Ruokaa, juomaa, liikuntaa ja unta! Lisäksi istumista ja rentoilua. Niihin kuluvat päivän tunnit. Kuvat: Shutterstock
Ruokaa, juomaa, liikuntaa ja unta! Lisäksi istumista ja rentoilua. Niihin kuluvat päivän tunnit. Kuvat: Shutterstock

Miten paljon grammat ja tunnit vaikuttavat sinun hyvinvointiisi?

Terveellinen elämä toimii parhaimmillaan ilman lukuja ja mittareita, mutta jokainen tietää, että maailmamme on suosituksia täynnä.

Kokosimme tähän juttuun 15 yleistä lukua, joilla hyvinvointiamme mitataan ja jopa suositellaan noudatettavaksi.

Joko sinä tunnet kaikki nämä numerot?

1,5 litraa

Yleisen suosituksen mukaan ihminen tarvitsee vuorokaudessa 1,5–2 litraa nesteitä. Tarve on kuitenkin yksilöllinen ja riippuu muun muassa aineenvaihdunnasta sekä ihmisen koosta.

Tarkista tästä: Juotko tarpeeksi vettä? Nämä oireet paljastavat sen

2 liikettä

Liikunnasta on tutkitusti paljon hyötyä: Uni maistuu, seksi sujuu, luusto vahvistuu ja stressi vähenee. Jos haluaa olla mahdollisimman tehokas liikkuja, fysioterapeutti Michael Joynerin mukaan kaksi liikettä on ylitse muiden: burpee ja hyppynarulla hyppiminen. Ne ovat raskaita mutta todella tehokkaita liikkeitä. Molemmat kehittävät sekä voimaa että kestävyyttä – eikä aikaa kulu yhtään liian paljon.

3 hyvän seksin tekijää

Halujen virittäminen. Puhuminen. Uuden kokeileminen. Näitä kolmea tekijää Psychology Today hehkuttaa pirteän seksielämän varmistajina. Tutkimusten mukaan seksin määrä ja kesto eivät olekaan oleellinen asia tyydyttävään seksielämään.

Kysymys on tietenkin henkilökohtainen, ja jokaisella asiantuntijalla tuntuu olevan aiheeseen omat suosikkiehdotuksensa. Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula on ehdottanut jopa sopimusseksiä.

– Aina ei tarvitse itse haluta, ja seksiä voi harrastaa sopimuksestakin, Kontula kertoi aiemmin Me Naisten haastattelussa.

4 grammaa

Yksi teelusikallinen sokeria painaa neljä grammaa. Maailman terveysjärjestö WHO on esittänyt, että ihmiset vähentäisivät merkittävästi sokerin syömistä. Saantisuosituksen mukaan aikuinen saisi nauttia korkeintaan kuusi teelusikallista sokeria päivässä. Tämä määrä tulee täyteen jo yhdestä valmisruoka-annoksesta tai tavallisesta jogurtista.

Tärkeää! Näin kehosi reagoi, kun syöt liikaa sokeria

5 ystävää

Vaikka Facebook-ystäviesi määrä olisi yli viidensadan, sinulla on todennäköisesti vain viisi oikein läheistä ystävää. Brittitutkijan mukaan ihminen pystyy ylläpitämään noin viittä läheistä ystävyyssuhdetta. Sen lisäksi jokaisella  voi olla 15 uskoutumiseen tarpeeksi läheistä tyyppiä, 50 kaveria, 150 etäisempää kaveria ja 500 tuttavaa.

6 tuntia

Ihmiskeho kestää päivittäistä istumista alle kuusi tuntia, jos päivittäin ehtii liikkumaan puoli tuntia. Mutta jos kahdeksan tunnin työpäivä menee kokonaan istuen, täytyy liikkua paljon enemmän. Liikunnan tarve nimittäin riippuu siitä, miten paljon ihminen istuu. The Lancetissa julkaistu tutkimus kertoo, että kahdeksan tuntia päivittäin istuvien ihmisten pitäisi liikkua vähintään tunti päivässä.

Mikä istumatyössä oikein väsyttää? Aivotutkija vastaa

7 nälkää

Painonhallintaan erikoistunut ravitsemusterapeutti ja terveystieteiden maisteri Anette Palssa kertoi Me Naisten haastattelussa, että painonhallinnan uusi ja tervetullut trendi on tietoinen syöminen. Se perustuu ajatukseen, että ihminen voi kokea seitsemän erilaista nälkää, kuten sydämen ja silmän nälkää. Palssan mukaan moni etsii hyvää oloa ruuasta, vaikka oikeasti tarvitsisi esimerkiksi läheisyyttä tai unta.

