Alkaa olla jo aika siistiä, mutta vielä voit karsia turhaa! Kuva: Shutterstock
Alkaa olla jo aika siistiä, mutta vielä voit karsia turhaa! Kuva: Shutterstock

Kodin raivaaminen on niin inspiroivaa, että opaskirjoja ilmestyy enemmän, kuin ehtii lukea. Tässä muutama uutuus kätevinä kirjalyhennelminä!

Mites, onko tullut viime aikoina siivottua ja raivattua kotia?

Jos et, se ei ainakaan johdu alan kirjallisuuden puutteesta. Uusia kotimaisia oppaita on tarjolla useampi, mutta koska kaikki lukemiseen menevä aika on pois siivoamiselta, ota tästä lyhennelmät – niistä on riisuttu pois turhat, tilaa vievät sanat.

Mira Ahjoniemi: Loistava järjestys (Otava)

Kon Mari -fanituote, josta puuttuu innoittajan kulttia muistuttava hömpsähtäneisyys.

 • Ehdottaa hyvin roimaa karsimista: inspiroivaa ja nopeaa luettavaa, mutta ehkä vaikeammin tehty? Hiukan maaninen ote.
 • Ahjoniemen kodissa ei montaa tavaraa ole – ”et tarvitse sitä” -motto kajahtaa tiuhaan. Mitään tilaa vieviä kirjoja ei tarvita, saati vieraspyyhkeitä tai muuta turhaa vaatetta. Täytyy vain pestä pyykkiä useammin. Vinkki: pesukoneen pystyy hyvin lataamaan ja käynnistämään toisella kädellä samalla, kun peset toisella hampaita.
 • Tekstiä vähän, pohdiskelua vielä vähemmän, kaiken minimalismin seassa hämmästyttävä Erityisherkkyys-osio: ”Ota kodissasi huomioon kaikki eri tavoin erityisherkät perheenjäsenesi”. Häh?
 • Kivat kaapintyhjennysohjeet: varaa eväät ja tuntikausia aikaa, tyhjennä koko kaapin sisältö kerralla sängylle ja aloita raakkaaminen kasan reunasta. Syö eväät välissä, mutta jatka homma loppuun asti yhdellä istumalla.

Jenni Sarras: Tavarataidot – arkijärjellä koti kuntoon (Tammi)

Arkijärki-bloggaajan perusteellisen monisanainen, marttamainen kirja.

 • Lähtee tavarapaljouden historiallisista syistä ja ehdottaa elämäntaparemonttia. Karsinta on toisaalta turhaa, jos sietää oman tavaramääränsä ja arki sujuu sen kanssa elellessä. Armeliasta!
 • Paneutuu huomattavan paljon siihen, mitä poistettaville tavaroille tehdään. Mukana selventävä/ahdistava kaavio siitä, mihin mikäkin turhaksi tuomitsemasi tavara kuuluu.
 • Hyvä idea: poistolaatikko kotiin – keräilypiste turhalle kamalle, joka joutaa lähteä.
 • Apukysymykset voivat auttaa tavaroista luopumista: 1. Mihin tarkoitukseen tämä esine pitäisi säästää? (Jos et osaa vastata muuta kuin että joskus voi tarvita johonkin, heitä pois.) 2. Voiko korvaavan hankkia helposti? (Jos voi, heitä pois) 3. Onko tälle paikka, johon se mahtuu olematta tiellä? (Jos on, sen kun säilytät.)

Ilana Aalto: Paikka kaikelle – Mistä tavaratulva syntyy ja kuinka se padotaan (Atena)

Kulttuurihistorioitsijan näkökulma järjestämiseen ja tarpeeseen järjestää.

