Suru ottaa aikansa – jokaisella omansa. ”Toiset jatkavat elämäänsä normaalisti, jotkut saattavat surra vuosikymmentenkin ajan”, eräs surua kohdannut kertoo. Kuva: Shutterstock
Suru ottaa aikansa – jokaisella omansa. ”Toiset jatkavat elämäänsä normaalisti, jotkut saattavat surra vuosikymmentenkin ajan”, eräs surua kohdannut kertoo. Kuva: Shutterstock

Mitä surevalle kannattaa sanoa? Minkä kuuleminen tuntuu loukkaavalta? Kysyimme surua kohdanneilta.

1. Kuuntele, älä ratkaise

Moni sortuu kuuntelemisen sijaan tsemppaamaan tai ratkaisemaan surijan tilannetta. Vaikka toisen surua olisi vaikea katsoa vierestä, sille on tärkeää antaa aikaa. Kuunteleminen on tärkeämpää kuin neuvominen.

2. Älä sano ”kaikella on tarkoituksensa”

Se voi loukata syvästi esimerkiksi läheisensä menettänyttä ihmistä.

”Pitääkö rakkaan ihmisen kuolemalle olla jokin tarkoitus? En ole sitä ainakaan vielä löytänyt. Kun toinen lähtee yllättäen ja toinen jää suremaan, mieleen ei tule ahaa-elämystä, miksi näin piti käydä.” Nainen, 39

”Pitääkö rakkaan ihmisen kuolemalle olla jokin tarkoitus?”

3. Ei ole yhtä oikeaa aikaa surra

Esimerkiksi surututkija Mari Pulkkisen mielestä surulle ei voi asettaa aikarajaa.

”Jotkut ajattelevat, että surusta täytyy päästä yli ja kehottavat ryhdistäytymään. Patistaminen ei auta surijaa. Surun kestoon ei pitäisi ottaa kantaa”, Pulkkinen sanoo Helsingin Sanomien jutussa.

Älä siis koskaan kysy, vieläkö te surette.

”Kun rakkaan perheenjäsenemme kuolemasta oli kulunut noin viisi kuukautta, kuulin perhetuttavani sanovan vanhemmilleni, että vieläkö te surette hänen kuolemaansa? Kyllä, näin on edelleen, vaikka aikaa on kulunut nyt reilusti enemmän. Joskus sureminen käynnistyy vasta kuukausia tai vuosiakin myöhemmin. Suruajan keston kyseenalaistaminen on mielestäni törkeää. Toiset jatkavat elämäänsä normaalisti melkein heti kuoleman jälkeen, mutta jotkut saattavat surra vuosikymmentenkin ajan.” Nainen, 33

4. Vaikka tietäisit, älä selosta, miten surutyö etenee

Kaikki eivät sure tai toivu samalla tavalla. Vaikka olisi itse kokenut surua, toiselle ei voi luvata, että kahden vuoden kuluttua helpottaa. Kriisin hetkellä on vaikea miettiä niin pitkälle.

5. Älä lupaa sellaista, mitä et voi pitää

”Toista ei pitäisi lohduttaa sanomalla, että kyllä se siitä, ensi kerralla onnistuu. Eihän toiselle voi luvata asioita tietämättä, tapahtuvatko ne oikeasti.” Nainen, 34

6. Puhe on parempi kuin täydellinen hiljaisuus

Vaikka oikeita sanoja olisi vaikea keksiä, kömpelökin osanotto on parempi kuin täydellinen hiljaisuus. Surun sivuuttaminen on usein kaikkein loukkaavinta.

”On outoa ja loukkaavaa, jos kukaan ei enää puhu sinulle menettämästäsi ihmisestä. Ihan kuin häntä ei olisi enää olemassa. Ymmärrän, että ei tiedetä, mitä sanoa, eikä haluta ottaa puheeksi, kun ei tiedetä, haluaako toinen puhua, mutta se, että ei sanota mitään, tuntuu todella kylmältä.” Nainen, 40

”On outoa ja loukkaavaa, jos kukaan ei enää puhu sinulle menettämästäsi ihmisestä.”

7. ”Sellaista sattuu” – vähättely tuntuu loukkaavalta

Kuolema, ero, keskenmeno – suru tapahtuu juuri nyt, juuri tälle ihmiselle. Hän keskittyy omaan suruunsa, eikä vertailu tai vähättely auta.

