Kuvat: Meeri Koutaniemi

Etiopialainen Bezunesh Lombebo uskalsi avata suunsa elämästään ympärileikattuna naisena. Sen jälkeen moni tyttö on pelastunut. Bezunesh uskoo, että vielä meidän elinaikanamme julma silpomisperinne loppuu.

Joitakin ihmisiä on vaikea unohtaa.

Kolme vuotta sitten Addis Abebassa Bezunesh Lombebo katsoi silmiin ja puhui. Puhui neljä tuntia. Bezunesh oli teologisen seminaarin opiskelija, hän toipui yhä alle vuoden ikäisen lapsensa synnytyksestä ja oli saanut mittansa täyteen. Täyteen jatkuvasta kivusta ja kauhusta. Siitä, että joka päivä uudet tytöt ympäri Etiopian – ja maailman – joutuvat kokemaan saman.

Hän halusi, että naisten silpominen loppuu.

Joskus lyhyessä ajassa tapahtuu ihmeitä. Nyt Bezunesh on selvinnyt hengissä toisenkin lapsen synnytyksestä. Hän on saanut sadat naiset luopumaan tyttäriensä ympärileikkauksesta. Hänen miehensä on ryhtynyt tukemaan vaimoaan ja kiertää mukana puhumassa ihmisille. Yhteisössään Bezunesh on sekä ihailtu että karsastettu kummajainen: tasa-arvoisessa liitossa elävä nainen, joka uskaltaa puhua julkisesti suunsa puhtaaksi.

Kolme vuotta sitten Bezunesh kertoi, mitä oli 10-vuotiaana kokenut:

Mikään ei ollut valmistanut Bezuneshia siihen, mitä aamun valjetessa tapahtui. Kun aurinko nousi, tytöt erotettiin. Kaunis uusi mekko riisuttiin pois, ja Bezunesh puettiin yksinkertaiseen kaapuun. Äidin veli talutti hänet ulos ja istutti pikkuruiselle tuolille. Enon voimia tarvittiin pitämään Bezuneshia kiinni. Muuten ympärillä oli vain naisia: äiti, tädit ja naapurin emännät.

– He kaikki itkivät, sillä he tiesivät, mitä joutuisin kokemaan.

Ympärileikkauksen teki tuttu nainen, jolle se oli elinkeino. Eno peitti Bezuneshin silmät ja otti toisella käsivarrella tiukan otteen. Bezuneshin jalat levitettiin, ja nainen leikkasi partaveitsen terällä irti tytön klitorik­sen ja kaikki ulkoiset sukuelimet.

– Kipu oli sellainen, että se tuntui aivoissa asti, Bezunesh kertoo pidellen kättä pää­laellaan.

Nyt, 16 vuotta myöhemmin hän arvioi koko toimenpiteen kestäneen kolmisen minuuttia. Koko sen ajan hän pysyi tajuissaan. Ja vielä sen aikaa, kun hänet kannettiin kotimajaan vuoteelle. Sitten pimeni. (Me Naiset 1/2012)

Kertomus ei suinkaan päättynyt siihen. Bezunesh jakoi koko elämäntarinansa, joka oli selviytymistä ensin silpomisesta, sitten kuukautisista, avioelämästä, synnytyksestä… Mutta myös selviytymistä yhteiskunnassa, jossa nainen ei ole oikein mitään. Bezunesh ei hyväksynyt sitä. Asioille on voitava tehdä jotain, hän sanoi.

Suomessa moni luki Bezuneshin haastattelun, mutta yksi lukija tarttui puhelimeen. Muusikko Henrica Fagerlund-Sippoin soitti ja pyysi Bezuneshin yhteystietoja. Hänkin halusi tehdä asioille jotain.

Bezuneshin puoliso Tasfey jätti oman työnsä kiertääkseen vaimonsa mukana. Pariskunta herättääkin kummastusta yhteisössään. ”Olemme hyvin rakastuneita”, Bezunesh sanoo.

Naisemme Etiopiassa

Tammikuisena maanantaina 2015 Bezunesh Lombebo tapaa valokuvaaja Meeri Koutaniemen Addis Abebassa. Hän ei saavukaan paikalle kaksin 1,5-vuotiaan kuopuspoikansa Amenin kanssa, vaan mukaan on lähtenyt puoliso Tasfey Alamu, vaikka Damboyan kylästä on pääkaupunkiin päivän matka.

– Hän halusi tulla mukaan, jotta voi juosta poikamme perässä ja minä voin puhua rauhassa, Bezunesh hymyilee.

Hänellä onkin puhuttavaa, sillä kolmeen viime vuoteen mahtuu paljon.

Kun Bezunesh puoli vuotta Me Naisten haastattelun jälkeen valmistui teologisesta seminaarista, hän muutti maalle miehensä ja vanhemman poikansa, nyt 3-vuotiaan Ebenezerin luo. Hän suunnitteli työtä kirkon palveluksessa, mutta tiesi sen olevan vaikeaa: jo koulussa oli tullut selväksi, että Etiopiassa miehet kiilaavat etusijalle, oli kyse työnhausta tai mistä tahansa julkisesta tehtävästä.

Bezunesh ei ehtinyt hakea töitä, sillä kesällä 2012 hän sai Suomesta ehdotuksen. Henrica kokosi Suomessa tukirinkiä ja halusi palkata Bezuneshin puhumaan kokemuksistaan ja ympärileikkauksen vaaroista Etiopiassa.

Jos joku sivullinen epäilikin tällaista spontaania ruohonjuuritason viritelmää, Bezunesh ei. Hän on syksystä 2012 lähtien kiertänyt puhumassa ja opettamassa ihmisiä, lähinnä kirkkojen kautta ja kristillisissä yhteisöissä. Etiopiassa, kuten monissa muissakin maissa, tyttöjä ympärileikkauttavat sekä kristityt, muslimit että animistit. Kouluttamattomat ihmiset kuitenkin usein luulevat, että peruste löytyy uskonnosta, ja osin siksi perinne pysyy voimissaan.

Bezunesh onkin hyödyntänyt teologian opintojaan opetuksessaan: hän käy läpi Raamattua kohta kohdalta ja näyttää, ettei sieltä löydy mitään vaatimusta saati perustetta tyttöjen silpomiselle.

Kuopus Amen jää Bezuneshin viimeiseksi lapseksi. Äiti haluaa kouluttaa poikansa hyvin.

