Laihduttamiskierteet voivat aiheuttaa ahmimista, mikä saa helposti aikaan häpeää. Kuva: Shutterstock
Laihduttamiskierteet voivat aiheuttaa ahmimista, mikä saa helposti aikaan häpeää. Kuva: Shutterstock

Kun syöminen ahdistaa, eikä ruuasta tule enää hyvä olo, kyseessä saattaa olla syömishäiriö.

Avioero, rahahuolet, ongelmat töissä – aikuisiän stressitekijät voivat aiheuttaa työuupumusta ja ahdistuneisuutta, mutta kriisit saattavat laukaista jopa syömishäiriöitä.

HUS:n syömishäiriöklinikan ylilääkäri Jaana Suokas kertoo, että yleisin häiriö aikuisiällä on ahmintahäiriö eli BED, vaikka laihuushäiriötä eli anoreksiaa ja ahmimishäiriötä eli bulimiaakin esiintyy.

– Yleisintä on, että syömishäiriöt alkavat nuorena. Ainoa sairaus, mikä alkaa useimmiten aikuisiällä, on ahmintahäiriö. Syömishäiriöt ovat kuitenkin pitkäaikaisia ja usein aaltoilevia, joten kaikkia syömishäiriöitä on kaiken ikäisillä. Häiriöt voivat pitkittyä, ja elämässä voi tulla vastaan vaikeita tilanteita, jolloin nuoremapana sairastettu syömishäiriö puhkeaa uudelleen, Suokas sanoo.

Ahmintahäiriössä oireilu on samankaltaista kuin bulimiassa, mutta ahmintahäiriötä sairastava ei kuitenkaan pyri eroon ahmimastaan ruuasta, eikä siis oksenna toisin kuin bulimiasta kärsivät. Sairastunut pyrkii hallitsemaan syömistä ja kehoaan, mutta jatkuva ruuan säännöstely johtaa ahmimiseen, ja sairastunut menettää syömisensä hallinnan.

Ahmintahäiriössä lohtusyöminenkin ahdistaa.

Ahmimiskierrettä ylläpitää tiukat laihdutusyritykset. Ne kuitenkin sekoittavat nälän ja kylläisyyden säätelyn, jolloin aterioita voi jäädä väliin. Se puolestaan altistaa ahmimiselle, mikä saa aikaan häpeän tunnetta.

Häpeää, ahdistusta, kuukautisten häiriöitä

Mahdollisesta syömishäiriöstä kielivät monet oireet. Yksi merkki ongelmasta on esimerkiksi se, että ruuasta ei enää nauti. Lohtusyöminen ja suruun herkuttelu ei sinänsä ole ongelma, mutta kun ruoka ei enää tuo mielihyvää vaan ahdistaa, kyseessä on syömishäiriö.

– Ahmintahäiriön oirekuvaan kuuluu kontrolloimatonta ahmintaa, ja ahmintakohtauksiin liittyy häpeää ja ahdistusta. Aluksi voi olla satunnaista lohtusyömistä, joka ehkä parantaa huonoa päivää ja piristää, kun saa vähän jotain hyvää syötävää, mikä on ihan tavallista. Ahmintahäiriössä lohtusyöminenkin ja ahminta kuitenkin ahdistaa.

”Terveellinen syöminen on muuttunut ongelmalliseksi syömiseksi, kun ruokailun vaikeus haittaa omaa arkea.”

Ahmimiskohtauksien ja ahdistuneisuuden lisäksi syömishäiriön voi tunnistaa sekä ruokaan liittyvien sosiaalisten tilanteiden vaikeutumisesta että fyysisistä oireista.

– Kun syömisestä tulee niukkaa ja ruokavalio kapenee, alkaa usein syödä eri aikaan kuin muut, ei halua mennä enää esimerkiksi juhliin tai lähteä ulos ja siten eristäytyy muista ihmisistä. Jo se kertoo, että terveellinen syöminen on muuttunut ongelmalliseksi syömiseksi, kun ruokailun vaikeus haittaa omaa arkea.