8. Kuolema ei pyhitä ketään

Moni läheisensä menettänyt on kuullut lauseen ”hän oli upea ihminen”.

”Kiva jos oli, mutta kaikki kuolleet eivät ole. Kuolema ei pyhitä ketään, ja ikävääkin ihmistä voi surra syvästi. Glorifiointi tuntuu falskilta, eikä sureva pääse kertomaan, mitä kaikkea hän oikeasti suree.” Nainen, 43

9. Älä sano ”kyllä se kohta iloksi muuttuu”

Kukaan ei halua jäädä suruun vellomaan, mutta tulevien ilojen ajattelu voi olla akuutissa kriisissä hankalaa.

”Elämä on selviämistä siinä hetkessä. Voi olla, että suru muuttaa kaiken elämässä: arvot, onnellisuuden, turvallisuuden. Tai sitten mikään ei tunnu hetkeen miltään, vaikka kuinka haalisi elämäänsä hyviä asioita ja yrittäisi ajatella järkevästi, ilon kautta. Sureva alkaa helposti kyseenalaistaa tuttuja, ihaniakin juttuja. Ja vaikka kuinka katsoisi eteenpäin, elämän suurin menetys jättää jälkensä ja muistonsa – niin hyvässä kuin pahassa.” Nainen, 37

”Elossa olevat läheiset eivät tuo takaisin menetettyä ihmistä.”

10. Edesmennyttä ei voi verrata muihin

Jos sureva on menettänyt läheisen ihmisen, saattaa tuntua luonnolliselta lohduttaa häntä elossa olevilla läheisillä.

”Mutta elossa olevat läheiset eivät tuo takaisin menetettyä ihmistä. Olen ollut onnellinen kaikkien ystävieni ja perheenjäsenten tuesta suruaikana, mutta on väärin verrata heidän seuraansa poismenneeseen ihmiseen.” Nainen, 32

11. Kömpelöltäkin tuntuva osanotto on tärkeä

Jos tuntuu, että sanat juuttuvat kurkkuun, lähetä runo tai kukkia ovelle. Jokainen huomionosoitus on tärkeä.

”Ennen minusta tuntui hölmöltä sanoa toiselle ’otan osaa’. Kun äitini kuoli, tajusin miten tärkeää se on”, läheisensä menettänyt nainen kertoo.

”Surusta tehtiin näkyvä. Se tunnustettiin. Sain luvan surra.”

Vierailija

Surulla ei ole aikarajaa – 11 asiaa, jotka sureva toivoisi sinun ymmärtävän

Nykyään enää nuoremmat ihmiset eivät käytä suruadressia muistamiseen. Kuitenkin se on paljon hienompi tapa muistaa, kuin tekstiviestillä. Jokainen suree menetettyä aikansa, toiset eivät tunnu surevan lainkaan. Hyvä jos jokaisella vainajalla on edes yksi ihminen, joka häntä kaipaa ja muistaa hyvällä. Mielestäni kohtelias tapa on käydä viemässä kynttilä edesmenneen haudalle joko vainajan syntymä-, kuolinpäivänä, pyhäinmiesten (vainajien muistelu-)päivänä tai jouluna.
Lue kommentti

Sometuksesta jumiutunut niska on hoidettavissa hyvän ergonomian ja täsmäjumpan avulla.

Puhelimella somettaminen ja viestien kirjoittaminen voi olla hauskaa, mutta ne ovat myös suorassa yhteydessä niska- ja selkäkipuihin. Helsingin Sanomat uutisoi ruotsalaistutkimuksesta, jossa seurattiin viiden vuoden ajan 7 000 nuorta aikuista. Yli 20 tekstiviestiä päivässä lähettäneet ilmoittivat useammin kärsivänsä niskan ja yläselän kivuista. 

Tutkimuksessa raportoitiin myös sormien tunnottomuudesta ja nipistelystä. Tutkijoiden mukaan kuusi tekstiviestiä päivässä näytti olevan raja, jonka jälkeen kipu- ja tunnottomuusoireet alkavat lisääntyä. Jos omaa viestittelyä alkaa laskea, huomaa, että kuusi tekstiviestiä tulee lähetettyä, noh, vähintään ennen lounasaikaa. 

Helsingin Sanomien jutussa haastateltu Selkäliiton selkäneuvonnan koordinaattori Maria Sihvola arvioi, että vietämme älypuhelimen ääressä keskimäärin kahdesta neljään tuntia päivässä, eli hurjat 700–1400 tuntia vuodessa.

