Mansikoita saa syödä kesällä vaikka rasiallisen päivässä. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Mansikoita saa syödä kesällä vaikka rasiallisen päivässä. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Herneitä ja marjoja tulee syötyä lähes joka päivä nyt, kun satokausi on parhaimmillaan. Mutta onko jokapäiväinen mansikoilla herkuttelu terveellistä? 

Herneet ja mansikat ovat nyt makeimmillaan, ja niitä saa kerrankin myös kotimaisina. Mansikoissa on paljon antioksidantteja, kuitua ja C-vitamiinia, mutta onko niitä terveellistä syödä kesällä joka päivä isoja määriä kerralla?

– Sopiva määrä on toki yksilöllinen. Mutta nyt, kun mansikoita ja muita marjoja on kerrankin saatavana tuoreena, niitä voi syödä joka päivä vaikka rasiallisen. Mansikoihin pätee sama kuin muuhunkin ruokaan, eli ei pidä syödä ähkyyn asti. Silti ei kannata ahdistua ja laskeskella kaloreita. Kaiken kaikkiaan marjojen ja vihannesten runsas syöminen on hyvä buumi, kertoo ravitsemusterapeutti Maare Kauppinen.

Mansikoissa ei ole esimerkiksi proteiinia, joten muutakin pitää tietenkin syödä.”

Ruokavalion pitää olla kuitenkin kokonaisuudessaan monipuolinen ja riittävä.

– Mansikoissa ei ole esimerkiksi proteiinia, joten muutakin pitää tietenkin syödä. Mansikoissa on sokeria, ei yhtä paljon kuin karkissa, mutta jonkinlainen kohtuus kannattaa siis säilyttää. Sen takia diabeetikoilla voi olla järkevää rajoittaa kertamäärää. Mansikoiden syönti saattaa alentaa alhaista verenpainetta entisestään, jolloin alkaa tehdä mieli suolaista ruokaa. Jokaisen kannattaa aina kuunnella omaa kehoaan, Kauppinen sanoo.

Mansikka on aika vatsaystävällinen, mutta jos niitä syö tarpeeksi paljon, vatsa menee sekaisin. Joitakin on peloteltu lapsena runsaan mansikoiden syömisen aiheuttavan mansikkakuumeen. Mansikkakuumetta ei ole tieteellisesti todistettu, mutta onko siinä mitään perää?

– Jos mansikoista tulee huono olo, siihen täytyy olla taipumus ja määrän pitää olla todella iso, Kauppinen sanoo.

Moni miettii myös mansikoihin ruiskutettuja rikkakasvien torjuntavalmisteita, homeen- ja tuholaistorjunta-aineita. Environmental Working Group on listannut mansikan 12 vaarallisimman hedelmän, vihanneksen ja juureksen listalle. Ylen jutun mukaan kotimaista mansikoista löytyy kasvinsuojeluaineiden jäämiä selvästi useammin kuin kotimaisista vihanneksista yleensä. Kasvinsuojeluaineiden haittoja tutkivan Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin asiantuntija kommentoi Ylelle näin:

– Testit ovat laajat ja vaatimukset ovat niin tiukat, että jos ollaan raja-arvojen alapuolella, niin (mansikan syöminen) ei ole haitallista, sanoo ylitarkastaja Sirpa Luomahaara.

Jos jäämät mietityttävät silti, vaihtoehtona on syödä luomumansikkaa.

Kauppisen mukaan kuka vain voi saada mansikoista oireita, jos niiden kasvukauden aikana on käytetty kasvinsuojeluaineita.

– Mitä olen ihmisiltä kuullut, joillekin on tullut kasvinsuojeluaineista vatsavaivaa tai pahaa oloa. Kyllä sen yleensä huomaa. Jos asia huolettaa, voi ostaa luomua tai kysyä myyjältä, mitä aineita viljelyssä on käytetty.

Marjat kannattaa varmuuden vuoksi pestä.

Jos herneistä ei saa mitään oireita, niitä voi aivan hyvin syödä vaikka pari litraa kerralla. Kuva: Shutterstock
Jos herneistä ei saa mitään oireita, niitä voi aivan hyvin syödä vaikka pari litraa kerralla. Kuva: Shutterstock

Montako litraa laitetaan?

Makeita suomalaisia herneitä on saatavilla vain vähän aikaa vuodesta, joten herneaddiktit hamstraavat niitä helposti pari kolme litraa kerralla. Voiko pussillisen syödä vaikka yhdeltä istumalta, jos se ei aiheuta vatsavaivoja?

