Kolme vuotta sitten Katri ja Tuomas menettivät auto-onnettomuudessa puolivuotiaan Elle-tyttärensä. Musertavan surun jälkeen elämä on palannut pisara kerrallaan. Sitä juhlitaan nyt keväthäissä.

Sinä päivänä koko elämä muuttuu kertarysäyksellä. Heinäkuussa vuonna 2010 Katri Rautiainen, 28, ajelee äitinsä ja puolivuotiaan esikoistyttärensä Ellen kanssa kohti Imatraa, jossa suku odottaa malttamattomana uuden tulokkaan tapaamista. Taivas on pilvetön ja mieliala korkealla.

Sitten se tapahtuu.

Ensin kuuluu rysäys, sitten metallin korviavihlova kirskunta. Katri tuntee, kuinka voimakas isku riuhtoo ja repii, kunnes turvavyö puristaa rintakehän kasaan ja salpaa hengityksen. Hän on tajuissaan muttei näe mitään.

Äidin ja Ellen puolella on hiljaista.

Hetkeä myöhemmin avopuoliso Tuomas Heinonen, 37, havahtuu Helsingin-kodissa ovikellon soittoon. Porraskäytävässä seisoo kaksi poliisia. Tuomas kuulee vain sanat: perheenne on joutunut auto-onnettomuuteen.

– En edes muista, mitä tein tai vastasin. Sekosin täysin, Tuomas kuiskaa.

Poliisit kertovat Tuomakselle, että Katrin Citroënin päälle on syöksynyt vastaantulevien kaistaa ajanut pakettiauto. Puolivuotias Elle ja Katrin 54-vuotias äiti ovat saaneet surmansa heti. Katri on jäänyt auton sisään niin pahasti puristuksiin, että hänet on jouduttu ­irrottamaan ohjaamosta metallileikkurilla. Katrilla on murtumat polvissa, ­käsivarressa sekä lanne- ja niskarangassa.

– Ambulanssilääkäri arveli ensin, että Katrin jalat pitää amputoida, mutta sairaalassa vauriot osoittautuivat pelättyä pienemmäksi. Jos niskarangan murtuma olisi ollut pari milliä alempana, Katri olisi halvaantunut, Tuomas kertoo.

Elämältä putosi pohja

Kun Katri herää kahden viikon päästä Töölön sairaalan teho-osastolta, hän tietää jo, mitä on tapahtunut.

– Olin nähnyt unta, jossa äiti ja Elle olivat kuolleet. Siksi olin osannut varautua uutiseen, kun Tuomas tuli katsomaan minua sairaalaan ja kertoi mitä oli tapahtunut. Olin niin sokissa ja lääketokkurassa, etten osannut edes itkeä, Katri muistaa.

Seuraavat päivät sairaalassa noudattavat tuttua kaavaa: Katri herätetään joka aamu seitsemältä. Sitä seuraavat lääkärikäynnit, kuntoutus ja ystävien vierailut. Rutiinit tuntuvat Katrin mielestä jopa turvalliselta. Kun ulkopuoliset ihmiset sanelevat päivien kulun, hänellä on lupa olla turta.

Elleä ja äitiä ei vain näy. Musertava suru alkaa valjeta Katrille rakkaimman läheisen, Tuomaksen kautta.

– Oli hirveää katsoa, miten hajalla Tuomas oli. Olin huolissani hänen pärjäämisestään. Tuomas laihtui hetkessä 20 kiloa ja oli ihan poissaoleva.

Muutkin läheiset panevat merkille muutoksen. Ennen salitreeni on ollut lihak­sikkaan Tuomaksen ja Katrin rakkaimpia harrastuksia. Katrin loukkaantumisen ja tyttären kuoleman jälkeen Tuomas menettää kiinnostuksensa urheilemiseen ja linnoittautuu kotiin. Töistä hän jää pois kuukaudeksi.

– Join aamuisin väkisin pirtelön, mutta sitten minua alkoi ahdistaa niin paljon, että kävin oksentamassa kaiken. Yleensä söin vasta siinä vaiheessa, kun minulla oli niin voipunut olo, etten kyennyt enää tyhjällä vatsalla olemaan, Tuomas muistaa.

