Kuvat Panu Pälviä

Millainen olisi täydellinen hääpäivä? Näiden pariskuntien unelmiin kuuluvat valkoinen mekko, itkevä anoppi, iloinen tunnelma – ja he ovat valmiita sanomaan tahdon suorassa tv-lähetyksessä.

Saapuminen kirkon pääovelle paavimobiililla, tai ehkä ilmalaivalla. Lapsikuoro on portailla vastassa. Laahuksen suoristus, ovet auki, astuminen käytävälle pyroshow'n saattelemana...

– Ei, ei tosiaan mitään tuollaista. Suomalaiset ovat hillittyjä, ja he toivovat vihkitilaisuuteensa mukavaa tunnelmaa ja "jotain musiikkiesitystä", tuottaja Anna Hallenberg sanoo.

Ihan mitä tahansa saisi toivoa, koska täällä tuotantoyhtiö Storyofin neuvotteluhuoneessa suunnitellaan Kuninkaalliset häät -tv-ohjelmaa. Siinä kirkkovihkimisestä tehdään spektaakkeli kuninkaalliseen tapaan, ja tilaisuus esitetään suorana lähetyksenä Nelosella.

Ohjelmaan hakeneet parit ovat saaneet kuvailla, mikä heidän mielestään olisi täydellinen tapa mennä naimisiin. Kun he saapuvat kirkkoon, paria on vastassa yllätyksellinen mutta omannäköinen spektaakkeli.

Anna Hallenbergin mukaan pyrkijät ovat saaneet haaveilla ihan mistä vain, mutta kukaan ei ole vielä rohjennut toivoa edes Ilmavoimien ohilentoa.

Storyof haluaa ohjelmaansa kahdeksan täydellistä paria. Tavallisia, kivoja, eri-ikäisiä pareja, joihin katsoja voisi samastua. Lisäksi toiveissa olisi, että kuvauskalusto saataisiin piilotettua tyylikkäästi kirkkoon, että suorat lähetykset onnistuisivat, että pappi puhuisi koskettavasti ja että tilaisuudesta tihkuisi rakkaus. Ja vielä jos ensimmäiseen lähetykseen, 7. toukokuuta, sattuisi kaunis, sateeton tiistai-ilta.

– Hääjuhlan järjestäminen on pariskunnan oma asia. Tämä on viihdeohjelma, ei realitya. Toki jakson alkupuolella tutustutaan pariin ja vihkimisen ympärillä voi tapahtua; hääpari voi vaikka tulla paikalle vähän erikoisella tavalla, Anna selvittää.

Siis jollain hassulla välineellä niin kuin Nukkumatti?

– No miksei. Me suunnittelemme parille heidän unelmiensa vihkimisen yllätyksenä sormusta, huippusuunnittelijoiden räätälöimiä hääpukuja ja esiintyjiä myöten.

Siis vähän niin kuin Innossa?

Täydellinen puku

Olisiko heistä tv-ohjelman hääpariksi? Annukka Blomin, 26, ja Janne Ruohiston, 37, hakemus on erottunut edukseen 700 muun joukosta.

Ainakin morsian sopisi kuninkaalliseen hääohjelmaan kuin tiara prinsessan päähän. Jo ennen kuin miehestä oli tietoakaan, Annukka oli leikannut elämänsä aarrekarttaan kuvan Ruotsin kruununprinsessasta Victoriasta ja hänen sulhasestaan Danielista alttarilla. Ihan vitsinä, mutta kuitenkin.

– Se nyt oli sellasta hassutusta. Mutta saa hassutella ja unelmoida, sellainen tuo elämään flow-tilaa, sanoo Annukka.

Nyt Annukka katselee sydämensä valittua lähietäisyydeltä silmiin ja hymyilee. Tai oikeastaan pari nauraa onnellisina ääneen. Ollaan Helsingin Korkeavuorenkadulla, yrittäjäpariskunnan yhteisellä konttorilla.

