Sosionomiksi opiskeleva Krista Kohonen toivoo, että hän saisi tehdä töitä ihmisten ja hyvinvoinnin parissa. Ajatuksiaan hän jakaa muun muassa blogissaan ja somekanavissaan. Kuvat: Kristan kotialbumi
Sosionomiksi opiskeleva Krista Kohonen toivoo, että hän saisi tehdä töitä ihmisten ja hyvinvoinnin parissa. Ajatuksiaan hän jakaa muun muassa blogissaan ja somekanavissaan. Kuvat: Kristan kotialbumi

”Suhteemme ei varmasti olisi toiminut, jos minä vain makaisin sohvalla ja söisin karkkia”, sanoo Krista Kohonen.

”Liikunta ei ole vieläkään täysin juttuni. Kuntosalista on kuitenkin tullut eniten minun lajini. Se on joskus tosi mahtavaa ja joskus taas vihoviimeisin asia, jota haluaisin tehdä! Minulta on kysytty monesti, että miksi kuntosali. Ensimmäinen syy, joka innosti liikkumaan, oli parisuhde. Tuntui ikävältä jäädä sohvalle, kun mies lähti salille.”

Näin Krista Kohonen, 21, kirjoitti Instagram-kuvassaan huhtikuun alussa. Krista osallistui Me Naisten kilpailuun, jossa lukijat kertoivat, mikä tai kuka tsemppaa heitä liikkumaan.

Krista oli yhdistänyt Insta-päivitykseensä kaksi valokuvaa, ennen ja jälkeen -tilanteen. Niistä huomaa elämäntapamuutoksen.

– Salitreenien tavoitteena ei todellakaan ollut painonpudotus, mutta painoni alkoi pudota, mikä tietenkin innosti liikkumaan enemmän, Krista kertoo Me Naisille ja jatkaa:

– Lähtöpainoni oli päälle 120 kiloa, kun tapasin poikakaverini Jukan. Viime syksyn jälkeen en ole käynyt enää vaa’alla, mutta semmoiset 40 kiloa lähti reilussa vuodessa.

Krista ei halua edes miettiä, mitä hänelle olisi tapahtunut, jos hän ei olisi tavannut Jukkaa. Hän sanoo olleensa koko lapsuutensa ja nuoruutensa ylipainoinen sekä joutuneensa koulukiusatuksi.

– Minulla oli paljon huonoja mieskokemuksia, ja takana oli rankka ero miehestä. Hän paljasti suhteemme loppupuolella negatiiviset ajatuksensa painostani sekä ulkonäöstäni, mikä romutti lopullisesti itsetuntoni. Kun tapasin Jukan netissä, päätin kertoa hänelle heti alkuun, että kuvani eivät sitten välttämättä näytä siltä, miltä näytän nykyisin. Hän kuitenkin sanoi, että miksi kerrot tuon – se ei merkitse hänelle mitään.

”Ensimmäistä kertaa salilla tirautin kyyneleitä ja minua hävetti olla siellä, vaikka olinkin mieheni seurassa. Mietin, että mitä teen täällä?”

Jukka puolestaan kertoi heti Kristalle, että yhdestä hän ei luovu, vaikka alkaisikin seurustella: salitreeneistään. Koska Jukka ja Krista asuivat seurustelunsa alussa eri paikkakunnilla, päätti Krista hyödyntää kaiken yhteisen ajan ja lähti Jukan kanssa heti salillekin.

– Olin kokeillut lapsuudessa moniakin eri lajeja, mutta en halunnut ylipainoisena liikkua niin, että muut näkevät minut. Ensimmäistä kertaa salilla tirautin kyyneleitä ja minua hävetti olla siellä, vaikka olinkin mieheni seurassa. Mietin, että mitä teen täällä. Halusin kuitenkin yhteistä aikaa mieheni kanssa mahdollisimman paljon, sillä olimme aloittaneet vasta seurustelumme. Ja hän kannusti mahtavasti ja näytti alkuun hyviä liikkeitä, Krista muistelee.