Haavat auki ja julki

Vähintään yhtä tehokasta on ollut hänen oma, hätkähdyttävä avoimuutensa.

Bezunesh halusi naimisiin, mutta tunsi samalla kylmän kauhun hiipivän kehoonsa. Naimisiinmeno tarkoitti lapsia, mikä tarkoitti seksiä.

– Pyysin miestäni istumaan alas ja kerroin hänelle, kuinka pahasti minut oli silvottu. Kerroin, kuinka hirveästi pelkäsin yhteis­elämää. Hän oli surullinen ja tunnusti pelkäävänsä myös. Mutta hän rohkaisi minua ja sanoi, ettei minun tarvitsisi pelätä. Hän lupasi olla kiltti.

Bezunesh sanoo, että muisto ympärileikkauksesta oli painunut ennen häitä jonnekin niin syvälle, että kipukokemusta oli vaikea sellaisenaan palauttaa mieleen. Hääyön jälkeen ei enää ollut.

– Kolmeen päivään en pystynyt liikkumaan. Joka ikinen yhdyntä oli kuin uusi ympärileikkaus. (MN 1/2012)

– Ei ole helppoa puhua näin henkilökohtaisista asioista, mutta olen omistautunut tälle asialle. Kouluttaessani naisia kerron avoimesti siitä, millaista seksi­elämämme on puolisoni kanssa. Olen yhä jokaisen yhdynnän jälkeen niin kipeä, että pystyn harrastamaan seksiä korkeintaan joka kolmas päivä. Mieheni on onneksi hyvä minulle ja kysyy, pystynkö siihen, Bezunesh sanoo.

– Naiset kuuntelevat kiinnostuneina, mutta eivät alkuun uskalla jakaa omia kokemuksiaan. Sosiaalinen pelko ja häpeä on niin suuri. Siksi aloitan nykyään kysymällä naisilta, kuinka teidän avioliittonne voi. Sitä kautta olen saanut heidät puhumaan.

Ja kun naiset ovat alkaneet puhua, joukosta on löytynyt samanlaisia ja vieläkin vaikeampia kohtaloita. Yhdyntäkipujen ja nautinnon puutteen lisäksi ympärileik­kaukset aiheuttavat tytöille monia vakavia ongelmia: tulehduksia, kiinnipitämisestä johtuvia luunmurtumia, avanteita, lähikudosten vaurioitumista, virtsaamis­vaikeuksia, verenmyrkytyksiä, pidätys­kyvyttömyyttä, lapsettomuutta, synnytysvaikeuksia ja jopa kuoleman.

Bezunesh on ollut vähällä kuolla molemmissa synnytyksissään.

Kun poltot alkoivat, Bezunesh yritti sairaalaan, josta hänet käännytettiin toiseen. Vaikka Etiopiassa ympärileikatut synnyttäjät ovat enemmän sääntö kuin poikkeus, Bezuneshin tilanne järkytti lääkäritkin. Hänet käännytettiin kolmanteen sairaalaan, jossa hoidettiin kaikkein vaikeimpia ta­pauksia.

– Lääkäri kysyi heti, että mihin ihmeen heimoon oikein kuulut, kun sinua ei ole edes ommeltu, vaan olet kuroutunut kiinni. (MN 1/2012)

Esikoinen syntyi kolmen vuorokauden päätteeksi pääkaupungissa. Kun Bezunesh odotti toista lastaan, hän synnytti Irgalemin maaseutukaupungissa. Kesäkuussa 2013 hän lähetti Facebook-viestin: ”Toivon rukouksiasi ja rohkaisuasi, kunnes lapsi on syntynyt.” Kuopus syntyi nopeammin kuin esikoinen, mutta jos mahdollista, vieläkin kivuliaammin.

– Synnytyksen jälkeen sain pahan tulehduksen, ja olin pitkään sairaalassa. Kahteen kuukauteen en voinut istua. Pahinta oli virtsaaminen.

Jos puhe intiimivaivoista on kiusallista länsimaalaiselle, Etiopiassa se on tabu. Maassa on erityisiä fistula-sairaaloita, jotka on tarkoitettu ympärileikkauksen seurauksena pidätyskyvyttömiksi vaurioituneille naisille. Toimenpide, jonka piti estää häpeä, aiheuttaakin vielä suuremman ja ajaa yhteisön ulkopuolelle. Siitäkin naiset ovat avautuneet Bezuneshille.

Pääkaupungissa Addis Abebassa naisten asema paranee nopeimmin. Bezunesh kiertääkin maaseudulla, jossa naiset ovat yhä miesten omaisuutta.

Pyykkäävä mies

Vuosi sitten Bezuneshin mies Tasfey lähti vaimonsa työhön mukaan.

– Vaimoni oli vaikea puhua asiasta miehille. Ratkaisimme asian niin, että minä puhun heille, Tasfey kertoo.

Tasfeytä on välillä tarvittu myös naisten ryhmään todistamaan Bezuneshin kertoma todeksi.

Tasfey ja Bezunesh kuuluvat molemmat maaseudulla asuvaan kambata-heimoon, jossa moinen avoimuus ja perinteitä vastaan toimiminen osoittaa ennenkuulumatonta rohkeutta sekä naiselta että mieheltä. Tasfey ja Bezunesh tuovatkin useasti esiin uskonsa, joka saa heidät jatkamaan työtään.

– Rukoilin pitkään, että löytäisin vaimon. Tapasimme seminaarissa, ja kun juttelimme, sain selville, että me molemmat haluamme palvella Jumalaa kuuntelemalla sydäntämme, Tasfey sanoo.

Mutta paljon parisuhteessa on tapahtunut myös siksi, että Bezunesh uskalsi aloittaa oman työnsä. Kolme vuotta sitten hän kehui miestään viisaaksi ja kiltiksi, mutta antoi ymmärtää, että päätösvalta asioista oli miehellä, kotityöt kuuluivat yksin hänelle ja että intiimeistä asioista, saati tunne-elämästä, ei sopinut puhua.

Nyt mies kipittää kuopuksen perässä, katsoo ihailevasti vaimoaan ja on jättänyt oman, entisen työnsä lähteäkseen Bezuneshin työhön mukaan.

– Hän kannustaa minua, ja puhumme avoimesti kaikesta. Kun minä siivoan, hän pesee pyykit, kun minä laitan ruokaa, hän hoitaa ja pesee lapset, Bezunesh kertoo.

