”Opettele syömään tavalla, jota voit noudattaa loppuelämäsi”, ravintovalmenraja Anu Martin kehottaa. Kuva: Piia Arnould

Ravinto- ja voimaharjoitteluvalmentaja Anu Marin on sekä vihannut liikuntaa että hurahtanut fitness-urheiluun. Nyt hän tietää, mitä hyvä olo on.

Ravinto- ja voimaharjoitteluvalmentaja Anu Marin, 27, on käynyt läpi koko liikunnan kaaren. Kaikki alkoi, kun hänellä todettiin 16-vuotiaana kilpirauhasen vajaatoiminta.

– Olin todella väsynyt, huonossa kunnossa ja painoni nousi reippaasti. Aloin käydä salilla kerran viikossa. Se oli aluksi ihan kamalaa. Päätin kuitenkin pudottaa kymmenen kiloa ja tutustuin ravintoasioihin, hän kertoo.

Salilla käymisestä tuli tapa ja Marin innostui sen ääripäästä, fitness-urheilusta.

– Halusin olla täysin rasvaton ja aloin vältellä hiilareita ja syödä liian vähän. Vaikka olin urheilullinen, suorituskykyni salilla heikkeni. En voinut hyvin.

Marin jaksoi sitä viisi vuotta.

– Pari vuotta sitten tajusin, ettei elämäntavassani ole mitään järkeä. Aloin syödä rajoittamatta itseäni. Painoni nousi 15 kiloa, mutta suorituskykyni nousi hurjasti, koska sain riittävästi energiaa.

Nykyään Marin on tyytyväinen itseensä.

– Koska jaksan tehdä asioita. Olen mieluummin tällainen kuin superhoikka, joka ei jaksa nostaa edes tankoa maasta. Paino ei kerro, miten hyvin voi.

Marinin vinkit:

1. Elimistö tarvitsee energiaa voidakseen hyvin. Älä jätä syömättä, vaikka haluaisit pudottaa painoa.

2. Unohda pikakuurit. Nainen tarvitsee noin 2 000 kilokaloria päivässä. Jos keho saa vain 1 200 kilokaloria päivässä, se menee hätätilaan. Aluksi voi tuntua, että laihtuu, mutta kun kuurin jälkeen palaat normaaliin, keho varastoi ylimääräisen energian rasvakudokseksi. Siksi dieettien jälkeen lihoo helposti.

3. Älä aloita epäonnistuneen kuurin perään heti uutta. Kun keho ei ole palautunut vielä edellisestä, pitäisi laihtuakseen saada vielä vähemmän energiaa kuin ensimmäisellä kerralla. Ajat vain itsesi kierteeseen, jossa normaali syöminen nostaa painoa.

”Suklaapatukka ei pilaa elämääsi. On normaalia käydä juhlissa, lomalla ja syödä välillä suklaata.”

4. Unohda karppaus, äläkä muutenkaan rajoita ruokavaliotasi. Se ei ole pysyvää. Opettele syömään tavalla, jota voit toteuttaa loppuelämäsi.

5. Syö 3–4 tunnin välein. Näin verensokeri pysyy tasaisena, eikä makeanhimo iske.

6. Syö jokaisella aterialla proteiinia, kuten kalaa, raejuustoa tai lihaa, sekä kasviksia, hedelmiä tai marjoja.

7. Syö myös 2–3 aterialla jotain tärkkelyspitoista hiilaria, kuten perunaa, bataattia tai viljoja. Mitä enemmän liikut, sitä enemmän tarvitset tärkkelyshiilareita.

”Kiireisessä elämänvaiheessa syömisestä ei kannata ottaa lisästressiä.”

8. Jos haluat pudottaa painoa, ota mieluummin liian pitkä tavoiteaika kuin lyhyt. Unohda pikarutistukset, elä mieluummin koko vuosi mukavasti. Keskity laihtumisen sijaan suorituskyvyn nostamiseen arjessa ja urheilussa ja tee muutoksesta innostava.

