Tavoitellako onnellisuutta vai ei? Kuvat: Shutterstock
Tavoitellako onnellisuutta vai ei? Kuvat: Shutterstock

Moni hoitaa fyysistä kuntoaan, mutta kuinka muistaisi myös henkisen puolen?

Prevention-lehti kokosi terapeuttien fiksut neuvot, joilla voi pitää itsestään huolta, ja listasimme niistä parhaat tähän juttuun.

Käy myös jutun lopussa kertomassa, mikä on paras ohje, jonka sinä olet kuullut omalta terapeutiltasi.

Lue myös! 10 elämänviisautta, jotka kannattaa oppia viimeistään aikuisena

 1. Unohda pelko epäonnistumisesta
  Kämmejä tulee ja menee. Niihin ei koskaan pitäisi suhtautua vakavasti, olipa kyse sitten tappio Super Mario -pelissä tai unohtunut kokous uudessa työpaikassa. Tätä mieltä on newyorkilainen kirjailija ja psykologi Guy Winch.
  – Epäonnistuminen muodostaa vääristymän aivoihimme. Se saa meidät uskomaan, että jokin tehtävä on paljon vaikeampi kuin se todellisuudessa onkaan ja että meillä ei ole tarpeeksi kykyjä sen suorittamiseksi.
  Kun ymmärrämme ja hyväksymme, että mielemme saattaa tuottaa tällaisia vääristymiä, pystymme tarttumaan mihin tahansa haasteeseen.
 2. Lopeta märehtiminen
  Jos nyt sattui kuitenkin moka – ja kaikillehan niitä sattuu, niin siihen ei ole syytä tarrautua. Winch varoittaa, että asioiden märehtiminen on todella haitallista ja voi johtaa jopa masennukseen.
  Virheiden muisteleminen ei opeta mitään, ellet oikeasti yritä oppia niistä jotain ja ratkaista ongelmia. Jos tapanasi on jäädä vellomaan epäonnistumisiisi, kannattaa ajatukset keskeyttää heti. Winchin mukaan jo muutaman minuutin keskeytys auttaa: ota käteesi lempikirjasi tai kuuntele suosikkimusiikkiasi ja unohdat ikävät asiat, joille et enää voi mitään.
  On aivan eri asia rämpiä kuin hypähdellä kevyesti.
  On aivan eri asia rämpiä kuin hypähdellä kevyesti.
 3. Oleta aina parasta
  Miksi hän ei hyväksynyt minua Facebook-kaverikseni? Ehkä hän inhoaa minua?
  Unohda tällaiset kielteiset ajatukset heti, varsinkin jos ne ovat pelkkiä oletuksia.
  Negatiivinen ajattelutapa syö paljon energiaamme. Ihan turhaan. Positiiviset oletukset sen sijaan tekevät elämästä kevyempää. Ne ovat kaiken puolin järkevämpiäkin, sanoo Winch. Ikäviä tunteet on kyllä syytä tiedostaa, sillä sen jälkeen ne on helpompi hyväksyä ja mennä elämässä eteenpäin.
  Lue myös! Vellotko ikävissä ajatuksissa? Mindfulness voi katkaista kielteisten tunteiden kierteen
 4. Harhauta itsesi itsekriittisyyden raiteilta
  San Franciscossa psykoterapeuttina työskentelevä Daniela Tempesta on huomannut, että lähes jokainen meistä on sortunut joskus liialliseen itsekriittisyyteen.
  – Ihmiset ajattelevat, että jos he rankaisevat itseään negatiivisilla ajatuksilla, he pysyvät raiteillaan.
  Mutta liika itsekriittisyys ja itsensä rankaiseminen ei tutkimusten mukaan johda hyvään, Tempesta sanoo. Sen sijaan meidän pitäisi hellittää ja osoittaa itsellemme myötätuntoa.
  Kuulostaa helpolta ja yksinkertaiselta, mutta arjessa niin usein vaikea toimia. Tempestan mukaan jokaisen olisi syytä tiedostaa, kuinka puhuu itselleen ja itsestään. Mieti myös, miten puhuisit ystävällesi, jolla on rankkaa?