 • Alkaa ärsyttävästi sotkuisen eteisen kauhistelulla, mutta petraa reilusti! Osoittautuu oivaltavaksi kirjaksi, jossa enemmän pohdiskellaan tavaran ja siisteyden ympärillä kuin neuvotaan.
 • Parasta antia on yhteiskunnallinen osuus ja historialliset detaljit. Tiesitkö, että penisilliiniä ei olisi keksitty, jos keksijän työhuone ei olisi jäänyt lomalle lähtiessä pahaan sotkuun ja bakteeriviljelmä päässyt homehtumaan?
 • Ja mietipä sitä, että tavaranraivausliike on melkein pelkästään naisten juttu. Miksi sukupuolten tasa-arvo etenee kotitöissä ja kotivastuissa niin hitaasti? Johtaako kaikki tämä marittamisbuumi naiset jälleen miettimään liikaa kotiasioita – pitäisikö rentoutua ja keksiä jotain muuta ajateltavaa?
 • Käytännön neuvot tiivistyvät otsikon ”kaikelle paikka” -filosofiaan. Ihminen ei tule laittaneeksi mitään asiaa paikalleen, jos sille ei ole helppoa paikkaa. Huom! Helppoa: ei saa olla montaa avattavaa ovea ja laatikon kantta.
 • Vinkki: tarkastele kotona lojuvia esineitä ja aloita uuden järjestyksen laatiminen miettimällä, miksi ne jäävät siihen mihin jäävät, kuka ne jättää ja onko niillä paikkaa?
Jannika B. Kuva: Jonna Öhrnberg / Sanoma-arkisto

Laulaja kertoo Instagramissa hävenneensä reisiään ja korviaan. Nyt hän kannustaa kaikkia hyväksymään itsensä sellaisena kuin on.

Laulaja Jannika B, 32, on viime aikoina puhunut suorasanaisesti omista epävarmuuksistaan ja kamppailustaan mielenterveytensä kanssa. Hänen avoin suhtautuminensa vaikeina pidettyihin aiheisiin jatkuu.

Tänään hän julkaisi Instagramissaan näyttävän kuvan, jossa kertoo suhtautumisesta kehoonsa.

– Nuorempana – ja välillä edelleenkin – huomaan häpeäväni ja piilottelevani ”tynnyrireisiäni” ja ”dumbokorviani”. Tästä syystä annoin eilisissä kuvauksissa juuri näiden kahden (tai itse asiassa neljän) asian näkyä, Jannika kirjoittaa.

 

Eilen oli ihanat kesäpäiväkuvaukset. 🌸🌞 Nuorempana -ja välillä edelleenkin- huomaan häpeäväni ja piilottelevani "tynnyrireisiäni" ja "dumbokorviani". Tästä syystä annoin eilisissä kuvauksissa juuri näiden kahden (tai itseasiassa neljän) asian näkyä. 💪 Kaikilla meillä on epävarmuuksia kehojemme kanssa. Kaikilla. Harvemmin nämä epävarmuudet kuitenkaan näkyvät ulospäin. Vielä harvemmin niiden poistamiseksi voi tehdä mitään näkyviä kikkoja. Minä uskon, että ainoa tie kauniseen kehoon on korvien välinen jumppa ja negatiivisten ajatusten leikkaaminen. Huomenna 23.8.2017 järjestetään kaikenlaisten kehojen riemukulkue ja puistojuhla Helsingin Esplanadin puistossa klo 16.30 alkaen. Suomen ensimmäinen kehopositiivisuuden juhla, Body Pride on Vaakakapinan #lupanäkyä -teeman huipentuma. Kaikki ovat tervetulleita mukaan juuri sellaisena, kuin haluaa tulla nähdyksi! ❤️ #lupanäkyä @yleisradio @vaakakapina

A post shared by Jannika B 💎 (@jannikabofficial) on

Jannikan mukaan kukaan meistä ei säästy ulkonäköön kohdistuvilta epävarmuuksilta. Hänen mielestään kauneutta kannattaisi tavoitella erityisesti sisältä päin.

– Kaikilla meillä on epävarmuuksia kehojemme kanssa. Harvemmin nämä epävarmuudet kuitenkaan näkyvät ulospäin. Vielä harvemmin niiden poistamiseksi voi tehdä mitään näkyviä kikkoja. Minä uskon, että ainoa tie kauniiseen kehoon on korvien välinen jumppa ja negatiivisten ajatusten leikkaaminen.

Kuva on julkaistu huomenna järjestettävän Body Pride -tapahtuman kunniaksi. 

