Monenlaiselle mutkalle pitää ihmisen nykyään taipua, jos mielii löytää töitä.

Kuva Susanna Kekkonen

Hanna Mujunen, 26, ehtii kirjoittaa selaimen  osoitekenttään c-kirjaimen, kun kone jo ehdottaa: careerjet.fi. Sepä se, taas kerran. Enter.

Hanna hakee töitä. Se on omanlaistaan duunia, jossa istutaan tietokoneen äärellä ja käydään työpaikkasivuilla. Mol.fi, Aarresaari.net, Careerjet. Tänään sivuilla ei ole uusia paikkoja, Hanna on jo hakenut kaikkiin potentiaalisiin. Visual assistant, haettu. Fashion coordinator, haettu. PR Manager, ei kannata, pitäisi olla viiden vuoden kokemus.

Hannalla on kaupallinen korkeakoulutus, pääaineena markkinointi, ja hän haluaisi työskennellä muodin tai lifestylen alalla. Hän osaa yleensä ne tietokoneohjelmat, joita työpaikkailmoituksissa vaaditaan. Hän puhuu englantia yhtä hyvin kuin suomea, ja silti: tässä hän nyt on jumittanut jo syksystä asti hakemassa töitä.

Täytyisi selvästi löytää uusi vaihde työnhakuun. Hannan oppilaitos, Scandinavian Arts and Business Institute, houkuttelee tekemään tohtorin tutkintoa, mutta työelämä kiinnostaa enemmän. Pitkätkin päivät kelpaisivat, kunhan työ olisi kiinnostavaa. Miten sellainen paikka oikein saadaan?

Vessapaperit

"Vieläkö lähettelet paperisia hakemuksia?" kysyy teksti Bajamajan kyljessä. Vessa on stailattu mökkihuussin näköiseksi, sydänikkuna ja kaikki. Se sijaitsee Helsingissä Kampin kauppakeskuksessa ja yrittää vihjata, että nyt olisi aika ponnistaa maailmaan videohakemus. Paperihakemukset ovat jurakauden juttuja, ja ilmeisesti kirjoitettu teksti ylipäänsä on vanhanaikaista?

– Videot ovat tulossa. Niillä erottuu, koska harvemmat Suomessa vielä tekevät niitä. Video katsotaan uteliaisuudesta, vaikka hakemuksia tulisi kuinka paljon, kertoo viestintäpäällikkö Paula Narkiniemi online-rekrytointifirma JustRecruitMe:stä.

Paulan firma on ollut nyt muutaman päivän ajan ammattikorkeakoulu Laurean showroomissa esittelemässä palvelujaan. JustRecruitMe:n tempauksessa työnhaku vaikuttaa hyväntuuliselta. Huussiin saa mennä rauhassa tekemään omaa videotaan, ja fiftarihenkiset pin-up-tytöt houkuttelevat asiakkaita: tule käymään, saat ilmaisen meikin, ja sitten tehdään video-cv ja täytetään uraprofiili nettiin!

Paula antaa viestinnän suunnittelija Nina Tikkasen kanssa neuvoja, miten video tehdään. Sen pitää olla lyhyt, puolesta kahteen minuuttiin. Siinä ei tarvitse käydä läpi koko koulutus- ja työhistoriaansa, vaan voi keskittyä pääasioihin ja vaikutelmaan.

Nina itse haki nykyistä JustRecruitMe:n työpaikkaansa videolla, jonka poikaystävä kuvasi pokkarikameralla järven rannalla. Laineet liplattivat taustalla, Nina kertoi, mitä oli tehnyt ja kuvaili
itseään. Paula vahvistaa, että pomon ensikommentti videosta oli: "tuo me palkataan". Haastattelu järjestettiin varmuuden vuoksi – ehkä ihminen voisi mojovalla lääkityksellä olla vahingossa yhtä vakuuttava ja rento kuin Nina.

Hannakin on tullut tekemään videon. Hän aikoo kertoa rekryhuussissa, että on luova ja nopeasti oppiva, ja että hän
haluaisi työskennellä muodin ja lifestylen parissa. Paula rohkaisee.

