Marjo Granlund toi hofficeen kollegansa Nina Erkkilän (vas.) ja maria Kozulyan.

Olisitko valmis kutsumaan ventovieraita kotiisi? Yhä useampi on. Helsinkiläinen Jaakko Blomberg on järjestänyt olohuoneessaan teatteriesityksiä ja taidenäyttelyitä. Tänään hän avaa ovensa läppäriväen toimistopäivälle.

Jos kaupunkia katsoisi ilmasta, seinien ja kattojen läpi, näin arkisena aamupäivänä useimmat kodit paljastuisivat tyhjiksi. Helsinkiläisen Jaakko Blombergin, 31, mielestä se on hölmöä ja tylsää. Siksi hän on tänään avannut alppilalaisen kerrostaloasuntonsa oven ja laittanut kahvin tippumaan. Ennen kuin kello on kymmenen, kämppään on saapunut yhdeksän tuntematonta ihmistä.

– Tervetuloa, käykää peremmälle, tuolta löytyy töpseleitä, ja parvekkeellekin voi mennä, Jaakko isännöi.

Toisilleen uppo-oudot tulijat tervehtivät pienieleisesti, asettuvat eri puolille asuntoa ja avaavat kannettaviaan.

Jaakko ei ole vieraanvaraisuudessaan ainoa. Koti ei ole kaikille enää vain perheen ja ystävien kesken jaettava intiimi pesä: Ravintolapäivä on innostanut monet kokkaamaan ja kattamaan pöydän tuntemattomille. Lomamatkoilla osa matkailijoista on vaihtanut hotellin yksityismajoitukseen varaamalla vaikkapa Coachsurf-sivustolta pelkän pedin tai Airbnb’n kautta koko kodin. Vaalien alla ihmiset innostuivat kutsumaan eduskuntavaaliehdokkaita kotiinsa tentattaviksi.

Samaan aikaan arkkitehdit piirtävät koteja uusiksi. Helsingin Kalasatamaan nousee taloja, joissa asukkaat jakavat yhteisen arkiolohuoneen ja muita perinteisesti yksityisiksi ajateltuja tiloja.

Helsingissä jo joka kolmas yksinasuva asuu yhteisasunnossa. Asuntopulan ja korkeiden vuokrien kaupungissa se on paitsi edullisempaa, monen mielestä myös järkevää ja mukavaa. Jaakko jakaa asuntonsa kahden kämppäkaverinsa kanssa, mutta ilman Jaakon ennakkoluulottomuutta huoneet olisivat päiväsaikaan tyhjiä.

– Sellainen on minusta haaskausta. Useimmissa kodeissa on nettiyhteydet, työpisteet ja keittiöt, eikä kodin tapahtumiin tarvita mitään erityisiä lupia.

 

 

Hoffice yhdistää tiukan työkurin ja sukat jalassa sohvalla loikoilun. Kun muiden näppäimistöt laulavat, työvire tarttuu.

Koti auki tuntemattomille

Hyvin netti tuntuu kestävän kymmenen uutta käyttäjää. Niskat kumarassa porukka tuijottaa ruutujaan, vain näppäimistöt pitävät ääntä. Porukassa on rakennusinsinööriä, toimittajaa ja pari opiskelijaa.

Keskittyneisyys katkeaa eteisestä kuuluvaan kolahdukseen. Ovi rappuun on tarkoituksella auki, mutta sisään harppova mies ei taida olla tulossa läppärihommiin.

– Jaakko, sun täytyy irrottaa rapusta teipinjäljet, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja aloittaa mutta jääkin tuijottamaan naisia, jotka ovat nostaneet katseensa koneiltaan. Jaakko on sekunnissa saattamassa puheenjohtajaa takaisin rappuun ja vakuuttelee puhdistavansa jälkensä.

Emmi Teva, 27, hymyilee ikkunan edessä päätään pudistellen. Hän on asunut Jaakon kanssa samassa kimppakämpässä puoli vuotta ja tottunut kaupunkiaktivistina tunnetun kämppiksensä tempauksiin.

Edellisenä viikonloppuna Jaakko järjesti täällä avoimen taidenäyttelyn, ja pari sataa ihmistä kuljeskeli ympäri asuntoa teoksia tutkien.