Puoliso tsemppaa täysillä

Krista on huomannut, että joissakin parisuhteissa heitellään helpostikin negatiivisia asioita toisten ulkonäöstä ja painosta. Hän tietää, että pienetkin kommentit, kuten ”jos et nyt söisi tuota pullaa” tai ”paljastaapa tuo mekko sinun vatsamakkarasi”, pahoittavat helposti toisen osapuolen mielen ja voivat aiheuttaa ikäviä tunteita.

– Jukka ei ole koskaan sanonut yhtään negatiivista asiaa ulkonäöstäni. Hän ei ole edes maininnut, että näytän nyt paremmalta kuin ennen. Onneksi, sillä muuten voisin ajatella, että huijasiko hän minua alussa.

– Hän on kyllä kannustanut, kun on huomannut kilojeni tippuneen ja itsevarmuuteni on kasvanut, sanoo Krista.

Kristan mukaan hänen vanhempansakin ovat huomanneet tyttäressään uutta iloisuutta elämäntaparemontin jälkeen.  

Käynnistääkseen projektinsa täysillä Krista otti aluksi paljon mallia myös miehensä ruokailutavoista. Sittemmin hän on löytänyt itselleen sopivan tavan nauttia ruuasta. Alkoholin juominen ja tupakointi ovat jääneet kokonaan ja samalla ovat vaihtuneet myös paikkakunta, koulu sekä unirytmi. Nykyään Krista asuu Kouvolassa ja pariskunta on kihloissa.

– Mieheni on yhä erittäin tarkka ruokavaliostaan, ja sellainen elämäntapa sopii hänelle. Mutta meillä on erilaiset taustat ja minulle sopivat toisenlaiset ruokailutottumukset. Ymmärrän nyt enemmän ruuan ja liikunnan merkityksestä enkä halua mitata kaikkia ruokiani vaa’alla.

– Mutta vaikka en painoani enää aktiivisesti kyttääkään, en halua, että peilikuvani muuttuu radikaalisti. Siksi yritän syömisessä pitää kiinni tietyistä asioista, kuten säännöllisyydestä ja monipuolisuudesta, ja vältän turhien ruokien syömistä. Sokerin kanssa minulla on ollut omat isotkin kamppailuni. Nykyään yritämme Jukan kanssa pitää kiinni yhdestä herkkupäivästä viikossa, sosionomiksi opiskeleva Krista paljastaa.

Krista 2014 ja 2017.
Krista 2014 ja 2017.

Noin neljä salikertaa viikossa

Pariskunta käy edelleen salilla yhdessä, kun se sopii molempien aikatauluihin.

– Liikkuminen ei ole vieläkään minusta niin ihanaa ja helppoa kuin se on jollekin sellaiselle, joka aidosti nauttii liikkumisesta. Sellainen ihminen lähtee mielellään treeneihin, mutta minulla on aamuja, jolloin salille meneminen ei huvita. Suhteeni saliin onkin kuin vuoristorataa, mutta lähes aina käynnin palkitsee loistava olo treenien jälkeen. En vaihtaisi yhtäkään hetkeä pois.

”Joskus kun treenimotivaationi laskee sinne yhteen kertaan viikossa, Jukka toki toivoo, että kävisimme useammin yhdessä treenaamassa. Mutta silloin kuuntelen itseäni.”

Krista treenaa keskimäärin neljänä päivänä viikossa, mutta salikertoja voi olla viikossa yhdestä kahdeksaan.

– Tämä harrastus myös lähentää minua ja Jukkaa! Meidän suhteemme ei varmasti olisi toiminut, jos minä vain makaisin sohvalla ja söisin karkkia, kun toinen taas katsoo tarkemmin mitä syö, nukkuu hyvin ja käy aktiivisesti liikkumassa. Joskus kun treenimotivaationi laskee sinne yhteen kertaan viikossa, Jukka toki toivoo, että kävisimme useammin yhdessä treenaamassa. Mutta silloin kuuntelen itseäni ja teen kuten itsestä tuntuu hyvälle. Mikään asia ei toimi väkisin tai pakosta.