”Käytän kasvojani ja kehoani, kun opetan ihmisiä. Kun puhun yhdynnästä, koko kehoni menee suppuun kivusta”, Bezunesh kertoo.

Säästyneet veljentyttäret

Yhteisössään pariskunta herättää risti­riitaisia tunteita.

– Osa hyväksyy meidät, osa ei. Kouluttamattomat ihmiset syyttävät minua työstäni, Bezunesh kertoo.

Yksi heistä on Bezuneshin oma äiti. Hän, joka syötti ja hoiti kuolemankielissä viruvaa kymmenvuotiasta tytärtään viikkokausia ympärileikkauksen jälkeen. Lohdutti, ettei kannata välittää. Että tytär paranee kyllä. Hän, joka päästi humaltuneen ympärileikkaajan silpomaan tyttärensä vielä tavallistakin pahemmin.

Mutta jokin on myös muuttunut. Kolme vuotta sitten Bezunesh oli raivoissaan äidilleen, joka oli ollut mukana järjestämässä hänen 8-vuotiaan veljentyttärensä ympärileikkausta. Viisi nuorempaa sisarusta säästyvät kuitenkin siskonsa kohtalolta, sillä puhuttuaan Bezuneshin kanssa veli on kääntynyt vastustamaan tyttöjen silpomista. Myös Tasfeyn suku on vähä vähältä kääntymässä perinnettä vastaan.

Moni muukin mies ja nainen on muuttanut mielensä kuunneltuaan Bezuneshin ja Tasfeyn opetusta. Yksi perinnettä vastaan kääntynyt muuttaa paitsi lastensa elämän, yleensä myös usean läheisensä mielipiteen. Se on tehokkaampaa kuin mikään virallinen valistus – tai laki: ympärileikkaus kun on ollut jo monta vuotta virallisesti kielletty Etiopiassa. Bezunesh ja Tasfey ovat pyrkineet puhumaan erityisesti kylien ja yhteisöjen avainhenkilöille, joilla on vaikutusvaltaa jakaa asiaa eteenpäin.

Avaimena muutokseen Bezunesh pitää myös avoimuutta. Kun ympärileikkauksen seurauksista vihdoin uskalletaan puhua, voidaan sen järjellisyyskin yhdessä kyseenalaistaa.

Naiset ovat keskeisessä asemassa, sillä he usein vastaavat ympärileikkauksen järjestämisestä. Miesten mielen muuttaminen taas on tärkeää, sillä he vastaavat yhteisön äänestä: siitä, joka pitkään on iskostanut jäsenilleen, että ympärileikatut tytöt ovat yhteisön ylpeys, leikkaamattomat häpeä. Miehillä ei ole yleensä aavistustakaan, kuinka väkivaltainen ympärileikkaus todella on. He ovat myös ymmärtäneet, että parisuhteet voisivat olla paljon onnellisempia, jos seksi olisi toisellekin osapuolelle ilon eikä pelon aihe.

Kuten Tasfey sanoi raamattukoulun loppupuheenvuorossaan opiskelijoille: ”Naiset ja miehet, älkää tuhotko kehoanne, joka on tarkoituksella luotu. Myös minä menetin sen tärkeän kehon osan, jonka vaimoni menetti, ja kärsin siitä, kun harrastamme seksiä. Vaimoni myös synnytti kaksi lasta suurilla kärsimyksillä.”

Poissa silmistä ja mielestä

Vaikka Bezunesh on omistautunut ympärileikkauksen vastaiselle työlle, hänelle se on osa suurempaa: naiset on saatava nostettua miesten omaisuudesta tasavertaisiksi ihmisiksi yhteiskunnassa. Tyttöjä on koulutettava, ja arkiset sananparret, kuten ”Naisen ja aasin paras lääke on kepillä lyöminen”, tehtävä käyttökelvottomiksi.

Työssään Bezunesh matkustaa paljon, mutta rutkasti aikaa kuluu myös opetusmateriaalin kokoamiseen. Lisäksi hän raportoi työstään suomalaiselle tukiringilleen.

Suomalaisten reaktiot naisten ympärileikkauksesta kertoviin juttuihin ja kuviin eivät ole olleet pelkästään myönteisiä. Moni on sanonut, ettei halua tietää koko asiasta. Toisten mielestä on ylimielistä tai holhoavaa puhua aiheesta, jos ei itse tule kyseisestä kulttuurista.

Miltä Bezunesista itsestään tuntuu tehdä oman elämänsä intiimeimmistä asioista selkoa vieraille ihmisille, jotka asuvat kaukana pohjoisessa?

– Ajattelen, että tekoni ja sanomiseni hyödyttävät muita. Olen iloinen, jos joku lukee haastatteluni. Haluan vaikuttaa myös Suomessa asuvien afrikkalaisten naisten mielipiteisiin, hän sanoo.

Tukirinki on usein saanut koottua Bezuneshille ja hänen miehelleen molemmille 250 euron kuukausipalkan, mutta joskus rahat jäävät sen alle. Silloin Henrica lähettää sen, mitä on saanut kokoon.

– Jatkaisin tätä työtä, vaikken saisi rahaa. Olen äärettömän kiitollinen kaikesta tuesta, mitä suomalaiset antavat, ja vaikuttunut siitä, että he haluavat pelastaa tyttöjä. Yhdessä voimme muuttaa maailmaa, Bezunesh sanoo.

Perheen esikoispoika, 3,5-vuotias Ebenezer on 10- ja 14-vuotiaiden sukulaistyttöjen hoivissa, kuten usein Bezuneshin ja Tasfeyn matkoilla.

Opintoja, ei lapsia

Naisten asema paranee Etiopiassa nopeimmin kaupungeissa. Addis Abebassa enää harva tyttö ympärileikataan. Siksi Bezunesh onkin keskittänyt työtään maaseudulle, jossa joillakin seuduilla pahinta muotoa olevalta silpomiselta säästyy vain kymmenes tyttö.

Bezunesh uskoo, että hänen elinaikanaan on mahdollista päästä ikiaikaisesta perinteestä eroon. Vaikka hän on nähnyt koko elämänsä vastustusta, hän kohtaa nyt jatkuvasti naisia ja miehiä, jotka muuttavat kantansa ja jatkavat työtä omissa yhteisöissään.