– Joo. Kannattaa kertoa konkreettisesti, mistä tykkäät. Se kertoo ihmisestä. Jos sanot videolla olevasi sosiaalisesti lahjakas, se ei anna mitään, kun nyt kuitenkin olet juttelemassa yksin kameralle.

Kekseliäisyyttä ja suhteita

Työnhaku voi olla hauskaa, jee! Tiedä siitä, mutta on tässä videohuussissa ainakin rempseämpi meininki kuin kotona lauseiden "Olen 35-vuotias tradenomi Lahdesta" ja "pystyisin aloittamaan työt heti tarvittaessa" välissä. Tosin videon teossakin on omat hankaluutensa. Juuri Bajamajasta ulos astuva Hanna voi todistaa.

– Mä sanoin liian monta kertaa, että haluaisin työskennellä luovassa yrityksessä. Ehkä voisin tehdä tämän kotona uudelleen ja miettiä etukäteen kunnolla, mitä sanon.

Ninan mielestä oli hyvä idea sanoa työnantajalle, mitä haluaa.

– Nykyään ollaan menossa siihen suuntaan, että myös työnhakijalla on lupa odottaa firmalta asioita.

Nina neuvoo Hannaa käyttämään uuteen videoversioon kekseliäisyyttä. Koska Hanna hakee visuaalisen alan töitä, hänen kannattaisi näyttää jotain työnantajan kannalta kiinnostavaa. Vaikka päivän asukokonaisuus, jos haku on muotifirmaan. Miksei, Hanna miettii. Hän voisi näyttää maalaamansa taulun tai blogisivunsa.

Pin-up-tytöt tuovat välillä sisään uusia videokokelaita. Nyt vuorossa on 14-vuotias Martina, joka hakee ensimmäistä
kesätyöpaikkaansa. Hän haluaisi asiakaspalvelutyöhön, vaikka johonkin kahvilaan.

Entäs pin-up-tytöt itse? He ovat täällä työkeikalla, mutta laittautuminen ja fiftarityyli on heille vain harrastus. Esimerkiksi kohtalokkaan hemaiseva Ruby Lu on siviilissä rakennusalan diplomi-insinööri Anne Nieminen. Hän on juuri työllistynyt omalle alalleen ja tekee päivät lujuuslaskelmia, jotta talot pysyisivät pystyssä. Miten hän sai työpaikkansa?

– Katsoin firmat, joista olin kiinnostunut, käytin kontaktini, soitin toimitusjohtajalle. Samassa firmassa työskentelevä kaverini oli vinkannut hänelle minusta. Niin se tällä alalla menee, Anne kertoo.

Niin se kai menee vähän joka alalla. Hannalla ei oikein ole suhteita, paitsi yhteen kirjapainoon, jonka toimistossa hän on tehnyt vuosien varrella keikkatyötä. Nyt huvittaisi jo päästä omalle alalle.

Brändää, brändää!

Kun Hannan video on valmis, hän lisää sen JustRecruitMe:n sivuilla olevaan uraprofiiliinsa mahdollisten työnantajien katseltavaksi. Samaan syssyyn voi liittää linkin vaikka omaan Twitter-tiliinsä, Facebook-sivuunsa ja LinkedIn-profiiliinsa. Hanna linkittää tietysti blogspotista löytyvään Nordic Bliss -blogiinsa, johon hän postaa lifestyle-aiheista. Blogin perusteella Hannasta oppii asioita: hän pitää skandinaavisesta tyylistä, hän tuntee muodin maailmaa ja osaa ottaa kauniita valokuvia.

Voisi sanoa, että Hannalla on brändi. Se on hyvä asia työnhaussa, sanoo Nina Tikkanen. Työnantaja ei saa lain mukaan etsiä hakijasta tietoa internetistä, mutta on eri asia, jos hakija antaa luvan käydä vilkaisemassa blogiaan.

– Itsensä brändääminen on hyödyllistä. Enää ei ehkä kannata odotella, että työnantaja löytäisi Linkedin-profiilisi, Nina toteaa.