Jälkikäteen hän on usein hämmästellyt, miten koville suru otti.

– Olen aina ollut perusluonteeltani itsevarma ja toimelias, mutta menetettyäni Ellen elämältä putosi pohja. Tunsin itseni epäonnistuneeksi.

Surun vaiheet

Katri taistelee onnettomuuden jälkeen pitkään saman ahdistuksen kanssa mutta yrittää saada ajatukset pois surus­ta keskittymällä kuntoutukseen. Puolen vuoden sairaala- ja hoitojakson aikana hän opettelee kävelemään, pukeu­tumaan ja syömään.

Kuntosalimenneisyydestä on hyötyä: Katri harjoittelee kurinalaisesti, vaikka surkastuneissa lihaksissa ei ole ensin hitustakaan voimaa.

Kipujen ollessa kovimmillaan Katri on usein miettinyt päälleen ajanutta pakettiauton kuljettajaa, joka sai kuolemantuottamuksesta vain kolme kuukautta ehdollista vankeutta. Onnettomuuden syytä ei ole vieläkään pystytty selvittämään.

– Vähintä mitä mies olisi voinut tehdä, olisi pyytää anteeksi. Hän ei kuitenkaan koskaan ottanut meihin mitään yhteyttä, Katri sanoo.

Äidin hautajaiset jäävät Katrilta tehohoidon vuoksi väliin, mutta Ellen siunaustilaisuuteen hänet kannetaan paareilla. Pienen arkun äärellä sanat ovat vähissä. Sydän on uupunut.

– Kukaan muu kuin saman kohtalon kokenut ei voi tietää, miltä tuntuu menettää oma lapsi. Tämä kokemus on ravisuttanut parisuhdettamme, mutta muuttanut myös minua. En ole enää ­sama ihminen kuin ennen onnettomuutta, Katri sanoo.

Tuomas on huomannut, että suru helpottaa vaiheittain. Elle käy isän mielessä yhä päivittäin, mutta olo ei ole enää ihan sietämätön.

Katri kotiutuu sairaalasta joulukuussa vuonna 2010. Seuraavan vuoden maaliskuussa hän kummastelee etovaa oloaan ja tekee raskaustestin. Siihen piirtyy kaksi viivaa.

– Olin päättäneet, että uusia lapsia saa tulla jos on tullakseen, mutta emme aavistaneet, että se kävisi näin nopeasti. Tuntui epätodelliselta saada edes yksi valonpilkahdus surun keskelle.

Kuopus toi valon

Maaliskuussa vuonna 2013 Helsingin Pasilassa puhaltaa jäätävä pakkastuuli, mutta Tuomas ja Katri näkevät vain kevätauringon. Reilun vuoden ikäinen Inez istuu olohuoneen sohvalla ja ­murustaa keksejä kangastyynyille. Välillä eloisa tyttö kiepauttaa itsensä lattialle, käy keräämässä pöydiltä avaimet ja kännykät, ja piilottaa aarteet sohvatyynyjen väliin.

– Mitä se meidän Kupponen! huudahtaa Tuomas ja nostaa kikattavan tytön korkealle ilmaan.

Tuomas ja Katri ovat huomanneet, että Inez on monin tavoin enkelisiskonsa Ellen vastakohta. Elle oli pullea ja pienisilmäinen, Inez hoikka ja suurisilmäinen. Elle valvotti öisin, Inez nukkuu aamuun saakka. Inez on huono syömään, Ellelle maistui ruoka.

Yksi seikka on kuitenkin ennallaan: molemmat tyttäret ovat herättäneet Katrissa ja Tuomaksessa yhtä voimakkaita rakkauden tunteita.

– Huomaan, että meistä on tullut Tuomaksen kanssa tämän toisen tyttären kanssa lähes ylisuojelevaisia. Yöllä tekee mieli käydä monta kertaa katsomassa, että Inezillä on kaikki hyvin. Ja minä olen todella herkkä reagoimaan tytön itkuun, Katri tunnustaa. 

