Joona ja Liisi pakkasivat elämänsä pakettiautokotiin. Kuvat: Pyry Pietiläinen, Joonan ja Liisin Instagram
Joona ja Liisi pakkasivat elämänsä pakettiautokotiin. Kuvat: Pyry Pietiläinen, Joonan ja Liisin Instagram

Joona ja Liisi tekivät sen, mistä moni haaveilee: myivät omaisuutensa ja remontoivat pakettiautosta kodin. He ovat nykyajan nomadeja.

Minkälaista olisi herätä joka aamu meren kohinaan, avata ovi ja kävellä suoraan rannalle? Tätä helsinkiläiset Liisi Pesonen ja Joona Nyman jäivät pohtimaan, kun olivat palanneet koko vuoden 2013 kestäneeltä Uuden-Seelannin-matkaltaan. Vuoden aikana Liisi ja Joona olivat kiertäneet saarta vuokratulla asuntoautolla.

– Kun palasimme Suomeen, kumpikin meistä jäi miettimään, että elämä voisi olla muunlaistakin. Tykkäsimme töistämme, mutta niitä oli paljon, eikä harrastuksille jäänyt aikaa, Joona muistelee.

Niinpä pari alkoi suunnitella reissua, jolla ei olisikaan lukkoon lyötyä päämäärää tai kotiinpaluupäivää. Matkan aikana olisi tarkoitus kokeilla elämää, jossa pääpaino olisi hyvinvoinnilla ja surffaamisella.

– Lopullisen päätöksen teko oli oikeastaan aika helppoa, matkan valmistelu oli isompi urakka, Joona kertoo.

Tien päällä tienataan

Keski-Euroopassa autolla reissaaminen ja asuntoautoelämä eli vanlife on jo ilmiö.

– Saksalaisille nuorille on ihan normaalia, että kesällä lähdetään kiertämään Eurooppaa. Portugalissa surffiturismi on iso juttu, eikä rannalla autossa asuminen ole siellä mitenkään kummallista, Joona pohtii.

Myös Amerikassa vanlife tai vandwelling on kasvava ilmiö, ja suosituimmilla reissaajilla on somessa satojatuhansia seuraajia. Nykyajan nomadeja vetää puoleensa elämä, joka ei ole sidottu paikkaan tai aikaan. Jos aikaisemmin lähteminen oli irtiotto arjesta, nyt työt otetaan mukaan, ja arkea on mahdollista jatkaa lähes missä päin maailmaa tahansa.

Myös Liisi ja Joona suunnittelivat reissun niin, että tien päällä tienattaisiin rahaa. Joona kuitenkin irtisanoutui silloisesta työstään.

– Isoin juttu minulle oli irtisanoutua työpaikastani. Selitin pomolleni, ettemme ole lähdössä pakomatkalle, vaan tämä on vain elämänvaihe, jonka haluamme kokea, konsulttina työskennellyt Joona muistelee.

Lähtöajankohdaksi pari valitsi syksyn 2016. Ensin Liisi ja Joona pohtivat mahdollisuutta perustaa surffareille tarkoitettu majatalo Sri Lankaan. Suunnitelmasta oli kuitenkin luovuttava, kun kävi ilmi, ettei heidän bokserinpentunsa Milon vieminen maahan olisi ollut mahdollista.

– Koiran takia päätimme pysyä Euroopassa ja suunnata Ranskan ja Espanjan kautta Kanarialle.

Vähällä rahalla toimeen

Puoli vuotta ennen lähtöä Liisi ja Joona alkoivat hankkiutua eroon omaisuudestaan.

– Jaoimme tavaroita kavereille, veimme niitä vanhemmille säilöön ja myimme kipputorilla, Liisi kertoo.

Viimeisenä he myivät kotinsa ja muuttivat pieneen 20 neliön yksiöön minimoidakseen elinkustannukset. Kaikki liikenevä raha talletettiin matkakassaan. Joona ja Liisi laskivat, että rahaa täytyisi olla noin 25 euroa päivää kohden. Tällä summalla pitäisi hankkia sekä bensat että kaikkien kolmen ruuat.

Säästäessä arjesta karsiutuivat myös ravintolaillalliset ja ulkomaanmatkat. Säästämistä helpottivat kummankin vakituiset työt ja esimerkiksi se, ettei Liisillä ja Joonalla ollut autoa.

