Kohta ne pukkavat päälle, nimittäin vaihdevuodet. Kuva: Shutterstock
Kohta ne pukkavat päälle, nimittäin vaihdevuodet. Kuva: Shutterstock

Vaihdevuosien ensimmäiset oireet voivat alkaa jo nelikymppisenä. Mutta niidenkin jälkeen on elämää, lupaa gynekologi Maija Kajan.

Naamakarvat kasvavat, alapää kuivuu ja seksi loppuu. Nainen muuttuu hikoilevaksi ja huokailevaksi olennoksi, jonka seurassa kukaan ei kestä olla.

Vai miten se meni? Vaihdevuodet ovat tämän ajan suurin tabu, koska niiden jälkeen ei ole enää elämää. Vai onko?

Kyllä on, gynekologi Maija Kajan vastaa.

Tässä jutussa hän kertoo meille vaihdevuosista kaiken, mitä olemme ikinä halunneet tietää.

Milloin ja miten ne alkavat?

Voiko jostain ennustaa, että vaihdevuodet ovat kohta pukkaamassa päälle?  

Ennakoivat oireet liittyvät usein kuukautisiin. Kierto muuttuu epäsäännölliseksi ja tulee vuotohäiriöitä. Yleensä kuukautiset tulevat ensin tiuhemmin ja sitten harvakseltaan. Tämä on merkki keltarauhashormonin tuotannon yskimisestä.

Myös mielialan vaihtelut, aamuyön unettomuus ja nivelkivut voivat kieliä estrogeenitason laskusta.

Jos kuukautiset alkoivat nuorena, tarkoittaako se, että myös vaihdevuoteni alkavat aikaisin?

Todennäköisesti ei. Tutkimustietoa asiasta en ole nähnyt.

Alkavatko vaihdevuodet minulla samaan aikaan kuin äidilläni?

Voi hyvin olla. Vaihdevuosien alkamisesta ja niihin liittyneistä oireista kannattaa jutella äidin ja äidin puolen suvun naisten kanssa. Äidin vaihdevuosien alkamisikä voi antaa viitteitä siitä, missä iässä ja mitä oireita alkaa tulla – tosin tässäkin jokainen on yksilö.

Paitsi vaihdevuosioireista ja vaihdevuosien kestosta, kannattaa kysellä myös suvun sairauksista. Onko suvussa sepelvaltimotautia, diabetesta, dementiaa, osteoporoosi, syvää laskimotukosta, aivoinfarkteja tai paksusuoli- ja rintasyöpää. Hoidon räätälöinnissä ja seurannassa näistä tiedoista on hyötyä. Monen taudin riskiä voidaan vähentää estrogeenikorvaushoidolla. 

Voiko vaihdevuosien alkamisen selvittää estrogeenitason mittauksella tai muulla keinoin?

Jos oireet ovat selvät, ei mitään verikokeita ole välttämätöntä ottaa. Estrogeenitasot vaihtelevat paljon enkä pidä niiden mittaamista tärkeänä. Follikkelia stimuloivan hormonin (FSH) tason mittauksesta voi olla hyötyä; jos kuukautiset pellittävät, se mitataan vuodon aikana tai pian sen loputtua, kierron 3.–10.päivänä.

Voivatko vaihdevuodet alkaa jo kolmekymppisenä?

Voivat, mutta silloin puhutan ennenaikaisista vaihdevuosista. Jos lääkäri toteaa vaihdevuosien alkaneen alle 40-vuotiaana, nainen on oikeutettu saamaan tavanomaista suuremman Kela-korvauksen hormonikorvaushoidosta 50-vuotiaaksi saakka.

Vaikuttaako hormonaalisen ehkäisyn pitkäaikainen käyttö jotenkin vaihdevuosiin?

En ole nähnyt tähän liittyvää tutkimusta ja pidän epätodennnäköisenä, että sillä olisi vaikutusta. Hormonaalinen ehkäisy voi kuitenkin vaikuttaa vaihdevuosien alkamisen huomaamista, kun joko kuukautiset tulevat pillereiden vaikutuksesta säännöllisesti tai hormonikierukka on lopettanut kuukautiset jo paljon ennen vaihdevuosia.

