No eihän sitä oikeasti tälleen nosteta! Poseerausmielesä vain vasemmalta Jenna Välimäki, Sanna Vähäkoski ja Anette Kirkanen.

Yhä useampi tyttö ja nainen kolisuttelee nyt rautaa. Raakavoimanosto haastaa bikini-fitnessin. On siistiä olla vahva.

Kankaanpäähän ei taida olla menossa tänään kukaan. Valtatie on hiljainen, ilta alkaa jo hämärtyä. Kaupungin keskustassakin on talvisena perjantai-iltana hiljaista, mutta tuossa on paikallinen liikuntahalli, jossa näkyy valoja. Siellä pitäisi olla kiinnostavia asioita tapahtuvilla.

Hallin piha on täynnä autoja, ja ulkotulet kutsuvat sisälle: vanhojentanssit ovat alkamassa! Kankaanpään lukiolaisnuoriso luottaa tänä vuonna pastellin sävyiseen tylliin. Mutta ei sekään ole se kiinnostava asia, vaan täytyy mennä hallin uumenissa syvemmälle. Täällä! Pieni voimailusali, jossa alkavat edistyneiden tyttöjen voimanostotreenit, perjantai-ilta kankaanpääläiseen tapaan. Nana Mäkynen, Sanna Vähäkoski ja Janita Vähäkoski ovat jo odotelleet, että valmentaja tulee antamaan ohjeita.

– Me aateltiin jo, että eiks tänään treenejä olekaan.

Sanna Vähäkoski ja penkkipunnerruskeskittyminen.

Vaan niin kovia

Punttisali ja voimanostotreenit. Ai mikä siinä on kiinnostavaa? Se, että voimanostosta on tullut viime aikoina naisten suosikkilaji. Tämän vuoden SM-kisoissa naisosallistujia on ollut melkein saman verran kuin miehiä, ja Voimanostoliitto tervehtii muutosta ilolla mutta päätään hämmentyneenä raapien.

– Sen kun tietäis, miksi naiset yhtäkkiä ovat innostuneet, miettii Jari Rantapelkonen Suomen Voimanostoliitosta.

No otetaan selvää. Täällä Kankaanpäässä paikallinen voimailuseura järjestää punttikouluja sekä tytöille että pojille – poikia vain käy treeneissä vähän vähemmän. Kankaanpääläinen voimanostajatyttö sen sijaan on tuttu näky juniorikisojen osallistujalistalla. On naisharrastajia joka puolella Suomea, mutta ei näin monta. Miksi täällä on innostuttu?

– Me ollaan vaan niin kovia! Ei vaan, kai se on se, kun pojat helposti viedään lätkän ja pesäpallon pariin, niin tästä on tullut tyttöjen juttu. Täällä on helppo aloittaa, kun seura järjestää punttikouluja, kertoo Marjaana Vähäsantanen.

Marjaana itse on kokenut voimanostaja. Hän aloitti harrastuksen vuonna 2006, miehensä Jounin peesissä. Silloin naisia ei näillä saleilla vielä niin näkynyt. Nyt Jouni Vähäsantanen, entinen Suomen mestari, valmentaa junioreja, ja Marjaana kilpailee seniorisarjassa.

Anette Kirkasen tempaus on ”teknisesti jo aika hyvä”. ”Niitä ku sellasen kymmenentuhatta tekee, niin se alkaa olla kohillaan”, kuuluu Jouni Vähäsantasen arvio.

Salissa on jo mukavan rautaisesti kolahteleva, perjantai-iltainen tunnelma. AC/DC soi, keskilattialla Nana lisää rautaa tangon päihin, ja Anette Kirkanen lämmittelee tekemällä tempauksia: niitä kisoista tuttuja, joissa ponkaistaan kyykystä tanko suorille käsille. Hnngh!

– Tempaus kuuluu painonnostoon, ei voimanostoon. Voimanosto on se, mikä nyt on muodissa: kyykky, penkkipunnerrus ja maastaveto ovat sen lajit, Jouni selittää.

14-vuotias Anette on harrastanut voimailua kohta vuoden. Hän tykkää eniten jalkakyykystä, mutta koko laji vain on hänestä mahtava.

– Joku siinä salin tunnelmassa vetää puoleensa. Jännitys, adrenaliini. On kivaa, että kestävyys on parantunut. Jos haluan vaihtaa huonekalujen järjestystä, saan huonekalut siirtymään. Ja onhan se kiva kertoa koulussa penkkiennätys, jos joku kysyy.