– Tärkeintä on oppia tunnistamaan tilanteet, joissa syö muusta syystä kuin oikeaan nälkään. Kun tulee aidosti tietoiseksi syömisestä ja kehon viesteistä, ruokailu voi olla jopa entistä nautinnollisempaa.

Suosittelemme! Tunnista 7 eri nälkää – näin laihdut tietoisen syömisen menetelmällä

8 tuntia

Kahdeksan tuntia unta! Se on monelle ideaali nukkumisaika. Unen määrä on kuitenkin yksilöllinen asia: toisille riittää alle seitsemän tuntia, kun toiset taas vaativat yli yhdeksän tunnin yöunia selvitäkseen päivästä. Väsykyselyn mukaan suomalainen nukkuvat nykyään paljon vähemmän kuin vielä pari vuotta sitten. Vielä viisi vuotta sitten suomalaiset saivat arkisinkin yli kahdeksan tunnin yöunet, mutta nyt unta saadaan keskimäärin alle seitsemän tuntia yössä.

Testaa: Etkö saa riittävästi unta? Kokeile seitsemän päivän nukkumishaastetta!

20 minuuttia

Nainen tarvitsee noin 20 minuuttia enemmän unta vuorokaudessa kuin mies, jotta aivot ehtivät toipua kunnolla päivän rasituksista. Tätä mieltä on brittitutkija Jim Horne:

– Naisilla on tapana multitaskata – he tekevät paljon kerralla ja ovat joustavia, joten he käyttävät aivojaan enemmän kuin miehet. Siksi unentarve on suurempi.

BMI 24,9

Painoindeksi (Body Mass Index) on tuttu apuväline laihduttajalle: se kertoo pituuden ja painon suhteesta. Normaalipainoisen painoindeksi on välillä 18,5–24,9. Esimerkiksi 165 cm pitkä henkilö on normaalipainoinen vielä 67-kiloisena.

Yhä useammin kuitenkin kritisoidaan sitä, ettei indeksi itse asiassa juurikaan kerro ihmisen terveydestä. 165-senttinen ja 67-kiloinen nainen voi näyttää hyvin erilaiselta riippuen siitä, mihin kohti vartaloa massa sijoittuu ja koostuuko se lihaksista vai rasvakudoksesta.

Katso lisää: Luulitko, että painoindeksisi kertoo, miltä vartalosi näyttää?

25 grammaa

Yleisten suositusten mukaan ihmisen pitäisi saada vähintään 25 grammaa ravintokuitua joka päivä. Sitä saa parhaiten täysjyväviljasta ja pieniä määriä myös kasviksista, hedelmistä, vihanneksista, pähkinöistä ja siemenistä. Kuidun riittävä määrä on tärkeää muun muassa vatsan toiminnan ja painonhallinnan vuoksi.

Tärkeää! Onko vatsa kovalla? 9 ruokaa, jotka auttavat

120 sekuntia

Jalat haralleen ja kädet lanteille! Kahden minuutin voima-asennolla on suuria vaikutuksia etenkin kahteen hormoniin. Tiede on todistanut voima-asennon muun muassa lisäävän testosteronitasoja 20 prosentilla. Kortisolin tuotanto puolestaan putoaa 25 prosenttia, kun muistaa käväistä päivittäin voima-asennossa. Lisäksi siitä saa runsaasti uutta ryhtiä ja jopa itsevarmuuttakin.

Lue lisää: 2 minuutin voima-asennolla uskomattomat vaikutukset – kokeile itse

130 mmHg

Moni jännittää verenpaineen mittausta lääkärillä, ja siksi lukemat näyttävät siellä usein ihan erilaisilta kuin kotona. Ihanteellisessa tapauksessa yläpaine on alle 130 mmHg (millimetriä elohopeaa) ja alapaine alle 85 mmHg.

500 grammaa

Muistitko tänään lautasmallin? Saatko päivittäin puoli kiloa vihanneksia? Puoli kiloa päivässä ei täyty millä tahansa yhdellä vihanneksella, kertoo ravitsemusterapeutti Hanna Partanen. 500 grammaan pitäisi mahduttaa kasviksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä.

