Kun arjen hoitaa järkevästi ja tehokkaasti, ehtii vaikka... rapsutella mirriä. Kuva: Shutterstock
Kun arjen hoitaa järkevästi ja tehokkaasti, ehtii vaikka... rapsutella mirriä. Kuva: Shutterstock

Kysyimme lukijoilta, miten he järjestävät lisää aikaa arkeensa. Poimi viisaat neuvot! (Ja pari vähemmän viisasta.)

Ruuanlaitto

 1. Suunnittele tulevat ruuat etukäteen ja käy kaupassa harvoin. ”Suunnittelen viikon ruoka- ja kauppalistan etukäteen, kaupassa käydään kerran viikossa meidän kahden hengen taloutta varten.”
 2. Ota ainekset esiin ennen ruoanlaittoa.
 3. Käytä mikroa mahdollisimman paljon.
 4. Tee kerralla isoja satseja. ”Osa syödään heti, osan pakastan annosrasioissa, joita on helppo sulattaa, kun ei ehdi tai jaksa kokata.”  
 5. Suosi peltiruokia. ”Uunipellille leivinpaperi ja päälle pilkottuja kasviksia ja kanaa, vähän öljyä, suolaa ja pippuria ja koko komeus uuniin 225 asteeseen noin 20 minuutiksi. Tämän safkan laittaminen vie noin kolme minuuttia aktiivista aikaa ja ruuan kypsyessä ehtii tehdä vaikka mitä.”
 6. Kokkaa seuraavan viikon arkiruuat sunnuntaina. ”Sunnuntaina kokatuilla jättiannoksilla ja aiempina sunnuntaina pakkaseen laitetuilla vedetään helposti ja vaihtelevasti arki-illan ruuat maanantaista torstaihin. Aikaa ei kulu työpäivän jälkeen kaupoissa säätämiseen, reseptien keksimiseen eikä siihen ruuanlaittoon.”
 7. Etsi nopeita reseptejä ja ota ne käyttöön.

Kodinhoito

 1. Vie mennessäs, tuo tullessas. Vanha ohje, mutta toimii edelleen ja kannattaa ottaa käyttöön.
 2. Ylläpidä tietty siisteystaso. Älä päästä kaaosta syntymään. ”Itse pidän siivoamisesta, joten mieheni taloudellisempana ihmisenä hoitaa kaupassakäynnit. Toimii hyvin.”
 3. Konmarita. Järjestysguru Marie Kondon opit tiivistettynä: säilytä vain tarpeellinen ja järjestä tavarat niin, että jokaiselle on oma paikka. 
 4. Vähennä tavaraa. (Marittamisen muoto tämäkin.) ”En säilytä esimerkiksi lahjaksi saatuja esineitä jos niille ei ole käyttöä, vain siksi että ne on saatu lahjaksi.”
 5. Laita tavarat paikoilleen heti käytön jälkeen ja tee nopeat siivoushommat heti. ”Viikkaan torkkupeiton kun nousen päikkäreiltä, tiskaan astiat heti. Näin hommia ei pääse kertymään – jos jonkun asian voi tehdä parissa minuutissa se kannattaa tehdä heti.”
 6. Laita paperit kansioon, jonka käyt läpi kerran vuodessa. ”Kaikki kuitit ja paperit arkistoin kansioon, jonka olen jakanut 12 osaan, jokaiselle kuukaudelle omaansa. Vuoden lopussa käyn koko kansion läpi ja säästän toiseen kansioon paperit, jotka pitää säilyttää. Muut heitän pois.”
 7. Ota käyttöön yksi sisään, yksi ulos -sääntö. ”Kun ostan uusia vaatteita, luovun joistain vanhoista.”
 8. Pidä kaapit järjestyksessä myös sisältä, myös ne, joihin kukaan ei kurki.
 9. Pidä esillä vain tarpeellinen. ”Siivoan talvivaatteet varastoon pois tieltä keväällä, kesävaatteille teen saman homman syksyllä.”
 10. Tee joka päivä jotain. ”Koti pysyy kunnossa, kun jakaa kotityöt pieniin osiin.”
 11. Ala minimalistiksi. ”Mitä vähemmän kotona on tavaraa, sitä vähemmän siivous vie aikaa.”
 12. Opettele nauttimaan kotitöistä. ”Ne jotenkin rauhoittavat. Siististä kodista tulee hyvä mieli.”
 13. Palkkaa avuksi ammattilainen. ”Kerran kuukaudessa meillä käy siivooja. Muutamassa tunnissa hän tekee sen, mihin minulla menisi kokonainen vapaapäivä. Ylläpitosiivouksen hoidan joka päivä arjen ohessa.”
 14. Laita ja opeta muut laittamaan pyykit suoraan koneeseen. ”Kone päälle, kun on täyttä, ei tarvitse erikseen kaivaa pyykkikoria ja miettiä, missä vaiheessa pesee.”
 15. Pidä siivouspäivä. ”Ei tarvitse koko ajan olla noukkimassa jotakin jostakin, kun keskittää yhden tietyn päivän murheeksi koko helahoidon järjestelemisestä imurointiin.”

