Aamulla voi kirjoittaa ylös päivän tehtävät, jolloin ne tulee todennäköisesti myös tehtyä. Kuva: Shutterstock
Aamulla voi kirjoittaa ylös päivän tehtävät, jolloin ne tulee todennäköisesti myös tehtyä. Kuva: Shutterstock

Oman elämän laatua on helppo kohentaa pienillä päivittäisillä teoilla. Kokosimme 20 ideaa, miten muokata arjesta toimiva ja onnellinen. 

1. Hymyile peilikuvallesi. Kasvojen ilmeet ja eleet voivat vaikuttaa mielialaan sekä positiivisella että negatiivisella tavalla. Kun hymyilet itsellesi aidosti vaikkapa aamulla, voit huomata mielialan kohentuvan jo pelkästään siitä.

2. Liiku ilman tavoitteita. Liikunnan ei tarvitse aina olla tavoitteellista ja tähdätä laihduttamiseen tai kunnon kohottamiseen – vaikka se voikin tehdä molempia ihan huomaamatta. Mikä tahansa liikunta parantaa itsevarmuutta, koska liikunnan jälkeen tulee usein suhtauduttua itseen ja omaan kehoon positiivisemmin.

3. Kirjoita päivän tehtävät ja tapahtumat ylös. Kun heti päivän aluksi on selvää, mitä haluat saada iltaan mennessä tehdyksi, on hommiin helpompi ryhtyä. Myös herkästi asioita unohtelevia voi helpottaa lista asioista, mitä pitikään tehdä.

4. Petaa sänky. Niinkin pieni asia kuin sängyn siistiminen kohottaa itsetuntoa heti aamusta. On myös mukavaa palata siistiin kotiin – jo pelkkä sängyn petaaminen auttaa luomaan mielikuvan siivosta kodista, vaikka kaikkialla ei niin puunattua olisikaan.

5. Osoita kiitollisuutta. Kun omista onnistumisista ja arkisista sujuneista asioista muistaa olla kiitollinen, on fiilis kummasti parempi: ihanaa, kun koti ja hommia, jotka osaan. Elämä olisi voinut mennä toisinkin!

6. Pidä 10 minuutin keskusteluhetki kumppanisi kanssa. Parisuhde voi tökkiä, jos kumppanin kanssa ei keskustele mistään muusta kuin työstressistä tai siitä, kumpi vie lapset jalkapallotreeneihin. Suhteelle tekee mannaa, jos päivittäin pysähtyy juttelemaan edes 10 minuutiksi aivan muista asioista, vaikkapa kulttuurista, uutisotsikoista tai unelmista.

7. Kuuntele podcasteja. Jos lukeminen ei ole se oma juttu, brittilehti Independent vinkkaa podcastien toimivan tapana oppia uutta ja saada oivalluksia. Podcasteja löytyy melkein mistä tahansa aiheesta, ja niitä kuunnellessa voit tehdä muutakin, vaikkapa laittaa ruokaa.

8. Pukeudu aina hiukan paremmin kuin tilanne vaatii. Fiilis kohenee, kun tiedät näyttäväsi hyvältä. Jos kaikilla töissä on rennot vaatteet, terästä omaa asuasi esimerkiksi jakulla. Silloin erotut joukosta positiivisesti eikä ainakaan tarvitse arkailla, oletko alipukeutunut.

9. Tee epämiellyttäviä asioita. Jännittävien asioiden aloittaminen on vaikeaa, ja olisi helpompaa jäädä omaan mukavuuskuplaan. Jos kuitenkin uskallat tehdä epämieluisia asioita, kohtaat myös yllätyksiä ja uudenlaisia onnistumisia.

10. Puhu itseksesi. Jos tsemppaat itseäsi tai neuvot puhumalla itsellesi, usein saat asioita paremmin tehtyä. Itseen saa etäisyyttä ja asioita voi lähestyä objektiivisemmin, jos puhut itsestäsi esimerkiksi kolmannessa persoonassa.

11. Kokeile uusia asioita. Pienetkin teot merkitsevät: kävele töihin uutta reittiä tai puhu vieraalle ihmiselle. Siten et anna oman uteliaisuutesi hukkua arkeen.

12. Kirjoita. Päiväkirjaa, listoja, muistiinpanoja – kirjoittaminen kannustaa kehittymään elämän eri osa-alueilla, pitää motivoituneena ja auttaa pysymään kärryillä omassa tekemisessä.