Ineziä vahtii myös neljäs perheenjäsen, saksanpaimenkoira Frank.

– On mieletöntä seurata tuota parivaljakkoa. Frank ei ole moksiskaan, vaikka Inez kömpii hänen nukkumapaikalleen. Nuo ovat parhaat kaverit, Tuomas kertoo.

Kohtalokas ilotulitus

Viime vuodet ovat opettaneet Tuomakselle ja Katrille, miten pienestä elämä on kiinni. Katri ei olisi koskaan saanut Tuomasta, Elleä eikä Ineziä, ellei hän olisi lähtenyt katsomaan ilotulitusta Helsingin keskustaan vuonna 2005.

Koska kohtalo halusi varmistaa, että rakastavaiset varmasti löytäisivät toisensa väentungoksessa, Katrin ystävän oli herätettävä huomio kävelemällä vahingossa tolppaa päin. Kun vieressä kavereidensa kanssa kulkenut Tuomas huomasi kivuliaan tilannekomiikan, hän räjähti nauramaan.

– Muistan ajatelleeni ensin, että mikä ääliö, kun nauraa kaverini vahingolle. Sitten vasta huomasin, että tuo idiootti on oikeastaan aika komea ja raamikas, Kati kertoo nauraen.

Tuomaskaan ei saanut katsettaan irti pitkästä, tummasta kaunottaresta, joka katsoi häntä häpeilemättä silmiin.

– Katrin hymy oli jotenkin niin lumoava, ja hän vaikutti muutenkin ihanan aidolta ihmiseltä, Tuomas kehuu.

Eniten Katriin vetosi juuri se suoruus, jota hän oli pitänyt miehessä ensin tökerönä piirteenä. Hän kertoo siitä esimerkin.

– Kun olimme olleet yhdessä pari päivää, Tuomas totesi, että sinulla olisi täydellinen peppu, jos vähän treenaisit sitä. Moni olisi loukkaantunut, mutta minua tokaisu vain nauratti. Sitä paitsi sain siitä kipinän ja hurahdin täysillä kuntosalielämään.

Unelma todeksi

Viime vuoden marraskuussa Tuomas oli ajamassa töistä kotiin, kun korviin osui Nelosen radiomainos. Tv-kanava etsi hääpareja uuteen formaattiin, jossa ­kamerat taltioisivat vihkitilaisuuden.

– Ajattelin heti Katria ja mietin, että hän ansaitsisi kaiken kokemansa jälkeen elämäänsä jotain kivaa. Menin suoraan kotiin ja ehdotin, että mitä jos ilmoittauduttaisiin mukaan ohjelmaan.

Pian koittaa hääpäivä Helsingin Vanhassa kirkossa. Katri odottaa malttamattomana persoonallista hääpukuaan, jonka hän aikoo näyttää sulhaselle perinteiden mukaisesti vasta kirkossa.

– Minulla on myös huikeilla koroilla varustetut korkkarit, jotka haluaisin vetää jalkaan hääpäivänä, mutta epäilen, etten vielä pysty kävelemään niillä.

Varsinaiset juhlat hääpari aikoo jättää väliin, ellei sää lämpene niin, että he voisivat jatkaa kirkosta suoraan spontaanille piknikille.

– Juhlien järjestäminen olisi pitänyt aloittaa niin paljon aiemmin, eikä meillä ole oikein ollut vielä voimia sellaiseen.

Notkuvia pitopöytiä ja hääleikkejä tärkeämpänä asiana Katri ja Tuomas pitävät suhteensa sinetöimistä 7,5 vuoden värikkään taipaleen jälkeen.

– Minulla ei ole enää pienentäkään epäilystä, etteikö liittomme kestäisi. Kukaan meistä ei voi tietää, mitä huomenna tapahtuu. Siksi jokaiseen unelmaan on tartuttava nyt, ei ensi viikolla tai vuoden päästä, Katri sanoo.

