Ikivanha voodoo-uskonto noitatohtoreineen voi hyvin Länsi-Afrikassa. Beninissä voodoo on life coachingia ja monelle naiselle ammatti.

Ehkä ajattelet sitä kliseistä voodoo-nukkea, joka on pistelty täyteen neuloja? Tai muistat Bond-elokuvasta tutun kuvan, jossa mies tanssii hurjassa transsissa kasvot kirjavaksi maalattuna, silmät kiiluvina?

Totta, mutta ei koko totuus. Voodoo-uskontoon liittyy kyllä myös mustaa magiaa, mutta Länsi-Afrikassa se on ennen kaikkea tapa ratkaista elämän ongelmia, eräänlaista vanhan kansan life coachingia.

Ja kuten länsimaissakin, myös Beninissä elämäntaitovalmennus on tapa elättää itsensä. Monesti valmennusta antaa nainen, sillä naisten uskotaan olevan miehiä herkempiä tuntemaan jumalat ja rohkeampia kohtaamaan niiden armottomat voimat.

Beniniläisnaiset Giselle, Afi, Tronsiheu ja Bridget kertovat, millaista on elämä voodoo-jumalien kanssa.

Giselle Ash on paitsi taiteilija myös voodoo-papitar ja naimaton yksinhuoltaja.

”Tunnen itseni todella vapaaksi”

Beninin pääkaupungin Cotonoun laitamilla seisoo vaatimaton tönörivistö. Sen keskeltä silmiin pistää jyhkeä, rautaporteilla suojeltu kivitalo, jonka seinään on kirjailtu simpukoilla talon valtiattaren nimi, Ash.

Talon takapihalla, palmupuiden katveessa kolme nuorta miestä paukuttaa rumpuja vimmatusti. Pojat paukuttavat, paukuttavat ja paukuttavat. Vasta tunnin kuluttua talon kuningatar Giselle Ash on valmis tapaamaan meidät. 35-vuotias rastatukkainen artisti tunnetaan Beninissä taiteestaan, musiikistaan –ja voodoosta.

– Ihmiset yllättyvät, kun puhun voodoosta julkisesti televisiossa, sillä voodoota ei pidetä uuden kaupunkilaissukupolven uskontona vaan rahvaana vanhan kansan perinteenä, Giselle kertoo.

Täällä pääkaupungissa nuoret ylenkatsovat vanhaa uskontoa, eivätkä vanhemmatkaan siitä suureen ääneen puhu. Monilla on silti salainen suhde uskontoon.

Ennen kuin Giselle voi kertoa voodoosta, hänen on käännyttävä jumaluuksiensa puoleen. Jumalat eivät nimittäin pidä siitä, että niistä puhutaan ilman lupaa.

Giselle lähtee kohti porttia. Siellä on pieni savikumpu, jonka silmät on tehty kahdesta pikkuruisesta valkoisesta simpukasta. Möykky on jumalten sanansaattaja, portinvartijajumala Legba. Siltä on kysyttävä aina ensin lupa, ennen kuin muita jumaluuksia voi yrittää lähestyä.

Giselle kertoo, että lupa heltiää herkuilla. Voodoo-jumalat ovat kuulemma aina olleet persoja hyville tarjoiluille, ja voodoon seuraajat ovat lepytelleet niitä yrttisekoituksilla, palmuviinalla, lihalla ja öljyllä. Nykyään Coca-Colasta ja karkeista on tullut jumalten suosikkeja.

Vanhaksi uskonnoksi voodoo on notkea, ja sillä voi ratkoa modernejakin ongelmia. Esimerkiksi Beninin naapurimaassa Ghanassa koetettiin ratkaista jalkapallon MM-kisat voodoon avulla. Julkkispappi väitti luoneensa uuden jumalan vain sitä varten, että Christian Ronaldo saisi polvivamman eikä pystyisi pelaamaan Ghanan joukkuetta vastaan.

Pakoon ja takaisin

Giselle valelee savikummun yltä päältä punaisella palmuöljyllä ja vellimäisellä maissipuurolla. Lahjan jälkeen Giselle ja rummuttajat lepyttelevät Legbaa lauluilla.

Nyt Giselle on valmis puhumaan.

Giselle oli yhdeksän saadessaan voodoo-kasteen. Kasteessa hänen isäänsä hallinnut sateenkaarenjumaluus Da siirrettiin Gisellen haltuun.

– Perheessäni oli yhdeksän lasta, mutta esi-isieni jumalat valitsivat minut seuraajakseen jo ennen syntymääni.