13. Tee hyvää muille. Kun haluat palkita itsesi, ei kannata aina hemmotella itseä suklaalla tai lempisarjan jaksolla. Toisinaan voisitkin tehdä jotain hyvää muille: hyvät teot lisäävät myönteisiä tunteita.

14. Tee salasana joka inspiroi. Vaikka salasanan vaihto tasaisin väliajoin ei olisi välttämätöntä, sen voi silti ottaa tavaksi. Laita salasanaksi esimerkiksi jokin muistutus, kuten ”SoitaÄidilleKlo19pe”. Silloin muistat tehtävän paremmin tai ilahdut hauskasta salasanasta joka kerta tietokoneen avatessasi.

15. Sano ”ei”. Kaikelle ei yksinkertaisesti ole aikaa, ja osaa ei vain kannata tehdä. On täysin hyväksyttävää kieltäytyä silloin tällöin. Se on hyvä tapa hallita omaa ajankäyttöä ja jättää aikaa itselle sekä rentoutumiselle.

16. Nuku päiväunia. Jo 10 minuutin nokosista on huomattavia hyötyjä. Päiväunet parantavat muun muassa kärsivällisyyttä ja muistia. Päikkäreille löytyy kyllä aikaa, kun vain opettelet tekemään niistä säännöllisen tavan.

17. Älä lue töitä tehdessä. Vaikka somessa tulisi vastaan mielenkiintoinen artikkeli, sen lukeminen saa ajatukset harhailemaan töistä ja keskittyminen kärsii. Valitse omat hetkensä työnteolle ja median tai uutisten selaamiselle. Silloin ajatus pysyy kirkkaana molempia tehdessä.

18. Hallitse sotkua. Äitihän sen jo opetti: Kun olet valmis puuhistasi, laita käyttämäsi esine takaisin paikoilleen. Yksinkertaisilla tavoilla sotkut saa pidettyä hallinnassa. Tavaroiden etsimiseen ei mene aikaa, ja siistissä ympäristössä  mieli on rauhallisempi.

19. Kävele. Kyllä, juuri se tavallinen neuvo: kävele portaat mieluummin kuin käytät hissiä ja käy happihyppelyllä vaikkapa lounaan jälkeen. Kävelyllä on monia etuja: se parantaa jaksamista, luovuutta ja mielialaa. Kävely myös parantaa huonon fiiliksen.

20. Kirjoita muutama onnistunut asia päivän päätteeksi ylös. Vaikka pahan mielen purkaminen usein helpottaa oloa, ikävien tunteiden jatkuva läpikäyminen voi myös laskea mielialaa. Kun päivän päätteeksi kirjoittaakin ylös hyviä ja onnistuneita asioita, jäävät ne helpommin päällimmäiseksi mieleen. Silloin on kenties helpompi vastata jotain mukavaa kysymykseen, millaista töissä oli tänään.

Alexandra Shulmanin kuvaa kehuttiin vuolaasti, mutta Shulman itse ei ymmärrä, miksi tavallisesta bikinikuvasta pitää tehdä niin iso asia.

Kehopositiivisuus on ehdottomasti yksi parhaimpia asioita, mitä vuodella 2017 on ollut tähän mennessä tarjota. Yhä useampi vannoo sen nimeen, että kaikki saavat näyttää juuri siltä kuin haluavat, eikä kenellekään ole oikeutta kommentoida toisen ulkonäköä.

Lue myös: Kolme eri ikäistä naista kertoo kehosuhteestaan: ”Tässä kropassa eletään vain kerran”

Hyvällä asialla on kuitenkin toinenkin puoli. Refinery29-sivusto kertoo britannian Voguen entisestä päätoimittaja Alexandra Shulmanista, joka julkaisi vähän aikaa sitten itsestään kuvan bikineissä. Kuvassa hän seisoo uima-asussa hotellihuoneessa, ja kuva on otettu vastapäisen peilin kautta.

59-vuotiaan Shulmanin kuvaa kehuttiin vuolaasti siitä, kuinka rohkeaa sen julkaiseminen oli ja miten hyvää esimerkkiä Shulman näyttää muille.