Sanni uudessa lookissaan Vain elämää -risteilyllä keskiviikkona. Hänet nähdään ohjelman All Stars -kaudella, joka alkaa tv:ssä syyskuussa. Kuva: Jonna Öhrnberg

Valtaosa Sannin Instagram-seuraajista on ihastunut muusikon uuteen tyyliin. Mutta muotipiireissä samantyyliset letit ovat aiheuttaneet joskus myös rankkaa kritiikkiä.

Sinisistä hiuksista on tullut muusikko Sannin,24, (oik. nimeltään Sanni Kurkisuo) tavaramerkki. Sannilla on nähty sinisen eri sävyjä jo vuosia, mutta nyt hän näyttää tykästyneen myös letteihin. Sanni nähtiin uudessa lookissaan keskiviikkona Vain elämää -risteilyllä. Hän julkaisi myös Instagramissa kuvan uudesta tyylistään.

 

Mut sen nimi ei oo.... MIKÄ? 🌚

Henkilön SANNI (@sannivirallinen) jakama julkaisu

Valtaosa Sannin Instagram-seuraajista on ihastellut Sannin lettejä kommenteissa, mutta joku on pitää niitä kyseenalaisina.

– Cultural appropriation.. NOT COOL! eräs seuraaja on kommentoinut.

Tällä kommentilla viitataan kulttuuriseen omimiseen (engl. cultural appropriation) eli siihen, että enemmistö ottaa käyttäänsä joitain vähemmistölle kuuluvia tapoja tai vähemmistön kulttuuriin kuuluvia elementtejä. Afrolettejä ja rastoja on perinteisesti nähty enemmän tummaihoisilla ihmisillä. Muotipiireissä kulttuurisesta omimisesta on keskustelu aiemminkin. Vuonna 2016 italialainen muotitalo Valentino stailasi valkoihoiset mallit cornrow-letteihin. Tuolloin jotkut kritisoivat sitä, että eurooppalainen muotitalo omi afrikkalaisen kampauksen.

Myös Marc Jacobsia syytettiin syksyllä kulttuurisesta omimisesta, kun malleilla oli New Yorkin muotiviikoilla villasta tehdyt, värjätyt rastat.

”Olin vuosia ajatellut, että minun kuuluu olla blondi, koska siten olen miellyttävä ja helposti lähestyttävä.”

Sanni kertoi vuonna 2015, että on yrittänyt päästä eroon siitä, mitä muut hänestä ajattelevat. Ennen sitä hän mietti vuosia, miltä hänen kuuluisi muiden mielestä näyttää. 

– Olin vuosia ajatellut, että minun kuuluu olla blondi, koska siten olen miellyttävä ja helposti lähestyttävä. Olin aina halunnut värikkäät hiukset, ja uutenavuotena päätin, etten enää pelkää, Sanni kertoi elokuussa 2015.

 

❤️

Henkilön Mikael Gabriel (@mikaelgabriel) jakama julkaisu

Sanni ei ole ainut letteihin tykästynyt suomalainen muusikko – myös räppäri Mikael Gabriel on ottanut letit hiuksiinsa.
 

Kiitos! @kokokesa Seuraavaks @blockfest 🔥#teamMG

Henkilön Mikael Gabriel (@mikaelgabriel) jakama julkaisu

 

Hilma

Muusikko Sannilla uusi tyyli: otti kiistellyt afroletit

Onhan se nyt herran jumala tyhmää sanoa että joku ei sais LETTEJÄ LAITTAA PÄÄHÄNSÄ. Menee samaan syssyyn tämä moska kuin tämä yli mennyt sukupuolettomuuskin nykyään. Kaippa kohta sanotaan et minkälainen hiustyyli jokaisella pitää olla eikä sitä saa muuttaa enää ollenkaan. Valkosilla jos ei saa olla lettejä niin mustilla ei sit varmaan saa olla suoria hiuksia?
Lue kommentti

Ilmastointiteippi eli jesari on tehnyt ihmeitä jo 75 vuotta.

