Lempeä kahden tyynyn harjoitus auttaa alkuun, jos suorituskeskeinen elämä ahdistaa. Kuva: Shutterstock
Lempeä kahden tyynyn harjoitus auttaa alkuun, jos suorituskeskeinen elämä ahdistaa. Kuva: Shutterstock

Unohda hetkeksi suorittaminen! Voi, kun se olisikin niin helppoa, kuten usein kuulee neuvottavan – mutta onneksi kansantaudista pääsee kokonaankin eroon.

Saavutuksia saavutusten jälkeen. Eteenpäin kirimistä hurjalla vauhdilla. Päämäärien asettamista yhä korkeammalle.

Huh, suorittajan elämän on rankkaa! Vaikka suorittaja itse sitä ehtii tuskin edes ajatella oravanpyörässään.

– Suorittaminen on todella yleistä, ja törmään siihen jatkuvasti työssäni. Suorittamisen ytimessä ihminen unohtaa helposti sen, mikä on olennaisinta, eli oman itsensä kuunteleminen, sanoo hyvinvointivalmentaja Riina Laaksonen, 36.

Riina sanoo hypänneensä itse pois ”suorittamisen maailmasta” kaksi vuotta sitten ja perusti tuolloin start up -yrityksensä, hyvinvointistudio Lupauksen. Sitä ennen hän oli työskennellyt pitkään it-alalla ja vetänyt itsensä monta kertaa uupumuksen rajoille.

Suorituskeskeisen jälkeisen uuden elämänsä ensimmäiset havainnot hän teki arvomaailmassaan.

”Kysyn edelleen itseltäni joka aamu, että miksi teen sitä, mitä teen.”

– Kysyn edelleen itseltäni joka aamu, että miksi teen sitä, mitä teen. Minua eteenpäin vie voimakas auttamisen halu. Personal trainerina ja life coachina haluan, että ihmiset voivat hyvin. Se vaatii armollisuutta ja lempeyttä minulta itseltänikin.

Jokaisen ihmisen, olipa sitten taipuvainen suorittamiseen tai ei, kannattaisi Riinan mukaan kysyä itseltään säännöllisin väliajoin, että tekeekö hän asioitaan halusta vai pakosta.

– Yksi asiakkaani kärsi aluksi suorittamisesta, mutta kun valmennus loppui, hän itki onnellisena: hän oli saanut ilonsa takaisin. Suorittaja tekee asioita yleensä ilman iloa ja pakosta, yleensä kyllä vain itselleen todistaen, että hän kyllä pärjää.  

Moni suorittaa jatkuvasti uusia asioita, mutta kokee yhä vahvaa riittämättömyyden tunnetta. Riina epäilee, että tuolloin ihminen ei ole miettinyt tekemisiään – eikä varsinkaan arvojaan. Ihmisen on helppo omaksua arvoja ja päämääriä ympäröivästä yhteiskunnasta.

– Jos ei ole sinut tekemistensä kanssa, ei ole välttämättä miettinyt koskaan arvojaan. Kaikki eivät tiedä, mitä haluavat elämässään, mutta säännöllinen itsetutkiskelu auttaa löytämään ainakin arvot, jotka kertovat oikean suunnan.

Kun yöuni ei enää palauta

Kun suorittajan elämästä katoavat ilo ja päämäärätön tekeminen, tilalle tulevat helposti tyytymättömyys, kielteiset ajatukset ja stressioireet. Suorittaja vaatii itseltään koko ajan enemmän, Riina mainitsee.

Työssään hyvinvointivalmentajana Riina on myös huomannut, että ihmiset eivät usko kovin helposti olevansa uupuneita.

– Moni on aika pihalla siitä, missä kunnossa he ovat. Keho alkaa voida myös huonosti jossain vaiheessa. Keskittymisvaikeudet ja uniongelmat ovat tyypillisiä suorittajille. Ihmiset eivät palaudu edes yöunen aikana, koska se jää katkonaiseksi ja lyhyeksi. He eivät saa iloa enää lempiasioistaan, esimerkiksi leipomisesta tykkäävä suorittaja voi kokea puuhan täysin vastenmielisenä.

”Jokaisella pitää olla päivässä palauttavia hetkiä. Yöuni ei yksin riitä korjaamaan kehoa.”