9. Suklaapatukka ei pilaa elämääsi. On normaalia käydä juhlissa, lomalla ja syödä välillä suklaata. Tärkeintä on palata loman tai repsahduksen jälkeen normaaliin arkeen. Jos syöt 80–90 prosenttia ajastasi oikein, pysyt hyvässä kunnossa.

10. Älä stressaa. Kiireisessä elämänvaiheessa syömisestä ei kannata ottaa lisästressiä.

11. Keksi muita tavoitteita kuin pienempi paino. Jos vaaka näyttää pitkään samaa lukemaa, alkaa helposti tympiä, kun näyttää siltä, ettei kehitystä tule. Ota tavoitteeksi vaikkapa tulosten parantaminen salilla. Voi olla, että painat saman verran, mutta oletkin saanut voimaa lisää.

Näin Marin tekee itse:

1. Syön säännöllisesti enkä kiellä itseltäni mitään. Proteiinina syön usein raejuustoa ja leivällä leikkeleitä ja juustoa.

2. Syön kerran viikossa vapaan aterian: syön mitä huvittaa ja miten paljon huvittaa. Riittini on käydä sushibuffetissa ja pyöriä sieltä pois.

”Pyhitän vapaa-ajan hyvinvoinnilleni. En vastaa meileihin tai työpuheluihin enkä lue Facebookia.”

3. Samana päivänä pidän leffaillan mieheni kanssa ja syön pussin irtokarkkeja. Rento ilta vähentää stressiäni.

4. Pyhitän vapaa-ajan hyvinvoinnilleni. En vastaa meileihin tai työpuheluihin enkä lue Facebookia.

5. Treenaan salilla neljä kertaa viikossa, käyn kerran viikossa telinevoimistelussa ja pidän kaksi lepopäivää. Kuuntelen kehoani, sillä väsyneenä treeni on turhaa.

Psykofyysinen fysioterapeutti Ulla Ollikkala kannustaa keskittymään hengitykseen ja ajattelutapojen tiedostamiseen.

– Kuvittelemme pystyvämme asioihin, joihin emme oikeasti pysty.

Kiire tuntuu olevan yksi tämän päivän suosituimmista sanoista. Myös stressi ja paine ovat pinnalla. 

Psykofyysinen fysioterapeutti Ulla Ollikkala kertoo, että hänen vastaanotolleen tulee usein ylikuormittuneita ihmisiä, jotka eivät pysty palautumaan työtehtävistä ja muista suorituksista. Kun palautumista ei tapahdu, tulee fyysisiä oireita ja myös ihmissuhteet voivat kärsiä, kun väsymys on piinaa.

Jos jännittyneisyys, erilaiset kivut, unettomuus, väsymys ja ahdistuneisuus vaivaavat, voi syynä olla liian kuormittava elämä, josta ei pääse palautumaan.

Palautuminen ei tarkoita Ollikkalalle pelkkää urheilusuorituksesta palautumisesta, vaan se on elämään kokonaisvaltaisesti vaikuttava tekijä. 

Mikä meitä kuormittaa?

Negatiivisten ja stressiä aiheuttavien asioiden lisäksi myös innostavat jutut kuormittavat. Kiinnostava työprojekti voi olla niin innostava, että se vie kaikki mehut. Kaikki on suhteessa omaan jaksamiseen. 

– Jos kuorma on suurempi kuin omat voimavarat, kehittyy väsymyksen kierre, Ollikkala sanoo.

– Kuvittelemme pystyvämme asioihin, joihin emme oikeasti pysty. Elämän suorittaminen on usein este palautumiselle.

Kun luontaista palautumista ei enää tapahtu, autonominen hermosto ei ole enää tasapainossa, jonka seurauksena voi esiintyä nukahtamisvaikeuksia, sydänoireita, painon nousua, ahdistusoireita ja lamaannuttavaa, sänkyyn kaatavaa väsymystä.

– Keho yrittää viestiä ja tuoda esiin oireiden avulla, miten ihminen voi.

