Vaellusreitti kulkee moninaisten maisemien läpi. Kuva: Shutterstock

Mitä jos tekisit ensi vuonna vähän toisenlaisen vaelluksen?

Euroopan pyhiinvaellusreiteistä kuuluisin, Pyhän Jaakobin reitti Santiago de Compostelaan, kerää jatkuvasti enemmän kulkijoita. Reissuun lähteäkseen ei tarvitse olla harras uskovainen; reitiltä voi hakea ihan vain fyysisiä haasteita.

Kolmesti Santiagoon kävellyt Irene Taurinen on lähtenyt tien päälle useammasta syystä.

– Ensimmäinen reissuni oli hengellisin. Mietin elämääni ja tulevaisuuttani. Toisella kerralla keskityin fyysiseen ponnisteluun sekä sosiaaliseen elämään muiden vaeltajien kanssa.

Tänä vuonna Taurinen vaeltaa Santiagoon aikuisen tyttärensä kanssa.

Muista nämä, kun lähdet matkaan:

1. Mistä alkuun?

Santiagon ensikertalaiselle Taurinen suosittelee niin sanottua ranskalaista reittiä eli Francésia. 750 kilometriä pitkän reitin kulkee noin kuukaudessa.

2. Paljonko rahaa pitäisi varata?

Päivässä kuluu noin 30 euroa ruokiin ja majoitukseen, lisäksi on syytä olla matkavakuutus.

3. Mikä on pyhiinvaelluspassi?

Passilla pääsee yöpymään pyhiinvaeltajille tarkoitettuihin paikkoihin, hostelleihin ja majataloihin, usein vapaaehtoista maksua vastaan. Leimatulla passilla saa todistuksen pyhiinvaelluksesta. Taurinen on hankkinut sen paikan päältä.

4. Milloin mennä?

Paras aika vaellukselle on kevät ja myöhäinen syksy.

Lisävinkkejä reissuun saat Facebookin Pyhiinvaellus-ryhmästä.

Euroopan pyhiinvaellusreittejä

1. Santiago de Compostela. Upea luonto ja arkkitehtuuri. Suosittu ja hyvin merkitty reitti. 769 km.

2. Pyhän Henrikin tie Nousiaisista Köyliöön. Helppo aloituskohde! 140 km.

3. Pyhän Olavin tie Oslosta Trondheimiin. 640 km.

4. Via Francigena Englannin Canterburysta Roomaan. Kävele vastaanottamaan paavin siunaus. 1 800 km.

5. Temppeliherrain reitti Ranskasta Jerusalemiin. Tositekijöille! 4 200 km.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Parikymppinen on elämäänsä tyytyväisin, noin seitsemänkymppinen myös vartaloonsa. Tiede on myös selvittänyt, missä iässä kannattaa sitoutua parisuhteeseen.

Minkä ikäisenä on paras aika pariutua? Entä milloin on hyvä ikä juosta maratoni tai kuinka vanhana tienaa töissä eniten?

Business Insider kokosi yhteen tutkimuksia siitä, minkä ikäisenä on parhaimmillaan eri asioissa. Luvut ovat tutkijoiden selvittämiä keskiarvoja, joten ne antavat elämänkulusta vain pääpiirteistä osviittaa.

Uuden kielen opettelu on helpointa 7–8 vuotiaana

Tästä asiasta vielä kiistellään, mutta yleisin käsitys on, että uuden kielen opettelu on helpointa nuorena ennen murrosikää

Aivot ovat tehokkaimmillaan 18-vuotiaana

Tutkijat ovat mitanneet aivojen suorituskykyä numerotestin avulla, jossa numerot vastaavat tiettyjä merkkejä. Viime vuonna julkaistussa tutkimuksessa kävi ilmi, että tästä aivojen tehokkuutta mittaavasta testistä selvisivät parhaiten 18-vuotiaat.

Nimien painaminen mieleen onnistuu parhaiten 22-vuotiaana

Liisa vai Tea? Mikä ihme se nyt olikaan?

Nimien muistaminen voi tuntua välillä mahdottomalta. Vuonna 2010 julkaistun tutkimuksen mukaan parhaiten nimet jäävät mieleen noin 22-vuotiaana. 

Miehet viehättyvät eniten 22-vuotiaista naisista

Näin se nyt on, jos on tähän analyysiin uskominen. Deittisivusto OkCupid kysyi käyttäjiltään kysymyksiä rakkaudesta, deittailusta ja ihmissuhteista. Analyysissa meihet pitivät rapiat parikymppisiä naisia kaikkein viehättävimpinä. Tulos ei juuri muuttunut, kun miehet vanhenivat.

