Nyt on käynnissä vähävaraisia lapsiperheitä auttavan Hyvä joulumieli -keräyksen 20. juhlavuosi. Kuva: Hanna Linnakko
Nyt on käynnissä vähävaraisia lapsiperheitä auttavan Hyvä joulumieli -keräyksen 20. juhlavuosi. Kuva: Hanna Linnakko

Lahjoita hyvää mieltä niille, jotka sitä kipeästi tarvitsevat.

Anna ruokaa asunnottomille

Ruokakuljetuspalvelu Wolt ja mainostoimisto Bob the Robot käynnistivät maanantaina kampanjan, jossa pystyi ostamaan kodittomalle jouluaterian viidellä eurolla. Ateriat oli tarkoitus jakaa yhdessä Vailla vakinaista asuntoa -järjestön kanssa. Järjestäjien yllätykseksi ateriat myytiin loppuun alle puolessa tunnissa.

Tämä jälkeen järjestäjät kertoivat, että jouluateriat saatiin jo, mutta Vailla vakinaista asuntoa -järjestön ruoka-apuun voi vielä lahjoittaa. Ja niin moni teki.

”Soitin juuri Vailla vakinaista asuntoa ry:lle ja kerroin statuksen. Siellä ollaan _aivan_ monttu auki ihmisten joulumielestä. Ynnäilimme, että nykyisillä lahjoitetuilla aterioilla heillä säännöllisesti käyvät kodittomat syövät PUOLI VUOTTA. Mitähän tähän sanoisi, muuta kuin että kyllä tässä maassa jouluiloa halutaan jakaa, ihan sama kuka väittää ja mitä”, Woltin Juhani Mykkänen kirjoitti keskiviikkona Woltin Facebook-sivulla.

Lahjoittaa ehtii täällä vielä tänään torstaina.

”En keksinyt teille mitään lahjaa tänä vuonna vaikka kovasti halusin kaikkia muistaa. Niinpä annan teille kaikille 5 €. Teillä kuitenkin on katto pään päällä ja jouluna sapuskaa pöydässä joten annoin lahjani suoraan puolestanne VVA:n käyttöön. Toivottavasti lahjani kelpasi. Hyvää joulua!” kirjoittaa eräs kommentoija, joka on tägännyt kommenttiinsa kaksikymmentä läheistä.

Auta yksinäisiä

”Yksinäisyyttä voi pitää Suomessa lähes kansantautina”, joukko tutkijoita kirjoitti aiemmin syksyllä Helsingin Sanomien yleisönosastossa.

Heidän mukaansa ikääntyneistä peräti 40 prosenttia kärsii yksinäisyydestä.

Hyväntekeväisyysjärjestö Helsinki Mission verkkosivuilla voi lahjoittaa yksinäisille nuorille, lapsiperheille ja vanhuksille. Voit valita esimerkiksi kävelyseuran kotiin unohtuneelle, keskustelutuokioita ahdistuneelle tai kahvihetken yksinäiselle.

Tue mielenterveystyötä

Suomen Mielenterveysseuran sivuilla voit tehdä joululahjoituksen mielenterveyden edistämiseen ja kriisiapuun. Esimerkiksi Mielenterveysseuran kriisipuhelimessa käytiin viime vuonna 50 000 keskustelua.

”Ehkä tämä yksi ainut puhelu auttoi estämään yhden harmaan elämän päättymisen”, yksi kriisipuhelimeen soittanut antoi seuran mukaan palautetta.

Katso Yle Perjantain video Janista, joka tekee vapaaehtoistyötä kriispuhelimessa:

Lahjoita joulupataan

Pelastusarmeijan Joulupata-keräykseen ehtii osallistua kaduilla vielä aatonaattoon perjantaihin asti. Rahoilla autetaan Suomessa asuvia vähävaraisia lapsiperheitä, yksinäisiä vanhuksia ja syrjäytymisvaarassa olevia nuoria. Keräykseen voi lahjoittaa myös tilisiirrolla.