Piirakan joka pala

Ollikkalan ja psykiatrinen sairaanhoitaja Nina Pajanti-Rauduksen kehittämä "palautumispiirakka" näyttää ne asiat, joihin olisi kiinnitettävä kokonaisuutena huomiota, jotta arjesta voi palauta ja voida hyvin kokonaisvaltaisesti. 

 

Ollikkala kannustaa kiinnittämään huomiota seuraaviin ajatuksiin piirrakkamallin mukaisesti: 

1. Uni

”Sopiva unenmäärä riippuu siitä kuormituksesta, joka kullakin on. Voi sanoa, että uni on ollut palauttavaa, jos on aamulla virkistynyt ja energinen.”

2. Ravinto

”Ihminen syö usein väsymyksen kierteeseen. Kaikki liittyvät tosiinsa.”

3. Luonto

”Ihminen on osa luontoa ja myös sosiaalinen olento. Hyvät sosiaaliset suhteet tukevat aina hyvinvointia. Seura on siis hyvä valita sellaiseksi, jossa kokee olonsa hyväksi. Luonnossa olemista on myös hyvä vaalia. Jo 10 minuuttia luonnossa saa aikaan rauhoittumista.”

4. Mielen valmennus

”Kun kysyn asiakkailtani, tuleeko kuorma ulkopuoleltasi vai teetkö sen itse, saan vastaukseksi usein, että kyllä minä taidan tehdä sen itse. Kun huomaa, miten elää omaa elämäänsä, voi tehdä muutoksen. Valittamisella ei tule valmista.”

5. Kehon ja mielen aktiivinen palautuminen

”Keskitytään hengittämiseen ja opetellaan kehon luonnollista liikettä. Keho on konkreettisempi kuin mieli, joten se on helpompi kohdata. Nämä palauttavat ja rauhoittavat harjoitukset ovat vastakohtana 45 minuutin jumppaamiselle hikihatussa.”

6. Keskittyminen, rentoutuminen ja rauhoittuminen

”Kun ihminen on ylikuormittunut, näitä asioita pitää harjoitella samaan tyyliin kuin urheilua. Työpaikalla voi lähteä minuutin pysähtymisestä, jolloin keskittyy kuuntelemaan omaa hengitystään ja kehoaan.”

Hetkiä palautumiselle

Hermostolla voi mennä kuukausia ennen kuin se oppii keskittymään ja rauhoittumaan. Ollikkala kannustaa pitkin päivää pidettävien rentoutumishetkien lisäksi myös palautumispäiviin. Sellaisen hän pitää itse joka perjantai.

– Joskus olen ihan yksin. Joskus taas tärkeitä ovat sosiaaliset suhteet. Menen kävelylle tai harrastan rankempaa liikuntaa.

Tärkeää on se, mitä keho ja mieli viestivät. Voi tehdä sitä, mitä huvittaa.

Ollikkala kannustaa itsensä kuunteluun myös urheilussa. Jos on ollut muutenkin jo rankka päivä, kannattaa miettiä olisko rauhallinen metsälenkki hikistä sisätreeniä parempi vaihtoehto. Se kumpi tuo hyvän yöunen on vaihtoehdoista parempi.

Keho ja mieli tasapainossa

Ollikkalan mukaan kehosi ja mielesi palautuu, jos...

1. Nukut hyvin ja säännöllisesti

”Saatat herätä yöllä, mutta nukahdat uudelleen rauhalliseen uneen. Aamuvirkut ovat varsinkin virkeitä heti aamulla, illantorkut sitten vähän myöhemmin.”

2. Painosi pysyy tasapainossa

”Et syö väsymykseen, vaan näläntunteeseen. Aktiivisena ja virkeänä on helpompi tehdä hyviä ruokavalintoja.”

3. Et sairastu helposti

”Immuunipuolustuksesi on vankalla pohjalla, etkä sairastu usein virustauteihin. Kehosi jaksaa puolustautua tauteja vastaan.”