”Maailman söpöimmät korvat”

Jannika on aiemminkin puhunut ulkonäköönsä liittyvistä epävarmuuksista. Helmikuussa hän kertoi, että häntä kiusattiin koulussa korviensa ja ihonsa pigmenttihäiriön takia. Sen takia hänet on aiemmin nähty julkisuudessa vain harvoin hiukset kiinni.

– Syy tähän on korvani ja kaulassa oleva vitiligo. Koulussa minua kiusattiin näistä kahdesta asiasta, Jannika kertoi.

Emma Gaalan aikaan Jannika kuitenkin huomasi, että hänen tyttärensä Martta on perinyt monet asiat äidiltään.

”Muistakaa rakastaa joka ikistä kohtaa itsessänne ja, että sanoilla ja esimerkillä voi vaikuttaa ihmiseen läpi elämän.”

– Eilen tajusin, että kaunis tyttäreni on perinyt minun korvani ja ne ovat maailman söpöimmät korvat ja toivon, ettei hän koskaan halua piilotella niitä, Jannika totesi.

Samalla hän kertoi, että aikoo tulevaisuudessa pitää ylpeästi hiuksiaan enemmän kiinni.

– Muistakaa rakastaa joka ikistä kohtaa itsessänne ja, että sanoilla ja esimerkillä voi vaikuttaa ihmiseen läpi elämän – niin hyvässä kuin pahassa. Olkaa armollisia toisillenne ja etenkin itsellenne, hän kertoi.

Näyttelijä teki yhden elämänsä fyysisesti raskaimmista rooleista uutuuselokuvassa.

Pamela Tola pääsi uudessa Napapiirin Sankarit 3 -elokuvassa kokeilemaan elämänsä ensimmäistä kertaa suofutista. Filmiryhmä kuvasi suolle sijoittuvia kohtauksia monen päivän ajan.

– Se oli kivaa, mutta hirveän raskasta fyysisesti. Otti pari askelta ja tuntui, kuin olisi juossut 10 kilsan lenkin. Sillä ei ole mitään tekemistä tavallisen futiksen kanssa. Kamppeet olivat märkänä aamusta iltaan, hyväntuulinen Pamela kuvaili saapuessaan maanantaina elokuvan ensi-iltaan.

Pamela kuvaa parhaillaan Elisa Viihteelle Kolmistaan-tv-sarjaa yhdessä näyttelijämiehensä Lauri Tilkasen kanssa. Hän oli ottanut pinkin sävyn tukkaansa roolia varten.

– Viikko sitten alkoivat kuvaukset, ja lopputulos nähdään joulukuussa.

”Suhtaudumme toisiimme kuin kehen tahansa kollegaan.”

Työskentely oman miehen kanssa on kuulemma sujunut mallikkaasti.

– Se auttaa, kun tuntee toisen. Kuvauksissa olemme toki eri roolissa kuin kotona ja suhtaudumme toisiimme kuin kehen tahansa kollegaan, hän kuvaili.

Työasiat seuraavat usein yhteisten projektien myötä kotiin saakka.

– Puramme kohtauksia ja roolihenkilöitä kotona hyvässä hengessä. Lomalla ja viikonloppuisin yritämme välttää sitä, mutta ei meillä sellaista sääntöä ole, ettei työjutuista saisi kotona puhua, hän kertoi.

Sarjan kuvausten jälkeen pariskunta jatkaa Turun kaupunginteatteriin tekemään Kybersielut-näytelmää.

– Jatkamme yhteistä duuniputkea siellä. Ainakin näemme jossain, kahden freelancerin ja kolmen lapsen uusperhettä pyörittävä näyttelijä hymähti.

Tuntematon vihollinen -elokuvan keskiössä on raastava rakkaustarina, joka kertoo Nedin ja tämän miesystävän epätoivoisesta taistelusta.

IS TV-LEHTI: HBO:n tuottama, ajatuksella toteutettu tv-elokuva Tuntematon vihollinen (The Normal Heart) valottaa taitavasti 1980-luvun alun hiv-epidemian puhkeamista ja sen karuja seurauksia.