– Tingimme kesälomasta ja teimme niin paljon töitä kuin pystyimme, Joona muistelee.

Työnteon ja säästämisen lomassa valmistui Liisin ja Joonan uusi koti vähän ajettuun Volkswagen Transporteriin. Auton he olivat ostaneet 3500 eurolla. Sen lisäksi eniten rahaa, noin tuhat euroa, kului uusin akkuihin ja jääkaappiin. Asuntoauton rakentamisessa auttoivat läheiset ja etenkin Liisin sukulaiset, joiden käsissä tavallisen näköinen pakettiauto sai uuden elämän modernina tilaihmeenä. Inspiraatiota ja ideoita asuntoauton sisustukseen Liisi ja Joona etsivät muun muassa Instagramista. Purjehduskokemuksesta oli hyötyä, kun tavaroita soviteltiin mahdollisimman pieneen tilaan.

Yhteisen suunnittelutyön tuloksena pakettiauton muutaman neliön kokoiseen takatilaan mahdutettiin makuuhuone, keittiö ja oleskelutila. Auton sisusta rakennettiin koivuvanerista.

– Esteettisinä ihmisinä halusimme, että sisustusratkaisut eivät ole vain toimivia, vaan myös kauniita. Auton rakentaminen oli valmistelujen hauskimpia vaiheita, kun suunnittelimme ja testasimme, miten ideamme toimivat käytännössä.

Ajaen talvea pakoon

Sitten eräänä harmaana marraskuun aamuna Liisi ja Joona pakkasivat surffilaudat ja ajoivat asuntoautonsa ruotsinlaivaan. Vaikka reissuja ja lähtöjä oli takana useita, tällä kertaa mahanpohjassa tuntui hieman erityiseltä ja lähdön huumaan sekoittui haikeutta. Ruotsista matkareitti jatkui Tanskaan ja Saksaan, sitten Belgian ja Hollannin kautta Ranskan rannikolle, Pohjois-Espanjaan ja lopulta Portugalin rannikolle.

– Ajoimme hyvien surffikelien perässä talvea pakoon. Aina kun kylmyys saavutti meidät, laskeuduimme hieman etelämmäs, Joona summaa.

Alkumatkasta säät olivat pettymys.

– Ranskan rannikolla oli öisin yhtäkkiä vain kaksi astetta lämmintä. Rämmimme sadevarusteissa ja kumisaappaissa. Vettä satoi kaksi viikkoa putkeen, Liisi nauraa.

Aurinko löytyi vihdoin Portugalista, jossa turistikausi oli jo ohi ja rannat tyhjiä.

– Oli ihanaa herätä rannalta ja valita lähdenkö aamulenkille, joogaanko biitsillä vai menisinkö surffaamaan, Liisi sanoo.

Liisin ja Joonan asuntoautoon rakennettiin kunnollinen keittiö, jossa voi kokata seisaallaan.

– Olemme gluteenitonta ruokavaliota noudattavia vegaaneja, ja syömme paljon raakaruokaa. Ruuat säilyvät jääkaapissa, jonka akkua lataavat aurinkopaneelit, Liisi kertoo.

Peseytyminen reissussa hoituu järvissä tai rantojen yleisissä tiloissa. Euroopassa hoidettuja rantoja vessoineen ja suihkuineen on vieri vieressä. Tosin sesongin ollessa ohi ne menevät kiinni.

– Oli joskus ihan mielenkiintoisia hetkiä juosta etsimässä auki olevaa vessaa, Liisi nauraa.

Suomalaisesta jokamiehenoikeudesta saa Euroopassa vain haaveilla. Rannalle saa kyllä mennä, jos sitä ei ole erikseen kyltillä kielletty.

– Muutaman kerran otimme riskin ja päätimme esittää hölmöjä turisteja, jos joku tulisi kyselemään, mitä teemme luvattomalla leiripaikalla, Joona naurahtaa.

Toisaalta välillä kävi niinkin, että pari sai sesongin ulkopuolella yöpyä luvan kanssa paikoissa, joihin ei kesäaikaan päästettäisi lainkaan turisteja.