4. Vähemmän lihaskipuja

”Palautumisen ja yön levon aikana kehosi rentoutuu ja lihaksiston jännitykset purkautuvat. Tämä johtuu parasympaattisen, eli palauttavan hermoston, toimivuudesta.”

5. Vatsasi toimii

”Sama parasympaattinen hermosto aktivoi ruuansulatusjärjestelmän, joten vatsa toimii normaalisti.”

5. Sinulla on rauhaisa olo

”Mielesi ja kehosi ovat tasapainossa ja uskallat pysähtyä. Voit keskittyä vain olemiseen ja hengittämiseen. Kun pysähdymme, meissä alkaa tapahtua asioita.”

Miesten tiedot kuukautisten vaikutuksista naisiin ovat hatarat, mutta 91 prosenttia miehistä on sitä mieltä, ettei tarvitse lisää tietoa.

Suomalainen kuukuppivalmistaja Lunette teki viime vuoden lopussa tutkimuksen siitä, mitä suomalaiset tietävät kuukautisista. Yli tuhannesta vastaajasta puolet oli miehiä. Tutkimuksen tulokset ovat hätkähdyttävät: joka kolmas mies esimerkiksi luulee, ettei nainen voi tulla raskaaksi kuukautisten aikana. Vaikka kuukautisten aikana ei tapahdu ovulaatiota, raskaaksi voi silti tulla. 

Peräti 79 prosenttia miehistä on sitä mieltä, että naiset ovat kuukautisten aikaan ailahtelevaisia ja ärtyisiä.

Tutkimuksen perusteella suomalaismiehet ovat perillä siitä, että kuukautiset vaikuttavat naisten elämään monin tavoin. Siitä, mitkä vaikutukset ovat, eivät miehet kuitenkaan ole selvillä. Lähes joka kolmas mies nimittäin ajattelee, että naisten työkyky heikentyy kuukautisten aikana. 16 prosenttia arvelee, ettei kuukautisten aikana voi uida.

Ei menkkatietoutta, kiitos

Ainaiset vitsit menkkojen takia ärtyneistä naisista ovat uponneet miehiin hyvin. Peräti 79 prosenttia miehistä on sitä mieltä, että naiset ovat kuukautisten aikaan ailahtelevaisia ja ärtyisiä. Luneten sivuilla huomautetaan, että hormonien vaihtelut ilman muuta vaikuttavat ihmisiin, mutta naisia ei silti pitäisi mitätöidä sillä perusteella, että heillä on menkat.

Tutkimustulosten perusteella saattaa naisena ajatella, että miesten kuukautistietämyksessä olisi kohentamista. 91 prosenttia miehistä kuitenkin ajattelee, että miehet eivät tarvitse koulussa lisää tietoa kuukautisista. 

Miesten haluttomuus opiskella lisää kuukautisista ei johdu ainakaan siitä, että miehet pitäisivät aihetta kiusallisina. Tutkimuksen mukaan vain viisi prosenttia miehistä pitää naisten kuukautispuheita vaivaannuttavina. 

Vierailija

Lähes joka kolmas suomalaismies luulee, että naisten työkyky heikentyy kuukautisten aikana

"Siitä, mitkä vaikutukset ovat, eivät miehet kuitenkaan ole selvillä. Lähes joka kolmas mies nimittäin ajattelee, että naisten työkyky heikentyy kuukautisten aikana." Onko Me Naiset siis sitä mieltä, että naisten työkyky ei voi heiketä kuukautisten johdosta? Juuri parhaillaan Italiassa viedään läpi lakiehdotusta palkallisesta kuukautisvapaasta naisille. Tarkoituksena on tuoda helpotusta kivuliaista kuukautista kärsiville naisille. Tätä ovat jo suitsuttaneet naistenlehdet kuten Marie Claire.
Lue kommentti

Menisikö tänä iltana kylpyyn vai kuntosalille? Uusi tutkimus tekee valinnasta vaikeaa.

Onko enää nautinnollisempaa tapaa palautua päivän askareista kuin kuumassa kylvyssä lojuminen? Kaikkihan me tiedämme, miten kylpeminen rentouttaa – mutta sillä on paljon muitakin terveyshyötyjä.

