Monella on käsipainot kotona, mutta moni ei jumppaa yhtä täyden palkintokaapin edessä kuin Rantasen Siiri. Kuva: Milka Alanen
Monella on käsipainot kotona, mutta moni ei jumppaa yhtä täyden palkintokaapin edessä kuin Rantasen Siiri. Kuva: Milka Alanen

– Mie meinasin elää viel muutaman vuoden, takavuosien huippuhiihtäjä Siiri Rantanen, 92, kertoo.

Mitäh? Suomi johdossa?! Sehän oli ihan ihmeellinen tieto. Siiri Rantanen johtaa. Suomi johtaa kilpailua! Nyt ei enää uskalla puhuakkaan! Onko meillä mahdollisuuksia kultaan?

Kultahan sieltä tuli, Suomen jättiyllätys. Vuosi oli 1952, talviolympialaiset pidettiin Italian Cortinassa, ja Siiri Rantanen oli naisten 3x5 kilometrin hiihtoviestin ankkurina.

Cortinan mitali lepää nykyään palkintovitriinissä Siiri Rantasen kotona Lahdessa. Tai yhdessä palkintovitriineistä: Siirin asunnossa ei sellaista seinää olekaan, jolla ei komeilisi pokaaleja, mitaleja tai kunniakirjoja. Kolmien olympialaisten jälkeen Siiri hiihti kilpaa vielä parikymmentä vuotta, joten muistoja riittää.

Arvokkain Siirin kolmesta olympiamitalista on ehkä juuri Cortinan kulta. Vitriinissä se erottuu kavereistaan sillä, että sen vihreä kotelo on muita nuhruisempi. Suksivalmistaja Järvinen pyysi mitalia Siiriltä lainaan ja palautti vasta vuosien päästä, kun Siiri vihjasi, että voisi sen joskus ottaa takaisinkin. 

– He halusivat näyttää, että heidän suksillaan sitä voitetaan vaikka olympialaisia!

Monenlaista keliä

92-vuotias Rantanen hiihtää edelleen. Tänä talvena hiihtokelit ovat vain olleet niin surkeat, että kilometrejä ei ole kertynyt kuin parikymmentä.

– Liian kapeathan nuo sukset nykyään on: ihan kuin tyhjän päällä olisi!

Perinteisillä puusuksilla oli latuun aika erilainen tuntuma kuin nykyisillä skineillä tai nanoilla. Vaikka Siiri on sitä mieltä, että 50-luvun huippuhiihdosta ei voi puhua samana päivänä kuin nykyisestä, on siinä yhteistäkin. Homma saattoi ennenkin ratketa huonoon voiteluun. 

Juuri ennen Cortinan kultaa ”Suomen tyttäret” olivat hiihtäneet henkilökohtaiset kisansa penkin alle. Siiri muistaa syynkin: yhdistetyn pojat olivat poikkeuksellisesti voidelleet naisten sukset. 

”Mie sanoin, että ei myö niin huonoja oltu, mut ku kaik män ohi alamäessä.”

Hiihtomaajoukkueen valmentajana oli entinen huippuhiihtäjä Veli Saarinen, jonka kommentti naisille oli Siirin mukaan ”Työ ootte niin huonoja”.

– Mie sanoin, että ei myö niin huonoja oltu, mut ku kaik män ohi alamäessä.

Seuraavan päivän viestiin Siiri voiteli sukset itse. Se meni sitten hyvin. Arvostusta olisi voinut tulla enemmänkin. 

– Nyt kyllä kiitellään, mutta ei silloin keitetty edes kunnon mitalikahveja!

Siiri kuntoilee edelleen, terveyden takia. Nuorempana hän ei paljon ehtinyt jumpata, mutta nykyään hän ottaa välillä esiin käsipainot ja tekee vartalonkiertoja: ne auttavat tasapainon säilyttämisessä. Päivittäisessä ohjelmassa on kävelylenkki.

– Terveyden takia: mie meinasin elää viel muutaman vuoden. Ainut on, että henki meinaa loppua, jos kävelee liian kovaa. Kyllä se opettaa kävelemään hiljaa.

Äiteen synty

Siiri seuraa yhä huippuhiihtoa aktiivisesti.

– Niillä on vauhtia nykyään. On perinteistä, vapaata ja mitä kaikkea pyllylleen menoa… Siiri miettii.