Pari tapasi vuonna 2010 Ystäväyrittäjien pikkujouluissa. Sen jälkeen seurasi tutustumista, kahvilla käymistä ja se kutkuttava vaihe, kun ei tiedä, millä tavalla toinen on kiinnostunut.

– Jannen seurassa oli alusta alkaen mukava olla, ja kun häneen tutustui, ei voinut olla rakastumatta. Janne on ihanin ihminen, jonka olen koskaan tavannut, Annukka miettii.

Oli siihen muitakin syitä kuin yksi aarre­kartta, että Annukka ja Janne päättivät hakea tv-ohjelmaan. Ensinnäkin, yrittäjien on vaikeaa löytää aikaa häiden järjestämiseen ja tuotantoyhtiön apu kiinnosti. Toisekseen, julkisuudesta ei ole yrittäjäparille ainakaan haittaa.

Jannella on uudehko xtune-yhteisö­sovellus myytävänään, ja Annukka vetää Onnellisuusopisto-yritystä, joka järjestää muun muassa naurujoogakursseja. Joskus Annukka ja Jannekin saattavat nauraa keskenään koko päivän.

Annukalle ei ehkä ole niin väliä hääpäivän yksityiskohdista, mutta jollain muulla olisi aiheeseen pari huomautusta. Annukkaa on tullut moikkaamaan ystävä Sohvi Nyman, meikkaaja-stylisti. Hän rakastaa häitä. Sohvi auttaa morsianta valitsemaan täydellisen hääpuvun ja opastaa, milloin olisi oikea aika käydä kasvohoidossa ja hiusvärissä ennen tärkeää päivää.

Tv-ohjelmassa Sohvi ei ole mukana vaan tuotantoyhtiön hankkima häämekko on yllätys niin Annukalle itselleen kuin lähipiirillekin. Mutta erikseen pidettäviä hääjuhlia varten Sohvilla on ystävälleen neuvoja. Hänen mukaansa Annukka tarvitsee päivää varten kolmet kengät (yhdet kirkkoon, yhdet siirtymisiin, yhdet matalat, jotta jalat eivät ole yöllä muusina) ja mahdollisesti toisen puvun jatkoille.

Morsiusliikeiden ikkunoissa komeilee yleensä hääpuku, jossa on korotettu vyötärö, a linjainen helma ja olkaimeton korsettiyläosa.

– Se malli kyllä sopii monelle suomalaiselle, jolla on kapeat hartiat ja leveä lantio. Mutta vaakasuora leikkaus miehustassa pullistaa käsivarsia ja litistää rintoja. Kannattaa katsoa se tarkkaan, usein vaikka sydämen mallinen yläosa on parempi, Sohvi kertoo.

Täydelliset pupuset

Myös Elisa Kristiansson, 33, on ehtinyt miettiä tulevien häidensä tyyliasioita.

– Mä haluaisin jotain perinteistä. Valkoinen puku, sellaista mulla ei ole ikinä ollut. Ja huntu. Haluan olla kerran prinsessa, Elisa toteaa.

Nyt Elisan kaulassa on palestiinalaishuivi, ihan samanlainen kuin sulhasellakin. Hän ja Kristian Wickström, 33, tapasivat viime juhannuksena, ja se oli siinä. Oli oikeastaan ihme, etteivät he olleet tutustuneet aikaisemmin, sillä yhteisiä kavereita on paljon. Elisa ja Kristian tunsivat heti olevansa kuin samasta puusta. Kiinnostukset ja mielipiteet osuivat, samoin yksityiskohdat: Molemmilla oli kaksi lasta edellisistä suhteista. Kummallakin oli ollut aikaisemmin samanlainen, keltamusta Honda CBR600F -moottoripyörä.

Nykyään myrskyläläisessä hirsitalossa eletään niin, että Elisa remontoi ja Kristian laittaa ruokaa. Lapset tykkäävät toisistaan. On aika mennä naimisiin.