Onko mitään, mitä ei voisi ilmastointiteipillä, eli tuttavallisemmin jesarilla, korjata? Tuskin! Vielä paremman jesarista tekee sen tarina siitä, miten teippi sai alkunsa.

Veteranscribe's Blog -sivusto kertoo, että teippi kehitettiin 1940-luvulla toisen maailmansodan aikaan Yhdysvalloissa, koska ammuslaatikoihin tarvittiin vedenkestävää sulkijaa.

Mutta ihan kuka tahansa ideaa superkestävästä teipistä ei saanut, vaan kahden lapsen äiti Vesta Stoudt, jonka molemmat pojat olivat sodassa rintamalla.

Kuten monet muutkin naiset, Stoudt auttoi sodassa sen mitä pystyi kotoa käsin. Stoudt oli mukana pakkaamassa ammuslaatikoita, mutta huomasi pian, että teippi ja vaha, joita laatikkojen sulkemiseen käytettiin, olivat liian heikkoja pitämään laatikot koossa ja kuivana.

Idea teipistä ei saanut aluksi lämmintä vastaanottoa, jolloin Stoudt otti kirjeitse yhteyttä itse presidentti Rooseveltiin.

Silloin hän keksi ratkaisun: laatikot kannattaisi sulkea vahvalla, kankaisella ja vedenkestävällä teipillä. Idea ei saanut aluksi lämmintä vastaanottoa, jolloin Stoudt otti kirjeitse yhteyttä itse presidentti Rooseveltiin ja kertoi, kuinka tärkeää hyvän teipin käyttäminen todella on.

Kirje pääsi kuin pääsikin oikeiden ihmisten käsiin, ja kirurgisia sidosteippejä tekevää yhtiötä pyydettiin vuonna 1942 valmistamaan vahvaa teippiä myös armeijan käyttöön.

Teipin nimeksi tuli englanniksi Duck Tape, eli ankkateippi, kahdesta syystä. Ensinnäkin teippi on vedenkestävää, kuten ankatkin. Lisäksi teippi tehtiin puuvillakankaasta, jonka englanninkielinen nimi on cotton duck fabric, eli vapaasti käännettynä puuvilla-ankkakangas. Suomessa sama teippi tunnetaan ilmaistointiteippinä, ja kaiken korjaavan ominaisuutensa ansiosta sitä on tuttavallisemmin alettu kutsua ”jeesusteipiksi” eli jesariksi.

Jesarin käyttö ei kuitenkaan rajoitu vain korjaamiseen: nykyään siitä myös tehdään mitä monipuolisempia asioita, kuten lompakoita, riippumattoja ja sandaaleja. Ja kyllä muuten kestää!

Sporttisuutta, muotoja ja itsevarmuutta, niistä on suomalaisnaisten unelmakroppa tehty. 

Kysyimme hiljattain, millainen on suomalaisten naisten ihannevartalo ja -ulkonäkö. Vastauksia tuli laidasta laitaan, ja moni havainnollisti ihannettaan mainitsemalla jonkun oikean ihmisen – tai ainakin fiktiivisen hahmon, sillä myös Elovena-tyttö ja Wonder Woman mainittiin. Jo edesmenneistä kroppaidoleista eniten huomiota sai, ei kovin yllättäen, Marilyn Monroe.

Koska ihminen on aina paljon muutakin kuin ulkonäkönsä, moni kehoidolin maininnut kertoi itse asiassa ihailevansa tyyppiä kokonaisuutena. Esimerkiksi prinsessa Victoria keräsi kehuja niin olemuksensa kuin tekojensa puolesta. Olemus sitä paitsi on muutakin kuin ulkonäkö: vaikkapa eleganssia ja tyyliä, jotka mainittiin Jenni Haukion kohdalla.

Lukijoiden ihailemat naiset osoittavat, että kauneus ei ole vain parikymppisten nuorten naisten juttu. Tässä jutussa mainittujen kaunotarten keski-ikä nimittäin lähenee 40 ikävuotta. 

