Alkaa olla jo aika siistiä, mutta vielä voit karsia turhaa! Kuva: Shutterstock

Kodin raivaaminen on niin inspiroivaa, että opaskirjoja ilmestyy enemmän, kuin ehtii lukea. Tässä muutama uutuus kätevinä kirjalyhennelminä!

Mites, onko tullut viime aikoina siivottua ja raivattua kotia?

Jos et, se ei ainakaan johdu alan kirjallisuuden puutteesta. Uusia kotimaisia oppaita on tarjolla useampi, mutta koska kaikki lukemiseen menevä aika on pois siivoamiselta, ota tästä lyhennelmät – niistä on riisuttu pois turhat, tilaa vievät sanat.

Mira Ahjoniemi: Loistava järjestys (Otava)

Kon Mari -fanituote, josta puuttuu innoittajan kulttia muistuttava hömpsähtäneisyys.

 • Ehdottaa hyvin roimaa karsimista: inspiroivaa ja nopeaa luettavaa, mutta ehkä vaikeammin tehty? Hiukan maaninen ote.
 • Ahjoniemen kodissa ei montaa tavaraa ole – ”et tarvitse sitä” -motto kajahtaa tiuhaan. Mitään tilaa vieviä kirjoja ei tarvita, saati vieraspyyhkeitä tai muuta turhaa vaatetta. Täytyy vain pestä pyykkiä useammin. Vinkki: pesukoneen pystyy hyvin lataamaan ja käynnistämään toisella kädellä samalla, kun peset toisella hampaita.
 • Tekstiä vähän, pohdiskelua vielä vähemmän, kaiken minimalismin seassa hämmästyttävä Erityisherkkyys-osio: ”Ota kodissasi huomioon kaikki eri tavoin erityisherkät perheenjäsenesi”. Häh?
 • Kivat kaapintyhjennysohjeet: varaa eväät ja tuntikausia aikaa, tyhjennä koko kaapin sisältö kerralla sängylle ja aloita raakkaaminen kasan reunasta. Syö eväät välissä, mutta jatka homma loppuun asti yhdellä istumalla.

Jenni Sarras: Tavarataidot – arkijärjellä koti kuntoon (Tammi)

Arkijärki-bloggaajan perusteellisen monisanainen, marttamainen kirja.

 • Lähtee tavarapaljouden historiallisista syistä ja ehdottaa elämäntaparemonttia. Karsinta on toisaalta turhaa, jos sietää oman tavaramääränsä ja arki sujuu sen kanssa elellessä. Armeliasta!
 • Paneutuu huomattavan paljon siihen, mitä poistettaville tavaroille tehdään. Mukana selventävä/ahdistava kaavio siitä, mihin mikäkin turhaksi tuomitsemasi tavara kuuluu.
 • Hyvä idea: poistolaatikko kotiin – keräilypiste turhalle kamalle, joka joutaa lähteä.
 • Apukysymykset voivat auttaa tavaroista luopumista: 1. Mihin tarkoitukseen tämä esine pitäisi säästää? (Jos et osaa vastata muuta kuin että joskus voi tarvita johonkin, heitä pois.) 2. Voiko korvaavan hankkia helposti? (Jos voi, heitä pois) 3. Onko tälle paikka, johon se mahtuu olematta tiellä? (Jos on, sen kun säilytät.)

Ilana Aalto: Paikka kaikelle – Mistä tavaratulva syntyy ja kuinka se padotaan (Atena)

Kulttuurihistorioitsijan näkökulma järjestämiseen ja tarpeeseen järjestää.