– Lisäksi suuret painonvaihtelut tai nopea laihtuminen kielivät laihdutuskierteistä. Voi myös tulla muita epämääräisempiä vaivoja, kuten kuukautiskierron häiriöitä ja epäselviä vatsavaivoja.

Tiukat laihdutuskuurit voivat laukaista ahmintahäiriön

Syömishäiriöliitto SYLI ry:n mukaan 70 000 27–47-vuotiaista suomalaisista on jossain elämänsä vaiheessa sairastanut syömishäiriön. Luvussa ei ole mukana ahmintahäiriön esiintyvyyttä. Lisäksi muun muassa The Telegraph kertoo, että noin kolme prosenttia 40–50-vuotiaista naisista Isossa-Britanniassa kärsii jostain syömishäiriöstä.

 

Ulkopuolelta tulevat paineet esimerkiksi ulkonäköstä voivat vaikuttaa yhtälailla aikuisiin kuin nuoriinkin.

 

Lue myös: 5 vinkkiä ahmimisen hillitsemiseen

Tarkkaa tietoa syömishäiriöiden syistä ei ole, mutta niihin vaikuttavat Suokkaan mukaan aina monet tekijät. Ulkopuolelta tulevat paineet esimerkiksi ulkonäöstä voivat vaikuttaa yhtälailla aikuisiin kuin nuoriinkin.

– Häiriöön altistavina asioina voivat olla biologiset tekijät, eli geneettinen alttius, tai sitten psykologiset tekijät, kuten stressi, tunne-elämän vaikeudet ja itsetunnon ongelmat. Syömishäiriöissä on lisäksi kolmantena tekijänä kulttuurisidonnaiset asiat, eli se, että laihuutta ihannoidaan. Ajatuksena usein on, että menestyvä nainen täytyy olla hyvännäköinen, hoikka ja osaava, Suokas sanoo.

”Laihduttamiskerroista voi syntyä kierre, jota on vaikea katkaista.”

SYLI ry:n mukaan ahmimiseen voivat vaikuttaa myös korkeat standardit kaikessa suorittamisessa sekä jatkuvat laihduttamiskierteet.

– Laihduttamisen ja ruokavalion karsimisen aloittaminen menee helposti toisilla överiksi. Laihduttamiskerroista voi syntyä kierre, jota on vaikea katkaista, mistä kehittyy syömishäiriö, myös Suokas kertoo.

Jos mahdollinen syömishäiriö mietityttää, yhteyttä voi ottaa Syömishäiriöliiton tukipuhelimeen 02 251 9207.

Sometuksesta jumiutunut niska on hoidettavissa hyvän ergonomian ja täsmäjumpan avulla.

Puhelimella somettaminen ja viestien kirjoittaminen voi olla hauskaa, mutta ne ovat myös suorassa yhteydessä niska- ja selkäkipuihin. Helsingin Sanomat uutisoi ruotsalaistutkimuksesta, jossa seurattiin viiden vuoden ajan 7 000 nuorta aikuista. Yli 20 tekstiviestiä päivässä lähettäneet ilmoittivat useammin kärsivänsä niskan ja yläselän kivuista. 

Tutkimuksessa raportoitiin myös sormien tunnottomuudesta ja nipistelystä. Tutkijoiden mukaan kuusi tekstiviestiä päivässä näytti olevan raja, jonka jälkeen kipu- ja tunnottomuusoireet alkavat lisääntyä. Jos omaa viestittelyä alkaa laskea, huomaa, että kuusi tekstiviestiä tulee lähetettyä, noh, vähintään ennen lounasaikaa. 

Helsingin Sanomien jutussa haastateltu Selkäliiton selkäneuvonnan koordinaattori Maria Sihvola arvioi, että vietämme älypuhelimen ääressä keskimäärin kahdesta neljään tuntia päivässä, eli hurjat 700–1400 tuntia vuodessa.

Voi toki miettiä, onko älypuhelimen ääressä tarpeellista viettää niin paljon aikaa, mutta joka tapauksessa älypuhelimen selausasentoon tulisi kiinnittää huomiota. Pää kumarassa selaaminen voi ajan mittaan aiheuttaa niskan välilevyn rappeutumista. Normaalissa asennossa pää painaa viisi kiloa, mutta kumarassa ryhdissä, 60 asteen kulmassa, niskalle kohdistuu painetta jopa 27 kilon edestä.