Se on viisikymmentä kiloa, eli vähän kuin Anette nostaisi suorille käsilleen itsensä painoisen naisen.

Onko vahva uusi laiha?

– Jouni, monta mä teen?

– Tee kolme niitä maastavetoja.

– Mitäs mä teen?

– Tempaile säkin aluksi muutaman kerran.

Jounilla on aina vastaus valmiina. Käy ilmi, että hän on paitsi painonnostomestari, myös Mr Numeromuisti, jolta kukin voi tarkistaa, paljonko nousi viimeksi ja minä päivänä teki treeniennätyksen. Tänään Jounin valmennettavat tekevät lyhyitä, parin ponnistuksen herkistelysarjoja, koska ollaan valmistautumassa kilpailuihin. Jokainen näyttää ensin lämmittelevän, ja sitten kokeillaan isoilla painoilla, onnistuisiko kaksi tai kolme penkkipunnerrusta, jalkakyykkyä tai maastavetoa. Välillä tytöt käyvät oma-aloitteisesti tekemässä vatsalihasliikkeitä.

Mutta miksi naiset haluavat nykyään olla vahvoja? Madonnan hauiksista se ehkä alkoi, silloin kymmenisen vuotta sitten – ajatus siitä, että tosi vahva kroppa on aika makean näköinen naisellakin. Strong is the new skinny, alettiin joka paikassa lausahdella painokkaasti. Se tarkoittaa, että enää naisen ei ole muotia näyttää syömishäiriöiseltä, vaan kauneusihanne on muuttunut lihaksikkaammaksi.

Magnesiumia saa käyttää, muita apuvälineitä ei.

Kauneusihanteesta siinä toki silti on kysymys: samahan se, onko laihuus vai lihaksikkuus in, jos pointti on vain näyttää ihanteen mukaiselta. Fitness-urheilussa koko elämäntapa on valjastettu upealta näyttämiseen, ja nuoret naiset näkevät valtavasti vaivaa selvittääkseen optimaaliset ravinnot ja optimaaliset treeniajoitukset – näyttääkseen sellaisilta kuin naisen pitää.

Kankaanpään tytöt eivät ota kuvia pyllyistään, eikä salissa edes ole peiliä. He syövät kaurapuuroa ja tavallista, hiilaripitoista ruokaa, koska kuluttavatkin paljon. He tykkäävät tuloksista: siitä, että olo tuntuu vahvalta ja että he jaksavat nostaa enemmän kuin viime kuussa. Vertailevatko he keskenään hauiksiaan? Tekevät videobloggauksia?

– Ei me vertailla, Anette sanoo.

Tämä ei olekaan ihan fitnessiä, vaikka voimaa lisätäänkin. Tämä on voimaantuneempaa! 18-vuotiaan Jenna Välimäen mukaan voimanosto on siitä kivaa, että treenien jälkeen on hyvä olo ja oman kehityksen huomaa nopeasti. Tulokset alkoivat parantua pian lajin aloittamisen jälkeen.

Aneten mielestä on siistimpää olla vahva kuin kauniskroppainen. Ja onhan se nyt siistiä! Naiset haluavat nykyään kantaa kauppakassinsa itse ja työntää hankeen jumittuneen Toyotan omin voimin takaisin tielle: miksi jättää voimajuttuja vain miehille?

– Täähän sopii kaikille, ketkä vaan uskaltaa laittaa ittensä likoon! Jouni toteaa.

Mikä sopii tytöille

Ai sopiiko? Nuorille tytöillekin? Anette ja Jenna kertovat, että äijämäisestä harrastuksesta saa silloin tällöin kuulla vinoilua, mutta aika vähän. Vastaan on kyllä tullut mummeleita, jotka kauhistelevat ja puhuvat pituuskasvun vaarantumisesta. Jännä kyllä, pituuskasvukysymys oli juuri tulollaan tältäkin mummelilta. Tytöt näyttävät lyhyiltä, mutta kyllä ihan normaalipituisilta… että onko voimailu kasvuikäiselle tytölle järkevä harrastus?

– No, jos mennään ajassa taaksepäin, niin mikä urheilu ylipäänsä sopii tytöille? Jouni kysyy.

– Mietitään vain jotain mäkihyppyä – senhän ei pitänyt olla yhtään tyttöjen laji.