– Jokaisella pitää olla päivässä palauttavia hetkiä. Yöuni ei yksin riitä korjaamaan kehoa. Kun keskittyy hengittämiseen ja huilailemiseen edes minuutin päivässä, niin se auttaa seuraavaan yöhön ja jopa sitäkin seuraavaan. Ja pian keho alkaa vaatia näitä hengähdyshetkiä. Mutta suorittajalta se vaatii itsekuria ja muistamista eikä ole mikään helppo asia lopettaa tätä kierrettä. Ihmisen omat voimavarat eivät aina riitä pääsemään yli suorittamisesta.

Mitä hyvää voi seurata?

Altistavina tekijöinä niin kutsuttuun suomalaisten kansantautiin Riina pitää muun muassa huonoa itsetuntemusta. Monet suorittajat ovat myös kilttejä ja tunnollisia, entisiä kympin oppilaita.

– Ihmiset vertailevat itseään toisiin helposti ja vaativa nyky-yhteiskunta mahdollistaa sen. Sosiaalinen media tarjoilee kiiltokuvia ja samalla luo paineita, joita monet eivät kestä.

Joskus, ihan harvoin, suorittaminen voi aiheuttaa myös positiivisia kokemuksia, sanoo hyvinvointivalmentaja.

– Ruuhkavuosiaan elävä voi esimerkiksi rutiinien voimalla suoriutua työstään ja tehdä tällä tavoin palveluksen itselleen sekä perheelleen. Iso muutos vie aina energiaa ja uutta työtä voi alkaa etsiä taas, kun elämä vähän tasaantuu kotonakin.

Riina Laaksosen tärkein neuvo suorittajalle on se, että säännöllisin väliajoin miettisi omia arvojaan ja riittävyyttään. Yhdeksi vinkiksi suorittajalle hän tarjoaa kahden tyynyn harjoituksen. Kuva: Lupaus
Riina Laaksosen tärkein neuvo suorittajalle on se, että säännöllisin väliajoin miettisi omia arvojaan ja riittävyyttään. Yhdeksi vinkiksi suorittajalle hän tarjoaa kahden tyynyn harjoituksen. Kuva: Lupaus

Kohti parempaa itsetuntemusta ja eroon suorittamisesta:

Kahden tyynyn harjoitus

Harjoitusta varten tarvitset kaksi tyynyä. Ihan millaiset tahansa tyynyt käyvät.

Istu toiselle tyynylle ja sulje silmät. Hengitä muutama kerta syvään. Mieti itseäsi tässä elämäntilanteessa, suorittajana.

  • Miltä näytät ja millainen ryhtisi on?
  • Minkälaisia tuntemuksia sinulla on?
  • Mitä asioita arkeesi kuuluu?
  • Nautitko elämästäsi? Mistä saat hyvää fiilistä ja energiaa?
  • Millaisena muut sinut näkevät?

Avaa silmät ja nouse ylös. Ota toinen tyyny ja istu sille. Tämä toinen tyyny kuvaa tavoitetilannettasi eli sitä, mistä esimerkiksi nautit elämästä ja hyväksyt itsesi, rento elämä. Sulje silmät ja hengitä muutama kerta syvään. Mieti itseäsi tavoitetilanteessasi.

  • Miltä näytät ja millainen ryhtisi on?
  • Minkälaisia tuntemuksia sinulla on?
  • Mitä asioita arkeesi kuuluu?
  • Nautitko elämästäsi? Mistä saat hyvää fiilistä ja energiaa?
  • Millaisena muut sinut näkevät?

Avaa silmät ja nouse ylös. Kirjaa ylös kolme asiaa tai kolme pientä muutosta, mitkä tekemällä pääset kohti tavoitetilannettasi ja unelmaelämää.
Mieti minkä näistä asioista voit tehdä tänään. Tee se.

Harjoituksen laati Riina Laaksonen, hyvinvointistudio Lupaus.

Sometuksesta jumiutunut niska on hoidettavissa hyvän ergonomian ja täsmäjumpan avulla.

Puhelimella somettaminen ja viestien kirjoittaminen voi olla hauskaa, mutta ne ovat myös suorassa yhteydessä niska- ja selkäkipuihin. Helsingin Sanomat uutisoi ruotsalaistutkimuksesta, jossa seurattiin viiden vuoden ajan 7 000 nuorta aikuista. Yli 20 tekstiviestiä päivässä lähettäneet ilmoittivat useammin kärsivänsä niskan ja yläselän kivuista. 

