Hyvänä päivänä keho on naisen paras ystävä, huonona pahin vihollinen. Kuva: Shutterstock
Hyvänä päivänä keho on naisen paras ystävä, huonona pahin vihollinen. Kuva: Shutterstock

Yli 400 naista kertoi Me Naisille kehostaan. Opimme, että hyvä itsetunto ei katso ikää, terveys- ja kauneusnormit menevät helposti sekaisin ja harva suhtautuu kehoonsa välinpitämättömästi.

Kaiken se kestää, kaiken se kärsii. Niin kuin mikä tahansa pitkä liitto, myös suhde omaan kehoomme kysyy ennen kaikkea tahtoa rakastaa. Halua nähdä peilissä ne hyvät puolet, malttia järkeillä, että riittää sellaisena kuin on. Kykyä arvostaa sitä, että kaikkien näiden vuosien jälkeen on yhä tolpillaan. Armoa hyväksyä arvet.

Kun katsomme peiliin, riippuu päivästä, mitä näemme. Jos on huono päivä, hormonimyrsky piiskaa tai jonkun ajattelematon kommentti vihloo takaraivossa, ajatukset omasta kehosta voivat olla niin julmia, ettei niitä voi lehteen painaa. Mutta hyvänä päivänä! Silloin peilistä näkyy ”rohkea nautiskelija”, ”voimakas mutta sensuelli” tai vähintään nyt ”ikään ja terveydentilaan nähden ihan ok”.

Meitä suomalaisia naisia moititaan usein turhan vaatimattomiksi, mutta Me Naisten suuri kehokysely osoittaa, että vaatimattomuus on myös vahvuus. Jos ei oma kroppa olekaan aivan ihanteiden mukainen, voi ainakin todeta, että ”kukkiihan se perunakin” tai iloita siitä, että ”pystyy pitämään itsensä aika vähällä vaivalla melko kohtuullisessa kuosissa”.

Välinpitämättömästi emme kehoihimme suhtaudu. Moni hyväksyy itsensä, jotkut jopa rakastavat kehoaan, mutta niitäkin löytyy, jotka suorastaan inhoavat tai vihaavat vartaloaan.

Åbo Akademin sukupuolentutkimuksen yliopisto-opettaja Katariina Kyrölä kertoo, että välinpitämättömyys ei usein ole meille vaihtoehto. Opimme pienestä pitäen tarkkailemaan itseämme.

– Oman kehon tarkkaileminen on yksi nykyajan naiseuden rakennuspalikka.

Samalla kun katsomme ihaillen solakan sporttisia tiimalasinaisia, olemme kyllästyneitä laihuuden, muodokkuuden ja lihaksikkuuden ihannointiin.

Miltä näyttää terve?

Jos valita saisi, olisimme tummia, hoikkia ja pitkäsäärisiä. Naisellisen urheilullisia, tiimalasivartaloisia, mieluummin hieman yli- kuin alipainoisia. Sopusuhtaisen solakoita. Tai ihan vain onnellisen näköisiä – ”ja voimaa pitää olla, että jaksaa”.

Samalla kun katsomme ihaillen solakan sporttisia tiimalasinaisia, olemme kyllästyneitä laihuuden, muodokkuuden ja lihaksikkuuden ihannointiin.

Ennen kaikkea sanomme haluavamme näyttää terveiltä. Ulkonäön perusteella voi kuitenkin vain arvailla, mitä sairauksia ihminen mahdollisesti kantaa.

Mistä siis puhumme, kun puhumme terveydestä?

– Oikeasti puhumme normeista, jotka liittyvät terveenä pidettyyn ulkonäköön, Kyrölä sanoo.

Siis ulkonäöstä. Pelkästään ulkonäön takia laihduttamista pidetään turhamaisena, mutta terveyden vuoksi laihduttaminen hyväksytään yleisesti. Kun haluamme laihtua, sanomme tekevämme sen hyvinvointimme tähden.

– On maailman suurinta bullshittiä, että terveydestä ja kauneudesta voisi puhua erikseen, kun kyse on painosta. Kauneusihanteet ja terveysnormit menevät silloin usein sekaisin.