Aikaisemmin olohuone ja kylpyhuone toimivat teatterinäyttämöinä Jaakon ideoimassa kotiteatterifestivaalissa. Toisinaan yhteisasunnon sohvalla majoittuu ulkomaalaisia, ja on täällä ollut ravintolakin.

– Vielä pari minuuttia, Jaakko ilmoittaa tuntemattomien toimistolle.

Keksi oma jumppaliike!

Kolme varttia on kulunut. Jaakko pyytää kaikkia olkkariin kertomaan, mitä on tähän mennessä saanut aikaan. Elokuvatuottaja Kristiina Salakka kertoo lähettäneensä sähköposteja. Kielitutkija Hanna Lantto odotteli esitarkastajalta väitöskirjansa muutosvaatimuksia ja korjasi hermostuksissaan jo lähdeluettelonkin. Kuva-agentuurin vetäjä Marjo Granlund sorvasi asiakkaansa sopimuksen valmiiksi.

– Olipa tehokasta! Jännä nähdä, säilyykö energiataso, kun nyt jo pitää tauon, Marjo toteaa.

Monen tekisi mieli jatkaa juttelua. Se ei kuitenkaan käy. Jaakko nousee seisomaan, alkaa pyöritellä hartioitaan ja kehottaa muita tekemään samoin.

– Keksi sinä seuraava venyttelyliike, hän sanoo vieruskaverilleen, ja pian olohuone täyttyy venyvistä käsistä ja pyörivistä lanteista.

Tämä on viides kerta, kun Jaakko isännöi hoffice-nimistä toimistopäivää. Alun perin hän kuuli kotitoimistosta alkuvuodesta Tukholmassa. Nimi tulee sanoista home ja office, ja idea on reilun vuoden ikäinen. Ruotsalainen psykologian opiskelija Christofer Gradin Franzen kehitti työskentelymuodon omille kavereilleen tehostaakseen yksinäisiä työpäiviään. Yllättäen hoffice räjähti ilmiöksi. Facebook ja blogit ovat levittäneet työtavan jo Kanadaan, Kiinaan, Yhdysvaltoihin ja Turkkiin.

Jaakkoa ideassa viehätti tiukka ohjelma. Työskentelyjaksot kestävät 45 minuuttia, ja niiden alussa ihmiset kertovat toisilleen, mitä sen aikana aikovat tehdä. Lopuksi kerrataan, täyttyikö tavoite. Yhdessä työpäivässä on kuusi intensiivistä työsessiota.

– Tavallisesti toimistolla keskittyminen herpaantuu helposti. Hofficessa kaikki naputtelevat hiljaa ympärillä. Siinä tulee väkisinkin sellainen olo, että on itsekin pakko keskittyä töihin.

Helmikuussa Jaakko järjesti Suomen ensimmäisen hofficen perustamalla Facebookiin sivun ja kirjoittamalla sinne avoimen kutsun. Kaikki paikat varattiin hetkessä. Moni ihmetteli, miten Jaakko uskaltaa ottaa ventovieraita kotiinsa. Jaakko pudistelee päätään.

– En ole koskaan pelännyt, että jotain ikävää tapahtuisi.

Hän uskoo siihen, että kun luottaa ihmisiin niin paljon, että päästää heidät kotiinsa, he haluavat myös olla luottamuksen arvoisia.

– Sitä paitsi, mikä on pahinta, mitä voisi tapahtua?

Jaakon mielestä olisi hyödyllisempää luottaa ihmisiin enemmän ja pelätä vähemmän. Hän hehkuttaa tutustuneensa hofficea isännöimällä moniin kivoihin ihmisiin. Jakkoa motivoi myös ajatus avoimemmasta kaupunkikulttuurista, ja hän tekee sen eteen kaikkensa.

Keittiössä vietetään pilkkojaisia. Jaakon ostamat ainekset muuntuvat yhdessä kokaten kasviskeitoksi. Jokainen maksaa ruuasta hattuun kaksi euroa, kahviraha on vapaaehtoinen.

Voiko aloittaa jo kymmeneltä?