Useimmille perheille jo parin viikon loma asuntoautossa on hermoja koetteleva kokemus. Millaisissa kantimissa parisuhteen täytyy olla, jotta pystyy viettämään vuodenkin pieneen autoon ahtautuneena? Liisiä ja Joonaa kysymys naurattaa.

– Olemme matkustelleet yhdessä aivan suhteen alkuajoista lähtien ja asuneet autossakin. Jos emme olisi tottuneita tähän ahtauteen, olisimme varmaan jo kuristaneet toisemme hengiltä.

Jotenkin salaperäisesti verkkainen elämänrytmi vaikuttaa myös hyvinvointiin. Reissussa arki on hidasta ja lempeämpää.

Tehdään, mikä tuntuu hyvältä

Nyt lähdöstä on aikaa puoli vuotta, ja kilometrejä on takana 15000. Portugalista Liisi ja Joona ovat jatkaneet matkaa lautalla Teneriffalle, edelleen parempien aaltojen ja lämpimän sään perässä.

– Kiertelimme saarta ensin autolla ja mietimme rauhassa, mitä teemme, Joona sanoo.

Lopulta pari päätyi Gran Canarialle, josta he vuokrasivat asunnon. Arinagan kylässä sijaitseva kolmio on ensisijaisesti pariskunnan koti, mutta huoneistolle on muitakin suunnitelmia.

Haaveena olisi perustaa oma surffityylinen bed and breakfast, mutta suunnitelmilla ei ole kiire. Kaikessa tekemisessä on sama sääntö: tehdään sitä, mikä tuntuu hyvältä.

Ainakaan rahan takia Suomeen ei tarvitse palata vielä pitkään aikaan, sillä reilun kahden vuoden aikana kerätty matkakassa on edelleen koskemattomana pankkitilillä. Toistaiseksi Liisi ja Joona ovat kyenneet rahoittamaan ulkomailla olemisen matkan varrella eteen tulleilla töillä. Liisi matkustaa Suomeen hoitamaan tapahtuma-alan yrityksensä asioita muutaman kuukauden välein. Lentolippu Gran Canarialta Tampereelle maksaa noin 50 euroa. Joonaa työllistävät graafikon hommat, nettisivujen suunnittelu sekä muut projektit. Myös yhteisen Milo’s Surf Travels -brändin kehittäminen on Joonan vastuulla. Kannettava tietokone ja nettiyhteys mahdollistavat työasioiden hoitamisen vaikka rannalla. Palaverit hoituvat näppärästi Skypessä.

Uudenlainen tapa tehdä töitä mahdollistaa myös reissun jatkumisen, kun paluupäivä ei ole sidottu säästöjen loppumiseen. Ja onhan eläminen Espanjassa edullisempaa kuin Suomessa: esimerkiksi ruoka, sähkö ja vesi maksavat vain murto-osan siitä mitä Helsingissä. Liisin ja Joonan suhde rahaan on muuttunut matkan aikana. Pari pyrkii kuluttamaan mahdollisimman ekologisesti ja uutta ostetaan vasta, kun vanha on rikki.

– Tilillämme on sen verran rahaa, että voimme periaatteessa valita mitä teemme. Voimme palata ja jatkaa entistä elämäämme Helsingissä vaikka huomenna, jos siltä tuntuu, Joona kertoo.

Tosin saattaa olla, että ihan hetkeen ei tunnu siltä.

Milo’s Surf Travels Instagramissa @milosurftravels

Neurologin mukaan päänsärkydiagnoosia ei pidä tehdä hartiakipujen perusteella. 

Lähes jokainen meistä kokee joskus päänsärkyä. Vanne kiristää päätä, silmän takana juilii ja särky jyskyttää ohimolla. Päänsäryn oireet ovat moninaiset, mutta niin ovat syntysyytkin. Terveyskirjaston mukaan päänsärky voi johtua esimerkiksi lihaksista, aivokalvoista, poskionteloista, verisuonista tai hampaista.

Osa päänsärkyä kokevista kärsii itse asiassa migreenistä. Päänsärkyjä on tunnistettu yli 200 erilaista, mutta migreeni on yleisin lääkärin apua vaativista päänsäryistä.