Ihanteet muuttuvat pikkuhiljaa. Nyt haluamme nähdä mainoksissa, sosiaalisessa mediassa ja lehdissä tavallisia, arkisia ja kaikenlaisia naisia. Kaikkia kokoja ja värejä. Luomia, raskausarpia ja ryppyjä.

Kehoja, jotka tekevät jotakin eivätkä vain poseeraa.

Ikä ei annakaan armoa

Teininä oma ulkonäkö on pahinta maailmassa. Vuosikymmenten jälkeen keho näyttää vanhoissa valokuvissa nuoruuden ja kauneuden tiivistymältä. ”Oma ihannevartaloni oli minulla noin 48 vuotta sitten,” kuusikymppinen vastaaja kertoo. Joillekin iän karttuminen antaa armoa. Nälkäkuurit jäävät, ”pikkujutut, kuten erimuotoiset kulmakarvat eivät haittaa” ja ”hyvinvointi on ulkonäköä tärkeämpää”.

Tutkimuksissa ei kuitenkaan ole voitu osoittaa, että kehonkuva kohentuisi iän myötä. Armollisuuden lisääntyminen iän myötä vain on se tarina, jonka haluamme kuulla ja kertoa.

Läheskään kaikille se ei ole totta.

Myös neljänkympin paremmalla puolella tunnetaan itseinhoa. ”Tuntuu, että mikään ei riitä kehon kunnossapitämiseksi.” Iän myötä keho kuluu, raskaudet ja sairaudet runtelevat. Tulee ryppyjä, kertyy kiloja. ”Nuorena en paljoa miettinyt ulkonäköäni, koska olin mielestäni ihan nätti ja se riitti. Nyt joudun koko ajan miettimään, miten peitän rumat kohdat ja petyn, kun se ei onnistu. Häpeän usein, että olen tällainen,” kirjoittaa kolmekymppinen.

”Tuntuu tuplaepäonnistumiselta, jos ei pysty saavuttamaan unelmien kroppaa eikä edes unelmien kehosuhdetta.”

Häpeän vähentämiseksi syömishäiriöitä ja itseinhoa ei pitäisi leimata teiniangstiksi.

– Ei ole järkevää ylläpitää sellaista käsitystä, että nämä ovat vain nuoruuden ongelmia, Kyrölä sanoo.

Ihanteen mukaan omaa kehoaan pitäisi rakastaa ja arvostaa, mutta emme aina pysty siihen. Siitäkin tulee paineita.

Vaikka muuta toivoisimme, aikuisiän akne raivostuttaa, ”on hankalaa hyväksyä pieniä makkaroita”, eivätkä ”roikkuminen, rypistyminen ja rapistuminen” innosta.

– Tuntuu tuplaepäonnistumiselta, jos ei pysty saavuttamaan unelmien kroppaa eikä edes unelmien kehosuhdetta, Kyrölä sanoo.

Viime vuosina Suomessakin on noussut trendiksi kehopositiivisuusaate, joka korostaa itsensä rakastamista. Se on monen mielestä hyvä juttu, mutta vaikea toteuttaa omassa kehosuhteessa. Miten voisi hyväksyä itsensä, jos saa ympäröivästä yhteiskunnasta esimerkiksi ylipainon takia jatkuvasti viestiä siitä, että oma keho ei kelpaa?

– Vaikka kuinka olisi tiedostava, kehopositiivisuuden soveltaminen omaan elämään voi olla vaikeaa tai mahdotonta, Kyrölä sanoo.

Viehättävät ja tyylikkäät

Hyviä uutisia! Jollakin tasolla tiedämme olevamme kauniita, hyvännäköisiä, seksikkäitäkin. Onhan meitä kehuttu, ainakin nuorena – keski-iässä moni meistä huomaa muuttuvansa näkymättömäksi. Muistamme kuitenkin, että olemme kuulemma ”söpöjä ja viehättäviä” sekä ”luonnollisia ja tyylikkäitä”. Kehujien mukaan meillä on ”upea vartalo”, ”kauniit silmät” ja ”ihanat hiukset”.