 

Time for the boat trip

Henkilön Alexandra Shulman (@alexandrashulman) jakama julkaisu

Eräs kommentoijista kertoo, että rakastaa sitä, kuinka Shulman ylentää tavallisen selfien uudelle tasolle. Toinen puolestaan kuvailee kuvaa raikkaaksi tuulahduksesi sen jälkeen, kun on nähnyt jatkuvasti vain lukemattomia hoikkien ihmisten kuvia sosiaalisessa mediassa.

Mutta hetkinen – Shulmanin selfie ei siis ole ihan tavallinen vaan jollain tavalla erikoinen, eikä kuva olisi ehkä yhtä hyvä, jos hän olisi eri kokoinen?

Tätä ihmetteli myös Shulman. Hän hämmästyi kommenttien määrää – niitä on ehtinyt kertyä jo yli 4 000. Vaikka kommentit toki tarkoittavat hyvää, ne tekivät samaan aikaan kuvasta isomman asian kuin mitä se todellisuudessa oli.

”Minusta ei ole koskaan tuntunut siltä, että sillä olisi väliä, miltä näytän bikinit päällä.”

– Minä sattumoisin rakastan bikinejä, eikä minusta ole koskaan tuntunut siltä, että sillä olisi väliä, miltä näytän ne päällä, Shulman sanoo.

Hän ei itse näe syytä sille, miksi tavallista bikinikuvaa pitäisi ajatella rohkeana tai esimerkillisenä tekona. Kuvassa kun on ihan tavallinen ihminen bikineissä – siinä se.

– En osannut arvata, että sellaisen kuvan julkaisu, jossa olen bikinit päällä, voisi saada aikaan vihaa saatika valtavan määrän kehuja, Shulman sanoo.

Vaikka kehuilla ja positiivisilla kommenteilla tarkoitettiin hyvää, Shulman muistuttaa yhdestä asiasta: kehopositiivisuuden mukaan kaikki vartalot ovat hyviä ja normaaleja, eikä niistä tarvitse tehdä isoa numeroa missään mielessä.

Sometuksesta jumiutunut niska on hoidettavissa hyvän ergonomian ja täsmäjumpan avulla.

Puhelimella somettaminen ja viestien kirjoittaminen voi olla hauskaa, mutta ne ovat myös suorassa yhteydessä niska- ja selkäkipuihin. Helsingin Sanomat uutisoi ruotsalaistutkimuksesta, jossa seurattiin viiden vuoden ajan 7 000 nuorta aikuista. Yli 20 tekstiviestiä päivässä lähettäneet ilmoittivat useammin kärsivänsä niskan ja yläselän kivuista. 

Tutkimuksessa raportoitiin myös sormien tunnottomuudesta ja nipistelystä. Tutkijoiden mukaan kuusi tekstiviestiä päivässä näytti olevan raja, jonka jälkeen kipu- ja tunnottomuusoireet alkavat lisääntyä. Jos omaa viestittelyä alkaa laskea, huomaa, että kuusi tekstiviestiä tulee lähetettyä, noh, vähintään ennen lounasaikaa. 

Helsingin Sanomien jutussa haastateltu Selkäliiton selkäneuvonnan koordinaattori Maria Sihvola arvioi, että vietämme älypuhelimen ääressä keskimäärin kahdesta neljään tuntia päivässä, eli hurjat 700–1400 tuntia vuodessa.

Voi toki miettiä, onko älypuhelimen ääressä tarpeellista viettää niin paljon aikaa, mutta joka tapauksessa älypuhelimen selausasentoon tulisi kiinnittää huomiota. Pää kumarassa selaaminen voi ajan mittaan aiheuttaa niskan välilevyn rappeutumista. Normaalissa asennossa pää painaa viisi kiloa, mutta kumarassa ryhdissä, 60 asteen kulmassa, niskalle kohdistuu painetta jopa 27 kilon edestä.

Someniskasta ei ole pakko kärsiä. Virkisterin fysioterapeutti Riikka Ilmivalta laati Me Naisille vinkit someniskan ehkäisyyn ja hoitoon.

Näin ehkäiset someniskan:

1. Tärkeintä someniskan ehkäisyssä on somen käytön vähentäminen. Jos vietät paljon aikaa älypuhelinta näppäillen, mieti, tarvitseeko sinun todella käyttää niin paljon aikaa somettamiseen.

2. Kiinnitä somettaessasi huomiota koko selkärangan oikeaan, luonnolliseen asentoon, jolloin pää pysyy automaattisesti rangan jatkeena. Älä nojaa kauheasti eteenpäin: jos ylävartalo on C-kirjaimen mallinen, pää roikkuu automaattisesti. Jos istut somettaessasi, nojaa selkänojaan.

