Kasvisruokavalio on trendikäs, ja markkinoille pukkaa jatkuvasti uusia, siihen sopivia ruoka-aineita. Uudet innovaatiot eivät kuitenkaan miellytä kaikkia.

Haluatko vähentää lihansyöntiä? Tällä hetkellä se on helpompaa kuin koskaan.

Markkinoilla on runsaasti hyviä proteiininlähteitä, joilla kotikokki korvaa lihatuotteet vaivattomasti. Vanhat kunnon tofut, tempehit ja seitanit saivat keväällä rinnalleen hitiksi nousseet nyhtökauran, ja tänä syksynä lihattomuuden valitsijoita hemmotellaan vielä entisestään.

Lue myös: Tofu, tempeh ja seitan – proteiinipitoiset lihankorvikkeet

Syyskuussa lautaselle pyrkivät esimerkiksi härkäpavuista valmistettu Verso Foodin Härkis ja Valion Mifu. Kasvissyöjät ovat ottaneet härkäpapupohjaisen Härkiksen ilolla vastaan. Maitopohjaisen Mifun kanssa on toinen ääni kellossa.

Vegaanit ovat kyseenalaistaneet voimakkaasti Valion eilen lanseeraaman innovaation – osan se on jopa saanut suuttumaan.

Lue myös: Tutkija kehitti uuden kasvisvaihtoehdon jauhelihalle: tältä maistuu ”nyhtökaura”

Mifua on saatavilla kolmessa ei maussa: original, Välimeren tomaatti ja Meksikon pippuri. Kuva: Valio
Mifua on saatavilla kolmessa ei maussa: original, Välimeren tomaatti ja Meksikon pippuri. Kuva: Valio

”Paistettavaa raejuustoa uudessa paketissa”

Valio mainostaa Mifua hyvänä ”vaihtoehtona lihalle”. Yhtiö kuvailee, että tuote on "aivan uudenlainen, suomalaisesta maidosta valmistettu ja runsasproteiininen pääraaka-aine lämpimään ruoanlaittoon”. Mifu on tuoretta mutta jo valmiiksi kypsää. Sen voi lisätä ruokaan sellaisenaan tai pannun kautta.

Yhtiö haluaa viedä tuotetta ulkomaille, ja moni media on nimennyt tuotteen nyhtökauran haastajaksi.

Suosittua Chocochili-vegaaniruokablogia kirjoittava Elina Innanen heittää Mifun hittileiman romukoppaan. Bloginsa Facebook-sivulla julkaisemassa kirjoituksessa hän kirjoittaa: ”Anteeksi nyt vain Valio, mutta ei tällä epäeettisellä tai epäekologisella tuotteella ole mitään saumaa. Ihmiset haluavat vegaanisia proteiininlähteitä eikä paistettavaa raejuustoa uudessa paketissa.”

”Anteeksi nyt vain Valio, mutta ei tällä epäeettisellä tai epäekologisella tuotteella ole mitään saumaa.”

Innasen mielestä Valio on ainoastaan keksinyt tofun uudelleen – paitsi että tällä kertaa luonnostaan kasvipohjainen tuote on muuttunut eläinperäiseksi.

”Ei sitä kehitystä, mitä kuluttajat tänä päivänä haluavat”, Innanen kirjoittaa.

Vegaaniruokavalio on yksi tämän hetken suosituimmista ruokailmiöistä, ja moni jakaakin Innasen ajatuksen.

”Miten se vähentää eläinperäisten tuotteiden käyttöä, jos siirtyy käyttämään toista eläinperäistä tuotetta?” eräs kommentoijista kysyy.

”Miten se vähentää eläinperäisten tuotteiden käyttöä, jos siirtyy käyttämään toista eläinperäistä tuotetta?”

”Minuakin tympäisi, kun kuulin tuotteen olevan maitopohjainen. Kerkesin jo innostua, että jos vaikka jokin uusi tofutuote. Enkä ole edes vegaani”, kommenttiketjussa kerrotaan.

Hämmennystä aiheuttanut tuote sai Facebookissa jopa uuden nimen: MitVit.

Vai sittenkin porttituote matkalla vegaaniksi?

Vaikka moni vegaani on uudesta innovaatiosta suuttunut, osa huomauttaa, että lihankorvikkeeksi suunniteltu Mifu saattaa olla monille hyvä vaihtoehto.