”Paino on osa ihmistä eikä mitään kuollutta massaa ihmisen päällä.”

Negatiivisiakin kommentteja olemme saaneet, ja ne todella ovat jääneet mieleen. Ensimmäiset ikävät kommentit ulkonäöstä tai vartalosta kuulemme jo alle 10-vuotiaana tai viimeistään teininä. Ei lapsi osaa suhtautua huumorilla siihen, että sanotaan ”rupisammakoksi”, ”läskiksi” ja ”rujoksi” – varsinkaan, jos kommentit tulevat omilta vanhemmilta.

Kehoa ja siinä elävää ihmistä ei voi erottaa toisistaan. Siksi ulkonäköä ja painoa koskeva kommentointi satuttaa niin paljon.

– Kun koetetaan erottaa, että et sinä vaan tuo sinun painosi, se ei toimi, Katariina Kyrölä sanoo.

– Paino on osa ihmistä eikä mitään kuollutta massaa ihmisen päällä.

Myös entisten seurustelukumppanien suusta on vuosien varrella päässyt kaikenlaista: on kommentoitu selluliittia, arpia ja lihavuutta. ”Ex-mies pilkkasi muutamaa liikakiloani ja onkin muun muassa sen takia ex,” viisikymppinen vastaaja toteaa.

Onneksi monella on nyt lähellään ihmisiä, jotka ”hyväksyvät päineen ja karvoineen”, kehuvat takapuolta ja silmiä tai toteavat, että ”on se mummu vielä vetävä”.

Oikein hyvänä päivänä suomme itsellemme kehun. Ihailemme selkämme kaarta, aistiemme toimivuutta ja vahvuuttamme. Suomme hyväksyvän katseen rintoihin tai ranteisiin. Pullistamme hauista ja katsomme sitä tyytyväisinä. Toteamme, että olemme erään seitsemänkymppisen vastaajan sanoin ”just passeleita”.

Alexandra Shulmanin kuvaa kehuttiin vuolaasti, mutta Shulman itse ei ymmärrä, miksi tavallisesta bikinikuvasta pitää tehdä niin iso asia.

Kehopositiivisuus on ehdottomasti yksi parhaimpia asioita, mitä vuodella 2017 on ollut tähän mennessä tarjota. Yhä useampi vannoo sen nimeen, että kaikki saavat näyttää juuri siltä kuin haluavat, eikä kenellekään ole oikeutta kommentoida toisen ulkonäköä.

Lue myös: Kolme eri ikäistä naista kertoo kehosuhteestaan: ”Tässä kropassa eletään vain kerran”

Hyvällä asialla on kuitenkin toinenkin puoli. Refinery29-sivusto kertoo britannian Voguen entisestä päätoimittaja Alexandra Shulmanista, joka julkaisi vähän aikaa sitten itsestään kuvan bikineissä. Kuvassa hän seisoo uima-asussa hotellihuoneessa, ja kuva on otettu vastapäisen peilin kautta.

59-vuotiaan Shulmanin kuvaa kehuttiin vuolaasti siitä, kuinka rohkeaa sen julkaiseminen oli ja miten hyvää esimerkkiä Shulman näyttää muille.

 

Time for the boat trip

Henkilön Alexandra Shulman (@alexandrashulman) jakama julkaisu

Eräs kommentoijista kertoo, että rakastaa sitä, kuinka Shulman ylentää tavallisen selfien uudelle tasolle. Toinen puolestaan kuvailee kuvaa raikkaaksi tuulahduksesi sen jälkeen, kun on nähnyt jatkuvasti vain lukemattomia hoikkien ihmisten kuvia sosiaalisessa mediassa.

Mutta hetkinen – Shulmanin selfie ei siis ole ihan tavallinen vaan jollain tavalla erikoinen, eikä kuva olisi ehkä yhtä hyvä, jos hän olisi eri kokoinen?

Tätä ihmetteli myös Shulman. Hän hämmästyi kommenttien määrää – niitä on ehtinyt kertyä jo yli 4 000. Vaikka kommentit toki tarkoittavat hyvää, ne tekivät samaan aikaan kuvasta isomman asian kuin mitä se todellisuudessa oli.