Tutkimuksessa raportoitiin myös sormien tunnottomuudesta ja nipistelystä. Tutkijoiden mukaan kuusi tekstiviestiä päivässä näytti olevan raja, jonka jälkeen kipu- ja tunnottomuusoireet alkavat lisääntyä. Jos omaa viestittelyä alkaa laskea, huomaa, että kuusi tekstiviestiä tulee lähetettyä, noh, vähintään ennen lounasaikaa. 

Helsingin Sanomien jutussa haastateltu Selkäliiton selkäneuvonnan koordinaattori Maria Sihvola arvioi, että vietämme älypuhelimen ääressä keskimäärin kahdesta neljään tuntia päivässä, eli hurjat 700–1400 tuntia vuodessa.

Voi toki miettiä, onko älypuhelimen ääressä tarpeellista viettää niin paljon aikaa, mutta joka tapauksessa älypuhelimen selausasentoon tulisi kiinnittää huomiota. Pää kumarassa selaaminen voi ajan mittaan aiheuttaa niskan välilevyn rappeutumista. Normaalissa asennossa pää painaa viisi kiloa, mutta kumarassa ryhdissä, 60 asteen kulmassa, niskalle kohdistuu painetta jopa 27 kilon edestä.

Someniskasta ei ole pakko kärsiä. Virkisterin fysioterapeutti Riikka Ilmivalta laati Me Naisille vinkit someniskan ehkäisyyn ja hoitoon.

Näin ehkäiset someniskan:

1. Tärkeintä someniskan ehkäisyssä on somen käytön vähentäminen. Jos vietät paljon aikaa älypuhelinta näppäillen, mieti, tarvitseeko sinun todella käyttää niin paljon aikaa somettamiseen.

2. Kiinnitä somettaessasi huomiota koko selkärangan oikeaan, luonnolliseen asentoon, jolloin pää pysyy automaattisesti rangan jatkeena. Älä nojaa kauheasti eteenpäin: jos ylävartalo on C-kirjaimen mallinen, pää roikkuu automaattisesti. Jos istut somettaessasi, nojaa selkänojaan.

3. Jatkuva käsien kannattelu somettaessa aiheuttaa särkyjä. Tue käsiä käsinojaan aina kun mahdollista. 

4. Näpyttele älypuhelinta molemmilla käsillä, ettei kroppa muutu toispuoleiseksi.

5. Aina ei tarvitse näpytellä. Käytä niin sanottua puhelimen virtuaalisihteeriä: monesti tekstiviestit voi kirjoittaa ja puhelut soittaa antaen puhelimelle äänikomentoja.

6. Jos sometat edelleen huonossa asennossa, pyydä vaikka läheistäsi ystävällisesti huomauttamaan asiasta. Voit myös hankkia työpisteen äärelle peilin, jos et muuten huomaa olevasi huonossa asennossa.

Iskikö someniska? Näin hoidat sen kuntoon:

1. Muista edelleen vähentää somen käyttöä. Mitä enemmän välttelet staattista paikallaan oloa, sen parempi. Aktiivinen elämäntapa pitää pois somen ääreltä.

2. Someniska johtuu staattisesta asennosta, joten käytä kroppaa monipuolisesti arjessa ja liikuntaharrastuksissa. Mikä tahansa liikunta hyötyliikunnasta lihaskuntoharjoitteluun edistää aineenvaihduntaa.

3. Rintarangan elastisuuden ylläpitäminen on tärkeää, sillä somettaminen ja näyttöpäätetyöskentely jäykistävät rintarankaa. Yläkroppaa voi virkistää keppijumpalla ja rintarangan kiertoliikkeillä.

4. Somettaminen tekee myös yläniskasta todella kireän. Yläniskaa voi mobilisoida vaikka automatkalla tai tuolilla istuessa: tee hyvin pieniä painalluksia takaraivolla selkänojaan, vuorotellen painaen ja rentouttaen niskaa. Liikeessä voi viedä leukaa hieman taakse ja alaspäin. 

Hei te tiimalasivartalosta unelmoivat, hyviä uutisia: pelkästään vatsan alueelta on mahdollista hoikistua!

Meille on vuosikausia hoettu, että laihtua ei voi vain tietystä kohdasta, vaan rasvaa palaa treenin ja ruokavalion ansiosta tasaisesti koko kehosta.

