Mitkä sentit määrittävät normaalin? Kuvan mitat täsmäävät koon 38 naiseen.
Bloggaaja Minttu Mäntysalo julkaisi kuvansa Mami Go Go -blogissa.

Mammabloggarit ylistävät "tavallisia" naisvartaloita, ja Prisma siirtyi "normaalikokoisiin" malleihin.

Millainen on tavallinen naisvartalo, kyseltiin pari viikkoa sitten, kun bloggaaja Minttu Mäntysalo esitteli Mami Go Go -blogissaan oman versionsa aiheesta. Kuvassa kaksi lasta synnyttänyt Minttu poseeraa alusvaatteillaan muodot, muhkurat ja raskausarvet näkyvillä.

Amerikkalaisen Jade Beallin A Beautiful Body Projectista innoituksensa saanut Minttu pääsi alusvaatekuvineen iltapäivälehtien kansiin, ja muutkin äidit innostuivat julkaisemaan kuvansa­ netissä. Suurin osa palautteesta on ollut ylistävää, mutta osa kommentoijista pitää raskauden jäljiltä roikkuvaa mahaa ja selluliittia vain laiskuutena, ei tavallisuutena.

– Luulen, että kritisoijat eivät ole itse­ synnyttäneet. Minua on esimerkiksi kehotettu laihduttamaan. Kuviani pidetty ylipainon ihannoimisena, Minttu kertoo.

Hän ei innostu supertreenatuista fitness-vartaloista tai langanlaihoista pimuista, vaan peräänkuuluttaa tavallisten naisten oikeutta tuntea itsensä kauniiksi.

Tavalliset naiset on huomioitu myös Prisma-ketjussa. Kaupan kuvastoissa on siirrytty langanlaihoista malleista normaalin asiakkaan näköisiin mannekiineihin.

– Kuvastoista tuli muutama vuosi sitten sellaista palautetta, että osa malleista on aliravitun näköisiä. Emme halua luoda epäterveitä kauneusihanteita vaan käyttää mahdollisimman tavallisen­ näköisiä malleja, kertoo Prisman markkinointipäällikkö Venla Kuoppamäki.

Keitä ne tavallisen Prisma-shoppailijan perikuvat sitten ovat? Kuvastoissa keimailee edelleen ammattimalleja, mutta toimistojen listoilta ei valkata niitä kaikkein hoikimpia.

Normaalia asiakasta muistuttavan mallin on aina mahduttava vaatekokoon 38, sillä se on kuvausvaatteissa mallikappalekoko.

– Keskimääräisen naisen kooksi tuo on hiukan alakanttiin, mutta parempi se on kuin 34, itse 40- ja 42-kokoisia vaatteita käyttävä Minttu arvioi­.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

KAKSONEN

Tunteitasi on tänään vaikea pitää hallinnassa. Älä jaa henkilökohtaisia tietoja julkisesti, vaan pidä huolta yksityisyydestäsi. Anna romanssille tilaisuus.

 

RAPU

Kuuntele tarkkaavaisesti ja yritä olla tuomitsematta ketään. Kärsivällisyydestä saa tänään pisteitä. Puolueettomana pysyttely on nyt fiksua.

 

LEIJONA

Ole varpaillasi töissä, sillä yllätyksiä on luvassa. Suojele mainettasi väärinkäsityksiä vastaan. Tärkeintä on, että tuet toimeen kaikkien kanssa.

 

NEITSYT

Älä anna tunteidesi saada sinusta otetta. Käyt värikkään keskustelun tuttavan tai ystävän kanssa. Ilmassa on tänään puheenaiheita, jotka nostattavat pulssiasi.

 

VAAKA

Tee jotain, mikä merkitsee sinulle paljon. Muiden mielipiteillä ei juuri ole väliä. Kerro ideoistasi ja tartu annettuihin tilaisuuksiin. On aika matkustaa.

 

SKORPIONI

Hoida työasiat jättämättä varaa moitteille. Ajatuksesi karkaavat nyt helposti muualle. Tee tosissasi kaikki, mihin ryhdyt. Erotut tänään helposti joukosta.

 

JOUSIMIES

Opit päivästä paljon. Paina mieleen mielenkiintoisten tyyppien kertomukset. On aika miettiä muutosta elintapoihisi.

 

KAURIS

Juttele tärkeästä asiasta ystävän kanssa kuullaksesi mielipiteitä. Sinun ei tarvitse tehdä päätöstä yksin. On aika korjata häiritseviä epäkohtia.

 

VESIMIES

Vietä laatuaikaa perheen ja sukulaisten kanssa. Älä suhtaudu mihinkään otsa rypyillä. Positiivinen asenteesi tarttuu muihinkin.

 

KALAT

Tunteet sumentavat logiikkasi tänään helposti. Mieti tarkkaan, minkälaista päätöstä olet tekemässä. Erityisesti rahaan liittyviä asioita on harkittava huolella.

 

OINAS

Vanhat tunteet saattavat nousta pintaan yllättäen. Palava intosi ja uteliaisuutesi uusille asioille erottavat sinut joukosta. Teet hyvän vaikutuksen uusiin ihmisiin.