Omassa elämässään hän haaveilee vielä lisäopinnoista, tohtoriksi asti. Sen toteutumista ei ole edes vaikea uskoa. Kolme vuotta sitten Bezunesh teki 15-tuntisia opiskelupäiviä Addis Abebassa.

– Minulla on kova ikävä perhettäni, mutta sitäkin on parempi olla ajattelematta nyt. Mitä nopeammin valmistun, sitä nopeammin pääsen heidän luokseen.

Sitä odottaessa Bezuneshilla on aikaa parantua. Hän ei ole vieläkään oikein toipunut synnytyksestä. Kaikesta kokemastaan huolimatta Bezunesh toivoo saavansa vielä lisää lapsia. Sitä vartenhan hän on mennyt naimisiin. (MN 1/2012)

Synnytyksestä Bezunesh toipuu nytkin, vaikka kuopus on jo 1,5-vuotias. Juuri siitä syystä hän ei enää toivo lapsia. Eikä niitä tule, sen päätöksen aviopari on tehnyt yhdessä.

Avioliitolle on löytynyt monta muuta tarkoitusta.

– Me jaamme kaiken, teemme työtä yhdessä, esiinnymme julkisesti yhdessä, Bezunesh sanoo.

– Meillä on yhteinen visio, Tasfey lisää.

Tuhoisa perinne

> Maailmassa elää noin 130 miljoonaa ympärileikattua naista ja tyttöä, yksin Etiopiassa miltei 24 miljoonaa.

> Tyttöjen ympärileikkauksissa on kolme päätyyppiä:

1. Klitoriksen kärjen poistaminen tai klitoriksen osittainen tai täydellinen poistaminen.

2. Klitoriksen poistaminen sekä pienten häpyhuulien leikkaaminen osittain tai kokonaan.

3. Ulkoisten suku­elinten osittainen tai täydellinen poistaminen sekä typistettyjen häpyhuulien yhteen ompeleminen niin, että virtsan ja kuukautisveren poistumiseksi jätetään vain pieni aukko.

> Tyttöjen ympärileikkaus vähentyy maailmassa jatkuvasti, mutta esimerkiksi Etiopiassa on vielä alueita, joissa 90 prosenttia tytöistä leikataan kolmannen tyypin mukaisesti.

Lue lisää:

Ympärileikatun naisen tarina

Ympärileikatun naisen tarina pakotti auttamaan

Työ laajeni

Bezuneshin ystävät ry:n toiminta laajeni viime vuonna Keniaan, kun Henrica Fagerlund-Sippoin otti yhteyttä Meeri Koutaniemeen, joka oli kuvannut Keniassa ympärileikattuja tyttöjä. Nyt yksi heistä, Elizabeth Nkere, 20, kiertää kertomassa omaa tarinaansa ja kouluttamassa uusia aktivistityttöjä. Naisten työstä voi lukea blogista Ihmiselle.blogspot.fi. Meeri Koutaniemen valokuvanäyttely Vaihtoehto Elizabethistä ja tyttöjen ympärileikkauksesta Suomen valokuvataiteen museossa 12.4 asti.

Chronin tautia sairastava Santra Lacy opettelee päästämään irti katkeruudesta.

– Yritin kovasti miettiä, että miltä minusta nyt tuntuu. Ei minusta tuntunut oikein miltään, espoolainen Santra Lacy, 35, muistelee kymmenen vuoden takaista heräämistään.

Hän oli juuri saanut väliaikaisen avanteen pitkään jatkuneen suolistosairauden, Crohnin taudin vuoksi.

Kaksi vuotta myöhemmin avanteesta tehtiin pysyvä. Se oli helpotus, mutta myös operaatio, jota moni pelkää.

– Turha valehdella: eihän tämä ole tila, jota kukaan haluaa, mutta ei tämä ole hirveääkään. Kun se nyt on tässä, se on tuonut minulle taas elämäni takaisin.

Elämä neljän seinän sisällä

Santra oli sairastanut Crohnia jo 12-vuotiaasta eli puolet elämästään. Välillä tauti elää hiljaiseloa eli on remissiossa, välillä iskee akuutti. Silloin sattuu ja elämä kiertyy sairauden ympärille.

Santran kohdalla tauti oli akuutissa 18 vuotta. Vatsakivut olivat kovat, sillä suoli kuroutui tulehduksesta johtuvasta arpikudoksesta umpeen. Siihen saattoi tulla tukos milloin vain, ja sitten mentiin täysillä sairaalaan, ettei suoli puhkea.

– Elämäni alkoi siirtyä neljän seinän sisälle, kun en yksinkertaisesti jaksanut tehdä mitään tai halunnut lähteä enää minnekään.

”Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään.”

Yhdessä sumassa tulivat sitten ne elämän suurimmat koetinkivet: avioero, muutto toiseen kaupunkiin, opiskelujen lopettaminen ja masennus.  

Vaikeita vuosia oli kolme, sitten Santra päätti, ettei elämä voi jatkua sellaisena kuin aiemmin. Hän hankki koiran ja lähti ihmisten ilmoille, kun vointi sen salli nyt paremmin. Hän myös uskaltautui laittamaan treffi-ilmoituksen nettiin. Siihen vastasi kiva mies.

Santra pystyi myös lähtemään osa-aikatöihin. Vaikka työ voi rasittaa, se on myös mielelle hyväksi.

Terapiasta ja pitkään jatkuneesta itsetutkiskelusta huolimatta Santra myöntää, että sairauden hyväksyminen on vieläkin vaikeaa.

– Vaikkei katkeruudesta pääse kokonaan, sen kanssa voi oppia elämään. Olen oppinut aika hyvin.

Lue Santran koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!

Varo biisipaljastusta! Anna Puu esittää perjantain Vain elämää -jaksossa 1990-luvun hitin.

Vain elämää -ohjelmassa nähdään perjantaina Mikko Kuustosen päivä. Anna Puu on valinnut Mikon biiseistä esitettäväkseen vuonna 1992 julkaistun hitin Joo mä tuun.

Mikko kertoo jaksossa, että biisi syntyi, kun hänen elämänsä täyttyi musiikista ja keikkailusta. Kappaleen alkuperäinen versio on syntynyt krapulan tapaisessa olotilassa, ja siinä on synkkiäkin sävyjä.

