Yllätys yllätys, terveelliseen ruokavalioon kuuluvat myös kasvikset. Kuva Shutterstock

Kun syömistottumukset ovat säännölliset, houkutukset on helpompi kiertää.

Terveysasiantuntija Brooke Alpert kertoi Shape.comille hyvän ruokavalion tarkistuslistansa. Testaa kysymysten avulla, ovatko ruokavaliosi perusteet kunnossa!

Syötkö aamupalaa?

Aamupalan syöminen ei tarkoita, että heti sängystä noustessa kitaan on ahdettava kaksi palaa ruisleipää ja lautasellinen puuroa. On yksilöllistä, mikä ruokavalio sopii kenellekin, mutta aamiainen on yleensä hyvä keino aloittaa päivä terveellisesti – aamulla riittää virtaa tehdä hyviä valintoja, olivat ne pieniä tai isoja.

Syötkö 3–4 tunnin välein?

Säännöllinen ruokailu pitää energisenä ja kun nälkä ei pääse kasvamaan jättimäiseksi, kaupassakin käteen tarttuu todennäköisemmin kunnon ruokaa kuin megapussi karkkia tai sipsiä.

Kuuluuko ruokavalioosi kasviksia?

Hahaa, puoli kiloa päivässä! Kuitupitoiset kasvikset täyttävät vatsan nopeasti ja niissä on runsaasti vitamiineja ja hivenaineita. Kasvikset sopivat myös painonpudottajalle, sillä niillä on helppoa korvata esimerkiksi runsaasti energiaa sisältävä pasta.

Juotko tarpeeksi vettä?

Hörppää ensin lasillinen vettä. Nälkä paljastuu usein janoksi.

Pidätkö ruokapäiväkirjaa?

Syömisten kirjaaminen ylös auttaa hahmottamaan, mikä ruokavaliossa on kunnossa ja missä on petrattavaa. Tätä varten on olemassa monia käteviä mobiilisovelluksia, esimerkiksi MyFitnessPal.

Kyllä, lihansyöjä, saat tilata ravintolassa ihan mitä haluat – pihvin näkeminen harvemmin saa vegaanin heittelemään tavaroita.

”Usko pois, että onnellinen olen vaan kun saan lihaa ja perunaa!”

Näin laulaa Pate Mustajärvi Popedan suositussa kappaleessa Lihaa ja perunaa. Sanoma on monille totta: kyllä kunnon ruuassa lihaa pitää olla.

Eikä siinä mitään, kunhan antaa myös vegaanien ja kasvissyöjien nauttia omasta ruokavaliostaan rauhassa. Vaikka lihattomuus ei ole nykyään tavatonta, saavat vegaanit edelleen osakseen oudoksuvia katseita ja ihmetteleviä kommentteja.

Refinery29-sivuston mielipidejutussa selvitettiin, mitä asioita vegaanit toivoisivat muiden jättävän sanomatta. He esimerkiksi tuskailevat ruokavalionsa kertomisesta ensimmäisillä treffeillä, koska usein lihansyöjät eivät valintaa ymmärrä.

Kokosimme ärsyttävimmät kysymykset ja kommentit, joiden möläytystä kannattaa harkita vielä toisenkin kerran.

1. ”Mitä sinä sitten oikein syöt?”

No, kaikkea muuta kuin lihaa ja eläinperäisiä tuotteita. Pastaa, salaatteja, riisiruokia, wokkia – vaikka ja mitä hyvää.

Monia vegaaneja ärsyttää joutua vastailemaan samaan kysymykseen jatkuvasti. Lihaton ruokavalio ei tarkoita automaattisesti yksipuolista ruokaa, ja esimerkiksi proteiinia saa oikein mukavasti kasvisperäisistäkin tuotteista.

2. ”Itse en voisi koskaan luopua juustosta.”

Ei se kovin helppoa ole aina vegaanillekaan, onhan juusto yksi ihanimmista asioista maailmassa. Vegaani on kuitenkin voittanut juustottomuustaistelunsa ja on todennäköisesti ylpeä siitä. Ei kannata hieroa suolaa haavoihin.

3. ”Etkö todella syö kinkkua edes jouluna?”

Vastaus on ei: kasvissyöjät ja vegaanit ovat kasvissyöjiä ja vegaaneja juhlapäivinäkin. Toki kinkku on perinteinen ja rakas jouluruoka, mutta niin ovat myös porkkana- ja lanttulaatikko, jotka voi tehdä vegaanisina.

4. ”Itsekin olen kasvissyöjä. Paitsi että syön myös kanaa ja kalaa.”