 

HÄRKÄ

Hanki lisää tietoa ja paikkaile heikkoja kohtia. Keskity yhteen asian kerrallaan. Sulje korvasi kaikelta turhalta draamalta.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

Länsimaiset turistit, jotka kerjäävät rahaa aasialaisilta, kuuluvat uudenlaiseen yhteiskuntaluokkaan. He ovat luksusköyhiä.

Olipa vaivaannuttavaa nähdä valokuvia, joissa länsimaiset turistit kerjäävät hymyssä suin rahaa thaimaalaisilta. Tälle on olemassa jo termikin: begpackers eli kerjääjäreissaajat.

He reppureissaavat ympäri Aasiaa ja rahoittavat matkojaan myymällä postikortteja ja soittamalla kadulla. He pyytävät rahaa Instagram-kuvissaan ja -kuvillaan.

Nämä turistit kuuluvat uudenlaiseen yhteiskuntaluokkaan, jota voisi kuvailla luksusköyhiksi. He ovat keskiluokkaisia tai muuten etuoikeutettuja ihmisiä, joilla on varaa valita, että he haluavat köyhäillä.

”Henkistymisen ajatellaan löytyvän palmun alta eikä sorvin äärestä.”

Moni tuntuu haaveilevan irtisanoutumisesta ja matkasta kaukomaille etsimään itseään. Henkistymisen ajatellaan löytyvän palmun alta eikä sorvin äärestä. Mutta kun rahat loppuvat, palataan takaisin kotimaahan sosiaaliturvan ja lämpimän kodin piiriin.

Luksusköyhällä on toki oikeus roolileikkiinsä. Jokin raja menee kuitenkin siinä, että ruvetaan tieten tahtoen kerjäämään ja viemään elantoa niiltä, joilla on kaikkein vähiten.

Missä kunnioitus paikallisia kohtaan? Tajuavatkohan luksusköyhät, miten etuoikeutettuja he ovat? Hän, joka voi valita köyhäilyn, on aina rikas.

Kuudennen Vain elämää -kauden levyä kuunnellessa tuntuu siltä, että tämä kuvio alkaa todellakin olla nähty ja kuultu.

Muistatteko vielä, miten parin ensimmäisen Vain elämää -kauden aikana artistien toistensa kappaleista tekemät sovitukset herättivät ahaa-elämyksiä – tasapuolisesti sekä hämmennystä että riemua.

Sittemmin coveroinneista, jotka itse asiassa nauhoiteteaan studiossa ennen sarjan kuvaamista, on muodostunut oma musiikillinen tuotantolinjansa, jolla Vain elämää -käsittelyn saavat kappaleet ovat alkaneet kuulostaa…no, Vain elämää -musiikilta. Teolliselta liukahihnapopilta.

Alkujaan uutta luonut konsepti on alkanut toistaa itseään. Silloin on hyvä lopettaa, kuten ohjelmakonsepti on viisaasti ilmoittanut tekevänsä.

Miksi soodasiirappisheikkeri?

Kuudennen kauden ensimmäisen levyn kompastuskiveksi paikantuu sovitusten tunneskaala, joka vaihtelee melankolisesta lakonisen kautta lakoniseen melankoliaan. Niin Irinan tulkinta Olli Lindholmin alkujaankin yltiöpateettisesta Ihmisen pojasta kuin Samu Haberin näkemys Tiktakin Satuprinsessasta suodatetaan jonkinlaisen valuvan, jollottavan soodasiirappisheikkerin läpi.

Poikkeuksen apatiaan tarjoaa Olli Lindholmin liki punkiksi vetämä Tiktakin Heilutaan. Vastaavia irtiottoja olisi mahtunut levylle useampikin.

Pohjakosketus otetaan, kun Robin yrittää tulkita Irinan Kymmentä kirosanaa. Biisi kertoo aikuisen naisen parisuhteen päättymisestä, ja nyt sitä laulaa vanhempiensa luona asuva teinipoika? Jotain rajaa hei.

Eri esittäjiä: Vain elämää

(Warner)

Pyöräily on trendikästä, terveellistä ja ympäristöystävällistä. Ja hauskaa, kunhan valitset itsellesi oikeanlaisen menopelin.

Olisihan se hyvä pyöräillä arkisia matkoja, mutta... Jos viimeiset muistikuvasi pyöräilystä ovat työlästä raastamista munamankelilla ylämäkeen, olet ajanut vääränlaisella pyörällä. Fillareita on nykyään ihan joka lähtöön – enää pitäisi osata valita se, joka sopii parhaiten omaan käyttöön. Kysyimme vinkkejä sopivan pyörän valintaan ammattilaisilta.

Missä aiot pyöräillä?

– Ihan ensimmäisenä kannattaa miettiä, missä pyöräilee, sanoo Pyöräliiton projektipäällikkö Mira Kokko.

– Pyöräiletkö maastossa, maantiellä vai kaupungissa, ja ovatko pyöräilymatkat pitkiä vai lyhyitä. Aiotko ajaa myös talvella?