– Kappale on on the road -henkinen. Kun menee sellaiseen ihmeelliseen kiertueromantiikkaan, ja elämä on juhlista toisiin menemistä, Mikko kertoo jaksossa.

Annan versio sen sijaan on täysin toisenlainen: kepeä ja huoleton.

– Tiedättekö sen tunteen, kun humalassa tulee hirveästi asiaa? Tää biisi kertoo siitä, Anna kertoo ennen esitystään.

Kuuntele Annan esitys ennakkoon!

2778860

Vain elämää Nelosella perjantaisin klo 20.00. Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Donald Trump haukkui Hillary Clintonia häijyksi naiseksi. Senhän täytyy olla kohteliaisuus!

Presidenttiehdokkaat Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisena kolmannessa vaaliväittelyssä torstaina aamuyöstä. Laajasti on arvioitu, että Clinton vei homman kotiin. Sosiaalisessa mediassa huomiota ovat herättäneet varsinkin ehdokkaiden erilaiset aborttikannat ja se, kun Trump kutsui Clintonia ”häijyksi naiseksi”.

Trumpin silmissä Clinton lienee häijy muun muassa siksi, että hän puolustaa kylmän rauhallisesti ja sinnikkäästi naisten oikeuksia.

Päätimme siis, että häijyyshän on mahtava kohteliaisuus! Me Naisten toimitus listasi 12 merkittävää kotimaista ja ulkomaalaista elävää ja edesmennyttä naista, jotka ovat tai olivat varsin häijyjä muijia – mitä parhaimmalla tavalla:

1. Elisabeth Rehn

Entinen kansanedustaja, maailman ensimmäinen naispuolinen puolustusministeri ja ihmisoikeustaistelija haukkui syyskuussa Helsingin Sanomien haastattelussa poliitikot siitä, että he ovat unohtaneet ihmisoikeudet ja tasa-arvon edistämisen. Elisabeth Rehnin, 81, mielestä ihmisiä hädän keskelle palauttava nyky-Suomi näyttää nationalistiselta, pahansisuiselta ja tunteettomalta, eivätkä suomalaiset ymmärrä, kuinka kammottavaa sota on.

Eikä Rehn suostu vaikenemaan.

– Se, joka pysyy hiljaa, tekee yhtä paljon pahaa kuin se, joka räyhää, hän sanoo.

”Nämä nuoret naisetkin, jotka tulevat nyt eduskuntaan. Eivät he välitä ihmisoikeuksien kunnioittamisesta ja tasa-arvon ajamisesta niin kuin minun aikanani”, Elisabeth Rehn sanoi Helsingin Sanomille. Kuva: Sanoma-arkisto / Kaisa Rautaheimo
”Nämä nuoret naisetkin, jotka tulevat nyt eduskuntaan. Eivät he välitä ihmisoikeuksien kunnioittamisesta ja tasa-arvon ajamisesta niin kuin minun aikanani”, Elisabeth Rehn sanoi Helsingin Sanomille. Kuva: Sanoma-arkisto / Kaisa Rautaheimo

2. Helena Ranta

Professori ja oikeushammaslääkäri Helena Ranta, 70, on työskennellyt uhrientunnistuksen kanssa muun muassa Bosnia-Hertsegovinassa ja Kosovossa 1990-luvulla, Estonian onnettomuuden jälkeen, Kamerunissa, Perussa ja Irakissa 2000-luvun alussa sekä Kaakkois-Aasiassa vuoden 2004 tsunamin jälkeen. Hän myös todisti Haagissa vuonna 2003 Slobodan Miloševićin oikeudenkäynnissä.

– En pidä itseäni kunnianhimoisena, mutta vaadin itseltäni paljon. Ja olen erittäin jääräpäinen. Jos otan jonkin tehtävän vastaan, pyrin viemään sen vaikka kuinka katkeraan loppuun asti. Sehän tekee minut varmasti monen mielestä pikkuisen vaikeaksi, Ranta sanoi Me Naisten haastattelussa viime vuonna.

”Tsunamialueella eräät kansalliset ryhmät toimivat mielestäni hyvin epäkunnioittavasti vainajia kohtaan. Tämä on ollut tärkeä viestini: vainajillakin on ihmisoikeudet”, Helena Ranta sanoo Me Naisten jutussa. Kuva: Heli Blåfield
”Tsunamialueella eräät kansalliset ryhmät toimivat mielestäni hyvin epäkunnioittavasti vainajia kohtaan. Tämä on ollut tärkeä viestini: vainajillakin on ihmisoikeudet”, Helena Ranta sanoo Me Naisten jutussa. Kuva: Heli Blåfield

3. Tarja Halonen

Suomen ensimmäinen naispresidentti, ministerikonkari ja juristi Tarja Halonen, 72, olisi takuulla Donald Trumpin mielestä häijy muija, sillä hän on taistellut läpi uransa tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolesta. Hänen mukaansa tasa-arvo on myös viisasta talouspolitiikkaa.

– Sellainen yhteiskunta, jossa sukupuolten välinen tasa-arvo on viety pidemmälle, on taloudellisesti kestävämpi. Sanon aina: ”It is right and just, but also smart”, presidentti sanoi Demokraatille vuonna 2013.

”Jos mies olisi ollut samalla tavalla vaativa, häntä olisi pidetty jämäkkänä.”

Halosella on myös vaikean tyypin maine. Hänen ulkoministeri- ja presidenttiaikojensa lehdistöpäällikkö Maria Romantschuk selitti Halosen ulkoministeriaikojen mainetta MTV:lle muutama vuosi sitten.

– Häntä pidettiin hankalana, eikä hän aina helppo ollutkaan. Jos mies olisi ollut samalla tavalla vaativa ja edellyttänyt asioiden edistymistä, häntä olisi pidetty jämäkkänä. Halosen oli oltava tiukka, jotta hän pystyi lunastamaan paikkansa ja näyttämään, että hän pärjää.

Presidentti Tarja Halonen vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Presidentti Tarja Halonen vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

4. Margot Wallström

Ruotsin ulkoministeri, 62, on julistanut ajavansa feminististä ulkopolitiikkaa. Viime vuonna Ruotsi ajautui diplomaattiseen kiistaan Saudi-Arabian kanssa, kun Margot Wallström ilmoitti irtisanovansa sotilaallisen yhteistyön maan kanssa. Hän vaati muun muassa naisten aseman parantamista.