Lue lisää: Syötkö väärää vihreää? Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen paljastaa hyödyttömimmät vihannekset

100 000 askelta

10 000 askelta päivässä takaa riittävän määrän liikuntaa. Näin meitä on ainakin tähän saakka neuvottu. Tasaluku saattaa kuitenkin kaivata päivittämistä: uudeksi tavoitteeksi pitäisikin asettaa 15 000 askelta, kertovat uudet tutkimukset. Lue lisää tästä.
 

Osallistu keskusteluun!

Mikä luku yllä olevasta listasta tai sen ulkopuolelta on sinulle tärkein ja miksi? Vai oletko jättänyt terveyden mittaamisen kokonaan? Miksi? Kerro ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä painalla pinkkiä ”kirjoita kommentti” -nappia.

Suomalainen unitutkija Olli Polo väittää Helsingin Sanomissa, että pitkäaikainen väsymys on jo epidemia.

Unitutkija, fysiologian dosentti Olli Polo on tutkinut ja hoitanut uransa viimeiset kymmenen vuotta kroonista väsymysoireyhtymää. Hänen mielestään väsymyksestä on syntynyt jo yhteiskunnallinen epidemia, joka näkyy erityisesti lapsissa ja nuorissa.

– Koskaan aiemmin urallani en muista, että olisin joutunut kirjoittamaan näin paljon lausuntoja lapsille ja nuorille, että heillä on niin vaikea-asteinen väsymys, että se haittaa aivotoimintaa ja sen takia tarvitaan lyhennettyä koulupäivää tai kotiopetusta, Polo kertoo Helsingin Sanomille.

Polo sanoo, että pitkäaikainen ja toimintakykyä heikentävä väsymys alkaa olla kansansairauden luokkaa.

– Noin kolmasosa väestöstä kärsii siitä. Kroonista väsymysoireyhtymää Suomessa sairastaa ainakin 50 000 ihmistä, mutta sekin on vain jäävuoren huippu.

”Kroonista väsymysoireyhtymää Suomessa sairastaa ainakin 50 000 ihmistä, mutta sekin on vain jäävuoren huippu.”

HS:n mukaan Polo on hoitanut väsymysoireyhtymäpotilaita klinikallaan kokeellisin hoitomenetelmin, jotka ovat synnyttäneet muissa lääkäreissä vastustusta ja johtaneet Valviran varoitukseen. Unitutkijan itsensä mielestä väsymystä ei haluta myöntää kansanterveydellisenä ilmiönä, koska sen pelätään lisäävän terveydenhuollon kustannuksia.

Kilpirauhasen vajaatoimintaa?

Krooninen väsymysoireyhtymä on tila, jossa keskeisenä oireena on yli kuusi kuukautta jatkunut väsymys ja potilaan toimintakyky on merkittävästi heikentynyt, kertoo Duodecim.

Ennen kuin kirjoitat hakukenttään ”krooninen väsymysoireyhtymä”, kannattaa pysähtyä ja miettiä!

Krooninen väsymysoireyhtymä ei ole todellakaan ainoa asia, joka aiheuttaa väsymyksen tunnetta. Voimattomuutta saattaa aiheuttaa esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta, raudan puute tai stressaava elämäntilanne.

Linkin korjaus 21.24: Duodecim-linkki on vaihdettu uudempaan artikkeliin.

Markus Jansson

Unitutkija väsymysepidemiasta HS:lle: ”Kroonista väsymysoireyhtymää Suomessa sairastaa ainakin 50 000 ihmistä”

Teillä on VANHA JA VÄÄRÄ LINKKI DUODECIMIN JUTTUUN!!! Uusi artikkeli Kroonisesta väsymysoireyhtymästä on tämä: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01194 Kyse on somaattisesta, neuroimmunologisesta dysautomiaa aiheuttavast aineenvaihduntasairaudesta, jonka uusi nimi on Systeeminen Rasitusintoleranssisairaus (SEID). Sillä ei ole mitään tekemistä minkään "väsymyksen" kanssa, älkää käyttäkö tuota harhaanjohtavaa ja vähättelevää termiä! Tukiryhmä FB:ssä https://www...
Lue kommentti

Neurologin mukaan päänsärkydiagnoosia ei pidä tehdä hartiakipujen perusteella. 