Työmatkat

 1. Tee etätöitä. ”Kuulun niihin onnekkaisiin, jotka voivat tehdä töitä kotoa. Säästän etätyön ansiosta viikossa kuusi tuntia, jotka muutoin kuluisivat autossa kodin ja työpaikan välisellä matkalla.”
 2. Katso aikataulut etukäteen, jotta et joudu odottelemaan turhaan.
 3. Jos et voi vähentää aikaa, käytä se hyödyksi. ”Kun istun bussissa, pidän päivän Facebook-hetken puhelimellani, joten aikaa netissä roikkumiseen ei kulu myöhemmin kotona. Voin myös ylläpitää sosiaalisia suhteitani tekstaamalla tai juttelemalla ystävän kanssa. Kirjoitan kauppa- tai to do -listaa. Panen silmät kiinni ja keskityn hengitykseeni ja rentoudun.”
 4. Suhtaudu kuluvaan aikaan huumorilla. ”Raaputan autonikkunaan vain silmien kohdalle kolon.”
 5. Tee työmatkasta omaa laatuaikaasi. ”Pidä mukanasi hyvää kirjaa. Ja PIM, se mikä ennen tuhlautui, onkin yhtäkkiä laatuaikaasi, nam nam!”
 6. Vältä ruuhka-aikoja. ”Tulen töihin varttia myöhemmin kuin valtaosa ja lähtiessani varttia myöhemmin töistä vältän myös iltapäivän pahimman ruuhkahuipun ja sitä kautta helposti puoli tuntia bussissa istumista per päivä.”
 7. Asu lähellä työpaikkaa. Olisiko muuttaminen tai työpaikan vaihtaminen mahdollisuus?
 8. Hoida salikäynti ja kauppareissu työmatkan yhteydessä. ”Salille suoraan töistä, salilta tarvittaessa täydennyslasti elintarvikkeita kaupasta. Hoituu kaikki saman matkan varrelta, eikä tarvitse juoksennella edestakaisin.”