MM-ladulla oli tänäkin talvena monta yllätystä. Anne Kyllönen ei pärjännyt, vaikka hänellä olisi Siirin mielestä aivan huippuhiihtäjän kroppa ja luonteenlaatu. Toinen yllätys oli se, että Matti Heikkinen voitti viidenkympin hiihdon, vaikka hän on pieni ja hento. 

”Olin vähän sellainen poikatyttö, aina liikkeessä.”

Lapsena Siiri hiihti vanhemman veljensä kanssa kilpaa ja ehti aina ensimmäisenä mäen päälle.

– Olin vähän sellainen poikatyttö, aina liikkeessä. Silloinhan kaikki hiihtivät, nyt ne juoksevat pallon perässä. Minä olen käynyt aina yksinäni lenkillä – joukkuelajit eivät niin kiinnostaneet.

Ensimmäisen lapsensa Siiri sai parikymppisenä. Se ei paljoa haitannut.

– Ei hiihto Siiriltä loppunu – ei kukaa sanonu, että pitäis lopettaa, ei mieskään. Sen se sanoi, että tehdään toinen laps kaveriks ja se tehtiin.

Sen verran poikkeuksellista äiti maajoukkuehiihtäjänä oli, että joukkuetoverit alkoivat kutsua Siiriä Äiteeksi.

– Eihän tuo oo Aino-Kaisa Saarisenkaan tahtia hillinnyt!

”Pittää mennä vaan, ei saa jäädä istumaan.”

”Tehkää mitä teette”

Nyt kypsässä iässä Siirillä on aikaa vaikka löhötä ja katsella telkkaria. Nuorempana Siiri ei juuri lepäillyt: hän teki työuransa Askon ja Iskun huonekalutehtailla verhoilijana ja lenkkeili kotiin. Töiden jälkeen odottivat kotityöt. 

– Pyykkikin kun pestiin käsin, niin ei ollut paljon vapaata aikaa. Mutta liikkumiseen löytyy aikaa, kun on halua. Pittää mennä vaan, ei saa jäädä istumaan. Naapureiden välitkin piti juosta. 

Valmennuspuoli oli tuolloin heikonlaista: miehillä sitä oli, naisilla ei.

– Kerran kysyin Veli Saariselta, että olisko vinkkiä kevätharjoitteluun. Se sanoi, että tehkää mitä teette.

Törkeää seksismiä ja kamala vääryys, sanoo nykynainen. Siiri toteaa, että ei se silloin tuntunut epäreilulta.

– Siihen tottui, mitä sai, hän nauraa. 

Se tuntui kuitenkin epäreilulta, että Siiri pudotettiin maajoukkueesta 38-vuotiaana. Nuoremmille haluttiin antaa tilaa. Mikäpä siinä, mutta:

– Mie voitin ne senkin jälkeen aina kisoissa, Siiri sanoo.

1960-luvulta lähtien Siiri harrasti pitkiä hiihtomatkoja ja lenkkeilyä, ja voitti viisikymppisenä vielä Finlandia-hiihdon. Nuoremmista hiihtäjistä Marjatta Kajosmaa pyysi Siiriltä valmennusapua.

– Ja valmensinkin! Sanoin Marjatalle, että juokse perässä; jos pysyt, pääset olympialaisiin. Hän oli tehnyt pitkiä lenkkejä jonkun miehen kanssa. Minä sanoin, että piruako sie pitkiä lenkkejä teet, kun naisilla on lyhyet matkat.

Siirin valmennusmetodi osoittautui toimivaksi: Kajosmaa pääsi olympialaisiin ja hiihti Sapporon olympiakisoissa hopeaa ja pronssia.

– Sitten hänetkin laitettiin maajoukkueesta pois, kun tuli liian vanhaksi.

Ysikymppisen vinkkelistä ajatus ”liian vanhasta” nelikymppisestä saattaa vähän naurattaa. 

TOP 3 - teräsmummon salaisuus

  1. Käyn joka päivä kävelylenkillä. Ainut on, että henki meinaa loppua, jos kävelen liian kovaa. Se se opettaa kävelemään hiljaa.
  2. Nuorempana en jumpannut mutta nykyään otan välillä käsipainot. Niiden kanssa voi tehdä vartalokiertoja, jotka ovat hyviä tasapainolle.
  3. Ryhtini on yhä hyvä, vaikka selän kanssa on ollutkin välillä ongelmia. Pari vuotta sitten siellä oli nikama nikamaa vasten, mutta kun luotti vaan, se parani ilman leikkausta.