Venyttelyn jälkeen hommat jatkuvat. Jaakko tekee inhoamiaan kirjanpitohommia, joita hän tavallisesti aina lykkää. Kun tehtävän sanoo ääneen muille, siitä tulee lupaus, jonka haluaa pitää. Google sauhuten Jaakko selvittelee olohuonetaiteilijoidensa matkakuluja.

Toisella tauolla porukka pääsee pilkkojaisiin. Jaakko nostelee jääkaapista kasviksia ja ojentelee leikkuulautoja.

– Juu, ihan pieniksi, hän opastaa.

Hofficen ideologiaan kuuluu maksuttomuus, mutta lounaskulut osallistujilta saa pyytää. Jaakon mielestä gluteeniton vegaanisoppa on hyvä idea, se sopii useimmille. Pöydällä on jo hattu kahden euron kolehtisummaa varten, ja kookos-currykeitto jää kannen alle porisemaan, kun porukka sukeltaa kolmanteen työsessioon.

Hanna Lantto on mukana kolmatta kertaa. Baskin kielestä väitöskirjaa viimeistelevällä tutkijalla on yliopistolla työhuonekin, mutta Hanna ei viihdy sen harmaudessa. Yleensä hän työskentelee kotona, pyjamassa.

– Tavallisesti aloitan työt vasta iltapäivällä ja jatkan niitä koko illan. Ja jos en jatka, on tosi syyllinen olo, Hanna kertoo.

Tavalliseen työpäiväänsä verrattuna Hanna saa hofficessa tehtyä kolme kertaa enemmän töitä. Vieraassa kodissa sijaistoimintoja on vähemmän. Jos ajatus ei luista, ei voi alkaa pestä pyykkiä. Facebookinkin malttaa pitää suljettuna, kun aikaa ääneen lausutun tehtävän hoitamiseen on vain se kolme varttia.

Välillä joku käy vessassa tai piipahtaa soittamassa puhelun toisessa huoneessa. Kukaan ei edes nosta katsettaan. Porukka taitaa olla vajonnut näppäintranssiin, siihen kuuluisaan flow-tilaan.

 

 

Oletko sinäkin diginomadi?

Jaakon olohuoneessa kenelläkään ei ole kellokorttia. Rakennusinsinööri Emmi Jorua lukuun ottamatta kaikki ovat omia pomojaan. He ovat vapaita valitsemaan, missä ja milloin työt tehdään.

– Työnantajani on joustava, ja olen voinut etäpäivinä tehdä töitä niin kotona, kahvilassa kuin maksullisessa toimistohotellissakin, Emmi kertoo.

Emmin työnantaja ei ole harvinaisuus, työntekohan on alkanut irtautua työpaikasta. Palkansaajista jo joka viides tekee silloin tällöin läppärietätöitä kotonaan, ja heidän osuutensa vain lisääntyy. Työ­elämä vaatii aiempaa enemmän suunnittelua, raportointia ja tilastointia – monenlaisia konehommia.

Samaan aikaan itsensä työllistäneitä ja erilaisia free lancereita on koko ajan enemmän, eivätkä kaikki tarvitse perinteistä toimistoa.

Kaikki eivät silti halua ahertaa kotona. Viime vuosina kahviloitsijat ovat alkaneet hyväksyä kannettavien kanssa kahvittelevat asiakkaat.

– Mutta kuka haluaa päivittäin maksaa kalliista kahvista? Entä mitä teet, kun pitää käydä vessassa ja kone jää pöydälle yksin? Jaakko huomauttaa.

Kirjastot lisäävät läppärityöskentelijöiden työpisteitä, ja isommissa kaupungeissa avataan toimistohotelleja, joista voi vuokrata työpisteen tai palaveripaikan vaikka tunniksi.

Suomen kieleen on jopa ilmestynyt sana diginomadi, jolla tarkoitetaan läppäri kainalossa maailmaa kiertäviä tietotyöläisiä, jotka perustavat toimiston vaikka palmun alle, kunhan siellä on nettiyhteys.

Jaakon olohuoneessa ahertavat kolmekymppiset eivät koe olevansa diginomadeja. He ovat opiskelijoita, yrittäjiä ja työntekijöitä, jotka haluavat vain saada työnsä tehdyksi. Vapauden kääntöpuolena on se, että työt pyörivät mielessä koko ajan.

