Nykyään on niin epätrendikästä uskoa tutkimuksiin ja lääketieteeseen, joten kokeile, josko nämä auttaisivat.

Perinnehoidot

Kyllä ennen osattiin parantaa taudit luonnonmukaisesti. Siis niiden osalta, jotka jäivät eloon. Osta tervaa (kai sitä saa luontaistuotekaupoista), kieriskele ensin siinä ja sitten höyhenissä. Laita tyynyn alle männynoksia. Unessa näet taudin pakenevan.

Rokotuksenperuutusseremonia

Et kai ole joskus ­ottanut jotain rokotusta? Hyh, hyh, se on yhtä noloa kuin käyttää leveälahkeisia farkkuja ja tunnustaa kanapasta lempiruuaksi. Peru rokotuksesi seremoniassa, jossa šamaani loitsuaa ne pois.

Uskomushoidot

Siis on ihan okei imeskellä homeopaattisia tippoja, kunhan ei vain syö mitään oikeita lääkkeitä.

Siis kamoon -asenne

Siis kamoon nyt, mitä välii, jos saan jonkun rokon tai flunssan. Sit mä vain sairastan sen pois ja vaihdatan mahdollisesti tuhoutuneet sisäelimet.

Ihanan seikkailun kuvauksissa ohjaaja Toivo Särkkä tuli itse näyttämään, miten oikein kuului pussailla.

IS TV-LEHTI: Pirkko Mannola, 78, muistaa hyvin Ihana seikkailu -elokuvan, jossa päärooleissa ovat hänen lisäkseen Ruth Snellman ja Stig Fransman. Elokuvan ohjasi 1960 Toivo Särkkä.

–Kun meillä oli Stig Fransmanin kanssa suutelukohtaus, Särkkä ilmoitti, että emme osaa mitään ja tuli näyttämään mallia, Mannola muistaa – ja huomauttaa, ettei hän ollut muutenkaan hyvä roolissaan.

Pirkko Mannola esittää elokuvassa morsianta, joka karkaa häistään. Mannola pohtii, että hän saattaa katsoa elokuvan nyt telkkarista nykyisen avopuolisonsa, jääkiekkovaikuttaja Göran Stubbin kanssa.

–Täytyy pakottaa hänet katsomaan, minähän olen siinä nuori ja hoikka! Mannola nauraa.

Mannolan elokuvaura alkoi 1959 Ville Salmisen ohjaamassa musiikkikomediassa Yks’ tavallinen Virtanen. Hänet oli valittu edellisenä vuonna Miss Suomeksi. Olipa hän tehnyt jo debyyttilevynkin ja keikkaillut Kullervo Linnan orkesterin solistina.

Seuraavat roolit hänellä olivat elokuvissa Iskelmäketju sekä Nina ja Erik, jossa yhdessä pääroolissa oli Tauno Palo.

–Tauno oli hurmaava. Kun roolihenkilöni piti haukkua hänet, menin tulipunaiseksi. Se onnistui vasta, kun katsoin ohjaaja Aarne Tarkasta. Niin sekaisin tyttö meni, Mannola nauraa.

Elokuva-Aitan äänestyksessä Pirkko Mannola valittiin kolmanneksi parhaaksi naisnäyttelijäksi. 1961 hän voitti äänestyksen.

–Se johtui vain siitä, että tulin jyrinällä ihmisten tietouteen. Olin kai jonkinlainen nuorisoidoli.

Kuukausipalkkainen elokuvanäyttelijä

1959 Pirkko Mannola teki Suomen Filmiteollisuuden kanssa kolmen vuoden sopimuksen kuukausipalkkaiseksi näyttelijäksi. Toivo Särkkä oli tarkan markan mies, joten näyttelijälle ei suotu lepoaikoja. Välillä Pirkko asui studion lähellä, muuten ei olisi ehtinyt nukkua.