Lähes jokainen meistä kokee joskus päänsärkyä. Vanne kiristää päätä, silmän takana juilii ja särky jyskyttää ohimolla. Päänsäryn oireet ovat moninaiset, mutta niin ovat syntysyytkin. Terveyskirjaston mukaan päänsärky voi johtua esimerkiksi lihaksista, aivokalvoista, poskionteloista, verisuonista tai hampaista.

Osa päänsärkyä kokevista kärsii itse asiassa migreenistä. Päänsärkyjä on tunnistettu yli 200 erilaista, mutta migreeni on yleisin lääkärin apua vaativista päänsäryistä.

Neurologi Markku Nissilän erityisalaa ovat migreeni ja muut päänsäryt. Hänen mukaansa migreenidiagnooseja annetaan Suomessa kitsaasti, vaikka migreeni ei suinkaan ole harvinainen. Yli 90 prosenttia päänsäryn takia lääkäriin hakeutuneista kärsii migreenistä.

– Kun päänsärkyä diagnosoidaan, ajatellaan usein, että ensin pitää miettiä kaikki muut vaihtoehdot, ja migreeni on viimeinen diagnoosi, johon päädytään, Nissilä sanoo.

Neurologi vastaa kuuteen kysymykseen

1. Mistä erottaa migreenin ja muun päänsäryn?

– Jos päänsärky on sellaista, että sen takia tulee sairauspoissaoloja tai joutuu perumaan sosiaalisia menoja, ensimmäisen ajatuksen pitäisi olla, että kyseessä on migreeni.

– Seuraavat oireet liittyvät vain migreeniin: pahoinvointi ja oksentelu, säryn tuntuminen sykkeen mukana ja säryn paheneminen arkiaskareista, kuten portaiden nousemisesta. Pahoinvoinnin sijasta tai lisäksi migreeniin voi liittyä valo- ja ääniherkkyyttä. Sykkeen mukana tuntuva ja oksentelua aiheuttava päänsärky on migreeniä, vaikka särky olisi lievääkin.

”On yksi suomalaisen terveydenhuollon suurimmista virheistä, kun kuvitellaan, että hartiaseudun vaivat ovat selitys päänsärylle.”

– Muista päänsäryistä hyvin yleinen on tensio- eli jännityspäänsärky. Sen tunnusmerkki on lievä särky, joka ei estä tekemästä asioita.

2. Hartiat ovat ihan jumissa. Johtuukohan päänsärkyni vain siitä?

– Ei. On yksi suomalaisen terveydenhuollon suurimmista virheistä, kun kuvitellaan, että hartiaseudun vaivat ovat selitys päänsärylle. Muualla maailmassa ei ajatella näin.  

– Jos päänsärystä tehdään diagnoosi sillä perusteella, että niska-hartiaseudun lihakset aristavat, tuloksena on yleensä väärä diagnoosi. Migreenistä kärsivillä on kyllä muita useammin hartiavaivoja ja migreenikohtaus voi tuntua myös niskassa sekä hartioiden yläosassa, mutta se ei tarkoita, että migreeni johtuisi jumiutuneista hartioista.

3. Kuinka yleinen migreeni on?

– Noin joka kymmenes on saanut viimeisen vuoden aikana migreenikohtauksen. Jossakin vaiheessa elämäänsä migreenistä kärsii joka kolmas nainen ja 17 prosenttia miehistä.

– Migreenikohtaukset ovat sairautta, mutta migreeni on myös ominaisuus, johon liittyy se, että säätelyhermosto reagoi herkemmin kuin muilla. Siksi migreeni-ihmisillä on muita useammin kylmät kädet ja jalat, ärtynyt paksusuoli ja matala verenpaine.

”On legendaa, että migreeni loppuisi aina viisikymppisenä.”

4. Miksi naisilla esiintyy enemmän migreeniä kuin miehillä?

– Naisilla ja miehillä on yhtä paljon migreenille altistavia geenejä, mutta naisilla murrosiässä alkava hormonikierto on niin voimakas ärsyke, että naisilla esiintyy tuplasti enemmän migreeniä kuin miehillä. Hormoneiden takia migreeni tulee esiin niilläkin naisilla, joilla geneettinen kuorma on aika pieni.