– Kaksi minuuttia, Jaakko sanoo.

Jaakon elämän ensimmäinen pannukakku onnistui, hofficelaisten iloksi.

Miksei miehiä näy?

Emmi Jorun koneen akku loppuu kesken iltapäivän. Se ei häntä haittaa, sillä nettisivu-uudistus eteni tänään jo tarpeeksi.

Emmiä huvittaa, että peruskoulusta tuttu 45 minuutin tuntijako, kurinalainen ohjaus ja aikaansaannosten esitteleminen ovat osoittautuneet hänelle kaikkein tehokkaimmiksi työpäivän raameiksi.

– Jos hoffice olisi keksitty opiskeluaikoinani, olisin varmasti valmistunut nopeammin, Emmi kertoo.

Hän on mainostanut työtapaa myös rakennusliikkeen kollegoille, joista useimmat ovat miehiä. Yksikään ei ole uskaltautunut mukaan.

Niin, miksei täälläkään isäntää lukuun ottamatta ole yhtään miestä?

Emmi arvelee, että miehiä voi arveluttaa tilanne, jota he eivät voi ennakoida. Jos asunnon haltija ehdottaa vaikka joogavenytyksiä tai muuta outoa!

Kotitoimistojen mieskatoa on pakko kysyä hofficen perustajalta, juuri valmistuneelta psykologi Christofer Gradin Franzenilta. Hän vahvistaa, että miehet ovat kotitoimistoissa selvä vähemmistö Ruotsissakin. Syyksi hän veikkaa pohjoismaista kulttuuria, jossa poikia ja miehiä ei aina kannusteta ilmaisemaan tunteitaan.

– Hofficen järjestäjä tarjoaa kotinsa osallistujille ilmaiseksi. Sellaisesta voi tulla tunne, että jää kiitollisuudenvelkaan, Christoffer kirjoittaa meilissään.

Jaakko on eri linjoilla. Hän ei usko ilmaisuuden ja vapaaehtoisuuden karkottavan miehiä. Kaikenlaisia kaupunkitempauksia järjestäessään hän on jo tottunut siihen, että innokkaimmat mukaan lähtijät ovat lähes aina naisia.

– Ehkä naiset vain ovat sosiaalisempia ja miehet tottuneet siihen, että kaikenlainen kodeissa tapahtuva toiminta on naisten reviiriä.

Oma aika, mikä uutuus!

Kas, kello on jo neljä, aika laittaa pillit pussiin ja sujauttaa kannettavat kassiin.

Ensimmäistä kertaa hofficeen tullut Marjo Granlund kyllä jatkaisi mielellään ainakin yhden session verran, ehkä järjestäisi session itsekin.

Pyjamakukkuja Hanna Lantolle on uutta, että neljältä alkaa oma aika. Voi mennä vaikka jumppaan tai lenkille tuntematta syyllisyyttä töistä.

Porukka vetää takit niskaan ja katoaa rappuun. Käyntikortteja ja puhelinnumeroita ei vaihdella. Tyytyväinen Jaakko jää siirtelemään huonekaluja paikoilleen. Kirjanpitohommat tuli tehtyä.

Jaakko veikkaa, että hoffice yleistyy ja leviää Suomessa ainakin isompiin kaupunkeihin.

– Tällainen työtapa sopii monenlaisille ihmisille. Samanmieliset löytävät toisensa. Sosiaalisille tämä on helppoa, mutta hiljaisempikin pärjää.

Totta. Tänäänkin joukossa oli muutama vaitonainen kävijä, jotka kertoivat puuhistaan vain muutamalla lauseella. Hölösuita isäntä joutui välillä kohteliaasti rajoittamaan. Mutta jos olohuoneessa olisi kokoontunut pelkkiä kavereita, työnteko olisi ehkä unohtunut kokonaan.

Vaikka hofficessa ollaan intiimisti ja rennosti kotioloissa, kukaan ei voi heittäytyä niin vapaaksi kuin yksin ollessaan. Ryhmäpaine ohjaa ja kannustaa lempeästi. Tulee ryhmään kuulumisen tunne mutta ilman sitoutumisen vaadetta. Sepä taitaa olla vahvistuvan koti-ilmiön salaisuus.

