Matalat kengät voivat pahentaa kantapääkipua. Kuva: Shutterstock

Korkokengät saattavat olla matalia parempi valinta kantapääkivusta kärsivälle.

Jos olet koskaan kärsinyt kantapääkivusta, tiedät, että se estää romanttisen kävelyretken Pariisin-lomalla. Paljain jaloin kotona tallustellessa tuntuu, kuin joku tinttaisi lattiasta kivuliaasti suoraan kantapäähän.

Yleisin kivun syy on kantaluuhun kiinnittyvän jalkapohjan jännekalvon tulehdus eli plantaarifaskiitti. Terveyskirjaston mukaan kivun syy ei aina ole selvä, mutta monesti siihen liittyy kova, toistuva jalkapohjan rasitus, joka voi aiheutua esimerkiksi paljosta seisomisesta tai juoksemisesta.

Refinery29  kertoo, että ortopedi Ron Noy kehittää parhaillaan hoitoa vaivaan. Onneksi tohtorilla on jo nyt antaa vinkkejä kantapääkivusta selviämiseen.

Eroon kivusta

Huono uutinen on se, että plantaarifaskiitti voi parantua tuskallisen (kirjaimellisesti) hitaasti. Siitä eroon pääsemiseen saattaa kulua vuosikin.

Hyvä puoli sen sijaan on, ettei sairaalahoito ole useimmissa tapauksessa tarpeen. Jos vaiva on jatkunut pitkään tai on erityisen kivulias, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Kotihoito on helppoa. Aluksi pitää venytellä, venytellä... ja venytellä.

Tohtory Noy suosittelee 30 sekunnin venytyksiä viidesti päivässä. Jalkaterääkin voi venyttää, mutta tärkeämpää on keskittyä pohkeeseen. Kuvalliset, lääkärin suosittelemat venyttelyohjeet löydät täältä.

Lisäksi: matalia kenkiä pitäisi välttää! Koroissa paino siirtyy luonnollisesti enemmän varpaille, joten kipukin lievittyy. Liioittelulle korkojen korkeudessa ei kuitenkaan ole tarvetta.

Kipua ja tulehdusta voi yrittää myös lievittää rullailemalla tennispalloa tai pientä pullollista jäädytettyä vettä jalkapohjan alla. Hyvä liike jalkapohjan vetreyttämiseen on myös pyyhkeen tai liinan nostaminen lattialta varpaita koukistamalla. Myös pohjallisista ja nukkumatuesta jalalle voi olla hyötyä.

Mikäli kotikonstit eivät tehoa, apua voi joutua hakemaan lääkärin laittamista kortisonipiikeistä tai leikkauksesta.

Ei enää ikinä

Kun kivusta sitten joskus pääsee eroon, siihen ei halua palata. Tai jos syksyinen juoksuharrastus on alkanut lupaavasti, kannattaa harkita ennaltaehkäisyä.

Ja sehän hoituu venyttelemällä jalkaterän ja pohkeen lihaksia. Venytellä kannattaa erityisesti kuntoilun tai pitkän seisomisen jälkeen. Yllättävät muutokset painossa tai urheilutottumuksissa voivat aiheuttaa oireita kantapäässä.

Juoksijoiden ja kuntoilijoiden pitäisi kiinnittää huomiota siihen, että kengät ovat hyvät. Ostoksilla kannattaa konsultoida ammattilaista. Muista myös lepopäivät urheilusta! Juokseminen on jalkaystävällisempää pehmeillä alustoilla, kuten metsässä ja pururadoilla. Lajeja kannattaa  vaihdella säännöllisesti.

Hyvät kengät ovat olennaiset niin kuntoillessa kuin muulloinkin. Erikoispohjalliset voivat auttaa, jos terveyskengät eivät houkuttele. Myös paljain jaloin kävely voi kipeyttää kantapään, joten kotona saattaa olla parempi kulkea tohveleissa tai vastaavissa.

Lue myös:

Tyyli-ikonit näyttävät mallia: Birkenstock-terveyssandaalit ovatkin muotia!

Kenkäsuunnittelija vinkkaa: näin onnistut ostoksilla

Korkkarit voivat olla myös mukavat! Toimitus paljastaa suosikkinsa

Hiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen ei turhia mielistele, vaan sanoo suoraan. Se selviää hänen tuoreesta kirjastaan Tahto – Aino-Kaisa Saarisen kahdet kasvot.