Someniskasta ei ole pakko kärsiä. Virkisterin fysioterapeutti Riikka Ilmivalta laati Me Naisille vinkit someniskan ehkäisyyn ja hoitoon.

Näin ehkäiset someniskan:

1. Tärkeintä someniskan ehkäisyssä on somen käytön vähentäminen. Jos vietät paljon aikaa älypuhelinta näppäillen, mieti, tarvitseeko sinun todella käyttää niin paljon aikaa somettamiseen.

2. Kiinnitä somettaessasi huomiota koko selkärangan oikeaan, luonnolliseen asentoon, jolloin pää pysyy automaattisesti rangan jatkeena. Älä nojaa kauheasti eteenpäin: jos ylävartalo on C-kirjaimen mallinen, pää roikkuu automaattisesti. Jos istut somettaessasi, nojaa selkänojaan.

3. Jatkuva käsien kannattelu somettaessa aiheuttaa särkyjä. Tue käsiä käsinojaan aina kun mahdollista. 

4. Näpyttele älypuhelinta molemmilla käsillä, ettei kroppa muutu toispuoleiseksi.

5. Aina ei tarvitse näpytellä. Käytä niin sanottua puhelimen virtuaalisihteeriä: monesti tekstiviestit voi kirjoittaa ja puhelut soittaa antaen puhelimelle äänikomentoja.

6. Jos sometat edelleen huonossa asennossa, pyydä vaikka läheistäsi ystävällisesti huomauttamaan asiasta. Voit myös hankkia työpisteen äärelle peilin, jos et muuten huomaa olevasi huonossa asennossa.

Iskikö someniska? Näin hoidat sen kuntoon:

1. Muista edelleen vähentää somen käyttöä. Mitä enemmän välttelet staattista paikallaan oloa, sen parempi. Aktiivinen elämäntapa pitää pois somen ääreltä.

2. Someniska johtuu staattisesta asennosta, joten käytä kroppaa monipuolisesti arjessa ja liikuntaharrastuksissa. Mikä tahansa liikunta hyötyliikunnasta lihaskuntoharjoitteluun edistää aineenvaihduntaa.

3. Rintarangan elastisuuden ylläpitäminen on tärkeää, sillä somettaminen ja näyttöpäätetyöskentely jäykistävät rintarankaa. Yläkroppaa voi virkistää keppijumpalla ja rintarangan kiertoliikkeillä.

4. Somettaminen tekee myös yläniskasta todella kireän. Yläniskaa voi mobilisoida vaikka automatkalla tai tuolilla istuessa: tee hyvin pieniä painalluksia takaraivolla selkänojaan, vuorotellen painaen ja rentouttaen niskaa. Liikeessä voi viedä leukaa hieman taakse ja alaspäin. 

Hei te tiimalasivartalosta unelmoivat, hyviä uutisia: pelkästään vatsan alueelta on mahdollista hoikistua!

Meille on vuosikausia hoettu, että laihtua ei voi vain tietystä kohdasta, vaan rasvaa palaa treenin ja ruokavalion ansiosta tasaisesti koko kehosta.

Nyt on selvitetty, että pitkään itsestäänselvänä pidetty sääntö ei olekaan koko totuus. Time-sivuston mukaan tutkimustieto osoittaa, että tietyistä kehonosista on helpompi karistaa rasvaa kuin toisista.

Yksi kyseistä kehonosista on vatsa. Vyötärönseudun lisäksi helpoiten palavaa rasvaa löytyy käsivarsista ja rinnan alueelta. Sen sijaan takapuolen ja reisien rasvaa on vaikeinta polttaa pois.

Tietyt rasvakertymät ovat aineenvaihdunnallisesti aktiivisempia kuin toiset.