Lue lisää:

Haluaisitko tehdä etätöitä? Näin saat pomosi suostumaan

Molemmilla etäpäivä? Näin saatte sekä parisuhteen että työn sujumaan kotona

Etätyöpäivä – hyvä vai huono idea?

Kun työ muuttaa kotiin – 10 kysymystä etätyöstä

On kivaa, kun sekä teinit että mummit tunnistavat, Mikael Gabriel sanoo.

Vain elämää -ohjelma teki Mikael Gabrielille, 26, sen, minkä monille muille pienempien piirien räppäreille aiemminkin – nosti huimaan kansansuosioon.

Mikael kertoi tänään rauhoittuvansa loppuvuodeksi musiikin ja biisien tekemisen pariin. Ensi vuonna luvassa on ensimmäinen oma kiertue. 

Uusin ulottuvuuksiin noussut suosio tuntuu hyvältä.

– Kyllä se on kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan ja ottamaan kuvia, ja ihan pikkulapsetkin on silleen ”Iskä, iskä kato!”

Mikael kertoo fanipohjansa laajentuneen huomattavasti. Ensi vuoden HIMMEE-kiertueelle ovatkin tervetulleita kaikenikäiset.

”On kiva, kun mummit tulevat kaupassa juttelemaan.”

Lue myös: Mikael Gabriel lähtee ensi vuonna himmeelle kiertueelle

Mikael vaikuttaa olevan sinut huiman suosionsa kanssa.

– Kyllä se kusi on jo noussut aikoinaan päähän. En ole ikinä välttynyt siltä. Nyt tietää jo, mitä se on, eikä se tästä enää nouse, Mikael pohtii.

Vaikka Mikael kertoo aina olleensa oma itsensä, julkinen avautuminen Vain elämää -ohjelmassa oli hänen mukaansa sitä, mitä hän tarvitsi.

– Tämä kokemus vain teki minusta vähemmän kusipään. Enää ei tarvitse esittää mitään, mitä ei ole.

Vain elämää -kautta on jäljellä vielä muutama jakso. Mikael vihjaa, että ihmisten itkettäminen koskettavilla tarinoilla on nyt loppu.

– Oli hauskaa, miten koko Vain elämää meillä meni. Aluksi kukaan ei tuntenut toisiaan, tutustuttiin ja mentiin tosi diippeihin juttuihin, kun kaikki kertoivat elämänsä tarinoita, Mikael muistelee.

– Mutta sitten loppujen lopuksi se meni siihen, että kaikilla oli hauskaa ja me juhlittiin ja oli hyvä fiilis.

Ranskalainen menestyselokuva yhdistää koskettavaa draamaa ja komediallisia aineksia.

IS TV-LEHTI: Olivier Nakachen ja Eric Toledanon yhdessä ohjaama ja käsikirjoittama ranskalaiselokuva oli valtava menestys kotimaassaan. Leffan pääosassa ovat valtavassa linnassa asuva miljonääri ja sosiaaliturvan varassa elelevä nuori mies.

Kaikin puolin epätodennäköinen pari tapaa mielenkiintoisella tavalla. Onnettomuudessa neliraajahalvaantunut miljonääri saa uuden ympärivuorokautisen avustajan vankilasta juuri vapautuneesta, pilveä pössyttelevästä mustasta nuorukaisesta.

Taiteita arvostava Philippe ja hetkessä elävä rääväsuinen Driss ottavat aluksi mittaa toisistaan, mutta heidän välilleen kehkeytyy syvä ystävyys. Uskomatonta mutta totta: todellisiin henkilöihin perustuva viehättävä tarina on vietävän hyvin kirjoitettu ja vielä aivan hulvattoman hyvin näytelty.

Miljonäärinä nähdään Francois Cluzet, tuttu kasvo lukemattomista ranskalaiselokuvista. Hän tekee vähäeleisesti herkullisen roolin.