Totta. Naisten mäkihyppy oli luonnotonta, kohdulle vaarallista touhua vielä kymmenen vuotta sitten. Naisten ampumahiihto tuli olympialajiksi 1990-luvulla, päänpuistelun säestämänä. Eivät pyssyhommatkaan sovi naisille.

Ja jos mennään vielä taaksepäin, yleisurheileva nainen oli pelottava hullu. Naiset saivat viisi yleisurheilulajia vuoden 1928 olympialaisiin, ja Lauri ”Tahko” Pihkala totesi niiden olevan viisi naulaa olympialiikkeen arkkuun. Hänen mielestään naisten yleisurheilu oli ”epäesteettistä ilveilyä”.

Naisvoimailusta ei Tahkon aikana puhuttu, eikä naisten painistakaan – mutta kas kas, sekin vetää harrastajikseen ennätysmäärän tyttöjä näinä aikoina. 20-vuotias Petra Olli otti viime vuonna EM-pronssia.

Kyykky on Jenna Välimäen suosikki voimannostolajeista.

Mikähän sitten olisi tytöille oikein sopiva laji? Taitoluistelu! Sen katsottiin jo sata vuotta sitten olevan aivan soveliasta, tarpeeksi tyttömäistä. Se onkin nykyään sellainen laji, että jäällä kun viettää kasvuikänsä, niin 25-vuotiaana on taatusti selkä hajalla ja polvet operoitu muutamaan otteeseen. Ja tietysti bikini-fitness! Monien mielestä siinä noudatellaan naisten kehon kontrolloinnin parhaita perinteitä, syömishäiriöitä kunnioittaen.

Päivi Berg Nuorisotutkimusliitosta on sitä mieltä, että tytöt joutuvat edelleen tasapainoilemaan liikunnan kanssa: aina on vaara, että ”naisellisuus” kärsii. Jos olet tosi hyvä joukkuelajissa, kaikki pitävät lesbona. Jos olet hyvä voimanostaja, saatat olla vähän uhkaava.

– Mutta esimerkiksi koululiikunnassa tyttöjen lajikirjo on jo isompi kuin pojilla, joten ongelmia on pojillakin. Tanssillista liikuntaa harrastava poika kohtaa samanlaisia ennakkoluuloja kuin äijälajia harrastava tyttö, Berg sanoo.

Tiukasti nytte!

Aargh. Graaaaa. Pidäpidäpidävielä ja painetta käsille jaksaa! Perjantaitreeneistä on kulunut viikko, ja nyt nähdään, missä kunnossa tytöt ovat. Ollaan voimanostokisoissa, nuorten Pohjoismaiden mestaruuskisoissa. Ne pidetään Pornaisten liikuntakeskuksessa, ja Kankaanpää on tietysti mukana. Näyttää hyvältä ennen viimeistä lajia, maastavetoa.

– Likat on tehny henkilökohtaisia ennätyksiä joka lajissa. Jenna kyykkäsi ennätyksensä, sivusi penkissä. Anettekin teki kaksi sarjansa Suomen ennätystä, Jouni luettelee.

Janitan sarjassa, 47-kiloisissa, on kova vastus: ruotsalainen, tumma pieni tyttö.

– Se on maastavedossa ylivoimainen, mutta se on harrastanutkin jo monta vuotta.

No nyt on mitalit, seuraavia kisoja odotellessa. Vasemmalta tuulia, Janita, Jenna, Anette ja Nana.

”Huolella! Loppuu asti tiukasti nytte!”

Kankaanpäähän on tulossa mitalisade: tytöt nostavat sen, mitä on suunniteltu, ja kilpailijoitakin on aika vähän. Nämä ovat vasta ensimmäiset raakavoimanoston PM-kisat – ja raakavoimanostolla tarkoitetaan, että kilpailijoilla ei ole käytössään tukevia varusteita ja välineitä. Jenna kilpailee lähinnä itseään vastaan tänään, koska hänen sarjassaan ei ole muita. Hän ei myönnä jännittävänsä.

– En tykkää kilpailemisesta, mutta en toisaalta ota tätä niin vakavasti, hän kommentoi evässämpylän ääreltä.

”Hela vägen Emma! Bra!”