Niin ne ajat muuttuvat. Ennen vanhaan sanonta taisi mennä, että "ei sinua tule kukaan kotoa hakemaan". Se olikin lohdullista: ei tarvinnut pitää kotia koko ajan priimakunnossa.
Nyt, kun kukaan ei tule hakemaan LinkedInistä, se ei silti tarkoita, että voisit jättää koko LinkedIn-pelleilyn muille. Pitää se profiili silti olla. LinkedIn-palveluun kirjoitetaan omasta työkokemuksesta ja koulutuksesta ja kerrotaan, millaisista työmahdollisuuksista on kiinnostunut. Siellä voi lisätä verkostoonsa tuttuja, luoda kontakteja oman alan asiantuntijoihin, seurata alan uutisia, verkostoitua, verkostoitua, brändäytyä...

Työnhakijaparka ei muka saa enää rauhassa virkata isoäidinneliöitä peräkammarissa, vaan oma työnhakuprofiili täytyy kerta kaikkiaan hoitaa kuntoon.

Samalla kannattaa käydä kirjautumassa muutamaan rekrytointitietokantaan.

Mutta sillä aikaa, kun kärkiryhmä surffaa tietoverkoissa kontaktoitumassa, pääjoukon hännillä hiihdetään perinteisellä tyylillä. Siellä ovat tavalliset ihmiset ja vähemmän seksikkäät työ­paikat. On paljon työnantajia, jotka eivät saalista netissä oman alansa huippuosaajia. He vain ilmoittavat avoimesta paikasta ja jäävät odottelemaan hakemuslomakkeiden tulvaa.

Voi olla, että parin vuoden päästä me kaikki kerromme videolla itsestämme. Tai ehkä käy niin, että työnhausta tulee Idols-tyyppinen kisa. Sellaista on jo kokeiltu, ainakin viime kesänä Joensuun Vila-liikkeessä, jossa työhaastatteluun pääsivät kaikki. Hakumuodollisuuksien sijaan hakijat marssitettiin tuomariston eteen näyttämään, miten pusero myydään. Idolsien yleistymistä odotellessa melkein kaikki laitoshuoltajaksi, vakuutusvirkailijaksi tai toimittajaksi haluavat täyttelevät nettilomakkeita. Koulutus, työ, vahvuudet, missä näet itsesi viiden vuoden päästä, ja sama uudelleen. Muista positiivinen asenne!

Ansioluettelon ansat

Pari päivää cv-huussin jälkeen Hannan työnhakuvideo on jo lähetetty yhdelle työnantajalle. Sitä ennen Hanna käytti kolme tuntia, jotta sai kuvattua, leikattua ja askarreltua videon haluamaansa kuntoon. Onneksi Hanna on hyvä tietotekniikassa – tumpelompi olisi saattanut masentua esimerkiksi siinä vaiheessa, kun tiedosto osoittautui liian isoksi JustRecruitMehen, ja sen resoluutiota piti pienentää. Lopputulos on kuitenkin hieno ja viimeistelty puolitoistaminuuttinen, jossa näkyy kuin näkyykin Hannan taideteoksia. Ottoja tehtiin monta.

– Oli vaikeaa puhua videolle! Oma ääni kuulosti monotoniselta ja tylsältä, vaikka tarkoitus olisi erottua.

Erottuminen, siinäpä pulma. Kaikki ovat huolestuneita erottumisesta, kertoo eJob Coach Mirva Puranen. Mirva on töissä Monsterilla, joka on iso, netissä toimiva työnhakupalvelu. Mirvalle lähetetään hakemuksia ja ansioluetteloita arvioitaviksi.

– Ulkoasulla voi erottautua. Nykyään näkee paljon ansioluetteloja, joissa on käytetty värejä, grafiikkaa ja persoonallista otetta.

Kuvat ovat yleistyneet, ja kuva cv:ssä onkin Mirvan mielestä hyvä idea. Ei bilekuvaa, ei lonkerotölkkiä kädessä, mutta muuten foto on kiva.

Harjoittelun kautta

Hannan työllistymistä hankaloittaa oikeastaan yksi asia: liian vähäinen työkokemus.