 

Siiri Rantanen

Hiihtäjä syntyi 14.12.1924 Tohmajärvellä, asuu nykyään Lahdessa.

Toi maastohiihdon mitaleita kolmista olympialaisista (1952, 1958, 1962).

Voitti Suomen mestaruudet 60-luvun alussa myös maastojuoksussa ja maantiepyöräilyssä ja oli Finlandia-hiihdon nopein nainen 52-vuotiaana vuonna 1977.

Ilmastointiteippi eli jesari on tehnyt ihmeitä jo 75 vuotta.

Onko mitään, mitä ei voisi ilmastointiteipillä, eli tuttavallisemmin jesarilla, korjata? Tuskin! Vielä paremman jesarista tekee sen tarina siitä, miten teippi sai alkunsa.

Veteranscribe's Blog -sivusto kertoo, että teippi kehitettiin 1940-luvulla toisen maailmansodan aikaan Yhdysvalloissa, koska ammuslaatikoihin tarvittiin vedenkestävää sulkijaa.

Mutta ihan kuka tahansa ideaa superkestävästä teipistä ei saanut, vaan kahden lapsen äiti Vesta Stoudt, jonka molemmat pojat olivat sodassa rintamalla.

Kuten monet muutkin naiset, Stoudt auttoi sodassa sen mitä pystyi kotoa käsin. Stoudt oli mukana pakkaamassa ammuslaatikoita, mutta huomasi pian, että teippi ja vaha, joita laatikkojen sulkemiseen käytettiin, olivat liian heikkoja pitämään laatikot koossa ja kuivana.

Idea teipistä ei saanut aluksi lämmintä vastaanottoa, jolloin Stoudt otti kirjeitse yhteyttä itse presidentti Rooseveltiin.

Silloin hän keksi ratkaisun: laatikot kannattaisi sulkea vahvalla, kankaisella ja vedenkestävällä teipillä. Idea ei saanut aluksi lämmintä vastaanottoa, jolloin Stoudt otti kirjeitse yhteyttä itse presidentti Rooseveltiin ja kertoi, kuinka tärkeää hyvän teipin käyttäminen todella on.

Kirje pääsi kuin pääsikin oikeiden ihmisten käsiin, ja kirurgisia sidosteippejä tekevää yhtiötä pyydettiin vuonna 1942 valmistamaan vahvaa teippiä myös armeijan käyttöön.

Teipin nimeksi tuli englanniksi Duck Tape, eli ankkateippi, kahdesta syystä. Ensinnäkin teippi on vedenkestävää, kuten ankatkin. Lisäksi teippi tehtiin puuvillakankaasta, jonka englanninkielinen nimi on cotton duck fabric, eli vapaasti käännettynä puuvilla-ankkakangas. Suomessa sama teippi tunnetaan ilmaistointiteippinä, ja kaiken korjaavan ominaisuutensa ansiosta sitä on tuttavallisemmin alettu kutsua ”jeesusteipiksi” eli jesariksi.

Jesarin käyttö ei kuitenkaan rajoitu vain korjaamiseen: nykyään siitä myös tehdään mitä monipuolisempia asioita, kuten lompakoita, riippumattoja ja sandaaleja. Ja kyllä muuten kestää!

Sporttisuutta, muotoja ja itsevarmuutta, niistä on suomalaisnaisten unelmakroppa tehty. 

Kysyimme hiljattain, millainen on suomalaisten naisten ihannevartalo ja -ulkonäkö. Vastauksia tuli laidasta laitaan, ja moni havainnollisti ihannettaan mainitsemalla jonkun oikean ihmisen – tai ainakin fiktiivisen hahmon, sillä myös Elovena-tyttö ja Wonder Woman mainittiin. Jo edesmenneistä kroppaidoleista eniten huomiota sai, ei kovin yllättäen, Marilyn Monroe.