Kasteen jälkeen Gisellen isä kiikutti tyttöä vuosikausia eri seremonioihin. Mitä niissä tapahtui, sitä ei Giselle saa kertoa. Sen verran hän uskaltaa sanoa, että yleensä seremonioissa tanssitaan, rummutetaan, uhrataan jumalille ruokaa ja juomia tai esimerkiksi kylvetään yrttiliemessä.

Seremoniat olivat Gisellelle raskaita ja uuvuttavia. Heti aikuiseksi vartuttuaan hän päätti, että nyt riitti. Hän muutti pakoon Norsunluurannikolle saakka.

Gisellen mukaan jumalat löysivät tiensä hänen uniinsa sateenkaarena ja vellovana merenä. Kuuden vuoden kuluttua hän päätti palata Beniniin ja lepyttää jumalat. Viimeisimmässä seremoniassa Giselle kastettiin papittareksi.

– Tunnen itseni todella vapaaksi ja onnelliseksi. Tajusin, että minun täytyy tehdä tämä, hän nyökyttelee päättäväisesti.

Elämäntapa ja nähtävyys

Giselle elää taiteella ja vakuuttaa, että juttelu kanssamme on erikoistilanne. Maksamme uhrattavat limpparit ja rumpupojille noin 15 euroa. Alun perin meille oli luvattu kiertelyä muissa luostareissa, mutta nyt Giselle kertoo, että käynti hänen tätinsä luostarissa maksaisi satoja euroja.

Voodoo onkin Beninissä myös turistibisnestä. Joillekin life coaching antaa elannon, jotkut yrittävät tehdä sillä rahaa, mutta omaisuuksia sillä ei kerätä. Jumalten pahasta tahdosta puhdistavat seremoniat voivat maksaa satoja tai jopa tuhansia euroja, mutta silloinkin jättisumma johtuu uhrilahjoista. Seremoniasta halutaan tehdä hyvät bileet, joihin kutsutaan paljon väkeä ja jossa uhrattavat vuohet eivät lopu kesken.

”Rahalla selviää yleensä kaikesta.”

Nigeriassa kasvanut Bridget Anyanwu lekottelee puun varjossa pihallaan Beninin Grand-Popon kylässä. Ympärillä parvi kanoja kuopii maata, kun Bridget kertoo harvinaisen avoimesti voodoo-kokemuksistaan.

Diivan elkein puhuva Bridget on omien sanojensa mukaan auttanut useita länsimaalaisia, jotka ovat kaivanneet henkistä tukea voodoo-kasteseremonioihin. Bridget on kertonut heille yksityiskohtaisesti, mitä luostarien ovien takana tapahtuu, sillä monia turisteja kokemus paitsi kiinnostaa myös jännittää.

Luostarit ovat suljettuja paikkoja, joihin ulkopuolisella ei ole luvatta mitään asiaa. Monet rituaalit, jumalat ja seremoniat pidetään visusti salassa. Siksi Bridgetillä on mielestään velvollisuus purkaa ennakkoluuloja.

– Olen puhunut voodoosta useille ulkopuolisille, eivätkä henget pidä siitä. Siksi menen pian puhdistumisseremoniaan, jossa jumalille uhrataan muun muassa nämä pihapiirin kanat ja kyyhkyt. Sen jälkeen en enää voi puhua voodoosta samoin kuin ennen, Bridget kertoo.

Kuten useat voodoon harjoittajat, myös Bridget on tutustunut jumaliinsa vetäytymällä luostariin. Monet vihjaavat, että elämä seinien sisäpuolella on rankkaa: köyhät saattavat joutua viettämään aikansa pimeässä huoneessa ja toivovat, että joku muistaisi heitä silloin tällöin ruualla.

Koska Bridgetillä on varakas aviomies, luostariaika oli hänelle yhtä juhlaa. Mies kustansi sinne loputtoman buffetin, ja kuukaudessa Bridget lihoi melkein 15 kiloa.

– Rahalla selviää yleensä kaikesta. Rajun myrskynjumalan Heviosson luostarissa maksoin isot summat, ettei minua viilleltäisi uhraukseksi Heviossolle. Merenjumala Mami Watan luostareissa taas on muutenkin leppoisaa, kun taas yövartijajumala Zangbeton luostariin pääsevät vain miehet. Zangbeto-luostareissa opetellaan taikuuksia ja mustaa magiaa. Sinne ei pääse, vaikka maksaisi miljoonia, Bridget valottaa.

”Jumalat veivät kaksi lastani.”