 5. Pohdi: miksi olet kateellinen?
  Näitkö Facebookissa ystäväsi unelmakodin tai muun onnellisen statuspäivityksen? Sosiaalisessa mediassa on helppo törmätä iloisiin uutisiin ja pettyä omaan elämäänsä. Kun kateus nostaa päätään, Tempestan mukaan meidän pitäisi pohtia, haluammeko oikeasti sellaisen työn tai miesystävän, joista kaverimme kertovat somessa. Moni ei oikeasti halua, ja siksi on tärkeää lopettaa vertailu muiden elämään.
  Jos kuitenkin huomaa, että kaipaa omaan elämäänsä samoja asioita, kannattaa alkaa toimia niiden eteen.
  Suosittelemme! Haluatko parantaa elämääsi? Valitsimme elämäntaito-oppaat, joihin palaamme yhä uudelleen
 6. Kokeile vastakkaista lähestymistapaa
  Hinkkaatko sähköpostisi aina viimeiseen saakka? Lopeta, sanoo Tempesta. Hän ehdottaa, että meiliperfektionistit kokeilisivat ihan vastakkaista tapaa: lähettäisivät viestinsä nopeasti ja turhia viilaamatta. Tämä lähestymistapa sopii hänen mielestään mihin tahansa asiaan, joka ahdistaa tai tuottaa mielipahaa. Kun toimimme toisin, ei lopputulos pelota niin paljon ja uskomme jopa, että voimme elää sen kanssa, asiantuntija lupaa.
  Lähestymistavalla on väliä.
  Lähestymistavalla on väliä.
 7. Opettele meditoimaan
  Meditaatiota. Mindfulnessia. Syvärentoutusharjoituksia. Terapeutit suosittelevat niitä syystä. Psykiatri ja joogakirjailija Marlynn Wei rohkaisee jokaista löytämään oman keinonsa, joka tuntuu hyvältä ja toimii. Kun ihminen on löytänyt tapansa rentoutua, olipa se sitten meditaatio, jooga tai joku räiskyvämpi tekniikka, stressinsietokyky paranee, jännitys vähenee ja mieliala kohenee.
  Youtubesta löytyy harjoituksia hakusanoilla kehomeditaatio tai mindfulness-harjoitus. Koostimme myös juttuumme neljä tapaa rentoutua puhelimen avulla.
  Lue myös: 10 asiaa, jotka mindfulness muutti elämässäni
 8. Muista, että onnellisuus ei ole välttämättä paras tavoite
  Onnea. Iloa. Onnellisuutta. Jos ei tunne niitä, saattaa helposti tuntua, että itsessä on jotain vikaa. Wein mukaan onnellisuus ei välttämättä ole paras mahdollinen tavoite, vaikka siitä niin paljon nykyään puhutaankin.
  – Ihmiset käyvät läpi rankkoja asioita ja kärsivät niistä. Joskus on parempi, että tuntee olevansa ihan vain tyytyväinen ja elämällä on sisältöä.
  Hänen mielestään on tärkeämpää on tunnistaa tunteensa ja hyväksyä ne kuin yrittää paeta niitä tai vääntää tunteitaan väkisin onnelliseksi.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Suomalainen unitutkija Olli Polo väittää Helsingin Sanomissa, että pitkäaikainen väsymys on jo epidemia.

Unitutkija, fysiologian dosentti Olli Polo on tutkinut ja hoitanut uransa viimeiset kymmenen vuotta kroonista väsymysoireyhtymää. Hänen mielestään väsymyksestä on syntynyt jo yhteiskunnallinen epidemia, joka näkyy erityisesti lapsissa ja nuorissa.

– Koskaan aiemmin urallani en muista, että olisin joutunut kirjoittamaan näin paljon lausuntoja lapsille ja nuorille, että heillä on niin vaikea-asteinen väsymys, että se haittaa aivotoimintaa ja sen takia tarvitaan lyhennettyä koulupäivää tai kotiopetusta, Polo kertoo Helsingin Sanomille.