Äidin ja isän hääjuhlaan osallistuvat molemmat tyttäret. Inez morsiusneitona, Elle enkelinä. Esikoistyttären kädenjälki on tatuoitu Tuomaksen kaulaan. Pienet varpaankuvat kulkevat mukana Katrin nilkassa.

– Uskon, että äitikin seuraa häitämme pilven päältä. Näin oli tarkoitettu käyvän.

 
Lisää Kuninkaallisten häiden pareja ja asiaa häistä MeNaiset Häät -lehdessä!

 

Katri ja Tuomas avioituvat 21.5. Nelosen Kuninkaalliset häät -ohjelmassa.

Sarah ja Alex voittivat 15 000 dollarin hääseikkailun Saariselällä.

Huffington Post kertoo australialaisparista, joka vietti seikkailuhäitä Lapissa. Paketti piti sisällään muun muassa hengailua lasi-iglussa, joulupukin tapaamisen ja revontulien bongailua rekiajelulla.

Australialaiset Alex Coulson ja Sarah Page menivät naimisiin joulukuun alussa Saariselän Kakslauttanen-lomakeskuksessa. Ohjelma piti suunnitella tarkkaan, sillä auringonvaloa riitti vain puolentoista tunnin ajan.

Pari voitti kuusitoista tuntia kestäneen hääseikkailunsa Brides Without Borders 2015 Nordic Elopement -kilpailussa. 15 000 dollarin palkintoon kuuluivat hääsuunnittelija ja -kuvaaja, kukat ja majoitus kahdelta yöltä.

Sarah ja Alex valitsivat Lapin lumen, revontulien ja erityisten ohjelmanumeroiden vuoksi. Muut vaihtoehdot olivat Tanska, Ruotsi, Islanti, Färsaaret ja Norjan Lofootit, mukana ollut hääsuunnittelija ja -kuvaaja Ann Peters kertoo Brides without Bordersille.

Läsnä ei ollut vieraita, ja Sarahin ja Alexin eksoottiset häät olivat yllätys heidän perheilleen.

Seuraavat kuvat näkyvät, kun olet kirjautuneena Facebookiin.

Kateus on turhaa. Vastanaineet eivät olekaan niin onnellisia kuin on luultu.

Avioliiton alku ei aina ole auvoisaa.­ Vastanaineiden onnellisuus romahtaa viimeistään kuherruskuukauden jälkeen, paljastaa uusiseelantilainen tutkimus. Syynä tutkijat pitävät hääkrapulaa: ensin juhlapäivään ladataan suuret odotukset, ja sitten arki vyöryykin ankeana päälle.

– Nykyään häihin käytetään aivan valtavasti aikaa ja rahaa. Ei ihme, jos sen jälkeen stressi purkautuu onnettomana olona, miettii psykoterapeutti Pirjo Juutilainen.

Hääkrapulaa voi helpottaa pitämällä megapirskeiden­ sijaan intiimit juhlat. Tähän reseptiin luotti toukokuussa valan vannonut englantilaisnäyttelijä Keira Knightley. Hän nai miesystävänsä James Rightonin lättäkengissä ranskalaisessa pikkukylässä, jossa läsnä oli vain kymmen­kunta läheisintä ystävää.

Jos suureellisuus ahdistaa, naimisiin voi mennä vaikka lähi­pubissa. Pirjo kehottaa kuitenkin ennen kaikkea kuuntelemaan omaa sydäntään, sillä joku voi nauttia eniten väsätessään tuhannen ihmisen vieraslistaa.

– Oli kyseessä sitten maistraattivihkiminen tai juhlat linnassa, tärkeintä on, että häät ovat parin näköiset. Se tuo suurimman onnen.

Ja mikä lohdullisinta: vaikka alku kangertelisikin, vuoden kuluttua hääkrapula kääntyy jo avio-onneksi.

Monen morsiamen pahin painajainen on se, että sulhanen saisi päättää hänen hääpuvustaan. Janne Ruohisto selviytyi lähes mahdottomasta tehtävästä aivan täydellisesti.