Nämä 9 naista mainittiin ihaillen:

1. Ashley Graham, 29

Ashley Graham on yksi tämän hetken kysytyimmistä malleista. Kuva: Reuters
 

👙👙👙#nationalbikiniday 👙👙👙

Henkilön A S H L E Y G R A H A M (@theashleygraham) jakama julkaisu

Yhdysvaltalaismalli Ashley Grahamin ura lähti todelliseen lentoon, kun hänet kuvattiin vuonna 2016 Sports Illustrated -lehden uimapukunumeron kanteen ensimmäisenä pluskokoisena mallina. Viime vuonna julkaistiin myös Grahamin näköinen Barbie-nukke, jonka vartaloon tosin ei Grahamin toiveista huolimatta saatu selluliittia. 

2. Prinsessa Victoria, 40

Kruununprinsessa Victoria juhli heinäkuussa 40-vuotissyntymäpäiviään. Kuvat Victoriasta: Reuters
Kruununprinsessa Victoria juhli heinäkuussa 40-vuotissyntymäpäiviään. Kuvat Victoriasta: Reuters

”Ihailen ja olen aina ihaillut kruunuprinsessa Victoriaa. Niin ulkoisen olemuksen kuin hänen toimiensa perusteella. Hän on mielestäni näyttävä ja hyvinvoiva nainen,” Me Naisten kehokyselyyn vastannut lukija kertoo.

Kruununprinsessan oma kehosuhde ei aina ole ollut helppo. Tuoreessa dokumentissa hän kertoo ennen vuosituhannen vaihdetta sairastamastaan syömishäiriöstä:

– Kävin läpi vaikean kauden itseni kanssa ja tarvitsin aikaa selvittääkseni asiat ja löytääkseni jälleen tasapainon. Ja ehkä myös oppiakseni tuntemaan itseni ja missä rajani menivät.

3. + 4. Katrín Davíðsdóttir, 24, ja Sara Sigmundsdóttir, 24

 

One more week. 💥💥💥 @CrossFitGames

Henkilön Katrín Tanja Davíðsdóttir (@katrintanja) jakama julkaisu

Katrín Davíðsdottir sai vuosina 2015 ja 2016 fittest woman on earth -tittelin.
 

I turned a new leaf in the beginning of the year. I made a decision to put everything else aside and focus solely on becoming the best athlete I could possibly become. This meant that I had to sacrifice, move out of my comfort zone and make big changes. I moved from my small hometown in the south-west of Iceland to Cookeville, Tennessee to train at Crossfit Mayhem (@crossfitmayhemfreedom) and work with Rich Froning (@richfroning) and his awesome team. Everything I do twenty four hours a day, seven days a week evolves around making progress as an athlete. Becoming better, faster and stronger. How I train, what I eat and how I sleep is all a part of a strategy that I follow 100%. It works and I love it. ————— This weekend was a big step for me and a big testament to all the hard work I´ve put in for let last few months. I felt great through the competition and I managed to do what I set out to do. Once the 6th WOD was done and I realised that I had won the competition the happiness I felt is something that cannot be described but what I feel the strongest is gratitude. I´d like to say thank you to everyone who has been there for me, trained me, trained with me, supported me, sponsored me, encouraged me and cheered me on. You guys know who you are and I hope that I made you all proud today. I´d also like to thank all my fans. I love your support and I love all the messages and comments I´ve been receiving for the last few days. There is no way that I can answer all of them but please keep them coming, they mean a lot to me and I read all of them. ————— Next up are the Games and I hope you guys are ready… BECAUSE I AM!!! 💪 #Crossfit #CentralRegionals #Nashville #Tennesee @niketraining #niketraining #justdoit #nike @mission6nutrition #OnAMission #Mission6 @FitAID #teamFitAID #FitAID #jaw #jawsome #jawgrips #jawambassador @jaw_global #Compexusa @compexusa #musclestim #CrossfitMayhem @gingerreykjavik #Harfaktory #CFSudurnes #Dismakeup #Bakland

Henkilön Sara Sigmundsdóttir (@sarasigmunds) jakama julkaisu

Sara Sigmundsdóttir on saanut urheilujätti Niken sponsorikseen.

