Unisukat, check. Yrttitee, check. Tarpeeksi väsyttävä kirja, check. Kuva: Shutterstock
Unisukat, check. Yrttitee, check. Tarpeeksi väsyttävä kirja, check. Kuva: Shutterstock

Hei hei lankutus- ja seksihaasteet! Nyt tulee hyvää tekevä haaste, joka sopii taatusti jokaiselle aviosäätyyn ja ruumiinrakenteeseen katsomatta.

Vuoden 2017 suurimmaksi hyvinvointitrendiksi on povattu puhdasta nukkumista. Kiitos näyttelijä-terveysguru Gwyneth Paltrow’n, jonka ihannemaailmaan kuuluvat kymmenen tunnin yöunet – jotka ovat kaiken perusta. Vasta kun nukkuminen on kunnossa, kannattaa kiinnittää huomio ruokavalioon ja muihin elämän osa-alueisiin, näyttelijä opastaa.

Paltrow’n kehittämän puhtaan nukkumisen juju pilee laadukkaissa unissa, joihin valmistaudutaan muun muassa meditoimalla, hieronnalla ja välttämälä raskaita aterioita ennen nukkumaankäyntiä.
Lue lisää tästä: Ensi vuoden terveyshitti on puhdas nukkuminen – näitä asioita se sisältää

Yhdysvalloista leviää toinenkin laadukkaisiin yöuniin liittyvä ilmiö, nukkumishaaste. Äkkiseltään saattaa tuntua, että nukkuminen ei sovi haastemaailmaan lainkaan. Varsinkin heille, joilla on uniongelmia, jo ajatus nukkumiseen liittyvästä suorittamisesta voi tehdä tiukkaa.

Mutta unihaasteen tarkoituksena ei ole houkutella unta pakolla. Popsugar-lehdessä julkaistu haaste tarjoilee pieniä kikkoja, joita voi ottaa käyttöön minä tahansa päivänä. Jos haluat kuitenkin nukkumisen mestariksi ja virkeyttää oloasi, kannattaa kokeilla kokonaista seitsemän päivän haastetta. Äläkä säikähdä aikaista nukkumaanmenoaikaa: jo muutaman päivän kuluttua kiität itseäsi.

 1. Sunnuntai
  Hemmottele itseäsi illalla noin kahdeksan aikaan kulhollisella puuroa, jogurttia tai kourallisella pähkinöitä. Kaikissa näissä on tärkeitä ravintoaineita, kuten magnesiumia ja kaliumia, jotka auttavat nukkumaan paremmin. Viikon ensimmäinen päivä saa puhtinsa edellisestä yöstä, joten varaa sunnuntai-ilta kello puoli yhdeksästä eteenpäin pelkästään nukkumiselle. Kun olet unessa yhdeksän aikaan, heräät virkeänä kuudelta aamulla.
  Oletko hereillä vielä kymmeneltä? Lue lempeää kirjaa, joka rauhoittaa. Tai kuuntele maailman rentouttavinta kappaletta, että väsymys varmasti iskee.
  Annos puuroa, jopas haukotuttaa! Kuva: Shutterstock
  Annos puuroa, jopas haukotuttaa! Kuva: Shutterstock
 2. Maanantai
  Mikään ei tunnu paremmalta kuin kotiinpaluu pitkän maanantaipäivän jälkeen. Kotona odottavista puuhista huolimatta kannattaa varata ilta rauhoittumiseen kello kahdeksasta alkaen. Nauti unettavaa yrttiteetä, kuten kamomilla- tai minttuteetä. Lisää teehen ripaus hunajaa, jonka glukoosi kehottaa aivoja lopettamaan oreksiinihormonin tuotannon. Virkistävä oreksiini pitää meidät valppaina ja säätelee vireystilaa. Hunajan luonnollinen sokeri helpottaa myös nukahtamista helpottavan tryptofaanin pääsyä aivoihin.
  Vinkki! Sulje kännykkä ja tietokoneen ruudut vähintään puoli tuntia ennen nukkumaanmenoa. Sinistä valoa hohtava näyttö häiritsee tutkitusti yöunen laatua.
  Yrttitee lämmittää ja rentouttaa. Kuva: Shutterstock
  Yrttitee lämmittää ja rentouttaa. Kuva: Shutterstock

   

