Kuva Shutterstock

Perinteitä ja omaa tyyliä yhdistelemällä saat ikimuistoiset juhlat.

1. Teema omasta elämästä

Mitä harrastatte? Missä olette tavanneet? Mikä on teille tärkeää? Hääsuunnittelija Eija Holmberg-Lehto on sitä mieltä, että oman näköinen vaikutelma syntyy parhaiten ottamalla ideoita parin elämästä.

– Teema voi olla vaikka lempimaa tai yhteinen historia, ja se voi näkyä koko juhlan läpi tarjoilua, koristelua ja ohjelmaa myöten. Tärkeintä on, että omissa häissä tehdään vain asioita, joita oikeasti halutaan. Jos pari ei osaa tanssia, tanssin voi jättää pois. Siitä ei kukaan loukkaannu.

Eijan mielestä vieraat ovat aina iloisia, kun pääsevät hieman erilaisiin häihin.

– Miksei intohimoisten ulkoiluihmisten häitä voisi viettää vaikka pulkkamäessä tai melontareissulla? Sitten saunotaan yhdessä, laitetaan meikit naamaan ja vihitään kaksi ihmistä avioliittoon.

– Yllättävän harva uskaltaa irrottautua tutusta ja turvallisesta, vaikka pakollisia  kuvioita on hirveän vähän. Naimisiin meno on. Kaikki muu on ylimääräistä, Eija sanoo.

2. Rinkulat loppuiäksi

– En usko, että sormusta korvaa mikään avioliiton symbolina, arvelee myymäläpäällikkö Hanna Paavilainen porilaisesta kultasepänliike E. Lindroosista.

Hannan mukaan keltakulta on palaamassa valkokultaisen valtakauden jälkeen vihkisormuksiin. Jos ei satsaa uniikkiin rinkulaan, myös kultaliikkeen valmiiseen sormukseen saa persoonallisuutta. Nothing Else Matters lukee jo monen parin kaiverruksessa.

– Kaiverruksia saa myös sormuksen ulkopinnalle, ja kaivertajamestari osaa loihtia tiskiltä ostetusta sormuksesta aivan oman näköisen, Hanna kertoo.

Sormuksissakin voi näkyä suvun historia tai parin elämänasenne. Luonto-Liiton toiminnanjohtaja, vihreä mies Leo Stranius kertoo blogissaan vaihtaneensa vaimonsa kanssa eettistä ja ekologista elämäntapaa kuvastavat hematiittisormukset, hinta kolme euroa.

3. Ammattilaisen aamen

Vihkimisen saa ilmaiseksi. Kannattaa ottaa kaikki ilo irti, kun saa käyttöönsä ammattilaisten työaikaa. Urkurilta voi pyytää ehdotuksia päräyttäväksi häämarssiksi ja persoonalliseksi virreksi. Papin saa liikkumaan alttarin liepeiltä vaikka laiturin nokkaan tai omenapuun alle. Siviilivihkijälle pitää maksaa hiukan virkapaikalta siirtymisestä.

4. Malja rakkaudelle

Ollaanpa nyt johdonmukaisia. Jos häiden teema on Meksiko, niin alkumalja ei ole mitään puolikuivaa Elyséetä, vaan tequilahömpsy!

5. Hääkarkista lottoriviin

Ei sen tarvitse olla vaaleanpunainen marmeladisydän, se voi olla turkinpippuri tai muffini. Entäpä lottorivi per häävieras? Pelkkä runo nättinä käärönä? Ja  miten mielellään häävieras säilyttäisikään paikkakortin, joka on jaksettu personoida
jokaiselle erikseen.

6. Millä niihin osuu parhaiten?

Jotkut seurakunnat kieltävät riisin ja ylipäänsä ruuan heittelemisen kirkon pihalla. Morsiamet taas eivät välttämättä arvosta saippuakuplatahroja puvulla. Ruusun terälehdet eivät oikeasti lennä kovin hyvin. Mitä jää jäljelle? No vaikka paperiliidokit!

7. Keskellä liljain ja ruusujen

Pari vuotta sitten se oli vihreä ja valkoinen, viime vuonna viininpunainen ja valkoinen, tämä vuosi on alkanut tummanpunaisissa ja valkoisissa merkeissä – siinä joensuulaisen Kellokukan morsiuskimpputrendejä.

