Karkkia kaksin käsin? Lihava saisi moisesta pahoja katseita. Kuva: Shutterstock

Kokosyrjintä tekee normaalipainoisten ja laihojen elämästä helpompaa, eikä se ole reilua.

Mitä ajattelet, kun menet vaatekauppaan, lentokoneeseen, lääkärille tai huvipuistoon? Varmaan mitä milloinkin, paitsi jos olet lihava. Kaikissa näissä tilanteissa ylipainoinen joutuu nimittäin usein miettimään kokoaan, vaikka ei haluaisi. Syynä on se, että yhteiskuntamme on suunniteltu ihmisille, joiden painoindeksi on tietynsuuruinen – siis tarpeeksi pieni. 

Tietynlaisen kehon ja painon ihannoimisesta johtuen normaalipainoisilla ja laihoilla ihmisillä on tiettyjä etuja. Englanniksi tätä kutsutaan thin privilegeksi. Suomeksi termi ei vielä ole kovin tuttu, mutta sen voisi kääntää hoikkien etuoikeudeksi. Käytännössä hoikkien etuoikeus tarkoittaa sitä, että lihaviin kohdistuu sellaista syrjintää ja sellaisia arjen hankaluuksia, jota laihat ja normaalipainoiset eivät kohtaa. 

Kyllä, laihakin voi tulla syrjityksi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan noin joka toinen suomalainen nainen on painoindeksin perusteella vähintään ylipainoinen, joka viides lihava. Hoikkien etuoikeuden näkeminen auttaa huomaamaan, että hoikilla on tässä yhteiskunnassa helpompaa kuin ylipainoisilla, vaikka kaikkien pitäisi olla koosta riippumatta tasa-arvoisia.

Hoikkien etuoikeus ei tarkoita sitä, etteikö laihakin voisi kohdata syrjintää. Laihojen hankaluudet eivät kuitenkaan kumoa lihavien ihmisten kokemuksia. This is thin privilege -sivustolla selvennetään, että hoikkien etuoikeus on olemassa, vaikka kaikki hoikat eivät itse kokisi olevansa tyytyväisiä kokoonsa tai etuoikeutettuja. 

Jos on ollut koko elämänsä ajan normaalipainoinen tai laiha, ei tule ajatelleeksi monia sellaisia arkisia asioita, joiden kanssa ylipainoiset painiskelevat yhtenään. Kokosimme seitsemän esimerkkiä asioista, joissa hoikka pääsee epäreilun helpolla verrattuna lihavaan.

1. Lääkärissä mennään heti asiaan

Ylipainoinen tulee kohdatuksi ensin lihavana ja sitten vasta sairaana. Kun normaalipainoinen menee lääkäriin, diagnoosi perustuu oireisiin. Ylipainoinen sen sijaan saa usein kuulla, että terveysongelman kuin terveysongelman takana on ylipaino, vaikkei niin todellisuudessa olisi.

2. Vaatekaupoissa riittävät koot

Sopivien farkkujen löytäminen kaupasta ei varmasti ole helppoa kenellekään, mutta lihavalle se voi olla mahdotonta. Netissä tarjontaa on enemmän, mutta olisi kai kohtuullista, että eri kokoiset kaverukset voisivat shoppailla yhdessä ja sovittaa vaatteita ennen ostamista. Varsinkin, kun kokojen L–XXXL mitoitus on vähän mitä milloinkin, muistutetaan The Gloss -sivustolla.

3. Painosi ei ole jatkuva puheenaihe

Hyvää tarkoittavilla mutta huonosti käyttäytyvillä tuttavilla ja sukulaisilla on huomattavasti vähemmän neuvoja normaalipainoiselle kuin ylipainoiselle. Harva ylipainoinen haluaa jatkuvasti pyytämättä kuulla laihojen neuvoja aiheesta. 