Neurologi Markku Nissilän erityisalaa ovat migreeni ja muut päänsäryt. Hänen mukaansa migreenidiagnooseja annetaan Suomessa kitsaasti, vaikka migreeni ei suinkaan ole harvinainen. Yli 90 prosenttia päänsäryn takia lääkäriin hakeutuneista kärsii migreenistä.

– Kun päänsärkyä diagnosoidaan, ajatellaan usein, että ensin pitää miettiä kaikki muut vaihtoehdot, ja migreeni on viimeinen diagnoosi, johon päädytään, Nissilä sanoo.

Neurologi vastaa kuuteen kysymykseen

1. Mistä erottaa migreenin ja muun päänsäryn?

– Jos päänsärky on sellaista, että sen takia tulee sairauspoissaoloja tai joutuu perumaan sosiaalisia menoja, ensimmäisen ajatuksen pitäisi olla, että kyseessä on migreeni.

– Seuraavat oireet liittyvät vain migreeniin: pahoinvointi ja oksentelu, säryn tuntuminen sykkeen mukana ja säryn paheneminen arkiaskareista, kuten portaiden nousemisesta. Pahoinvoinnin sijasta tai lisäksi migreeniin voi liittyä valo- ja ääniherkkyyttä. Sykkeen mukana tuntuva ja oksentelua aiheuttava päänsärky on migreeniä, vaikka särky olisi lievääkin.

”On yksi suomalaisen terveydenhuollon suurimmista virheistä, kun kuvitellaan, että hartiaseudun vaivat ovat selitys päänsärylle.”

– Muista päänsäryistä hyvin yleinen on tensio- eli jännityspäänsärky. Sen tunnusmerkki on lievä särky, joka ei estä tekemästä asioita.

2. Hartiat ovat ihan jumissa. Johtuukohan päänsärkyni vain siitä?

– Ei. On yksi suomalaisen terveydenhuollon suurimmista virheistä, kun kuvitellaan, että hartiaseudun vaivat ovat selitys päänsärylle. Muualla maailmassa ei ajatella näin.  

– Jos päänsärystä tehdään diagnoosi sillä perusteella, että niska-hartiaseudun lihakset aristavat, tuloksena on yleensä väärä diagnoosi. Migreenistä kärsivillä on kyllä muita useammin hartiavaivoja ja migreenikohtaus voi tuntua myös niskassa sekä hartioiden yläosassa, mutta se ei tarkoita, että migreeni johtuisi jumiutuneista hartioista.

3. Kuinka yleinen migreeni on?

– Noin joka kymmenes on saanut viimeisen vuoden aikana migreenikohtauksen. Jossakin vaiheessa elämäänsä migreenistä kärsii joka kolmas nainen ja 17 prosenttia miehistä.

– Migreenikohtaukset ovat sairautta, mutta migreeni on myös ominaisuus, johon liittyy se, että säätelyhermosto reagoi herkemmin kuin muilla. Siksi migreeni-ihmisillä on muita useammin kylmät kädet ja jalat, ärtynyt paksusuoli ja matala verenpaine.

”On legendaa, että migreeni loppuisi aina viisikymppisenä.”

4. Miksi naisilla esiintyy enemmän migreeniä kuin miehillä?

– Naisilla ja miehillä on yhtä paljon migreenille altistavia geenejä, mutta naisilla murrosiässä alkava hormonikierto on niin voimakas ärsyke, että naisilla esiintyy tuplasti enemmän migreeniä kuin miehillä. Hormoneiden takia migreeni tulee esiin niilläkin naisilla, joilla geneettinen kuorma on aika pieni.

5. Seuraavatko migreenikohtaukset loppuelämän, jos niitä kerran alkaa saada?

– Saattavat seurata. Migreeniä voidaan kuitenkin hoitaa sekä ennaltaehkäisevillä että kohtauslääkkeillä. Täsmälääkkeet migreeniin tulivat markkinoille 1990-luvun alussa, ja sen jälkeen ei ole tapahtunut oikein mitään – kunnes ensi vuonna markkinoille tulevat ensimmäiset biologiset migreeninestolääkkeet. Niitä pistetään suoneen kerran kuukaudessa. Kokeissa havaittiin, että neljännes koehenkilöistä pääsi migreenistä kokonaan eroon biologisilla lääkkeillä.