”Jos positiivista koettaa tästä hakea, niin jospa tämä olisi se helppo ensiaskel pois lihan käytöstä ja siitä vegaaniksi”, eräs kommentoi.

”Jospa tämä olisi se helppo ensiaskel pois lihan käytöstä ja siitä vegaaniksi”

Kasvissyöjienkin ruokavalio voi nimittäin joustaa: esimerkiksi laktovegetaristit syövät eläinkunnan tuotteista maitoa. Tällaista ruokavaliota noudattavat tuntuivatkin ottavan Mifun ilolla vastaan.

”Minä kokeilen heti! Multiallergiselle, jolla ei ole maitotuotteiden kanssa ongelmaa, tämä kuulostaa oikeasti hyvältä”, kommenttilaatikossa kerrottiin.

Mitä mieltä sinä olet Mifusta? Vastaa oheiseen kyselyyn!

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Älkää olko niin negatiivisia

Vegaanit tulistuivat uudesta lihankorvikkeesta: ”Ei sitä kehitystä, mitä kuluttajat haluavat”

Maailma kaipaa lisää kasvissyöjiä (näin olen ymmärtänyt) ja lisää niitä saadaan vain helpottamalla tuollaista säätöä asian ympärillä. Ajatelkaa nyhtistä ja härkistä jauhelihan verrokkina niin ymmärrätte. :) Loistotuotteita molemmat, madaltavat varmasti monen kynnystä kokeilla kasvisruokaa.
Lue kommentti

– Alkoholinjuonnin lopettamisen jälkeen kehoni alkoi huutaa sokeria, Jari Sillanpää kertoo Ilta-Sanomissa.

Laulaja Jari Sillanpää, 52, kertoo Ilta-Sanomissa, miten alkoholin vähentäminen on vaikuttanut hänen hyvinvointiinsa. Jarin mukaan hänen painonsa on noussut tasaisesti viime kesästä lähtien.

– Aloin juoda viime kesänä limuja ja syödä irtokarkkeja. Limut tulivat alkoholin tilalla, Jari kertoo IS:ssa.

Jarin mukaan hän vähensi alkoholinjuontia ”radikaalisti” kolme vuotta sitten.

– Join ihan liikaa ja sain migreenioireita saunan ja alkoholin yhdistelmästä. Mutta alkoholinjuonnin lopettamisen jälkeen kehoni alkoi huutaa sokeria, hän kertoo lehden haastattelussa.

Jari sanoo haluavansa lopettaa limsojen juonnin, jotta pysyisi hyvässä kunnossa. Hän ei kuitenkaan mieti ulkonäköään enää yhtä paljon kuin nuorempana.

Vuonna 2014 Jari kertoi Me Naisten haastattelussa, että hänen painonsa on jojoillut vuosia.

– Olen kurinalaiseen elämään aivan liian laiska ja mukavuudenhaluinen. Iän myötä minusta on tullut myös armollisempi itseäni kohtaan. ­Painoni on uran varrella vaihdellut 80 kilosta yli sataan kiloon, joten yleisöni on tottunut näkemään minut kaikenkokoisena, Jari kertoi syksyllä 2014.

 

Anni Hautala lomaili kesällä avomiehensä stand up -koomikko Niko Kivelän ja molempien poikien kanssa Kreikassa ja mökillä. Kuva: Jonna Öhrnberg

Radiojuontaja Anni Hautala aloittaa joka maanantai terveellisen elämän, mutta päätös pitää korkeintaan keskiviikkoon asti.

Juontaja Anni Hautala, 35, julkaisee marraskuussa keittokirjan. Projekti alkoi, kun kustantaja otti suosikkijuontajaan yhteyttä.

– Minulla on helppo suhde ruokaan. Rakastan sitä, että en itsekään tiedä, mitä ruokaa laitan ja kaivelen kaapeista kaikkia tekotarpeita, Anni kertoi torstaina Otavan syyskauden avajaisissa.

Kesällä Anni vieraili kirjaa varten Champagnesen ja Cognacin kylissä, jossa tutustui juomien valmistusprosesseihin. Kirjassa on muutama drinkkiohje. Ruuan suhteen Anni kuvailee olevansa nautiskelija.

”Ehkä minulla on jokin hyvä geeni, että en liho niin paljon.”