– Voi syödä, ei se ole mitenkään epäterveellistä, jos siitä ei aiheudu itselle mitään haittaa. Entisaikaan syötiin ruokaa, jota oli tuoreena saatavilla, joten tällainen kausituotteiden runsaampi syöminen on aika luontaista. Hernekausi on muutenkin niin lyhyt, ettei siitä ole mitään haittaa.

Entä allergiat?

Kesällä vesimelonia saa monesti alle eurolla kilo, ja sitä tulee kesähelteillä syötyä reippaasti. Jotkut Maare Kauppisen asiakkaat kertovat saneensa vesimeloneista erilaisia oireita. Voiko allergia puhjeta, jos syö paljon vesimelonia?

Ärsyyntyvästä suolistosta kärsivän ei kannata syödä paljon vesimelonia. Kuva: Shutterstock
Ärsyyntyvästä suolistosta kärsivän ei kannata syödä paljon vesimelonia. Kuva: Shutterstock

– Harva on allerginen vesimelonille, sekin on mahdollista. Jotkut ovat allergisia vesimelonin siemenille. Vesimeloni ja kirsikka sisältävät fodmap-hiilihydraatteja, joten etenkin isoina määrinä ne voivat ärsyttää ärtyvästä suolistosta kärsivän suolistoa. Mutta jos tulee vaikka ihottumaa tai kurkun ärsytystä, kyse voi olla allergiasta, Kauppinen sanoo.

Mansikka-allergia on melko yleinen, mutta kun itseään kuuntelee, ei ole hätää.

– Kaiken kaikkiaan neuvoisin ottamaan rennosti ja nauttimaan marjoista ja muista tuoreista kasviksista nyt, kun on niiden aika. 

Game of Thrones -sarjassa näyttelevä Peter Dinklage on ryhtynyt Petan kanssa toimiin huskyjen hylkäämisen vähentämiseksi.

Huskyt ja suden näköiset koirat ovat tärkeä osa Game of Thrones -sarjaa, ja monet fanit haluavat lemmikikseen samanlaisia koiria. Valitettavasti ilmiö näkyy huskyjen hankkimisen lisäksi myös hylättyjen koirien määrässä.

Helsingin Sanomat kertoo, että Britanniassa hylätään nykyään vuosittain jopa 80 huskya. Ennen Game of Thrones -sarjan alkua määrä oli vain noin kymmenen huskya vuodessa.

Sarjassa Tyrion Lannisteria näyttelevä Peter Dinklage on HS:n mukaan huolestunut siitä, että Game of Thronesin fanit ovat ottaneet siperianhuskyja lemmikeikseen. Moneilta faneilta on puuttunut koiraa ottaessa varmuus siitä, että lemmikistä pystyy pitämään huolta.

Dinklage on yhdistänyt voimansa eläinsuojelujärjestö Petan kanssa estääkseen koirien harkitsematonta ostamista ja hylkäämistä.

Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters
Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters

– Ymmärrämme että hurjasusien suosion myötä monet ovat ostaneet huskyja. Se on väärin löytöeläintalojen kotia tarvitseville koirille, ja lisäksi myös näitä huskyja hylätään usein. Niin usein käy, jos koira hankitaan hetken mielijohteesta, Dinklage kirjoittaa.

– Pyydän ja anelen, jos aiotte ottaa koiran perheeseenne, olkaa varmoja siitä, että olette valmiita suureen vastuuseen.

Myös esimerkiksi Game of Thronesissa Arya Starkia näyttelevä Maisie Williams toimii aktiivisesti eläimien oikeuksien hyväksi. Williams on muun muassa protestoinut delfiinien metsästämistä vastaan sekä puhuu eläinkokeilla testaamattomien tuotteiden puolesta. Vuonna 2016 hän myös adoptoi itselleen hylätyn koiran.

 

Nivea-tuotemerkin omistama Beiersdorf Oy pahoittelee mainoksesta koitunutta ikävää huomiota. 

Erityisesti Twitterissä älähdettiin useaan otteeseen keskiviikkona, kun Nivea julkaisi Facebookissaan vartalovoidetta käsittelevän postauksensa.

Mainoksessa oli kuva riippukeinussa makoilevan naisen sääristä sekä seuraava teksti: ”Nosta jalat ylös ja rentoudu. Mihin tarvitaan kirjaa, kun voi keskittyä ihailemaan kaunista ihoa?”.

Nivean Facebook-sivulla jaettu postaus, joka on sittemmin poistettu, näytti tältä.
Nivean Facebook-sivulla jaettu postaus, joka on sittemmin poistettu, näytti tältä.

Mainoksen nähneet ihmettelivät postauksen kommenteissa ja Twitterissä, onko kaunis ulkomuoto älykkyyttä ja sivistystä tärkeämpää.