Polo sanoo, että pitkäaikainen ja toimintakykyä heikentävä väsymys alkaa olla kansansairauden luokkaa.

– Noin kolmasosa väestöstä kärsii siitä. Kroonista väsymysoireyhtymää Suomessa sairastaa ainakin 50 000 ihmistä, mutta sekin on vain jäävuoren huippu.

”Kroonista väsymysoireyhtymää Suomessa sairastaa ainakin 50 000 ihmistä, mutta sekin on vain jäävuoren huippu.”

HS:n mukaan Polo on hoitanut väsymysoireyhtymäpotilaita klinikallaan kokeellisin hoitomenetelmin, jotka ovat synnyttäneet muissa lääkäreissä vastustusta ja johtaneet Valviran varoitukseen. Unitutkijan itsensä mielestä väsymystä ei haluta myöntää kansanterveydellisenä ilmiönä, koska sen pelätään lisäävän terveydenhuollon kustannuksia.

Kilpirauhasen vajaatoimintaa?

Krooninen väsymysoireyhtymä on tila, jossa keskeisenä oireena on yli kuusi kuukautta jatkunut väsymys ja potilaan toimintakyky on merkittävästi heikentynyt, kertoo Duodecim.

Ennen kuin kirjoitat hakukenttään ”krooninen väsymysoireyhtymä”, kannattaa pysähtyä ja miettiä!

Krooninen väsymysoireyhtymä ei ole todellakaan ainoa asia, joka aiheuttaa väsymyksen tunnetta. Voimattomuutta saattaa aiheuttaa esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta, raudan puute tai stressaava elämäntilanne.

Linkin korjaus 21.24: Duodecim-linkki on vaihdettu uudempaan artikkeliin.

Markus Jansson

Unitutkija väsymysepidemiasta HS:lle: ”Kroonista väsymysoireyhtymää Suomessa sairastaa ainakin 50 000 ihmistä”

Teillä on VANHA JA VÄÄRÄ LINKKI DUODECIMIN JUTTUUN!!! Uusi artikkeli Kroonisesta väsymysoireyhtymästä on tämä: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01194 Kyse on somaattisesta, neuroimmunologisesta dysautomiaa aiheuttavast aineenvaihduntasairaudesta, jonka uusi nimi on Systeeminen Rasitusintoleranssisairaus (SEID). Sillä ei ole mitään tekemistä minkään "väsymyksen" kanssa, älkää käyttäkö tuota harhaanjohtavaa ja vähättelevää termiä! Tukiryhmä FB:ssä https://www...
Lue kommentti

Neurologin mukaan päänsärkydiagnoosia ei pidä tehdä hartiakipujen perusteella. 

Lähes jokainen meistä kokee joskus päänsärkyä. Vanne kiristää päätä, silmän takana juilii ja särky jyskyttää ohimolla. Päänsäryn oireet ovat moninaiset, mutta niin ovat syntysyytkin. Terveyskirjaston mukaan päänsärky voi johtua esimerkiksi lihaksista, aivokalvoista, poskionteloista, verisuonista tai hampaista.

Osa päänsärkyä kokevista kärsii itse asiassa migreenistä. Päänsärkyjä on tunnistettu yli 200 erilaista, mutta migreeni on yleisin lääkärin apua vaativista päänsäryistä.

Neurologi Markku Nissilän erityisalaa ovat migreeni ja muut päänsäryt. Hänen mukaansa migreenidiagnooseja annetaan Suomessa kitsaasti, vaikka migreeni ei suinkaan ole harvinainen. Yli 90 prosenttia päänsäryn takia lääkäriin hakeutuneista kärsii migreenistä.

– Kun päänsärkyä diagnosoidaan, ajatellaan usein, että ensin pitää miettiä kaikki muut vaihtoehdot, ja migreeni on viimeinen diagnoosi, johon päädytään, Nissilä sanoo.