 3. Tiistai
  Tiistait ovat monien mielestä rankimpia päiviä. Jäljellä ei ole enää maanantain herättämää uuden viikon innostusta, ja arkiviikosta on edessä vielä yli puolet. Sen vuoksi onkin järkevää aikaistaa nukkumishaastetta puolella tunnilla: pue pyjama päälle ja pese hampaasi jo kello 19.30. Kuuntele rentouttavaa podcastia tai musiikkia kello 20.00 alkaen, ja kello 20.30 olet valmis seikkailemaan untenmaille.
  Vaikka kuinka tekisi kiireessä mieli, älä jätä väliin tätäkään rentouttavaa hetkeä. Kuva: Shutterstock
  Vaikka kuinka tekisi kiireessä mieli, älä jätä väliin tätäkään rentouttavaa hetkeä. Kuva: Shutterstock

   

 4. Keskiviikko
  Viikon puoliväli on saavutettu. Anna itsellesi taputuksia ja tsemppaa vielä pieneen iltavenyttelyyn. Kun teet kahdeksan maissa muutamankin liikkeen, olosi rentoutuu ja uni tulee paremmin. Muista, että olet pimeässä huoneessa ja pää tyynyssä, mieluiten jo nukkumassa kello 21.
  Kokeile! Tee illalla nämä 4 helppoa venyttelyliikettä – ja kroppa kiittää aamulla
  Rauhallinen venyttely tekee raukeaksi. Kuva: Shutterstock
  Rauhallinen venyttely tekee raukeaksi. Kuva: Shutterstock

   

 5. Torstai
  Onneksi huomenna on jo perjantai! Jotkut tuntevat tässä kohti viikkoa jo huomattavia virkistymisen merkkejä.
  Syvennä untasi ja kokeile tänä iltana Gwyneth Paltrow’n tapaan meditoimista tai rentoutumisharjoitetta. Kietoudu peiton alle jo kello 19.30 ja laita suosikkiharjoituksesi päälle. Youtubesta löytyy harjoituksia hakusanoilla kehomeditaatio tai mindfulness-harjoitus. Koostimme myös juttuumme neljä tapaa rentoutua puhelimen avulla.
  Tai testaa esimerkiksi Mielenterveysseuran rentouttavia harjoituksia.
  Jos et ole vielä nukahtanut yhdeksään mennessä, sammuta videot tai äänitteet viimeistään tässä vaiheessa.
  Lue myös! Asiantuntijat kertovat: näin aloitin meditaation
   
 6. Perjantai
  Jihuu, viikonloppu on alkanut. Harva haluaa nukahtaa tänään vielä puoliyhdeksän uutisten jälkeen, varsinkaan jos lauantaina herätyskellon ei ole pakko soida. Yritä kuitenkin olla viimeistään kello 23 sängyssä, jotta unirytmi ei kärsi liikaa. Popsugarin unihaasteen mukaan perjantain rentouttavin hetki ennen nukahtamista tulisi viettää kylvyssä – ilman viinilasia, joka voi haitata pahasti unen laatua.
  Viritä siis amme tai lämminvesisuihku ja nauti kylpyhetkestäsi. Sen jälkeen pukeudu mukavimpaan pyjamaasi ja matkusta höyhensaarille!
  Kello 23. Aivan sopiva aika olla nukkumassa viikonloppuiltana. Kuva: Shutterstock
  Kello 23. Aivan sopiva aika olla nukkumassa viikonloppuiltana. Kuva: Shutterstock

   

 7. Lauantai
  Haasteen viimeinen päivä on käsillä, ja se saattaa tuntua jopa katkeransuloiselta. Seitsemässä päivässä olet vasta päässyt tutustumaan unimaailmaasi.
  Lauantai-ilta on kuin tehty rauhoittavan musiikin kuuntelemiseen ja syvähengittämiseen, joiden vuoro on viimeistään kello 22. Näin pääset treffeille nukkumatin kanssa kello 23.

  Seitsemän päivän päästä, sunnuntaiaamuna moni kiittää tätä haastetta ja kokee uusia oivalluksia. Tunnustele, millaisia muutoksia sinulla on mielialassasi, ajatuksissasi, vireystilassasi ja yleisessä olotilassasi. Ehkä ne ovat niin loistavia muutoksia, että et haluakaan palata enää epäsäännölliseen unirytmiisi ja sitä seuraavaan kankeaan oloon. Tervetuloa, hyvin nukuttu vuosi 2017!

Sometuksesta jumiutunut niska on hoidettavissa hyvän ergonomian ja täsmäjumpan avulla.

Puhelimella somettaminen ja viestien kirjoittaminen voi olla hauskaa, mutta ne ovat myös suorassa yhteydessä niska- ja selkäkipuihin. Helsingin Sanomat uutisoi ruotsalaistutkimuksesta, jossa seurattiin viiden vuoden ajan 7 000 nuorta aikuista. Yli 20 tekstiviestiä päivässä lähettäneet ilmoittivat useammin kärsivänsä niskan ja yläselän kivuista. 