– Toinen kerta toden sanoo, se on meidän mottomme, pari nauraa.

Elisa ja Kristian kertovat, että he ovat sen verran ällörakastuneita, etteivät  kaverit enää tahdo heidän kanssaan baariin. Ja juuri sen verran tyrkkyjä, etteivät tv-kamerat haittaa.

– Tai emme me tyrkkyjä ole, mutta tykkäämme olla esillä. Olemme aina ne, jotka nousevat ensimmäisinä tanssimaan pöydillä. Ajattelimme heti, että tämä ohjelma voisi olla meidän juttumme.

Kirkkohäät ovat heille selvä juttu, sillä molemmat ovat kristityistä perheistä, vaikka pari itse ei paljon kirkossa käykään.

Pupuset poistuvat eteiseen, Anna ja käsikirjoittaja Ani Kellomäki vilkaisevat neukkarissa toisiaan: jatkoon.

– Aika ihania. Kuuntelitko, miten ne jatkoivat toistensa lauseita?

– Ja onhan se kiva, jos pari näyttää kirkossa rakastuneelta.

Täydellinen kaari

Niin, se kirkko. Kun katsoo Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan toimiston ikkunasta lumiselle Bulevardille, ei uskoisi, että kohta rakkaus alkaa versoa kilpaa krookusten kanssa, ja aurinkosulattaa jään. Vanhan kirkon kappalaisella Arto Antturilla on talvesta huolimatta jo keväiset rakkausasiat mielessä. Hän on yksi neljästä papista, joka vihkii tv-ohjelman parit.

– Ällistyin, kun tuotantoyhtiöstä soitettiin. Että oletteko te nyt tosissanne: annatteko meidän puhua parhaaseen katseluaikaan 20 minuuttia Jeesuksesta?

Tarkkaan ottaen vihkiminen kestää Arton toimittamana, yhden virren kanssa, 18 ja puoli minuuttia. Arto saattaa nähdä yhtenä kesälauantaina seitsemän kihlaparin jännittävän, hikoilevan ja pyyhkivän nenäänsä – tai tulevan onnellisen levollisina alttarille. Sitä ennen hän on jo tavannut parin kahden kesken.

– Minun vihkipuheeni eivät ole kovin henkilökohtaisia, mutta haluan silti tutustua pariin, jotta saan käsityksen sydämen polusta. Kysyn myös etukäteen, miksi he haluavat kirkkohäät. Eihän se nykyään ole mitenkään pakollista.

Artollakin on kuva siitä, millainen olisi täydellinen vihkitilaisuus. Siinä olisi selkeä kaari, joka alkaa rakkaudelle antautumisesta ja huipentuu sormuksiin, lupaukseen, vahvaan sitoutumiseen.

– Musiikkivalinnat voisivat heijastaa kaarta. Alussa musiikki voi olla odottavaa ja kyselevää. Huippukohdassa on niin isoista asioista kysymys, että rakkaudesta kertova popkappale ei minusta oikein riitä. Lopussa voisi olla mahtipontinen kiitosvirsi, tai alttarilta poistuttaisiin vähän tanssahdellen. Ilmeisesti kirkko onnistuu todella huonosti kertomaan rippikoululaisille hengellisen musiikin valtavasta kirjosta. Aina ei ole pakko mennä Kuulalla sisään ja tulla Ruususella ulos, tyylilajihan voi olla vaikka heviä.

– Viime lauantaina tuli MacGyverin tunnusmusiikki. En tunnistanut sitä, oli ihan nätti. Harvoin musiikkipyyntöä evätään, jos sillä on parille merkitystä.

Täydellinen onni

Tai sitten voi unohtaa meikit, hääpuvut ja ehkä kirkkovihkimisenkin. Espoolaiset Minna Ahonen,45, ja Mikko Leppänen, 54, eivät ole vielä varmoja, millaiset heidän häistään tulee, mutta todennäköisesti sellaiset, että tilaisuuteen voi tulla rennoissa vaatteissa. Sitten vietetään rento päivä jonkin aktiviteetin, vaikka ulkoilun, merkeissä.