Nyt on selvitetty, että pitkään itsestäänselvänä pidetty sääntö ei olekaan koko totuus. Time-sivuston mukaan tutkimustieto osoittaa, että tietyistä kehonosista on helpompi karistaa rasvaa kuin toisista.

Yksi kyseistä kehonosista on vatsa. Vyötärönseudun lisäksi helpoiten palavaa rasvaa löytyy käsivarsista ja rinnan alueelta. Sen sijaan takapuolen ja reisien rasvaa on vaikeinta polttaa pois.

Tietyt rasvakertymät ovat aineenvaihdunnallisesti aktiivisempia kuin toiset.

Virginian yliopiston lääketieteen professori Arthur Weltman kertoo tämän johtuvan siitä, että tietyt rasvakertymät ovat aineenvaihdunnallisesti aktiivisempia kuin toiset. Siksi niistä on helpompaa tai vaikeampaa päästä eroon urheilun ja kevyen ruokavalion avulla.

– Vatsan alueen rasva on aineenvaihdunnallisesti yksi aktiivisimmista rasvoista, Weltman kertoo.

Urheilu aiheuttaa kehossa erilaisten hormonien erittymistä. Mitä rankempaa urheilu on, sitä enemmän hormoneja erittyy ja rasvaa palaa – ja erityisesti paikoissa, jotka ovat aineenvaihdunnaltaan aktiivisinta.

Lue lisää! 18 tapaa polttaa enemmän ja tehokkaammin rasvaa

Jos siis haluaa hoikistua erityisesti vatsan alueelta, mitä kannattaa tehdä? Tutkimuksen mukaan siinä missä esimerkiksi juoksu tai uinti auttavat polttamaan rasvaa koko kehosta, vastustreenit voivat polttaa rasvaa keskitetysti esimerkiksi vatsan alueelta, koska vatsarasvat reagoivat voimakkaammin urheiluun.

Toisen tutkimuksen mukaan vatsarasvan polttamisessa ovat tehokkaita myös niin sanotut HIIT-harjoitukset eli nopeatempoiset intervallitreenit. Treenin jälkeen aineenvaihdunta käy vilkkaana ja keho polttaa rasvaa muutaman tunnin ajan treenin jälkeenkin – erityisesti sieltä vatsan alueelta.

Satunnainen suuttuminen tekee enemmän hyvää kuin hallaa.

Tiskit ovat taas räjähtäneet keittiössä käsiin. Työkaveri sai verenpaineen nousemaan iltapäiväpalaverissa. Äh, suututtaa! Ja vähän myöhemmin lähinnä nolottaa, vaikka omaa ärsyyntymistä ei olisi tuonut millään lailla esille.

Suuttumista ja vihaisia tunteita ei kuitenkaan pidä yrittää estää tai hävetä. Time nimittäin kertoo, että satunnaiset vihaiset tunteet tekevät pitkällä aikavälillä elämästä onnellisempaa!

On välttämätöntä olla toisinaan vihainen, jotta voisi myös olla kaikkein onnellisimmillaan.

Uuden tutkimuksen mukaan on välttämätöntä olla toisinaan vihainen, jotta voisi myös olla kaikkein onnellisimmillaan. Tutkimuksessa selvisi, että ne ihmiset, jotka eivät juurikaan reagoineet esimerkiksi uutisiin onnettomuuksista, halusivat tuntea enemmän vihaa tai surua.

Lisäksi esimerkiksi eksiinsä rakastuneet toivoivat voivansa tuntea vähemmän positiivisia tunteita entistä kumppaniaan kohtaan.

Lue lisää! Tiesitkö? Vihan tunteesta on yllättävän paljon hyötyä

Johtava tutkija ja psykologian professori Maya Tamir toivoo, että tutkimus auttaisi arvioimaan uudelleen usein mahdottomia tavoitteita siitä, millaisia tunteita ihmiset haluaisivat tuntea. Läntisessä kulttuurissa paine voida hyvin ja tuntea jatkuvaa onnellisuutta voi olla vaikea selättää.

– Tutkimus osoittaa sen, että onnellisimpia ihmisiä ovat he, jotka tuntevat niitä tunteita joita he myös haluavat kokea. Jos siis ihmisen mielestä viha on tavoiteltavaa esimerkiksi epäoikeudenmukaisuuksia vastaan taistelemisen takia, on hän todennäköisesti onnellisempi tuntiessaan vihaa, Tamir selittää.

Purkamaton viha patoutuu sisälle ja muuttuu pahaksi oloksi.