Neurologi vastaa kuuteen kysymykseen

1. Mistä erottaa migreenin ja muun päänsäryn?

– Jos päänsärky on sellaista, että sen takia tulee sairauspoissaoloja tai joutuu perumaan sosiaalisia menoja, ensimmäisen ajatuksen pitäisi olla, että kyseessä on migreeni.

– Seuraavat oireet liittyvät vain migreeniin: pahoinvointi ja oksentelu, säryn tuntuminen sykkeen mukana ja säryn paheneminen arkiaskareista, kuten portaiden nousemisesta. Pahoinvoinnin sijasta tai lisäksi migreeniin voi liittyä valo- ja ääniherkkyyttä. Sykkeen mukana tuntuva ja oksentelua aiheuttava päänsärky on migreeniä, vaikka särky olisi lievääkin.

”On yksi suomalaisen terveydenhuollon suurimmista virheistä, kun kuvitellaan, että hartiaseudun vaivat ovat selitys päänsärylle.”

– Muista päänsäryistä hyvin yleinen on tensio- eli jännityspäänsärky. Sen tunnusmerkki on lievä särky, joka ei estä tekemästä asioita.

2. Hartiat ovat ihan jumissa. Johtuukohan päänsärkyni vain siitä?

– Ei. On yksi suomalaisen terveydenhuollon suurimmista virheistä, kun kuvitellaan, että hartiaseudun vaivat ovat selitys päänsärylle. Muualla maailmassa ei ajatella näin.  

– Jos päänsärystä tehdään diagnoosi sillä perusteella, että niska-hartiaseudun lihakset aristavat, tuloksena on yleensä väärä diagnoosi. Migreenistä kärsivillä on kyllä muita useammin hartiavaivoja ja migreenikohtaus voi tuntua myös niskassa sekä hartioiden yläosassa, mutta se ei tarkoita, että migreeni johtuisi jumiutuneista hartioista.

3. Kuinka yleinen migreeni on?

– Noin joka kymmenes on saanut viimeisen vuoden aikana migreenikohtauksen. Jossakin vaiheessa elämäänsä migreenistä kärsii joka kolmas nainen ja 17 prosenttia miehistä.

– Migreenikohtaukset ovat sairautta, mutta migreeni on myös ominaisuus, johon liittyy se, että säätelyhermosto reagoi herkemmin kuin muilla. Siksi migreeni-ihmisillä on muita useammin kylmät kädet ja jalat, ärtynyt paksusuoli ja matala verenpaine.

”On legendaa, että migreeni loppuisi aina viisikymppisenä.”

4. Miksi naisilla esiintyy enemmän migreeniä kuin miehillä?

– Naisilla ja miehillä on yhtä paljon migreenille altistavia geenejä, mutta naisilla murrosiässä alkava hormonikierto on niin voimakas ärsyke, että naisilla esiintyy tuplasti enemmän migreeniä kuin miehillä. Hormoneiden takia migreeni tulee esiin niilläkin naisilla, joilla geneettinen kuorma on aika pieni.

5. Seuraavatko migreenikohtaukset loppuelämän, jos niitä kerran alkaa saada?

– Saattavat seurata. Migreeniä voidaan kuitenkin hoitaa sekä ennaltaehkäisevillä että kohtauslääkkeillä. Täsmälääkkeet migreeniin tulivat markkinoille 1990-luvun alussa, ja sen jälkeen ei ole tapahtunut oikein mitään – kunnes ensi vuonna markkinoille tulevat ensimmäiset biologiset migreeninestolääkkeet. Niitä pistetään suoneen kerran kuukaudessa. Kokeissa havaittiin, että neljännes koehenkilöistä pääsi migreenistä kokonaan eroon biologisilla lääkkeillä.

– On ihan legendaa, että migreeni loppuisi aina viisikymppisenä. Vaihdevuosien kohdalla migreeni loppuu joillakin, mutta joillakin se pahenee.