Muita vinkkejä

 1. Pidä kiinni sovituista asioista, jousta tarvittaessa.
 2. Laita illalla kaikki valmiiksi aamua varten. ”Vaatteet, eväät, avaimet, vesi, teepussi ja inkivääri kattilaan, hammastahnakin on harjassa valmiina. Otan aamupalan töihin ja matkalle keitän teetä. Herään 5.30, töissä 6–14.”
 3. Multitaskaa. ”Pyykkipäivänä siivous hoituu siinä samalla, ja kun seuraava koneellinen pyörii, ehtii käydä kaupassa. Ja seuraavan aikana lenkillä. Tai rentoutua siinä sohvalla, sekin on sallittua ja tarpeellista.” (Toim. huom. Pesukoneen ollessa käynnissä sitä ei välttämättä kannata jättää vahtimatta.)
 4. Tee kodista helposti siivottava. ”Järkevä huonejärjestys: kun huonekalut on sijoitettu tilavasti ja käytännöllisesti (ja kyllä myös esteettinen puoli on otettu huomioon), sujuu siivous ja siisteyden ylläpitokin helpommin. Ei turhia käytäviä, koloja ja soppia.”
 5. Herää aamulla tarpeeksi aikaisin. ”Jos kiire vaivaa, nukut todennäköisesti vain liian pitkään.”
 6. Roiku vähemmän somessa.
 7. Pidä tehtävälistaa.
 8. Pohdi, mitä on tärkeintä tehdä juuri nyt. Priorisoi ja organisoi.
 9. ”Älä pingota.”

Jutussa olevat sitaatit on poimittu lukijoiden vastauksista.

Sometuksesta jumiutunut niska on hoidettavissa hyvän ergonomian ja täsmäjumpan avulla.

Puhelimella somettaminen ja viestien kirjoittaminen voi olla hauskaa, mutta ne ovat myös suorassa yhteydessä niska- ja selkäkipuihin. Helsingin Sanomat uutisoi ruotsalaistutkimuksesta, jossa seurattiin viiden vuoden ajan 7 000 nuorta aikuista. Yli 20 tekstiviestiä päivässä lähettäneet ilmoittivat useammin kärsivänsä niskan ja yläselän kivuista. 

Tutkimuksessa raportoitiin myös sormien tunnottomuudesta ja nipistelystä. Tutkijoiden mukaan kuusi tekstiviestiä päivässä näytti olevan raja, jonka jälkeen kipu- ja tunnottomuusoireet alkavat lisääntyä. Jos omaa viestittelyä alkaa laskea, huomaa, että kuusi tekstiviestiä tulee lähetettyä, noh, vähintään ennen lounasaikaa. 

Helsingin Sanomien jutussa haastateltu Selkäliiton selkäneuvonnan koordinaattori Maria Sihvola arvioi, että vietämme älypuhelimen ääressä keskimäärin kahdesta neljään tuntia päivässä, eli hurjat 700–1400 tuntia vuodessa.

Voi toki miettiä, onko älypuhelimen ääressä tarpeellista viettää niin paljon aikaa, mutta joka tapauksessa älypuhelimen selausasentoon tulisi kiinnittää huomiota. Pää kumarassa selaaminen voi ajan mittaan aiheuttaa niskan välilevyn rappeutumista. Normaalissa asennossa pää painaa viisi kiloa, mutta kumarassa ryhdissä, 60 asteen kulmassa, niskalle kohdistuu painetta jopa 27 kilon edestä.

Someniskasta ei ole pakko kärsiä. Virkisterin fysioterapeutti Riikka Ilmivalta laati Me Naisille vinkit someniskan ehkäisyyn ja hoitoon.

Näin ehkäiset someniskan:

1. Tärkeintä someniskan ehkäisyssä on somen käytön vähentäminen. Jos vietät paljon aikaa älypuhelinta näppäillen, mieti, tarvitseeko sinun todella käyttää niin paljon aikaa somettamiseen.

2. Kiinnitä somettaessasi huomiota koko selkärangan oikeaan, luonnolliseen asentoon, jolloin pää pysyy automaattisesti rangan jatkeena. Älä nojaa kauheasti eteenpäin: jos ylävartalo on C-kirjaimen mallinen, pää roikkuu automaattisesti. Jos istut somettaessasi, nojaa selkänojaan.

