Tutkimuksen mukaan yli 70-vuotiaat ovat tyytyväisimpiä vartaloonsa. Kuva: Shutterstock
Tutkimuksen mukaan yli 70-vuotiaat ovat tyytyväisimpiä vartaloonsa. Kuva: Shutterstock

Parikymppinen on elämäänsä tyytyväisin, noin seitsemänkymppinen myös vartaloonsa. Tiede on myös selvittänyt, missä iässä kannattaa sitoutua parisuhteeseen.

Minkä ikäisenä on paras aika pariutua? Entä milloin on hyvä ikä juosta maratoni tai kuinka vanhana tienaa töissä eniten?

Business Insider kokosi yhteen tutkimuksia siitä, minkä ikäisenä on parhaimmillaan eri asioissa. Luvut ovat tutkijoiden selvittämiä keskiarvoja, joten ne antavat elämänkulusta vain pääpiirteistä osviittaa.

Uuden kielen opettelu on helpointa 7–8 vuotiaana

Tästä asiasta vielä kiistellään, mutta yleisin käsitys on, että uuden kielen opettelu on helpointa nuorena ennen murrosikää

Aivot ovat tehokkaimmillaan 18-vuotiaana

Tutkijat ovat mitanneet aivojen suorituskykyä numerotestin avulla, jossa numerot vastaavat tiettyjä merkkejä. Viime vuonna julkaistussa tutkimuksessa kävi ilmi, että tästä aivojen tehokkuutta mittaavasta testistä selvisivät parhaiten 18-vuotiaat.

Nimien painaminen mieleen onnistuu parhaiten 22-vuotiaana

Liisa vai Tea? Mikä ihme se nyt olikaan?

Nimien muistaminen voi tuntua välillä mahdottomalta. Vuonna 2010 julkaistun tutkimuksen mukaan parhaiten nimet jäävät mieleen noin 22-vuotiaana. 

Miehet viehättyvät eniten 22-vuotiaista naisista

Näin se nyt on, jos on tähän analyysiin uskominen. Deittisivusto OkCupid kysyi käyttäjiltään kysymyksiä rakkaudesta, deittailusta ja ihmissuhteista. Analyysissa meihet pitivät rapiat parikymppisiä naisia kaikkein viehättävimpinä. Tulos ei juuri muuttunut, kun miehet vanhenivat.

Parikymppiset naiset sen sijaan viehättyivät analyysin mukaan eniten pari kolme vuotta vanhemmista miehistä. Kolmekymppisiä naisia kiinnostivat eniten itseä hieman nuoremmat miehet.

Toisaalta on huomattava, että analyysin tulos perustuu vain kyseisen deittisivuston käyttäjiin. Jos yleistyksiä haluaa oikeasti tehdä, pitäisi vastaajia olla enemmän ja heidän taustansa monipuolisemmat.

Elämäntyytyväisyys on huipussaan 23-vuotiaana

Kun kaikki tekijät otetaan huomioon, ovat saksalaistutkimuksen mukaan 23-vuotiaat tyytyväisimpiä elämäänsä. Tutkimuksessa oli mukana 23 000 henkilöä.

Mutta hei! Peli ei ole kuitenkaan vielä menetty. Jatka vain lukemista. 

Lihakset ovat vahvimmillaan 25-vuotiaana

Lihasvoima saavuttaa huippunsa 25-vuotiaana ja pysyy lähes yhtä hyvänä jopa 10–15 vuotta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että lihasten voimaan pystyy vaikuttamaan myös urheilemalla.

26-vuotiaana kannattaa asettua aloilleen

37 prosentin säännön mukaan ihminen on tavannut 26-vuotiaana jo niin monia tyyppejä, että on sopiva aika luoda pysyvä parisuhde. Lisäksi tuoreen tutkimuksen mukaan avioeroja tapahtuu vähiten, kun liitto on solmittu 28–32-vuotiaana.

Paras ikä juosta maratoni on 28

Maratonin juokseminen vain reilussa parissa tunnissa onnistuu todennäköisemmin vähän alle kolmekymppisenä. Tämä todettiin 50 vuotta kestäneessä maratoonareita tutkineessa selvityksessä.