Kellokukan Seppo Leppäsen mukaan ruusu on kimppujen ikisuosikki, mutta paljon on muuttunutkin 80-luvusta, jolloin Leppänen tuli alalle. Kukkavalikoima on kasvanut, kimppumalleja on muitakin kuin pyöreä tai pisara. Viime vuosina häiden omat teemavärit ovat alkaneet näkyä kimpuissa.

– Ihan uutena ideana voisi ajatella rannekorua kukista. Se olisi helppo kantaa. Eikä sen tarvitse olla pieni. Sen voisi rakentaa isoksi ja valuvaksi, Seppo alkaa ideoida. 

Seppo tekisi mielellään myös olkapääkoristeen, joka laskeutuisi pukua pitkin. Erikoisempia kukkiakin voi kokeilla. Seppo ei muista tehneensä koskaan morsiuskimppua tulppaaneista. Niistä saisi talvihäihin hienon, tiiviin kimpun. Neilikoitakin käytetään harvoin.

– Kerran kimppua tuli ostamaan pari, joka oli päättänyt, että sulhanen saa valita kukat. Yhdessä oli sovittu pääväriksi valkoinen. Sulhanen katseli aikansa ja sanoi, että "tehdään noista lumipalloista" ja osoitti valkoisia neilikoita. Vilkaisimme morsiamen kanssa toisiamme, mutta morsian sanoi, että tehdään vain. Siitä tuli hieno, ja minä muutin mielipiteeni neilikoista hääkukkina.

+ Retroile kunnolla! Tilaa kimppu:

80-luvun tapaan: samppanjaruusuja ja ruiskukkia.
90-lukulaisittain: linjakas, ysärihenkisen yksinkertainen orkidea tai kalla.
Millennium-henkisesti: kimmellystä! Dingeldangelia! Helmiä, hopeanauhaa, lisäkoristeita!
2010-luvun malliin: ota kukkakauppaan mukaan jonkun julkkiksen hääkuva ja matki kimppu häneltä.

8. Häävastaanotto hodarikioskilla

– Mitä, jos ruoka ei olisikaan seisovasta pöydästä? Entä jos hääpaikalla olisikin koko illan auki oleva hodarikioski, kysyy hääsuunnittelija Eija Holmberg-Lehto.

Suomalaiset ovat rakastuneita valmiiksi mietittyihin istumajärjestyksiin, mutta pöytäkartan tekeminen on vaikea laji. Tunnelma latistuu pöydässä, jossa ihmiset eivät tunne toisiaan. Jenkkilässä pidetään paljon cocktail-henkisiä häitä, joissa paikalla on muutama pystypöytä ja ruokalautasissa pidike viinilasille. Cocktailhäissä ehtii jutella useamman sukulaisen kanssa ja tavata luontevasti pari uutta tuttavuuttakin.

9. Anistonin häämestat, ehkä?

Jennifer Aniston melkein meni Justin Theroux'n kanssa naimisiin Eloundan maisemissa Kreetalla mutta valitsikin vissiin Meksikon. Suomalaiselle Kreikka on romanttinen eikä mikään ökykallis vaihtoehto. Plussaa: illalla ei tarvitse vetää untuvatakkia morsiuspuvun päälle.

10. Todellinen oman tien kulkija

Seilaa urheasti trendejä vastaan: älä käytä häihin hulluna rahaa. Keskimäärin suomalaisten häät menevät koko ajan kalliimpaan suuntaan, mutta jos valitsee teemaksi sitoutumisen ja tyylilajiksi kahvikutsut tai rennot juhlat, päivästä saa silti yhtä ikimuistoisen.

11. Satiiniruusuke konepellillä

– No mä koristelin viime vuonna avokin serkun hääauton siten, että niittasin koristeihin samaista satiinipaperinauhaa, jolla tein ison ruusukkeen konepellille. Alapuolelta laitoin kiinni. Niittikohtiin pistin teippiä, ettei raapinut auton maalipintaa.Ison ruusukkeen köytin auton konepellille vetämällä nauhoja solmuun konepellin alle. [--] Taisin laittaa vielä varmistukseksi pari nauhaa auton eturitilään, kun siinä sellanen oli, kertoo nimimerkki Shabibah Naimisiin.infon keskustelupalstalla.

