Tänään toisiinsa tutustuvat 18-vuotias Veera Dahlgren ja 93-vuotias Tyyne Vähänissi. Veera uskoo, että asumiskokeilu lähentää nuoria ja vanhoja. ”Ei tämä homma mitään tähtitiedettä ole. Ihmisiähän me kaikki olemme.” Kuvat: Teemu Kuusimurto

Veera Dahlgrenin, 18, ensimmäinen oma koti on vanhusten palvelutalossa. Monelle muulle talo on elämän viimeinen osoite. Kun Veera kertoo vanhuksille kännykästä, he puhuvat hänelle rakkaudesta.

Pitsiverho laskeutuu ikkunalaudalle kevyesti kuin höyhen. 93-vuotiaan Tyyne Vähänissin olohuoneessa on kodikasta niin kuin vain mummolassa voi olla. Komea ryijy peittää seinää, itämainen silkkimatto lattiaa. Syvänpunaiset ruusut ojentelevat lasimaljasta, ja pikkuruisilla kahvikupeilla on paikkansa sirossa lasivitriinissä.

–Minunhan pitäisi tarjota teille jotain, Tyyne keksii ja kampeaa ylös samettiselta rokokoosohvalta.

Kaapista löytyy pojan toissa päivänä tuoma Coca-cola-pullo. Tyyne kaataa lasillisen 18-vuotiaalle Veera Dahlgrenille. He tapaavat tänään ensimmäistä kertaa.

”Nuorten muutto tänne on aivan ihana asia.”

Veera on asunut Rudolfin palvelutalossa vasta kaksi viikkoa, Tyyne kahdeksan, yhdeksän tai kymmenen vuotta. Tarkkaa lukua hän ei enää muista.

–Nuorten muutto tänne on aivan ihana asia. Toivoisin, että heitä muuttaisi enemmänkin. Minäkin voisin ottaa yhden tuonne toiseen huoneeseen, Tyyne hymyilee.

Tyynelle palvelutalo Rudolf on loppuelämän koti, Veeralle vasta ensimmäinen oma asunto. Pastellinsävyisillä käytävillä kohtaavat kaksi maailmaa: nuoruuden palo ja iän tuoma kokemus.

Veera ja kaksi muuta alle 25-vuotiasta nuorta muuttivat Rudolfin palvelutaloon Helsingin Laajasaloon tammikuussa, kukin omaan 23 neliön yksiöönsä. Muutto on osa Helsingin kaupungin Oman muotoinen koti -hanketta. Vuokra on halpa, 250 euroa, ja siitä hyvästä nuoret sitoutuvat pitämään seuraa vanhuksille 3–5 tuntia viikossa. Yhdessä vietettyjen tuntien määrää ei valvota. Malli on opittu Hollannista, missä vastaavanlaista asumista on kokeiltu jo muutaman vuoden.

–Ei tämä automaattisesti mene nappiin, mutta minulla on suuret odotukset. Eri-ikäiset kohtaavat aidosti ja huomaavat, että ei tässä niin erilaisia ollakaan, sanoo hankkeen projektipäällikkö Miki Mielonen.

Vaikka Tyynen ja Veeran elämäntilanteet ovat kuin yö ja päivä ja ikäeroakin on 75 vuotta, yhteinen kiinnostuksenkohde löytyy heti: musikaalit. Veera harrastaa niiden tekemistä kerran viikossa, Tyyne haaveilee niiden katsomisesta.

–Mehän voisimme mennä vaikka teatteriin joku ilta. Aijai. Joku musikaali, Tyyne maalailee.

–Sinun täytyy tulla joskus katsomaan minun musikaaliani, Veera ehdottaa.

Niin sovitaan.

Haparoiva alku

Paria kerrosta alempana Veeran yksiössä näyttää ihan samalta kuin kenen tahansa 18-vuotiaan huoneessa. Ikkunoita peittävät mustat verhot, tummalla karvamatolla lojuu avonainen läppäri. Vaatteet roikkuvat rekissä, ja yöpöydällä on rivi hajuvesipulloja.

–Tämä on tällainen koirankoppi. Haluaisin sohvan, mutta se ei oikein mahdu, Veera sanoo.

Ruokapöytäkin puuttuu vielä. Kämpän pienuus ei Veeraa harmita: kylppäriin mahtuu oma pesukone ja parvekkeelle kesäksi pöytä ja tuolit.