Luut ovat vahvimmillaan 30-vuotiaana

Kun mittarissa on 30 vuotta, ovat luut kestävimmillään. Kun pitää huolta D-vitamiinin ja kalsiumin saannista, voi vaikuttaa niiden kuntoon myöhemmällä iällä. 

Uudet kasvot muistaa parhaiten 31-vuotiaana

Tutkimuksen mukaan kasvomuisti on parhaimmillaan reilu kolmekymppisenä. Nimimuisti on tosin jo heikentynyt parikymppisestä, mutta on tästäkin jotain hyötyä. Tuntomerkit kertomalla pääsee jo asiassaan eteenpäin.

Nainen tienaa eniten 39-vuotiaana

Yhdysvalloissa tehdyn tutkimusten mukaan naisten palkat alkavat nousta hitaasti kolmenkympin jälkeen ja saavuttavat huippunsa 39-vuotiaana. Miesten palkat sen sijaan ovat toisen tutkimuksen mukaan korkeimmillaan 48-vuotiaana.

Suomalaisnaisilla palkka on valtion ja kunnan hommissa suurimmillaan ennen 50-vuotispäivää. Yksityisellä sektorilla sekä miehet että naiset tienaavat parhaiten 40–44-vuotiaana.

Nobel-palkinnon voittaa todennäköisemmin nelikymppisenä

Nobel-voittoon johtanut tutkimus on tehty todennäköisemmin 40-vuotiaana. Ja vaikka Nobeliin asti ei saavutuksillaan yltäisi, on saman tutkimuksen mukaan nelikymppisten kieppeillä se aika, jolloin ylipäätään niitetään menestystä.

Tunteita tulkitaan parhaiten 40–50-vuotiaana

Tutkimuksessa 40–50-vuotiaan osasivat tulkita toisten tunteita parhaiten vain katseen perusteella. Tutkittaville näytettiin valokuvia vain ihmisten silmistä ja tehtävänä oli kertoa, miltä kuvan henkilöistä tuntui.

Matemaattiset taidot ovat huipussaan viisikymppisenä

Viisikymppisellä on kulunut usein jo tovi koulunpenkillä istumisesta, mutta silti mateemaattinen lahjakkuus ei katoa – päinvastoin. Tutkimuksen mukaan 50-vuotiaat osasivat parhaiten vastata matemaattisiin kysymyksiin.

69-vuotiaana elämäntyytyväisyys jälleen korkealla

Kun yksi onnellisuuspiikki on eletty 23-vuotiaana, seuraava nousu onnellisuudessa on saman saksalaistutkimuksen mukaan 69-vuotiailla. On myös kiinnostavaa, että 55-vuotiaat arvelivat tyytyväisyyden elämään vähenevän seuraavan viiden vuoden aikana. Yllärionnea siis!

Sanavarasto on monipuolisimmillaan kuudenkympin ja seitsemänkympin vaihteessa

Kielellinen osaaminen jatkaa karttumistaan kauan. Kuudenkympin loppupuolella ja seitsemänkympin alussa ihminen pärjää parhaiten sanastotesteissä.

Yli 70-vuotiaana on tyytyväisin vartaloonsa

Yhdysvaltalaisen mielipidetutkimuksen mukaan sekä miehet että naiset ovat tyytyväisimmillään vartaloonsa noin 70-vuotiaana. Kyselyn 75-vuotiaista naisista 75 prosenttia sanoi aina olevansa tyytyväinen olomuotoonsa. 

Henkinen hyvinvointi huipussaan 82-vuotiaana

Yhdysvaltalaisessa tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa 82–85-vuotiaat olivat tyytyväisempiä henkiseen hyvinvointiinsa. Kun tutkittavien piti antaa arvosana elämällensä yhdestä kymmeneen, 82–85-vuotiaat antoivat koko joukon korkeimman arvosanan eli seitsemän. 

