Muistaako ja ehtiikö yksinhuoltaja pitää huolta itsestään? Kuva: Shutterstock

Suomessa yksinhuoltajaperheet ovat kaikista perheistä ylivoimaisesti pienituloisimpia. Köyhyys aiheuttaa stressiä, joka näkyy terveysongelmina.

Yksinhuoltajaäideillä on myöhemmällä iällä enemmän terveysongelmia kuin äideillä, jotka ovat jakaneet vanhemmuuden, Helsingin Sanomat kertoo. Tieto perustuu tuoreeseen kansainväliseen tutkimukseen, johon osallistui 25 000 yli 50-vuotiasta naista. Saman tutkimuksen mukaan yksinhuoltajaäidit tulevat taloudellisesti huonosti toimeen.

Tutkimustulos ei hätkäytä Yhden vanhemman perheiden liiton toiminnanjohtajaa Heljä Sairisaloa.

– Ruotsissa on saatu jo kauan aikaa sitten tämänsuuntaisia tuloksia. Suomalaisten terveydentila ja elinajanodote on erittäin jakautunut. Meillä hyvin toimeen tulevat ihmiset ovat erittäin terveitä, kun taas pienituloiset eivät. Tilanne on vain pahentunut parinkymmenen vuoden aikana. Lapsiperheistä yhden vanhemman perheet eli yksinhuoltajaperheet ovat ylivoimaisesti pienituloisimpia.

Köyhyys aiheuttaa stressiä ja se taas terveysongelmia. Terveysongelmia ei hoideta, koska se on liian kallista tai siihen ei ole aikaa.

– Yksinhuoltajien mielestä terveyskeskusmaksut ovat liian suuria. Maksut rajoittavat lääkärissä käymistä. Lapsi viedään hanakasti hoitoon, mutta apua ei hankita itselle. Yksinhuoltajaäidit laiminlyövät omaa terveyttään. Ehkä sen takia, että ei ole aikaa, Sairisalo ehdottaa.

Hän haastatteli pientä selvitystä varten pienituloisia äitejä, jotka kaikki pitivät terveyskeskusmaksuja liian suurina. Esimerkiksi Helsinki luopui terveyskeskusmaksuista vuonna 2013, kaikkialla Suomessa tämä ei siis ole ongelma. Sairisalo muistuttaa myös, että hyvin pienituloiset voivat anoa vapautusta maksuista. Kunnat eivät vain hänen mukaansa mainosta asiaa.

– Vaikka maksut voivat monesta tuntua pieniltä, ne eivät ole pienet, jos verrataan muuhun Eurooppaan.

Mistä sopivia töitä yksinhuoltajille?

Lapsiperheiden köyhyyttä tutkinut tilastokeskuksen yliaktuaari, tilastotieteilijä Kaisa-Mari Okkonen on huomannut, että suomalaiset lapsiperheet voivat erittäin hyvin, jos tilastoista poistetaan yhden vanhemman perheet.

– Yhden huoltajan talouksien tulot ovat selvästi matalammat kuin väestön tulot keskimäärin. Kahden vanhemman perheissä tulot taas ovat keskimääräistä suuremmat, Okkonen kertoi Helsingin Uutisille vuoden alussa.

Suomessakin yksinhuoltajat, jotka käyvät töissä, selviävät suhteellisen hyvin. Ja Sairisalon mukaan yksinhuoltajat ovat erittäin motivoituneita käymään töissä, mutta työn ja lastenhoidon yhdistäminen ei vain onnistu kaikissa töissä.

– Yksinhuoltajaäitien työttömyysaste on yli kaksinkertainen, jos vertaa kahden huoltajan perheiden äiteihin. Ihan kuin yksinhuoltajia ajettaisiin pois työmarkkinoilta, Sairisalo ihmettelee.

Hänen mukaansa ongelma on, että yksinhuoltaja ei pysty tekemään esimerkiksi vuoro- tai viikonlopputyötä, koska lapselle ei ole mitään paikkaa työpäivän ajaksi. Yhä useampi työ tehdään nykyään muulloin kuin esimerkiksi tarha- tai koulupäivän aikana.

– Jokainen, jolla on 7-vuotias lapsi, tietää, ettei lapsi voi olla vaikkapa iltoja yksin kotona. Työnantajien pitäisi kehittäisi päivähoitovaihtoehtoja ja tarjota vaikkapa lapsiparkkeja, joihin työntekijät ja asiakkaat voisivat jättää lapsensa.

Suomessa yhden vanhemman lapsiperheitä on yli 118 000. Näistä äidin ja lapsen perheitä on yli 70 prosenttia.