Fitness vastaan voimailu

Varusteettomat raakavoimanostajat tunnistaa paitsi hyvästä ryhdistä ja vahvoista käsivarsista myös auenneista rakoista kämmenissä. Hanskoja ei käytetä. Maastavedossa saa sentään valita, seisooko jalat vierekkäin vai leveässä haara-asennossa.

”Bar is loaded for Tuulia Lohivuo, 142,5 kilos.”

Tässäkin on kankaanpääläinen lukiolaistyttö. Hän oli perjantaina vanhojentansseissa treenien aikana, mutta nyt on tarkoitus toisella nostolla sivuta omissa nimissä olevaa ennätystä maastavedossa. Sataneljäkymmentäkaksi kiloa maasta lantion korkeudelle: pari hoikkaa miestä tai tuhdimpaa naista siis. Tuulia saa tangon lantiolle, suoristaa asennon ja... hylätty! Mikähän siinä oli?

– Mun polvet ei suoristunu kunnolla. Kokeilen leveetä asentoa ensimmäistä kertaa kisoissa, niin loppuojennus ei ole vielä kunnollinen.

Tuulia aloitti voimanoston jouluna 2013. Hän kilpaili aikaisemmin bikini-fitnessissä, mutta laji jotenkin loppui kesken.

– Kun siinä ei ole mitään muuta. Kiinnosti kokeilla voimatasoja, ja on tämä terveempää. Fitnessissä on niin altis syömishäiriöille: koko ajan katsellaan peiliin. Sitä en suosittelisi kovin nuorille, mutta kauhean suosittuahan sekin on. Mutta tässä saa kavereita, tämä on paljon hauskempaa.

Tuulian maastavetoennätys jäi parantamatta, mutta päivän päätteeksi kaikilla tytöillä on mitalit kaulassa ja he vaikuttavat tyytyväisiltä tuloksiinsa. Paitsi Anette jäi miettimään, että maastavedossa olisi mennyt enemmänkin.

– Se jäi vähän harmittamaan. Mutta täytyy parantaa muutenkin nuorten EM-kisoihin maaliskuuksi. Kyllä mä toivon, että mä pärjään siellä.

Siellä, Tsekissä, on sitten vastassa paljon vahvoja tyttöjä, vahvimmat luultavasti Venäjältä, ja sitten Suomen Satakunnasta. Jaksaa jaksaa huolella painetta käsiin!

Lue myös:

Entisen painonnostajan Outi Brouxin ruokapäiväkirja

Tällainen on Janni Hussin ruokavalio – lue fitnessurheilijan ruokapäiväkirja

Tätä mieltä aito fitness-guru on Putous-hahmo Kissi Vähä-Hiilarista

Emma Cline ihmettelee, miksi 60-lukua nostalgisoidaan niin paljon. Viattomana pidetty "rakkauden vuosikymmen" tarkoitti monille kalifornialaistytöille lähinnä painostusta seksiin.

Samana päivänä kun ensimmäinen ihminen laskeutui kuuhun kesällä 1969, eräs amerikkalainen teinityttö kirjoitti päiväkirjaansa: ”Tänään kävin kampaajalla ja sain ihan kamalan hiustenleikkauksen.”

Ei muuta, ei sanaakaan valtavasta askeleesta, jonka ihmiskunta oli juuri ottanut.
Tämä äidin päiväkirja oli kirjailija Emma Clinelle korvaamaton apu hänen kirjoittaessaan vuoteen 1969 sijoittuvaa esikoisromaaniansa Tytöt.

– Päiväkirja muistutti, että kirjoitan tytöstä, joka sattuu elämään 1960-luvulla, mutta jolle tärkeitä ovat oma elämä ja ihmiset siinä. Eivät hänen tunne-elämäänsä hetkauta suuret kulttuuriset liikkeet tai historialliset tapahtumat, Emma Cline kertoo Helsingissä, jonne hän on singahtanut päiväksi markkinoimaan viime kesänä ilmestynyttä kirjaansa.

Esikoisromaanista käytiin tarjouskisa, jonka voittaja iski pöytään seitsennumeroisen summan, ja elokuvaoikeudetkin kaupattiin siltä istumalta. Aika hyvin vastavalmistuneelta parikymppiseltä, joka oli aikaisemmin julkaissut vain pari novellia lehdissä.

Yksi syy hypeen on kirjan sijoittuminen yhteisöön, jonka esikuvana on Charles Mansonin kultti.