Jos on käynyt hedelmöityshoidoissa, voivatko vaihdevuodet alkaa aikaisemmin?

Minulla ei ole tästä varmaa tietoa. Ainoa asia, joka varmuudella voi varhentaa vaihdevuosia on tupakointi.

Mitä sitten tapahtuu?

Muutunko vaihdevuosien myötä vääjäämättä raivoavaksi ämmäksi?

Kaikkein tavallisin vaihdevuosien oire tosiaan on lisääntynyt ärtymys. Yli 90% naisista, joiden estrogeenitaso on laskenut, kertoo kärsivänsä – ja läheistensä kärsivän – aiempaa äkillisemmästä raivosta ja lyhyestä pinnasta.  Muita mielialaan liittyviä oireita ovat muun muassa masentuneisuus, ahdistuneisuus, saamattomuus ja uupumus.

Vaihdevuosi-ikäiset naiset elävät usein ruuhkavuosia, jolloin he painavat pitkää päivää töissä, joutuvat huolehtimaan murrosikäisistä lapsistaan ja vanhenevista vanhemmistaan. Osa mielialan vaihtelusta voi liittyä myös siihen, miten kovilla silloin muuten ollaan.

Riittävätkö puutarhanhoito ja jooga, jos ei tahdo käyttää hormonivalmisteita tai lääkkeitä?

Toisille riittävät. Mindfullnessin on todettu auttavan masentuneisuuteen, samoin varmaan puutarhanhoito auttaa. Jooga, kävely, tanssi ja lenkkeily helpottavat monien oireita.

Neljänkympin kieppeillä kannattaa koukuttaa itsensä yhteen tai mieluiten muutamaan liikuntalajiin, sillä liikunta voi helpottaa oireita ja vähentää niiden tautien riskejä, jotka liittyvät estrogeenin vähenemiseen. Monella itsetunto vanhemmiten paranee, ja alkaakin innostua vaikka baletista tai napatanssista, mitä ei ikinä nuorempana olisi kehdannut. Kulttuurilla ja erityisesti musiikilla on paljon hyviä vaikutuksia elämänlaatuun ja terveyteen.

D-vitaminivarasto kannattaa rakentaa jo ennen vaihdevuosia – mitä varhemmin sen parempi. D-vitamiini vähentää monien tautien riskejä. Suosittelen käyttämään D-vitamiinia mieluiten kapselina vähintään vuoden ajan 700 mikrogrammaa viikossa. Vuoden käytön jälkeen D-vitamiinivaraston suuruus kannattaa kontrolloida verikokeella ja räätälöidä annosta sen perusteella.

Entäs se hormonihoito?

Jos nainen hoitaa vaihdevuosia hormoneilla, tarkoittaako se, että hän haluaa epätoivoisesti pysyä ikuisesti nuorena?

Tämä on äärimmäisen loukkaava ja naisia halveksuva näkemys. Vaihdevuosioireet ovat monella kammottavia ja elämänlaadun ja ilon murentavia. Nuoruuden tavoittelu on hoidossa kaukana. Hormonikorvaushoidolla haetaan hyvää elämänlaatua ja terveyttä.

Jatkuvatko kuukautiset mummonakin, jos syö hormoneja niin vanhaksi?

Eivät. Hoitoja, joilla "tehdään" vuoto ei tarvitse käyttää kuin noin vuoden ajan viimeisistä omista kuukautisista. Tämän jälkeen siirrytään vuodottomaan hoitoon. Vuodoton hoito onnistuu yleensä hoidon alusta alkaen annostelemalla kohtusyöpää vastaan tarvittava keltarauhashormoni kohdun sisälle eli hormonikierukalla.

Kauanko hormonikorvaushoito kestää? Ja eivätkö oireet kuitenkin tule sitten lopulta, kun lääkityksen lopettaa?