Hiihtopiireissä Aino-Kaisa "Aikku" Saarinen tunnetaan Oikku-Aikkuna. Mutta monille muille tämän moninkertaisen MM- ja olympiamitalistin persoona on saattanut jäädä mysteeriksi. Tällä viikolla ilmestyneestä Tahto  Aino-Kaisa Saarisen kahdet kasvot -kirjasta (Teos) tulee kuitenkin selväksi, että hiihtäjää sekä rakastetaan että vihataan. Mutta kyllä Aikku osaa itsekin latoa suoraan. Poimimme Pekka Holopaisen kirjoittamasta kirjasta kaksitoista Aikun kaunistelematonta sitaattia.

 

 

 

 

 

Lue lisää: Aino-Kaisa Saarinen kirjassa pahasta välirikosta kaksossiskonsa kanssa: "Välimme eivät ole palanneet ennalleen"

 

 

 

Lue lisää: Aino-Kaisa Saarinen kirjassaan: "En ikinä, mistään olisi voinut saada parempaa ihmistä rinnalleni"

 

Lue lisää: Aino Kaisa-Saarinen kirjassaan: "Mukavia ja harmittomia maailma suosii harvemmin"

 

 

Rintasyöpää sairastava Heidi Sohlberg pelkäsi hiustenlähtöä, kunnes sen aika tuli. 

Siitä lähtien kun Heidi Sohlbergin, 35, syöpähoidot elokuussa alkoivat, hän oli jännittänyt yhtä vaihetta eniten. Kun hiukset syöpähoitojen seurauksena alkoivat lähteä, itku ei noussutkaan silmiin, vaikka Heidi oli kuvitellut niin. Hiuksia irtosi ensin harjallinen, sitten toinen ja lopulta niitä olisi voinut nyhtää tukkoina.

Heidi kokosi perheensä saman peilin eteen. Tyttäret Josefiina, 9, ja Sofia, 6, saivat sakset sekä kehotuksen naksia äidin vaalea pehko lyhyeksi. Puoliso Niklas viimeisteli siilin trimmikoneella.

”Yllättävän nopeasti tunnelma vaihtui nauruksi.”

– Odotin, että hiusten menettäminen olisi ollut kovempi paikka, mutta yllättävän nopeasti tunnelma vaihtui nauruksi. Varsinkin kun tytöt olivat saksineet pääni näyttämään variksenpelättimeltä, ei siinä kellään pitänyt pokka, Heidi kertoo.

– Parin päivän ajan säikähdin omaa peilikuvaani, mutta sitten silmä jo tottui uuteen lookiin.

Lue myös! Niklas-puolison sanat auttavat Heidi Sohlbergia pahimman yli: ”Ei ole muuta vaihtoehtoa kuin parantua”

Sairaus ei vähennä naisellisuutta

Leikkaus ja hoidot muuttavat kehoa. Kokemus siitä, ettei kroppaa voikaan täysin hallita, on ollut Heidille tähän asti toipumisessa vaikeinta.

– Kun kortisoni turvottaa ja paikkoja kolottaa, keho tuntuu vieraalta. Turhamaisuus puskee pintaan, ja tuskailen vyötärölle ilmestyneitä jenkkakahvoja. Tosin ystäväni kannusti, ettei kukaan huomaa niitä, sillä kaikki kuitenkin tuijottavat kaljuani.

Kaljuaan Heidi ei ole hävennyt hetkeäkään.

– En ole missään vaiheessa tuntenut, että sairaus vaikuttaisi naisellisuuteeni.

Mitä Heidi kertoo rintasyöpäleikkauksestaan? Parantaako asenne? Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 39/2016!

Töiden takia näkeminen saattaa jäädä pitkäksi aikaa. – On ihanaa olla toisen kirjailijan kanssa, koska hän ymmärtää, he sanovat.

Palkittu kirjailijapariskunta Riku Korhonen ja Anna-Leena Härkönen tunnetaan lukuisista menestysromaaneistaan, ja nyt luvassa on molemmilta uusi teos. Riku Korhosen tuorein Emme enää usko pahaan julkaistiin juuri, ja Anna-Leena Härkösellä on ensi keväänä ilmestyvästä kirjastaan enää neljä lukua kirjoittamatta.