Uuden brittitutkimuksen mukaan kuuma kylpy muun muassa polttaa kaloreita, tasapainottaa verensokeria ja pitää verisuonet kunnossa.

– Monet kulttuurit vannovat kuuman kylvyn nimeen, sanoo tutkimuksen vetäjä Steve Faulkner The Independentin kirjoituksessaan.

– Mutta vasta äskettäin tiede on alkanut ymmärtää, kuinka passiivinen lämpö edistää terveyttä.

Loughboroughin yliopiston tutkimuksessa oli mukana 14 koehenkilöä, jotka polkivat pyörää tai kylpivät 40-asteisessa vedessä tunnin ajan.

Ei ole mikään yllätys, että pyöräilijät kuluttivat enemmän energiaa. Tosin kylpijätkin polttivat 140 kaloria tunnissa eli noin puolen tunnin kävelylenkin verran.

”Vasta äskettäin tiede on alkanut ymmärtää, kuinka passiivinen lämpö edistää terveyttä.”

Kiinnostavinta tutkimustuloksissa on kuitenkin se, että molempien ryhmien verensokeri mitattiin 24 tunnin jälkeen ja kylpijöillä verensokeripiikki oli ruokailun jälkeen matalampi kuin pyöräilijöillä. Miksi näin sitten tapahtuu?

Tutkijoiden mukaan yksi syy on lämpösokkiproteiineissa, jotka tasapainottavat verensokeria reagoimalla ympäristön aiheuttamaan stressiin, kuten passiiviseen hikoiluun kylvyssä.

Saunaan tai kylpyyn viinin kanssa!

Kuumat kylvyt eivät Suomessa ole niin suosittuja kuin esimerkiksi Japanissa tai Islannissa. Mutta onneksi meillä on oma saunomiskulttuurimme. Itä-Suomen yliopiston tutkimus viime vuodelta todisti, että saunomisellakin on monia hyviä terveysvaikutuksia. Se muun muassa pienentää muistisairauden riskiä.

Suomalaistutkijat eivät vielä tiedä tarkalleen, mistä vaikutus johtuu. Tarkoituksena oli selvittää sydän- ja verisuonitautien riskejä, eli muistisairausriskin pieneneminen selvisi siinä sivussa. Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että saunominen laskee verenpainetta, mikä voi olla yksi syy. Verenpaine liittyy valtimo-ongelmiin, jotka puolestaan kytkeytyvät muistisairauksiin.

Sekä suomalaistutkimuksessa että uudessa brittitutkimuksessa oli mukana pelkästään miehiä, joten jäämme odottamaan jatkoa, jossa on myös naisia.

Nautinnon ja tehokkuuden lisäämiseksi kylpyhetkeen voisi yhdistää myös viinin ja suklaan, joilla on myös todettu olevan laihduttavia ominaisuuksia.
Lue lisää: Professorin mukaan viini, juusto ja suklaa laihduttavat

 

Elämäntavoilla on iso merkitys pukamien vastaisessa työssä.

Peräpukamat ovat niin kurja vaiva, että moni nolostelee niitä eri tavoin. Terveystalon mukaan ihmiset häpeävät peräpukamia jopa niin, että useat jättävät jopa menemättä hoitoon.

– Vaiva on todella yleinen, helposti todettavissa ja hoidettavissa, eikä sitä tarvitse hävetä, yleiskirurgian erikoislääkäri Heidi Lilja sanoo Terveystalon tiedotteessa.  

Peräpukamat ovat laajentuneita peräaukon laskimoita, jotka syntyvät, kun liian kovaksi kasvanut paine aiheuttaa verisuonten pullistuman. Joskus ne saattavat aiheuttaa kipua, verenvuotoa ja häiritä elämää.

– Kipu, veri ulosteessa tai suolen toiminnan muutos voivat olla merkkejä vakavammastakin vaivasta, kuten suoliston tai peräaukon syövästä. Oireiden ilmestyessä tarvitaan aina tarkemmat tutkimukset.