Auton koristelussa päädytään helposti edellisen kaltaisiin satiinisysteemeihin. Bestmanit, kaasot ja pariskunnat – takaikkunan kyltti tarjoaa kuitenkin vapaata revittelymaastoa itsensä toteuttamiseen. Just Married on perinteikäs teksti, Kauan naineet, vasta vihityt uudempi mutta perinteinen sekin. Löytyisikö pariskunnan historiasta legendaarinen iskurepliikki? Lempibändin kappaleesta nätti säe? Anopilta hyvä aforismi? Arvostaako pari "Kutsukaa apua, olen pulassa" -tyyppistä huumoria?

12. Koristele estoitta

Herkästi, romanttisesti, punkahtavasti? Teeman mukaan, miten haluat ja jaksat. Askarteluliike Sinooperissa on kaiken väristä kartonkia ja tylliä, mutta jos päädyt kukkiin, kukkakauppiaalla on toivomus:

– Älkää tulko lautasliinojen kanssa kukkakauppaan. Koskaan ei kuitenkaan löydy juuri samaa turkoosin sävyä. Lautasliinoille saisi kyllä rakennettua kukista kauniit ja persoonalliset lautasliinanpidikkeet, jos haluaisi jotain uuden näköistä.

Sarah ja Alex voittivat 15 000 dollarin hääseikkailun Saariselällä.

Huffington Post kertoo australialaisparista, joka vietti seikkailuhäitä Lapissa. Paketti piti sisällään muun muassa hengailua lasi-iglussa, joulupukin tapaamisen ja revontulien bongailua rekiajelulla.

Australialaiset Alex Coulson ja Sarah Page menivät naimisiin joulukuun alussa Saariselän Kakslauttanen-lomakeskuksessa. Ohjelma piti suunnitella tarkkaan, sillä auringonvaloa riitti vain puolentoista tunnin ajan.

Pari voitti kuusitoista tuntia kestäneen hääseikkailunsa Brides Without Borders 2015 Nordic Elopement -kilpailussa. 15 000 dollarin palkintoon kuuluivat hääsuunnittelija ja -kuvaaja, kukat ja majoitus kahdelta yöltä.

Sarah ja Alex valitsivat Lapin lumen, revontulien ja erityisten ohjelmanumeroiden vuoksi. Muut vaihtoehdot olivat Tanska, Ruotsi, Islanti, Färsaaret ja Norjan Lofootit, mukana ollut hääsuunnittelija ja -kuvaaja Ann Peters kertoo Brides without Bordersille.

Läsnä ei ollut vieraita, ja Sarahin ja Alexin eksoottiset häät olivat yllätys heidän perheilleen.

Seuraavat kuvat näkyvät, kun olet kirjautuneena Facebookiin.

Kateus on turhaa. Vastanaineet eivät olekaan niin onnellisia kuin on luultu.

Avioliiton alku ei aina ole auvoisaa.­ Vastanaineiden onnellisuus romahtaa viimeistään kuherruskuukauden jälkeen, paljastaa uusiseelantilainen tutkimus. Syynä tutkijat pitävät hääkrapulaa: ensin juhlapäivään ladataan suuret odotukset, ja sitten arki vyöryykin ankeana päälle.

– Nykyään häihin käytetään aivan valtavasti aikaa ja rahaa. Ei ihme, jos sen jälkeen stressi purkautuu onnettomana olona, miettii psykoterapeutti Pirjo Juutilainen.

Hääkrapulaa voi helpottaa pitämällä megapirskeiden­ sijaan intiimit juhlat. Tähän reseptiin luotti toukokuussa valan vannonut englantilaisnäyttelijä Keira Knightley. Hän nai miesystävänsä James Rightonin lättäkengissä ranskalaisessa pikkukylässä, jossa läsnä oli vain kymmen­kunta läheisintä ystävää.

Jos suureellisuus ahdistaa, naimisiin voi mennä vaikka lähi­pubissa. Pirjo kehottaa kuitenkin ennen kaikkea kuuntelemaan omaa sydäntään, sillä joku voi nauttia eniten väsätessään tuhannen ihmisen vieraslistaa.

