Menossa oikeaan suuntaan? Hyvä. Kuva: Shutterstock
Menossa oikeaan suuntaan? Hyvä. Kuva: Shutterstock

Mikä elämänohje on jäänyt vahvimpana mieleesi?

”Köyhän ei kannata ostaa halpaa.” ”Naisella pitää olla aina pakastimessa pullaa.”

Käytännön elämänohjeitahan maailmassa riittää – hyviä ja huonompia. Jotkin ohjenuorat kuitenkin pätevät kaikilla elämän osa-alueilla, oli pulla-asioista ja muista mitä mieltä tahansa. Yleensä ne liittyvät omaan asenteeseen ja ihmissuhteisiin.

Inc.-sivusto listasi 35 tällaista ”viisainta totuutta”, joiden noudattaminen tekee elämästä parempaa.  Poimimme niistä ne, joista vaikuttaisi olevan eniten hyötyä.

1. Älä koskaan riko lupauksiasi. Se on varmin tapa säilyttää uskottavuutensa.

2. Ole onnellinen sellaisena kuin olet. Kaikki ei välttämättä ole täydellisesti, mutta onko sellainen edes mahdollista?

3. Älä etsi onnellisuutta, vaan luo sitä. Elämä ei aina mene niin kuin sen haluaisi menevän, mutta onneksi asioihin voi vaikuttaa myös itse.

4. Avun pyytäminen on merkki vahvuudesta. Älä pelkää sitä, että joku tuomitsee. Joskus on vahvuutta myöntää, ettei pärjää yksin.

5. Hyväksy asiat niin kuin ne ovat, päästä irti menneestä ja luota tulevaan. Vanhasta luopuminen antaa usein tilaa uudelle.

Vanhasta luopuminen antaa usein tilaa uudelle.

6. Kokemusten ansiosta mieli ei enää palaa entiselleen. Kokemukset saavat tekemään uusia virheitä sen sijaan, että toistaisi vanhoja.

7. Jos et ole valmis oppimaan, kukaan ei voi auttaa sinua. Mikäli sen sijaan olet päättänyt oppia, mikään ei voi sitä estää.

8. Anna muiden selvittää asiat itse. Annat heille mahdollisuuden oppia.

9. Myönnä virheesi, äläkä toista niitä. Jos et voi myöntää niitä, tulet todennäköisesti sortumaan samoihin virheisiin uudelleen.

10. Ole kiltti ja armollinen itsellesi. Kuten sanonta kuuluu: kukaan ei ole seppä syntyessään. Jokaisen on joskus aloitettava jostakin.

11. Ajattele ennen kuin puhut. Mietintätauosta tuskin on haittaakaan, mutta iso hyöty siitä voi olla.

12. Opettele sanomaan ei. Aina ei tarvitse edes selitellä.

13. Älä epäile vaistojasi. Ne pohjautuvat useimmiten kokemuksiisi, mielessäsi jo oleviin faktoihin.

Otsikkoa muutettu 2.11. klo 10.25.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Satunnainen suuttuminen tekee enemmän hyvää kuin hallaa.

Tiskit ovat taas räjähtäneet keittiössä käsiin. Työkaveri sai verenpaineen nousemaan iltapäiväpalaverissa. Äh, suututtaa! Ja vähän myöhemmin lähinnä nolottaa, vaikka omaa ärsyyntymistä ei olisi tuonut millään lailla esille.

Suuttumista ja vihaisia tunteita ei kuitenkaan pidä yrittää estää tai hävetä. Time nimittäin kertoo, että satunnaiset vihaiset tunteet tekevät pitkällä aikavälillä elämästä onnellisempaa!

On välttämätöntä olla toisinaan vihainen, jotta voisi myös olla kaikkein onnellisimmillaan.

Uuden tutkimuksen mukaan on välttämätöntä olla toisinaan vihainen, jotta voisi myös olla kaikkein onnellisimmillaan. Tutkimuksessa selvisi, että ne ihmiset, jotka eivät juurikaan reagoineet esimerkiksi uutisiin onnettomuuksista, halusivat tuntea enemmän vihaa tai surua.

Lisäksi esimerkiksi eksiinsä rakastuneet toivoivat voivansa tuntea vähemmän positiivisia tunteita entistä kumppaniaan kohtaan.

Lue lisää! Tiesitkö? Vihan tunteesta on yllättävän paljon hyötyä

Johtava tutkija ja psykologian professori Maya Tamir toivoo, että tutkimus auttaisi arvioimaan uudelleen usein mahdottomia tavoitteita siitä, millaisia tunteita ihmiset haluaisivat tuntea. Läntisessä kulttuurissa paine voida hyvin ja tuntea jatkuvaa onnellisuutta voi olla vaikea selättää.