–Keikkailin samaan aikaan, mutta nuorena jaksaa. Eipä niillä filmeillä rikastunut, palkkani oli 300–400 markkaa, Mannola muistelee.

–Elokuvien kritiikit olivat yleensä tyrmääviä, mutta ne saattoivat olla silti yleisömenestyksiä. Joskus kyllä masennuin kritiikeistä, Pirkko muistaa.

Kun Suomen Filmiteollisuus teki konkurssin 1965, Pirkko Mannola tunnettiin jo teatterinäyttelijänä. Hänen ensimmäinen teatteriroolinsa oli 1963 Lilla teaternissa. Häntä työllistivät myös tv-sarjat Sisarukset ja Kuten haluatte.

Isoin juttu oli En flicka i soppan -musikaalin päärooli Ruotsissa. Se oli supermenestys. Suomeen Tyttö sopassa -musikaali tuli 1969. Sen ohjasi Åke Lindman, jonka kanssa Pirkko oli juuri avioitunut. He olivat olleet pitkään salapari. Tytär Heidi syntyi 1978.

Ikä ei paina edelleenkään

Suuri suru Pirkko Mannolalle oli aviopuoliso Åken kuolema 2009. Mies kuoli 81-vuotiaana pitkällisen sairauden uuvuttamana. Mannola joutui surun keskellä koetukselle, sillä hän oli lupautunut mukaan Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaan. Sisukkaasti hän veti kuitenkin osuutensa kisassa ja tuli hopeasijalle.

Mannola yllätti tanssikisassa notkeudellaan, eikä ikä paina häntä edelleenkään.

Hänen viimeisin roolinsa oli vastikään Espoon kaupunginteatterin Äidinmaassa. Triokeikat Marjatta Leppäsen ja Vieno Kekkosen kanssa on kuitenkin lopetettu.

–Nyt juuri ei ole mitään töitä, Mannola kertoo hiukan kauhuissaan.

Elokuvaroolinkin hän tekisi mielellään. Vanhempana hän on ollut elokuvissa vain pienissä rooleissa.

–Nuorena jännitin kameraa, nyt osaisin olla paremmin kameran edessä, Mannola tietää.

Ihana seikkailu (1962), Yle TV1 KE 28.6. klo 13.00.

Sukupuolineutraaleille vessoille on suunniteltu Suomessa oma opasteensa.

Ylläoleva symboli on syytä painaa mieleen, sillä siitä tunnistaa tulevaisuudessa kaikille sopivat vessat ja pukuhuoneet. Symboli julkaistiin eilen kuvaamaan sukupuolineutraaleja tiloja, ja kuka tahansa voi ladata sen käyttöönsä Kulttuuria kaikille -palvelusta.

Sukupuolineutraaleista vessoista on keskusteltu Suomessa viime vuosien aikana useasti. Sukupuolesta riippumattomia wc-tiloja tarvitaan, jotta kenenkään ei tarvitsisi vessaan mennessä miettiä, mitä muut ajattelevat ja onko väärässä paikassa.

Lue myös: Saako Matti mennä töissä naisten vessaan?

Joillekin suomalaisille symboli saattaa olla jo tuttu. Sen suunnittelija Pekka Piippo kertoo Kulttuuria kaikille -blogissa, että symbolin tilasi alun perin Taiteen edistämiskeskus vuonna 2016, ja se on käytössä useammassa paikassa.

Eikö wc-teksti riitä?

Vaikka sukupuolineutraaleista vessoista käydystä kiivaasta keskustelusta voisi muuta päätellä, Suomi on itse asiassa pullollaan sukupuolineutraaleja vessoja. Esimerkiksi päiväkodeissa ja kouluissa on hyvin usein wc:n ovessa pelkkä wc-kyltti, joten oikeastaan sukupuolineutraaleihin vessoihin totutaan lapsesta asti. 

”Hyvä opaste antaa varmuuden siitä, että olen toimimassa oikein.”