Margot Wallström puhui vierailulla Sri Lankassa viime huhtikuussa ympäristöasioista, kuten ilmastonmuutoksesta. Kuva: Reuters
Margot Wallström puhui vierailulla Sri Lankassa viime huhtikuussa ympäristöasioista, kuten ilmastonmuutoksesta. Kuva: Reuters

5. Pirkko Saisio

Pitkän uran tehnyt kirjailija Pirkko Saisio, 67, puhuu asiasta kuin asiasta ilahduttavan suoraan.

– Ihailen häntä varauksettomasti, ja nuorten naisten parissa häntä ja Honksua (Saision kumppani Pirjo Honkasalo) pidetään laajalti esikuvina. Erityisen virkistävää on, että Saisio on kuvia kumartelematon joka suuntaan, hän voi tarvittaessa olla poliittisesti epäkorrekti myös homo- ja lesboväkeä kohtaan, ihmisoikeusjärjestö Setan pääsihteeri Aija Salo luonnehti Imagelle pari vuotta sitten.

Kun Pirkko Saisio sai Finlandia-palkinnon Punainen erokirja -teoksestaan vuonna, hän kritisoi palkintoa voittopuheessaan ja lahjoitti 26 000 euron palkinnon Setalle. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio
Kun Pirkko Saisio sai Finlandia-palkinnon Punainen erokirja -teoksestaan vuonna, hän kritisoi palkintoa voittopuheessaan ja lahjoitti 26 000 euron palkinnon Setalle. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio

6. Angela Merkel

Saksan liittokansleri Angela Merkel, 62, on julistanut, että rajat pysyvät auki, ja pysynyt lujana, vaikka äärioikeistolaiset ovat hyökänneet rajusti häntä vastaan. Merkel ei kadu sallivaa pakolaispolitiikkaa.

– Me pystymme tähän, kuului hänen kuuluisa lauseensa vuosi sitten.

Angela Merkel on ollut Saksan liittokansleri vuodesta 2005 ja kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtaja vuodesta 2000. Kuva: Reuters
Angela Merkel on ollut Saksan liittokansleri vuodesta 2005 ja kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtaja vuodesta 2000. Kuva: Reuters

7. Madonna

Laulajakonkari Madonna, 58, on ollut feministi-ikoni jo vuosikymmenten ajan.

– Elämme edelleen todella seksistisessä yhteiskunnassa, vaikka vaikuttaa siltä, että naiset ovat harpanneet monessa asiassa eteenpäin. Nainen lokeroidaan edelleen. Voit olla seksikäs, muttet voi olla fiksu. Voit olla fiksu, muttet voi olla seksikäs. Voit olla seksikäs, muttet voi olla 50-vuotias, hän sanoi Refinery29-sivuston haastattelussa viime vuonna.

Madonna toivoo, että naiset tukisivat toisiaan nykyistä enemmän. Kuva: Reuters
Madonna toivoo, että naiset tukisivat toisiaan nykyistä enemmän. Kuva: Reuters

8. Sari Baldauf 

Moni ulkomainen media Wall Street Journalista Financial Timesiin on nimennyt entisen Nokian varatoimitusjohtajan yhdeksi maailman merkittävimmistä naisjohtajista. Nykyään Sari Baldauf, 61, on muun muassa energiayhtiö Fortumin hallituksen puheenjohtaja.

– Suvaitsemattomuuden ja monikulttuurisuuden ymmärtämättömyyden edessä meillä on aika tie tallattavana. Minua ei kuitenkaan hävetä suomalaisten puolesta. Ennemminkin sanoisin, että usein ottaa päähän, hän sanoi Ylioppilaslehdelle kymmenen vuotta sitten.

Sari Baldauf on ollut hallituksen jäsen monissa kotimaisissa ja ulkomaisissa yrityksissä ja säätiöissä. Kuva: Sanoma-arkisto / Markus Jokela
Sari Baldauf on ollut hallituksen jäsen monissa kotimaisissa ja ulkomaisissa yrityksissä ja säätiöissä. Kuva: Sanoma-arkisto / Markus Jokela

9. Madeleine Albright

Madeleine Albright, 79, nimitettiin Yhdysvaltain ulkoministeriksi vuonna 1996. Hän oli ensimmäinen nainen tuossa vaikutusvaltaisessa virassa.

”Helvetissä on erityinen paikka naisille, jotka eivät auta toisiaan.”

– Helvetissä on erityinen paikka naisille, jotka eivät auta toisiaan, kuuluu hänen legendaarinen lausahduksensa.

Nyt Madeleine Albright on toistanut lauseensa. Jotkut ovat tulkinneet sen tarkoittavan, että naisten pitäisi äänestää Hillary Clintonia, koska he ovat naisia. Albright on korjannut, että hänen neljäkymmentä vuotta käyttämänsä hokema viittaa varsinkin siihen, että vanhempien naisten pitäisi auttaa nuorempia naisia etenemään työelämässä.

Madeleine Albright kannattaa Hillary Clintonia Yhdysvaltain presidentiksi. Kaksikko kampanjoi yhdessä helmikuussa. Kuva: Reuters
Madeleine Albright kannattaa Hillary Clintonia Yhdysvaltain presidentiksi. Kaksikko kampanjoi yhdessä helmikuussa. Kuva: Reuters

10. Minna Canth

Kirjailija, näytelmäkirjailija, kauppias, toimittaja, naisasianainen. Minna Canth (1844–1877) puolusti heikkoja, kuten naisia ja köyhiä, sekä realistisissa teoksissaan että arjessaan. Hän on myös ainoa suomalainen nainen, jolla on oma liputuspäivä: tasa-arvon päivä 19. maaliskuuta. Mutta tämäkin edistysaskel tapahtui vasta vuonna 2003.

Minna Canth taisteli aktiivisesti naisten koulutuksen puolesta. Kuva: Sanoma-arkisto
Minna Canth taisteli aktiivisesti naisten koulutuksen puolesta. Kuva: Sanoma-arkisto

11. Armi Ratia

Marimekon perustajalla ja pitkäaikaisella toimitusjohtajalla (1912–1979) oli vankkumaton visio, ja Armi Ratia taisteli herkeämättä unelmiensa puolesta. Yritys oli hänelle elämäntapa ja vaatteiden omaperäisyys kunnia-asia.

– Täytyy olla erilainen kuin muut, Armin kerrotaan tokaisseen usein.