Oireet jatkuvat hyvin vaihtelevan ajan. Joillakin oireet helpottavat ilman hoitoa muutamassa vuodessa, toisella ne jatkuvat ehkä 5-10 vuoden ajan. On myös naisia, jotka hikoilevat yöpaitansa märäksi monta kertaa yössä yli 90-vuotiaana.

Oireita ei siirretä hoidolla. Jos oireet palaavat hoidon jälkeen, on se merkki siitä, että ne olisivat joka tapauksessa edelleen jatkuneet. Jos oireet olisivat loppuneet hoitovuosien aikana, eivät ne enää hoidon päätyttyä palaa.

Koska estrogeenin vähyys on niin suuri riski terveydelle, en suosittele hoidon lopettamista koskaan.

Apua, miten käy seksin?

Loppuuko seksi vaihdevuosiin? Tekeekö minun enää ikinä mieli seksiä niiden jälkeen?  

Ei lopu. Monelle seksi on vaihdevuosien jälkeen aiempaa suurempi nautinto. Tämä voi liittyä myös ikään, sillä moni nainen kertoo löytäneensä itsensä seksuaalisena olentona vasta neljänkympin kieppeillä. Itsetunto on monilla parempi kuin nuorena eivätkä allit tai vatsamakkarat häiritse, kun hypätään iloisesti seksiin.

Tämä pätee varsinkin, jos on hakenut hormonikorvaushoitoa, sillä hormonien väheneminen vaikuttaa selvästi myös seksuaaliseen haluun ja reaktioherkkyyteen.

Oheneeko emättimen limakalvo niin ohueksi, että seksi on yhtä tuskaa?

Limakalvo ohenee ja sen seurauksena aristelu, kutina ja kirvely sekä virtsatie- ja hiivatulehdukset lisääntyvät.  Jos nainen ei käytä hormonikorvaushoitoa, kannattaa paikallisesti kuitenkin käyttää estrogeenia esimerkiksi emätinpuikkona, -voiteina, -tabletteina tai estrogeenia sisältävänä renkaana.

Kaupoissa on nykyään paljon hyviä ja hauskojakin liukastusvoiteita ja kosketusherkkyyttä lisääviä kuuma- ja kylmäöljyjä, joita kannattaa rohkeasti kokeilla.

Ja lopuksi neljä muuta tärkeää kysymystä:

Kasvaako naaman karvoja vaihdevuosien myötä?  

Kasvoissa voi tosiaan karvojenkasvu lisääntyä vanhemmiten, vaikka muualla vartalossa se vähenee. Se voi johtua siitä, että vaihdevuosissa estrogeenimäärät laskevat ja androgeenitasot pysyvät hetken aikaa samalla tasolla kuin nuorempana. Enemmän karvoitus liittyy kuitenkin perimään kuin vaihdevuosiin. Jos joku karvoista kärsii, suosittelen niiden mekaanista poistoa.

Kauanko vaihdevuodet kestävät? Ja alkaako sitten vanhuus?

Joillakin hankalimmat oireet kestävän vuoden, monella viisi vuotta. Kun 90-vuotias nainen kärsii unettomuudesta ja nivelkivuista, nekin johtuvat todennäköisesti estrogeenin vähäisyydestä ja ovat siis edelleen vaihdevuosioireita. Vanhuuden alku ei mielestäni liity vaihdevuosioireisiin. Jos haluamme elää pitkään, jossain vaiheessa alkaa vanhuus.

Voiko vaihdevuodet kääntää mitenkään positiiviseksi asiaksi – mitä hyvää niistä seuraa?

Ainakin raskausriski häviää. Ja hiljakseen stressit elämästä pienenevät muutenkin. Usein naisille jää vaihdevuosien jälkeen enemmän aikaa asioille, joista he todella innostuvat.

Mikä on suurin vaihdevuosiin liittyvä väärinkäsitys?