Lue myös: Viisaita sanoja meille kaikille: vanhukset kertovat, mitä sanoisivat nuoremmalle itselleen

Vierailija

Iällä on sittenkin merkitystä – tiede kertoo, missä iässä olet parhaimmillasi eri asioissa

En tiedä mistä nämä tutkimukset oikein tulevat. Monet nuoret ovat vielä epävarmoja itsensä suhteen, toisilla oppimishalu herää vasta reilusti parinkympin jälkeen tai aikuisena. Yli kuusikymppisillä voi alkaa olemaan muistihäiriöitä ja -sairautta. Henkinen hyvinvointi voi olla heikentynyt vanhuksenakin todella paljon, kun on sitä yksinäisyyttä, kipuja, sairauksia ja ehkä kuoleman pelkoakin.
Lue kommentti

Uuden tutkimuksen mukaan suklaanhimosta kuukautisten alla voikin syyttää yhteiskuntaa eikä biologiaa.

Iskeekö sinullekin hirveä suklaanhimo, kun se aika kuukaudesta lähestyy? Et ole ainoa, sillä jopa puolet amerikkalaisnaisista kokee samoin, kertoo uusi tutkimus.

Tutkijat ovat olettaneet, että hormonaaliset vaihtelut tai ravitsemukselliset puutteet voisivat olla syynä tähän. Uusi tutkimus kuitenkin viittaa siihen, että kuukautisiin liittyvää suklaanhimoa säätelevät ennemmin kulttuuriset normit kuin kehon toiminnot, Health.com kirjoittaa.

Tutkimuksessa verrattiin 275 naisen kyselyvastauksia suklaanhimosta, kulttuurista ja kuukautisia edeltävistä oireista (PMS). Naiset opiskelivat Albanyn yliopistossa New Yorkissa. Tutkittavat olivat kotoisin yli 25 eri maasta ja tulivat erilaisista taustoista. Tutkijat halusivat mukaan myös osallistujia, 1) jotka olivat syntyneet Yhdysvaltojen ulkopuolella, 2) joiden vanhemmat olivat syntyneet Yhdysvaltojen ulkopuolella, 3) jotka olivat asuneet muissa maissa tai 4) puhuivat varttuessaan pääosin muuta kieltä kuin englantia.

Näin naiset vastasivat

Tutkimuksen merkittävä löydös oli se, että harva Yhdysvaltojen ulkopuolella syntynyt nainen uskoi kuukautiskiertonsa vaikuttavan suklaanhimoon, kun taas amerikkalaissyntyisillä tutkittavilla asia oli päinvastoin.

41 prosenttia amerikkalaissyntyisistä naisista, jotka kasvoivat puhuen toista kieltä, ja 33 prosenttia Yhdysvalloissa syntyneistä, englantia puhuvista naisista ilmoittivat, että he olivat kokeneet suklaanhimoa tiettyyn aikaan kuukautiskiertoaan. Vain 17 prosenttia muissa maissa syntyneistä naisista raportoi samaa.

Himot yleisiä Pohjois-Amerikassa

Tutkimuksessa psykologian apuprofessorina toiminut Julia Hormes sanoi, että himot tai ainakin niiden tietyt elementit saattavat olla ominaisia vain pohjoisamerikkalaisille.

Tämä ei ole ensimmäinen tutkimus, joka viittaa siihen, että PMS-oireisiin kuuluvat ruokahimot ovat tietynlaisen elämäntyylin ja kulttuurin tuotetta. Aikaisempi tutkimus on osoittanut, että vain 28 prosenttia espanjalaisista naisista himoitsee suklaata kuukautisten alla. Vain kuusi prosenttia egyptiläisistä naisista puolestaan kaipaa suklaata ylipäätään.

Hormesin mukaan kaikkissa kielissä  ei edes ole olemassa himo-sanaa.

Tutkimustulosten perusteella suklaanhimot ovat naisten päässä – eivätkä ne ole millään tavalla sidonnaisia kehon biologisiin toimintoihin, Hormes sanoo.

Vuonna 2014 Hormesin tutkimus osoitti, että myös raskaudenaikaiset himot ovat pitkälti kulttuurillinen juttu.

Himoan kelvollista suomen kieltä

Himoatko sinäkin suklaata ennen kuukautisia? Perustelu ”hormoneista se vain johtuu” onkin valetta

Himoatko on samanlaista pissiskieltä kuin edukas. Sellaiset toimittajat, joita on koulussa kiinnostanut enemmän meiccaus, seuccaus, oman perseen tutkiminen peilistä ja selfieiden julkaiseminen siitä eli omasta fiksuimmasta kohdastaan (siis perseestä), voivat kirjoittaa "minä himoan suklaata" sen sijaan että käyttäisivät suomen kieltä persun sijaan ja kirjoittaisivat "minä himoitsen suklaata". Jos "toimittaja" kirjoittaa "himoan", hän todellisuudessa himoitsee ja edustaa älyllistä laiskuutta jos...
Lue kommentti

Nuoruuden loppumisen merkit eivät tule vain iän mukana.