Naisylipapin eli -bokonon löytäminen vaatii työtä ja tiedustelutaitoja. Tavataksemme bokonon meidän on köröteltävä puoli tuntia mopon kyydissä. Tie kapenee mutaiseksi poluksi, ja sukellamme syvälle viidakkoon.

Matkan on oltava kaikkien kuoppien arvoinen: tänne on huristellut elämänoppien perässä yksi maan ministereistäkin.

Perillä mutapolun päässä on muutaman kymmenen asukkaan Aseme-kylä. Siellä meitä odottaa nauravainen nainen. Hän on Tronsihoue Djarmedo, ja hänellä on kuulemma erityinen kyky jutella suoraan jumalien kanssa.

Annamme Tronsihouelle palmuviinapullollisen ja toivomme saavamme elämänohjeita. Mutta ensin hänen on saatettava kääpiöhenki keskustelu­yhteyteen meidän henkiemme kanssa. Ja ennen kuin Tronsihoue on valmis kohtaamaan kääpiöjumalan, meidän on odoteltava tuntikausia.

Lopulta Tronsihoue avaa pienen pyhäkön oven. Astumme sisään, ja Tronsihoue pujahtaa sivuhuoneeseen verhon taa. Pian sivuhuoneen uumenista alkaa kuulua kovaäänistä kellon kilistystä ja Tronsihouen vahva ääni, joka vuorottelee kimeän piipityksen kanssa.

Tulkki esittelee piipittäjän kääpiöjumalaksi. Tronsihoue kutsuu kääpiöjumalan ensin kuuntelemaan ohjeet ja lähettää sen hakemaan meidän henkemme majapaikastamme läheisestä kylästä.

Sitten taas odottelemme.

Lounastauolla Tronsihoue paljastaa, että hän on parantanut sairaita, auttanut ministereitä ja tehnyt erään juopon ryypiskelystä lopun. Mutta hän sanoo myös maksaneensa voimistaan kovan hinnan.

– Olen opetellut palvelemaan jumaliani kahdessa eri luostarissa 13 vuoden ajan. Vuodet ovat olleet rankkoja. Uskon, että sinä aikana jumalat veivät kaksi lastani.

Parin tunnin jälkeen Tronsihoue vetäytyy verhon taa. Kilkatus ja piipitys alkavat taas. Tronsihoue kertoo, että kääpiöjumala on noutanut henkemme ja saamme vihdoin kuulla elämänohjeemme.

Kääpiö keskustelee henkien kanssa ja antaa sitten neuvonsa: pitäkää hyvät suhteet äitiin älkääkä pukeutuko punaiseen. Eivätkä uhrausseremoniat tekisi pahaa: niissä jumalat kesytetään niin, että onni on myötä koko loppuelämän.

Lue lisää:

Barbie Neitsyt Mariana, Ken Jeesuksena – taidekaksikon uskonto-Barbiet suututtivat kaikki

Emma liittyi uudestaan kirkkoon: "Minulla oli monta syytä"

Hengellisyys tulee muotiin – oletko valmis?

Henkisen herätyksen kokenut Kirsi Salo: "Vastoinkäymiset ovat lahjoja"

Voodoo eli vodun

Tuhansia vuosia vanha, satojen jumalien uskonto Länsi-Afrikassa ja Karibialla.

Jumaluudet edustavat erilaisia luonnonvoimia ja elementtejä, kuten merta, myrskyä, yötä ja rautaa. Niitä kuvaillaan usein inhimillisillä luonteenpiirteillä, kuten lempeinä tai mustasukkaisina. Niillä on myös ruoka- ja juomasuosikkeja.

Jokaisella ihmisellä on oma sisäinen jumaluutensa, joita voi olla useita ja joita ihmisen tulee palvella. Muuten jumala voi suuttua ja tehdä tuhoja eri elämänalueilla.

Tämänkin tiedon kanssa pitää nyt sitten elää.

Gilmoren tytöt -huuma käy nyt kovana, sillä vuosina 2000–2008 pyörinyt hittisarja palaa pian ruutuun. Netflix julkaisee 25. marraskuuta neljä 90-minuuttista uutta jaksoa.

Viime viikonloppuna Yhdysvalloissa vietettiin sarjan fanien järjestämä Gilmore Girls Fan Festival -tapahtumaa, jossa kävi ilmi jymyuutinen. TVLine-sivuston järjestämässä paneelikeskustelussa sarjan roolittaja Jami Rudofsky paljasti, että nyt supersuosittu kanadalaisnäyttelijä Ryan Gosling, 35, oli aikoinaan ehdolla sarjaan.