Voi toki miettiä, onko älypuhelimen ääressä tarpeellista viettää niin paljon aikaa, mutta joka tapauksessa älypuhelimen selausasentoon tulisi kiinnittää huomiota. Pää kumarassa selaaminen voi ajan mittaan aiheuttaa niskan välilevyn rappeutumista. Normaalissa asennossa pää painaa viisi kiloa, mutta kumarassa ryhdissä, 60 asteen kulmassa, niskalle kohdistuu painetta jopa 27 kilon edestä.

Someniskasta ei ole pakko kärsiä. Virkisterin fysioterapeutti Riikka Ilmivalta laati Me Naisille vinkit someniskan ehkäisyyn ja hoitoon.

Näin ehkäiset someniskan:

1. Tärkeintä someniskan ehkäisyssä on somen käytön vähentäminen. Jos vietät paljon aikaa älypuhelinta näppäillen, mieti, tarvitseeko sinun todella käyttää niin paljon aikaa somettamiseen.

2. Kiinnitä somettaessasi huomiota koko selkärangan oikeaan, luonnolliseen asentoon, jolloin pää pysyy automaattisesti rangan jatkeena. Älä nojaa kauheasti eteenpäin: jos ylävartalo on C-kirjaimen mallinen, pää roikkuu automaattisesti. Jos istut somettaessasi, nojaa selkänojaan.

3. Jatkuva käsien kannattelu somettaessa aiheuttaa särkyjä. Tue käsiä käsinojaan aina kun mahdollista. 

4. Näpyttele älypuhelinta molemmilla käsillä, ettei kroppa muutu toispuoleiseksi.

5. Aina ei tarvitse näpytellä. Käytä niin sanottua puhelimen virtuaalisihteeriä: monesti tekstiviestit voi kirjoittaa ja puhelut soittaa antaen puhelimelle äänikomentoja.

6. Jos sometat edelleen huonossa asennossa, pyydä vaikka läheistäsi ystävällisesti huomauttamaan asiasta. Voit myös hankkia työpisteen äärelle peilin, jos et muuten huomaa olevasi huonossa asennossa.

Iskikö someniska? Näin hoidat sen kuntoon:

1. Muista edelleen vähentää somen käyttöä. Mitä enemmän välttelet staattista paikallaan oloa, sen parempi. Aktiivinen elämäntapa pitää pois somen ääreltä.

2. Someniska johtuu staattisesta asennosta, joten käytä kroppaa monipuolisesti arjessa ja liikuntaharrastuksissa. Mikä tahansa liikunta hyötyliikunnasta lihaskuntoharjoitteluun edistää aineenvaihduntaa.

3. Rintarangan elastisuuden ylläpitäminen on tärkeää, sillä somettaminen ja näyttöpäätetyöskentely jäykistävät rintarankaa. Yläkroppaa voi virkistää keppijumpalla ja rintarangan kiertoliikkeillä.

4. Somettaminen tekee myös yläniskasta todella kireän. Yläniskaa voi mobilisoida vaikka automatkalla tai tuolilla istuessa: tee hyvin pieniä painalluksia takaraivolla selkänojaan, vuorotellen painaen ja rentouttaen niskaa. Liikeessä voi viedä leukaa hieman taakse ja alaspäin. 

Hei te tiimalasivartalosta unelmoivat, hyviä uutisia: pelkästään vatsan alueelta on mahdollista hoikistua!

Meille on vuosikausia hoettu, että laihtua ei voi vain tietystä kohdasta, vaan rasvaa palaa treenin ja ruokavalion ansiosta tasaisesti koko kehosta.

Nyt on selvitetty, että pitkään itsestäänselvänä pidetty sääntö ei olekaan koko totuus. Time-sivuston mukaan tutkimustieto osoittaa, että tietyistä kehonosista on helpompi karistaa rasvaa kuin toisista.

Yksi kyseistä kehonosista on vatsa. Vyötärönseudun lisäksi helpoiten palavaa rasvaa löytyy käsivarsista ja rinnan alueelta. Sen sijaan takapuolen ja reisien rasvaa on vaikeinta polttaa pois.

Tietyt rasvakertymät ovat aineenvaihdunnallisesti aktiivisempia kuin toiset.

Virginian yliopiston lääketieteen professori Arthur Weltman kertoo tämän johtuvan siitä, että tietyt rasvakertymät ovat aineenvaihdunnallisesti aktiivisempia kuin toiset. Siksi niistä on helpompaa tai vaikeampaa päästä eroon urheilun ja kevyen ruokavalion avulla.