Islantilaislähtöiset Katrín Davíðsdóttir ja Sara Sigmundsdóttir ovat crossfit-urheilijoita lajin kansainvälisellä huipulla. He ovat niittäneet menestystä muun muassa vuosittaisissa CrossFit Gameseissa, joissa kruunataan maailman ”fitein” nainen ja mies. 

5. Halle Berry, 50

Halle Berry on vuosien varrella nähty vaikka minkälaisissa muotiluomuksissa, joista tämä on maltillisemmasta päästä. Kuvat Halle Berrystä: Reuters

Näyttelijä Halle Berryä ihaileva lukija kuvailee näyttelijän olevan urheilullinen, hoikka ja naisellinen. Pitkään lyhyttukkaisena viihtynyt Berry on myös inspiroinut monta naista leikkaamaan lyhyet hiukset.

Halle Berry on tehnyt pitkän uran näyttelijänä, mutta ehkä kaikkein parhaiten hänet muistetaan yhä Bond-tyttönä vuosimallia 2002. Ei siis ihme, että Berry on monelle kroppaidoli. 

6. Satu Silvo, 55

Satu Silvo kuvattiin kissasukkahousuissa viime vuoden lopulla. Kuva: Sanoma-arkisto
Satu Silvo kuvattiin kissasukkahousuissa viime vuoden lopulla. Kuva: Sanoma-arkisto

Näyttelijä Satu Silvo on ehtinyt paljon muutakin kuin näytellä. Hän muun muassa pyörittää Helsingissä kasvisruokaravintolaa nimeltä Silvoplee. 

”Satu Silvo on upea nainen,” kehokyselyssä tiivistetään. 

7. Jennifer Lopez, 48

Jennifer Lopez on tuttu näky punaisilla matoilla. Kuva: Reuters
Jennifer Lopez on tuttu näky punaisilla matoilla. Kuva: Reuters
 

Stepping into my birthday week like... #Yassss #itsmybirthdaytoday #leosbelike #LEOs 📸: @lacarba

Henkilön Jennifer Lopez (@jlo) jakama julkaisu

JLo juhli 48. syntymäpäiväänsä heinäkuun lopussa.

Laulaja Jennifer Lopez tunnettiin paitsi hittikappaleistaan, myös muodokkaista lanteistaan jo kauan ennen nykyistä pyöreiden peppujen muotiintuloa. Muodista viis, JLo:n kauneus on kestävää sorttia. 

8. Hanna-Maria Seppälä, 32

Hanna-Maria Seppälä voitti uinnin maailmanmestaruuden Barcelonassa vuonna 2003. Kuva: Sanoma-arkisto
Hanna-Maria Seppälä voitti uinnin maailmanmestaruuden Barcelonassa vuonna 2003. Kuva: Sanoma-arkisto

Uimari Hanna-Maria Seppälä on jo päättänyt kilpauransa, jolla hän ehti muun muassa saavuttaa uinnin maailmanmestaruuden ensimmäisenä suomalaisena naisena. 

”Terve, sporttinen uimarin vahva vartalo, lihaksikkaat käsivarret. Hanna-Maria Seppälä,” eräs kehokyselyyn vastannut kuvailee ihannevartaloaan.

9. Jenni Haukio, 40

Jenni Haukion tehtäviin presidentin puolisona kuuluu erilaisissa tilaisuuksissa edustaminen. Kuvat Jenni Haukiosta: Sanoma-arkisto
Jenni Haukion tehtäviin presidentin puolisona kuuluu erilaisissa tilaisuuksissa edustaminen. Kuvat Jenni Haukiosta: Sanoma-arkisto

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun runoilija Jenni Haukiota kehutaan tyylikkyydestä. Viime aikoina presidentin perheeseen kohdistuva huomio on tosin kiinnittynyt elegantin Haukion sijaan presidenttiparin koomiseen Lennu-koiraan

Viehättyykö koira ihmisen hajusta, äänestä vai siitä, miltä tämä näyttää?