Parikymppiset naiset sen sijaan viehättyivät analyysin mukaan eniten pari kolme vuotta vanhemmista miehistä. Kolmekymppisiä naisia kiinnostivat eniten itseä hieman nuoremmat miehet.

Toisaalta on huomattava, että analyysin tulos perustuu vain kyseisen deittisivuston käyttäjiin. Jos yleistyksiä haluaa oikeasti tehdä, pitäisi vastaajia olla enemmän ja heidän taustansa monipuolisemmat.

Elämäntyytyväisyys on huipussaan 23-vuotiaana

Kun kaikki tekijät otetaan huomioon, ovat saksalaistutkimuksen mukaan 23-vuotiaat tyytyväisimpiä elämäänsä. Tutkimuksessa oli mukana 23 000 henkilöä.

Mutta hei! Peli ei ole kuitenkaan vielä menetty. Jatka vain lukemista. 

Lihakset ovat vahvimmillaan 25-vuotiaana

Lihasvoima saavuttaa huippunsa 25-vuotiaana ja pysyy lähes yhtä hyvänä jopa 10–15 vuotta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että lihasten voimaan pystyy vaikuttamaan myös urheilemalla.

26-vuotiaana kannattaa asettua aloilleen

37 prosentin säännön mukaan ihminen on tavannut 26-vuotiaana jo niin monia tyyppejä, että on sopiva aika luoda pysyvä parisuhde. Lisäksi tuoreen tutkimuksen mukaan avioeroja tapahtuu vähiten, kun liitto on solmittu 28–32-vuotiaana.

Paras ikä juosta maratoni on 28

Maratonin juokseminen vain reilussa parissa tunnissa onnistuu todennäköisemmin vähän alle kolmekymppisenä. Tämä todettiin 50 vuotta kestäneessä maratoonareita tutkineessa selvityksessä.

Luut ovat vahvimmillaan 30-vuotiaana

Kun mittarissa on 30 vuotta, ovat luut kestävimmillään. Kun pitää huolta D-vitamiinin ja kalsiumin saannista, voi vaikuttaa niiden kuntoon myöhemmällä iällä. 

Uudet kasvot muistaa parhaiten 31-vuotiaana

Tutkimuksen mukaan kasvomuisti on parhaimmillaan reilu kolmekymppisenä. Nimimuisti on tosin jo heikentynyt parikymppisestä, mutta on tästäkin jotain hyötyä. Tuntomerkit kertomalla pääsee jo asiassaan eteenpäin.

Nainen tienaa eniten 39-vuotiaana

Yhdysvalloissa tehdyn tutkimusten mukaan naisten palkat alkavat nousta hitaasti kolmenkympin jälkeen ja saavuttavat huippunsa 39-vuotiaana. Miesten palkat sen sijaan ovat toisen tutkimuksen mukaan korkeimmillaan 48-vuotiaana.

Suomalaisnaisilla palkka on valtion ja kunnan hommissa suurimmillaan ennen 50-vuotispäivää. Yksityisellä sektorilla sekä miehet että naiset tienaavat parhaiten 40–44-vuotiaana.

Nobel-palkinnon voittaa todennäköisemmin nelikymppisenä

Nobel-voittoon johtanut tutkimus on tehty todennäköisemmin 40-vuotiaana. Ja vaikka Nobeliin asti ei saavutuksillaan yltäisi, on saman tutkimuksen mukaan nelikymppisten kieppeillä se aika, jolloin ylipäätään niitetään menestystä.

Tunteita tulkitaan parhaiten 40–50-vuotiaana

Tutkimuksessa 40–50-vuotiaan osasivat tulkita toisten tunteita parhaiten vain katseen perusteella. Tutkittaville näytettiin valokuvia vain ihmisten silmistä ja tehtävänä oli kertoa, miltä kuvan henkilöistä tuntui.

Matemaattiset taidot ovat huipussaan viisikymppisenä

Viisikymppisellä on kulunut usein jo tovi koulunpenkillä istumisesta, mutta silti mateemaattinen lahjakkuus ei katoa – päinvastoin. Tutkimuksen mukaan 50-vuotiaat osasivat parhaiten vastata matemaattisiin kysymyksiin.

69-vuotiaana elämäntyytyväisyys jälleen korkealla

Kun yksi onnellisuuspiikki on eletty 23-vuotiaana, seuraava nousu onnellisuudessa on saman saksalaistutkimuksen mukaan 69-vuotiailla. On myös kiinnostavaa, että 55-vuotiaat arvelivat tyytyväisyyden elämään vähenevän seuraavan viiden vuoden aikana. Yllärionnea siis!