Opiskelijabileet ja koko viikkotolkulla kestävät kesälomat alkavat tuntua kaukaisilta muistoilta, ja silloin sen tajuaa: ehkä en olekaan enää nuori. Vaikka virallisesti nuoruuden nähdään loppuvan noin 21–24-vuotiaana, vaikuttaa aikuistumiseen monet muut asiat kuin vain ikä.

Tulivatpa vastaan sitten velvollisuudet, omistusasunto tai lapset, nuoruus loppuu aikanaan – tai no, joidenkin kohdalla ei sitten millään.

Me kysyimme naisilta, mihin nuoruuden päättyminen heidän mielestään kiteytyy. Kas tässä vastaukset:

Nuoruus loppuu, kun bileinto hiipuu

1. ”Silloin, kun muistaa juoda baarissa vesilasin jokaisen drinkin välissä.”

2. ”Silloin, kun lämmin punaviini festareilla ei enää uppoa.”

3. ”Olisikohan nuoruus loppunut sinä päivänä, kun ensimmäisen kerran valittaa jollekin, että ei viitsi avata nyt viinipulloa perjantaina, kun kuitenkin juo vaan lasillisen ja nukahtaa – ja loppu jää juomatta.”

4. ”Kun ensimmäisen kerran tulee kahden päivän krapula.”

5. ”Kun ystäviä kiinnostaa enemmän sunnuntaiaamun juoksutreenit kuin pilkkuun asti venähtänyt lauantai-ilta. Eli kun on mahdotonta saada seuraa tanssilattialle.”

6. ”Kun kukaan ei enää kysy Whatsappissa tai Facebook-tsätissä, jakaisiko joku skumppapullon etkoilla.”

Nuoruus loppuu, kun vastuu lisääntyy

7. ”Kun ottaa vastuuta muistakin kuin itsestään. Ei tarvitse olla edes omia lapsia, vaan riittää, jos on vaikka oma yritys tai tekee esimiestyötä.”

8. ”Kun saa ekan vakkarityöpaikan ja kun on pakko asettua johonkin, ehkä ostaa asuntokin. Silloin kun on todella sidottu arkeen.”

9. ”Mielestäni nuoruus loppuu, kun tulee äidiksi tai isäksi.”

10. ”Nuoruuden loppumiseen antaa viitteitä se, kun on todella pysyttävä aikatauluissa eikä voi päättää niistä itse esimerkiksi töiden ja perheen takia. Kyllä yliopistossakin pystyy vielä helposti nukkumaan arkena iltapäivään asti ja skippaamaan luentoja, jos ei jaksa mennä.”

Nuoruus loppuu, kun huomaa kypsyneensä sekä fyysisesti että henkisesti

11. ”Vaikka olenkin edelleen nuori, koin nuoruusvuosien loppuvan siinä vaiheessa, kun pystyin avoimesti paljastamaan salaisuuksiani ja nuoruuden toilailuja äidille. Huomasin kasvaneeni, kun juttujen kertominen ei enää nolottanut.”

12. ”Silloin, kun ei pysty enää yöpymään teltassa festareilla.”

13. ”Se päivä, kun tajuaa, että tänä vuonna ei ole enää järkeä täyttää yhteishakupapereita.”

14. ”Kun teini-ikäisenä paikatut hampaat alkavat halkeilla.”

15. ”Silloin kun ei enää muista, milloin olisi viimeksi valvonut auringonnousuun saakka.”

Suomalainen unitutkija Olli Polo väittää Helsingin Sanomissa, että pitkäaikainen väsymys on jo epidemia.

Unitutkija, fysiologian dosentti Olli Polo on tutkinut ja hoitanut uransa viimeiset kymmenen vuotta kroonista väsymysoireyhtymää. Hänen mielestään väsymyksestä on syntynyt jo yhteiskunnallinen epidemia, joka näkyy erityisesti lapsissa ja nuorissa.