Tutkimuksessa raportoitiin myös sormien tunnottomuudesta ja nipistelystä. Tutkijoiden mukaan kuusi tekstiviestiä päivässä näytti olevan raja, jonka jälkeen kipu- ja tunnottomuusoireet alkavat lisääntyä. Jos omaa viestittelyä alkaa laskea, huomaa, että kuusi tekstiviestiä tulee lähetettyä, noh, vähintään ennen lounasaikaa. 

Helsingin Sanomien jutussa haastateltu Selkäliiton selkäneuvonnan koordinaattori Maria Sihvola arvioi, että vietämme älypuhelimen ääressä keskimäärin kahdesta neljään tuntia päivässä, eli hurjat 700–1400 tuntia vuodessa.

Voi toki miettiä, onko älypuhelimen ääressä tarpeellista viettää niin paljon aikaa, mutta joka tapauksessa älypuhelimen selausasentoon tulisi kiinnittää huomiota. Pää kumarassa selaaminen voi ajan mittaan aiheuttaa niskan välilevyn rappeutumista. Normaalissa asennossa pää painaa viisi kiloa, mutta kumarassa ryhdissä, 60 asteen kulmassa, niskalle kohdistuu painetta jopa 27 kilon edestä.

Someniskasta ei ole pakko kärsiä. Virkisterin fysioterapeutti Riikka Ilmivalta laati Me Naisille vinkit someniskan ehkäisyyn ja hoitoon.

Näin ehkäiset someniskan:

1. Tärkeintä someniskan ehkäisyssä on somen käytön vähentäminen. Jos vietät paljon aikaa älypuhelinta näppäillen, mieti, tarvitseeko sinun todella käyttää niin paljon aikaa somettamiseen.

2. Kiinnitä somettaessasi huomiota koko selkärangan oikeaan, luonnolliseen asentoon, jolloin pää pysyy automaattisesti rangan jatkeena. Älä nojaa kauheasti eteenpäin: jos ylävartalo on C-kirjaimen mallinen, pää roikkuu automaattisesti. Jos istut somettaessasi, nojaa selkänojaan.

3. Jatkuva käsien kannattelu somettaessa aiheuttaa särkyjä. Tue käsiä käsinojaan aina kun mahdollista. 

4. Näpyttele älypuhelinta molemmilla käsillä, ettei kroppa muutu toispuoleiseksi.

5. Aina ei tarvitse näpytellä. Käytä niin sanottua puhelimen virtuaalisihteeriä: monesti tekstiviestit voi kirjoittaa ja puhelut soittaa antaen puhelimelle äänikomentoja.

6. Jos sometat edelleen huonossa asennossa, pyydä vaikka läheistäsi ystävällisesti huomauttamaan asiasta. Voit myös hankkia työpisteen äärelle peilin, jos et muuten huomaa olevasi huonossa asennossa.

Iskikö someniska? Näin hoidat sen kuntoon:

1. Muista edelleen vähentää somen käyttöä. Mitä enemmän välttelet staattista paikallaan oloa, sen parempi. Aktiivinen elämäntapa pitää pois somen ääreltä.

2. Someniska johtuu staattisesta asennosta, joten käytä kroppaa monipuolisesti arjessa ja liikuntaharrastuksissa. Mikä tahansa liikunta hyötyliikunnasta lihaskuntoharjoitteluun edistää aineenvaihduntaa.

3. Rintarangan elastisuuden ylläpitäminen on tärkeää, sillä somettaminen ja näyttöpäätetyöskentely jäykistävät rintarankaa. Yläkroppaa voi virkistää keppijumpalla ja rintarangan kiertoliikkeillä.

4. Somettaminen tekee myös yläniskasta todella kireän. Yläniskaa voi mobilisoida vaikka automatkalla tai tuolilla istuessa: tee hyvin pieniä painalluksia takaraivolla selkänojaan, vuorotellen painaen ja rentouttaen niskaa. Liikeessä voi viedä leukaa hieman taakse ja alaspäin. 

Hei te tiimalasivartalosta unelmoivat, hyviä uutisia: pelkästään vatsan alueelta on mahdollista hoikistua!

Meille on vuosikausia hoettu, että laihtua ei voi vain tietystä kohdasta, vaan rasvaa palaa treenin ja ruokavalion ansiosta tasaisesti koko kehosta.

Nyt on selvitetty, että pitkään itsestäänselvänä pidetty sääntö ei olekaan koko totuus. Time-sivuston mukaan tutkimustieto osoittaa, että tietyistä kehonosista on helpompi karistaa rasvaa kuin toisista.