Koska ihminen on aina paljon muutakin kuin ulkonäkönsä, moni kehoidolin maininnut kertoi itse asiassa ihailevansa tyyppiä kokonaisuutena. Esimerkiksi prinsessa Victoria keräsi kehuja niin olemuksensa kuin tekojensa puolesta. Olemus sitä paitsi on muutakin kuin ulkonäkö: vaikkapa eleganssia ja tyyliä, jotka mainittiin Jenni Haukion kohdalla.

Lukijoiden ihailemat naiset osoittavat, että kauneus ei ole vain parikymppisten nuorten naisten juttu. Tässä jutussa mainittujen kaunotarten keski-ikä nimittäin lähenee 40 ikävuotta. 

Nämä 9 naista mainittiin ihaillen:

1. Ashley Graham, 29

Ashley Graham on yksi tämän hetken kysytyimmistä malleista. Kuva: Reuters
 

👙👙👙#nationalbikiniday 👙👙👙

Henkilön A S H L E Y G R A H A M (@theashleygraham) jakama julkaisu

Yhdysvaltalaismalli Ashley Grahamin ura lähti todelliseen lentoon, kun hänet kuvattiin vuonna 2016 Sports Illustrated -lehden uimapukunumeron kanteen ensimmäisenä pluskokoisena mallina. Viime vuonna julkaistiin myös Grahamin näköinen Barbie-nukke, jonka vartaloon tosin ei Grahamin toiveista huolimatta saatu selluliittia. 

2. Prinsessa Victoria, 40

Kruununprinsessa Victoria juhli heinäkuussa 40-vuotissyntymäpäiviään. Kuvat Victoriasta: Reuters
Kruununprinsessa Victoria juhli heinäkuussa 40-vuotissyntymäpäiviään. Kuvat Victoriasta: Reuters

”Ihailen ja olen aina ihaillut kruunuprinsessa Victoriaa. Niin ulkoisen olemuksen kuin hänen toimiensa perusteella. Hän on mielestäni näyttävä ja hyvinvoiva nainen,” Me Naisten kehokyselyyn vastannut lukija kertoo.

Kruununprinsessan oma kehosuhde ei aina ole ollut helppo. Tuoreessa dokumentissa hän kertoo ennen vuosituhannen vaihdetta sairastamastaan syömishäiriöstä:

– Kävin läpi vaikean kauden itseni kanssa ja tarvitsin aikaa selvittääkseni asiat ja löytääkseni jälleen tasapainon. Ja ehkä myös oppiakseni tuntemaan itseni ja missä rajani menivät.

3. + 4. Katrín Davíðsdóttir, 24, ja Sara Sigmundsdóttir, 24

 

One more week. 💥💥💥 @CrossFitGames

Henkilön Katrín Tanja Davíðsdóttir (@katrintanja) jakama julkaisu

Katrín Davíðsdottir sai vuosina 2015 ja 2016 fittest woman on earth -tittelin.
 

I turned a new leaf in the beginning of the year. I made a decision to put everything else aside and focus solely on becoming the best athlete I could possibly become. This meant that I had to sacrifice, move out of my comfort zone and make big changes. I moved from my small hometown in the south-west of Iceland to Cookeville, Tennessee to train at Crossfit Mayhem (@crossfitmayhemfreedom) and work with Rich Froning (@richfroning) and his awesome team. Everything I do twenty four hours a day, seven days a week evolves around making progress as an athlete. Becoming better, faster and stronger. How I train, what I eat and how I sleep is all a part of a strategy that I follow 100%. It works and I love it. ————— This weekend was a big step for me and a big testament to all the hard work I´ve put in for let last few months. I felt great through the competition and I managed to do what I set out to do. Once the 6th WOD was done and I realised that I had won the competition the happiness I felt is something that cannot be described but what I feel the strongest is gratitude. I´d like to say thank you to everyone who has been there for me, trained me, trained with me, supported me, sponsored me, encouraged me and cheered me on. You guys know who you are and I hope that I made you all proud today. I´d also like to thank all my fans. I love your support and I love all the messages and comments I´ve been receiving for the last few days. There is no way that I can answer all of them but please keep them coming, they mean a lot to me and I read all of them. ————— Next up are the Games and I hope you guys are ready… BECAUSE I AM!!! 💪 #Crossfit #CentralRegionals #Nashville #Tennesee @niketraining #niketraining #justdoit #nike @mission6nutrition #OnAMission #Mission6 @FitAID #teamFitAID #FitAID #jaw #jawsome #jawgrips #jawambassador @jaw_global #Compexusa @compexusa #musclestim #CrossfitMayhem @gingerreykjavik #Harfaktory #CFSudurnes #Dismakeup #Bakland

Henkilön Sara Sigmundsdóttir (@sarasigmunds) jakama julkaisu

Sara Sigmundsdóttir on saanut urheilujätti Niken sponsorikseen.