4. Sinusta ei tehdä epäreiluja olettamuksia

Lihavuus yhdistetään kulttuurissamme laiskuuteen ja itsekurin puutteeseen. Niinpä ylipainosta vedetään helposti johtopäätöksiä niin työelämässä kuin Tinderissäkin. Paino on myös usein ensimmäinen asia, johon muut kiinnittävät huomiota lihavassa ihmisessä, todetaan Everyday feminism -sivuston artikkelissa.

5. Saat enemmän palkkaa kuin lihavat

Ylipainoiset ovat palkkakuopassa. Turun yliopiston terveystaloustieteen professori Petri Böckerman sanoo Helsingin Sanomien artikkelissa, että yhden yksikön lisäys painoindeksiin alentaa ihmisen palkkaa keskimäärin viisi prosenttia.

6. Voit herkutella julkisesti ilman mulkoilua

Lihava ihminen hampurilaisaterian äärellä kerää aivan toisella tavalla katseita kuin samaa ruokaa nauttiva normaalipainoinen, toteaa Revelist. Paheksuvien katseiden lisäksi ylipainoiset joutuvat usein vastaanottamaan kommentteja syömisestään ja ruokaostoksistaan. 

7. Penkit ovat sopivia takapuolellesi

Lentokoneiden istumapaikat, bussien penkit ja huvipuistolaitteiden turvakaaret on suunniteltu tietyn kokoisille ihmisille – eli ei ylipainoisille. On nöyryyttävää joutua käännytetyksi vuoristoradasta, ja lentokoneessa lihava saattaa joutua maksamaan tuplahinnan

Kun väsyttää, pinna kiristyy ja päässä saattaa helposti napsahtaa. Ilmiö on nyt ristitty unikiukuksi. 

Oletko jo törmännyt englanninkieliseen termiin hangry?

Ovela sanayhdistelmä tulee sanoista hungry (nälkäinen) ja angry (vihainen), ja se tarkoittaa käytännössä sitä kiukunpuuskaa, joka iskee moneen meistä, kun olemme nälkäisiä. Suomeksi hangry on ristitty nimellä nälkäkiukku.

Lue myös: Tässä on syy sinunkin nälkäkiukkuusi

Nyt englanninkielinen maailma on keksinyt samantyyppisen sanamuunnoksen toiselle epämiellyttävälle olotilalle.

Slangry-termi on yhdistelmä sanoista sleep (uni) ja angry (vihainen). Suomeksi slangry voidaan helposti kääntää nälkäkiukkua mukaillen unikiukuksi. Siitä puhuu esimerkiksi Bustle-sivusto.

Unikiukulla tarkoitetaan tietenkin sitä fiilistä, kun väsyneenä kaikki elämässä tuntuu ihan turhalta, epämiellyttävältä ja kerrassaan karsealta.

Tutkijoiden mukaan kiukuttelu väsyneenä johtuu siitä, että sekä neutraalien että tunnepitoisten asioiden käsittely muuttuu uneliaana hankalaksi.

Unikiukku vaikuttaa oleellisesti ihmisen mielenterveyteen ja henkiseen olotilaan. Cognitive Therapy and Research -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ihmisellä on luontainen taipumus keskittyä ympäristönsä positiivisiin asioihin. Väsyneenä tilanne kuitenkin kääntyy päälaelleen. Vuoden 2015 tutkimuksen mukaan ihminen kokee väsyneenä negatiiviset tunteet voimakkaammin kuin levänneenä.

Unenpuute sekoittaa kropan

Väsymys ja univaje eivät kuitenkaan ole välttelemistä vaativa olotila ainoastaan sen takia, että se saa sinut kiukuttelemaan. Se vaikuttaa muillakin tavoilla terveyteesi.

Listasimme asiat, jotka unikiukku eli slangry saa elimistössäsi aikaan:

1. Se vaikeuttaa oppimista.

Tutkijat ovat huomanneet, että väsyneenä uusien asioiden omaksuminen on vaikeaa. Jos univaje jatkuu pitkään, muistikin saattaa alkaa temppuilla. 