– On ihan legendaa, että migreeni loppuisi aina viisikymppisenä. Vaihdevuosien kohdalla migreeni loppuu joillakin, mutta joillakin se pahenee.

6. Voiko migreeniä helpottaa muuten kuin lääkkeillä?

– Joillekin voi riittää kylmällä hautominen ja joillekin, varsinkin lapsille, toimii nukahtaminen. Aikuinen voi tarvita lääkkeen ja nukahtamisen, jotta kohtaus menee ohi.

Työpäivän osittainen seisominen todella auttoi lihasjumeihin, noidannuoleen ja lisäsi vireystasoa.

Toimistotyöläinen, joko seisot työpäivän aikana?

Kannattaisi ainakin kokeilla! Sanotaan, että istuminen on uusi tupakka. Se lihottaa ja voi aiheuttaa sydänongelmia ja jopa syöpää. Mashable uutisoi brittitutkimuksesta, jonka mukaan kahdeksan tunnin työpäivää tekevän toimistotyöläisen tulisi seistä kaksi tuntia ja totuttelujakson jälkeen jopa neljä tuntia päivässä.

Myös fysioterapeutti Riikka Ilmevalta Virkisteristä kehottaa taukojumppaamaan ja seisomaan osan työpäivästä. 

– Seisoessa asentoa ylläpitävät lihakset aktivoituvat ja energiankulutus kasvaa. Seisominen myös aktivoi hermostoa, eli se aktivoi myös vireystilaa. Myös aineenvaihdunta tehostuu, ja tutkimusten mukaan seisoen töitä tekevillä on kapeampi vyötärönympärys kuin istujilla. Seisominen hillitsee jopa nälän tunnetta, Riikka Ilmivalta kertoo.

Pakkohan sitä oli kokeiltava!

MILLAISTA SE OLI?

Toimituksemme kaksi pari-kolmekymppistä työkaverusta, Venla ja Hertta, nousivat seisomaan kuukauden jokaisena työpäivänä noin kymmeneksi minuutiksi kerran tunnissa. 

23-vuotiaan Venlan liikuntarutiinit katkesivat kesän alkaessa kuin seinään muuton ja uuden työn myötä. 

– En ole koskaan halunnut tehdä liikunnasta pakkoa, joten kieltäydyin tuntemasta asiasta huonoa omatuntoa. Kuitenkin siinä vaiheessa, kun niskani lakkasi kääntymästä kokonaan sivulle, tajusin, että jotain olisi pakko tehdä, hän kertoo.

Venla varasi ensiavuksi ajan hierojalle, mutta halusi lisätä aktiivisuutta myös tavallisiin työpäiviin. Hän päätti seistä jokaisena työpäivänä noin 10 minuuttia kerran tunnissa. 

”Enää en voisi kuvitella istuvani koko työpäivää.” 

Toinen testaajista, 32-vuotias Hertta harrastaa säännöllisesti esimerkiksi uimista, kotijumppaa ja kävelyä, mutta sai siitä huolimatta niin pahan noidannuolen, että ei pystynyt viikkoon tekemään töitä istuen. Ensimmäisen viikon ajan hän seisoi jopa palavereissa, sillä selkä ei yksinkertaisesti kestänyt istumista. Aloitusviikon jälkeen myös Hertta seisoi vähintään kymmenen minuuttia kerran tunnissa.

– Vaikka selkään sattui, en jäänyt sairauslomalle, koska olin kuullut, että noidannuoli voi pahentua maatessa. Seisten työskentely kannatti, sillä kipu lähti kokonaan viikossa. Kahdeksan tunnin päivittäisen seisomisen kesti, kun välillä venytteli ja käveli ympäriinsä.  

TULIKO TULOKSIA?

Keskittymistä ja luovuutta vaativan työn tekeminen seisoen oli aluksi yllättävän haastavaa.

– Jo muutaman minuutin jälkeen nojasin huonoryhtisenä työpöytää vasten, paino vain toisen jalan päällä. Koska hyvä työasento vaati jo itsessään pientä keskittymistä, huomasin, että haastavat ja paljon ajattelua vaativat tehtävät onnistuivat paremmin istuen. Otin kuitenkin tavaksi nostaa työpöydän seisomakorkeuteen aina sähköposteja lukiessani ja tehdessäni muita rutiinitöitä, Venla kertoo.

