Tuliko jo jano? Kuva: Shutterstock
Tuliko jo jano? Kuva: Shutterstock

Nestehukka, se on paha juttu se. Näin teet vedenjuonnista luontevan osan elämääsi.

Vedenjuonnin tärkeyttä lienee korostettu jo tarpeeksi, mutta mitenkäs se käytäntö? Pitäisi ottaa hörppy jos toinenkin, mutta jotenkin se vain tahtoo unohtua.

Women’s Health listasi tapoja, joiden avulla hajamielisempikin tulee nauttineeksi tarpeeksi vettä, tuota elämän eliksiiriä.

1. Lisää vain maku!

Jos joisit mieluummin limpparia, lisää hanaveteen makua. Hedelmät ja yrtit, esimerkiksi appelsiini, minttu ja vesimeloni tuovat perusveteen lisää makua. Parhaan hyödyn saa irti, kun veden antaa maustua jääkaapissa muutaman tunnin.

2. Suosi tulista

Mausta ruoka chilillä, ja jo alkaa janottaa. Tutkimusten mukaan chilit myös panevat aineenvaihdunnan vauhtiin.

3. Ota puhelin apuun

Onko enää mitään, mitä varten ei ole omaa mobiilisovellusta? Kokeile esimerkiksi Waterlogged-sovellusta iPhonelle ja Water Your Body -sovellusta, joka toimii sekä iPhonessa että Androidissa. Myös perinteisen muistutuksen laittaminen ajaa asian.

4. Hanki nätti vesipullo tai karahvi

Kun astia on koko ajan näkyvillä, se on vaikeampi unohtaa. Vesipullo työpöydällä kannustaa juomaan enemmän – muista silti pitää myös jaloittelutaukoja.

5. Kuljeta vettä mukanasi

Jano ei pääse yllättämään, kun vettä on aina saatavillasi.

6. Muista tankata myös kuntosalilla

Kun hikoilet, on erityisen tärkeää palauttaa nestetasapaino ennalleen.

7. Valitse vesi viinin sijaan

Tilaa ravintolassa pelkkää vettä viinilasillisen sijaan. Kaloreiden lisäksi säästät rahaa.

8. Syö vetesi

Vettä ei tarvitse juoda litratolkulla, kun valitsee syötävänsä nestepitoisina. Suosi kurkkua, meloneita ja runsasliemisiä keittoja.

9. Hörppää alkupalaksi

Vuonna 2010 tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että noin puolen litran juominen ennen ruokailua saattaa auttaa pudottamaan painoa. Ehkä silloin tulee syötyä vähemmän?

10. Tankkaa vettä myös bailatessasi

Pikkutunneilla saattaa unohtua, että jokaista drinkkiä kohden kannattaisi tilata (ja juoda!) lasillinen vettä. Vähintään kannattaa ottaa tavaksi juoda iso lasillinen ennen nukkumaanmenoa – sen avulla voi ainakin toivoa hieman lempeämpää krapulaa.

Lue myös:

Alkuvuoden outo trendiharrastus: vedenjuonti

Tätäkään et osaa: vedenjuonti

Juotko tarpeeksi vettä? Nämä oireet paljastavat sen

Jutta Gustafsberg neuvoo: Tämän verran vettä laihduttajan pitäisi juoda

Ruokaisa salaatti on erinomainen lounas tai päivällinen, kunhan sen kokoaa oikein.

Salaatti on nappivalinta esimerkiksi lounaaksi – oikeastaan kelle tahansa. Hyvän, monipuolisen ja runsaan salaatin avulla jaksaa paahtaa töissä tai koulussa koko päivän, ja onhan se kermaperunoita ja lihapullia kevyempi vaihtoehto. Salaattireseptejä voi myös varioida loputtomiin.

Lue myös: Juhlava salaattibaari syntyy alle puolessa tunnissa: 3 herkullista reseptiä!

Joskus saattaa kuitenkin tuntua, ettei salaatti täytä millään tai nälkä yllättää liian nopeasti. Missä silloin mättää?

Health-sivusto kertoo, että hyvän salaatin koostamisessa kannattaa olla tarkkana. Kun nämä viisi virhettä korjaa ja salaatin kokoaa oikein, saa siitä kaikki hyödyt irti.