Kuukävelyn lisäksi kesä 1969 on jäänyt historiaan Mansonin kultin tekemistä murhista. Elokuisena aamuyönä Mansonin seuraajat murhasivat Los Angelesissa kahden yön aikana seitsemän ihmistä, mukaan lukien raskaana olleen näyttelijä Sharon Taten. Samalla he antoivat kuoliniskun hippiliikkeelle sekä rauhan ja rakkauden vuosikymmenelle.

”Murhat jättivät vanhempiini valtavan jäljen.”

Tuskin mitään väkivallantekoa on käsitelty populaarikulttuurissa yhtä paljon kuin Mansonin murhia. Edelleen veriteoista ilmestyy elokuvia, kirjoja, dokumentteja ja podcasteja.
– Kuulin lapsena Mansonista jatkuvasti, hän on yhä läsnä Kaliforniassa, kuin sen ilmanalassa. Murhat jättivät myös omiin vanhempiini valtavan jäljen. He tajusivat ensimmäisen kerran, ettei kodissaan välttämättä ole turvassa.

California girl

27-vuotias Emma Cline on itse kuin raikas tuulahdus kalifornialaista aurinkoa. Kuparinvaalea pitkä tukka on keskijakauksella eikä pisamaisissa kasvoissa ole juuri meikkiä. Vielä kukka hiuksiin, ja hänet voisi hyvin kuvitella Vietnamin sodan vastaiseen mielenosoitukseen 1960-luvun San Franciscoon.

Emma kasvoi seitsenlapsisen perheen toiseksi vanhimpana Kalifornian Sonomassa, jossa perheen vanhemmat pyörittivät omaa viinitilaa. Perhe-elämä muistutti hippiyhteisöä.

– Lasten ikäerot olivat hyvin pienet, joten jossain vaiheessa meitä oli viisi teini-ikäistä tyttöä saman katon alla. Se oli aivan hirvittävää kaaosta, hän nauraa.

Yksityisyyttä ja omaa tilaa Emma etsi lukemalla ja kirjoittamalla. Varhaisteini-ikäisenä hän kokeili myös näyttelemistä. Äiti ajoi tytärtään koe-esintymisestä toiseen Los Angelesissa, ja välillä tärppäsikin leffaroolin verran. Roolit tuntuivat poikkeuksetta vierailta ja latteilta.

– Luin nuorten tyttöjen rooleihin, eivätkä he koskaan tuntuneet tutuilta, sellaisilta kuin minä tai muut tuntemani tytöt olivat. Jo silloin huomasin, miten kapeita rooleja tytöille annetaan: he ovat aina joko uhreja tai puhtauden ja viattomuuden symboleita.

Vuoden kuluttua Emma lopetti käymästä koe-esiintymisissä.

”Näytteleminen oli minun oma juttuni isossa perheessä.”

– Inhosin sitä. Oikeasti halusin aina olla kirjailija, mutta näytteleminen oli minun oma juttuni isossa perheessä.

– Me kaikki seitsemän sisarusta etsimme oman juttumme, joka ei olisi kenenkään muun. Kukaan muu sisaruksistani ei ryhtynyt taiteelliselle alalle, mutta yksi perusti rodeon, toinen muutti Siperiaan, kolmannesta tuli sommelier.

Emma kertoo, kuinka huomion hakeminen ajoi hänet nuorena outoon suhteeseen aikuisen miehen kanssa. Tunnettu musiikkialan monitoimimies Rodney Bingenheimer bongasi 13-vuotiaan Emman kadulla ja vaati saada tämän yhteystiedot. Seuraavan vuoden ajan he kirjoittelivat ja soittelivat toisilleen Emman vanhempien tietämättä.

– En ajatellut silloin, että se oli mitenkään outoa. Vasta myöhemmin tajusin, miten huonosti siinä olisi voinut käydä. Mutta niin paljon kaikki jää sattuman varaan, sitä kuvaan myös romaanissani.

Tyttöyden ytimessä

Tytöt-romaani on synteesi tästä kaikesta: nuoruuden nähdyksi tulemisen halusta, elokuvateollisuuden ohkaisista tytön rooleista sekä Mansonin murhien mytologisoinnista.

– Minusta oli kiehtova käyttää Mansonin murhia inspiraationa mutta kirjoittaa silti siitä, mitä on olla tyttö. Nautin saadessani luoda ristiriitaisen ja todemman kuvauksen tyttöydestä.