– Me olemme toisella kierroksella.

Puvut, meikit ja muut maksavat paljon, ja haluaisimme käyttää senkin rahan siihen, että saadaan suvut ja ystävät koottua ja tehdään yhdessä jotain vähän erilaista, josta jää kaikille muisto. Se olisi myös meidän tyyppistämme. Olemme aina menossa tai urheilemassa.

Minnan ja Mikon juttu alkoi puhelinnumeroiden vaihdosta baarissa ja jatkui pitkillä kävelylenkeillä. Epävirallinen lupaus kulkea yhdessä on tehty jo muutama vuosi sitten, mutta oikean kosinnan ajatus kypsyi Mikolla, kun syksyllä kohkattiin maailmanlopusta 21.12.12.

– Ajattelin, että päivä ennen maailmanloppua on varmaan hyvä päivä kosia, Mikko muistelee.

Kun molemmat heräsivät työstresseissään maailmanlopun alla aamuyöllä, Mikko päätti toimia. "Minna hei..." tuli kuulemma niin omituisella äänellä viereiseltä tyynyltä, että Minna luuli ensin miehen puhuvan unissaan. Vastaus oli myönteinen, maailmanloppua ei tullut. Kun aamu valkeni, Mikko kuuli radiosta Kuninkaalliset häät -ohjelmasta ja täytti hetken mielijohteesta hakemuksen.

– Häät ensi kesänä Helsingin vanhassa kirkossa olisivat varmaan yhtä mieleen painuva tapahtuma kuin kosiminen 4.30 aamulla ja maailmanloppu yhteensä, hän kirjoitti hakemustekstiin.

Kohta tulee kesä, mutta sitä ennen Mikko ja Minna ehtivät tehdä vielä monta hiihtolenkkiä, viikonloppureissua ja käyttää hetken häidenkin suunnitteluun.

– Tämä on mielettömän ihana elämänvaihe. Lapset ovat isoja, meillä on kahden aikuisen suhde. Joskus tuntuu jotenkin epätodellisen onnelliselta ja huomaa miettivänsä, että mitä jos jotain tapahtuu ja tämä viedään meiltä pois, Minna toteaa.

Tavataan vastamäessä?

Uusi tutkimus sanoo, että jos naimisiin mennessä epäilyttää, fiiliksiään kannattaa kuunnella. Häiden alla päätöstään epäröivillä on nimittäin 2,5 kertaa suurempi riski erota kuin niillä, jotka ovat asiastaan varmoja. Jos on varma, ei siinä sitten mitään.

Elisa, Kristian, Annukka, Janne, Minna ja Mikko tietävät, mitä haluavat. Kaikki näyttävät juuri siltä, mitä Kuninkaallisiin häihinkin halutaan: tavallisia rakastuneita suomalaisia pariskuntia, jotka valmiina sitoutumaan.

Vanhan kirkon kappalainen Arto Antturikin näkee hyvin harvoin epäröiviä kihlakumppaneita.

– Upeaa sitä on katsoa, miten ihmisten kasvot säteilevät vakaumuksesta.

Mutta toki joskus mietityttää, kun niin moni liitto ei kestä.

– Usein mies kertoo rakastuneensa naisen puheliaisuuteen, nainen taas miehen vakauteen. Se voi toimia mahtavasti. Välillä vain käy mielessä, että huomaatteko, teillä on kasassa kliseiset ainekset nalkuttavasta naisesta ja puhumattomasta miehestä. Mutta silloinhan minä vain rukoilen kahta innokkaammin.

Mielellään vihkipappi palaa asiaan myös silloin, kun tosielämässä päästään vastamäkivaiheeseen.

– Minulle voi soittaa suoraan. Tuntuisi oikealta jutella siinäkin vaiheessa.

Juttu on julkaistu Me Naisten numerossa 9/2013.