Se että kuvitellaan terveyden kannalta olevan parempi jättää hormonihoito käyttämättä. Estrogeenin vähyys tai puute on naisen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta paljon vaarallisempaa kuin hormonihoidon käyttö.

vm 54

Muututko sinäkin kohta raivohulluksi ämmäksi? Eli kaikki, mitä olet halunnut tietää vaihdevuosista

Minun vaihdevuoteni alkoivat noin 50-vuotiaana. Ensin hikoilua ja öisiä heräämisiä hikilammikossa jne. Hermot menivät ihan kelpomieheeni niin että laitoin hänet pihalle. Sitä en ole katunut jälkeenpäinkään. En etukäteen olisi uskonut kuinka rajut oireet olivat. Nyt ne ovat ohi ja elämä rauhallisen seesteistä.
Lue kommentti
Vaumikänainen

Muututko sinäkin kohta raivohulluksi ämmäksi? Eli kaikki, mitä olet halunnut tietää vaihdevuosista

Olen ikäni ollut seksikäs nainen, kropaltani, mieleltäni, rintava, uuman omaava , halukas, himokas intohimoinen villi miehiä haluava seksipeto! Miehiä ollut kymmeniä, vuosikymmenien ajan, nain ja nautin! Parhaimman löysin ku olin 45. Nyt jo kolme vuotta kärsinyt 60 vuotias pirullinenen ämmä, kuiva kääpä, seksi tekee kipeää, haluja ei enää ole omaan tarzaniin, tiedä jos vaihtais, ukkoni 65v. onneksi ostaa ja laittaa minulle liukuvoiteita ja haluaa silloin tällöin seksiä vaikka sieluni huutaa ou...
Lue kommentti

Satunnainen suuttuminen tekee enemmän hyvää kuin hallaa.

Tiskit ovat taas räjähtäneet keittiössä käsiin. Työkaveri sai verenpaineen nousemaan iltapäiväpalaverissa. Äh, suututtaa! Ja vähän myöhemmin lähinnä nolottaa, vaikka omaa ärsyyntymistä ei olisi tuonut millään lailla esille.

Suuttumista ja vihaisia tunteita ei kuitenkaan pidä yrittää estää tai hävetä. Time nimittäin kertoo, että satunnaiset vihaiset tunteet tekevät pitkällä aikavälillä elämästä onnellisempaa!

On välttämätöntä olla toisinaan vihainen, jotta voisi myös olla kaikkein onnellisimmillaan.

Uuden tutkimuksen mukaan on välttämätöntä olla toisinaan vihainen, jotta voisi myös olla kaikkein onnellisimmillaan. Tutkimuksessa selvisi, että ne ihmiset, jotka eivät juurikaan reagoineet esimerkiksi uutisiin onnettomuuksista, halusivat tuntea enemmän vihaa tai surua.

Lisäksi esimerkiksi eksiinsä rakastuneet toivoivat voivansa tuntea vähemmän positiivisia tunteita entistä kumppaniaan kohtaan.

Lue lisää! Tiesitkö? Vihan tunteesta on yllättävän paljon hyötyä

Johtava tutkija ja psykologian professori Maya Tamir toivoo, että tutkimus auttaisi arvioimaan uudelleen usein mahdottomia tavoitteita siitä, millaisia tunteita ihmiset haluaisivat tuntea. Läntisessä kulttuurissa paine voida hyvin ja tuntea jatkuvaa onnellisuutta voi olla vaikea selättää.

– Tutkimus osoittaa sen, että onnellisimpia ihmisiä ovat he, jotka tuntevat niitä tunteita joita he myös haluavat kokea. Jos siis ihmisen mielestä viha on tavoiteltavaa esimerkiksi epäoikeudenmukaisuuksia vastaan taistelemisen takia, on hän todennäköisesti onnellisempi tuntiessaan vihaa, Tamir selittää.

Purkamaton viha patoutuu sisälle ja muuttuu pahaksi oloksi.

Onnellisuutta on tietenkin hyvä havitella, mutta se ei tarkoita negatiivisten tunteiden tukahduttamista. On tärkeää hyväksyä erilaiset tunteet osaksi elämää aina vihaa ja surua myöten.