Arviolta puolella keski-ikäisistä on peräpukamista johtuvia oireita, mutta yleensä peräpukamat ovat hyvänlaatuinen vaiva. Ne voivat olla oireettomia sekä poistua itsestään ja tulla taas takaisin jonkin ajan kuluttua.

Oireettomia peräpukamia ei tarvitse hoitaa. Lääkäri voi tarvittaessa hoitaa kiusalliset pukamat pois saman tien kumirenkaalla hirttäen.

6 syytä, miksi peräpukamia tulee

 1. Ruokavalio
  Kuitupituinen ruokavalio vähentää vessanpöntöllä istumista ja on siksi hyväksi peräpukamien hoidossa sekä ennaltaehkäisyssä. Yksipuolinen ruokavalio vaikuttaa vatsantoimintaan ja aiheuttaa muun muassa ummetusta. Perinteisesti ummetukseen on yhdistetty muun muassa juustojen, banaanin sekä punaisen lihan runsas käyttö.
  – Ummetuksen ehkäisemiseksi on tärkeää juoda riittävästi nestettä. Etenkin iäkkäillä on tässä useimmiten parannettavaa, kun taas nuorilla veden juominen on trendi. Lisäksi ruokavalioon kannattaa sisällyttää kuitupitoisia ruoka-aineita, kuten vihanneksia, marjoja ja hedelmiä. Tarvittaessa voi käyttää myös esimerkiksi apteekista saatavia kuitulisiä, Lilja sanoo.
  Lue myös! Onko vatsa kovalla? 9 ruokaa, jotka auttavat
 2. Ylipaino
  Ylipaino aiheuttaa ummetusta ja korkeaa verenpainetta, ja ne puolestaan voivat lisätä peräpukamia. Painon pudottamisen lisäksi kannattaa pitää erittäin hyvää huolta omasta hygieniasta ja puhtaista alusvaatteista.
  Vaikka ei olisikaan ylipainoa, alkkarivinkki sopii kaikille peräpukamista kärsiville ja niitä karsastaville: hengittävät puuvilla-alushousut ehkäisevät turhan kosteuden kertymistä takapuolen vakoon.
 3. Istuminen
  Pitkään istuminen missä tahansa tilanteessa, töissä tai vapaa-ajalla, on aina terveydelle pahaksi. Synkimmissä tutkimustuloksissa on todettu, että istuminen saattaa tappaa eikä mikään liikunta välttämättä poista terveyshaittoja kokonaan. Peräpukamia voi onneksi hoitaa ja ne lähtevät joskus pois itsestäänkin, mutta istumisen välttäminen on yksi parhaimmista tavoista ehkäistä niitä ennalta. Monipuolinen liikunta vähentää stressiä, tehostaa vatsan toimintaa ja auttaa näin myös peräpukamiin.
 4. Matkustaminen
  Paljon matkustelevilla pitkät lennot ovat yksi pukamien aiheuttajista. Jaloittelu lentojen aikana on tärkeää peräpukamien vastaista työtä. Myös vessaan kannattaa pyrkiä aina kun kutsu käy, sillä ulostamisen panttaaminen tekee myös hallaa.
  Ulkomaan reissuilla vatsavaivoja voi ehkäistä aloittamalla muun muassa maitohappobakteerien käyttö jo etukäteen kotona.
 5. Raskaus
  Raskaus ja synnytys löysäävät sidekudoksia ja lisäävät peräaukon alueen painetta, mikä altistaa pukamille.
  – Lähes kaikille naisille tulee synnytyksen yhteydessä pukamia, mutta kaikilla ne eivät oireile, kertoo erikoislääkäri Heidi Lilja.
 6. Perimä
  Aina vatsan toiminnalla, istumisen välttämisellä ja muilla elämäntavoilla ei ole merkitystä, sillä taipumus peräpukamiin on osittain myös periytyvä.

Lähteenä myös: Duodecim

Kysely

Oletko kärsinyt joskus peräpukamista?