Pekka Piippo kertoo Kulttuuria kaikille -blogissa miettineensä, onko erillinen sukupuolineutraalin vessan merkki tarpeen, kun kerran kaikille sukupuolille tarkoitettuja vessoja on jo olemassa.

–Pohdimme asiakkaan kanssa, että pelkkä kirjainlyhenne ”wc” ei ehkä toimisi: jos tuollaisesta vessasta poistuva ihminen vaikuttaisi edustavan erilaista sukupuolta kuin minä, niin epäröisinkö sinne menoa? Hyvä opaste antaa varmuuden siitä, että olen toimimassa oikein, Piippo toteaa blogissa.

Uusi wc-symboli on jo nyt saanut runsaasti julkisuutta, mikä on siinä mielessä hyvä, että tuntemattomana uusi unisex-merkki voi sekin saada jonkun epäröimään, ollaanko tässä oikeassa vessassa.

Kaikki sukupuolet huomioitu

Kulttuuria kaikille -palvelusta voi ladata myös sellaisen wc-opasteen, jossa on mies- ja naishahmo. Se ei kuitenkaan vielä ihan riitä siihen, että vessa olisi sukupuolineutraali: siis sellainen, johon voi mennä miten tahansa sukupuolensa kokeva, ei vain nainen tai mies. 

Piipon suunnittelemasta symbolista on luettavissa ainakin nais- ja miessymbolit, ikuisuutta kuvaava merkki sekä rasti. Näin symboli ei edusta kaksijakoista sukupuolikäsitystä, jonka mukaan ihminen voi olla vain nainen tai mies. Piippo suunnitteli merkin yhteistyössä Setan kanssa.

– Tässä symbolissa oli Setan työryhmän mukaan huomioitu sekä kahden sukupuolen käsitys, näiden välissä oleva liukuvampi määritelmä, sukupuoltaan korjaavien kokema prosessi, että itsensä sukupuolettomiksi kokevat ihmiset.

Kulttuuria kaikille kertoo tiedotteessaan, että sukupuolineutraalien vessojen opaste on avuksi myös heille, jotka kokevat sukupuolensa yksiselitteisesti naiseksi tai mieheksi. Esimerkiksi esteettömän vessan sukupuolineutraalius on tärkeää, koska vammainen ja hänen avustajansa saattavat olla eri sukupuolta.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

RAPU

Ole tietoinen rajoistasi. Älä ota tänään liian rennosti rahan kanssa, sillä törsääminen johtaa nopeasti ongelmiin. Pidä kiinni hyviksi havaituista metodeista.

 

LEIJONA

Tarkista pienellä printatut kohdat papereista. Erityisesti raha-asioissa on oltava tänään tarkkana. Älä laske ulkopuolisen avun varaan.

 

NEITSYT

Vaistosi osuu oikeaan ihmissuhteissa. Vanha tuttu menneisyydestä palaa elämääsi. Vältä ääripäitä kaikessa, mitä teet.

 

VAAKA

Tee kodistasi viihtyisä. Panosta siihen tarvittaessa rahallisesti. On tärkeää, että sinulla on turvallinen ja stressistä vapaa vyöhyke.

 

SKORPIONI

Ole rehellinen tunteistasi puhuessasi. Saat vastauksia kysymyksiisi pitkien etsintöjen jälkeen. Lyhyt maisemanvaihdos tekee hyvää.

 

JOUSIMIES

Tunteet heittelevät sinua tänään laidasta toiseen. Älä tee nopeaa ratkaisua, jos et ole varma tiedonlähteistäsi. Vaadi rehellisyyttä ja suoruutta.

 

KAURIS

Avaa mielesi uusille mahdollisuuksille. Kuuntele mielipiteitä ja tarinoita, joita kuulet ympäriltäsi. On aika muuttaa asennettasi.

 

VESIMIES

Kaikki ei mene aivan suunnitelmien mukaan. On tärkeää, että olet nyt muista riippumaton. Valitse tarkkaan, kenen neuvoja kuuntelet.