Veera asui aiemmin äitinsä kanssa Espoossa, mutta kaksio kävi ahtaaksi, kun myös isäpuoli ja veli muuttivat sinne. Kun Veera alkoi miettiä omilleen muuttoa, isäpuoli vinkkasi Rudolfin yksiöistä. Ensin Veeraa mietitytti. Olisiko palvelutalossa asuminen hänen juttunsa? Eikö olisi mahdotonta tulla valituksi satojen joukosta?

Veera lähetti hakemuksen, vaikka kaverit naureskelivat. Se kannatti.

–Kun pääsin, moni kaveri on sanonut, että vitsi, kun minäkin olisin hakenut.

”Kalliossa 16-neliöinen kämppä olisi maksanut 600 euroa kuukaudessa.”

Veera pitää välivuotta merkonomi­opinnoista ja tekee töitä vaatekaupassa ja lasten iltapäiväkerhossa. Rudolfin asunnoissa häntä houkutti halpa vuokra.

–Kalliossa 16-neliöinen kämppä olisi maksanut 600 euroa kuukaudessa. Älytöntä, Veera sanoo.

Lisäksi Veeraa kiehtoi vanhusten kanssa oleminen. Hänellä ei ollut siitä aiempaa kokemusta, ja ensimmäiset tapaamiskerrat tietysti jännittivät. Hän puhui kirjakieltä ja ”ihan älyttömän kovaa”.

–Meillä nuorisolla on oma pieni slangi. Mietin, ymmärtävätkö he puhettani. Se nyt oli ihan tyhmää.

 

Tyyne miettii, mitä uutta Veera voisi hänelle opettaa. Elektroniikan käyttöä, Veera ehdottaa.

 

Koti kahdelle

Tyyne istuu sohvallaan ja esittelee Veeralle tekemäänsä miellekarttaa. Siniselle pahville on liimattu lehdistä leikattuja kuvia, jotka muistuttavat tärkeistä asioista: kauniista rannoista, koirista, rakkaista ihmisistä. Oikeaan yläkulmaan liimattu kuva tuo mieleen nuoruuden Helsingin Tähtitorninmäellä. Siellä Tyyne tapasi miehensä kanssa istua.

”Ehdimme olla 65 vuotta yhdessä, yhden ja saman kanssa.”

Tyyne kertoo olevansa kotoisin Karjalasta, Suojärveltä. Hän muutti Helsinkiin lääkintälotaksi, kun talvisota alkoi 1939. Mies tarttui kainaloon pääkaupungista.

–Ehdimme olla 65 vuotta naimisissa, yhden ja saman kanssa. Mies kuoli neljä vuotta sitten. Sen minä sentään muistan, Tyyne kertoo.

Veerakin seurustelee ja kuuntelee mielellään Tyynen juttuja rakkaudesta.

–Vaikka olen nuori, olen kokenut kaikenlaista.

Tyynen asunto on kaksio, isompi siis kuin monilla muilla. Olohuoneen kruunaa kaunis rokokookalusto. Tyyne ei olisi halunnut tuoda huonekaluja ensin ollenkaan, mutta lasten mielestä niiden kanssa palvelutalossa on kotoisampaa.

Tyyne muutti Rudolfiin alun perin yhdessä miehensä kanssa, kun tämä sairastui Alzheimerin tautiin. Se oli raskasta aikaa, eikä Tyyne muista siitä paljonkaan.

–Olin niin väsynyt hänen kanssaan. Se oli ankeata aikaa. Hän ei lopulta edes tuntenut, Tyyne huokaa.

Myös Veeran ainoa elossa oleva isovanhempi on pahasti dementoitunut.

–Pappa ei muista minua millään tavalla, eikä äitiäkään. Siellä on vaikea olla. Hän ei ole ollut läsnä pitkään aikaan.

Tyyne toivoo taloon muuttaneilta nuorilta erityisesti seuraa ulkoiluun ja rientoihin. Hän on omatoiminen, mutta apu saattaisi olla tarpeen, jos alkaa huipata tai jotain kaatuu.

Tyynestä nuorten läsnäolo on tärkeää, koska vierailijoita käy muuten turhan harvoin. Monet ikätoverit ovat jo nukkuneet pois, ja iltaisin vierailijoiden parkkipaikalla on hiljaista.

–Minulla ei minun ikäisiä enää ole, ja eläkkeelle pääsevät ovat niin kiireisiä. Eivät ne kerkeä. Tytär piipahtaa usein, mutta lapsillakin on omat perheet. Kyllä me tavataan, mutta tykkäisin vain, että nuoret kävisivät enemmän.