 • Alkaa ärsyttävästi sotkuisen eteisen kauhistelulla, mutta petraa reilusti! Osoittautuu oivaltavaksi kirjaksi, jossa enemmän pohdiskellaan tavaran ja siisteyden ympärillä kuin neuvotaan.
 • Parasta antia on yhteiskunnallinen osuus ja historialliset detaljit. Tiesitkö, että penisilliiniä ei olisi keksitty, jos keksijän työhuone ei olisi jäänyt lomalle lähtiessä pahaan sotkuun ja bakteeriviljelmä päässyt homehtumaan?
 • Ja mietipä sitä, että tavaranraivausliike on melkein pelkästään naisten juttu. Miksi sukupuolten tasa-arvo etenee kotitöissä ja kotivastuissa niin hitaasti? Johtaako kaikki tämä marittamisbuumi naiset jälleen miettimään liikaa kotiasioita – pitäisikö rentoutua ja keksiä jotain muuta ajateltavaa?
 • Käytännön neuvot tiivistyvät otsikon ”kaikelle paikka” -filosofiaan. Ihminen ei tule laittaneeksi mitään asiaa paikalleen, jos sille ei ole helppoa paikkaa. Huom! Helppoa: ei saa olla montaa avattavaa ovea ja laatikon kantta.
 • Vinkki: tarkastele kotona lojuvia esineitä ja aloita uuden järjestyksen laatiminen miettimällä, miksi ne jäävät siihen mihin jäävät, kuka ne jättää ja onko niillä paikkaa?

Suomi100-juhlaraha punavankien joukkoteloituksesta raivostutti (some)kansan rivit. Me Naiset ratkaisee tilanteen.

Suomen Rahapajan maanantaina julkaisemasta sisällissotakolikosta virinnyt keskustelu nosti esiin historiamme kipupisteen: tuli #juhlarahakohu, valtionvarainministeri Petteri Orpo ärähti – ja lopulta saatiin julkinen anteeksipyyntö.

Kuva: Suomen Rahapaja
Kuva: Suomen Rahapaja

Valtiovarainministeriön päätöksen seurauksena kiisteltyä juhlarahasarjaa ei julkaista. Twitterissä nokkelat keskustelijat ovat ehdottaneet vaihtoehtoisia Suomi-symboleja juhlakolikkoon. Muun muassa Kekkosta, järviä ja Pekka Poutaa on sovitettu kolikkoon.

Me Naiset kehitti omassa Suomi100-ideariihessään kolme vaihtoehtoista kansallisaiheista kolikkoaihiota. Ideoinnin ydinkriteereinä olivat hyvä mieli, samaistuttavuus ja kansainvälinen painoarvo.

Naiset ja herrat, saammeko esitellä: Lennu-kolikko, Pullervo-kolikko ja – kuukuppikolikko!

Presidentti Sauli Niinistön bostoninterrieri Lennu, Suomen oma pikkuprinssi, on maakuvamme tunnetuin sanansaattaja maailmalla. Jos Kekkonen ja karhu ovat päässeet kolikkoon, miksei Lennukin? 

Suomen tunnetuin saimaannorppa Pullervo pullahti suomalaisten sydämiin huippusuositussa Norppalive-lähetyksessä. Pullervo on erinomainen ikoni suomalaiselle lungille elämänasenteelle ja rakkaudelle luontoon. Sen esi-isä nähtiin viiden markan kolikossa jo 1990-luvulla.

Tiesitkö, että maailman myydyin kuukautissuoja on suomalainen? Kuukuppi on oodi suomalaisille innovaatioille, joita tarvitaan saadaksemme #Suominousuun. Se on symboli yritteliäisyydelle, oivalluksille ja suomalaiselle naisasialle.

Mikä näistä on sinun suosikkisi? Kerro alla!

Nanna Karalahti avautuu tunteistaan ensimmäistä kertaa erouutisen jälkeen.

”Me eroamme Jeren kanssa.” Näin Nanna Karalahti kirjoitti viikko sitten blogissaan Idealista.fissä. Samalla hän kertoi, että hän ja Jere Karalahti aikovat kasvattaa Jax-pojan yhdessä.

Nyt Nanna pohtii elämäntilannettaan uudessa postauksessaan, joka on hänen ensimmäisensä eroilmoituksen jälkeen.  

”Jokainen meistä on vastuussa omista teoistaan ja valinnoistaan. Kukaan meistä ei ole pyhimys. Kävelen usein peilin eteen ja kysyn itseltäni miksi olen tässä tilanteessa, olisinko voinut tehdä jotain toisin”, Nanna kirjoittaa.

”Myrskyn jälkeen on poutasää” -otsikolla julkaisemassaan postauksessa Nanna myöntää, että asioita on osattava katsoa läpi vihan ja katkeruuden.