– Vatsan alueen rasva on aineenvaihdunnallisesti yksi aktiivisimmista rasvoista, Weltman kertoo.

Urheilu aiheuttaa kehossa erilaisten hormonien erittymistä. Mitä rankempaa urheilu on, sitä enemmän hormoneja erittyy ja rasvaa palaa – ja erityisesti paikoissa, jotka ovat aineenvaihdunnaltaan aktiivisinta.

Lue lisää! 18 tapaa polttaa enemmän ja tehokkaammin rasvaa

Jos siis haluaa hoikistua erityisesti vatsan alueelta, mitä kannattaa tehdä? Tutkimuksen mukaan siinä missä esimerkiksi juoksu tai uinti auttavat polttamaan rasvaa koko kehosta, vastustreenit voivat polttaa rasvaa keskitetysti esimerkiksi vatsan alueelta, koska vatsarasvat reagoivat voimakkaammin urheiluun.

Toisen tutkimuksen mukaan vatsarasvan polttamisessa ovat tehokkaita myös niin sanotut HIIT-harjoitukset eli nopeatempoiset intervallitreenit. Treenin jälkeen aineenvaihdunta käy vilkkaana ja keho polttaa rasvaa muutaman tunnin ajan treenin jälkeenkin – erityisesti sieltä vatsan alueelta.

Kallis viini maistuu pääasiallisesti aina hyvältä, koska aivot reagoivat voimakkaasti tietoon viinin hinnasta.

Jos kaksi lasillista viiniä laittaisi vierekkäin, kumpi maistuisi sinusta paremmalta? Todennäköisesti se, jonka tiedät olevan kalliimpaa.

Time-sivusto kertoo, että hypoteesin on todistanut myös saksalaisen Bonnin yliopiston tutkimus, jonka mukaan kyse on tavallaan lumevaikutuksesta: jos viinin kerrotaan olevan halpaa tai kallista, mielipide maun miellyttävyydestä muuttuu myös.

Tutkimuksessa 30 ihmiselle annettiin useita viinimaistiaisia, ja jokaisen kohdalla viinin kerrottiin olevan joko kolmen, kuuden tai 18 euron arvoisesta pullosta. Todellisuudessa viini oli jokaisella kerralla tismalleen samaa, 12 euron arvoista juomaa.

Suurin osa arvosteli viinin paremman makuiseksi jos heille kerrottiin, että se on kallista.

Suurin osa testihenkilöistä arvioi viinin paremman makuiseksi, jos heille kerrottiin, että maistiainen on peräisin kalliista viinipullosta.

Lue myös: Mitä lempiviinisi kertoo sinusta?

Mutta mistä reaktio johtuu, ja miksi mielikuva viinin arvokkuudesta tekee siitä paremman makuista? Uudessa tutkimuksessa selvisi, että tietyistä aivojen alueista tulee muita aktiivisempia, kun ihminen saa tietoonsa viinin hinnan ennen maistamista.

Esimerkiksi se aivojen osa, joka yhdistelee uutta informaatiota aiempiin tietoihin ja muistoihin, reagoi siihen, kuinka paljon viinin kerrotaan maksavan. Tieto saattaa muuttua aivoissamme ajatukseksi siitä, että viinin täytyy hintansa mukaisesti olla hyvänmakuista, koska uskomme näin aiempien tietojemme ja muistojemme perusteella.

Hinnan tietäminen voi huijata aivoja tekemään korkeampia odotuksia viinistä.

Myös aivojen aivojen palkitsemis- ja motivaatiojärjestelmä aktivoitui testien aikana. Kun nämä aivojen osat käyvät kierroksilla normaalia enemmän samaan aikaan, hinnan tietäminen voi huijata aivoja tekemään korkeampia odotuksia viinistä sekä tuntemaan enemmän mielihyvää sen juomisesta.

Kyse siis ei ole vain halusta uskoa siihen, että kallis viini on automaattisesti hyvää, vaan aivot todella luulevat saavansa hyvää viiniä.

Tieto siitä, että viini on kallista, saa aikaa erityistä onnellisuuden tunnetta.

Sillä, kannattaako viinejä maistella tietämättä niiden hintaa, on kuitenkin kaksi puolta. Toisaalta kaikkein paras tapa muodostaa aito mielipide viinistä – tai mistä tahansa juotavasta tai syötävästä – on maistaa sitä tietämättä hintaa. Silloin aivot eivät tee mielipidettä häiritseviä oletuksia.