Kroppa tottui seisomiseen jo muutamassa päivässä. Kuukauden jälkeen seisomisen aikaansaama muutos hyvinvointiin oli yleisen aktiivisuuden lisääntyminen.

”Pian työtuolilta teki automaattisesti mieli nousta liian pitkän istumisen jälkeen.”

– Seistessäni huomasin usein myös venytteleväni, pyöritteleväni hartioitani ja vaihtavani asentoa. Seisomiseen myös tottui, ja pian työtuolilta teki automaattisesti mieli nousta liian pitkän istumisen jälkeen, Venla kertoo.

– En voisi edelleenkään työskennellä pelkästään seisten, mutta aion ehdottomasti jatkaa kokeilua. Työasennon vaihtaminen kesken päivän piristää, eikä niska- ja hartiaseutukaan ole enää jumiutunut samalla tavalla.

Myös Hertta huomasi, että seisominen silloin tällöin teki aktiivisemmaksi: seistessään hän pyöritteli hartioitaan, venytteli ja teki toimistossa pieniä kävelykierroksia.

– Enää en voisi kuvitella istuvani koko työpäivää. Noidannuoli häipyi viikossa, ja istumisesta aiheutuvat lihasjumit ovat pysyneet poissa. Olo on ollut muutenkin energisempi. Jos vaikka iltapäivällä tuntee, että olen tauon tarpeessa, istumaan nousu tai pieni kävelykierros toimistossa virkistää paitsi kropan, myös mielen.

Fysioterapeutti Riikka Ilmivalta ei ihmettele tuloksia.

– Seisominen on kokonaisvaltaista. Tuki- ja liikuntaelimistön hyvinvoinnin lisäksi se parantaa iloisuutta, onnellisuutta ja tyytyväisyyden tunnetta. On viitteitä, että työn hallinnan tunteetkin lisääntyvät, Riikka sanoo.

Liikunta on lääke myös selkävaivoihin.

– Selkäkipuiset voivat seistä paremmin kuin istua, sillä selkä on seistessä paremmassa asennossa ja paine jakautuu tasaisemmin. Usein noidaanuolessa liike auttaa laukaisemaan lihassapasmin.

Fysioterapeutti Riikka Ilmivallan vinkit töissä seisomiseen:

 1. Tauota istumista ja vähennä staattista paikallaanoloa. Jos haluat minimoida istumisen haittoja, sinun tulee nousta seisomaan minimissään puolen tunnin välein vähintään minuutiksi.
 2. Seiso vatsa kiinni työpöydässä niin, että kyynärpää on suorassa kulmassa ja tietokoneen näyttö on yläreunan silmien tasalla.
 3. Hyvässä perusasennossa paino on tasaisesti molemmilla jaloilla ja keskivartalossa on hyvä kannatus. Mikään staattinen asento ei ole hyväksi pidemmällä aikavälillä, joten vaihtele painoa puolelta toiselle ja nostele jalkoja.
 4. Parhaissa seisomakengissä on pehmeä ja paksu pohja, ja niissä on hieman korkoa. Lättänät ballerinat ja korkeat korkokengät eivät ole parhaita seisomiseen.
 5. Kuuntele omaa kroppaa. Kropat ovat erilaisia, joten kestämme seisomista varsinkin aluksi eri tavoin. Jos olet istunut koko työurasi, aloita seisominen omien tuntemusten mukaan.
 6. On hienoa, jos pystyt seistä puolet työpäivästä, mutta seisomisesta ei tarvitse tehdä suoritusta. Kannattaa istua heti, kun selkä tai jalat väsyvät.
 7. Aktivoi kroppaa monipuolisesti myös työpäivän aikana: seiso, kävele välillä, venyttele, pyörittele lantiota ja hartioita.
 8. Jos sinulla ei ole ylös nostettavaa pöytää, voit tehdä läppärin alle korokkeen vaikka kirjoista tai laatikosta.
 9. Voit aktivoida kroppaa istumalla osan työpäivästä vaikka jumppapallon tai tasapainotyynyn päällä. Myös työtuoleja on erilaisia, kuten vaikkapa satulatuoleja.
 10. Jos työpaikallasi ei suhtauduta taukoliikuntaan ja seisomiseen myönteisesti, puhu asiasta esimiehen kanssa.