Yksi mahdollisuus olisi aloittaa ura TE-keskuksen tukemalla harjoittelulla. Teija Hoppe Kluuvin Työ- ja elinkeinotoimistosta jopa suosittelisi sitä.

Teija ohjaa vastavalmistuneita uralle ja on auttanut monia työnhakijoita harjoittelupaikan etsimisessä. Jos kaikki osuu nappiin, harjoittelupaikasta voi tulla palkallinen työ. Jos ei, saa ainakin kokemusta juuri siltä alalta, jolle haluaa töihin.

Ihmiset eivät Teijan mielestä läheskään aina tiedä, missä tehdään sellaisia töitä, joita itse tahtoisi tehdä. Silloin voisi auttaa vaikka työkkärin järjestämä työnhakukoulutus, joko parin päivän pläjäys tai sellainen, jossa etsitään samalla harjoittelupaikkakin. Siellä pääsisi pohtimaan työnhakuasioita hyvässä seurassa, samassa tilanteessa olevien ihmisten kanssa.

Kevät tulee

Kesään Hanna on asettanut yhden deadlinen. Siihen mennessä työpaikan on syytä löytyä, ja jos ei, pitää keksiä uusia suunnitelmia. Ystävistä jotkut ovat jo nyt sitä mieltä, että Hannan pitäisi laajentaa hakuaan. Muodin ja lifestylen työmarkkinat ovat heidän mielestään Suomessa liian pienet.
Maaliskuussa tapahtuu kuitenkin toivoa herättävä käänne:

– Kävin haastattelussa!

Uusi naistenvaatemerkki etsi harjoittelijaa, Hanna laittoi hakemuksen, ja kerrankin tärppäsi. Firma tarvitsee englannin kielen hallitsevan henkilön auttamaan kansainvälisessä markkinoinnissa ja asiakaskontakteissa. Harjoittelu kestäisi 3–6 kuukautta ja olisi palkaton, mutta siitä saisi kokemusta, kontakteja ja arvokkaan merkinnän Hannan ansioluetteloon. Samalla palkkatyön haku voisi jatkua.

Haastattelu meni hyvin. Hanna oli käynyt tutustumassa merkin mallistoon ja tarkistamassa muotiuutiset siltä  varalta, että suunnittelija kysyisi jotain. Ei kysynyt, hän keitti studiollaan teetä ja oli rento ja mukava. Hanna on toiveikas.

– Jäi hyvä mieli. Kyllä mä melkein uskon, että hän soittaa.

Jälkikirjoitus-blogissa henkilöstöpäällikkö kertoo, mitä työhaastattelujen vakiokysymykseen "Mitä teet viiden vuoden päästä?" kannattaa vastata. Tästä blogiin.

Mikko Kuustosen Vain elämää -päivänä kuultiin 90-luvun hittejä. Mikä oli lempparisi?

Mikko Kuustonen, 56, vitsaili ennen omaa Vain elämää -päiväänsä, että olisi kiva, jos kaikki esitetyt kappaleet olisivat hänen omiaan – hän kun ei ole julkaissut musiikkia kymmeneen vuoteen. Ja olivathan ne.

Illan jaksossa Mikael Gabriel ja Anna Puu saivat kepeillä versioillaan Mikon hyvälle tuulelle. Chisu taas yllätti Mikon laulamalla Kaktusviinaa-kappaleen ilman bändiä. Hectorille Mikko oli kiitollinen, kun tämä oli valinnut Auroran.

Kuuntele kaikki esitykset ja äänestä lemppariasi jutun lopussa!

1. Mikael Gabriel: Abrakadabra 

2781986

2. Chisu: Kaktusviinaa

2781989

3. Anna Puu: Joo mä tuun

2778860

4. Hector: Aurora

2782000

5. Lauri Tähkä: Enkelit lentää sun uniin

2782002

6. Suvi Teräsniska: 11. hetki

2782005

Ohjelmaa esittävä Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kenen esitys oli sinun suosikkisi Mikko Kuustosen Vain elämää -päivänä?