Sarah ja Alex voittivat 15 000 dollarin hääseikkailun Saariselällä.

Huffington Post kertoo australialaisparista, joka vietti seikkailuhäitä Lapissa. Paketti piti sisällään muun muassa hengailua lasi-iglussa, joulupukin tapaamisen ja revontulien bongailua rekiajelulla.

Australialaiset Alex Coulson ja Sarah Page menivät naimisiin joulukuun alussa Saariselän Kakslauttanen-lomakeskuksessa. Ohjelma piti suunnitella tarkkaan, sillä auringonvaloa riitti vain puolentoista tunnin ajan.

Pari voitti kuusitoista tuntia kestäneen hääseikkailunsa Brides Without Borders 2015 Nordic Elopement -kilpailussa. 15 000 dollarin palkintoon kuuluivat hääsuunnittelija ja -kuvaaja, kukat ja majoitus kahdelta yöltä.

Sarah ja Alex valitsivat Lapin lumen, revontulien ja erityisten ohjelmanumeroiden vuoksi. Muut vaihtoehdot olivat Tanska, Ruotsi, Islanti, Färsaaret ja Norjan Lofootit, mukana ollut hääsuunnittelija ja -kuvaaja Ann Peters kertoo Brides without Bordersille.

Läsnä ei ollut vieraita, ja Sarahin ja Alexin eksoottiset häät olivat yllätys heidän perheilleen.

Seuraavat kuvat näkyvät, kun olet kirjautuneena Facebookiin.

Kateus on turhaa. Vastanaineet eivät olekaan niin onnellisia kuin on luultu.

Avioliiton alku ei aina ole auvoisaa.­ Vastanaineiden onnellisuus romahtaa viimeistään kuherruskuukauden jälkeen, paljastaa uusiseelantilainen tutkimus. Syynä tutkijat pitävät hääkrapulaa: ensin juhlapäivään ladataan suuret odotukset, ja sitten arki vyöryykin ankeana päälle.

– Nykyään häihin käytetään aivan valtavasti aikaa ja rahaa. Ei ihme, jos sen jälkeen stressi purkautuu onnettomana olona, miettii psykoterapeutti Pirjo Juutilainen.

Hääkrapulaa voi helpottaa pitämällä megapirskeiden­ sijaan intiimit juhlat. Tähän reseptiin luotti toukokuussa valan vannonut englantilaisnäyttelijä Keira Knightley. Hän nai miesystävänsä James Rightonin lättäkengissä ranskalaisessa pikkukylässä, jossa läsnä oli vain kymmen­kunta läheisintä ystävää.

Jos suureellisuus ahdistaa, naimisiin voi mennä vaikka lähi­pubissa. Pirjo kehottaa kuitenkin ennen kaikkea kuuntelemaan omaa sydäntään, sillä joku voi nauttia eniten väsätessään tuhannen ihmisen vieraslistaa.

– Oli kyseessä sitten maistraattivihkiminen tai juhlat linnassa, tärkeintä on, että häät ovat parin näköiset. Se tuo suurimman onnen.

Ja mikä lohdullisinta: vaikka alku kangertelisikin, vuoden kuluttua hääkrapula kääntyy jo avio-onneksi.

Monen morsiamen pahin painajainen on se, että sulhanen saisi päättää hänen hääpuvustaan. Janne Ruohisto selviytyi lähes mahdottomasta tehtävästä aivan täydellisesti.

Janne Ruohisto, 37, seisoo keskellä tyllimerta ja näyttää hämmen­ty­neel­­tä. On kukkasia, rypytyksiä, laskoksia, pitsiä ja taftia. Olkaimettomia, yksiolkaimisia ja olkaimellisia. Puhtaanvalkoisia, luonnonvalkoisia ja kermansävyisiä. Miten ihmeessä hän pystyy valitsemaan valkoisesta mekkorivistöstä juuri sen oikean?