Sanavarasto on monipuolisimmillaan kuudenkympin ja seitsemänkympin vaihteessa

Kielellinen osaaminen jatkaa karttumistaan kauan. Kuudenkympin loppupuolella ja seitsemänkympin alussa ihminen pärjää parhaiten sanastotesteissä.

Yli 70-vuotiaana on tyytyväisin vartaloonsa

Yhdysvaltalaisen mielipidetutkimuksen mukaan sekä miehet että naiset ovat tyytyväisimmillään vartaloonsa noin 70-vuotiaana. Kyselyn 75-vuotiaista naisista 75 prosenttia sanoi aina olevansa tyytyväinen olomuotoonsa. 

Henkinen hyvinvointi huipussaan 82-vuotiaana

Yhdysvaltalaisessa tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa 82–85-vuotiaat olivat tyytyväisempiä henkiseen hyvinvointiinsa. Kun tutkittavien piti antaa arvosana elämällensä yhdestä kymmeneen, 82–85-vuotiaat antoivat koko joukon korkeimman arvosanan eli seitsemän. 

Lue myös: Viisaita sanoja meille kaikille: vanhukset kertovat, mitä sanoisivat nuoremmalle itselleen

 

Toisten ihmisten itsetunnon tukeminen on asiantuntijan mukaan yksi keino vahvistaa omaa itsetuntoa.

Itsetunto ei parane harppauksilla, mutta pikku askelin itseään voi vahvistaa, jos jaksaa sinnikkäästi harjoitella. 

Liikuntapedagogiikan professori ja psyykkisten taitojen dosentti Jarmo Liukkonen kertoo tuoreessa Psyykkinen vahvuus -kirjassaan, että myönteinen ajattelu on olennaista hyvän itseluottamuksen saavuttamisessa.

– Olemme monesti itse itsemme pahimpia vastustajia, koska erilaiset negatiiviset ajatukset, ylikriittisyys ja epäilykset alkavat häiritä keskittymistä, vireystilaa ja elimistön toimintoja, hän toteaa kirjassa.

Liukkosen mukaan menestyneet ihmiset ovat tietoisia ajatuksistaan ja pystyvät kontrolloimaan niitä. 

Kuinka siihen ajatusten kontrollointiin sitten päästään? Kokeile Psyykkisestä vahvuudesta poimittuja neuvoja:

  1. Korosta omia vahvuuksiasi, myös itsellesi. Mieti, mitkä ovat sinun vahvuuksiasi, eli sellaisia myönteisiä asioita, joista muut muistavat sinut vaikka yhden tai viiden vuoden kuluttua.
  2. Muistele aiempia onnistumisiasi. Palaa hyvin menneisiin hetkiin usein ja yksityiskohtaisesti. Koeta palauttaa mieleen kaikki onnistumistilanteeseen liittyvä ääniä ja tuoksuja myöten.
  3. Opettele vastaanottamaan kehuja. Kun sinua kehutaan, sano kiitos. Yritä kaikin voimin pitää sisälläsi selitykset siitä, miksi et oikeastaan ansaitse kehua.
  4. Tue läheistesi itseluottamusta kehumalla heitä silloin, kun siihen on aihetta. Myönteistä palautetta voi antaa sanojen lisäksi ilmeillä ja olemuksella. 
  5. Muista, että itseluottamuksen taso vaihtelee, ja virheitä sattuu kaikille. 

 

Tuliko uuden viikon mukana uusi stressi? Tutkimuksen mukaan helpotusta voi löytää luontovideoista.

Luonto tunnetusti rauhoittaa. Tutkimukset ovat todenneet, että ulkoilmassa oleskelu tekee hyvää mielen hyvinvoinnille, sillä se vähentää stressiä. Jos aikaa ei ole metsässä samoiluun, voi kokeilla korviketta: katsoa huikeita videoita maailman upeimmista paikoista. Vaikkei muutaman minuutin pätkä ruudulta vastaakaan vaellusta vuoristossa, saattaa se silti toimia stressinlievittäjänä.

Lue myös: Aivotutkijat listasivat rauhoittavimmat biisit – älä kuuntele Satuhäistä tuttua kappaletta autoillessa

Berkeleyn yliopiston tuoreen tutkimuksen ja BBC Worldin mukaan luontovideoiden katsominen vähentää stressiä ja vihantunnetta sekä lisää iloa. Ruudun tuijottaminen ei siis ole aina pahaksi. 

Jospa näillä videoilla saisi sykkeen alemmas?

1. Chilen ja Argentiinan henkeäsalpaavat vuoristot

2. Uuden-Seelannin upea luonto

 

3. Maaginen Islanti 

4. Kaikkien aikojen rauhoittavin luontovideo?

 

Vaiko sittenkin kissasöpöilyä? 