Janne Ruohisto, 37, seisoo keskellä tyllimerta ja näyttää hämmen­ty­neel­­tä. On kukkasia, rypytyksiä, laskoksia, pitsiä ja taftia. Olkaimettomia, yksiolkaimisia ja olkaimellisia. Puhtaanvalkoisia, luonnonvalkoisia ja kermansävyisiä. Miten ihmeessä hän pystyy valitsemaan valkoisesta mekkorivistöstä juuri sen oikean?

– Olisiko pieni ehdotus paikallaan? Juhla-asu Helsinki -putiikin omistaja Päivi Siiro keskeyttää, ja Janne huokaa helpotuksesta.

Janne on ensimmäistä kertaa hääpukuliikkeessä, ja tänään vain hänen mielipiteellään on väliä: hän on etsimässä kihlatulleen Annukka Blomille, 26, hääpukua.

Todellisuudessa sulhasen ei tarvitse ottaa liian kovia paineita sovittelukierroksesta, sillä Annukan hääpuku on jo työn alla.

Kun Janne ja Annukka sanovat toisilleen tahdon kesäkuussa Kuninkaalliset häät -ohjelman televisiokameroiden ja 1 200 vieraan edessä, Annukka pukeutuu huippusuunnittelija Jukka Rintalan häntä varten suunnittelemaan asuun. Jos Janne saisi päättää, puku olisi klassisen kaunis ja linjakas. Yksinkertainen ja keveä.

– Hääpuvun tulee olla siro ja söpö, sel­lainen kuin Annukkakin. En näe häntä missään yliprinsessamaisessa pitsipönkköydessä, Janne linjaa.

Annukka nyökyttelee vieressä, sillä hän on varma, että Janne osaa valita hänelle ihanan hääpuvun.

– Jannella on maailman paras maku! Hän on löytänyt minulle lempitakkini ja kaikki lempihuivini. Viimeksi sain joululahjaksi aivan huikean käsi­laukun. Luotan Janneen tyylisilmään sataprosenttisesti.

Ei mikään linnanneito

Kirkkaanvärinen tai musta mekko? Ei. Pitkät hihat? Ei. Muhvia ja puhvia? Ei todellakaan. Päivi nostelee hääpukuja yksi toisensa jälkeen Jannen eteen, ja tämä sanoo salamannopeasti mielipiteensä.

– Miten olisi tämä? Päivi kysyy ja levittää käsivarsilleen vanhanajan glamouria henkivän iltapuvun, jossa on pitkät hihat ja hieman pitsiä.

– Tuo ei ainakaan ole yhtään Annukan tyylinen! Puku on liian linnanneitomainen, ja sopii ennemmin sellaiselle naiselle, joka tykkää jättäytyä taustalle. Annukka on näyttävä ja voimakastahtoinen nainen, ei mikään linnaan teljetty neito, Janne luonnehtii ja saa mielipiteelleen Annukan hyväksynnän.

– Ihan samaa mieltä. En olisi itsekään valinnut tuota pukua!

Mutta kun Päivi esittelee Jannelle trendikästä yksiolkaimista mekkoa kapealla röyhelöhelmalla, se saa hetkessä Jannen hyväksynnän. Alle puolessa tunnissa Janne on valinnut kolme suosikkimekkoaan, ja Annukka vetäytyy niiden kanssa sovituskopin uumeniin. Hän on kokeillut aiemmin yhtä hääpukua, mutta ei aluksi kehdannut kertoa siitä Jannelle.

– Ystäväni oli hankkinut viime kesänä kuvauksia varten yhden hääpuvun, ja hän käski minun kokeilla sitä. En viitsinyt kertoa siitä Jannelle, ettei hänelle vain olisi tullut paineita kosia minua. Mutta kun Janne muutama kuukausi myöhemmin kosi, tunnustin kokeiluni heti, Annukka nauraa.

Täyden kympin mekko

Rempseä yrittäjäpariskunta tapasi toisensa ensimmäistä kertaa Ystävä- yrittäjien pikkujouluissa kolme vuotta sitten. Annukka ihastui Jannen rentouteen ja hyväsydämisyyteen, Janne Annukan rohkeuteen ja heittäytymiskykyyn.