– Olisiko pieni ehdotus paikallaan? Juhla-asu Helsinki -putiikin omistaja Päivi Siiro keskeyttää, ja Janne huokaa helpotuksesta.

Janne on ensimmäistä kertaa hääpukuliikkeessä, ja tänään vain hänen mielipiteellään on väliä: hän on etsimässä kihlatulleen Annukka Blomille, 26, hääpukua.

Todellisuudessa sulhasen ei tarvitse ottaa liian kovia paineita sovittelukierroksesta, sillä Annukan hääpuku on jo työn alla.

Kun Janne ja Annukka sanovat toisilleen tahdon kesäkuussa Kuninkaalliset häät -ohjelman televisiokameroiden ja 1 200 vieraan edessä, Annukka pukeutuu huippusuunnittelija Jukka Rintalan häntä varten suunnittelemaan asuun. Jos Janne saisi päättää, puku olisi klassisen kaunis ja linjakas. Yksinkertainen ja keveä.

– Hääpuvun tulee olla siro ja söpö, sel­lainen kuin Annukkakin. En näe häntä missään yliprinsessamaisessa pitsipönkköydessä, Janne linjaa.

Annukka nyökyttelee vieressä, sillä hän on varma, että Janne osaa valita hänelle ihanan hääpuvun.

– Jannella on maailman paras maku! Hän on löytänyt minulle lempitakkini ja kaikki lempihuivini. Viimeksi sain joululahjaksi aivan huikean käsi­laukun. Luotan Janneen tyylisilmään sataprosenttisesti.

Ei mikään linnanneito

Kirkkaanvärinen tai musta mekko? Ei. Pitkät hihat? Ei. Muhvia ja puhvia? Ei todellakaan. Päivi nostelee hääpukuja yksi toisensa jälkeen Jannen eteen, ja tämä sanoo salamannopeasti mielipiteensä.

– Miten olisi tämä? Päivi kysyy ja levittää käsivarsilleen vanhanajan glamouria henkivän iltapuvun, jossa on pitkät hihat ja hieman pitsiä.

– Tuo ei ainakaan ole yhtään Annukan tyylinen! Puku on liian linnanneitomainen, ja sopii ennemmin sellaiselle naiselle, joka tykkää jättäytyä taustalle. Annukka on näyttävä ja voimakastahtoinen nainen, ei mikään linnaan teljetty neito, Janne luonnehtii ja saa mielipiteelleen Annukan hyväksynnän.

– Ihan samaa mieltä. En olisi itsekään valinnut tuota pukua!

Mutta kun Päivi esittelee Jannelle trendikästä yksiolkaimista mekkoa kapealla röyhelöhelmalla, se saa hetkessä Jannen hyväksynnän. Alle puolessa tunnissa Janne on valinnut kolme suosikkimekkoaan, ja Annukka vetäytyy niiden kanssa sovituskopin uumeniin. Hän on kokeillut aiemmin yhtä hääpukua, mutta ei aluksi kehdannut kertoa siitä Jannelle.

– Ystäväni oli hankkinut viime kesänä kuvauksia varten yhden hääpuvun, ja hän käski minun kokeilla sitä. En viitsinyt kertoa siitä Jannelle, ettei hänelle vain olisi tullut paineita kosia minua. Mutta kun Janne muutama kuukausi myöhemmin kosi, tunnustin kokeiluni heti, Annukka nauraa.

Täyden kympin mekko

Rempseä yrittäjäpariskunta tapasi toisensa ensimmäistä kertaa Ystävä- yrittäjien pikkujouluissa kolme vuotta sitten. Annukka ihastui Jannen rentouteen ja hyväsydämisyyteen, Janne Annukan rohkeuteen ja heittäytymiskykyyn.

– Olemme molemmat itsenäisiä, sopivasti itsepäisiä sekä iloisia ja leikkimielisiä hassuttelijoita. Luemme jatkuvasti toistemme ajatuksia ja tunteita, Janne kertoo.