Samaan aikaan tieto siitä, että viini on kallista, saa aikaa erityistä onnellisuuden tunnetta, koska mielihyvää tuottava osa aktivoituu. Aivot siis saavat lähes väistämättä aikaan reaktion siitä, että kallis viini maistuu paremmalta. Silloin saa melko varmasti vastinetta rahoilleen!

Sanni uudessa lookissaan Vain elämää -risteilyllä keskiviikkona. Hänet nähdään ohjelman All Stars -kaudella, joka alkaa tv:ssä syyskuussa. Kuva: Jonna Öhrnberg

Valtaosa Sannin Instagram-seuraajista on ihastunut muusikon uuteen tyyliin. Mutta muotipiireissä samantyyliset letit ovat aiheuttaneet joskus myös rankkaa kritiikkiä.

Sinisistä hiuksista on tullut muusikko Sannin,24, (oik. nimeltään Sanni Kurkisuo) tavaramerkki. Sannilla on nähty sinisen eri sävyjä jo vuosia, mutta nyt hän näyttää tykästyneen myös letteihin. Sanni nähtiin uudessa lookissaan keskiviikkona Vain elämää -risteilyllä. Hän julkaisi myös Instagramissa kuvan uudesta tyylistään.

 

Mut sen nimi ei oo.... MIKÄ? 🌚

Henkilön SANNI (@sannivirallinen) jakama julkaisu

Valtaosa Sannin Instagram-seuraajista on ihastellut Sannin lettejä kommenteissa, mutta joku on pitää niitä kyseenalaisina.

– Cultural appropriation.. NOT COOL! eräs seuraaja on kommentoinut.

Tällä kommentilla viitataan kulttuuriseen omimiseen (engl. cultural appropriation) eli siihen, että enemmistö ottaa käyttäänsä joitain vähemmistölle kuuluvia tapoja tai vähemmistön kulttuuriin kuuluvia elementtejä. Afrolettejä ja rastoja on perinteisesti nähty enemmän tummaihoisilla ihmisillä. Muotipiireissä kulttuurisesta omimisesta on keskustelu aiemminkin. Vuonna 2016 italialainen muotitalo Valentino stailasi valkoihoiset mallit cornrow-letteihin. Tuolloin jotkut kritisoivat sitä, että eurooppalainen muotitalo omi afrikkalaisen kampauksen.

Myös Marc Jacobsia syytettiin syksyllä kulttuurisesta omimisesta, kun malleilla oli New Yorkin muotiviikoilla villasta tehdyt, värjätyt rastat.

”Olin vuosia ajatellut, että minun kuuluu olla blondi, koska siten olen miellyttävä ja helposti lähestyttävä.”

Sanni kertoi vuonna 2015, että on yrittänyt päästä eroon siitä, mitä muut hänestä ajattelevat. Ennen sitä hän mietti vuosia, miltä hänen kuuluisi muiden mielestä näyttää. 

– Olin vuosia ajatellut, että minun kuuluu olla blondi, koska siten olen miellyttävä ja helposti lähestyttävä. Olin aina halunnut värikkäät hiukset, ja uutenavuotena päätin, etten enää pelkää, Sanni kertoi elokuussa 2015.

 

❤️

Henkilön Mikael Gabriel (@mikaelgabriel) jakama julkaisu

Sanni ei ole ainut letteihin tykästynyt suomalainen muusikko – myös räppäri Mikael Gabriel on ottanut letit hiuksiinsa.
 

Kiitos! @kokokesa Seuraavaks @blockfest 🔥#teamMG

Henkilön Mikael Gabriel (@mikaelgabriel) jakama julkaisu

 

Hilma

Muusikko Sannilla uusi tyyli: otti kiistellyt afroletit

Onhan se nyt herran jumala tyhmää sanoa että joku ei sais LETTEJÄ LAITTAA PÄÄHÄNSÄ. Menee samaan syssyyn tämä moska kuin tämä yli mennyt sukupuolettomuuskin nykyään. Kaippa kohta sanotaan et minkälainen hiustyyli jokaisella pitää olla eikä sitä saa muuttaa enää ollenkaan. Valkosilla jos ei saa olla lettejä niin mustilla ei sit varmaan saa olla suoria hiuksia?
Lue kommentti