Kenenkään ei ole pakko olla kasvissyöjä tai vegaani. Älä esittäydy sellaiseksi, jos et ole. Vegaania voi ilahduttaa kuulla, että olet jättänyt ruokavaliostasi punaisen lihan, mutta kasvissyöjänä esittäytyminen ja kananuggettien mutustaminen samaan aikaan saa lähinnä suonen sykkimään otsalla.

via GIPHY

5. ”Haittaako, jos tilaan itselleni pihvin?”

Okei, kysymyksen on tarkoitus olla kohtelias. Se on hölmöydessään kuitenkin vähän samaa sarjaa, kuin jos kysyisi juuri läheisensä menettäneeltä, mitä kuuluu. Vegaani huolehtii vain omasta syömisestään, ja muut saavat kaikessa rauhassa syödä ihan mitä haluavat – niin kauan kuin pihviään ei tuputa lihattomalle.

6. ”Etkö voisi tehdä poikkeusta edes tämän kerran ja syödä lihaa?”

Ei voi, ellei itse päätä luopua vegaanisen tai kasvisruokavalion syömisestä.

7. ”Onko kumppanisikin sitten vegaani?”

Ymmärrettävä kysymys varsinkin yhdessä asuville, mutta parisuhteessa eläminen ei tarkoita, että puolisot tekevät tismalleen samanlaisia valintoja. Olisi kiva jakaa yhteiset arvot, ja saman ruuan syöminen olisi kätevääkin, mutta ei toisesta voi tehdä lihatonta pakottamalla.

Yhden lautasmallin perusteella ei siis kannata tehdä johtopääöksiä puolisosta. Se, mitä syö, olkoon aina jokaisen oma valinta.

Kasvissyöjä vs vegaani

Kasvissyöjä ei syö kuolleista eläimistä peräisin olevaa ravintoa eikä teurastuksen sivutuotteina tehtyjä elintarvikkeita. Näin myöskään liivate ja juoksetteet eivät kuulu kasvissyöjän ruokavalioon.  

Vegaani on yhdenlainen kasvissyöjä. Vegaani ei syö mitään elävistä eläimistä saatua ja eläinten avulla saatuja tuotteita. Esimerkiksi  hunajaa ei näin ollen päädy vegaanin lautaselle.

Pinkki villitys jyllää kesän juomavalikoimassa – viileät roseet sopivat sekä kippistelyyn että aterialle.

Roseeviinit nousevat suosioon aina kesäisin ja niiden myynti kiihtyy etenkin heinäkuussa. Väri vaihtelee hennon persikkaisesta aina rehdin kirkkaan punaiseen. Roseissa yhdistyy valkoviinien raikkaus ja viileys sekä punaviinien roteva maku.

Suomessa roseen myynti kasvoi viime vuonna 16 prosenttia.

Vaaleanpunainen viini on tunnettu enemmänkin seurustelujuomana, vaikka se on loistava ruokaviini. Yhdistelyn voi aloittaa kepeästä kesäruuasta kuten salaateista, kanasta ja kalasta. Kaada kuiva rosee jääkaapista suoraan lasiin. Makea on parhaimmillaan vielä kylmempänä, joten pullo kannattaa laittaa hetkeksi jäihin tai pakkaseen.

Tiesitkö, että ranskalaiset juovat roseeta enemmän kuin valkoviiniä?

 1. Espanjalainen Rosada on loistovalinta grillatun lihan tai kalan kanssa. Raimat Rosada 2016 10,48 €.
 2. Itävaltalainen rosee on mahtavan mineraalinen. Sopii suvi-iltoihin tai lahjaksi. Josef & Philipp Bründlmayer Zweigelt Rosé 2016 13,97 €.
 3. Vannoutuneen punaviinin ystävän viilentävä valinta, maistuu lihan kanssa. Château d'Aqueria Tavel Rosé 2016 14,83 €.
 4. Hauskoihin ruutuihin puettu rankalaisrosee lähtee mukaan piknikille tai tapas-iltaan. Gassier Coteau d'aix en Provence Organic 2016 11,48 €.
 5. Jos olet roseealoittelija, tästä viinistä on hyvä aloittaa. Valitse tämä kippistelyyn tai kokeile yhdistää aasialaisen ruuan kanssa! Torres Viña Esmeralda Rosé 2016 10,50 €.
 6. Vähän makeamman viinin ystävä nauttii tätä puolikuivaa roseeta mehukkaiden mansikoiden kanssa.Pino Pino Frizzante Pinot Noir Rosé 8,99 €.
 7. Kupliva rosee sopii seurustelujuomaksi tai grilliruoan kyytipojaksi. Myös hyvä tuliainen! Cono Sur Brut Rosé 10,90 €.