– Joskus Janne osaa kuvailla tunteitani paljon paremmin kuin minä itse, Annukka komppaa.

Pari alkoi suunnitella häitään heti Jannen lokakuisen yllätyskosinnan jälkeen, mutta työkiireiden takia tuntui lottovoitolta päästä mukaan ohjelmaan, jossa joku muu huolehtisi kaikista käytännönjärjestelyistä.

– Olin jo ehtinyt suunnitella meneväni naimisiin paljeteilla koristellussa fuksian värisessä iltapuvussa, jonka ostin viime keväänä. Mutta nyt on kiva, kun joku suunnittelija hoitaa sen puolen. Olen saanut esittää muutamia toiveita, kuten sen, että puku olisi mahdollisimman istuva, ja siinä saisi olla pienet hihat, Annukka kertoo samalla, kun Päivi auttaa häntä pukemaan ylleen yksiolkaimista hääpukua.

Kun Annukka astuu ulos sovituskopista, Janne menee hetkeksi sanattomaksi.

– Vau! Täydet kymmenen pistettä!

Eihän tästä voi panna enää paremmaksi. Puvun röyhelöhelma on kaunis ja kevyen näköinen, Janne arvioi.

Annukka asettuu seisomaan peilin eteen ja huokaa itsekin ihastuksesta.

– Oi, tässä on todella kaunis helma! Minäkin antaisin mekolle kymmenen pistettä. Tämä yllä tekee heti mieli sanoa tahdon!

Valkoista sen olla pitää

Seuraavaksi Annukka kokeilee mekkoa, joka Jannen silmissä näyttää tyylikkäältä ja naiselliselta. Strassikoristeisessa mekossa on paksut olkaimet ja pitkä laahus, ja se rypyttyy viehkeästi keskivartalolle.

– Mekko on näyttävä, mutta yksi­olkaiminen mekko oli tyttömäisempi ja prinsessa­maisempi. Ei minua kuitenkaan haittaisi, jos Annukka tähän päätyisi, Janne tuumaa.

– Molemmat mekot ovat ihania, mutta kyllä minäkin sen yksiolkaimisen ottaisin! Se oli ehkä hieman romanttisempi kuin tämä.

Vaikka Janne pitää enemmän valkoisista kuin värillisistä hääpuvuista, hän valitsee Annukalle kolmanneksi mekoksi laventelinvärisen puvun, jossa on runsas röyhelöhelma. Kirkkaisiin väreihin pukeutuva Annukka ei ole aivan varma mekon pastelliin taittuvasta sävystä. Ehkä mekko sopii sittenkin vain hienoihin iltajuhliin tai morsiamen sijaan esimerkiksi kaason ylle.

– Mekossa ei ole tarpeeksi pitkä helma, joten tämä jää vähän iltamekoksi. Annukka säihkyy toki värillisessäkin vaihtoehdossa, mutta valkoinen mekko on aina parempi, Janne summaa.

Sulkia ja satiinia

Punavuorenkadulla sijaitsevassa Boutique Sanjassa Janne silmäilee itsevarman oloisena runsasta mekkorivistö ja punnitsee tarkkaan myyjä Sanni Dahl­grenin ehdottamia vaihtoehtoja.

– Itse en tykkää sulista, mutta en tiedä mitä mieltä Annukka on. Puvussa on kyllä hyvä linja, ja se sopisi morsiamelle täydellisesti, Janne pohtii Sannin tarttuessa heti ensimmäisenä villiin korttiinsa: olkai­­mettomaan mekkoon, jonka yläosaa hallitsevat valkoiset sulkakoristeet.

Ne eivät kuitenkaan miellytä Jannea, eikä Annukkakaan ole koristeista järin innoissaan. Sulkamekko palaa takaisin rekkiin. Pian Janne löytää kaksi pitsimekkoa Annukan kokeiltavaksi.