”Minusta ei ole koskaan tuntunut siltä, että sillä olisi väliä, miltä näytän bikinit päällä.”

– Minä sattumoisin rakastan bikinejä, eikä minusta ole koskaan tuntunut siltä, että sillä olisi väliä, miltä näytän ne päällä, Shulman sanoo.

Hän ei itse näe syytä sille, miksi tavallista bikinikuvaa pitäisi ajatella rohkeana tai esimerkillisenä tekona. Kuvassa kun on ihan tavallinen ihminen bikineissä – siinä se.

– En osannut arvata, että sellaisen kuvan julkaisu, jossa olen bikinit päällä, voisi saada aikaan vihaa saatika valtavan määrän kehuja, Shulman sanoo.

Vaikka kehuilla ja positiivisilla kommenteilla tarkoitettiin hyvää, Shulman muistuttaa yhdestä asiasta: kehopositiivisuuden mukaan kaikki vartalot ovat hyviä ja normaaleja, eikä niistä tarvitse tehdä isoa numeroa missään mielessä.

Sometuksesta jumiutunut niska on hoidettavissa hyvän ergonomian ja täsmäjumpan avulla.

Puhelimella somettaminen ja viestien kirjoittaminen voi olla hauskaa, mutta ne ovat myös suorassa yhteydessä niska- ja selkäkipuihin. Helsingin Sanomat uutisoi ruotsalaistutkimuksesta, jossa seurattiin viiden vuoden ajan 7 000 nuorta aikuista. Yli 20 tekstiviestiä päivässä lähettäneet ilmoittivat useammin kärsivänsä niskan ja yläselän kivuista. 

Tutkimuksessa raportoitiin myös sormien tunnottomuudesta ja nipistelystä. Tutkijoiden mukaan kuusi tekstiviestiä päivässä näytti olevan raja, jonka jälkeen kipu- ja tunnottomuusoireet alkavat lisääntyä. Jos omaa viestittelyä alkaa laskea, huomaa, että kuusi tekstiviestiä tulee lähetettyä, noh, vähintään ennen lounasaikaa. 

Helsingin Sanomien jutussa haastateltu Selkäliiton selkäneuvonnan koordinaattori Maria Sihvola arvioi, että vietämme älypuhelimen ääressä keskimäärin kahdesta neljään tuntia päivässä, eli hurjat 700–1400 tuntia vuodessa.

Voi toki miettiä, onko älypuhelimen ääressä tarpeellista viettää niin paljon aikaa, mutta joka tapauksessa älypuhelimen selausasentoon tulisi kiinnittää huomiota. Pää kumarassa selaaminen voi ajan mittaan aiheuttaa niskan välilevyn rappeutumista. Normaalissa asennossa pää painaa viisi kiloa, mutta kumarassa ryhdissä, 60 asteen kulmassa, niskalle kohdistuu painetta jopa 27 kilon edestä.

Someniskasta ei ole pakko kärsiä. Virkisterin fysioterapeutti Riikka Ilmivalta laati Me Naisille vinkit someniskan ehkäisyyn ja hoitoon.

Näin ehkäiset someniskan:

1. Tärkeintä someniskan ehkäisyssä on somen käytön vähentäminen. Jos vietät paljon aikaa älypuhelinta näppäillen, mieti, tarvitseeko sinun todella käyttää niin paljon aikaa somettamiseen.

2. Kiinnitä somettaessasi huomiota koko selkärangan oikeaan, luonnolliseen asentoon, jolloin pää pysyy automaattisesti rangan jatkeena. Älä nojaa kauheasti eteenpäin: jos ylävartalo on C-kirjaimen mallinen, pää roikkuu automaattisesti. Jos istut somettaessasi, nojaa selkänojaan.

3. Jatkuva käsien kannattelu somettaessa aiheuttaa särkyjä. Tue käsiä käsinojaan aina kun mahdollista. 

4. Näpyttele älypuhelinta molemmilla käsillä, ettei kroppa muutu toispuoleiseksi.

5. Aina ei tarvitse näpytellä. Käytä niin sanottua puhelimen virtuaalisihteeriä: monesti tekstiviestit voi kirjoittaa ja puhelut soittaa antaen puhelimelle äänikomentoja.