2. Se panee sydämesi koetukselle.

Viime vuonna julkaistu tutkimus kertoo, että jo muutaman tunnin univaje vain yhtenä yönä saa sykkeen, verenpaineen ja elimistön stressihormonitasot nousemaan.

3. Se vaikeuttaa hyvien päätösten tekemistä.

Univaje saattaa ajaa valintoihin, joita virkeänä ei todellakaan tekisi. Vuoden 2007 tutkimuksen mukaan unikiukku hidastaa päätöksentekoa ja saattaa ajaa jopa moraalittomiin valintoihin.

4. Se voi sairastuttaa.

Univaje vaikuttaa aineenvaihduntaan niin, että kipeäksi tulemisen riski kasvaa, kertoo tuore tutkimus. Jos olet tarpeeksi kauan unikiukkuinen, saatat siis sen lisäksi pian olla myös sairas.

Thessy Kouzoukas kertoo, että hänen vaihdevuotensa eli menopaussi on jo jouduttu käynnistämään.

Yrittäjä, lifestylebloggaaja Thessy Kouzoukas, 27, jakaa Instagram-tilillään yleensä muotikuvia. Tällä kertaa hän päätti julkaista yli 100 000 seuraajalleen jotain ihan muuta, erittäin henkilökohtaista:

– Tämä on järkyttävää. Tämä olen minä. Tämä on endometrioosi, hän kirjoittaa Instagramiin postaamansa kuvaparin yhteydessä.

 

This is quite shocking to people. This is me. This is endometriosis. I never intended to share these photos hence why I'm naked, but my god I can't believe the amount of DM's I've received from girls who have endo too and feel alone. The left is my stomach 3 weeks after a ruptured cyst (5 weeks ago). The right is me now, on a drug called "synarel" that has stopped all my hormones and sent me into menopause at the age of 27. My upcoming trip to Greece along with this drug is in hopes to get me prepped and in the best condition both physically and mentally for an operation I'm receiving in late August. Endo is no joke. I'll be operated on for 7+ hours and hospitalised for a week. Please, spread the word about endo. And If you know anyone with bad period pain PLEASE tell them to get checked for this. And to my girls with endo.. you're not alone ❤️

Henkilön Thessy Kouzoukas (@thessy.k) jakama julkaisu

Endometrioosista kärsivä Thessy kertoo voinnistaan Instagram-kuvaparissa.

”Tämä on järkyttävää. Tämä olen minä. Tämä on endometrioosi.”

Vasemmassa kuvassa näkyy pullistuma hänen vatsassaan. Kuva on otettu revenneen kystan jälkeen, hän kertoo.

Oikea kuva on otettu viisi viikkoa myöhemmin:

– Lääke on pysäyttänyt oman hormonituotantoni ja käynnistänyt vaihdevuodet 27-vuoden iässä.

Lue myös! Jutta, 40, kertoo, miten rankkaa elämä endometrioosin kanssa voi pahimmillaan olla: ”Mitkään kyyneleet eivät ole koskaan sattuneet niin paljon”

Kuvassaan Thessy kertoo myös matkustavansa pian Kreikkaan, jossa hän menee endometrioosihoitoihin. Operaatio kestää yli seitsemän tuntia. Sen jälkeen hän toivoo olevansa ”parhaassa kunnossaan sekä fyysisesti että henkisesti”. Hän on saanut kuvaansa tuhansia tykkäyksiä ja satoja kommentteja eri puolilta maailmaa samalla, kun hänen tarinansa on levinnyt internetissä ja sosiaalisen median kanavissa.

Australiassa asuva Thessy sanoo, ettei hän koskaan aikonut jakaa näitä kuviaan netissä, mutta halusi lopulta tehdä sen endometrioosi-tietoisuuden lisäämiseksi. Hän kannustaa ihmisiä puhumaan avoimemmin endometrioosista ja etsimään apua – varsinkin jos kärsii pahoista kuukautiskivuista.