Lue myös:

Lauri Tähkästä yksinhuoltaja: "Arki välillä helvetin haastavaa"

Jani Toivola: "Yksinhuoltajuus ja vaativa työ on mahdotonta yhdistää"

Tätä mieltä: Hoitovapaa ei ole ”perheen oma valinta”

Köyhä kokeili päivän luksuselämää

Pärjääkö ihminen peruspäivärahalla? Kokeilimme

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.

Kauneudesta kuuluu sanoa, että se syntyy sisältä päin, siinä missä kitaransoittoa on kyllä lupa opetella. Itse olen dopingin kannalla, Anna Perho kirjoittaa.

Venytän silmäkulmaani, ja ystäväni tursottaa siihen teippivoidetta, jonka tarkoitus on oikoa vekit.

”Ei tämäkään ihmeisiin pysty”, tokaisen peilikuvalleni. Se näyttää toipuvan viikon bilerännistä, vaikka tosiasiassa kyse on orastavasta flunssasta ja valtoimenaan raivoavasta keski-iästä.

Ystävä lohduttaa ja kehaisee kaiken näyttävän jo valmiiksi hyvältä. Kuittaan kommentin mutisemalla jotain huuhkajan perärööristä.

Toimin siis juuri siten kuin amerikkalainen toimittaja Autumn Whitefield-Morano kirjoittaa kirjassaan Face Value. Naisten on usein vaikeaa ottaa vastaan ulkonäköönsä kohdistuvia kehuja. Siksi ne usein kuitataan mitätöinnillä tai vitsikkäällä vähättelyllä.

Ulkonäön ajattelemista pidetään milloin pinnallisena, milloin haitallisena, milloin epäsolidaarisena.

Näinhän ei saisi tehdä. Kampanjat ja asenneartikkelit jankuttavat, että jokaisen pitäisi hyväksyä itsensä sellaisena kuin on. Muuten itsensä kehittämistä kyllä peukutetaan.

Ulkonäön ajattelemista pidetään milloin pinnallisena, milloin haitallisena, milloin epäsolidaarisena – toisin kuin minkä tahansa muun inhimillisen ominaisuuden pohdintaa. Kauniiden ihmisten väheksyminen on ainoa korrekti kiusaamisen laji.

Kauneudesta kuuluu myös aina sanoa, että se syntyy sisältä päin, siinä missä matematiikkaa tai kitaransoittoa on kyllä lupa opetella. Itse olen dopingin kannalla: jos ulkonäön buustaamisesta saa iloa, anna mennä!

Ulkonäkövoivottelulla on Whitefield-Moranon mukaan hyödyllinenkin funktio. Kohteliaisuuksien vitsikäs vähättely toimii naisten välisenä sosiaalisena liimana. Keskustelu tyrehtyisi kerrasta napakkaan kiitokseen, mutta small talk saattaa avata portin syvään tutustumiseen.

Laihojen ja isorintaisten satuolentojen lisäksi arkikaunottarien kirjo sisältää monenlaisia tyyppejä.

Ulkonäköhuolien kauhistelu sisältääkin mukavan, vertaistuellisen ulottuvuuden. Tulen aina hyvälle tuulelle siellä, missä liioittelun sävyttämä itseruoskinta alistaa ulkonäköpaineet ainoalle oikealle suhtautumistavalle, naurulle.

Länsimaisia kauneusihanteita syytetään paljosta, mutta ehkä niitäkin voisi joskus tarkkailla lempeydellä. Laihojen ja isorintaisten satuolentojen lisäksi arkikaunottarien kirjo sisältää monenlaisia tyyppejä lävistetyistä rokkareista rastapäisiin Fjällräven-naisiin, ponnaripäisistä fitness-hirmuista saunapuhtaaseen perheenäitiin – tyyppeihin, joilla ei olisi henkiinjäämismahdollisuuksia tiukemmissa ympäristöissä.

Ihmisen elämä on ylipäätään tasapainoilua tyytyväisyyden ja tyytymättömyyden välillä. Ulkonäkökeskusteluihin voisi ottaa saman, hyväksyvän asenteen; joskus tukka on hyvin ja kaikki muukin, joskus ihanhirveetä emmäkestä, entäs sitten.

Ja onhan meillä vielä yksi valtti: ­Abraham Lincolnin mukaan Jumala pitää keskinkertaisen näköisistä ihmisistä. Siksi hän loi meitä niin paljon.

Kaikki Me Naisten kolumnit löydät täältä.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.