Ennen testiä epäilen: jaksanko halailla tyynyä joka yö?

Kunnollinen tyyny ja peitto. Niihin olen aina panostanut. Koska nukun mieluusti kyljelläni, niskatyyny on ollut ehdoton hankinta. Vieressä on hyvä olla myös tavallinen tyyny, sillä levottomana nukkujana käännyn helposti toiseen suosikkiasentooni, mahalleni.

Vatsallaan nukkuminen on kuitenkin kehon kannalta kaikkein raskain asento. Se myös tekee minut helposti turvonneen näköiseksi, koska nesteet kertyvät yön aikana kasvoihin ja esimerkiksi silmäpussit pullistuvat entistä suuremmiksi.

”Olen superlevoton nukkuja. Saatan vaihtaa asentoa minuutin välein.”

Unitestit ja -kotimittarit ovat todistaneet, että olen superlevoton nukkuja. Saatan vaihtaa asentoa minuutin välein. En kärsi mistään perussairauksista ja nukun yleensä seitsemän–kahdeksan tuntia. Olen huomannut viime aikoina, että alaselkäni saattaa olla huonosti nukutun yön jälkeen jäykähkö hetken. Ystävät ja fysioterapeutit ovat monesti suositelleet vartalotyynyä.

Asentotyyny. Lisätyyny. Halityyny. Poikakaverityyny. Rakkaalla petikaverilla, vartalotyynyllä, on monta nimeä. Vartalon pituisia tyynyjä on ollut markkinoilla jo vuosia. Tänä vuonna työfysioterapeutti Jenni Ahopelto julkaisi kirjan Paranna untasi – opas nukkumisergonomiaan, jossa hän hehkutti vartalotyynyn hyötyjä. Tyynyn avulla muun muassa vartalon kuormitus jakautuu laajemmalle alueelle eikä keho lysähdä niin helposti patjaa vasten.

– Väitän rohkeasti, että jos kaikki työikäiset suomalaiset käyttäisivät ergonomista asentotyynyä, vähenisivät työikäisten niska-hartiaongelmat, selkähaasteet sekä olkapäähaasteet merkittävästi. Työergonomiasta ja kuntoutumisesta saataisiin ehdottomasti parempaa hyötyä, Ahopelto sanoo kirjassaan.

Olen kuullut paljon hyvää vartalotyynystä, mutta en tiedä, miksi en ole aiemmin kokeillut sitä. Olen kyllä kotona laittanut tyynyn jalkojen väliin ja joskus kietonut osan peitostakin. Tyyny haarojen välissä auttaa lantiota ja vartaloa pysymään suorassa sekä vähentää alaselkään kohdistuvaa painetta. Mutta rauhattoman unikiereskelyni vuoksi tyynyt putoavat matkasta todella nopeasti.

Lue lisää! Nukutko kyljelläsi? Helppo tyynykikka tuo paremmat unet

Sitten testataan!