Kirjassa Charles Mansonia muistuttava kulttipomo Russel jääkin sivuhahmoksi. Päähenkilö, 14-vuotias Evie, hakeutuu kulttiin ihailemansa vanhemman tytön, Suzannen, johdattamana.

– Siinä oli minusta järkeä, kun ajattelin omaa teini-ikääni. 14-vuotiaana on niin erityisessä iässä, silloin työntää päänsä kodin ja perheen kuoresta ja miettii millaisia versioita maailmalla on minusta tarjottavana. Evie todella ihastuu Suzanne tarjoamaan versioon.

”Miehillä on romaanissa toissijaiset roolit, vaikka näennäisesti kaikki pyöriikin heidän ympärillään. Niinhän yhteiskuntammekin on rakennettu.”
”Miehillä on romaanissa toissijaiset roolit, vaikka näennäisesti kaikki pyöriikin heidän ympärillään. Niinhän yhteiskuntammekin on rakennettu.”

Kirjan ydin on tytöissä ja tyttöjen välisissä suhteissa. Kuten Emma kirjoittaa, vain ”toiset tytöt huomaavat sen, mikä meidän mielestämme on huomaamisen arvoista”: oikean tukkatyylin, meikin, eleet – naiseuden merkkikielen. Romaanissa tyttöys näyttäytyy täysipäiväisenä projektina, joka vaatii lukemattomia hoitotoimenpiteitä kananmunahiusnaamioista testimeikkien tekoon: ”Kaiken sen ajan, minkä minä olin käyttänyt valmistautumiseen – olin lehdistä oppinut, että elämä oli pelkkä odotushuone, kunnes joku huomaa – pojat olivat käyttäneet omaksi itsekseen kasvamiseen”, Evie miettii aikuisena.

Nuorten tyttöjen seksuaalisesta heräämisestä on tähän mennessä luettu useimmiten mieskirjailijoiden romaaneista. Muistettavimpia kuvauksia ovat esimerkiksi Jeffrey Eugenideksen Virgin Suicides tai Stephen Kingin Carrie.

Nyt nuorten tyttöjen kasvutarinoita kertovat naiset itse, kuten Elena Ferrante, Megan Abbot tai Caitlyn Moran.

– Se on mahtavaa! Miehet kirjoittavat usein naisista mysteerinä, toisena, ryhmänä, jota ei voi mitenkään ymmärtää.

Ansaitsematonta nostalgiaa

1960-lukua kuvataan usein hyvin idealisoituna aikana. Rakkauden vuosikymmen ikuistettiin lukemattomiin lauluihin ja elokuviin.

Tytöt-romaanin Evielle vapaan rakkauden aikakausi tarkoittaa lähinnä painostusta seksiin, aivan liian nuorena.

– Halusin kuvata sitä, kuinka idealistiset vaihtoehto- ja vastakulttuuriliikkeet tekivät naisista, lapsista ja vähemmistöistä uhreja. Ja niin ne tekevät usein edelleen.

”Kaliforniassa ihmiset pitävät 1960-lukua yhä jotenkin viattomampana aikana.”

– Ihmisillä on niin outo ansaitsematon nostalgia 1960-lukua kohtaan, koska sen kulttuuriset tuotteet, musiikki ja elokuvat ovat yhä niin läsnä. Ainakin Kaliforniassa ihmiset todella kaipaavat tuota aikaa ja pitävät sitä jotenkin viattomampana.

Emman mukaan kultin jäsenten tekemät murhat ovat oikeastaan vähiten väkivaltaisia tapahtumia kirjassa. Romaani kuvaa paljon tavallisempaa ja yleisempää väkivaltaa, joka ilmenee naisten ja miesten välisissä suhteissa tai perheiden sisällä.

Vapaana vajassa

Menestyskirja syntyi pienessä puutarhavajassa ystävän takapihalla New Yorkin Brooklynissa.

– Vaja oli puolet tästä huoneesta, Emma sanoo ja viittaa kustantamon reilun 15 neliön kokoushuoneeseen. Asuin siellä kolmatta vuotta. Silloin se tuntui täysin normaalilta mutta nyt ihmettelen, että minä minä oikein hommasin!

– Kaipaan silti tuota aikaa. Minulla ei ollut nettiä ja näin kaiken mitä omistin yhdellä silmäyksellä. Se vapauttaa paljon henkistä tilaa kirjoittaa.

Kaikki muuttui, kun romaanista tuli maailmanlaajuinen menestys.