– No niin, tämähän istuu Annukalle täydellisesti! Mekossa on hieno leikkaus, ja pitsit muodostavat kiinnostavan näköi­siä vinoja viivoja, Janne arvioi kokopitsistä pukua tottuneesti.

Arvosana jää kuitenkin kahdeksaan ja puoleen, kun taas Annukka on ihastunut mekon imartelevaan linjakkuuteen.

– Tämä on mekko, jossa on hyvin hoikka ja ryhdikäs olo!

Toisessa pitsimekossa pitsiä on vain yläosassa, ja se saa Jannen hyväksynnän. Puku on miehen mielestä perinteinen pitsiunelma olematta sitä kuitenkaan liiaksi.

– Yksinkertainen helma tuo kivaa tasa­­­painoa yläosan pitsille. Mekko on tosi tyylikäs, sillä en mitään pitsi­pröm­prömiä haluaisikaan, Annukka lisää.

Sovituskopin paksu oviverho heilah­taa vielä kerran, sillä Janne on jättänyt sokerina pohjalle yksinkertaisen, olkaimettoman satiinimekon, jossa on näyttävä laahus. Se istuu imartelevasti, ja kipuaa hetkessä molempien voittaja-suosikiksi.

– Tämä menee ehdottomasti kärkeen! En vain millään pystyisi tältä istumalta päättämään kumman mekon Annukalle ottaisin: tämän vai sen yksiolkaimisen? Se oli trendikäs ja siro mekko, mutta tämä taas on hyvä esimerkki siitä, että kun morsian on kaunis, puku voi olla hyvin yksinkertainen, Janne sanoo ja kaappaa rakkaansa kainaloonsa.

– Kaikki Jannen valitsemat mekot ovat olleet aivan mielettömiä! Minulle tärkeintä häissäni on kuitenkin vain yksi asia: se, että sulhanen on oikea! Annukka hehkuttaa.


Annukka ja Janne avioituvat tänään Kuninkaalliset häät -ohjelmassa Nelosella. Miten morsian uskoo suoriutuvansa korkokenkäkävelystä alttarille? Lue Annukan ja Jannen Onnellisten häiden alla -blogista. >>

Häävieras ei etiketin mukaan saisi pukeutua mustiin, mutta mitä tehdä, jos kaapista ei löydy muita värejä? Tyylitohtorin neuvoilla asustat tumman kokonaisuuden tilanteeseen sopivaksi.

Käytän pelkästään mustia ja muita tummia vaatteita, niin arkena kuin juhlissakin. Nyt sain kutsun ystäväni kesähäihin, enkä haluaisi ostaa itselleni vääräntyylisiä vaatteita vain yksien juhlien takia. Mikä avuksi?

Täysmusta asukokonaisuus ei istu iloisiin kesähäihin, mutta sinun ei tarvitse täysin hylätä suosikkiväriäsi. Mitä vähemmän tummaa tai mustaa valiset juhliin, sitä kesäisemmältä juhlatyylisi näyttää. Mustan hameen tai housut voit raikastaa värikkäällä yläosalla, silkkitopilla tai -tunikalla. Kengät ja laukku voivat silti olla mustia.

Musta kotelomekko ja jakkupuku taas piristyy jo värikkäillä asusteilla. Valitse hempeitä pastellisävyjä tai luonnonvalkoista, jos pidät pehmeistä väreistä. Kirkkaista väreistä muodikkaimmat tänä kesänä ovat sähkönsininen, fuksia, keltainen ja vihreä.Valitse yksi pääväri korostamaan mustaa asuasi: esimerkiksi vaaleansininen pashminahuivi, käsilaukku ja kengät.

Jos et halua sijoittaa suuria summia uusiin juhla-asusteisiin, hanki vain yksi näyttävä vaate tai asuste. Esimerkiksi värikäs, kukallinen saali harteillasi kiinnittää katseet.

Vinkki: Vaikka et olisi hattuihminen, kokeile asustaa häätyylisi leveälierisellä kesähatulla tai hauskalla hattupannalla.