– Oli kyseessä sitten maistraattivihkiminen tai juhlat linnassa, tärkeintä on, että häät ovat parin näköiset. Se tuo suurimman onnen.

Ja mikä lohdullisinta: vaikka alku kangertelisikin, vuoden kuluttua hääkrapula kääntyy jo avio-onneksi.

Monen morsiamen pahin painajainen on se, että sulhanen saisi päättää hänen hääpuvustaan. Janne Ruohisto selviytyi lähes mahdottomasta tehtävästä aivan täydellisesti.

Janne Ruohisto, 37, seisoo keskellä tyllimerta ja näyttää hämmen­ty­neel­­tä. On kukkasia, rypytyksiä, laskoksia, pitsiä ja taftia. Olkaimettomia, yksiolkaimisia ja olkaimellisia. Puhtaanvalkoisia, luonnonvalkoisia ja kermansävyisiä. Miten ihmeessä hän pystyy valitsemaan valkoisesta mekkorivistöstä juuri sen oikean?

– Olisiko pieni ehdotus paikallaan? Juhla-asu Helsinki -putiikin omistaja Päivi Siiro keskeyttää, ja Janne huokaa helpotuksesta.

Janne on ensimmäistä kertaa hääpukuliikkeessä, ja tänään vain hänen mielipiteellään on väliä: hän on etsimässä kihlatulleen Annukka Blomille, 26, hääpukua.

Todellisuudessa sulhasen ei tarvitse ottaa liian kovia paineita sovittelukierroksesta, sillä Annukan hääpuku on jo työn alla.

Kun Janne ja Annukka sanovat toisilleen tahdon kesäkuussa Kuninkaalliset häät -ohjelman televisiokameroiden ja 1 200 vieraan edessä, Annukka pukeutuu huippusuunnittelija Jukka Rintalan häntä varten suunnittelemaan asuun. Jos Janne saisi päättää, puku olisi klassisen kaunis ja linjakas. Yksinkertainen ja keveä.

– Hääpuvun tulee olla siro ja söpö, sel­lainen kuin Annukkakin. En näe häntä missään yliprinsessamaisessa pitsipönkköydessä, Janne linjaa.

Annukka nyökyttelee vieressä, sillä hän on varma, että Janne osaa valita hänelle ihanan hääpuvun.

– Jannella on maailman paras maku! Hän on löytänyt minulle lempitakkini ja kaikki lempihuivini. Viimeksi sain joululahjaksi aivan huikean käsi­laukun. Luotan Janneen tyylisilmään sataprosenttisesti.

Ei mikään linnanneito

Kirkkaanvärinen tai musta mekko? Ei. Pitkät hihat? Ei. Muhvia ja puhvia? Ei todellakaan. Päivi nostelee hääpukuja yksi toisensa jälkeen Jannen eteen, ja tämä sanoo salamannopeasti mielipiteensä.

– Miten olisi tämä? Päivi kysyy ja levittää käsivarsilleen vanhanajan glamouria henkivän iltapuvun, jossa on pitkät hihat ja hieman pitsiä.

– Tuo ei ainakaan ole yhtään Annukan tyylinen! Puku on liian linnanneitomainen, ja sopii ennemmin sellaiselle naiselle, joka tykkää jättäytyä taustalle. Annukka on näyttävä ja voimakastahtoinen nainen, ei mikään linnaan teljetty neito, Janne luonnehtii ja saa mielipiteelleen Annukan hyväksynnän.

– Ihan samaa mieltä. En olisi itsekään valinnut tuota pukua!

Mutta kun Päivi esittelee Jannelle trendikästä yksiolkaimista mekkoa kapealla röyhelöhelmalla, se saa hetkessä Jannen hyväksynnän. Alle puolessa tunnissa Janne on valinnut kolme suosikkimekkoaan, ja Annukka vetäytyy niiden kanssa sovituskopin uumeniin. Hän on kokeillut aiemmin yhtä hääpukua, mutta ei aluksi kehdannut kertoa siitä Jannelle.

– Ystäväni oli hankkinut viime kesänä kuvauksia varten yhden hääpuvun, ja hän käski minun kokeilla sitä. En viitsinyt kertoa siitä Jannelle, ettei hänelle vain olisi tullut paineita kosia minua. Mutta kun Janne muutama kuukausi myöhemmin kosi, tunnustin kokeiluni heti, Annukka nauraa.