6. Voiko migreeniä helpottaa muuten kuin lääkkeillä?

– Joillekin voi riittää kylmällä hautominen ja joillekin, varsinkin lapsille, toimii nukahtaminen. Aikuinen voi tarvita lääkkeen ja nukahtamisen, jotta kohtaus menee ohi.

Sometuksesta jumiutunut niska on hoidettavissa hyvän ergonomian ja täsmäjumpan avulla.

Puhelimella somettaminen ja viestien kirjoittaminen voi olla hauskaa, mutta ne ovat myös suorassa yhteydessä niska- ja selkäkipuihin. Helsingin Sanomat uutisoi ruotsalaistutkimuksesta, jossa seurattiin viiden vuoden ajan 7 000 nuorta aikuista. Yli 20 tekstiviestiä päivässä lähettäneet ilmoittivat useammin kärsivänsä niskan ja yläselän kivuista. 

Tutkimuksessa raportoitiin myös sormien tunnottomuudesta ja nipistelystä. Tutkijoiden mukaan kuusi tekstiviestiä päivässä näytti olevan raja, jonka jälkeen kipu- ja tunnottomuusoireet alkavat lisääntyä. Jos omaa viestittelyä alkaa laskea, huomaa, että kuusi tekstiviestiä tulee lähetettyä, noh, vähintään ennen lounasaikaa. 

Helsingin Sanomien jutussa haastateltu Selkäliiton selkäneuvonnan koordinaattori Maria Sihvola arvioi, että vietämme älypuhelimen ääressä keskimäärin kahdesta neljään tuntia päivässä, eli hurjat 700–1400 tuntia vuodessa.

Voi toki miettiä, onko älypuhelimen ääressä tarpeellista viettää niin paljon aikaa, mutta joka tapauksessa älypuhelimen selausasentoon tulisi kiinnittää huomiota. Pää kumarassa selaaminen voi ajan mittaan aiheuttaa niskan välilevyn rappeutumista. Normaalissa asennossa pää painaa viisi kiloa, mutta kumarassa ryhdissä, 60 asteen kulmassa, niskalle kohdistuu painetta jopa 27 kilon edestä.

Someniskasta ei ole pakko kärsiä. Virkisterin fysioterapeutti Riikka Ilmivalta laati Me Naisille vinkit someniskan ehkäisyyn ja hoitoon.

Näin ehkäiset someniskan:

1. Tärkeintä someniskan ehkäisyssä on somen käytön vähentäminen. Jos vietät paljon aikaa älypuhelinta näppäillen, mieti, tarvitseeko sinun todella käyttää niin paljon aikaa somettamiseen.

2. Kiinnitä somettaessasi huomiota koko selkärangan oikeaan, luonnolliseen asentoon, jolloin pää pysyy automaattisesti rangan jatkeena. Älä nojaa kauheasti eteenpäin: jos ylävartalo on C-kirjaimen mallinen, pää roikkuu automaattisesti. Jos istut somettaessasi, nojaa selkänojaan.

3. Jatkuva käsien kannattelu somettaessa aiheuttaa särkyjä. Tue käsiä käsinojaan aina kun mahdollista. 

4. Näpyttele älypuhelinta molemmilla käsillä, ettei kroppa muutu toispuoleiseksi.

5. Aina ei tarvitse näpytellä. Käytä niin sanottua puhelimen virtuaalisihteeriä: monesti tekstiviestit voi kirjoittaa ja puhelut soittaa antaen puhelimelle äänikomentoja.

6. Jos sometat edelleen huonossa asennossa, pyydä vaikka läheistäsi ystävällisesti huomauttamaan asiasta. Voit myös hankkia työpisteen äärelle peilin, jos et muuten huomaa olevasi huonossa asennossa.

Iskikö someniska? Näin hoidat sen kuntoon:

1. Muista edelleen vähentää somen käyttöä. Mitä enemmän välttelet staattista paikallaan oloa, sen parempi. Aktiivinen elämäntapa pitää pois somen ääreltä.