Obamat hallitsevat sosiaalisen median, meidän kaikkien iloksemme.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman, 55, kausi lähenee loppuaan. Varsinkin hänen puolisonsa Michelle Obama, 52, on nyt huippusuosittu, kiitos muun muassa hänen voimakkaisen puheidensa.

Obamat tunnetaan myös mahtavasta ja poikkeuksellisen aktiivisesta läsnäolostaan sosiaalisessa mediassa. Viime talvena Michelle kertoi Vergen haastattelussa, että maineesta on kiittäminen perheen some-eksperttejä eli teini-ikäisiä tyttäriä Sashaa ja Maliaa. Joskin he eivät ole niin vakuuttuneita vanhempiensa some-edesottamuksista.

– He eivät pidä meitä yhtään cooleina, Michelle sanoo Vergelle.

Poimimme parin parhaan somehetket vuosien varrelta:

1. Supersankaritytöt

Keskiviikkona Barack Obaman Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa presidentti poseeraa viittoihin sonnustautuneiden tyttöjen kanssa.

”Kaikki sankarit eivät pukeudu viittaan – mutta jotkut pukeutuvat”, kuuluu kuvan saateteksti.

 

Not all heroes wear capes—but some do.

Kuva, jonka Barack Obama (@barackobama) julkaisi

2. Presidentin coolit ensiaskeleet Twitterissä

Viime vuonna presidentti Obama sai oman Twitter-tilin @POTUS (President of the United States). Aiemmin hänen alaisensa olivat twiitanneet hänen puolestaan. Presidentti aloitti twiittailun hauskaan tapaansa:

”Terve, Twitter! Tässä Barack. Todella! Kuusi vuotta meni ennen kuin ne vihdoinkin antoivat minulle oman tilin”, kuului

Pian tämän jälkeen Yhdysvaltain entinen presidentti ja presidenttiehdokas Hillary Clintonin puoliso Bill Clinton twiittasi Obamalle.

”Tervetuloa Twitteriin, POTUS! Yksi kysymys: pysyykö nimimerkki talossa? #kysynkaverinpuolesta ”, Clinton veisteli.

Ja Obama vastasi, nokkelasti tietenkin.

”Hyvä kysymys, Bill Clinton. Nimimerkki tulee viran mukana. Tiedätkö ketään, joka olisi kiinnostunut @FLOTUS-tilistä?”

@FLOTUS-tili (First Lady of the United States eli presidentin puoliso) kuuluu Michellelle. Se perustettiin jo paljon ennen hänen miehensä Twitter-valtausta, vuonna 2013.

Presidentin puolisolla on tällä hetkellä 5,6 miljoonaa seuraajaa Twitterissä ja presidentillä lähes 11 miljoonaa.

3. Michellen naurispätkä

Yksi Michellen kuuluisimmista someneronleimauksista on Vine-videopalvelussa jaettu ”Turnip for What” -pätkä. Taustalla on hittibiisi Turn Down for What. Michelle tunnetaan siitä, että hän puhuu terveellisten elämäntapojen puolesta ja on huolissaan amerikkalaisten ylipaino-ongelmasta – siksi nauris.

Uskomatonta kyllä, nauriksestakin voi tehdä coolin.

4. Barackin tsemppitwiitti

Presidenttipari tunnetaan siitä, että he osaavat kannustaa toisiaan. Kun Michelle piti viime kesänä yhden hienoista puheistaan, Barack twiittasi sen jälkeen kauniisti.

”Uskomaton puhe uskomattomalta naiselta. En voisi olla ylpeämpi, ja maatamme on siunattu sillä, että hän on FLOTUS. Rakastan sinua, Michelle”, presidentti kirjoitti.

5. Obama ja pikkupaavi

Vuosi sitten halloweenina eräs tietty naamiaisasu kiinnitti presidentti Obaman huomion Valkoisen talon lapsille järjestämässä juhlassa. Kun karkkia jakava presidentti näki paavin autoineen, hän ei voinut olla nauramatta.

Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters
Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters

Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters
Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters

Valkoinen talo jakoi kohtaamisesta videon:

6. Presidentti ja ilkeät twiitit

Erityisen viehättävän presidenttiparista tekee se, etteivät he ota itseään liian vakavasti. Viime vuonna presidentti Obama luki Jimmy Kimmel Live -tv-ohjelmassa ääneen itselleen osoitettuja ilkeitä twiittejä, vastasi niihin huumorintajuiseen tapaansa ja jopa kehui hauskaa piikittelyä.

Eräs twiittaaja ehdotti, että Obama lähetettäisiin kaukaiselle golfkentälle ja jätettäisiin sinne. Presidentti myhäili, että sehän on hyvä idea.

7. Tanssi asennemummon kanssa

Muistatko 106-vuotiaan Virginia McLaurinin? Video karsimaattisen rouvan kyläilystä Valkoisessa talossa levisi viime talvena huimaa vauhtia sosiaalisessa mediassa. Obamat ihastuivat heti energiaa pursuavaan McLauriniin, ja kolmikko tanssahteli yhdessä.

Valkoisen talon blogin mukaan McLaurinin ystävä otti yhteyttä presidentin päämajaan ja kertoi, että McLaurin on tehnyt vapaaehtoistyötä vuosikymmenten ajan ja haaveilee vierailusta Valkoisessa talossa. Tapaaminen oli osa Mustien historian kuukauden (Black History Month) juhlallisuuksia.

8. Michellen ja Bushin halaus

Syyskuussa sosiaalisessa mediassa huokailtiin ihastuksesta, kun Michelle tervehti entistä presidenttiä George W. Bushia lämpimällä halauksella. Michelleltä riittää rakkautta kaikille.

9. Se vielä kuuluisampi halaus

Eikä pidä unohtaa sitä, että Obamat näyttävät herkästi myös rakkautta toisinaan kohtaan. Vuonna 2012 Barack Obaman Twitter-tilillä jaettiin kuva, jossa presidenttipari halaa. Obama oli juuri valittu jatkokaudelle.

”Vielä neljä vuotta”, kuului teksti.

Päivitys oli pitkään maailman suosituin twiitti.

10. Mini-Barack ja mini-Michelle

Vuosi sitten halloweenina Michellen Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa kaksi lasta ovat pukeutuneet presidenttipariksi. Kuin neljä marjaa!

 

Mini me and POTUS! Who are you dressing up as tonight? #HappyHalloween (Regram from @BallerAlert)

Kuva, jonka First Lady Michelle Obama (@michelleobama) julkaisi

11. Michellen autokaraokejammailu

Michellen nykyiseen suursuosioon vaikuttaa varmasti se, että hän on varsinkin tänä vuonna esiintynyt erityisen vapautuneesti, hauskasti ja rennosti mediassa. Viime kesänä Michelle ihastutti heittäytymällä The Late Late Show with James Corden -ohjelman James Cordenin Carpool Karaoke -videolla. Michelle heitti läppää, lauloi ja jammaili autokaraokessa täysillä esimerkiksi Beyoncén ja Missy Elliotin tahtiin. Tämän tyypin kanssa haluaisi bileisiin!

Autokaraokessa vieraillut Missy Elliot hehkutti jälkeenpäin Michelleä Facebookissa ja Instagramissa.

”Olin äimistynyt, kun presidentin puoliso osasi lauluni sanat. Hän on niin cool, kuin yksi serkuista, jonka toivot tulevan sukukokoontumisiin joka kerta. Hän on niin kiltti ja kaunis sydämeltään. Superfiksu!” räppäri suitsutti.

Mikko Kuustonen on nähty julkisuudessa monissa eri rooleissa.

1980-luku

Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen
Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen

Mikko julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa vuonna 1979, mutta 80-luvulla hän tuli tunnetuksi Q.Stone-yhtyeestä sekä Pro Fide -gospelyhtyeestä. 80-luvulla Mikko aloitti myös työnsä kehitysmaissa ja kiersi kansalaisjärjestöjen mukana parikymmentä vuotta.

Mikon lapset, näyttelijät Iina ja Minka Kuustonen syntyivät vuonna 1984 ja 1985.