– Jos kokemansa tunteet toivottaa tervetulleeksi ja niille onnistuu löytämään tarkoituksen, on todennäköisesti myös onnellisempi, Tamir summaa.

Jos vihaa ei osaa tai uskalla ilmaista, voi se aiheuttaa myös ongelmia. Ylikiltteys voi pahimmillaan johtaa siihen, että purkamaton viha patoutuu sisälle ja muuttuu myöhemmin pahaksi oloksi. Silloin ihminen voi lamaantua ja masentua. Siksi vihaa kannattaa lähestyä rakentavana tunteena, joka kuuluu onnelliseen, monipuolisia tunteita sisältävään elämään.

Isot painot ja näyttävät lihakset eivät välttämättä merkitse kestävyyttä ja hyvää fyysistä kuntoa.

Jokainen on joskus törmännyt atleettiin, jonka lihakset suorastaan puskevat ulos vaatteista. Jo kaukaa näkee, että raskaat painot ovat osa hänen kuntosalitreenejään. Huh, on oltava erinomaisessa fyysisessä kunnossa saadakseen sellaiset lihakset, eikö?

Ei oikeastaan, sillä isot lihakset ja hyvä kunto ovat Helsingin Sanomien haastatteleman fysioterapeutin Georg Schleiferin mukaan kaksi eri asiaa. Vaikka lihaksia löytyisi kuinka paljon, fyysinen kunto voi silti olla pohjamudissa.

Kuntosalista innostunut harjoittelee usein ainoastaan lihasvoimaa.

Schleifer kertoo HS:lle, että kuntosalista innostunut harjoittelee usein ainoastaan lihasvoimaa. Ongelmaksi muodostuu se, että yksipuolinen treenaaminen aiheuttaa pitkällä aikavälillä lähinnä vaivoja kroppaan.

– Yksipuolinen harjoittelu johtaa ylikuormitus- ja rasitusvammoihin, lihasepätasapainoon ja psyykkiseen väsymiseen, Schleifer kertoo HS:lle.

Lue myös: Älä sorru näihin! Pt paljastaa naisten yleisimmät virheet kuntosalilla – ja miten ne voi korjata

Hyvä kunto koostuu lihaskunnosta, kestävyydestä, liikkuvuudesta ja koordinaatiosta. Eri liikuntamuodot tukevat toisiaan: esimerkiksi lenkkeily auttaa palautumaan kuntosalitreenistä.

Hyvä kunto tarkoittaakin ennen kaikkea hyvää toimintakykyä. Schleifer kertoo Helsingin Sanomien artikkelissa eräästä asiakkaastaan, jolta lihaksia löytyi kyllä huimasti, mutta liikkuvuus oli lähes olematonta.

”Kaveri ei saanut laitettua edes paitaa selän puolelta housunkaulukseen.”

– Hän oli jäykkä kuin rautakanki. Kaveri ei saanut laitettua edes paitaa selän puolelta housunkaulukseen, koska kädet eivät taipuneet taakse.

Lihaksien koko ei myöskään kerro suoraan siitä, kuinka voimakkaat treenatut lihakset ovat. Daily Mail -sivusto kertoo tutkimuksesta, jonka mukaan kehonrakentajien lihassolut ovat usein kyllä isompia kuin kestävyysurheilijoiden, mutta heikompia.

Koko ei kerro lihaksen vahvuudesta.

Yleisesti ottaen lihas pystyy tuottamaan sitä enemmän voimaa, mitä isompi se on – mutta vain tiettyyn pisteeseen asti. Voima ei kasva samalla tavalla kuin lihaksen koko, ja siksi koko ei kerro lihaksien vahvuudesta.

Tutkimuksessa havaittiin, että erityisen vahvat lihakset löytyvät esimerkiksi pikajuoksijoilta. Lihaksien erityinen voimakkuus johtuu siitä, että pikajuoksijoiden lihaksien täytyy tuottaa voimaa huomattavasti nopeammin kuin esimerkiksi kehonrakentajien.