6. Jos sometat edelleen huonossa asennossa, pyydä vaikka läheistäsi ystävällisesti huomauttamaan asiasta. Voit myös hankkia työpisteen äärelle peilin, jos et muuten huomaa olevasi huonossa asennossa.

Iskikö someniska? Näin hoidat sen kuntoon:

1. Muista edelleen vähentää somen käyttöä. Mitä enemmän välttelet staattista paikallaan oloa, sen parempi. Aktiivinen elämäntapa pitää pois somen ääreltä.

2. Someniska johtuu staattisesta asennosta, joten käytä kroppaa monipuolisesti arjessa ja liikuntaharrastuksissa. Mikä tahansa liikunta hyötyliikunnasta lihaskuntoharjoitteluun edistää aineenvaihduntaa.

3. Rintarangan elastisuuden ylläpitäminen on tärkeää, sillä somettaminen ja näyttöpäätetyöskentely jäykistävät rintarankaa. Yläkroppaa voi virkistää keppijumpalla ja rintarangan kiertoliikkeillä.

4. Somettaminen tekee myös yläniskasta todella kireän. Yläniskaa voi mobilisoida vaikka automatkalla tai tuolilla istuessa: tee hyvin pieniä painalluksia takaraivolla selkänojaan, vuorotellen painaen ja rentouttaen niskaa. Liikeessä voi viedä leukaa hieman taakse ja alaspäin. 

Hei te tiimalasivartalosta unelmoivat, hyviä uutisia: pelkästään vatsan alueelta on mahdollista hoikistua!

Meille on vuosikausia hoettu, että laihtua ei voi vain tietystä kohdasta, vaan rasvaa palaa treenin ja ruokavalion ansiosta tasaisesti koko kehosta.

Nyt on selvitetty, että pitkään itsestäänselvänä pidetty sääntö ei olekaan koko totuus. Time-sivuston mukaan tutkimustieto osoittaa, että tietyistä kehonosista on helpompi karistaa rasvaa kuin toisista.

Yksi kyseistä kehonosista on vatsa. Vyötärönseudun lisäksi helpoiten palavaa rasvaa löytyy käsivarsista ja rinnan alueelta. Sen sijaan takapuolen ja reisien rasvaa on vaikeinta polttaa pois.

Tietyt rasvakertymät ovat aineenvaihdunnallisesti aktiivisempia kuin toiset.

Virginian yliopiston lääketieteen professori Arthur Weltman kertoo tämän johtuvan siitä, että tietyt rasvakertymät ovat aineenvaihdunnallisesti aktiivisempia kuin toiset. Siksi niistä on helpompaa tai vaikeampaa päästä eroon urheilun ja kevyen ruokavalion avulla.

– Vatsan alueen rasva on aineenvaihdunnallisesti yksi aktiivisimmista rasvoista, Weltman kertoo.

Urheilu aiheuttaa kehossa erilaisten hormonien erittymistä. Mitä rankempaa urheilu on, sitä enemmän hormoneja erittyy ja rasvaa palaa – ja erityisesti paikoissa, jotka ovat aineenvaihdunnaltaan aktiivisinta.

Lue lisää! 18 tapaa polttaa enemmän ja tehokkaammin rasvaa

Jos siis haluaa hoikistua erityisesti vatsan alueelta, mitä kannattaa tehdä? Tutkimuksen mukaan siinä missä esimerkiksi juoksu tai uinti auttavat polttamaan rasvaa koko kehosta, vastustreenit voivat polttaa rasvaa keskitetysti esimerkiksi vatsan alueelta, koska vatsarasvat reagoivat voimakkaammin urheiluun.

Toisen tutkimuksen mukaan vatsarasvan polttamisessa ovat tehokkaita myös niin sanotut HIIT-harjoitukset eli nopeatempoiset intervallitreenit. Treenin jälkeen aineenvaihdunta käy vilkkaana ja keho polttaa rasvaa muutaman tunnin ajan treenin jälkeenkin – erityisesti sieltä vatsan alueelta.