Endometrioosi on sairaus, jossa kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy kohdun ulkopuolella. Pesäkkeet aiheuttavat kroonisen tulehdusreaktion kudokseen. Sen syytä ei tunneta.

Suomessa endometrioosi on arviolta 10–15 prosentilla naisista, eli jopa noin 200 000 sairastaa sitä. Sairaus vaikuttaa usein vahvasti myös minäkuvaan, naiseuteen ja henkiseen jaksamiseen. Sen oireet ovat moninaiset, ja niihin voi kuulua esimerkiksi runsaat kuukautiset, vatsan turvotusta sekä selkäkipua.

Lue lisää oireista! Kuukautiset yhtä tuskaa, yhdyntä sattuu, vatsa vaivaa? 14 kysymystä kivuliaasta endometrioosista

riikka

Bloggaajan kuvapari leviää somessa: paljastaa, mitä endometrioosi tekee 27-vuotiaan keholle

Minullla ei ole diagnosoitu endometrioosia mutta kun menkat alkoivat niin olin joka kk sairaalassa tiputuksessa kipujen vuoksi. Muistan vaan kun makasin eteisen lattialla ja itkin kivun vuoksi ennen kuin pyörryin. Ehkäisypillerit 13v teki kivun siedettäväksi särkylääkkeillä. Nyt +20v myöhemmin kun lopetin hormonaalisen ehkäisyn, kivut on tulleet asteittain takaisin. Jännityksellä odotan mitä tulevan pitää, toistaiseksi olen selvinnyt buranalla ja oksentelulla (oksennan usein kivusta). Ei kiva,...
Lue kommentti

Kyllä, lihansyöjä, saat tilata ravintolassa ihan mitä haluat – pihvin näkeminen harvemmin saa vegaanin heittelemään tavaroita.

”Usko pois, että onnellinen olen vaan kun saan lihaa ja perunaa!”

Näin laulaa Pate Mustajärvi Popedan suositussa kappaleessa Lihaa ja perunaa. Sanoma on monille totta: kyllä kunnon ruuassa lihaa pitää olla.

Eikä siinä mitään, kunhan antaa myös vegaanien ja kasvissyöjien nauttia omasta ruokavaliostaan rauhassa. Vaikka lihattomuus ei ole nykyään tavatonta, saavat vegaanit edelleen osakseen oudoksuvia katseita ja ihmetteleviä kommentteja.

Refinery29-sivuston mielipidejutussa selvitettiin, mitä asioita vegaanit toivoisivat muiden jättävän sanomatta. He esimerkiksi tuskailevat ruokavalionsa kertomisesta ensimmäisillä treffeillä, koska usein lihansyöjät eivät valintaa ymmärrä.

Kokosimme ärsyttävimmät kysymykset ja kommentit, joiden möläytystä kannattaa harkita vielä toisenkin kerran.

1. ”Mitä sinä sitten oikein syöt?”

No, kaikkea muuta kuin lihaa ja eläinperäisiä tuotteita. Pastaa, salaatteja, riisiruokia, wokkia – vaikka ja mitä hyvää.

Monia vegaaneja ärsyttää joutua vastailemaan samaan kysymykseen jatkuvasti. Lihaton ruokavalio ei tarkoita automaattisesti yksipuolista ruokaa, ja esimerkiksi proteiinia saa oikein mukavasti kasvisperäisistäkin tuotteista.

2. ”Itse en voisi koskaan luopua juustosta.”

Ei se kovin helppoa ole aina vegaanillekaan, onhan juusto yksi ihanimmista asioista maailmassa. Vegaani on kuitenkin voittanut juustottomuustaistelunsa ja on todennäköisesti ylpeä siitä. Ei kannata hieroa suolaa haavoihin.