– Olemme molemmat itsenäisiä, sopivasti itsepäisiä sekä iloisia ja leikkimielisiä hassuttelijoita. Luemme jatkuvasti toistemme ajatuksia ja tunteita, Janne kertoo.

– Joskus Janne osaa kuvailla tunteitani paljon paremmin kuin minä itse, Annukka komppaa.

Pari alkoi suunnitella häitään heti Jannen lokakuisen yllätyskosinnan jälkeen, mutta työkiireiden takia tuntui lottovoitolta päästä mukaan ohjelmaan, jossa joku muu huolehtisi kaikista käytännönjärjestelyistä.

– Olin jo ehtinyt suunnitella meneväni naimisiin paljeteilla koristellussa fuksian värisessä iltapuvussa, jonka ostin viime keväänä. Mutta nyt on kiva, kun joku suunnittelija hoitaa sen puolen. Olen saanut esittää muutamia toiveita, kuten sen, että puku olisi mahdollisimman istuva, ja siinä saisi olla pienet hihat, Annukka kertoo samalla, kun Päivi auttaa häntä pukemaan ylleen yksiolkaimista hääpukua.

Kun Annukka astuu ulos sovituskopista, Janne menee hetkeksi sanattomaksi.

– Vau! Täydet kymmenen pistettä!

Eihän tästä voi panna enää paremmaksi. Puvun röyhelöhelma on kaunis ja kevyen näköinen, Janne arvioi.

Annukka asettuu seisomaan peilin eteen ja huokaa itsekin ihastuksesta.

– Oi, tässä on todella kaunis helma! Minäkin antaisin mekolle kymmenen pistettä. Tämä yllä tekee heti mieli sanoa tahdon!

Valkoista sen olla pitää

Seuraavaksi Annukka kokeilee mekkoa, joka Jannen silmissä näyttää tyylikkäältä ja naiselliselta. Strassikoristeisessa mekossa on paksut olkaimet ja pitkä laahus, ja se rypyttyy viehkeästi keskivartalolle.

– Mekko on näyttävä, mutta yksi­olkaiminen mekko oli tyttömäisempi ja prinsessa­maisempi. Ei minua kuitenkaan haittaisi, jos Annukka tähän päätyisi, Janne tuumaa.

– Molemmat mekot ovat ihania, mutta kyllä minäkin sen yksiolkaimisen ottaisin! Se oli ehkä hieman romanttisempi kuin tämä.

Vaikka Janne pitää enemmän valkoisista kuin värillisistä hääpuvuista, hän valitsee Annukalle kolmanneksi mekoksi laventelinvärisen puvun, jossa on runsas röyhelöhelma. Kirkkaisiin väreihin pukeutuva Annukka ei ole aivan varma mekon pastelliin taittuvasta sävystä. Ehkä mekko sopii sittenkin vain hienoihin iltajuhliin tai morsiamen sijaan esimerkiksi kaason ylle.

– Mekossa ei ole tarpeeksi pitkä helma, joten tämä jää vähän iltamekoksi. Annukka säihkyy toki värillisessäkin vaihtoehdossa, mutta valkoinen mekko on aina parempi, Janne summaa.

Sulkia ja satiinia

Punavuorenkadulla sijaitsevassa Boutique Sanjassa Janne silmäilee itsevarman oloisena runsasta mekkorivistö ja punnitsee tarkkaan myyjä Sanni Dahl­grenin ehdottamia vaihtoehtoja.

– Itse en tykkää sulista, mutta en tiedä mitä mieltä Annukka on. Puvussa on kyllä hyvä linja, ja se sopisi morsiamelle täydellisesti, Janne pohtii Sannin tarttuessa heti ensimmäisenä villiin korttiinsa: olkai­­mettomaan mekkoon, jonka yläosaa hallitsevat valkoiset sulkakoristeet.

Ne eivät kuitenkaan miellytä Jannea, eikä Annukkakaan ole koristeista järin innoissaan. Sulkamekko palaa takaisin rekkiin. Pian Janne löytää kaksi pitsimekkoa Annukan kokeiltavaksi.