– Tein romaania käytännössä koko kevään ja kesän, pienen pätkän olimme yhdessä Hailuodossa. Väitän olevani ihan hyvä mies silloin, kun olen näkyvillä, Riku veisteli keskiviikkona helsinkiläisen ravintola Salven avajaisissa.

Hän kertoi olevansa helpottunut ja iloinen ison urakan ollessa nyt valmis.

– Luin jo ensimmäiset kritiikit, ja onneksi ne olivat hyviä. Jostain syystä arviot ovat alkaneet jännittää vasta näinä vuosina, taitaa tarkoittaa jotain keski-iän herkistymistä. En tiedä, mihin tämä vielä johtaa.

– Myös minä jännitän kritiikkejä, mutta vähemmän kuin nuorena, Anna-Leena lisäsi.

Kun pariskunta kirjoittaa, he saattavat olla pitkiäkin aikoja näkemättä toisiaan.

– Tänä kesänä emme nähneet yli kuukauteen, koska minä kirjoitin paljon deadlinen lähestyessä, Riku kertoo.

”On tärkeää, että toinen saa olla rauhassa.”

– Loppuvaiheessa tulee ikävä, mutta erossa oleminen on tarpeellista. On tärkeää, että toinen saa olla rauhassa, Anna-Leena komppaa. 

Riku arvostaa sitä, että saa lukkiutua kirjoittamaan ilman selityksiä.

– On ihanaa olla yhdessä toisen kirjailijan kanssa, koska hän ymmärtää mitä tämä työ on. Se on vapauttavaa.

Riku on jo aloittanut uuden kirjan tekemisen, vaikka tuorein romaani on vasta tullut painosta.

– Loppuvaiheessa oli niin hyvä lataus, että huomasin, etten tarvitse mitään lomaa.

Madonna seurasi poplaulaja Katy Perryn esimerkkiä – mutta tuliko hän toisiin aatoksiin?

Amerikkalaisia haastetaan nyt lukuisin eri keinoin äänestämään tulevissa vaaleissa. Alkuviikosta poplaulaja Katy Perry julkaisi itsestään pikselöidyn alastonkuvan. Kuva tiisasi seuraavana päivänä julkaistavaa vitsikästä videota, jossa hän haastoi ihmisiä menemään äänestämään vaikka suoraan sängystä – kunhan muistavat vetää vaatteet ylle. Videossa alasti äänestyskoppiin marssiva Katy päätyy lopulta poliisiauton takapenkille.

Instagramissa julkaisemassaan kuvassa hän kertoo käyttävänsä alastomuuttaan ”keinona muuttaa maailma”.

 

TOMORROW, I USE MY BODY AS CLICK BAIT TO HELP CHANGE THE WORLD 👊🏼

Kuva, jonka KATY PERRY (@katyperry) julkaisi

Madonna ei aikaillut seuratessaan Katy Perryn esimerkkiä: hän poseerasi Instagram-tilillään yläosattomissa ja ilmoitti äänestävänsä Hillary Clintonia.

– Äänestän alasti Katy Perryn kanssa, Madonna kirjoitti kuvatekstiin.

Madonnan, 58, tempauksesta uutisoivat useat kansainväliset mediat. Torstaiyön aikana kuva oli kuitenkin hävinnyt Madonnan Instagram-tililtä. Hollywood Life -julkaisun mukaan Madonna poisti itse kuvan.

Lue myös! ”Kaikki flirttailevat minulle” – kuvittele hetki, että Trump olisi nainen

Twitterissä Madonna jakoi puolestaan kuvan, joka on vuodelta 2015. Siinä hän esiintyy Brit Awards -gaalassa Lontoossa, ja kuvaan on photoshopattu Clinton. Samalla hän haastaa naisia tukemaan toisiaan ja äänestämään vaaleissa.

– Kyllä, äänestän älykkyyttä. Äänestän naisten ja kaikkien vähemmistöjen yhdenveroisia oikeuksia, Madonna kertoo Twitter-tilillään.

Katy Perryn ja Madonnan tempausten jälkeen herää kysymys: onko alasti riisuutuminen ainoa tapa herättää huomiota? Mitä mieltä sinä olet julkkisnaisten tavasta osoittaa tukensa presidenttiehdokkaille?

Keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.