Älä anna siis isojen lihaksien hämätä – lihaskimpun voi voittaa mitä todennäköisemmin esimerkiksi porrasjuoksussa tai joogaliikkeissä!

Karsi negatiiviset ihmiset elämästäsi, selvitä ajatuksesi päiväkirjan avulla ja liiku enemmän. Elämän pienet valinnat voivat mullistaa elämäsi.

Joskus pienen asian muuttaminen elämässä voi saada aikaan isoja muutoksia. Esimerkiksi tuotteliaammaksi ihmiseksi oppiminen tai liikunnan pienikin lisääminen voivat saada elämässä aikaan paljon hyvää. Tässä esimerkiksi muutamia Buzzfeedin tekemiä listauksia pienistä asioista, joilla voi olla iso vaikutus elämään:

1. Tiedä, että olet tarpeeksi hyvä. Aina.

Oletpa menossa työhaastatteluun tai ensitreffeille, tiedä, että olet tarpeeksi hyvä. On parempi mennä tilanteisiin itsevarmana kuin ajatellen, että et saa haluamaasi työpaikkaa tai treffikumppanisi ei kiinnostu sinusta.

2. Tiedä, mitä syöt.

Varmista, että saat ruoasta tarvittavat ravintoaineet. Opettele myös tekemään ruokaa – säästät rahaa ja elät terveellisemmin kuin syömällä jatkuvasti ulkona tai nauttimalla toistuvasti valmisruokia. Pienet ruokavaliomuutokset kantavat pitkälle. Juo vaikka lasi vettä heti herättyäsi ja ennen nukkumaan menoa, tai lopeta turhan sokerin käyttö kahvissa.

3. Kävele enemmän.

American Heart Associationin mukaan jo päivittäinen 30 minuutin kävely pienentää esimerkiksi sydänkohtauksen, kakkostyypin diabeteksen, osteoporoosin ja joidenkin syöpien riskiä.

4. Valita vähemmän, naura enemmän.

Valittaminen on harvoin tuottavaa esimerkiksi siksi, että valitamme usein henkilöille, jotka eivät voi ratkaista ongelmaamme. Nauraminen esimerkiksi parantaa muistia.

5. Karsi negatiiviset ihmiset elämästäsi.

Jos joku ihminen saa mielesi matalaksi esimerkiksi kommenteillaan, voi olla aika pitää etäisyyttä tai jopa lempata ihminen elämästäsi. Jatkuvasti negatiivisten tai ilkeiden ihmisten ympäröimänä oleminen aiheuttaa surullisuutta, levottomuutta, pelkoa ja stressiä.

6. Älä mieti, mitä muut ajattelevat sinusta.

Ensinnäkin, et ikinä voi miellyttää kaikkia. Toiseksi toisten miellyttäminen vie kosolti energiaa eikä tee onnelliseksi. Nauti siis sitä, että sinä olet juuri sinä, ja opi arvostamaan omia mielipiteitäsi ja elämänvalintojasi. Opettele myös sanomaan tarvittaessa ei.

7. Pidä päiväkirjaa.

Asioiden ylös kirjoittaminen auttaa käsittelemään ja ymmärtämään tunteita.

8. Unohda menneet erehdykset.

Menneissä erehdyksissä jatkuva märehtiminen vain pahentaa asioita. Ymmärrä, ettei kukaan ole täydellinen. Erehdykset ovat itse asiassa oppitunteja elämästä ja sinusta itsestäsi. 

9. Opi olemaan tuotteliaampi.

Jos sinun tekee pitkän työpäivän jälkeen usein mieli ottaa päiväunet, motivoi itsesi olemaan tuottava 20 minuutin ajan. 20 minuutin puuhastelun, esimerkiksi siivoamisen jälkeen, kotisi on siistimpi, ja olet todennäköisesti jo onohtanut nokoset, jotka sinun piti ottaa.

Minkä muutoksen sinä olet tehnyt? KERRO SE MEILLE!

Etsimme Me Naiset -lehden artikkeliin haastateltavaksi naisia, jotka ovat tehneet jonkin pienen elämänmuutoksen, jolla on ollut suuri vaikutus koko elämään.