Virginian yliopiston lääketieteen professori Arthur Weltman kertoo tämän johtuvan siitä, että tietyt rasvakertymät ovat aineenvaihdunnallisesti aktiivisempia kuin toiset. Siksi niistä on helpompaa tai vaikeampaa päästä eroon urheilun ja kevyen ruokavalion avulla.

– Vatsan alueen rasva on aineenvaihdunnallisesti yksi aktiivisimmista rasvoista, Weltman kertoo.

Urheilu aiheuttaa kehossa erilaisten hormonien erittymistä. Mitä rankempaa urheilu on, sitä enemmän hormoneja erittyy ja rasvaa palaa – ja erityisesti paikoissa, jotka ovat aineenvaihdunnaltaan aktiivisinta.

Lue lisää! 18 tapaa polttaa enemmän ja tehokkaammin rasvaa

Jos siis haluaa hoikistua erityisesti vatsan alueelta, mitä kannattaa tehdä? Tutkimuksen mukaan siinä missä esimerkiksi juoksu tai uinti auttavat polttamaan rasvaa koko kehosta, vastustreenit voivat polttaa rasvaa keskitetysti esimerkiksi vatsan alueelta, koska vatsarasvat reagoivat voimakkaammin urheiluun.

Toisen tutkimuksen mukaan vatsarasvan polttamisessa ovat tehokkaita myös niin sanotut HIIT-harjoitukset eli nopeatempoiset intervallitreenit. Treenin jälkeen aineenvaihdunta käy vilkkaana ja keho polttaa rasvaa muutaman tunnin ajan treenin jälkeenkin – erityisesti sieltä vatsan alueelta.

Satunnainen suuttuminen tekee enemmän hyvää kuin hallaa.

Tiskit ovat taas räjähtäneet keittiössä käsiin. Työkaveri sai verenpaineen nousemaan iltapäiväpalaverissa. Äh, suututtaa! Ja vähän myöhemmin lähinnä nolottaa, vaikka omaa ärsyyntymistä ei olisi tuonut millään lailla esille.

Suuttumista ja vihaisia tunteita ei kuitenkaan pidä yrittää estää tai hävetä. Time nimittäin kertoo, että satunnaiset vihaiset tunteet tekevät pitkällä aikavälillä elämästä onnellisempaa!

On välttämätöntä olla toisinaan vihainen, jotta voisi myös olla kaikkein onnellisimmillaan.

Uuden tutkimuksen mukaan on välttämätöntä olla toisinaan vihainen, jotta voisi myös olla kaikkein onnellisimmillaan. Tutkimuksessa selvisi, että ne ihmiset, jotka eivät juurikaan reagoineet esimerkiksi uutisiin onnettomuuksista, halusivat tuntea enemmän vihaa tai surua.

Lisäksi esimerkiksi eksiinsä rakastuneet toivoivat voivansa tuntea vähemmän positiivisia tunteita entistä kumppaniaan kohtaan.

Lue lisää! Tiesitkö? Vihan tunteesta on yllättävän paljon hyötyä

Johtava tutkija ja psykologian professori Maya Tamir toivoo, että tutkimus auttaisi arvioimaan uudelleen usein mahdottomia tavoitteita siitä, millaisia tunteita ihmiset haluaisivat tuntea. Läntisessä kulttuurissa paine voida hyvin ja tuntea jatkuvaa onnellisuutta voi olla vaikea selättää.

– Tutkimus osoittaa sen, että onnellisimpia ihmisiä ovat he, jotka tuntevat niitä tunteita joita he myös haluavat kokea. Jos siis ihmisen mielestä viha on tavoiteltavaa esimerkiksi epäoikeudenmukaisuuksia vastaan taistelemisen takia, on hän todennäköisesti onnellisempi tuntiessaan vihaa, Tamir selittää.

Purkamaton viha patoutuu sisälle ja muuttuu pahaksi oloksi.

Onnellisuutta on tietenkin hyvä havitella, mutta se ei tarkoita negatiivisten tunteiden tukahduttamista. On tärkeää hyväksyä erilaiset tunteet osaksi elämää aina vihaa ja surua myöten.