Onnellisuutta on tietenkin hyvä havitella, mutta se ei tarkoita negatiivisten tunteiden tukahduttamista. On tärkeää hyväksyä erilaiset tunteet osaksi elämää aina vihaa ja surua myöten.

– Jos kokemansa tunteet toivottaa tervetulleeksi ja niille onnistuu löytämään tarkoituksen, on todennäköisesti myös onnellisempi, Tamir summaa.

Jos vihaa ei osaa tai uskalla ilmaista, voi se aiheuttaa myös ongelmia. Ylikiltteys voi pahimmillaan johtaa siihen, että purkamaton viha patoutuu sisälle ja muuttuu myöhemmin pahaksi oloksi. Silloin ihminen voi lamaantua ja masentua. Siksi vihaa kannattaa lähestyä rakentavana tunteena, joka kuuluu onnelliseen, monipuolisia tunteita sisältävään elämään.

Isot painot ja näyttävät lihakset eivät välttämättä merkitse kestävyyttä ja hyvää fyysistä kuntoa.

Jokainen on joskus törmännyt atleettiin, jonka lihakset suorastaan puskevat ulos vaatteista. Jo kaukaa näkee, että raskaat painot ovat osa hänen kuntosalitreenejään. Huh, on oltava erinomaisessa fyysisessä kunnossa saadakseen sellaiset lihakset, eikö?

Ei oikeastaan, sillä isot lihakset ja hyvä kunto ovat Helsingin Sanomien haastatteleman fysioterapeutin Georg Schleiferin mukaan kaksi eri asiaa. Vaikka lihaksia löytyisi kuinka paljon, fyysinen kunto voi silti olla pohjamudissa.

Kuntosalista innostunut harjoittelee usein ainoastaan lihasvoimaa.

Schleifer kertoo HS:lle, että kuntosalista innostunut harjoittelee usein ainoastaan lihasvoimaa. Ongelmaksi muodostuu se, että yksipuolinen treenaaminen aiheuttaa pitkällä aikavälillä lähinnä vaivoja kroppaan.

– Yksipuolinen harjoittelu johtaa ylikuormitus- ja rasitusvammoihin, lihasepätasapainoon ja psyykkiseen väsymiseen, Schleifer kertoo HS:lle.

Lue myös: Älä sorru näihin! Pt paljastaa naisten yleisimmät virheet kuntosalilla – ja miten ne voi korjata

Hyvä kunto koostuu lihaskunnosta, kestävyydestä, liikkuvuudesta ja koordinaatiosta. Eri liikuntamuodot tukevat toisiaan: esimerkiksi lenkkeily auttaa palautumaan kuntosalitreenistä.

Hyvä kunto tarkoittaakin ennen kaikkea hyvää toimintakykyä. Schleifer kertoo Helsingin Sanomien artikkelissa eräästä asiakkaastaan, jolta lihaksia löytyi kyllä huimasti, mutta liikkuvuus oli lähes olematonta.

”Kaveri ei saanut laitettua edes paitaa selän puolelta housunkaulukseen.”

– Hän oli jäykkä kuin rautakanki. Kaveri ei saanut laitettua edes paitaa selän puolelta housunkaulukseen, koska kädet eivät taipuneet taakse.

Lihaksien koko ei myöskään kerro suoraan siitä, kuinka voimakkaat treenatut lihakset ovat. Daily Mail -sivusto kertoo tutkimuksesta, jonka mukaan kehonrakentajien lihassolut ovat usein kyllä isompia kuin kestävyysurheilijoiden, mutta heikompia.

Koko ei kerro lihaksen vahvuudesta.

Yleisesti ottaen lihas pystyy tuottamaan sitä enemmän voimaa, mitä isompi se on – mutta vain tiettyyn pisteeseen asti. Voima ei kasva samalla tavalla kuin lihaksen koko, ja siksi koko ei kerro lihaksien vahvuudesta.

Tutkimuksessa havaittiin, että erityisen vahvat lihakset löytyvät esimerkiksi pikajuoksijoilta. Lihaksien erityinen voimakkuus johtuu siitä, että pikajuoksijoiden lihaksien täytyy tuottaa voimaa huomattavasti nopeammin kuin esimerkiksi kehonrakentajien.

Älä anna siis isojen lihaksien hämätä – lihaskimpun voi voittaa mitä todennäköisemmin esimerkiksi porrasjuoksussa tai joogaliikkeissä!