Jos ajelee kaupungissa melko tasaisella alle kymmenen kilometrin matkoja, joilla tulee useita pysähdyksiä esimerkiksi liikennevalojen takia, voi hyvin hankkia ”hauskan pyörän”, kuten yksivaihteisen Jopon tai vastaavan.

Kaikkein yleisin pyörämalli on citypyörä, joka on kaupunki- tai taajama-ajoon tarkoitettu yksi-, kolme- tai seitsemänvaihteinen peruspyörä. Sillä kulkee lyhyehkön matkan töihin ja terassille, mutta pitkillä ja mäkisillä reissuilla meno voi käydä turhan raskaaksi.

Pyöräiletkö pitkälle?

Jos aikoo sutkia fillarilla vähän pidemmälle, tarvitsee sujuvampikulkuisen pelin.

– Esimerkiksi hybridipyörät ovat nykyään tosi suosittuja, Mira Kokko kertoo.

Hybridipyörä on siis maantie- ja maastopyörän yhdistelmä. Siinä on pystympi ajoasento kuin maantiepyörässä, mutta sillä pääsee jouhevasti eteenpäin niin tiellä kuin poluillakin. Hybridipyörä on aktiiviselle pyöräilijälle kelpo valinta, sillä se käy myös retkeilyyn.

Toinen kovassa nosteessa oleva pidempien matkojen pyörämalli on sähköpyörä. Ketjujohtaja Marita Leminen Baiksista kertoo, että sähköpyörän myynti kaksinkertaistuu tänä vuonna. Osa Helkaman Hangossa valmistetuista sähköpyörämalleista on jo myyty tältä keväältä loppuun, ja lisää valmistuu elokuussa.

– Sähköpyörä on tosi hyvä vaihtoehto silloin, kun haluaa pyöräillä töihin eikä töissä pääse tai ehdi suihkuun. Sähkö avustaa pyöräillessä, jolloin ei tule niin kova hiki, Mira Kokko sanoo.

Sähköpyörissä avustuksen määrää voi säätää ja mennä kevyemmällä poljennalla töihin ja ottaa enemmän urheilun kannalta paluumatkalla.

Sähköavusteisia pyöriä on useita eri malleja.

Minkä kokoinen pyörä?

Kun on päässyt pyöräkauppaan, rungon koko on tärkein pyörän valintakriteeri. Ihmisten ja pyörien mittasuhteet vaihtelevat, joten pelkkään kokonumeroon ei kannata tuijottaa.

– Mikäli mahdollista, kannattaa aina mennä kauppaan testaamaan ja koeajamaan pyörä, Marita Leminen neuvoo.

Myös Mira Kokko Pyöräliitosta kehottaa aina ostamaan pyörän niin, että ammattilainen auttaa pyöräkaupassa.

”Mittaamalla saadaan jokaisen takapuolelle oikeankokoinen satula.”

Kaupassa kannattaa myös miettiä, millaisia varusteita pyöräänsä tarvitsee. Esimerkiksi pitkiin harrastuslenkkeihin tarkoitetuissa maantiepyörissä ei ole lokasuojia eikä tarakkaa ilmanvastuksen ja painon vähentämiseksi.

– Turvavarusteet ovat ne tärkeimmät eli kypärä, heijastimet ja valot, Leminen sanoo.

– Ja jos satula ei tunnu hyvältä, mittaamalla saadaan jokaisen takapuolelle oikeankokoinen satula.

Mira Kokko kehottaa miettimään myös, millaisilla teillä ajelee. Se saattaa vaikuttaa renkaiden valintaan. Mitä kapeampi ja nopeampi rengas, sitä helpommin se puhkeaa.

– Suomessa on pääsääntöisesti aika huonot pyörätiet, valitettavasti. Mutta mitä enemmän tulee pyöräilijöitä, sitä enemmän niihin aletaan kiinnittää huomiota.

Jatkuvalta renkaidenpaikkausrumbalta välttyy, kun hankkii pyöräänsä pistosuojatut renkaat.

Sitten tien päälle!

Kun pyörä on hankittu, sitä pitää huoltaa niin kuin autoa. Huolto pidentää pyörän käyttöikää huomattavasti ja on turvallisuudenkin takia tärkeää.

– Ennen ensimmäistä ajoa ja joka kevät pyörälle tehdään perushuolto. Siinä puhdistetaan ja voidellaan pyörä ja tarkistetaan, että kaikki pinnat, ruuvit ja mutterit ovat kiinni ja jarrut ja vaihteet on säädetty oikein ja ne toimivat, Leminen sanoo.

Hän korostaa myös, että pyörä kannattaa pitää puhtaana, ettei laakereihin ja muihin tärkeisiin ja kuluviin osiin ala kertyä likaa.

Pyöräliiton Mira Kokko kehottaa viemään pyörän huoltoon ammattilaiselle.

– Jos ei ole ihan varma, mitä tekee, pyörää ei kannata lähteä purkamaan itse. Pyörähuollot ovat halventuneet viime vuosina, ja ammattilaiset tekevät huollon nopeasti.