Täyden kympin mekko

Rempseä yrittäjäpariskunta tapasi toisensa ensimmäistä kertaa Ystävä- yrittäjien pikkujouluissa kolme vuotta sitten. Annukka ihastui Jannen rentouteen ja hyväsydämisyyteen, Janne Annukan rohkeuteen ja heittäytymiskykyyn.

– Olemme molemmat itsenäisiä, sopivasti itsepäisiä sekä iloisia ja leikkimielisiä hassuttelijoita. Luemme jatkuvasti toistemme ajatuksia ja tunteita, Janne kertoo.

– Joskus Janne osaa kuvailla tunteitani paljon paremmin kuin minä itse, Annukka komppaa.

Pari alkoi suunnitella häitään heti Jannen lokakuisen yllätyskosinnan jälkeen, mutta työkiireiden takia tuntui lottovoitolta päästä mukaan ohjelmaan, jossa joku muu huolehtisi kaikista käytännönjärjestelyistä.

– Olin jo ehtinyt suunnitella meneväni naimisiin paljeteilla koristellussa fuksian värisessä iltapuvussa, jonka ostin viime keväänä. Mutta nyt on kiva, kun joku suunnittelija hoitaa sen puolen. Olen saanut esittää muutamia toiveita, kuten sen, että puku olisi mahdollisimman istuva, ja siinä saisi olla pienet hihat, Annukka kertoo samalla, kun Päivi auttaa häntä pukemaan ylleen yksiolkaimista hääpukua.

Kun Annukka astuu ulos sovituskopista, Janne menee hetkeksi sanattomaksi.

– Vau! Täydet kymmenen pistettä!

Eihän tästä voi panna enää paremmaksi. Puvun röyhelöhelma on kaunis ja kevyen näköinen, Janne arvioi.

Annukka asettuu seisomaan peilin eteen ja huokaa itsekin ihastuksesta.

– Oi, tässä on todella kaunis helma! Minäkin antaisin mekolle kymmenen pistettä. Tämä yllä tekee heti mieli sanoa tahdon!

Valkoista sen olla pitää

Seuraavaksi Annukka kokeilee mekkoa, joka Jannen silmissä näyttää tyylikkäältä ja naiselliselta. Strassikoristeisessa mekossa on paksut olkaimet ja pitkä laahus, ja se rypyttyy viehkeästi keskivartalolle.

– Mekko on näyttävä, mutta yksi­olkaiminen mekko oli tyttömäisempi ja prinsessa­maisempi. Ei minua kuitenkaan haittaisi, jos Annukka tähän päätyisi, Janne tuumaa.

– Molemmat mekot ovat ihania, mutta kyllä minäkin sen yksiolkaimisen ottaisin! Se oli ehkä hieman romanttisempi kuin tämä.

Vaikka Janne pitää enemmän valkoisista kuin värillisistä hääpuvuista, hän valitsee Annukalle kolmanneksi mekoksi laventelinvärisen puvun, jossa on runsas röyhelöhelma. Kirkkaisiin väreihin pukeutuva Annukka ei ole aivan varma mekon pastelliin taittuvasta sävystä. Ehkä mekko sopii sittenkin vain hienoihin iltajuhliin tai morsiamen sijaan esimerkiksi kaason ylle.

– Mekossa ei ole tarpeeksi pitkä helma, joten tämä jää vähän iltamekoksi. Annukka säihkyy toki värillisessäkin vaihtoehdossa, mutta valkoinen mekko on aina parempi, Janne summaa.

Sulkia ja satiinia

Punavuorenkadulla sijaitsevassa Boutique Sanjassa Janne silmäilee itsevarman oloisena runsasta mekkorivistö ja punnitsee tarkkaan myyjä Sanni Dahl­grenin ehdottamia vaihtoehtoja.

– Itse en tykkää sulista, mutta en tiedä mitä mieltä Annukka on. Puvussa on kyllä hyvä linja, ja se sopisi morsiamelle täydellisesti, Janne pohtii Sannin tarttuessa heti ensimmäisenä villiin korttiinsa: olkai­­mettomaan mekkoon, jonka yläosaa hallitsevat valkoiset sulkakoristeet.