Armi Ratia perusti Marimekon vuonna 1951. Kuva: Marimekko
Armi Ratia perusti Marimekon vuonna 1951. Kuva: Marimekko

12. Hertta Kuusinen

Poliitikko Hertta Kuusinen (1904–1974) oli Suomen toinen naisministeri. Jo parikymppisenä hän näki toisenlaisen tulevaisuuden kuin naisilla ympärillään.

Hertta Kuusinen oli monessa asiassa edelläkävijä: hän halusi jo tuolloin yhdistää työn ja perheen. Nainen ei ollut pelkästään ruuanlaittaja ja perheen arjen ylläpitäjä. Näkemys oli hyvin radikaali, sillä naisilla ei ollut muuta elämisen mallia. Vain harvat yläluokan naiset olivat koulutettuja ja saattoivat menestyä yhteiskunnassa, Punainen kolmio -tv-sarjan (2015) ja Hertta-kirjan (2015) Kuusisesta tehnyt Heidi Köngäs kertoo Kotiliedelle.

Hertta Kuusinen on ensimmäinen suomalainen nainen, joka pääsi politiikan eturiviin. Kuva: Sanoma-arkisto
Hertta Kuusinen on ensimmäinen suomalainen nainen, joka pääsi politiikan eturiviin. Kuva: Sanoma-arkisto

Ketä vahvaa naista sinä arvostat? Kommentoi alla tai Twitterissä tai Instagramissa hashtageilla #häijymuija ja #menaiset!

Synnytyssairaaloissa osataan hoitaa ympärileikattuja naisia jo hyvin. Vielä pitäisi estää se, ettei yhtään Suomessa asuvaa tyttöä silvottaisi.

Naisten sukuelinten silpominen on maailmassa yhä arkipäivää: noin kolmea miljoonaa tyttöä uhkaa tänäkin vuonna brutaali perinne, joka vammauttaa ja traumauttaa loppuiäksi. Ympärileikattuja naisia elää maailmassa noin 200 miljoonaa.

Mutta miksi tämän pitäisi kiinnostaa suomalaisia?

– Tyttöjen sukuelinten silpominen on yksiselitteisesti ihmisoikeusloukkaus, ja nämä naiset kansainvälisten ihmisoikeuksien suojeluksessa, sanoo oikeushammaslääkäri Helena Ranta, joka on juuri palannut Eritreasta.

– Kun miettii, mitä nämä tytöt ja naiset ovat käyneet läpi, meillä pitää olla sen verran empatiaa, että autamme. Suomalaisten tehtävä ei ole mennä paikan päälle ja neuvoa mitä tehdä, vaan tukea paikallisia ihmisiä: sairaanhoitajia ja aktivisteja, jotka voivat parhaiten tehdä yhteisöissään muutoksen.

Auttaa voi siis paitsi näin toimivien järjestöjen kautta, myös löytämällä suoran yhteyden paikallisiin naisiin.

Työtä tarvitaan kuitenkin myös Suomessa.

Varhaiset vaaran merkit

– Ympärileikkausperinne elää Suomessakin, sanoo Ihmisoikeusliiton asiantuntija Solomie Teshome, joka työskentelee maahanmuuttajien kanssa KokoNainen-projektissa. Sen tavoite on, ettei yhtään Suomessa asuvaa tyttöä silvottaisi.

Lue lisää: Ympärileikatun naisen tarina

Suomessa ei ole tullut esiin yhtään tapausta, että maahanmuuttajataustaisia tyttöjä olisi ympärileikattu täällä. Monilla tytöillä on kuitenkin vaara joutua silpomisen uhriksi matkalla vanhempiensa kotimaassa, esimerkiksi Egyptissä, Etiopiassa, Sudanissa, Somaliassa tai monessa muussa Afrikan maassa. Ihmisoikeusliitto kouluttaakin muun muassa sairaanhoitajia ja päiväkotien henkilökuntaa siitä, kuinka havaita varhaisia vaaran merkkejä ja kuinka puhua asiasta perheiden kanssa.

”Ympärileikkausperinne elää Suomessakin.”

– Epäilyt voivat herätä esimerkiksi, jos tyttö on lähdössä yhdessä vanhempiensa tai toisen vanhemman kanssa kotimaahansa. Vaikka niin, että vain perheen tyttö on lähdössä, muut sisarukset eivät, Solomie Teshome kertoo.

Tällaisia konsultointipuheluita Solomie saa terveydenhoitajilta etenkin keväisin lomien kynnyksellä. Tyttöjen iät vaihtelevat taaperoista teini-ikäisiin.

– Kun tyttö on jo lähdössä matkalle ja herää epäilys, että hän joutuu silvotuksi, ollaan jo myöhässä, Solomie sanoo.

Silloin asia siirtyy lastensuojelulle.

Käsinkosketeltava hätä

Olennaista onkin ennaltaehkäisy, joka on Suomessa osoittautunut tehokkaaksi. Suomessa terveys- ja sosiaalialan työntekijöillä on velvollisuus ottaa asia puheeksi maahanmuuttajien kanssa, joiden kulttuureissa tyttöjen ympärileikkausta harjoitetaan. KokoNainen-projektissa puolestaan maahanmuuttajat verkostoituvat toistensa kanssa ja pyrkivät yksilö- ja ryhmäkeskusteluissa muuttamaan asenteita.

– Suomeen kotoutuneiden maahanmuuttajien asenteet ovat selvästi muuttuneet viime vuosina: vaikka perinne olisi omassa kulttuurissa yhä yleinen, he ovat luopuneet siitä Suomessa. Nämä ihmiset ovat myös tärkeitä muutoksentekijöitä lähtömaissaan, Solomie sanoo.

Hän kertoo miehistä ja naisista, jotka ovat saaneet ensimmäisen kerran vasta Suomessa tietää, kuinka vahingollista sukuelinten silpominen on: se aiheuttaa paitsi välitöntä kipua ja hengenvaaran, myös loppuelämäksi ongelmia virtsaamisen, kuukautisten, seksielämän ja synnytysten kanssa. Se on kova paikka vanhemmille, jotka ovat uskoneet toimineensa lastensa parhaaksi ja jotka itsekin ovat perinteen uhreja.

– Hätä on käsinkosketeltava, kun ihmiset ymmärtävät tämän. He haluavat nopeasti vaikuttaa asenteisiin myös kotimaassaan, omien sukulaistensa kautta.