 

KALAT

Lähde liikkeelle tärkeän asian puolesta. Nyt ei ole aika istua ja pyöritellä peukaloita. Tapaat hmisen, joka tarjoaa sinulle uuden perspektiivin tilanteeseen.

 

OINAS

Älä hyppää harkitsematta mukaan uusiin kuvioihin vain jännityksen kaipuussa. Mieti tarkkaan, mitä haluat. Selvitä motiivisi itsellesi.

 

HÄRKÄ

Tarjoa apuasi niille, jotka sitä tarvitsevat. Pisteesi nousevat uuden ihmisen silmissä nopeasti. Ole tarkkana budjettisi kanssa.

 

KAKSONEN

Pidä tunteesi hallinnassasi. Suuntaa ajatuksesi sinne, missä työurakkaa on eniten. Älä odottele päivää pelastavia neuvoja tai ohjeita.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

Mustavalkoisina sovellusten ei pitäisi houkutella selaamaan.

Käyttäisitkö mielelläsi hiukkasen vähemmän aikaa puhelimesi selailuun? Jos vastaat kyllä, et ole yksin. Älypuhelinriippuvuuden taltuttamiseen on kehitelty vaikka mitä konsteja selailua rajoittavista sovelluksista laatikkoon, johon luurin voi lukita tunniksi. 

Uusin tulokas niksien joukossa on puhelimen näytön vaihtaminen mustavalkoiseksi. Britannian Cosmopolitanin mukaan neuvon takana on aiemmin Googlella muotoilun eetikkona työskennellyt Tristan Harris. Harris on kirjoittanut muun muassa siitä, miten älypuhelimet yrittävät kaapata mielemme erilaisilla koukuttavilla ominaisuuksillaan. 

Cosmopolitanin mukaan mustavalkoinen näyttö on hyvä idea puhelimeensa addiktoituneelle, koska harmaasävyissä ilmoitukset eivät pomppaa yhtä hyvin silmille kuin väreissä, eivätkä sovellusten kuvavirrat tunnu houkuttelevilta. Puhelimen koukuttavuuden pitäisi haalistua näytön värien mukana.

Eroon väreistä

Älypuhelimen näytön säätäminen mustavalkoiseksi on useimmissa puhelimissa helppoa. Esimerkiksi iPhonessa näytön värin asetukset löytyvät yleisistä asetuksista. 

Näin pääset käsiksi näytön väriin iPhone SE:llä: valitse asetukset, yleiset ja käyttöapu. 
Näin pääset käsiksi näytön väriin iPhone SE:llä: valitse asetukset, yleiset ja käyttöapu. 

Valitse sitten näytön mukautus ja värisuodattimet. Liu'uta värisuodatin päälle ja valitse harmaasävy.
Valitse sitten näytön mukautus ja värisuodattimet. Liu'uta värisuodatin päälle ja valitse harmaasävy.

Rauhaa – tai ei

Ainakin aluksi näytön värin vaihdon vaikutus on päinvastainen kuin värin vaihtoa hehkuttavissa jutuissa luvataan: tekee mieli mennä katsomaan kameran rullaa, Instagramia ja Facebookia ihan vain nähdäkseen, miltä kaikki näyttää mustavalkoisena.

Mustavalkoinen näyttö on aika tyylikäs, eikä sitä oikeastaan tee mieli ottaa pois. Ainoastaan kuvien ottaminen ja sosiaaliseen mediaan päivittäminen vaatisivat värit, kaiken muun voi hoitaa mustavalkoisenakin. Mustavalkonäyttö saa siis jäädä pidempään kokeiluun.

Mustavalkoista näyttöä kokeillessa löytää helposti toisenkin näytön säädön, jolla on kaikkea muuta kuin rauhoittava vaikutus. Näytön mukautus -asetuksista saa nimittäin päälle vastavärit. Niiden kera kun katsoo Instagramia, päänsärky on valmis.