 1. Mikä? Kaupoista löytyy monenlaisia vartalotyynyjä. Halvimmat maksavat parikymppiä ja hintavimmat satoja euroja. Saattaa kuulostaa kalliilta hankinnalta, mutta olen maksanut myös parhaimmista niskatyynyistäni lähes 200 euroa – ja huomannut selkeän eron nukkumistyytyväisyydessäni.
  Tällä kertaa käytössäni on Familon Ergo Selkä -lisätyyny, joka maksaa 99 euroa.
  Puolittainen kylkiasento saa tukea vartalotyynystä. Kuva: Annakaisa Vääräniemi
  Puolittainen kylkiasento saa tukea vartalotyynystä. Kuva: Annakaisa Vääräniemi
 2. Miten? Lisätyynyn pituus on 1,5 metriä. Pöyhin siitä mukavan unikaverin asettamalla tyynyn toisen pään jalkojeni väliin ja halaamalla toista päätä. Kylkiasennon lisäksi vartalotyynyä suositellaan puolittaisessa kylkimakuuasennossa nukkuville, joiden toinen jalka on koukussa tyynyn päällä ja toinen suorassa vierellä.
  Hyvin nukuttu yö tekee ihmeitä keholle ja aivoille. Onko tästä asennosta pakko liikkua mihinkään?
  Hyvin nukuttu yö tekee ihmeitä keholle ja aivoille. Onko tästä asennosta pakko liikkua mihinkään?
 3. Mikä fiilis? Pari ensimmäistä yötä taistelen ja hikoilen tyynyni kanssa. Vartalotyyny tuntuu siltä, kuin puoli kehoani olisi peitetty superpaksulla peitolla. En halua luovuttaa, vaikka Ahopellon mukaan kaikki eivät totu vartalotyynyyn. Annan vartaloni hikoilla ja jatkan kuumia uniani – kunnes kolmannen yön jälkeen olen täysin rakastunut poikakaverityynyyni.
  Aamulla älypuhelimeeni yhdistetty unimittari kertoo, että nukuin koko vuoden rauhallisimman yön. Unenaikaisia liikkeitä oli todella vähän, ja heräänkin erittäin virkeänä 7,5 tunnin yöunien jälkeen. Samat kuviot ovat jatkuneet siitä lähtien: Nukahdan superonnellisena tyynyäni halaten. Rauhattomat unet ja aamujäykkyys ovat niin ikään poissa. Enkä enää hikoile – mikä saattaa johtua siitäkin, että sää on muuttunut syksyisemmäksi ja kotona on viileämpää.
  Tyynyni ei ole ihmeidentekijä, joka ratkaisee kaikki uniongelmani. Mutta se on tehnyt rauhattomasta nukkumisestani selvästi tasaisempaa ja syvempää. Nukahtaminenkin on jotenkin helpompaa, kun kroppa rentoutuu poikakaverityynyä halaten.

Kysely

Nukutko vartalotyynyn kanssa?

Lakoista voi valmistaa myös helposti hilloa. Kuva: Sanoma-arkisto / Anna Huovinen

Hilla, lakka ja suomuurain – rakkaalla marjalla on monta nimeä. Listasimme syyt, miksi soiden helmiä kannattaa ehdottomasti syödä.

1. Ne ovat pullollaan hyviä ravintoaineita

Lakka sisältää runsaasti esimerkiksi C-vitamiinia ja kuitua. Erityisesti C-vitamiinin lähteenä lakka on verraton.

2. Ne tekevät hyvää hipiälle

Hillan siemenet ovat täynnä öljyä, joka sisältää äärimmäisen terveellisiä monityydyttymättömiä rasvahappoja. Lakan siemenöljyn on huomattu tekevät iholle varsin hyvää. Siksi sitä käytetään yleisesti myös kosmetiikkatuotteissa.

3. Ne taistelevat bakteereja vastaan

Lakka sisältää ellagihappoa, jonka arvellaan olevan hyödyksi suoliston bakteeritoiminnalle. Hallauutteeksikin kutsuttu happo hillitsee huonojen bakteerien kuten salmonellan kasvua suolistossa.

4. Ne voivat tuoda helpotusta vaikealle vatsalle

Lakkoja on käytetty vuosisatojen ajan hoitona esimerkiksi ripuliin, ummetukseen ja turvotukseen. Niiden sisältämä kuitu auttaa pitämään ruuansulatuksen kunnossa.

5. Ne hellivät sydäntä ja verisuonia

Hillat sisältävät paljon rautaa ja muita terveydelle tärkeitä mineraaleja. Lisäksi niissä on paljon hyviä rasvahappoja. Nämä ainekset tekevät hyvää verenkierrolle ja sydämelle.

6. Ne saattavat ehkäistä syöpää

Lakan vaikutusta ihmisen syöpäsoluihin on testattu Suomessa. Tulokset ovat erittäin lupaavia. Kun ihmisen paksusuolisyöpäsoluja käsiteltiin taannoisissa tutkimuksissa lakkauutteella, syöpäsolujen liikkuminen hidastui.

7. Ne ovat käsittämättömän herkullisia!

Mikäs sen parempi syy syödä enemmän lakkoja. Lakat toimivat mainiosti sellaisenaan tai esimerkiksi jogurtin kera. Jos haluat sujauttaa soiden helmen jälkiruokaan, kokeile Kalle Palanderin suosimaa vaniljapannacottaa lakkasorberilla tai rukiista kääretorttua.