Rudofsky oli aiemmin pestannut Goslingin mukaan indieleffaan ja ihastunut nuoren näyttelijän lahjoista. Gosling oli koekuvauksissa pienehköön rooliin Gilmoren tytöissä. Rudofsky muistelee, että kyseessä oli ehkä jalkapalloilijahahmo. Valitettavasti esiintyminen ei mennyt putkeen, ja muut tekijät ihmettelivät, mitä Rudofsky oli oikein ajatellut.

Tuolloin Gosling ei ollut vielä saavuttanut suursuosiota. Hän teki viihdeuraa jo lapsena, mutta näyttelijän iso läpimurto oli vuonna 2004 ilmestynyt romanttinen draamaelokuva The Notebook – rakkauden sivut.

Luultavasti Gilmoren tyttöjen tekijöitä on myöhemmin kaduttanut aika tavalla, etteivät he nähneet Goslingin potentiaalia.

No, Goslingilla on toki pyyhkinyt aika mukavasti ilman sarjan vetoapuakin.

GIPHY

Nyt Gilmoren tyttöjen fanit spekuloivat vimmaisesti, kenen eksänsä kanssa Rory (Alexis Bledel) päätyy yhteen paluujaksoissa: Deanin, Loganin vai Jessin. Mutta entä jos mukana pelissä olisi Ryan Gosling? Siinä tapauksessa me tiedämme, kenen puolta pitäisimme!

Rakkausvalmentaja Mia Halonen tapasi kanadalaismiehensä netissä. – Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa, Mia kehuu.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen on kihlautunut kanadalaisen rakennusmestari Tim Poustien kanssa. Pari julkaisi uutisen Facebookissa.

– Päällimmäinen fiilikseni on ilo siitä, että olen löytänyt niin hyvän miehen. Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa. Oli alusta asti selvää, että tässä tämä nyt on, Mia kehuu.

Pari tapasi loppukeväällä ulkomaisessa nettideittipalvelussa ja alkoi pitää yhteyttä Skypen kautta.

– Etsin netissä itselleni parhaita matcheja. Kun näin kuvan Timistä, ajattelin, että hän on minulle liian hyvännäköinen, enkä pistänyt viestiä. Pian hän kuitenkin viestitti minulle. Sen jälkeen asiat ovat edenneet mutkattomasti.

Toistaiseksi pari asuu vielä eri maissa, mutta tulevaisuudessa Mia aikoo muuttaa miehensä perässä Kanadaan.

– Olen asunut ulkomailla kaksi kertaa aiemminkin, puhun sujuvaa englantia eikä minulla ole lapsia, joiden takia minun pitäisi jäädä Suomeen. Siksi muutto tuntuu hyvältä.

Mia on puhunut aiemmin sinkkuudestaan Me Naisten haastattelussa. Hän iloitseekin uuden rakkauden löytymisestä kypsemmällä iällä.

– Olemme molemmat yli viisikymppisiä. Ei ole itsestäänselvyys, että tässä iässä voi vielä löytää näin hyvän kumppanin. Toki suhteemme on vielä alussa, ja meidän pitää tutustua lisää. Kivaa aikaa tämä silti on.

RitaLi

Rakkausvalmentaja Mia Halonen kihlautui – edessä muutto Kanadaan

Parikymmenta vuotta nuoremman kokemuksella voisin lahettaa tsemppeja alkavaan koitokseen. Se tunne, kun ajattelee olevansa maailman kansalainen ja elaneensa suurimman osan elamaansa ulkomailla ihan sujuvasti ja yhtakkia huomaakin ikavoivansa kotimaataan ja omaa kotikieltaan aivan suunnattomasti, on aika pysayttava. Kaikkea hyvaa uusiin seikkailuihin.
Lue kommentti

Madonna saattaa olla provokaattorina, show-esiintyjänä ja tanssijana vailla vertaa, mutta muusikkona Lady Gaga on kuin toiselta planeetalta.

Eihän tämä lopulta täysin yllätyksenä tullut.

Lady Gagan viides albumi Joanne on pääosin maanläheinen ja juureva aikuispoplevy. Se alleviivaa maanläheisyyttä ja aitoutta kansikuvissaankin: Gaga ilman meikkejä, maskeja ja naamiaisasuja. Biisivalikoimasta kuuluu vähintään yhtä iso osuus kantrille ja 1960-luvun soulille kuin huippuunsa tuotetulle dance-popille.