”Ihmettelen koko ajan, koska saa olla laiska, ja vain hengailla?

– Se on hyvin outoa, koska sitä ei kukaan odottanut. Oli sokeeraavaa siirtyä noin yksityisestä kokemuksesta näin julkiseksi olennoksi. Mutta yritän pitää hulabaloon erillään itsestäni ja keskittyä pian taas kirjoittamiseen.

Nyt hän asuu korttelin päässä vajasta. Kirjailijanura pitää hänet visusti New Yorkissa, vaikka hän ei juuri viihdy kaupungin kirjallisissa piireissä, eikä oikeastaan pidä kaupunkia edes ”ihmiselle tarkoitettuna”.

– Kaipaan kovasti Kaliforniaa ja sen luontoa. Tunnen itseni siellä paremmaksi ihmiseksi, ja päivätkin tuntuvat paremmilta. New Yorkissa päivällä on merkitystä vain, jos se on vienyt lähemmäksi päämäärää. Ihmettelen koko ajan, koska täällä saa olla laiska, ja vain hengailla?

Kuvittelitko, että zombiesarja kertoo zombeista? Ehei.

IS TV-LEHTI: Kuvittelitko The Walking Dead -sarjan kertovan ihmislihaa janoavista elävistä kuolleista?

Ei pidä paikkaansa. Kun vähän tarkemmin katsoo, sarja käsittelee ihmisen perimmäistä pahuutta. Zombit ovat vain rekvisiittaa.

Robert Kirkmanin, Tony Mooren ja Charlie Adlardin sarjakuvaan perustuvan The Walking Dead -sarjan henkilöt ovat tehneet matkaa zombitartunnan puhkeamisen jälkeen jo niin kauan, että liki kaikki hahmot ovat ehtineet kadottaa viattomuutensa – jos heillä on sellaista koskaan ollutkaan.

Viime keväänä, kuudennen kauden päätösminuuteilla, eräs keskeinen henkilö entisen sheriffin Rick Grimesin (Andrew Lincoln) vetämästä ryhmästä hakattiin pesäpallomailalla kuoliaaksi, eikä tekijä suinkaan ollut yksikään elävistä kuolleista, vaan Alexandrian turvapaikkaan tunkeutuneen vihamielisen joukon päällikkö Negan (Jeffrey Dean Morgan).

Maanantaina alkavat seitsemännen kauden uudet jaksot tuovat ennakkotietojen mukaan esiin ainakin Rickin vihan Negania kohtaan, eivätkä tunteet taida tässä sarjassa juuri siitä jalommiksi muuttua. The Walking Dead käsittelee kaikkia niitä pimeitä ajatuksia, jotka zombihätätila tuo ahdistuneista päähenkilöistä esiin.

Oma taistelunsa on meneillään The Walking Deadin kulisseissa. Tv-sarjan luoja, kesken toisen kauden potkut saanut tuottaja Frank Darabont, haastoi tv-kanava AMC:n kaksi vuotta sitten oikeuteen: hänen mukaansa kanava on kirjannut jättisuosion saaneen sarjan voitot todellisuutta pienemmiksi, mikä on vähentänyt myös hänelle kuuluvaa palkkiota.

Ahneus on sekin pahuutta, mutta se, kumpi riitelevistä tahoista siihen on syyllistynyt, selviää myöhemmin oikeuskäsittelyssä.

The Walking Dead, Fox ma klo 22.00

Saisinpa minäkin joskus edes Paras einesten lämmittäjä -palkinnon, Miina Supinen toivoo.

Professori Bengt Holmströmin taloustieteen Nobel sai minut miettimään lempiaihettani: omaa napaani. Kun iloinen uutinen (hyvä Bengt!) saapui tietooni, satuin olemaan henkilökohtaisessa alhossa. Edeltävä viikko oli ollut kurja, väsytti ja harmitti.

Kunpa minäkin saisin joskus jonkin palkinnon, ajattelin. Ihan millaisen vain. Ei tarvitsisi olla edes Nobel. Jos voisin saada vaikka Paras einesten lämmittäjä -palkinnon?

Avauduin kavereille pokaalikateudestani. Moni muukin tunnisti ongelman. Pieni tunnustuspalkinto piristäisi arkea.

Jörn Donner lähti hakemaan Vuoden vasenkätinen -palkintoa saadakseen lämmitellä huomion valokeilassa.