3. Jatkuva käsien kannattelu somettaessa aiheuttaa särkyjä. Tue käsiä käsinojaan aina kun mahdollista. 

4. Näpyttele älypuhelinta molemmilla käsillä, ettei kroppa muutu toispuoleiseksi.

5. Aina ei tarvitse näpytellä. Käytä niin sanottua puhelimen virtuaalisihteeriä: monesti tekstiviestit voi kirjoittaa ja puhelut soittaa antaen puhelimelle äänikomentoja.

6. Jos sometat edelleen huonossa asennossa, pyydä vaikka läheistäsi ystävällisesti huomauttamaan asiasta. Voit myös hankkia työpisteen äärelle peilin, jos et muuten huomaa olevasi huonossa asennossa.

Iskikö someniska? Näin hoidat sen kuntoon:

1. Muista edelleen vähentää somen käyttöä. Mitä enemmän välttelet staattista paikallaan oloa, sen parempi. Aktiivinen elämäntapa pitää pois somen ääreltä.

2. Someniska johtuu staattisesta asennosta, joten käytä kroppaa monipuolisesti arjessa ja liikuntaharrastuksissa. Mikä tahansa liikunta hyötyliikunnasta lihaskuntoharjoitteluun edistää aineenvaihduntaa.

3. Rintarangan elastisuuden ylläpitäminen on tärkeää, sillä somettaminen ja näyttöpäätetyöskentely jäykistävät rintarankaa. Yläkroppaa voi virkistää keppijumpalla ja rintarangan kiertoliikkeillä.

4. Somettaminen tekee myös yläniskasta todella kireän. Yläniskaa voi mobilisoida vaikka automatkalla tai tuolilla istuessa: tee hyvin pieniä painalluksia takaraivolla selkänojaan, vuorotellen painaen ja rentouttaen niskaa. Liikeessä voi viedä leukaa hieman taakse ja alaspäin. 

Hei te tiimalasivartalosta unelmoivat, hyviä uutisia: pelkästään vatsan alueelta on mahdollista hoikistua!

Meille on vuosikausia hoettu, että laihtua ei voi vain tietystä kohdasta, vaan rasvaa palaa treenin ja ruokavalion ansiosta tasaisesti koko kehosta.

Nyt on selvitetty, että pitkään itsestäänselvänä pidetty sääntö ei olekaan koko totuus. Time-sivuston mukaan tutkimustieto osoittaa, että tietyistä kehonosista on helpompi karistaa rasvaa kuin toisista.

Yksi kyseistä kehonosista on vatsa. Vyötärönseudun lisäksi helpoiten palavaa rasvaa löytyy käsivarsista ja rinnan alueelta. Sen sijaan takapuolen ja reisien rasvaa on vaikeinta polttaa pois.

Tietyt rasvakertymät ovat aineenvaihdunnallisesti aktiivisempia kuin toiset.

Virginian yliopiston lääketieteen professori Arthur Weltman kertoo tämän johtuvan siitä, että tietyt rasvakertymät ovat aineenvaihdunnallisesti aktiivisempia kuin toiset. Siksi niistä on helpompaa tai vaikeampaa päästä eroon urheilun ja kevyen ruokavalion avulla.

– Vatsan alueen rasva on aineenvaihdunnallisesti yksi aktiivisimmista rasvoista, Weltman kertoo.

Urheilu aiheuttaa kehossa erilaisten hormonien erittymistä. Mitä rankempaa urheilu on, sitä enemmän hormoneja erittyy ja rasvaa palaa – ja erityisesti paikoissa, jotka ovat aineenvaihdunnaltaan aktiivisinta.

Lue lisää! 18 tapaa polttaa enemmän ja tehokkaammin rasvaa

Jos siis haluaa hoikistua erityisesti vatsan alueelta, mitä kannattaa tehdä? Tutkimuksen mukaan siinä missä esimerkiksi juoksu tai uinti auttavat polttamaan rasvaa koko kehosta, vastustreenit voivat polttaa rasvaa keskitetysti esimerkiksi vatsan alueelta, koska vatsarasvat reagoivat voimakkaammin urheiluun.