Oletko koskaan huomannut, että kun koira saapuu huoneeseen, joskus se käyttäytyy kuin tunnistaisi sinut ja tulee luoksesi? Toisinaan karvakuono taas vaikuttaa siltä kuin läsnäolosi ei voisi kiinnostaa pätkän vertaa, vaikka seisot ihan vieressä. Käytös saattaa vaihdella, vaikka koira tuntisi sinut.

Miksi ihanat karvaturrimme ignooraavat meidät joskus ja tulevat toiste luokse häntä vispaten?

Aistien tärkeysjärjestystä tutkittiin Japanissa

Psychology Today -lehdessä kirjoittava psykologi Stanley Coren kirjoittaa Open Journal of Animal Sciences -lehdessä julkaistusta, samaa aihetta koskevasta tutkimuksesta, joka toteutettiin Japanissa.

Tutkijat asettivat suuren huoneen perälle pienen kopin. Koiralle tuttu henkilö meni istumaan koppiin. Koppi mahdollisti sen, että kokeilijat pystyivät kontrolloimaan sitä, millaista ärsykettä koiralle annettiin kopissa olevasta henkilöstä.

Ensimmäisessä kokeessa koirat pystyivät ainoastaan näkemään ihmisen. Mistään ei lähtenyt ääntä, ja tutkijat käyttivät hajunhajotinta ja maskia, jotta koiran tarkka hajuaisti ei vainuaisi tuoksuja.

Toisessa kokeessa ainoa kuuluva ääni oli lehden rapina, kun kopissa oleva henkilö luki sanomalehteä ja puhui normaalilla äänellä. Koiraa estettiin näkemästä henkilöä.

Kolmannessa kokeessa koira ei nähnyt tai kuullut henkilöä, mutta tämän tuoksu kulkeutui sille asti, sillä kopissa olijan taakse laitettiin tuuletin.

Tutkijat kokeilivat myös sitä, että koiran oli mahdollista saada informaatiota kaikkien kolmen aistin avulla sekä niin, ettei se saanut aistimuksia mitään kautta.

Joka kokeessa koira vapautettiin huoneeseen kaukaa toiselta puolelta, missä henkilö istui. Jos koira huomasi henkilön, se sai pienen palkkion. Jos se ei huomannut tätä kahdessa minuutissa, koe päättyi. Jokainen koe videokuvattiin ja analysoitiin.

Kokeen tulos ei yllättänyt

Ei ole yllätys, että koirat lähestyivät kopin henkilöä eniten silloin, kun ne pystyivät aistimaan sen kolmella tapaa. Vähiten henkilö taas houkutti, kun mitään aistiärsykkeitä ei annettu.

Kolmen aistikanavan väliltä ei löytynyt kuin kolmen prosentin eroja siinä, milloin koira tunnisti ihmisen läheisyyden.

Näköaisti vei kuitenkin reilusti voiton siinä, mitä aistia käyttämällä koira tunnisti ihmisen nopeimmin. Hajuaisti toi kaikista hitaimman vastauksen. Kun koira pystyi käyttämään näköaistiaan, se heilutti enemmän häntäänsä ja vietti pidemmän aikaa kopin ympärillä kuin silloin, kun se sai kuuloärsykkeitä.

Hajuaisti näytti tuottevan suhteessa muihin kahteen heikkoja tuloksia.

Kaikki aistit tärkeitä

Tutkijat kuitenkin päättelivät testin tuloksista, että kaikki aistit ovat koiralle tärkeitä, mutta näköaisti kaikista tärkein.

Tutkimus myös osoitti, että koirat ovat visuaalisesti vastaanottavaisempia kuin niiden on ajateltu olevan.

Voidaan myös sanoa, että käsimerkit ja eleet ovat tehokkaampi keino kiinnittää koiran huomio kuin sille huutaminen.