Yksi kyseistä kehonosista on vatsa. Vyötärönseudun lisäksi helpoiten palavaa rasvaa löytyy käsivarsista ja rinnan alueelta. Sen sijaan takapuolen ja reisien rasvaa on vaikeinta polttaa pois.

Tietyt rasvakertymät ovat aineenvaihdunnallisesti aktiivisempia kuin toiset.

Virginian yliopiston lääketieteen professori Arthur Weltman kertoo tämän johtuvan siitä, että tietyt rasvakertymät ovat aineenvaihdunnallisesti aktiivisempia kuin toiset. Siksi niistä on helpompaa tai vaikeampaa päästä eroon urheilun ja kevyen ruokavalion avulla.

– Vatsan alueen rasva on aineenvaihdunnallisesti yksi aktiivisimmista rasvoista, Weltman kertoo.

Urheilu aiheuttaa kehossa erilaisten hormonien erittymistä. Mitä rankempaa urheilu on, sitä enemmän hormoneja erittyy ja rasvaa palaa – ja erityisesti paikoissa, jotka ovat aineenvaihdunnaltaan aktiivisinta.

Lue lisää! 18 tapaa polttaa enemmän ja tehokkaammin rasvaa

Jos siis haluaa hoikistua erityisesti vatsan alueelta, mitä kannattaa tehdä? Tutkimuksen mukaan siinä missä esimerkiksi juoksu tai uinti auttavat polttamaan rasvaa koko kehosta, vastustreenit voivat polttaa rasvaa keskitetysti esimerkiksi vatsan alueelta, koska vatsarasvat reagoivat voimakkaammin urheiluun.

Toisen tutkimuksen mukaan vatsarasvan polttamisessa ovat tehokkaita myös niin sanotut HIIT-harjoitukset eli nopeatempoiset intervallitreenit. Treenin jälkeen aineenvaihdunta käy vilkkaana ja keho polttaa rasvaa muutaman tunnin ajan treenin jälkeenkin – erityisesti sieltä vatsan alueelta.

Lybia

Nyt se on todistettu: painoa voi pudottaa pelkästään vatsasta

Mutta oletteko kokeilleet jutussa mainittuja treenejä? Punttia ja hiittiä? Itse olen ja siksi allekirjoitan jutun väitteen. Olen kokenut sen että kyseisiä treenimuotoja ruokavalioon yhdistämällä saa vyötärön pienenemään pikavauhtia. Tosin tiimalasivartaloa ei voi saada jollei ole sellainen luonnostaan. Mutta lähemmäs toki voi päästä.
Lue kommentti

Satunnainen suuttuminen tekee enemmän hyvää kuin hallaa.

Tiskit ovat taas räjähtäneet keittiössä käsiin. Työkaveri sai verenpaineen nousemaan iltapäiväpalaverissa. Äh, suututtaa! Ja vähän myöhemmin lähinnä nolottaa, vaikka omaa ärsyyntymistä ei olisi tuonut millään lailla esille.

Suuttumista ja vihaisia tunteita ei kuitenkaan pidä yrittää estää tai hävetä. Time nimittäin kertoo, että satunnaiset vihaiset tunteet tekevät pitkällä aikavälillä elämästä onnellisempaa!

On välttämätöntä olla toisinaan vihainen, jotta voisi myös olla kaikkein onnellisimmillaan.

Uuden tutkimuksen mukaan on välttämätöntä olla toisinaan vihainen, jotta voisi myös olla kaikkein onnellisimmillaan. Tutkimuksessa selvisi, että ne ihmiset, jotka eivät juurikaan reagoineet esimerkiksi uutisiin onnettomuuksista, halusivat tuntea enemmän vihaa tai surua.

Lisäksi esimerkiksi eksiinsä rakastuneet toivoivat voivansa tuntea vähemmän positiivisia tunteita entistä kumppaniaan kohtaan.

Lue lisää! Tiesitkö? Vihan tunteesta on yllättävän paljon hyötyä

Johtava tutkija ja psykologian professori Maya Tamir toivoo, että tutkimus auttaisi arvioimaan uudelleen usein mahdottomia tavoitteita siitä, millaisia tunteita ihmiset haluaisivat tuntea. Läntisessä kulttuurissa paine voida hyvin ja tuntea jatkuvaa onnellisuutta voi olla vaikea selättää.

– Tutkimus osoittaa sen, että onnellisimpia ihmisiä ovat he, jotka tuntevat niitä tunteita joita he myös haluavat kokea. Jos siis ihmisen mielestä viha on tavoiteltavaa esimerkiksi epäoikeudenmukaisuuksia vastaan taistelemisen takia, on hän todennäköisesti onnellisempi tuntiessaan vihaa, Tamir selittää.