Anna köyhille lapsiperheille ruokaa jouluksi

Suomen Punaisen Ristin, Mannerheimin lastensuojeluliiton ja Ylen järjestämä Hyvä joulumieli -keräys kerää vähävaraisille lapsiperheille ruokalahjakortteja, joilla he voivat ostaa ruokaa joulupöytään. Keräykseen voi lahjoittaa jouluaattoon asti tilisiirrolla, soittamalla, tekstiviestillä tai netissä.

Tämän vuoden tavoite on kerätä 2 100 000 euroa, joilla voidaan antaan 30 000 perheelle 70 euron ruokalahjakortti. Perheillä on vaikea tilanne esimerkiksi esimerkiksi työttömyyden, sairauden, ylivelkaantumisen, pienituloisuuden tai jonkin muun kriisitilanteen vuoksi.

Haluatko antaa hyväntekeväisyyslahjan? Runsaasti lisää vaihtoehtoja öydät esimerkiksi Kirkon Ulkomaanavun, Planin, Animalian, Unicefin, World Visionin ja Suomen Punaisen Ristin verkkokaupoista.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

LEIJONA

Älä lykkää myöhemmäksi tärkeitä käytännön asioita. Paperivuoren kimppuun on syytä käydä heti, kun mahdollista. Käytä energiasi viisaasti.

 

NEITSYT

Vältä ylireagointia. Kuulet tänään kommentteja, joita ei ole helppoa ottaa vastaan. Draamaa ei synny, jos pidät hermosi kurissa.

 

VAAKA

Sinun on vaikea tehdä päätöksiä tänään. Ilmassa on epävarmuutta. Älä anna kenenkään kasata sinulle paineita.

 

SKORPIONI

Tärkeintä on, että liikut eteenpäin. Älä jätä kesken mitään, vaan sinnittele hankalatkin urakat loppuun asti. Pyydä apua tarpeen vaatiessa.

 

JOUSIMIES

Maisemanvaihdos avartaa ajatusmaailmaasi. Saat uuden näkökulman dilemmaan, joka on kiusannut sinua pitkään. Onni ei ole nyt puolellasi raha-asioissa.

 

KAURIS

Määrätietoisuus vie sinut pitkälle. Nosta äänesi kuuluviin, niin saat taustatukea ideallesi. Luota itseesi ja ylläty iloisesti lopputuloksesta.

 

VESIMIES

Saat kritiikkiä, joka saa sinut epäilemään kykyjäsi. Joku kasaa nyt tahallaan esteitä tiellesi. On aika laittaa kaikki peliin.

 

KALAT

Raha-asiat ovat tänään etusijalla. Lupaava tilaisuus odottaa sinua aivan kulman takana. Tartu siihen ja tee uskalias siirto.

 

OINAS

Toimit tänään sovittelijana. Perheen sisällä nousee pintaan jännitteitä, jotka kaipaavat selvittämistä. Ole diplomaattinen ja etsi kaikkia tyydyttäviä ratkaisuja.

 

HÄRKÄ

Joku tuottaa sinulle pettymyksen. Älä anna yksittäistapauksen lannistaa sinua. Suuntaa katse kohti tulevaa ja laadi uusia suunnitelmia.

 

KAKSONEN

Keskity olennaiseen. Joku yrittää harhauttaa sinua sivupoluille. On tärkeää, että pidät päämääräsi mielessäsi kaikesta huolimatta.

 

RAPU

Luvassa on myöhästelyä ja hermojen kiristymistä. Älä anna periksi. Etsi vaihtoehtoisia reittejä ongelmien sattuessa kohdalle.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

Kun Yle puolitoista vuotta sitten kysyi katsojilta, mitä nostalgisia sarjoja nämä haluaisivat nähdä Areenassa, Rintamäkeläiset sai murskavoiton. Nyt odotus palkitaan.

IS TV-LEHTI: Rintamäkeläisten ensimmäinen jakso nähtiin vuonna 1972. Silloin TV2 marssitti ruutuun kaksi pientilallisperhettä, Rintamäet ja Honkoset, joiden elämää seurattiin maaseudun murrosaikana.

