtavat

1. Lisäät sitä aamulla

Deodoranttia sipaistaan kainaloihin tavallisesti heti herätyskellon soidessa, koska luonnollisesti haluat raikkaan vaikutelman kestävän aamusta iltaan.

Hieman yllättäen, dödöä kannattaa käyttää aamun sijaista iltaisin. Kun jätät sen vaikuttamaan yön ajaksi kainaloihin, sen vaikutus ja teho kestää pidempään. Aamulla kannattaa vain huuhdella kainalot puhtaaksi vedellä ja saippualla.

Lue myös: Tiesitkö tätä hiestä? 10 kiehtovaa faktaa

2. Olet märkä

Deodorantista saa parhaat tehot irti, kun sitä levittää täysin kuivalle iholle. Tämä ei välttämättä tullut yllätyksenä, sillä märkä iho imee huonosti tuotteita itseensä, ja tämä koskee myös dödöä.

”Oletko joskus joutunut kuivaamaan märkiä kainaloita föönilla? Epätoivoista, kyllä.

3. Puet päälle liian nopeasti

Oletko joskus joutunut kuivaamaan märkiä kainaloita föönilla? Epätoivoista, kyllä. Deodorantin levityksen jälkeen tämä on kuitenkin ihan hyödyllinen kikka, sillä kainaloiden pitää antaa kuivua kunnolla ennen pukeutumista.

4. Too much is too much

Deodoranttia ei kuulu käyttää joka päivä. Levitä deodoranttia kainaloon kaksi sipaisua molempiin kainaloihin, kerran tai kahdesti viikossa.

Lue myös: Olin kolme viikkoa ilman deodoranttia – lopputulos yllätti

Kokeile edes, vaikka ajatus päivästä ilman dödöä varmasti kammottaa.