Islantilaislähtöiset Katrín Davíðsdóttir ja Sara Sigmundsdóttir ovat crossfit-urheilijoita lajin kansainvälisellä huipulla. He ovat niittäneet menestystä muun muassa vuosittaisissa CrossFit Gameseissa, joissa kruunataan maailman ”fitein” nainen ja mies. 

5. Halle Berry, 50

Halle Berry on vuosien varrella nähty vaikka minkälaisissa muotiluomuksissa, joista tämä on maltillisemmasta päästä. Kuvat Halle Berrystä: Reuters

Näyttelijä Halle Berryä ihaileva lukija kuvailee näyttelijän olevan urheilullinen, hoikka ja naisellinen. Pitkään lyhyttukkaisena viihtynyt Berry on myös inspiroinut monta naista leikkaamaan lyhyet hiukset.

Halle Berry on tehnyt pitkän uran näyttelijänä, mutta ehkä kaikkein parhaiten hänet muistetaan yhä Bond-tyttönä vuosimallia 2002. Ei siis ihme, että Berry on monelle kroppaidoli. 

6. Satu Silvo, 55

Satu Silvo kuvattiin kissasukkahousuissa viime vuoden lopulla. Kuva: Sanoma-arkisto
Satu Silvo kuvattiin kissasukkahousuissa viime vuoden lopulla. Kuva: Sanoma-arkisto

Näyttelijä Satu Silvo on ehtinyt paljon muutakin kuin näytellä. Hän muun muassa pyörittää Helsingissä kasvisruokaravintolaa nimeltä Silvoplee. 

”Satu Silvo on upea nainen,” kehokyselyssä tiivistetään. 

7. Jennifer Lopez, 48

Jennifer Lopez on tuttu näky punaisilla matoilla. Kuva: Reuters
Jennifer Lopez on tuttu näky punaisilla matoilla. Kuva: Reuters
 

Stepping into my birthday week like... #Yassss #itsmybirthdaytoday #leosbelike #LEOs 📸: @lacarba

Henkilön Jennifer Lopez (@jlo) jakama julkaisu

JLo juhli 48. syntymäpäiväänsä heinäkuun lopussa.

Laulaja Jennifer Lopez tunnettiin paitsi hittikappaleistaan, myös muodokkaista lanteistaan jo kauan ennen nykyistä pyöreiden peppujen muotiintuloa. Muodista viis, JLo:n kauneus on kestävää sorttia. 

8. Hanna-Maria Seppälä, 32

Hanna-Maria Seppälä voitti uinnin maailmanmestaruuden Barcelonassa vuonna 2003. Kuva: Sanoma-arkisto
Hanna-Maria Seppälä voitti uinnin maailmanmestaruuden Barcelonassa vuonna 2003. Kuva: Sanoma-arkisto

Uimari Hanna-Maria Seppälä on jo päättänyt kilpauransa, jolla hän ehti muun muassa saavuttaa uinnin maailmanmestaruuden ensimmäisenä suomalaisena naisena. 

”Terve, sporttinen uimarin vahva vartalo, lihaksikkaat käsivarret. Hanna-Maria Seppälä,” eräs kehokyselyyn vastannut kuvailee ihannevartaloaan.

9. Jenni Haukio, 40

Jenni Haukion tehtäviin presidentin puolisona kuuluu erilaisissa tilaisuuksissa edustaminen. Kuvat Jenni Haukiosta: Sanoma-arkisto
Jenni Haukion tehtäviin presidentin puolisona kuuluu erilaisissa tilaisuuksissa edustaminen. Kuvat Jenni Haukiosta: Sanoma-arkisto

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun runoilija Jenni Haukiota kehutaan tyylikkyydestä. Viime aikoina presidentin perheeseen kohdistuva huomio on tosin kiinnittynyt elegantin Haukion sijaan presidenttiparin koomiseen Lennu-koiraan