Kansa ihastui arkirealistiseen sarjaan, ja vuonna 1975 sitä seurasi 900 000 katsojaa. Sarjan perään on haikailtu myöhemminkin. Rintamäkeläiset sai murskavoiton, kun Yle puolitoista vuotta sitten kysyi katsojilta, mitä nostalgisia sarjoja nämä haluaisivat nähdä Areenassa. Silloin sarjasta nähtiin joulujakso vuodelta 1973.

Sotajuttuja ja pikku riitoja

Rintamäkeläiset loi Reino Lahtinen, joka oli aiemmin käsikirjoittanut toista suosittua tv-sarjaa eli Heikkiä ja Kaijaa. Rintamäkeläisten pääosiin valittiin Heikistä ja Kaijasta tutut näyttelijät Veijo Pasanen, Sirkka Lehto, Eila Roine ja Antti Haljala.

Sarjan henkilöt istuvat tyypillisesti kahvipöydässä ja keskustelevat milloin mistäkin. Keskusteluista syntyy usein riidanpoikanen.

Antti Rintamäki ja Veikko Honkonen ovat sotaveteraaneja, joten usein esillä on toinen maailmansota. Antin ja Veikon sotajutut perustuvat pitkälti käsikirjoittaja Reino Lahtisen omiin sotakokemuksiin.

Välillä puhutaan tietysti ihmissuhteista ja lipsahdetaan reilusti juoruilun puolelle. Tässä kunnostautuu erityisesti Helmi Honkonen. Helmiä näytellyt Eila Roine kertoi muutama vuosi sitten Studio55:lle nauttineensa roolistaan.

– Sain olla niin peruskateellinen, suomalainen ämmä kuin ikinä vaan. Ja minullahan oli paljon esikuvia, ja useat esikuvista sanoivat, ettei tuollaista ihmistä voi ollakaan. En maininnut, että esikuvani puhuu juuri, Roine sanoi nauraen.

Särmikkään sanailun lisäksi kansaan vetosi sarjan ajankuva. 1970-luvulla elettiin rakennemuutosta, jolloin perinteinen elinkeino maanviljely oli vaakalaudalla. Honkoset myyvätkin tilansa ja muuttavat rivitaloon kirkolle.

Politiikkaa ruudun täydeltä

Lisäksi vuosikymmenen puoluepolitisoitunut ajan henki näkyy vahvasti Rintamäkeläisissä. Antti on vennamolainen, Veikko demari ja sivuhenkilöissä on kommunisteja, kokoomuslaisia sekä kepulaisia. Poliittiset näkökannat leimahtavat yhteisiä asioita hoidettaessa, kuten meijerikysymysten äärellä.

Yhteiskunnallisista näkökulmista huolimatta sarjasta ei puutu komediallisia elementtejä. Ne nivotaan arkisiin asioihin: kun Honkoset ovat lähdössä juhliin, Veikon haisevista sukista ja likaisesta aluspaidasta saadaan aikaan kunnon suukopu.

Rintamäkeläiset, 10.8. alkaen Yle Areena

 

 

 

Vierailija

Tänään tv:ssä: Muistatko vielä Rintamäen Antin? Suomalaisten suosikkisarja palaa ruutuun

Kiva kun pakkoverorahojani suunnataan oikein ja saan katsella mustavalkoista nostalgiaa loppumattomana virtana, sellaista jonka olisi voinut sinne areenaan tunkea ihan ilman kyselyjäkin. Olisihan se vallan kauheaa jos joutuisi katsomaan vaikka jotain hittisarjoja kuten vaikka Game of thronesia jne ja pysyisi ehkä aavistuksen ajan hermolla... Noh, tärkeintähän on kuitenkin, että ne lukuisat pikkuiset herrat/rouvat saavat elää mukavaa yltäkylläistä elämäänsä ylellä onnellisena elämänsä loppuun...
Lue kommentti