– Tutkimus osoittaa sen, että onnellisimpia ihmisiä ovat he, jotka tuntevat niitä tunteita joita he myös haluavat kokea. Jos siis ihmisen mielestä viha on tavoiteltavaa esimerkiksi epäoikeudenmukaisuuksia vastaan taistelemisen takia, on hän todennäköisesti onnellisempi tuntiessaan vihaa, Tamir selittää.

Purkamaton viha patoutuu sisälle ja muuttuu pahaksi oloksi.

Onnellisuutta on tietenkin hyvä havitella, mutta se ei tarkoita negatiivisten tunteiden tukahduttamista. On tärkeää hyväksyä erilaiset tunteet osaksi elämää aina vihaa ja surua myöten.

– Jos kokemansa tunteet toivottaa tervetulleeksi ja niille onnistuu löytämään tarkoituksen, on todennäköisesti myös onnellisempi, Tamir summaa.

Jos vihaa ei osaa tai uskalla ilmaista, voi se aiheuttaa myös ongelmia. Ylikiltteys voi pahimmillaan johtaa siihen, että purkamaton viha patoutuu sisälle ja muuttuu myöhemmin pahaksi oloksi. Silloin ihminen voi lamaantua ja masentua. Siksi vihaa kannattaa lähestyä rakentavana tunteena, joka kuuluu onnelliseen, monipuolisia tunteita sisältävään elämään.

Isot painot ja näyttävät lihakset eivät välttämättä merkitse kestävyyttä ja hyvää fyysistä kuntoa.

Jokainen on joskus törmännyt atleettiin, jonka lihakset suorastaan puskevat ulos vaatteista. Jo kaukaa näkee, että raskaat painot ovat osa hänen kuntosalitreenejään. Huh, on oltava erinomaisessa fyysisessä kunnossa saadakseen sellaiset lihakset, eikö?

Ei oikeastaan, sillä isot lihakset ja hyvä kunto ovat Helsingin Sanomien haastatteleman fysioterapeutin Georg Schleiferin mukaan kaksi eri asiaa. Vaikka lihaksia löytyisi kuinka paljon, fyysinen kunto voi silti olla pohjamudissa.

Kuntosalista innostunut harjoittelee usein ainoastaan lihasvoimaa.

Schleifer kertoo HS:lle, että kuntosalista innostunut harjoittelee usein ainoastaan lihasvoimaa. Ongelmaksi muodostuu se, että yksipuolinen treenaaminen aiheuttaa pitkällä aikavälillä lähinnä vaivoja kroppaan.

– Yksipuolinen harjoittelu johtaa ylikuormitus- ja rasitusvammoihin, lihasepätasapainoon ja psyykkiseen väsymiseen, Schleifer kertoo HS:lle.

Lue myös: Älä sorru näihin! Pt paljastaa naisten yleisimmät virheet kuntosalilla – ja miten ne voi korjata

Hyvä kunto koostuu lihaskunnosta, kestävyydestä, liikkuvuudesta ja koordinaatiosta. Eri liikuntamuodot tukevat toisiaan: esimerkiksi lenkkeily auttaa palautumaan kuntosalitreenistä.

Hyvä kunto tarkoittaakin ennen kaikkea hyvää toimintakykyä. Schleifer kertoo Helsingin Sanomien artikkelissa eräästä asiakkaastaan, jolta lihaksia löytyi kyllä huimasti, mutta liikkuvuus oli lähes olematonta.

”Kaveri ei saanut laitettua edes paitaa selän puolelta housunkaulukseen.”

– Hän oli jäykkä kuin rautakanki. Kaveri ei saanut laitettua edes paitaa selän puolelta housunkaulukseen, koska kädet eivät taipuneet taakse.

Lihaksien koko ei myöskään kerro suoraan siitä, kuinka voimakkaat treenatut lihakset ovat. Daily Mail -sivusto kertoo tutkimuksesta, jonka mukaan kehonrakentajien lihassolut ovat usein kyllä isompia kuin kestävyysurheilijoiden, mutta heikompia.

Koko ei kerro lihaksen vahvuudesta.

Yleisesti ottaen lihas pystyy tuottamaan sitä enemmän voimaa, mitä isompi se on – mutta vain tiettyyn pisteeseen asti. Voima ei kasva samalla tavalla kuin lihaksen koko, ja siksi koko ei kerro lihaksien vahvuudesta.

Tutkimuksessa havaittiin, että erityisen vahvat lihakset löytyvät esimerkiksi pikajuoksijoilta. Lihaksien erityinen voimakkuus johtuu siitä, että pikajuoksijoiden lihaksien täytyy tuottaa voimaa huomattavasti nopeammin kuin esimerkiksi kehonrakentajien.

Älä anna siis isojen lihaksien hämätä – lihaskimpun voi voittaa mitä todennäköisemmin esimerkiksi porrasjuoksussa tai joogaliikkeissä!