– En ole koskaan ollut millään dieetillä. Minulla on siihen liian huono itsekuri. Ehkä minulla on jokin hyvä geeni, että en liho niin paljon.

Keho ei totu aikaisiin aamuherätyksiin

Radio Suomipopin Aamulypsyä juontava Anni herää joka aamu ennen viittä. Aikaisin herääminen ja väsymys lisäävät makeannälkää.

– Keho ei oikein totu siihen heräämiseen. Aloitan joka maanantai terveellisemmän elämän ja suunnittelen karkkilakkoa, mutta se loppuu viimeistään keskiviikkona. Toimituksessa on usein karkkeja ja herkkuja, joihin sorrun.

”Loppukevät oli ihan hullua juoksua.”

Aamulypsyn lisäksi Anni jatkoi tällä viikolla kesän jälkeen Idolsin kuvauksia. Kuuden viikon kesäloma tuli tarpeeseen.

– Olin todella tiukka lomasta. Loppukevät oli ihan hullua juoksua ja odotin jo lomaa. Huomaan, että käyn silloin kärsimättömäksi; en jaksaisi yhtään mitään korjauksia tai muutoksia, vaan olin, että kuvataan nyt vaan.

Kuvien jakaminen turmapaikalta pyydetään lopettamaan, jotta poliisit saisivat työrauhan syyllisten löytämiseksi.

Torstai-iltana 13 ihmistä kuoli ja kymmenet loukkaantuivat, kun pakettiauto ajoi ihmisjoukkoon Barcelonan suosituimmalla kävelydadulla. Isis on julistautunut iskun tekijäksi.

Las Ramblas -kävelykadulle kohdistuneen terrori-iskun jälkeen Twitter on alkanut täyttyä kissojen kuvista aihetunnisteella #barcelona. Ilmiöstä uutisoi ensimmäisenä Helsingin sanomat.

Kissakuvat ovat vastaus terrorismille. Ilmiö sai alkunsa Belgian terrori-iskujen jälkeen vuonna 2015, ja ajatus sen taustalla on antaa poliisille työrauha jakamalla kuvia kissoista turmapaikan ja uhrien sijaan. Nyt myös Barcelonan iskuihin vastataan kissoilla.

Lue lisää: Kissakuvista tuli Brysselin terroristijahdin symboli

”Pyydän, postatkaa kuvia kissoista Las Ramblasilla loukkaantuneiden ihmisten sijaan. Älkää välittäkö tietoa terroristeille”, käyttäjä nimeltä Fortino Tapia twiittasi.

Legendaarisen Catherine Deneuven karisma kannattelee ensi-iltaelokuvaa, jossa nainen kohtaa isänsä rakastajattaren.

Keski-ikäinen kätilö Claire (Catherine Frot) pakenee elämää arkisiin rutiineihinsa. Clairen elämä mullistuu, kun hänen isänsä rakastajatar Bèatrice (Catherine Deneuve) ottaa häneen yhteyttä kolmen vuosikymmenen hiljaisuuden jälkeen. Naisilla on iso kana kynittävänä. Samaan aikaan Clairen puutarhapalstan naapurin ilmestyy kiinnostava mies Paul (Olivier Gourmet).

Ranskalaisohjaaja Martin Provost muistetaan meillä parhaiten taiteilijaelämäkerroista Violette ja Séraphine, jotka kertoivat kirjailija Violette Leducista ja taidemaalari Séraphine de Senlisistä. Tällä kertaa ohjaaja on vaihteeksi tarttunut sepitteelliseen tarinaan.

Provostin uutuusdraama Rakkaudella, Bèatrice lepää ranskalaisen elokuvan grand old ladyn Catherine Deneuven harteilla. Deneuve on legenda, jonka näyttelijäntyötä seuraisi mielellään, vaikka hän tulkitsi pelkkää puhelinluetteloa. Erityisen vakuuttavasti hän esittää hurjapäistä naista, joka on tottunut pärjäämään omilla ehdoillaan miehisessä maailmassa. Konkari on saanut arvoisensa vastuksen Catherine Frotista, joka tulkitsee uskottavasti pikkuhiljaa kukkaan puhkeavaa seinäruusua.

katso traileri:

Rakkaudella, Béatrice

***

Ensi-ilta 18.8.