Jos luontovideot saavatkin aikaan vain piinaavan matkakuumeen, voi kääntyä vaikka kissojen puoleen. Pari vuotta sitten julkaistun tutkimuksen mukaan kissavideoiden katsominen lisää onnellisuuden tunnetta ja antaa energiaa.

 

Olkaa hyvät: yhdeksän neuvoa ihmisiltä, jotka todella tietävät, miten arjen aikataulukaaoksesta selviää.

Työt pursuilevat yli äyräiden, läheisten kanssa haluaa viettää aikaa, harrastuksia olisi kiva olla – ja joskus pitää käydä kaupassakin. Ai niin, ja joillakin ihmisillä on kuulemma vapaa-aikaakin. Miten ihmeessä ajan saisi riittämään kaikkeen?

Jos tätä asiaa kannattaa joiltakuilta kysyä, niin Satu Rämöltä ja Hanne Valtarilta. Rämö on toimittaja, designkaupan pitäjä, matkailuyrittäjä ja ammattibloggaaja. Valtari taas on ammattibloggaaja, toimittaja ja tuottaja. Lisäksi kummallakin moniosaaja-yrittäjällä on lapsia. 

Tuoreessa Unelmahommissa-kirjassaan (WSOY) Rämö ja Valtari neuvovat, miten arkeen saa mahdutettua niin työn, perheen kuin harrastuksetkin. Opus kertoo siitä, miten itselleen voi tehdä työn asioista, joista pitää.

Kas näillä Valtarin ja Rämön neuvoilla arjen aikataulukaaoksesta selviää:

1. Määrittele työaika ja -paikka uusiksi

Minimoi työn aloittamiseen kuluva aika. Jos voit, osallistu kokouksiin etänä Skypen kautta ja hoida ideointi esimerkiksi pyöräillessäsi. Tee hommat silloin, kun sinulle sopii, ja siellä, missä sinulle sopii. Voit hyvin työskennellä myös pikku pätkissä. Puolessa tunnissa ei kannata aloittaa mitään suurta keskittymistä vaativaa, mutta siinä ehtii vastata moneen sähköpostiin.

2. Suunnittele huolellisesti

Tee listoja ja aikatauluja – ja noudata niitä. Kun Satu Rämö alkaa kirjoittaa tietokirjaa, hän tekee koko projektista pikkutarkan Excel-tiedoston. Kahden viikon suunnitteluajan jälkeen kirja alkaa valmistua jämptisti luku kerrallaan. 

– Jos aikataulu ei jostain syystä pidä, uusin aikataulun heti ja alan noudattaa sitä, Rämö kertoo kirjassa.

3. Älä sano aina töille kyllä

Menestysoppaissa kehotetaan aina sanomaan kaikelle kyllä, eikä Unelmahommissa ole poikkeus. Hanne Valtari kuitenkin kannustaa kieltäytymään välillä töistä. Muuten ei nimittäin jaksa. 

4. Älä luota spontaaniin liikuntaan

Merkitse lenkit ja jumpat kalenteriin. Muuten ei kerta kaikkiaan tule lähdettyä. 

5. Nuku kunnolla

Liikunta tuo hyvää oloa, paitsi jos sen tekee nukkumisen kustannuksella. Jätä nukkumiselle aikaa, ja jos nukut huonosti, ota seuraavana päivänä rennommin. Kuolemanväsyneenä hommat vain takkuavat ja vievät tavallista enemmän aikaa. 

6. Älä tee kaikkea itse

Pyydä apua läheisiltä. Se on sallittua ja järkevää.

Osta muilta ihmisiltä hommat, joita inhoat, tai joiden tekeminen kestää sinulta kauan, koska et ole niissä hyvä. Esimerkiksi kirjanpito tai siivous voivat olla tällaisia. 

– Jos budjetti vain antaa periksi, osta kaikki mahdollinen ulkopuolelta, Valtari kehottaa.

7. Etene rauhassa

Nainen voi saada kaiken, mutta ei välttämättä tällä palavalla minuutilla. Ole siis kärsivällinen unelmiesi kanssa. Hetkessä elämisessä on puolensa, mutta on myös huojentavaa tajuta, ettei kaikkia unelmia voi eikä tarvitse saavuttaa juuri nyt. 

8. Tee täydellisen sijaan hyvää jälkeä

Lakkaa tavoittelemasta täydellistä. 

– ”Huonon” ja ”täydellisen” väliltä löytyy myös ”tarpeeksi hyvä”. Hyvin usein se on ihan tarpeeksi! Rämö kannustaa.