3. Jatkuva käsien kannattelu somettaessa aiheuttaa särkyjä. Tue käsiä käsinojaan aina kun mahdollista. 

4. Näpyttele älypuhelinta molemmilla käsillä, ettei kroppa muutu toispuoleiseksi.

5. Aina ei tarvitse näpytellä. Käytä niin sanottua puhelimen virtuaalisihteeriä: monesti tekstiviestit voi kirjoittaa ja puhelut soittaa antaen puhelimelle äänikomentoja.

6. Jos sometat edelleen huonossa asennossa, pyydä vaikka läheistäsi ystävällisesti huomauttamaan asiasta. Voit myös hankkia työpisteen äärelle peilin, jos et muuten huomaa olevasi huonossa asennossa.

Iskikö someniska? Näin hoidat sen kuntoon:

1. Muista edelleen vähentää somen käyttöä. Mitä enemmän välttelet staattista paikallaan oloa, sen parempi. Aktiivinen elämäntapa pitää pois somen ääreltä.

2. Someniska johtuu staattisesta asennosta, joten käytä kroppaa monipuolisesti arjessa ja liikuntaharrastuksissa. Mikä tahansa liikunta hyötyliikunnasta lihaskuntoharjoitteluun edistää aineenvaihduntaa.

3. Rintarangan elastisuuden ylläpitäminen on tärkeää, sillä somettaminen ja näyttöpäätetyöskentely jäykistävät rintarankaa. Yläkroppaa voi virkistää keppijumpalla ja rintarangan kiertoliikkeillä.

4. Somettaminen tekee myös yläniskasta todella kireän. Yläniskaa voi mobilisoida vaikka automatkalla tai tuolilla istuessa: tee hyvin pieniä painalluksia takaraivolla selkänojaan, vuorotellen painaen ja rentouttaen niskaa. Liikeessä voi viedä leukaa hieman taakse ja alaspäin. 

Hei te tiimalasivartalosta unelmoivat, hyviä uutisia: pelkästään vatsan alueelta on mahdollista hoikistua!

Meille on vuosikausia hoettu, että laihtua ei voi vain tietystä kohdasta, vaan rasvaa palaa treenin ja ruokavalion ansiosta tasaisesti koko kehosta.

Nyt on selvitetty, että pitkään itsestäänselvänä pidetty sääntö ei olekaan koko totuus. Time-sivuston mukaan tutkimustieto osoittaa, että tietyistä kehonosista on helpompi karistaa rasvaa kuin toisista.

Yksi kyseistä kehonosista on vatsa. Vyötärönseudun lisäksi helpoiten palavaa rasvaa löytyy käsivarsista ja rinnan alueelta. Sen sijaan takapuolen ja reisien rasvaa on vaikeinta polttaa pois.

Tietyt rasvakertymät ovat aineenvaihdunnallisesti aktiivisempia kuin toiset.

Virginian yliopiston lääketieteen professori Arthur Weltman kertoo tämän johtuvan siitä, että tietyt rasvakertymät ovat aineenvaihdunnallisesti aktiivisempia kuin toiset. Siksi niistä on helpompaa tai vaikeampaa päästä eroon urheilun ja kevyen ruokavalion avulla.

– Vatsan alueen rasva on aineenvaihdunnallisesti yksi aktiivisimmista rasvoista, Weltman kertoo.

Urheilu aiheuttaa kehossa erilaisten hormonien erittymistä. Mitä rankempaa urheilu on, sitä enemmän hormoneja erittyy ja rasvaa palaa – ja erityisesti paikoissa, jotka ovat aineenvaihdunnaltaan aktiivisinta.

Lue lisää! 18 tapaa polttaa enemmän ja tehokkaammin rasvaa

Jos siis haluaa hoikistua erityisesti vatsan alueelta, mitä kannattaa tehdä? Tutkimuksen mukaan siinä missä esimerkiksi juoksu tai uinti auttavat polttamaan rasvaa koko kehosta, vastustreenit voivat polttaa rasvaa keskitetysti esimerkiksi vatsan alueelta, koska vatsarasvat reagoivat voimakkaammin urheiluun.