– No niin, tämähän istuu Annukalle täydellisesti! Mekossa on hieno leikkaus, ja pitsit muodostavat kiinnostavan näköi­siä vinoja viivoja, Janne arvioi kokopitsistä pukua tottuneesti.

Arvosana jää kuitenkin kahdeksaan ja puoleen, kun taas Annukka on ihastunut mekon imartelevaan linjakkuuteen.

– Tämä on mekko, jossa on hyvin hoikka ja ryhdikäs olo!

Toisessa pitsimekossa pitsiä on vain yläosassa, ja se saa Jannen hyväksynnän. Puku on miehen mielestä perinteinen pitsiunelma olematta sitä kuitenkaan liiaksi.

– Yksinkertainen helma tuo kivaa tasa­­­painoa yläosan pitsille. Mekko on tosi tyylikäs, sillä en mitään pitsi­pröm­prömiä haluaisikaan, Annukka lisää.

Sovituskopin paksu oviverho heilah­taa vielä kerran, sillä Janne on jättänyt sokerina pohjalle yksinkertaisen, olkaimettoman satiinimekon, jossa on näyttävä laahus. Se istuu imartelevasti, ja kipuaa hetkessä molempien voittaja-suosikiksi.

– Tämä menee ehdottomasti kärkeen! En vain millään pystyisi tältä istumalta päättämään kumman mekon Annukalle ottaisin: tämän vai sen yksiolkaimisen? Se oli trendikäs ja siro mekko, mutta tämä taas on hyvä esimerkki siitä, että kun morsian on kaunis, puku voi olla hyvin yksinkertainen, Janne sanoo ja kaappaa rakkaansa kainaloonsa.

– Kaikki Jannen valitsemat mekot ovat olleet aivan mielettömiä! Minulle tärkeintä häissäni on kuitenkin vain yksi asia: se, että sulhanen on oikea! Annukka hehkuttaa.


Annukka ja Janne avioituvat tänään Kuninkaalliset häät -ohjelmassa Nelosella. Miten morsian uskoo suoriutuvansa korkokenkäkävelystä alttarille? Lue Annukan ja Jannen Onnellisten häiden alla -blogista. >>

Häävieras ei etiketin mukaan saisi pukeutua mustiin, mutta mitä tehdä, jos kaapista ei löydy muita värejä? Tyylitohtorin neuvoilla asustat tumman kokonaisuuden tilanteeseen sopivaksi.

Käytän pelkästään mustia ja muita tummia vaatteita, niin arkena kuin juhlissakin. Nyt sain kutsun ystäväni kesähäihin, enkä haluaisi ostaa itselleni vääräntyylisiä vaatteita vain yksien juhlien takia. Mikä avuksi?

Täysmusta asukokonaisuus ei istu iloisiin kesähäihin, mutta sinun ei tarvitse täysin hylätä suosikkiväriäsi. Mitä vähemmän tummaa tai mustaa valiset juhliin, sitä kesäisemmältä juhlatyylisi näyttää. Mustan hameen tai housut voit raikastaa värikkäällä yläosalla, silkkitopilla tai -tunikalla. Kengät ja laukku voivat silti olla mustia.

Musta kotelomekko ja jakkupuku taas piristyy jo värikkäillä asusteilla. Valitse hempeitä pastellisävyjä tai luonnonvalkoista, jos pidät pehmeistä väreistä. Kirkkaista väreistä muodikkaimmat tänä kesänä ovat sähkönsininen, fuksia, keltainen ja vihreä.Valitse yksi pääväri korostamaan mustaa asuasi: esimerkiksi vaaleansininen pashminahuivi, käsilaukku ja kengät.

Jos et halua sijoittaa suuria summia uusiin juhla-asusteisiin, hanki vain yksi näyttävä vaate tai asuste. Esimerkiksi värikäs, kukallinen saali harteillasi kiinnittää katseet.

Vinkki: Vaikka et olisi hattuihminen, kokeile asustaa häätyylisi leveälierisellä kesähatulla tai hauskalla hattupannalla.