1990-luku

Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen
Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen

90-luku oli muusikko Mikko Kuustosen kulta-aikaa. Hän julkaisi levyn lähes joka vuosi vuoteen 1997 asti ja keikkaili ahkerasti.

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin. He sanovat että oleellista on se, miten on oltu. Olen siis saanut armahduksen, Mikko muisteli 90-lukua Me Naisten uusimmassa numerossa.

2000-luku

Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen
Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen

Vuonna 2004 Mikko teki elämänmuutoksen ja jätti alkoholin kokonaan.

– Alkoholinkäyttöni johti sisäiseen lamaantumiseen ja masennukseen, henkiseen pysähdysilaan. Omat mittarini menivät punaiselle, kun juomisesta tuli jokapäiväistä, hän kertoo Me Naisten haastattelussa.

Vuonna 2008 Mikko valittiin vuoden positiivisimmaksi ihmiseksi. Se oli hänestä lähes tragikoomista.

– Mut valittiin Suomen positiivisemmaksi ihmiseksi samana vuonna, kun aloitin masennuslääkityksen. Olen joutunut kipuilemaan oman persoonan löytämisen tai levollisuuden kanssa. Vaivun helposti, varsinkin yksin, sellaiseen alakulon kierteeseen, hän kuvailee Vain elämää -jaksossaan.

2010-luku

Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen
Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen

Tällä vuosikymmenellä Mikko on ollut tuttu kasvo viihdeohjelmissa, kun hänet on nähty esimerkiksi Hyvät ja huonot uutiset- sekä Pop'n'roll-ohjelmien vakiopanelistina. 

Mikko ja Marita erosivat vuonna 2014 yli 30 vuotta kestäneen liiton jälkeen.

Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne
Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne

Mikko ja Hanna Brotherus, 48, alkoivat seurustella vuonna 2014 ja muuttivat yhteen tänä kesänä. Mikko kertoi tällä viikolla Me Naisten haastattelussa, että Hannan kanssa hän on kokonaan uudessa elämäntilanteessa. Samassa taloudessa asuvat Hannan 13- ja 15-vuotiaat lapset vuoroviikoin.

– Tärkeintä on keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun. Aika näyttää, miten selviämme siitä.

Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen
Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen

Vain elämää -ohjelmassa Mikko on harmitellut pitkää taukoaan musiikin tekemisestä. Edellinen sooloalbumi, Hietaniemi, ilmestyi vuonna 2007. Muutos on kuitenkin tulossa: Mikko tekee uusia biisejä ja lähtee keväällä konserttikiertueelle.

Mikon Vain elämää -päivä Nelosella perjantaina kello 20.00. Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Aikuisille suunnatussa animaatioelokuvassa nakit ja hodarisämpylät suoltavat seksivihjailuja. Mukana myös raakaa väkivaltaa!

Idea ei monimutkaisuudellaan päätä huimaa. Supermarketin hyllyillä nököttävät tuotteet ovat elossa (ja erittäin kiimaisia). Ihmisjumalat poimivat onnekkaat yksilöt ostoskoriin, ja nämä pääsevät liukuovien läpi tuonpuoleiseen. Siellä odottaa vapaus ja onni, tai niin kaupan asukit ainakin luulevat… Nakkimakkaroina, karkkipatukoina ja muina animoituina herkkuina kuullaan komediatähtiä kuten Seth Rogenia, Kristen Wiigiä ja James Francoa.

Conrad Vernonin ja Greg Tiernanin ohjaama tarina hupailee uskonnon kustannuksella sekä kannustaa huoletta nauttimaan maallisista iloista. Huumori keskittyykin vahvasti rivouksilla leikitteleviin vitseihin ja kiroilun värittämään kielenkäyttöön. Harmi, että elokuva luottaa liikaa näin ilmeisten, lapsilta kiellettyjen ainesten vetovoimaan.

Huomattavasti hauskempia juttuja löytyy useista viime vuosien animaatiohiteistä, jotka sopivat aikuisten lisäksi perheen pienimmille.

Katso traileri:

Sausage Party

**

Ensi-ilta 21.10.