Toisen tutkimuksen mukaan vatsarasvan polttamisessa ovat tehokkaita myös niin sanotut HIIT-harjoitukset eli nopeatempoiset intervallitreenit. Treenin jälkeen aineenvaihdunta käy vilkkaana ja keho polttaa rasvaa muutaman tunnin ajan treenin jälkeenkin – erityisesti sieltä vatsan alueelta.

Kallis viini maistuu pääasiallisesti aina hyvältä, koska aivot reagoivat voimakkaasti tietoon viinin hinnasta.

Jos kaksi lasillista viiniä laittaisi vierekkäin, kumpi maistuisi sinusta paremmalta? Todennäköisesti se, jonka tiedät olevan kalliimpaa.

Time-sivusto kertoo, että hypoteesin on todistanut myös saksalaisen Bonnin yliopiston tutkimus, jonka mukaan kyse on tavallaan lumevaikutuksesta: jos viinin kerrotaan olevan halpaa tai kallista, mielipide maun miellyttävyydestä muuttuu myös.

Tutkimuksessa 30 ihmiselle annettiin useita viinimaistiaisia, ja jokaisen kohdalla viinin kerrottiin olevan joko kolmen, kuuden tai 18 euron arvoisesta pullosta. Todellisuudessa viini oli jokaisella kerralla tismalleen samaa, 12 euron arvoista juomaa.

Suurin osa arvosteli viinin paremman makuiseksi jos heille kerrottiin, että se on kallista.

Suurin osa testihenkilöistä arvioi viinin paremman makuiseksi, jos heille kerrottiin, että maistiainen on peräisin kalliista viinipullosta.

Lue myös: Mitä lempiviinisi kertoo sinusta?

Mutta mistä reaktio johtuu, ja miksi mielikuva viinin arvokkuudesta tekee siitä paremman makuista? Uudessa tutkimuksessa selvisi, että tietyistä aivojen alueista tulee muita aktiivisempia, kun ihminen saa tietoonsa viinin hinnan ennen maistamista.

Esimerkiksi se aivojen osa, joka yhdistelee uutta informaatiota aiempiin tietoihin ja muistoihin, reagoi siihen, kuinka paljon viinin kerrotaan maksavan. Tieto saattaa muuttua aivoissamme ajatukseksi siitä, että viinin täytyy hintansa mukaisesti olla hyvänmakuista, koska uskomme näin aiempien tietojemme ja muistojemme perusteella.

Hinnan tietäminen voi huijata aivoja tekemään korkeampia odotuksia viinistä.

Myös aivojen aivojen palkitsemis- ja motivaatiojärjestelmä aktivoitui testien aikana. Kun nämä aivojen osat käyvät kierroksilla normaalia enemmän samaan aikaan, hinnan tietäminen voi huijata aivoja tekemään korkeampia odotuksia viinistä sekä tuntemaan enemmän mielihyvää sen juomisesta.

Kyse siis ei ole vain halusta uskoa siihen, että kallis viini on automaattisesti hyvää, vaan aivot todella luulevat saavansa hyvää viiniä.

Tieto siitä, että viini on kallista, saa aikaa erityistä onnellisuuden tunnetta.

Sillä, kannattaako viinejä maistella tietämättä niiden hintaa, on kuitenkin kaksi puolta. Toisaalta kaikkein paras tapa muodostaa aito mielipide viinistä – tai mistä tahansa juotavasta tai syötävästä – on maistaa sitä tietämättä hintaa. Silloin aivot eivät tee mielipidettä häiritseviä oletuksia.

Samaan aikaan tieto siitä, että viini on kallista, saa aikaa erityistä onnellisuuden tunnetta, koska mielihyvää tuottava osa aktivoituu. Aivot siis saavat lähes väistämättä aikaan reaktion siitä, että kallis viini maistuu paremmalta. Silloin saa melko varmasti vastinetta rahoilleen!