Ne eivät kuitenkaan miellytä Jannea, eikä Annukkakaan ole koristeista järin innoissaan. Sulkamekko palaa takaisin rekkiin. Pian Janne löytää kaksi pitsimekkoa Annukan kokeiltavaksi.

– No niin, tämähän istuu Annukalle täydellisesti! Mekossa on hieno leikkaus, ja pitsit muodostavat kiinnostavan näköi­siä vinoja viivoja, Janne arvioi kokopitsistä pukua tottuneesti.

Arvosana jää kuitenkin kahdeksaan ja puoleen, kun taas Annukka on ihastunut mekon imartelevaan linjakkuuteen.

– Tämä on mekko, jossa on hyvin hoikka ja ryhdikäs olo!

Toisessa pitsimekossa pitsiä on vain yläosassa, ja se saa Jannen hyväksynnän. Puku on miehen mielestä perinteinen pitsiunelma olematta sitä kuitenkaan liiaksi.

– Yksinkertainen helma tuo kivaa tasa­­­painoa yläosan pitsille. Mekko on tosi tyylikäs, sillä en mitään pitsi­pröm­prömiä haluaisikaan, Annukka lisää.

Sovituskopin paksu oviverho heilah­taa vielä kerran, sillä Janne on jättänyt sokerina pohjalle yksinkertaisen, olkaimettoman satiinimekon, jossa on näyttävä laahus. Se istuu imartelevasti, ja kipuaa hetkessä molempien voittaja-suosikiksi.

– Tämä menee ehdottomasti kärkeen! En vain millään pystyisi tältä istumalta päättämään kumman mekon Annukalle ottaisin: tämän vai sen yksiolkaimisen? Se oli trendikäs ja siro mekko, mutta tämä taas on hyvä esimerkki siitä, että kun morsian on kaunis, puku voi olla hyvin yksinkertainen, Janne sanoo ja kaappaa rakkaansa kainaloonsa.

– Kaikki Jannen valitsemat mekot ovat olleet aivan mielettömiä! Minulle tärkeintä häissäni on kuitenkin vain yksi asia: se, että sulhanen on oikea! Annukka hehkuttaa.


Annukka ja Janne avioituvat tänään Kuninkaalliset häät -ohjelmassa Nelosella. Miten morsian uskoo suoriutuvansa korkokenkäkävelystä alttarille? Lue Annukan ja Jannen Onnellisten häiden alla -blogista. >>

Häävieras ei etiketin mukaan saisi pukeutua mustiin, mutta mitä tehdä, jos kaapista ei löydy muita värejä? Tyylitohtorin neuvoilla asustat tumman kokonaisuuden tilanteeseen sopivaksi.

Käytän pelkästään mustia ja muita tummia vaatteita, niin arkena kuin juhlissakin. Nyt sain kutsun ystäväni kesähäihin, enkä haluaisi ostaa itselleni vääräntyylisiä vaatteita vain yksien juhlien takia. Mikä avuksi?

Täysmusta asukokonaisuus ei istu iloisiin kesähäihin, mutta sinun ei tarvitse täysin hylätä suosikkiväriäsi. Mitä vähemmän tummaa tai mustaa valiset juhliin, sitä kesäisemmältä juhlatyylisi näyttää. Mustan hameen tai housut voit raikastaa värikkäällä yläosalla, silkkitopilla tai -tunikalla. Kengät ja laukku voivat silti olla mustia.

Musta kotelomekko ja jakkupuku taas piristyy jo värikkäillä asusteilla. Valitse hempeitä pastellisävyjä tai luonnonvalkoista, jos pidät pehmeistä väreistä. Kirkkaista väreistä muodikkaimmat tänä kesänä ovat sähkönsininen, fuksia, keltainen ja vihreä.Valitse yksi pääväri korostamaan mustaa asuasi: esimerkiksi vaaleansininen pashminahuivi, käsilaukku ja kengät.

Jos et halua sijoittaa suuria summia uusiin juhla-asusteisiin, hanki vain yksi näyttävä vaate tai asuste. Esimerkiksi värikäs, kukallinen saali harteillasi kiinnittää katseet.

Vinkki: Vaikka et olisi hattuihminen, kokeile asustaa häätyylisi leveälierisellä kesähatulla tai hauskalla hattupannalla.