3. ”Etkö todella syö kinkkua edes jouluna?”

Vastaus on ei: kasvissyöjät ja vegaanit ovat kasvissyöjiä ja vegaaneja juhlapäivinäkin. Toki kinkku on perinteinen ja rakas jouluruoka, mutta niin ovat myös porkkana- ja lanttulaatikko, jotka voi tehdä vegaanisina.

4. ”Itsekin olen kasvissyöjä. Paitsi että syön myös kanaa ja kalaa.”

Kenenkään ei ole pakko olla kasvissyöjä tai vegaani. Älä esittäydy sellaiseksi, jos et ole. Vegaania voi ilahduttaa kuulla, että olet jättänyt ruokavaliostasi punaisen lihan, mutta kasvissyöjänä esittäytyminen ja kananuggettien mutustaminen samaan aikaan saa lähinnä suonen sykkimään otsalla.

via GIPHY

5. ”Haittaako, jos tilaan itselleni pihvin?”

Okei, kysymyksen on tarkoitus olla kohtelias. Se on hölmöydessään kuitenkin vähän samaa sarjaa, kuin jos kysyisi juuri läheisensä menettäneeltä, mitä kuuluu. Vegaani huolehtii vain omasta syömisestään, ja muut saavat kaikessa rauhassa syödä ihan mitä haluavat – niin kauan kuin pihviään ei tuputa lihattomalle.

6. ”Etkö voisi tehdä poikkeusta edes tämän kerran ja syödä lihaa?”

Ei voi, ellei itse päätä luopua vegaanisen tai kasvisruokavalion syömisestä.

7. ”Onko kumppanisikin sitten vegaani?”

Ymmärrettävä kysymys varsinkin yhdessä asuville, mutta parisuhteessa eläminen ei tarkoita, että puolisot tekevät tismalleen samanlaisia valintoja. Olisi kiva jakaa yhteiset arvot, ja saman ruuan syöminen olisi kätevääkin, mutta ei toisesta voi tehdä lihatonta pakottamalla.

Yhden lautasmallin perusteella ei siis kannata tehdä johtopääöksiä puolisosta. Se, mitä syö, olkoon aina jokaisen oma valinta.

Kasvissyöjä ei syö kuolleista eläimistä peräisin olevaa ravintoa eikä teurastuksen sivutuotteina tehtyjä elintarvikkeita. Näin myöskään liivate ja juoksetteet eivät kuulu kasvissyöjän ruokavalioon.  

Vegaani on yhdenlainen kasvissyöjä. Vegaani ei syö mitään elävistä eläimistä saatua ja eläinten avulla saatuja tuotteita. Esimerkiksi  hunajaa ei näin ollen päädy vegaanin lautaselle.

Kun liikkeet ovat oikeat, lyhytkin treeni riittää.

Kukapa ei olisi kurittanut suoria vatsalihaksia istumaannousulla sixpackin toivossa? Suorat vatsalihakset näkyvät helposti, mutta tärkein tuki löytyy niiden alta. Jos kropan haluaa kuntoon ja pömppövatsan kuriin, kannattaa keskittyä koko coreen.

– Kehon kannattelu lähtee coresta, joten sen tulisi olla aktiivisena koko ajan, kertoo personal trainer Kanerva Ahonala Helsinki Core Trainersista.

Coreliikkeissä tärkeintä on liikkeiden monipuolisuus ja laatu. Ahonala luettelee nopeasti vatsatreenaajan yleisimmät virheet: liikaa toistoja, liian hutiloiden ja liian yksipuolisesti.

Hän vakuuttaa, että corelihakset vahvistuvat jo kuukaudessa säännöllisellä treenillä. Hyvän harjoituksen saa tehtyä jo 5–10 minuutissa.

Katso videolta seitsemän tehokasta coreliikettä. Kolme lyhyttä treeniä viikossa riittää – ja coresi kiittää!