Tv-sarjoja Glee ja American Horror Story työstäneen Ryan Murphyn ohjaama tarkkanäköinen elokuva perustuu Larry Kramerin omaelämäkerralliseen näytelmään. San Franciscon homoyhteisöä aluksi ravisuttaneen epidemian laineet löivät nopeasti myös New Yorkiin, minne elokuvan tapahtumat keskittyvät.

HI-viruksen saaminen tarkoitti 1980-luvulla kuolemantuomiota, sillä immuniteettijärjestelmän lamauttamaan tautiin ei aluksi ollut minkäänlaista lääkettä. Mark Ruffalo näyttelee Ned Weeksiä, homopiireissä pyörivää mutta niiden ronskia seksielämää välttelevää nelikymppistä miestä. Hän huomaa yllätyksekseen, että yhteisön jäsenet sairastuvat samaan tautiin, joka etenee tappavalla vauhdilla.

Ned perustaa ystäviensä kanssa monestakin eri asiasta erimielisen aktivistiryhmän, joka alkaa jakaa tietoa sairaudesta ja yrittää samalla vakuuttaa poliitikot sairauden vakavuudesta ja sen seurauksista.

Julia Roberts tekee arkisen roolin polion rampauttamana lääkärinä, joka keskittää kaiken tarmonsa aids-epidemian pysäyttämiseksi.

Keskiössä on herkästi kuvattu, raastava rakkaustarina, joka kertoo Nedin ja tämän miesystävän epätoivoisesta taistelusta aikaa vastaan.

Tuntematon vihollinen TV1:llä ti 22.8. klo 21.30
 

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

LEIJONA

Ota vastaan haaste, joka kysyy kestävyyttä ja luovuutta. Päästä kekseliäisyytesi valloilleen. Hahmotat asiat nyt nopeasti, mikä auttaa uuden oppimista.

 

NEITSYT

Ole reilu ja diplomaattinen. Ihmissuhteet rullaavat ilman takkuja, jos otat ongelmat nopeasti käsittelyyn. Vaistosi auttaa sinua päätösten tekemisessä.

 

VAAKA

Tunnemyrsky sekoittaa päätäsi. Älä jaa henkilökohtaisuuksia liian suuren yleisön kanssa. Valitse tarkkaan, kenelle uskoudut.

 

SKORPIONI

Tiedät vaistomaisesti, mitä tehdä. Luota aavistuksiisi ja tunteisiisi, jotka vievät sinut oikealle polulle. Älä revittele liikaa, vaan vaali kohtuutta.

 

JOUSIMIES

Tunteet sumentavat logiikkasi tänään. Älä anna heikon hetken saada sinua unohtamaan totuutta. Liikunta on pomminvarma tapa poistaa stressiä.

 

KAURIS

Käy rahatilanteesi läpi suurennuslasin kanssa. Mieti tarkkaan, onko sinulla varaa suureen investointiin tällä hetkellä. Älä kuormita itseäsi liikaa.

 

VESIMIES

On aika käydä kiinni ongelmaan, joka on kiusannut sinua pitkään. Kyseessä voi olla rahaan tai terveyteesi liittyvä epäselvyys. Älä lykkää sen selvittämistä enää.

 

KALAT

Pidä mielesi ja silmäsi avoimina työmarkkinoilla. Uuden kokeileminen on hyvä ajatus. Älä jää kiinni vanhoihin ajatusmalleihin, joista ei ole sinulle enää hyötyä.

 

OINAS

Kanna vastuusi teoistasi. Sinun on aika ottaa ohjat ja laittaa liikkeelle muutoksia. Pidä huolta itsestäsi ja ole tarkkana pienten haavereiden varalta.

 

HÄRKÄ

Huolella laadittu suunnitelma vie sinut pitkälle. Saat apua yllättävältä taholta. Ota tarjottu tuki ja neuvonta avosylin vastaan.

 

KAKSONEN

Joudut kiperän kysymyksen eteen. Ihmissuhteet vaativat nyt panostamista ja aikaa. Kuuntele, mitä sinusta puhutaan ympärilläsi.

 

RAPU

Tee asiat hyväksi havaitulla kaavalla. Älä lähde mukaan impulsiivisen ihmisen oikkuihin. Herkkyytesi on paras valttisi tänään tilanteessa kuin tilanteessa.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!