5. Seuraavatko migreenikohtaukset loppuelämän, jos niitä kerran alkaa saada?

– Saattavat seurata. Migreeniä voidaan kuitenkin hoitaa sekä ennaltaehkäisevillä että kohtauslääkkeillä. Täsmälääkkeet migreeniin tulivat markkinoille 1990-luvun alussa, ja sen jälkeen ei ole tapahtunut oikein mitään – kunnes ensi vuonna markkinoille tulevat ensimmäiset biologiset migreeninestolääkkeet. Niitä pistetään suoneen kerran kuukaudessa. Kokeissa havaittiin, että neljännes koehenkilöistä pääsi migreenistä kokonaan eroon biologisilla lääkkeillä.

– On ihan legendaa, että migreeni loppuisi aina viisikymppisenä. Vaihdevuosien kohdalla migreeni loppuu joillakin, mutta joillakin se pahenee.

6. Voiko migreeniä helpottaa muuten kuin lääkkeillä?

– Joillekin voi riittää kylmällä hautominen ja joillekin, varsinkin lapsille, toimii nukahtaminen. Aikuinen voi tarvita lääkkeen ja nukahtamisen, jotta kohtaus menee ohi.

Sometuksesta jumiutunut niska on hoidettavissa hyvän ergonomian ja täsmäjumpan avulla.

Puhelimella somettaminen ja viestien kirjoittaminen voi olla hauskaa, mutta ne ovat myös suorassa yhteydessä niska- ja selkäkipuihin. Helsingin Sanomat uutisoi ruotsalaistutkimuksesta, jossa seurattiin viiden vuoden ajan 7 000 nuorta aikuista. Yli 20 tekstiviestiä päivässä lähettäneet ilmoittivat useammin kärsivänsä niskan ja yläselän kivuista. 

Tutkimuksessa raportoitiin myös sormien tunnottomuudesta ja nipistelystä. Tutkijoiden mukaan kuusi tekstiviestiä päivässä näytti olevan raja, jonka jälkeen kipu- ja tunnottomuusoireet alkavat lisääntyä. Jos omaa viestittelyä alkaa laskea, huomaa, että kuusi tekstiviestiä tulee lähetettyä, noh, vähintään ennen lounasaikaa. 

Helsingin Sanomien jutussa haastateltu Selkäliiton selkäneuvonnan koordinaattori Maria Sihvola arvioi, että vietämme älypuhelimen ääressä keskimäärin kahdesta neljään tuntia päivässä, eli hurjat 700–1400 tuntia vuodessa.

Voi toki miettiä, onko älypuhelimen ääressä tarpeellista viettää niin paljon aikaa, mutta joka tapauksessa älypuhelimen selausasentoon tulisi kiinnittää huomiota. Pää kumarassa selaaminen voi ajan mittaan aiheuttaa niskan välilevyn rappeutumista. Normaalissa asennossa pää painaa viisi kiloa, mutta kumarassa ryhdissä, 60 asteen kulmassa, niskalle kohdistuu painetta jopa 27 kilon edestä.

Someniskasta ei ole pakko kärsiä. Virkisterin fysioterapeutti Riikka Ilmivalta laati Me Naisille vinkit someniskan ehkäisyyn ja hoitoon.

Näin ehkäiset someniskan:

1. Tärkeintä someniskan ehkäisyssä on somen käytön vähentäminen. Jos vietät paljon aikaa älypuhelinta näppäillen, mieti, tarvitseeko sinun todella käyttää niin paljon aikaa somettamiseen.

2. Kiinnitä somettaessasi huomiota koko selkärangan oikeaan, luonnolliseen asentoon, jolloin pää pysyy automaattisesti rangan jatkeena. Älä nojaa kauheasti eteenpäin: jos ylävartalo on C-kirjaimen mallinen, pää roikkuu automaattisesti. Jos istut somettaessasi, nojaa selkänojaan.

3. Jatkuva käsien kannattelu somettaessa aiheuttaa särkyjä. Tue käsiä käsinojaan aina kun mahdollista. 

4. Näpyttele älypuhelinta molemmilla käsillä, ettei kroppa muutu toispuoleiseksi.

5. Aina ei tarvitse näpytellä. Käytä niin sanottua puhelimen virtuaalisihteeriä: monesti tekstiviestit voi kirjoittaa ja puhelut soittaa antaen puhelimelle äänikomentoja.

6. Jos sometat edelleen huonossa asennossa, pyydä vaikka läheistäsi ystävällisesti huomauttamaan asiasta. Voit myös hankkia työpisteen äärelle peilin, jos et muuten huomaa olevasi huonossa asennossa.