– Jos kokemansa tunteet toivottaa tervetulleeksi ja niille onnistuu löytämään tarkoituksen, on todennäköisesti myös onnellisempi, Tamir summaa.

Jos vihaa ei osaa tai uskalla ilmaista, voi se aiheuttaa myös ongelmia. Ylikiltteys voi pahimmillaan johtaa siihen, että purkamaton viha patoutuu sisälle ja muuttuu myöhemmin pahaksi oloksi. Silloin ihminen voi lamaantua ja masentua. Siksi vihaa kannattaa lähestyä rakentavana tunteena, joka kuuluu onnelliseen, monipuolisia tunteita sisältävään elämään.

Isot painot ja näyttävät lihakset eivät välttämättä merkitse kestävyyttä ja hyvää fyysistä kuntoa.

Jokainen on joskus törmännyt atleettiin, jonka lihakset suorastaan puskevat ulos vaatteista. Jo kaukaa näkee, että raskaat painot ovat osa hänen kuntosalitreenejään. Huh, on oltava erinomaisessa fyysisessä kunnossa saadakseen sellaiset lihakset, eikö?

Ei oikeastaan, sillä isot lihakset ja hyvä kunto ovat Helsingin Sanomien haastatteleman fysioterapeutin Georg Schleiferin mukaan kaksi eri asiaa. Vaikka lihaksia löytyisi kuinka paljon, fyysinen kunto voi silti olla pohjamudissa.

Kuntosalista innostunut harjoittelee usein ainoastaan lihasvoimaa.

Schleifer kertoo HS:lle, että kuntosalista innostunut harjoittelee usein ainoastaan lihasvoimaa. Ongelmaksi muodostuu se, että yksipuolinen treenaaminen aiheuttaa pitkällä aikavälillä lähinnä vaivoja kroppaan.

– Yksipuolinen harjoittelu johtaa ylikuormitus- ja rasitusvammoihin, lihasepätasapainoon ja psyykkiseen väsymiseen, Schleifer kertoo HS:lle.

Lue myös: Älä sorru näihin! Pt paljastaa naisten yleisimmät virheet kuntosalilla – ja miten ne voi korjata

Hyvä kunto koostuu lihaskunnosta, kestävyydestä, liikkuvuudesta ja koordinaatiosta. Eri liikuntamuodot tukevat toisiaan: esimerkiksi lenkkeily auttaa palautumaan kuntosalitreenistä.

Hyvä kunto tarkoittaakin ennen kaikkea hyvää toimintakykyä. Schleifer kertoo Helsingin Sanomien artikkelissa eräästä asiakkaastaan, jolta lihaksia löytyi kyllä huimasti, mutta liikkuvuus oli lähes olematonta.

”Kaveri ei saanut laitettua edes paitaa selän puolelta housunkaulukseen.”

– Hän oli jäykkä kuin rautakanki. Kaveri ei saanut laitettua edes paitaa selän puolelta housunkaulukseen, koska kädet eivät taipuneet taakse.

Lihaksien koko ei myöskään kerro suoraan siitä, kuinka voimakkaat treenatut lihakset ovat. Daily Mail -sivusto kertoo tutkimuksesta, jonka mukaan kehonrakentajien lihassolut ovat usein kyllä isompia kuin kestävyysurheilijoiden, mutta heikompia.

Koko ei kerro lihaksen vahvuudesta.

Yleisesti ottaen lihas pystyy tuottamaan sitä enemmän voimaa, mitä isompi se on – mutta vain tiettyyn pisteeseen asti. Voima ei kasva samalla tavalla kuin lihaksen koko, ja siksi koko ei kerro lihaksien vahvuudesta.

Tutkimuksessa havaittiin, että erityisen vahvat lihakset löytyvät esimerkiksi pikajuoksijoilta. Lihaksien erityinen voimakkuus johtuu siitä, että pikajuoksijoiden lihaksien täytyy tuottaa voimaa huomattavasti nopeammin kuin esimerkiksi kehonrakentajien.

Älä anna siis isojen lihaksien hämätä – lihaskimpun voi voittaa mitä todennäköisemmin esimerkiksi porrasjuoksussa tai joogaliikkeissä!