Näin Gagan uusi levy edustaa jotain, mitä ilmeisin esikuva ja kilpailija Madonna ei koskaan uskaltanut tehdä.

Levy paljastaa syyn. Madonna saattaa olla provokaattorina, show-esiintyjänä ja tanssijana vailla vertaa, mutta muusikkona Lady Gaga on kuin toiselta planeetalta. Gagan kirkkaasta karheaan yltävä sielukas ääni osuu nuottiin ja tulkitsee sujuvasti niin kantria kuin diskoa. Sellaisessa ei ole kyse show-elementistä, se on silkkaa lahjakkuutta.

Kenties Gaga haluaa kasvaa Bowien kaltaiseksi kameleontiksi, joka voi tehdä mitä vain ja milloin huvittaa?

Gaga on säveltänyt levynsä kappaleet muun muassa sellaisten vaihtoehtorokkareiden kuin Beckin ja Queens Of The Stone Age -yhtyeen Josh Hommen kanssa. Jälkimmäisen nimikappale ja folk-tähti Father John Mistyn kanssa tehty Motown-jäljitelmä Come To Mama auraavat Gagaa renessanssi-ihmeeksi, joka voi kikkailla yhtä lailla kantrilegenda Dolly Partonin kuin R&B-, dance- ja poptähti Rihannan leikkikentällä ilman, että se särähtää.

Kenties Gaga haluaa kasvaa Bowien kaltaiseksi kameleontiksi, joka voi tehdä mitä vain ja milloin huvittaa?

Todennäköisesti Gagasta ei kuitenkaan koskaan ole katu-uskottavaksi hipster-suosikiksi. Tai eihän sitä tiedä. Kuunnelkaa vaikkapa Mistyn kanssa tehty Sinner's Prayer. Tuokaa rinnalle kuka tahansa Flow-festivaaleilla viime vuosina esiintynyt naispuolinen, juureva ja ”indie-uskottava” laulaja-lauluntekijä.

Lady Gagalla ei ole kerrassaan mitään hävettävää.

Katso ja kuuntele levyltä biisi Perfect Illusion:

Lady Gaga: Joanne

(Universal)

Mitä hullummaksi Saara Aalto heittäytyy Britannian X Factorissa, sen uskottavampi hän on.

Muusikko Saara Aalto on saanut kuulla vaikka miten pitkään, että jokin hänessä mättää. Koko paketti on näennäisesti ollut kunnossa, mutta silti hänen on väitetty vaikuttavan epäuskottavalta.

Nyt voimme unohtaa nuo puheet. Viikonloppuna esitetyssä Britannian X Factor -jaksossa Saaran esittämä versio Björkin It’s Oh So Quiet -kappaleesta oli niin ylitsevuotava, että se oli vihdoin uskottava. Koko tuomaristo taputti Saaralle seisaaltaan eikä ylisanoissa säästelty. Saara pääsi ohjelmassa yleisöäänten perusteella suoraan jatkoon.

Vaikka Saara on ollut aiemmin prinsessapukuineen ja maneereineen muka vähän liiankin näyttävä, hän ei sittenkään ole ollut sitä tarpeeksi. Nyt Saara veti niin kunnolla överiksi, ettei voi kuin ihailla. Tämä on se Saaran juttu, tätä lisää!

Ehkä uskottavuuden puute ei alun alkaenkaan ole edes ollut Saaran, vaan meidän vikamme. Me ajattelemme liian helposti, että todellista aitoutta on se, ettei tee itsestään numeroa. Pitäisi olla vaatimaton, nöyristelevä ja sulautua joukkoon. Kimallus, höyhenet, hullut puvut ja taustatanssijat ovat mukamas pelkkää sielutonta show'ta.

”Vaatii asennetta, että uskaltaa näkyä.”

Höpö höpö. Oikeasti vaatii asennetta, että uskaltaa näkyä. Överiksi vedetty erottuminen joukosta ei tarkoita sitä, että sydän puuttuu. Vai voiko joku vielä Saaran uusimman esityksen jälkeen väittää, ettei hän tekisi tätä täydellä sydämellä?

Saara näyttää saavan lisää voimaa siitä, mitä enemmän hän loistaa. Ja kun hän uskaltaa tehdä sen, hän levittää meille muillekin hyvää oloa. Se on harvinaislaatuinen lahja, josta sekä hänen että meidän kannattaa olla ylpeitä.

Oikeastaan Saara on tainnut hämätä meitä koko ajan. Hän ei ole mikään prinsessa, hän on kuningatar.