Sanni uudessa lookissaan Vain elämää -risteilyllä keskiviikkona. Hänet nähdään ohjelman All Stars -kaudella, joka alkaa tv:ssä syyskuussa. Kuva: Jonna Öhrnberg

Valtaosa Sannin Instagram-seuraajista on ihastunut muusikon uuteen tyyliin. Mutta muotipiireissä samantyyliset letit ovat aiheuttaneet joskus myös rankkaa kritiikkiä.

Sinisistä hiuksista on tullut muusikko Sannin,24, (oik. nimeltään Sanni Kurkisuo) tavaramerkki. Sannilla on nähty sinisen eri sävyjä jo vuosia, mutta nyt hän näyttää tykästyneen myös letteihin. Sanni nähtiin uudessa lookissaan keskiviikkona Vain elämää -risteilyllä. Hän julkaisi myös Instagramissa kuvan uudesta tyylistään.

 

Mut sen nimi ei oo.... MIKÄ? 🌚

Henkilön SANNI (@sannivirallinen) jakama julkaisu

Valtaosa Sannin Instagram-seuraajista on ihastellut Sannin lettejä kommenteissa, mutta joku on pitää niitä kyseenalaisina.

– Cultural appropriation.. NOT COOL! eräs seuraaja on kommentoinut.

Tällä kommentilla viitataan kulttuuriseen omimiseen (engl. cultural appropriation) eli siihen, että enemmistö ottaa käyttäänsä joitain vähemmistölle kuuluvia tapoja tai vähemmistön kulttuuriin kuuluvia elementtejä. Afrolettejä ja rastoja on perinteisesti nähty enemmän tummaihoisilla ihmisillä. Muotipiireissä kulttuurisesta omimisesta on keskustelu aiemminkin. Vuonna 2016 italialainen muotitalo Valentino stailasi valkoihoiset mallit cornrow-letteihin. Tuolloin jotkut kritisoivat sitä, että eurooppalainen muotitalo omi afrikkalaisen kampauksen.

Myös Marc Jacobsia syytettiin syksyllä kulttuurisesta omimisesta, kun malleilla oli New Yorkin muotiviikoilla villasta tehdyt, värjätyt rastat.

”Olin vuosia ajatellut, että minun kuuluu olla blondi, koska siten olen miellyttävä ja helposti lähestyttävä.”

Sanni kertoi vuonna 2015, että on yrittänyt päästä eroon siitä, mitä muut hänestä ajattelevat. Ennen sitä hän mietti vuosia, miltä hänen kuuluisi muiden mielestä näyttää. 

– Olin vuosia ajatellut, että minun kuuluu olla blondi, koska siten olen miellyttävä ja helposti lähestyttävä. Olin aina halunnut värikkäät hiukset, ja uutenavuotena päätin, etten enää pelkää, Sanni kertoi elokuussa 2015.

 

❤️

Henkilön Mikael Gabriel (@mikaelgabriel) jakama julkaisu

Sanni ei ole ainut letteihin tykästynyt suomalainen muusikko – myös räppäri Mikael Gabriel on ottanut letit hiuksiinsa.
 

Kiitos! @kokokesa Seuraavaks @blockfest 🔥#teamMG

Henkilön Mikael Gabriel (@mikaelgabriel) jakama julkaisu

 

Hilma

Muusikko Sannilla uusi tyyli: otti kiistellyt afroletit

Onhan se nyt herran jumala tyhmää sanoa että joku ei sais LETTEJÄ LAITTAA PÄÄHÄNSÄ. Menee samaan syssyyn tämä moska kuin tämä yli mennyt sukupuolettomuuskin nykyään. Kaippa kohta sanotaan et minkälainen hiustyyli jokaisella pitää olla eikä sitä saa muuttaa enää ollenkaan. Valkosilla jos ei saa olla lettejä niin mustilla ei sit varmaan saa olla suoria hiuksia?
Lue kommentti