Suomeen kotoutuneiden maahanmuuttajien asenteet ovat selvästi muuttuneet viime vuosina.

Esimerkkinä Solomie kertoo miehestä, joka keskusteluryhmässä tajusi, ettei missään nimessä halunnut tytärtään ympärileikattavan. Hän sai käännytettyä koko vaimonsa suvun, ja tytär säästyi silpomiselta, ensimmäisenä suvussaan.

Suomessa tehtävällä työllä on siis iso merkitys myös maailmalla. Täällä riskiryhmässä ovat vasta maahan tulleet, esimerkiksi vastaanottokeskuksissa asuvat, sekä maahanmuuttajat, jotka ovat ehkä asuneet jo pitkään Suomessa mutta ovat jääneet omiin oloihinsa. Monille maahanmuuttajanaisille asia tulee uudelleen ajankohtaiseksi vasta naimisiinmenon ja raskaaksitulon myötä. Heidät pitäisi silloin tavoittaa. Siksi Ihmisoikeusliittokin tekee etsivää työtä maahanmuuttajataustaisten avainhenkilöiden avulla.

Arkea töissä ja tuttavapiirissä

Suomalaisissa synnytyssairaaloissa ympärileikatut synnyttäjät ovat olleet arkea jo pitkään, ja heitä osataan hoitaa hyvin. Ympärileikkauksen aiheuttamia vaurioita voidaan myös jossain määrin korjata. 

Solomie Teshomen mielestä myös muiden kuin asiaan työkseen törmäävien suomalaisten olisi hyvä tiedostaa ilmiö, sillä jollei siitä puhuta avoimesti, sitä ei saada kitkettyäkään.

– Moni suomalainen ajattelee, ettei asia koske häntä, mutta tulevastahan ei voi tietää. Se voi olla koulukaveri, tuleva puoliso, töissä kohdattu ihminen...

Solomie kertoo suomalaisnaisesta, joka havahtui vasta raskausaikanaan siihen, että hänen miehensä kulttuurissa tyttöjen ympärileikkaus on yhä arkipäivää.

– Nainen oli hädissään. Rauhoitin häntä ja kehotin häntä puhumaan miehensä kanssa. Myöhemmin pariskunta soitti minulle ja kertoi, että myös mies vastusti tiukasti tyttöjen ympärileikkauksia. Heidän tyttärellään ei siis ollut hätää.

”Moni suomalainen ajattelee, ettei asia koske häntä.”

Suomessa lisääntyneet maahanmuuttovastaisuus ja vihapuhe eivät helpota aiheesta puhumista, mutta Solomie Teshomen mukaan muuta vaihtoehtoa ei ole.

– Asiasta pitää voida puhua. Mutta on tärkeää olla kauhistelematta ja syyllistämättä. Se vain karkottaa avuntarvitsijat. 

Suhtautumista tyttöjen ympärileikkaukseen voi helpottaa toisen asemaan asettuminen. Lähtömaissaan ympärileikatut naiset ovat olleet normaaleja, ympärileikkaamattomat epänormaaleja ja syrjittyjä. Suomessa asetelma keikahtaa päälaelleen. Naisen voi olla hyvin vaikea ottaa itse asiaa puheeksi täkäläisessä terveydenhoidossa.

Miten sitten puhua?

Silpominen vai ympärileikkaus? Helena Ranta käyttää yksiselitteisesti termiä sukuelinten silpominen, koska pitää jälkimmäistä vähättelevänä ja sekoittuvan poikien ympärileikkaukseen, joka on aivan eri asia. Silpomista käytetään myös kansainvälisesti oikeus- ja vaikuttamistyössä.

– Täytyy muistaa, että tämä on myös kumulatiivinen rangaistus tytöille. Itsessään väkivaltainen toimenpide tulee naisen elämässä toistuvasti vastaan eri elämänvaiheissa kuukautisongelmista synnytyksiin. Traumaattiset muistot eivät myöskään vähene siitä, että silpominen tehtäisiin mahdollisimman nuorena.

Oikeushammaslääkäri Helena Ranta on tullut tutuksi johtaessaan tutkimusryhmiä vaikeissa olosuhteissa maailman kriisialueilla. "Ei voi sulkea silmiä siltä, mitä maailmalla tapahtuu", hän sanoo.
Oikeushammaslääkäri Helena Ranta on tullut tutuksi johtaessaan tutkimusryhmiä vaikeissa olosuhteissa maailman kriisialueilla. "Ei voi sulkea silmiä siltä, mitä maailmalla tapahtuu", hän sanoo.

Myös Solomie Teshome puhuu silpomisesta kouluttaessaan suomalaisia ja kampanjoidessaan perinnettä vastaan. Lähestyessään ihmistä, jolle ympärileikkaus on osa kulttuuria, Solomie kuitenkin puhuu ympärileikkauksesta.

Solomie Teshome ja Helena Ranta molemmat uskovat, että tyttöjen silpomiselle saadaan vielä loppu.

– Uutiset Eritreasta olivat rohkaisevia, Helena sanoo.

Eritrean terveysministeriö on yhdessä maan naisjärjestön kanssa lähtenyt taisteluun silpomista vastaan, ja se on vähentynyt maassa radikaalisti viime vuosien aikana. Toiveikkaita esimerkkejä on muistakin maista.

– Kyllä perinne vielä sitkeästi muutaman sukupolven elää, mutta ei tässä ole mahdotonta onnistua, Helena toteaa.

– Valoa näkyy, mutta tämä vaatii meidän kaikkien osallistumista, Solomie sanoo.

Tuhoisa perinne

Tyttöjen ympärileikkauksissa on kolme päätyyppiä:

1. Klitoriksen kärjen poistaminen tai klitoriksen osittainen tai täydellinen poistaminen.

2. Klitoriksen poistaminen sekä pienten häpyhuulien leikkaaminen osittain tai kokonaan.

3. Ulkoisten suku­elinten osittainen tai täydellinen poistaminen sekä typistettyjen häpyhuulien yhteen ompeleminen niin, että virtsan ja kuukautisveren poistumiseksi jätetään vain pieni aukko.

Tyttöjen ympärileikkaus vähentyy maailmassa jatkuvasti, joskin hitaasti. Parhaita tuloksia syntyy yhteisöissä, joissa muutos lähtee sen jäsenistä itsestään, kuten yhä enenevissä määrin tapahtuukin.