Oletko sinä tehnyt vaikkapa ruokailuun, liikuntaan tai arjen hallintaan liittyvän pienen muutoksen? Kerro siitä meille alla olevalla lomakkeella, ja voit voittaa hienon urheilu- ja vapaa-ajanvaatepaketin! Palkintopaketti sisältää Everestin ulkoilutakin, Socin urheilupaidan ja Sloggin bikinit. Palkinnon tuotteet ovat kokoa 38. Vastauksia voidaan käyttää myös Me Naisten jutuissa. Voit toki halutessasi osallistua vain arvontaan.

Osallistu Me Naisten kyselyyn, ja voit voittaa hienon urheilu- ja vapaa-ajanvaatepaketin!
Osallistu Me Naisten kyselyyn, ja voit voittaa hienon urheilu- ja vapaa-ajanvaatepaketin!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Valkoisen kohinan suhinahyrinä kadottaa muut äänet itseensä.

Sateen ropina, tuuli ja vesiputous ovat luonnon ääniä, jotka auttavat rauhoittamaan ja parhaimmillaan nukahtamaan. Samanlainen vaikutus on myös keinotekoisella äänellä, niin kutsutulla valkoisella kohinalla.

Sleep Junkien mukaan valkoinen kohina on yhdistelmä kaikista niistä äänen taajuuksista, jotka ihmiskorva pystyy havaitsemaan. Valkoinen kohina on tuttu ääni muun muassa signaalittomasta radiosta tai televisiosta – yleensä siitä yritetään päästä eroon mahdollisimman nopeasti, mutta kohinalla on myös hyvät puolensa.

Valkoista kohinaa käytetään epämiellyttävien äänien blokkaamiseen. Se katoaa taustalle ja hukuttaa ulkoiset äänet itseensä. Tila rauhoittuu, kun aivot lakkaavat kiinnittämästä huomiota muihin ääniin. Valkoista kohinaa pitää kuitenkin olla tarpeeksi paljon, jotta se toimii.

”Valkoinen kohina luo maskin, joka estää kuulemasta ulkoista mekkalaa.”

Valkoista kohinaa voi tarkastella myös näin: istuessasi hiljaisessa ravintolassa pystyt kuulemaan seuralaisesi ja myöskin vieraista pöydistä kantautuvaa yksittäistä puhetta. Sen sijaan konsertissa ollessasi kuulet tuhansien ihmisten puheen samanaikaisesti, jolloin ääni muuttuu sekavaksi kohinaksi. Valkoisessa kohinassa on sama efekti – kuuntelet monia taajuuksia samanaikaisesti, jolloin ääni muuttuu suhinaksi. 

Markkinoilla on valkoista kohinaa tuottavia laitteita, ja kohinaa pystyy kuuntelemaan myös verkosta. Valkoisen kohinan on tutkittu auttavan ainakin seuraaviin ongelmiin:

1. Nukkuminen

Valkoinen kohina sopii herkkäunisille. Jos nukahtaminen on vaikeaa esimerkiksi liikenteen tai ihmisten aiheuttaman melun vuoksi, valkoinen kohina luo maskin, joka estää kuulemasta ulkoista mekkalaa. Ääni tepsii myös äänien vuoksi heräilyyn – kun korvasi ylikuormittuvat kohinalla, ne eivät pysty poimimaan muita ääniä.

2. Keskittyminen

Valkoista kohinaa voi kuunnella myös töitä tehdessä. Ihmisen keskittyminen häiriintyy helposti melusta, mutta kohinan avulla töihin uppoutuminen käy kuin itsestään.

3. Tinnitus

Valkoinen kohina häivyttää tinnitusta, eli korvien piippausta. Tinnituksesta kärsivillä ihmisillä vaiva iskee erityisesti hiljaisuudessa, kuten nukkumaan mennessä. Keinotekoinen taustakohina auttaa tinnituksesta kärsivää rentoutumaan.

Lähteet: Popular Science, No Sleepless Nights.