”On kyse sitten itsensä tai toisensa syyttelystä, se on turhaa. On vaan oltava rehellinen ja elettävä totuudessa. Vihan hetkellä se on vaikeaa – myönnän.”

”Miksi olla vihainen itselleen omista valinnoista, koska virheet tekevät meistä ehjän?”

Nannan mukaan vihasta on päästävä nopeasti eroon – on vihan aiheuttajana kuka tahansa.

”Miksi olla vihainen tai katkera toiselle, jos ei osaa hyväksyä toista sellaisena kuin hän on? Miksi olla vihainen itselleen omista valinnoista, koska virheet tekevät meistä ehjän? Miksi katkeroitua, kun aina on luvassa uutta ja hyvää. Itselläni on paljon opeteltavaa näissä asioissa, mutta haluan oppia”, Nanna kertoo.

Kun ystävyys kehittyy rakkaudeksi, se voi myös pelottaa, tietävät Jutta Gustafsberg ja Juha Rouvinen.

Jutta Gustafsberg ja Juha Rouvinen julkistivat suhteensa pääsiäisenä yhteisellä Lapin-reissullaan. Varsinaisena yllätyksenä kahden tv-persoonan romanssi ei tullut: siitä on supistu jo viime syksystä lähtien, kun kaksikko paljasti puuhaavansa yhdessä Ylöjärven Kuruun hyvinvointikeskusta.

 – Oikeastikin olimme pitkään ihan vain hyviä ystäviä. Meillä oli tosi hyvä olla ystävinä, mutta jossain vaiheessa tässä keväällä aloimme kuitenkin keskustella, mitä tämä nyt on ja voisiko meillä olla vielä paremmin, Jutta kertoo.

Pari myöntää, että ystävyyden muuttuminen rakkaudeksi on myös hiukan pelottanut. Ystävyydestä oli ehtinyt tulla kummallekin tärkeä asia.

 –  Totta kai olemme miettineet, mitä ystävyydellemme tapahtuu, jos parisuhde ei toimikaan. Mutta elämässä on vain kaksi isoa asiaa: pelko ja rakkaus. Nyt suurempi voitti, Juha sanoo.

Jutan ja Juhan on kuitenkin vaikea uskoa, että ystävyys katoaisi, vaikka suhde ei toimisikaan.

 – Tämä suhde on alkanut eri tavalla kuin mikään aiempi suhteeni. Kumpikin on saanut alusta asti olla täysin oma itsensä, kun ei ole ollut tarvetta yrittää hurmata tai esittää itsestään vain hyviä puolia, Jutta sanoo.

Jasper Pääkkönen sai melkein alastonkuvansa maineikkaaseen amerikkalaislehteen.

Pääkaupunkimme Helsingin hehkutus se vain jatkuu. Nyt vuorossa on amerikkalainen New York Post, joka julkaisi maanantaina nettisivuillaan Helsinki-juttunsa.

Lehti kehuu muun muassa pääkaupungin kylämäistä tunnelmaa, sen huippuravintoloita sekä suomalaista designia – ja tietenkin maamme saunakulttuuria.

– Suomessa sauna ei ole vain kuuma, pimeä huone, jossa hikoilet myrkyt ulos ja lämmittelet kipeitä luitasi. Ennen kaikkea se on kokoontumispaikka, missä – perinteisesti – tavattiin, vauvat syntyivät ja perheet saivat (ja saavat yhä) kokoontua yhteen, lehti kirjoittaa.

Jutun pääkuva on Löylyn saunasta, ja kukas siellä lauteilla istuukaan – näyttelijä-saunayrittäjä Jasper Pääkkönen

Jasper Pääkkösen ja Antero Vartian näyttävä Löyly-sauna Helsingin rannalla on saanut paljon huomiota niin Suomessa kuin ulkomaisessakin mediassa, ja myös New York Post mainitsee paikan.

Jasperkin on jo ehtinyt törmätä juttuun, ja vahvistaa Facebookissa tosiaan olevansa kuvassa saunan lauteilla nautiskeleva mies.

– Alastonkuvani New York Postissa! Ei ehkä kokonaan alaston, mutta idea kuulostaa hyvältä suomalaisesta, Pääkkönen kirjoittaa päivityksessään, jota hän on maustanut #nakupelle-hashtagilla.