– Koskaan aiemmin urallani en muista, että olisin joutunut kirjoittamaan näin paljon lausuntoja lapsille ja nuorille, että heillä on niin vaikea-asteinen väsymys, että se haittaa aivotoimintaa ja sen takia tarvitaan lyhennettyä koulupäivää tai kotiopetusta, Polo kertoo Helsingin Sanomille.

Polo sanoo, että pitkäaikainen ja toimintakykyä heikentävä väsymys alkaa olla kansansairauden luokkaa.

– Noin kolmasosa väestöstä kärsii siitä. Kroonista väsymysoireyhtymää Suomessa sairastaa ainakin 50 000 ihmistä, mutta sekin on vain jäävuoren huippu.

”Kroonista väsymysoireyhtymää Suomessa sairastaa ainakin 50 000 ihmistä, mutta sekin on vain jäävuoren huippu.”

HS:n mukaan Polo on hoitanut väsymysoireyhtymäpotilaita klinikallaan kokeellisin hoitomenetelmin, jotka ovat synnyttäneet muissa lääkäreissä vastustusta ja johtaneet Valviran varoitukseen. Unitutkijan itsensä mielestä väsymystä ei haluta myöntää kansanterveydellisenä ilmiönä, koska sen pelätään lisäävän terveydenhuollon kustannuksia.

Kilpirauhasen vajaatoimintaa?

Krooninen väsymysoireyhtymä on tila, jossa keskeisenä oireena on yli kuusi kuukautta jatkunut väsymys ja potilaan toimintakyky on merkittävästi heikentynyt, kertoo Duodecim.

Ennen kuin kirjoitat hakukenttään ”krooninen väsymysoireyhtymä”, kannattaa pysähtyä ja miettiä!

Krooninen väsymysoireyhtymä ei ole todellakaan ainoa asia, joka aiheuttaa väsymyksen tunnetta. Voimattomuutta saattaa aiheuttaa esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta, raudan puute tai stressaava elämäntilanne.

Linkin korjaus 21.24: Duodecim-linkki on vaihdettu uudempaan artikkeliin.

Markus Jansson

Unitutkija väsymysepidemiasta HS:lle: ”Kroonista väsymysoireyhtymää Suomessa sairastaa ainakin 50 000 ihmistä”

Teillä on VANHA JA VÄÄRÄ LINKKI DUODECIMIN JUTTUUN!!! Uusi artikkeli Kroonisesta väsymysoireyhtymästä on tämä: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01194 Kyse on somaattisesta, neuroimmunologisesta dysautomiaa aiheuttavast aineenvaihduntasairaudesta, jonka uusi nimi on Systeeminen Rasitusintoleranssisairaus (SEID). Sillä ei ole mitään tekemistä minkään "väsymyksen" kanssa, älkää käyttäkö tuota harhaanjohtavaa ja vähättelevää termiä! Tukiryhmä FB:ssä https://www...
Lue kommentti

Neurologin mukaan päänsärkydiagnoosia ei pidä tehdä hartiakipujen perusteella. 

Lähes jokainen meistä kokee joskus päänsärkyä. Vanne kiristää päätä, silmän takana juilii ja särky jyskyttää ohimolla. Päänsäryn oireet ovat moninaiset, mutta niin ovat syntysyytkin. Terveyskirjaston mukaan päänsärky voi johtua esimerkiksi lihaksista, aivokalvoista, poskionteloista, verisuonista tai hampaista.

Osa päänsärkyä kokevista kärsii itse asiassa migreenistä. Päänsärkyjä on tunnistettu yli 200 erilaista, mutta migreeni on yleisin lääkärin apua vaativista päänsäryistä.

Neurologi Markku Nissilän erityisalaa ovat migreeni ja muut päänsäryt. Hänen mukaansa migreenidiagnooseja annetaan Suomessa kitsaasti, vaikka migreeni ei suinkaan ole harvinainen. Yli 90 prosenttia päänsäryn takia lääkäriin hakeutuneista kärsii migreenistä.

– Kun päänsärkyä diagnosoidaan, ajatellaan usein, että ensin pitää miettiä kaikki muut vaihtoehdot, ja migreeni on viimeinen diagnoosi, johon päädytään, Nissilä sanoo.