Iskikö someniska? Näin hoidat sen kuntoon:

1. Muista edelleen vähentää somen käyttöä. Mitä enemmän välttelet staattista paikallaan oloa, sen parempi. Aktiivinen elämäntapa pitää pois somen ääreltä.

2. Someniska johtuu staattisesta asennosta, joten käytä kroppaa monipuolisesti arjessa ja liikuntaharrastuksissa. Mikä tahansa liikunta hyötyliikunnasta lihaskuntoharjoitteluun edistää aineenvaihduntaa.

3. Rintarangan elastisuuden ylläpitäminen on tärkeää, sillä somettaminen ja näyttöpäätetyöskentely jäykistävät rintarankaa. Yläkroppaa voi virkistää keppijumpalla ja rintarangan kiertoliikkeillä.

4. Somettaminen tekee myös yläniskasta todella kireän. Yläniskaa voi mobilisoida vaikka automatkalla tai tuolilla istuessa: tee hyvin pieniä painalluksia takaraivolla selkänojaan, vuorotellen painaen ja rentouttaen niskaa. Liikeessä voi viedä leukaa hieman taakse ja alaspäin. 

Hei te tiimalasivartalosta unelmoivat, hyviä uutisia: pelkästään vatsan alueelta on mahdollista hoikistua!

Meille on vuosikausia hoettu, että laihtua ei voi vain tietystä kohdasta, vaan rasvaa palaa treenin ja ruokavalion ansiosta tasaisesti koko kehosta.

Nyt on selvitetty, että pitkään itsestäänselvänä pidetty sääntö ei olekaan koko totuus. Time-sivuston mukaan tutkimustieto osoittaa, että tietyistä kehonosista on helpompi karistaa rasvaa kuin toisista.

Yksi kyseistä kehonosista on vatsa. Vyötärönseudun lisäksi helpoiten palavaa rasvaa löytyy käsivarsista ja rinnan alueelta. Sen sijaan takapuolen ja reisien rasvaa on vaikeinta polttaa pois.

Tietyt rasvakertymät ovat aineenvaihdunnallisesti aktiivisempia kuin toiset.

Virginian yliopiston lääketieteen professori Arthur Weltman kertoo tämän johtuvan siitä, että tietyt rasvakertymät ovat aineenvaihdunnallisesti aktiivisempia kuin toiset. Siksi niistä on helpompaa tai vaikeampaa päästä eroon urheilun ja kevyen ruokavalion avulla.

– Vatsan alueen rasva on aineenvaihdunnallisesti yksi aktiivisimmista rasvoista, Weltman kertoo.

Urheilu aiheuttaa kehossa erilaisten hormonien erittymistä. Mitä rankempaa urheilu on, sitä enemmän hormoneja erittyy ja rasvaa palaa – ja erityisesti paikoissa, jotka ovat aineenvaihdunnaltaan aktiivisinta.

Lue lisää! 18 tapaa polttaa enemmän ja tehokkaammin rasvaa

Jos siis haluaa hoikistua erityisesti vatsan alueelta, mitä kannattaa tehdä? Tutkimuksen mukaan siinä missä esimerkiksi juoksu tai uinti auttavat polttamaan rasvaa koko kehosta, vastustreenit voivat polttaa rasvaa keskitetysti esimerkiksi vatsan alueelta, koska vatsarasvat reagoivat voimakkaammin urheiluun.

Toisen tutkimuksen mukaan vatsarasvan polttamisessa ovat tehokkaita myös niin sanotut HIIT-harjoitukset eli nopeatempoiset intervallitreenit. Treenin jälkeen aineenvaihdunta käy vilkkaana ja keho polttaa rasvaa muutaman tunnin ajan treenin jälkeenkin – erityisesti sieltä vatsan alueelta.

Lybia

Nyt se on todistettu: painoa voi pudottaa pelkästään vatsasta

Mutta oletteko kokeilleet jutussa mainittuja treenejä? Punttia ja hiittiä? Itse olen ja siksi allekirjoitan jutun väitteen. Olen kokenut sen että kyseisiä treenimuotoja ruokavalioon yhdistämällä saa vyötärön pienenemään pikavauhtia. Tosin tiimalasivartaloa ei voi saada jollei ole sellainen luonnostaan. Mutta lähemmäs toki voi päästä.
Lue kommentti