Mainoksesta aiheutuneen negatiivisen kommentoinnin vuoksi Nivea poisti postauksensa.

Nivea-tuotemerkin omistaman Beiersdorf Oy:n kaupallinen johtaja Rita Levomäki-Elamo vakuuttaa, ettei tarkoituksena ollut pahoittaa kuluttajien mieltä.

– Olemme pahoillamme, jos NIVEAn Suomen facebookissa 16.8.2017 tekemämme postaus on aiheuttanut ikävää huomiota. Tarkoituksenamme oli kertoa, miten hyvältä ja rentoutuneelta olo voi kesällä tuntua, Levomäki-Elamo lausunnossaan.

– Ymmärrämme postaukseen kohdistuneen huomion, eikä tarkoituksemme ollut missään nimessä loukata kuluttajiamme, joita arvostamme erittäin paljon. Tästä syystä postaus on poistettu sivuiltamme. 

Asiasta kertoi ensimmäiseksi Markkinointi & Mainonta.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla.

IS TV-LEHTI. Hiton idiootit! Niin tekisi mieli huutaa ensimmäiselle lomailijaporukalle, joka esiintyy Hurja lomasää -sarjassa (Extreme Weather – The Survivors, 2015).

Brittimiehet lähtevät varta vasten Filippiineille, kun kuulevat taifuunin uhkaavan sitä. Sitten kun alkaa rytistä, ollaan paniikissa ja sokissa. Sen jälkeen vielä ihmetellään tv-haastattelussa, kuinka kamalaa oli olla hengenvaarassa.

Ohjelman ideana on esitellä brittejä, jotka ovat lomamatkallaan kohdanneet katastrofaalisia säätiloja. Taifuunijengi herättää vain ärtymystä, mutta seuraava tarina on oikeasti pelottava ja koskettava.

Se kertoo kolmesta opiskelijasta Turkissa. He luulevat lähtevänsä pienelle patikointireissulle, mutta eksyvät viikoksi rankkasateiden ja myrskyn keskelle vuoristoon ilman ruokaa. Etsiessään pakotietä he ajautuvat vain yhä kauemmas tulvivan joen armoille ja lopulta putoukselle, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä.

Kammottava on myös osio belgialaisilta rockfestareilta, jossa nuoriso bilettää kuuman auringon alla. Lopulta neljä ihmistä kuolee. Myös rankkasateet ja tulvat brittien suosimilla leirintäalueilla Etelä-Ranskassa pysäyttävät.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla. Paljon parjattu Suomen kesäsääkin alkaa yllättäen tuntua ihan kivalta. Vaihtoehto kun voisi olla vaikka henkeäsalpaava hiekkamyrsky.

Hurja lomasää Foxilla pe 18.8. klo 19.00.

Naisille jää näissä kaverielokuvissa vain heteroalibin rooli.

Henkivartija Michael Bryce (Ryan Reynolds) tyrii työkeikallaan pahanpäiväisesti. Onneksi Michaelin ex-naisystävä Amelia Ryder (Elodie Yung) tarjoaa hänelle tilaisuuden todistaa ammattitaitonsa. Michael saa tehtäväkseen toimittaa inhoamansa palkkamurhaaja Darius Kincaidin (Samuel L. Jackson) Haagiin. Kincaid on kutsuttu todistamaan Kansainvälisessä tuomioistuimessa Valko-Venäjää diktaattorin elkein johtavaa presidentti Dukhovichiä (Gary Oldman) vastaan.

Patrick Hughesin ohjaama uutuus The Hitman’s Bodyguard noudattelee kaveruskomedioiden tuttua kaavaa. Lajityypin kivijalka on Tappava ase, jossa sähäkästi sanailevaa kyttäkaksikkoa näyttelivät Mel Gibson ja Danny Glover. Näissä elokuvissa kaverukset ovat yleensä niin kiinni toisissaan, että naisille jää vain heteroalibin rooli. He ovat mukana tarinassa vain todistaakseen, etteivät päähenkilöt ole homoja, vaikka viihtyvätkin mieluiten keskenään. Miesten suhde etenee samalla tavalla kuin Hollywood-romansseista: toisiaan inhoava parivaljakko mieltyy toisiinsa, kunhan on ensin saanut ärhennellä keskenään. Näinhän miesten ja naistenkin suhde saa alkunsa, mikäli Hollywoodia on uskominen.

Hughes ei tuo tähän kuvioon mitään uutta. Aina kun katsoja on pitämäisillään leffasta, Jackson murjaisee sovinistisen tai homofobisen vitsin. Niin, eihän sitä tosiaan olla homoja, vaikka ollaan kahden.

Katso traileri:

The Hitman's bodyguard

**

Ensi-ilta 18.8.