Me Naisten raati maisteli sokkona nyt niin trendikkäitä makuvesiä.

Kurkkuvettä. Kookosvettä. Lastenvettä. Erilaisia makuvesiä on nykyisin hillitön määrä kauppojen juomahyllyillä. Virvoitusjuomahyllyt kapenevat, kun rinnalle tulee koko ajan uusia maustettuja vesiä. Esimerkiksi kaktusvedestä povataan vuoden 2017 megatrendiä, kertoo Glorian ruoka & viini.

Vesiä myydään huippuunsa viritetyillä terveysväitteillä, kuten ”luonnon oma palautusjuoma” sekä ”sisältää hyödyllisiä vitamiineja ja antioksidantteja”. Muun muassa näiden väitettyjen ominaisuuksien vuoksi jotkut kutsuvat makuvesiä hörhöjuomiksi. Toiset uskovat täysillä terveysvaikutuksiin, toiset taas juovat makuvesiä janoonsa silloin, kun hanavesi ei maistu.

Makuvedet ovat yleensä kevyitä vaihtoehtoja esimerkiksi virvoitusjuomille, mutta nekään eivät ole täysin kalorittomia. Kaupoissa myytävät luonnollisimmatkin vedet saattavat maistua todella makeilta – tai haista kynsilakan poistoaineelta, ilmeni Me Naisten sokkotestissä.

Raatimme maisteli neljää erilaista kuplatonta makuvettä, joista koivu- sekä kookosvesi ovat olleet myynnissä pisimpään Suomessa. Melonivesi on kauden uutuusjuoma.

Vedet arvioitiin asteikolla 1–5, ja joukosta löytyi selvä voittaja!

Lue myös! Uusi tutkimus: kaloriton kivennäisvesi voikin lihottaa

 1. Kaktusvesi
  Kaktusvesi, Truenopal, 3,99 euroa.
  Kaktusvesi, Truenopal, 3,99 euroa.

  Kiitämme: Mehumainen, luonnollisen makuinen vesi, jossa on kauniin punainen väri. Kenelläkään kuudesta testaajasta ei tullut mieleen kaktus. ”Vähän mustikkainen.”
  ”Ei maistu liian makealta, ja sopisi vaikka janojuomaksi reissussa tai janoiselle lapselle.”
  Moitimme: ”Hieman saippuamainen haju.”
  Arvosana: 3,5
  Ainesosat: 20-prosenttisesti kaktussosetta, suodatettua vettä, luonnollisia makuaineita ja väriaineena punajuurta.
  Alkuperämaa: Yhdysvallat
  Energiaa: 9 kcal / 100 ml

   

 2. Melonivesi
  Melonivesi, What a melon, 3,35 euroa.
  Melonivesi, What a melon, 3,35 euroa.

  Kiitämme: Melonivesi sopii parhaiten hänelle, joka rakastaa vesimelonia, vaikkakaan kaikki eivät osanneet määritellä tätä makua: ”Tuttifruttimainen.” ”Joku voimakas hedelmä.” ”Karkkia.”
  Koostumus on selvästi paksumpaa kuin muissa testin vesissä. ”Täydellinen kylmä janojuoma helteellä.”
  Moitimme: ”Luotaantyötävä ruosteinen väri.”
  Arvosana: 3
  Ainesosat: 80-prosenttisesti vesimelonimehua, lähdevettä, sitruunamehua, luonnollista vesimelonin ja sitruunan uutetta.
  Alkuperämaa: EU
  Energiaa: 24 kcal / 100 ml

   

 3. Koivuvesi
  Koivuvesi, Nudu Drinks, 1,95 euroa.
  Koivuvesi, Nudu Drinks, 1,95 euroa.

  Kiitämme: Koivuvesi jakaa voimakkaimmin testaajien mielipiteet. Makua on vaikea määritellä; jotkut maistavat koivujuomassa jopa omenaa ja kanelia. ”Todella raikkaan ja kevyen makuinen janojuoma.”
  Moitimme: ”Haisee kynsilakan poistoaineelta ja maistuu kalkkimaiselta.”
  ”En ymmärrä, mitä tämä on, palautusjuomaa?”
  Arvosana: 2,5
  Ainesosat: Vettä, koivunsilmu- ja koivunlehti-uutetta, fruktoosia, glukoosia, ksylitolia, sitruunahappoa ja C-vitamiinia.
  Alkuperämaa: Suomi
  Energiaa: 5 kcal / 100 ml