Toisen tutkimuksen mukaan vatsarasvan polttamisessa ovat tehokkaita myös niin sanotut HIIT-harjoitukset eli nopeatempoiset intervallitreenit. Treenin jälkeen aineenvaihdunta käy vilkkaana ja keho polttaa rasvaa muutaman tunnin ajan treenin jälkeenkin – erityisesti sieltä vatsan alueelta.

Entinen jojoilija

Nyt se on todistettu: painoa voi pudottaa pelkästään vatsasta

Hei 'oikku', tässä toinen. Samaa kummastelin. Mutta tässä sen näkee, että meitä on yhtä moneksi kuin on näitä nettiin pykättyjä erilaisia 'tutkimuksiakin'. Ja myös ne allit, olisikin kuten tässä kirjoitelmassa mainitaan. Parinkymmenen kilon pudotuksen jälkeen voi todeta, että kyllä lähtee, mutta ei välttämättä juuri ensin ja eniten sieltä mistä itse haluaisi. Tsemppiä kaikille.
Lue kommentti

Kallis viini maistuu pääasiallisesti aina hyvältä, koska aivot reagoivat voimakkaasti tietoon viinin hinnasta.

Jos kaksi lasillista viiniä laittaisi vierekkäin, kumpi maistuisi sinusta paremmalta? Todennäköisesti se, jonka tiedät olevan kalliimpaa.

Time-sivusto kertoo, että hypoteesin on todistanut myös saksalaisen Bonnin yliopiston tutkimus, jonka mukaan kyse on tavallaan lumevaikutuksesta: jos viinin kerrotaan olevan halpaa tai kallista, mielipide maun miellyttävyydestä muuttuu myös.

Tutkimuksessa 30 ihmiselle annettiin useita viinimaistiaisia, ja jokaisen kohdalla viinin kerrottiin olevan joko kolmen, kuuden tai 18 euron arvoisesta pullosta. Todellisuudessa viini oli jokaisella kerralla tismalleen samaa, 12 euron arvoista juomaa.

Suurin osa arvosteli viinin paremman makuiseksi jos heille kerrottiin, että se on kallista.

Suurin osa testihenkilöistä arvioi viinin paremman makuiseksi, jos heille kerrottiin, että maistiainen on peräisin kalliista viinipullosta.

Lue myös: Mitä lempiviinisi kertoo sinusta?

Mutta mistä reaktio johtuu, ja miksi mielikuva viinin arvokkuudesta tekee siitä paremman makuista? Uudessa tutkimuksessa selvisi, että tietyistä aivojen alueista tulee muita aktiivisempia, kun ihminen saa tietoonsa viinin hinnan ennen maistamista.

Esimerkiksi se aivojen osa, joka yhdistelee uutta informaatiota aiempiin tietoihin ja muistoihin, reagoi siihen, kuinka paljon viinin kerrotaan maksavan. Tieto saattaa muuttua aivoissamme ajatukseksi siitä, että viinin täytyy hintansa mukaisesti olla hyvänmakuista, koska uskomme näin aiempien tietojemme ja muistojemme perusteella.

Hinnan tietäminen voi huijata aivoja tekemään korkeampia odotuksia viinistä.

Myös aivojen aivojen palkitsemis- ja motivaatiojärjestelmä aktivoitui testien aikana. Kun nämä aivojen osat käyvät kierroksilla normaalia enemmän samaan aikaan, hinnan tietäminen voi huijata aivoja tekemään korkeampia odotuksia viinistä sekä tuntemaan enemmän mielihyvää sen juomisesta.

Kyse siis ei ole vain halusta uskoa siihen, että kallis viini on automaattisesti hyvää, vaan aivot todella luulevat saavansa hyvää viiniä.

Tieto siitä, että viini on kallista, saa aikaa erityistä onnellisuuden tunnetta.

Sillä, kannattaako viinejä maistella tietämättä niiden hintaa, on kuitenkin kaksi puolta. Toisaalta kaikkein paras tapa muodostaa aito mielipide viinistä – tai mistä tahansa juotavasta tai syötävästä – on maistaa sitä tietämättä hintaa. Silloin aivot eivät tee mielipidettä häiritseviä oletuksia.

Samaan aikaan tieto siitä, että viini on kallista, saa aikaa erityistä onnellisuuden tunnetta, koska mielihyvää tuottava osa aktivoituu. Aivot siis saavat lähes väistämättä aikaan reaktion siitä, että kallis viini maistuu paremmalta. Silloin saa melko varmasti vastinetta rahoilleen!