Drissiä näyttelevä, roolissaan uskottava Omar Sy on kuitenkin koko keitoksen sielu. Aivan mahtavasti sanaileva katujen kasvatti laukoo hetken mielijohteesta osuvan koomisia lauseita. Sy voitti roolistaan vuoden parhaan näyttelijän César-palkinnon eli Ranskan Oscarin.

Koskemattomat, Teema pe klo 21.00

Räppäri Mikael Gabriel on nimennyt kiertueensa Vain elämää -ohjelmassakin tiuhaan kuullun tokaisunsa mukaan.

Räppäri ja Vain elämää -tähti Mikael Gabriel kertoi tänään lähtevänsä alkuvuodesta ensimmäiselle omalle kiertueelleen. HIMMEE-nimellä kulkeva kiertue alkaa Joensuusta 14. tammikuuta ja päättyy maaliskuussa. Yhteensä keikkoja kertyy 20 eri puolilla Suomea.

– Toivon, että paikalle tulee ihmisiä laidasta laitaan ja lapsesta mummoon. Show on tehty kaikille, räppäri kuvailee.

Mikaelin mukaan Vain elämää -ohjelma on tuonut mukanaan huikean vastaanoton. Ohjelmassa tähän mennessä nähtyjä kappaleita on kuunneltu Spotifyssä jo kuusi miljoonaa kertaa.

Mikael kertoo, että vuoden aikana hänestä on myös kuvattu dokumenttia, joka nähdään televisiossa marraskuussa. Se täydentää Vain elämää- ohjelmassakin kuultua Mikaelin tarinaa entisestään.

– Dokumentti syventää noita tarinoita ja ehkä mun ja äidin suhdetta ja kaikkea, mitä on aikoinaan käynyt, räppäri kertoo.

Ennen kiertueen alkua Mikael Gabriel aikoo rauhoittua musiikin ja musiikin tekemisen parissa.

Juttua muokattu 21.10.2016 klo 10.03: Korjattu keikkojen määrä.

Mikko Kuustonen elää uusperheen arkea uuden puolisonsa Hanna Brotheruksen kanssa. – Yksi elämän parhaita ja kipeitä puolia on, että joutuu ja saa luoda nahkansa uudelleen, hän sanoo.

Kolme vuotta sitten pitkästä liitostaan eronnut Mikko Kuustonen, 56, elää nykyisin uusperheessä, sillä hän on muuttanut yhteiseen kotiin puolisonsa tanssitaiteilija Hanna Brotheruksen, 48, ja tämän kahden nuorimman lapsen kanssa.  

– Meillä kaikilla on omat tarinamme ja kulttuurimme. Tärkeintä on yhteinen keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun, Mikko sanoo.

Kolme vuotta sitten pitkästä liitostaan ja lastensa, Iina ja Minka Kuustosen äidistä eronnut muusikko toteaa, että kyseessä on aivan uusi elämäntilanne. 

– Yksi elämän parhaita ja kipeitä puolia on, että joutuu ja saa luoda nahkansa uudelleen.

Uusi rooli myös ukkina

Isänä Mikko on kasvattanut kaksi hyvin erilaista tytärtä. 

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin, hän sanoo.

”Kun katson lasta, ajattelen, että haluaisin vain suojella häntä.”

Myös tuore isoisyys on mullistanut Mikon elämän. Hänestä tuli ukki, kun Iina Kuustonen ja Sebastian Rejman saivat poikavauvan syyskuussa. Kuustonen sai nähdä ensimmäisen lapsenlapsensa vain muutaman tunnin ikäisenä. 

– Kun katson sitä lasta, ajattelen, että haluaisin vain suojella häntä, hän sanoo.

Isovanhemman rooli on vielä niin uusi, ettei Mikko osaa sanoa, miten ukkina ollaan. Hän ei itse ehtinyt tavata yhtään isovanhemmistaan. 

– Siksi koen etuoikeutettuna, että saan nyt elää tällaisen roolin. 

Mikko Kuustonen on yksi kauden Vain elämää -tähdistä. Sarja on päättänyt artistin kymmenen vuoden pitkän musiikillisen hiljaiselon. Parhaillaan hän säveltää uusia kappaleita ja lähtee konserttikiertueelle maaliskuussa.

Lue Mikon koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2016!