Neurologi vastaa kuuteen kysymykseen

1. Mistä erottaa migreenin ja muun päänsäryn?

– Jos päänsärky on sellaista, että sen takia tulee sairauspoissaoloja tai joutuu perumaan sosiaalisia menoja, ensimmäisen ajatuksen pitäisi olla, että kyseessä on migreeni.

– Seuraavat oireet liittyvät vain migreeniin: pahoinvointi ja oksentelu, säryn tuntuminen sykkeen mukana ja säryn paheneminen arkiaskareista, kuten portaiden nousemisesta. Pahoinvoinnin sijasta tai lisäksi migreeniin voi liittyä valo- ja ääniherkkyyttä. Sykkeen mukana tuntuva ja oksentelua aiheuttava päänsärky on migreeniä, vaikka särky olisi lievääkin.

”On yksi suomalaisen terveydenhuollon suurimmista virheistä, kun kuvitellaan, että hartiaseudun vaivat ovat selitys päänsärylle.”

– Muista päänsäryistä hyvin yleinen on tensio- eli jännityspäänsärky. Sen tunnusmerkki on lievä särky, joka ei estä tekemästä asioita.

2. Hartiat ovat ihan jumissa. Johtuukohan päänsärkyni vain siitä?

– Ei. On yksi suomalaisen terveydenhuollon suurimmista virheistä, kun kuvitellaan, että hartiaseudun vaivat ovat selitys päänsärylle. Muualla maailmassa ei ajatella näin.  

– Jos päänsärystä tehdään diagnoosi sillä perusteella, että niska-hartiaseudun lihakset aristavat, tuloksena on yleensä väärä diagnoosi. Migreenistä kärsivillä on kyllä muita useammin hartiavaivoja ja migreenikohtaus voi tuntua myös niskassa sekä hartioiden yläosassa, mutta se ei tarkoita, että migreeni johtuisi jumiutuneista hartioista.

3. Kuinka yleinen migreeni on?

– Noin joka kymmenes on saanut viimeisen vuoden aikana migreenikohtauksen. Jossakin vaiheessa elämäänsä migreenistä kärsii joka kolmas nainen ja 17 prosenttia miehistä.

– Migreenikohtaukset ovat sairautta, mutta migreeni on myös ominaisuus, johon liittyy se, että säätelyhermosto reagoi herkemmin kuin muilla. Siksi migreeni-ihmisillä on muita useammin kylmät kädet ja jalat, ärtynyt paksusuoli ja matala verenpaine.

”On legendaa, että migreeni loppuisi aina viisikymppisenä.”

4. Miksi naisilla esiintyy enemmän migreeniä kuin miehillä?

– Naisilla ja miehillä on yhtä paljon migreenille altistavia geenejä, mutta naisilla murrosiässä alkava hormonikierto on niin voimakas ärsyke, että naisilla esiintyy tuplasti enemmän migreeniä kuin miehillä. Hormoneiden takia migreeni tulee esiin niilläkin naisilla, joilla geneettinen kuorma on aika pieni.

5. Seuraavatko migreenikohtaukset loppuelämän, jos niitä kerran alkaa saada?

– Saattavat seurata. Migreeniä voidaan kuitenkin hoitaa sekä ennaltaehkäisevillä että kohtauslääkkeillä. Täsmälääkkeet migreeniin tulivat markkinoille 1990-luvun alussa, ja sen jälkeen ei ole tapahtunut oikein mitään – kunnes ensi vuonna markkinoille tulevat ensimmäiset biologiset migreeninestolääkkeet. Niitä pistetään suoneen kerran kuukaudessa. Kokeissa havaittiin, että neljännes koehenkilöistä pääsi migreenistä kokonaan eroon biologisilla lääkkeillä.

– On ihan legendaa, että migreeni loppuisi aina viisikymppisenä. Vaihdevuosien kohdalla migreeni loppuu joillakin, mutta joillakin se pahenee.

6. Voiko migreeniä helpottaa muuten kuin lääkkeillä?

– Joillekin voi riittää kylmällä hautominen ja joillekin, varsinkin lapsille, toimii nukahtaminen. Aikuinen voi tarvita lääkkeen ja nukahtamisen, jotta kohtaus menee ohi.