   

 4. Kookosvesi
  Kookosvesi, Puhdistamo 2,90 euroa.
  Kookosvesi, Puhdistamo 2,90 euroa.

  Kiitämme: Kookosvesi on helppo tunnistaa; haju ja maku ovat voimakkaita. Joillekin kookosvesi tarkoittaa suurinta herkkua: ”Täyteläisen makeaa juomaa, joka sopii välipalaksi tai energiajuomaksi.”
  Moitimme: Toisille kookos maistuu lähinnä saippualta: ”Tunkkainen ja kitkerä jälkimaku.”
  Ainesosat: 100-prosenttisesti kookosvettä.
  Alkuperämaa: Thaimaa
  Energiaa: 23 kcal / 100 ml

Kysely

Kumpaa suosit: hana- vai makuvettä?

Hanavettä!
Hanavettä!
94.7%
Makuvettä!
Makuvettä!
5.2%
Ääniä yhteensä: 269

Nykyään ihmiset haluavat kuvitella tekevänsä ruokaa itse. Vaikka sitten eineksistä.

Kiireinen ihminen syöksyy kotiin kaupan kautta ja alkaa kokata pesueelleen illallista saatuaan hädin tuskin palttoon pois päältään.

Hän leikkaa auki pussillisen peruna-sipulisuikaleita, kaataa uunivuokaan, läträä joukkoon mausteista ruokakermaa ja valmiita kinkkusuikaleita. Sössö uuniin ja avot – pian on perheen ruoka pöydässä. Kiireinen ihminen antaa hengessään itselleen kymmenen pistettä. Tulipa kokattua!

Mutta hetkinen. Mikäs tässä oikeasti oli omatekoista? Peruna ja sipuli otettiin pakastimesta valmiina suikaleina. Ruokakermaan oli valmiiksi ympätty mausteita, kinkkukin viipaloitu tehtaan liukuhihnalla.

Minuutti per lautanen, kilahdus ja pöytään. Kätevää, eikö vain?

Ollaan aika kaukana ruuan alkuperäisestä ajatuksesta, jossa perunat kuoritaan ja viipaloidaan ja sipulit silputaan tippa linssissä, kinkun riipimisestä puhumattakaan.

Siitä ollaan itse asiassa niin kaukana, että olisi melkein se ja sama, vaikka iskisimme mikroon valmiin kinkkuperunakiusauksen ja lämmittäisimme sen. Minuutti per lautanen, kilahdus ja pöytään. Kätevää, eikö vain? Miksi me ruuhkavuosien raskauttamat ihmispolot emme osaa iloita siitä, että tällainen helppous on nykyään mahdollista?

Kotikeittiön ihmeitä

Ikävä kyllä moni meistä ei siihen kykene. Puolivalmisteet passaavat, valmisruoka ei. Miksi, ruokaan erikoistunut psykologi Outi Rinne?

– Käsitys siitä, että itse tehty ruoka on sitä parasta, elää sitkeästi. Kyse on uskomuksista ja asenteista, jotka kohdistuvat erityisesti naisiin: hyvä äiti kokkaa lapsilleen, kotiruoka on rakkauden osoitus, Rinne selittää.

”Välittämistä voi osoittaa muutenkin kuin ruualla: juttelemalla ja halaamalla, aidolla yhteydellä perheenjäseniin.”

– Usein taustalla on myös oma ruokahistoria – kotikeittiössä häärivä punaposkinen äiti, isoäidin lihapullat. Ruokaan liittyy paljon tunnetta.

Rinteen mielestä nykyäitien pitäisi armahtaa itseään.

– Maailma on muuttunut ja ruuanlaitto sen mukana. Eineksiä voi hyvin välillä tarjota kiireisessä arjessa. Välittämistä voi osoittaa muutenkin kuin ruualla: juttelemalla ja halaamalla, aidolla yhteydellä perheenjäseniin, Rinne kannustaa.

Ruuan psykologisen puolen ovat kuluttajatutkimuksissaan huomanneet myös valmisruokavalmistajat. Esimerkiksi Saarioinen puhuttelee kotikokkeja uuden 5 vaille valmis -tuotesarjansa mainonnassa näin: Kokkaamisen työläs esivalmistelu jää pois, ja pääset itse valmistamaan lämpimän ruoan.

Lohdullista. Sydämeen osuvaa. Kaikkiin meihin kiireisiin ihmisiin vetoavaa.

Kunnon ihminen tekköö itte.

Vaikka sitten vähän fuskaten.