Purkamaton viha patoutuu sisälle ja muuttuu pahaksi oloksi.

Onnellisuutta on tietenkin hyvä havitella, mutta se ei tarkoita negatiivisten tunteiden tukahduttamista. On tärkeää hyväksyä erilaiset tunteet osaksi elämää aina vihaa ja surua myöten.

– Jos kokemansa tunteet toivottaa tervetulleeksi ja niille onnistuu löytämään tarkoituksen, on todennäköisesti myös onnellisempi, Tamir summaa.

Jos vihaa ei osaa tai uskalla ilmaista, voi se aiheuttaa myös ongelmia. Ylikiltteys voi pahimmillaan johtaa siihen, että purkamaton viha patoutuu sisälle ja muuttuu myöhemmin pahaksi oloksi. Silloin ihminen voi lamaantua ja masentua. Siksi vihaa kannattaa lähestyä rakentavana tunteena, joka kuuluu onnelliseen, monipuolisia tunteita sisältävään elämään.

Isot painot ja näyttävät lihakset eivät välttämättä merkitse kestävyyttä ja hyvää fyysistä kuntoa.

Jokainen on joskus törmännyt atleettiin, jonka lihakset suorastaan puskevat ulos vaatteista. Jo kaukaa näkee, että raskaat painot ovat osa hänen kuntosalitreenejään. Huh, on oltava erinomaisessa fyysisessä kunnossa saadakseen sellaiset lihakset, eikö?

Ei oikeastaan, sillä isot lihakset ja hyvä kunto ovat Helsingin Sanomien haastatteleman fysioterapeutin Georg Schleiferin mukaan kaksi eri asiaa. Vaikka lihaksia löytyisi kuinka paljon, fyysinen kunto voi silti olla pohjamudissa.

Kuntosalista innostunut harjoittelee usein ainoastaan lihasvoimaa.

Schleifer kertoo HS:lle, että kuntosalista innostunut harjoittelee usein ainoastaan lihasvoimaa. Ongelmaksi muodostuu se, että yksipuolinen treenaaminen aiheuttaa pitkällä aikavälillä lähinnä vaivoja kroppaan.

– Yksipuolinen harjoittelu johtaa ylikuormitus- ja rasitusvammoihin, lihasepätasapainoon ja psyykkiseen väsymiseen, Schleifer kertoo HS:lle.

Lue myös: Älä sorru näihin! Pt paljastaa naisten yleisimmät virheet kuntosalilla – ja miten ne voi korjata

Hyvä kunto koostuu lihaskunnosta, kestävyydestä, liikkuvuudesta ja koordinaatiosta. Eri liikuntamuodot tukevat toisiaan: esimerkiksi lenkkeily auttaa palautumaan kuntosalitreenistä.

Hyvä kunto tarkoittaakin ennen kaikkea hyvää toimintakykyä. Schleifer kertoo Helsingin Sanomien artikkelissa eräästä asiakkaastaan, jolta lihaksia löytyi kyllä huimasti, mutta liikkuvuus oli lähes olematonta.

”Kaveri ei saanut laitettua edes paitaa selän puolelta housunkaulukseen.”

– Hän oli jäykkä kuin rautakanki. Kaveri ei saanut laitettua edes paitaa selän puolelta housunkaulukseen, koska kädet eivät taipuneet taakse.

Lihaksien koko ei myöskään kerro suoraan siitä, kuinka voimakkaat treenatut lihakset ovat. Daily Mail -sivusto kertoo tutkimuksesta, jonka mukaan kehonrakentajien lihassolut ovat usein kyllä isompia kuin kestävyysurheilijoiden, mutta heikompia.

Koko ei kerro lihaksen vahvuudesta.

Yleisesti ottaen lihas pystyy tuottamaan sitä enemmän voimaa, mitä isompi se on – mutta vain tiettyyn pisteeseen asti. Voima ei kasva samalla tavalla kuin lihaksen koko, ja siksi koko ei kerro lihaksien vahvuudesta.

Tutkimuksessa havaittiin, että erityisen vahvat lihakset löytyvät esimerkiksi pikajuoksijoilta. Lihaksien erityinen voimakkuus johtuu siitä, että pikajuoksijoiden lihaksien täytyy tuottaa voimaa huomattavasti nopeammin kuin esimerkiksi kehonrakentajien.

Älä anna siis isojen lihaksien hämätä – lihaskimpun voi voittaa mitä todennäköisemmin esimerkiksi porrasjuoksussa tai joogaliikkeissä!