2. Someniska johtuu staattisesta asennosta, joten käytä kroppaa monipuolisesti arjessa ja liikuntaharrastuksissa. Mikä tahansa liikunta hyötyliikunnasta lihaskuntoharjoitteluun edistää aineenvaihduntaa.

3. Rintarangan elastisuuden ylläpitäminen on tärkeää, sillä somettaminen ja näyttöpäätetyöskentely jäykistävät rintarankaa. Yläkroppaa voi virkistää keppijumpalla ja rintarangan kiertoliikkeillä.

4. Somettaminen tekee myös yläniskasta todella kireän. Yläniskaa voi mobilisoida vaikka automatkalla tai tuolilla istuessa: tee hyvin pieniä painalluksia takaraivolla selkänojaan, vuorotellen painaen ja rentouttaen niskaa. Liikeessä voi viedä leukaa hieman taakse ja alaspäin. 

Hei te tiimalasivartalosta unelmoivat, hyviä uutisia: pelkästään vatsan alueelta on mahdollista hoikistua!

Meille on vuosikausia hoettu, että laihtua ei voi vain tietystä kohdasta, vaan rasvaa palaa treenin ja ruokavalion ansiosta tasaisesti koko kehosta.

Nyt on selvitetty, että pitkään itsestäänselvänä pidetty sääntö ei olekaan koko totuus. Time-sivuston mukaan tutkimustieto osoittaa, että tietyistä kehonosista on helpompi karistaa rasvaa kuin toisista.

Yksi kyseistä kehonosista on vatsa. Vyötärönseudun lisäksi helpoiten palavaa rasvaa löytyy käsivarsista ja rinnan alueelta. Sen sijaan takapuolen ja reisien rasvaa on vaikeinta polttaa pois.

Tietyt rasvakertymät ovat aineenvaihdunnallisesti aktiivisempia kuin toiset.

Virginian yliopiston lääketieteen professori Arthur Weltman kertoo tämän johtuvan siitä, että tietyt rasvakertymät ovat aineenvaihdunnallisesti aktiivisempia kuin toiset. Siksi niistä on helpompaa tai vaikeampaa päästä eroon urheilun ja kevyen ruokavalion avulla.

– Vatsan alueen rasva on aineenvaihdunnallisesti yksi aktiivisimmista rasvoista, Weltman kertoo.

Urheilu aiheuttaa kehossa erilaisten hormonien erittymistä. Mitä rankempaa urheilu on, sitä enemmän hormoneja erittyy ja rasvaa palaa – ja erityisesti paikoissa, jotka ovat aineenvaihdunnaltaan aktiivisinta.

Lue lisää! 18 tapaa polttaa enemmän ja tehokkaammin rasvaa

Jos siis haluaa hoikistua erityisesti vatsan alueelta, mitä kannattaa tehdä? Tutkimuksen mukaan siinä missä esimerkiksi juoksu tai uinti auttavat polttamaan rasvaa koko kehosta, vastustreenit voivat polttaa rasvaa keskitetysti esimerkiksi vatsan alueelta, koska vatsarasvat reagoivat voimakkaammin urheiluun.

Toisen tutkimuksen mukaan vatsarasvan polttamisessa ovat tehokkaita myös niin sanotut HIIT-harjoitukset eli nopeatempoiset intervallitreenit. Treenin jälkeen aineenvaihdunta käy vilkkaana ja keho polttaa rasvaa muutaman tunnin ajan treenin jälkeenkin – erityisesti sieltä vatsan alueelta.

Lybia

Nyt se on todistettu: painoa voi pudottaa pelkästään vatsasta

Mutta oletteko kokeilleet jutussa mainittuja treenejä? Punttia ja hiittiä? Itse olen ja siksi allekirjoitan jutun väitteen. Olen kokenut sen että kyseisiä treenimuotoja ruokavalioon yhdistämällä saa vyötärön pienenemään pikavauhtia. Tosin tiimalasivartaloa ei voi saada jollei ole sellainen luonnostaan. Mutta lähemmäs toki voi päästä.
Lue kommentti