  1. Liikaa tai liian vähän proteiinia. Esimerkiksi kana, juustot ja kananmuna ovat hyviä valintoja proteiinin lähteiksi salaattiin, mutta jos niitä kaikkia lisää samaan annokseen, saattaa proteiineja kertyä turhan paljon. Samaan aikaan pelkkien kasvisten latominen lautaselle jättää herkästi nälkäiseksi. Salaatissa riittää noin desilitra linssejä, papuja, lihaa tai kalaa, jotta proteiinia saa ruuasta riittävästi.
  2. Kasvisvalikoima ei ole tarpeeksi monipuolinen. Salaattia, kanaa, ehkä kirsikkatomaatteja, ja siinä se. Kasvikset jäävät helposti turhan yksipuolisiksi salaatissa. Mitä enemmän erilaisia vihanneksia, sen parempi: kokeile vaikkapa kesäkurpitsaa, sipulia, porkkanaraastetta tai salaattisekoituksia.
  3. Liikaa tai liian vähän rasvoja. Rasvoja ei kannata pelätä, vaan esimerkiksi oliiviöljystä, balsamicosta ja mausteista saa erinomaisen korvikkeen salaatinkastikkeelle. Hyviä rasvoja salaattiin saa myös muutamasta avokadoviipaleesta tai kourallisesta pähkinöitä. Rajansa kuitenkin kaikella: kuten lihankin kanssa, maltti on valttia rasvoissa, ja eri rasvan lähteitä kannattaa jakaa eri päiville.
  4. Hiilarien unohtaminen. Kun salaattiin lisää täysjyvää, saa ruuasta sopivasti energiaa myös hiilihydraattien muodossa. Esimerkiksi kvinoa tai paahdetut perunat salaatissa tekevät olosta kylläisemmän ruokailun päätteeksi.
  5. Liian vähän mausteita. Ei ole mitään kamalampaa kuin tylsä ja mauton salaatti, jota joutuu lähes väkipakolla syömään. Yrteillä tai esimerkiksi maustesekoituksilla voi saada ihmeitä aikaan, ja samoista aineksista tehty salaatti voi maistua eri päivinä hyvinkin erilaiselta mausteita varioimalla.

Jos sokerin lisäämisestä kahviin haluaa luopua, kannattaa se tehdä kertaheitolla tai mindfulnessin avulla.

Suomalaiset ovat tunnetusti kahvin suurkuluttajia, ja erilaisia kahvinjuojia on lukemattomia. Moni nauttii juomansa mustana, jolloin kahvissa on myös vähiten kaloreita, mutta toisille kahvi ei ihan sellaisenaan maistu. Kun sokerin tai maidon lisäämiseen tottuu, tavasta on vaikea päästä eroon.

Varsinkin sokerin lisääminen kasvattaa kahvin kalorien määrää huomattavasti, ja moni toivoisikin voivansa juoda kahvinsa makeuttamattomana. Psychology Today -sivusto kertoo uudesta tutkimuksesta, jonka mukaan sokerista pääsee parhaiten eroon mindfulnessin avulla sen sijaan, että vähentäisi sokerin käyttöä hiljalleen.

Lue myös: Kaikki osaavat meditoida! 4 toimivaa tapaa sinulle, jolta se ei muka luonnistu

Tutkimuksessa tarkkailtiin kolmea ryhmää, joiden jäsenet käyttivät sokeria kahvissaan. Yksi ryhmä lakkasi käyttämästä sokeria kertaheitolla, toinen ryhmä vähensi sokeria hiukan joka toinen päivä ja kolmas ryhmä käytti apunaan mindfulnessia.

Kaikkein parhaimmat tulokset tulivat yllättäen kolmannesta ryhmästä. Ryhmän jäsenet joivat kahvinsa ilman sokeria, mutta kiinnittivät juomaan samalla enemmän huomiota. He muun muassa tarkkailivat kahvin höyryämistä, haistelivat kahvia, pohtivat suutuntumaa ja makua juomisen aikana sekä kiinnittivät huomiota tunteisiin, joita heille syntyi kahvin juomisen aikana.

He, jotka vähensivät sokeria pikkuhiljaa, pitivät kahvinsa mausta koko ajan vähemmän.

Mindfulnessin lisäksi sokerin jättäminen kertaheitolla toimi suhteellisen hyvin sokerittomaan kahviin tottumisessa. Puolestaan he, jotka vähensivät sokeria pikkuhiljaa, pitivät kahvinsa mausta koko ajan vähemmän.

Jos siis sokerista haluaa eroon, ei kannata totutella sokerittoman kahvin makuun vähitellen. Parasta on aistia sokeritonta kahvia mahdollisimman, sekä kiinnittää huomiota niihin asioihin, jotka miellyttävät eniten.

Cerazette

Haluatko oppia juomaan kahvisi sokerittomana? Tutkimus: ei kannata vähentää makeutta pikkuhiljaa

Cerazette kaufen -Tabletten enthalten den Wirkstoff Desogestrel, der ein synthetisches Gestagen ist, ähnlich den natürlichen Gestagenen, die vom Körper produziert werden. cerazette markenpillen Desogestrel wirkt als Verhütungsmittel vor allem durch die Verhinderung der Freisetzung eines Eies aus dem Eierstock (Eisprung). Es wirkt auch durch die Erhöhung der Dicke des natürlichen Schleims am Hals der Gebärmutter, so dass es schwieriger für Spermien aus der Vagina in die Gebärmutter zu überqueren...
Lue kommentti