Jotkut kaverini ovat tunnustettuja tekijänaisia ja -miehiä, joten äkkiseltään luulisi, että pokaalikateus olisi heille tuntematon käsite. Tunnustuksen tarve ei kuitenkaan riipu ulkoisista saavutuksista. Jopa suuri Jörn Donner on kertonut muistelmissaan, että hän lähti hakemaan Vuoden vasenkätinen -palkintoa matkojen päästä saadakseen lämmitellä edes hetken huomion valokeilassa.

Taitavat johtajat, vanhemmat, ystävät ja opettajat tajuavat rohkaisun arvon. Sukulaispoikani luokassa on tapana, että jokainen oppilas antaa kirjallista palautetta esitelmän tekijälle. Opettaja on neuvonut luokkaa olemaan kannustavia. Oli hauska nähdä, kuinka poika tuli esitelmäpäivänä koulusta ilahduttavan lappuspinon kanssa, ryhdikkäänä ja iloisena. Luultavasti seuraava esitelmä on vielä entistäkin parempi.

Saman ilmiön huomaan ohjaamillani kirjoituskursseilla. Moni lahjakas kirjoittaja ei ole saanut koskaan kehuja teksteistään. Opettajat, vanhemmat ja kaverit ovat kritisoineet ja vähätelleet. Kunnon suitsutus auttaa sellaisia kirjoittajia eteenpäin paremmin kuin kritiikki. Kehut tuovat hommaan iloa ja rohkeutta. Useimmilla suomalaisilla on ihan riittävästi itse-epäilyjä omasta takaa.

Sellaista ihmistä ei olekaan, joka ei pitäisi lämpimistä sanoista.

Toiset viihtyvät paremmin huomion keskipisteenä, toiset joukossa tai omissa oloissaan, mutta sellaista ihmistä ei olekaan, joka ei pitäisi lämpimistä sanoista. Isoäidin synttäreillä kannattaa pitää intoutunut puhe siitä, kuinka mahtava tyyppi suvun matriarkka on, vaikka juhlakalu olisi koko ikänsä väittänyt, ettei hänestä tarvitse tehdä numeroa.

Pokaalikateus on inhimillistä. Siihen auttaa kunnon ryöppy tykkäyksiä, ­halauksia ja kehuja. Yritetään siis järjestää niitä toinen toisillemme.

Toisaalta kannattaa tiedostaa, että itsevarmuus ja omanarvontunto syntyvät sisältä, eikä niitä pitäisi ripustaa ulkoisiin saavutuksiin. Pokaaleita ei voi saada koskaan tarpeeksi. Somen tykkäilynapitkin muuttuvat helposti henkisiksi ilmapuntareiksi. Jos biitsikuva saa tarpeeksi monta sydäntä, menee hyvin, jos ei, menee huonosti.

Jos kukaan ei tajua antaa sinulle kukkakimppua ja pokaalia, anna sellainen välillä itse itsellesi.

Kaikki Me Naisten kolumnit voit lukea täältä.

Yleisö oli tällä kertaa Saara Aallon puolella.

Saara Aalto keräsi kehuja lauantain esityksellään Britannian X Factor -laulukilpailussa. Hän esitti suorassa lähetyksessä Björkin tunnetuksi tekemän kappaleen It's Oh So Quiet.

Lue myös: ”Täysin sekoa!” X Factor -tuomarit ylistivät Saara Aaltoa: katso koko esitys

Tuomareiden lisäksi myös äänestäjät tykkäsivät, sillä sunnuntain tuloslähetyksessä Saara pääsi yleisöäänten ansiosta suoraan jatkoon. Kahtena edellisenä viikonloppuna hän on joutunut taistelemaan jatkopaikastaan esittämällä ylimääräisen kappaleen.

Kenties Saara oli itsekin valmistautunut pudotustaisteluun, sillä hän yllättyi jatkopaikasta silminnähden. Ohjelman Twitter-tilillä jaettiin kuva Saaran reaktiosta.

Tuloksen kuultuaan Saara alkoi hyppiä riemusta.

– Hän ei tainnut odottaa jatkopaikkaa, ohjelman juontaja Dermot O'Leary totesi nähdessään Saaran reaktion.

Saara kiitti äänestäjiään sosiaalisessa mediassa ja lupasi tehdä kovasti töitä ensi lauantain esityksensä eteen. Seuraavan suoran lähetyksen teemana on kauhu.