Entinen jojoilija

Nyt se on todistettu: painoa voi pudottaa pelkästään vatsasta

Hei 'oikku', tässä toinen. Samaa kummastelin. Mutta tässä sen näkee, että meitä on yhtä moneksi kuin on näitä nettiin pykättyjä erilaisia 'tutkimuksiakin'. Ja myös ne allit, olisikin kuten tässä kirjoitelmassa mainitaan. Parinkymmenen kilon pudotuksen jälkeen voi todeta, että kyllä lähtee, mutta ei välttämättä juuri ensin ja eniten sieltä mistä itse haluaisi. Tsemppiä kaikille.
Lue kommentti

Kallis viini maistuu pääasiallisesti aina hyvältä, koska aivot reagoivat voimakkaasti tietoon viinin hinnasta.

Jos kaksi lasillista viiniä laittaisi vierekkäin, kumpi maistuisi sinusta paremmalta? Todennäköisesti se, jonka tiedät olevan kalliimpaa.

Time-sivusto kertoo, että hypoteesin on todistanut myös saksalaisen Bonnin yliopiston tutkimus, jonka mukaan kyse on tavallaan lumevaikutuksesta: jos viinin kerrotaan olevan halpaa tai kallista, mielipide maun miellyttävyydestä muuttuu myös.

Tutkimuksessa 30 ihmiselle annettiin useita viinimaistiaisia, ja jokaisen kohdalla viinin kerrottiin olevan joko kolmen, kuuden tai 18 euron arvoisesta pullosta. Todellisuudessa viini oli jokaisella kerralla tismalleen samaa, 12 euron arvoista juomaa.

Suurin osa arvosteli viinin paremman makuiseksi jos heille kerrottiin, että se on kallista.

Suurin osa testihenkilöistä arvioi viinin paremman makuiseksi, jos heille kerrottiin, että maistiainen on peräisin kalliista viinipullosta.

Lue myös: Mitä lempiviinisi kertoo sinusta?

Mutta mistä reaktio johtuu, ja miksi mielikuva viinin arvokkuudesta tekee siitä paremman makuista? Uudessa tutkimuksessa selvisi, että tietyistä aivojen alueista tulee muita aktiivisempia, kun ihminen saa tietoonsa viinin hinnan ennen maistamista.

Esimerkiksi se aivojen osa, joka yhdistelee uutta informaatiota aiempiin tietoihin ja muistoihin, reagoi siihen, kuinka paljon viinin kerrotaan maksavan. Tieto saattaa muuttua aivoissamme ajatukseksi siitä, että viinin täytyy hintansa mukaisesti olla hyvänmakuista, koska uskomme näin aiempien tietojemme ja muistojemme perusteella.

Hinnan tietäminen voi huijata aivoja tekemään korkeampia odotuksia viinistä.

Myös aivojen aivojen palkitsemis- ja motivaatiojärjestelmä aktivoitui testien aikana. Kun nämä aivojen osat käyvät kierroksilla normaalia enemmän samaan aikaan, hinnan tietäminen voi huijata aivoja tekemään korkeampia odotuksia viinistä sekä tuntemaan enemmän mielihyvää sen juomisesta.

Kyse siis ei ole vain halusta uskoa siihen, että kallis viini on automaattisesti hyvää, vaan aivot todella luulevat saavansa hyvää viiniä.

Tieto siitä, että viini on kallista, saa aikaa erityistä onnellisuuden tunnetta.

Sillä, kannattaako viinejä maistella tietämättä niiden hintaa, on kuitenkin kaksi puolta. Toisaalta kaikkein paras tapa muodostaa aito mielipide viinistä – tai mistä tahansa juotavasta tai syötävästä – on maistaa sitä tietämättä hintaa. Silloin aivot eivät tee mielipidettä häiritseviä oletuksia.

Samaan aikaan tieto siitä, että viini on kallista, saa aikaa erityistä onnellisuuden tunnetta, koska mielihyvää tuottava osa aktivoituu. Aivot siis saavat lähes väistämättä aikaan reaktion siitä, että kallis viini maistuu paremmalta. Silloin saa melko varmasti vastinetta rahoilleen!