–Tule käymään joku ilta, kun ei ole muuta, Tyyne huikkaa, kun Veeran on aika lähteä.

 

”Olen oppinut, että jotkut haluavat seuraa, jotkut eivät. Sitä pitää kunnioittaa”, Veera sanoo.

 

Lääke yksinäisyyteen

Rudolfin asumiskokeilulla on monta tavoitetta, esimerkiksi nuorten asuntotilanteen parantaminen, ymmärryksen lisääminen ja yksinäisyyden helpottaminen. Nuoret tuovat energiaa, vanhat viisautta.

–Eri-ikäisten välistä vuorovaikutusta on aivan liian vähän, hankkeen projektipäällikkö Miki Mielonen sanoo.

Hän uskoo, että ymmärrys kasvaa, kun nuoret ja vanhat viettävät aikaa keskenään. Yhdistävät asiat voivat olla mitä tahansa harrastuksista samaan koti­seutuun. Yhteiset kiinnostuksenkohteet yhdistävät enemmän kuin ikä.

Pullantuoksuista kuvaa projektilla ei silti haluta luoda.

–Kaikki vanhukset eivät ole hyväntuulisia ja ystävällisiä. Vastaan voi tulla kiukkuisiakin ihmisiä, jotka eivät tykkää siitä, että nuoret tulevat tänne.

Mielosen mukaan erityisesti kotona asuvat vanhukset kärsivät helposti yksinäisyydestä. Kodeissa halutaan asua pitkään, eikä niistä välttämättä poistuta mihinkään. Palvelutalossa toisia on mahdollisuus tavata, mutta kaikki eivät ole sosiaalisia sielläkään.

”Yksinäisyyteenkin voi kuolla. Minusta se on älyttömän surullista.”

Veerakin oli miettinyt vanhusten yksinäisyyttä ennen kuin lähetti hakemuksen.

–Yksinäisyyteenkin voi kuolla. Joillakin ei vain ole kavereita tai perhettä, eikä kukaan ole niiden kanssa. Minusta se on älyttömän surullista, Veera sanoo.

–Kun olen itse vanhempi, vaikka 80-vuotias, toivoisin, etten olisi yksin. Haluaisin, että joku kävisi edes kerran viikossa. Tietäisi, mitä odottaa. Yksinäisillä ei ole mitään, mitä odottaa.

Asumiskokeilu voi auttaa myös nuorten yksinäisyyteen.

–Vähemmän puhutaan siitä, että nuoretkin voivat olla yksinäisiä. Se on vaiettu asia. Kouluterveyskyselyn mukaan joka kymmenes poika on ilman yhtään ystävää, Miki Mielonen sanoo.

Moni nuori on etääntynyt isovanhemmistaan. Nämä ovat kuolleet tai heitä ei muuten vain tavata kovin usein. Veerankin ainoa elossa oleva isovanhempi on se dementoitunut pappa.

Rudolfissa Veera aikoo opetella ymmärtämään ikäihmisiä. Yhteinen ajanvietto on hänestä tärkeää, koska koskaan ei tiedä, milloin on liian myöhäistä. Se taitaa päteä elämässä yleensäkin. Ehkä täällä voisi oppia elämään hetkessä?

–Minulla ei ole ollenkaan kokemusta iäkkäistä ihmisistä, mutta tässähän sen näkee. Ihmisiä me kaikki olemme. Ei se voi olla sen vaikeampaa, Veera miettii.

”Vanhuksille nuoret ovat naapureita, eivät hoitajia.”

Vanhukset odottavat nuorilta ihan tavallisia asioita: tervehtimistä, hymyilyä, ehkä yhteislaulua silloin tällöin. Projektin vetäjät ovat varoneet asettamasta nuorille paineita. Heiltä odotetaan paljon, mutta pääasia on olla ihan tavallisesti.

–Eräs rouva sanoi, että tärkeä juttu on se, että nuoret kohtelevat vanhoja lähtökohtaisesti tasavertaisina ihmisinä, eivät hoidettavina, Mielonen sanoo.

–Vanhuksilla on hirveän suuri tarve olla normaali. He ovat hoitajien kanssa koko päivän, mutta nuoret ovat heille naapureita, eivät hoitajia.

Tikkiä ja sydänsuruja

Tikki. Pokeri. Sika. 85-vuotias Aimo Fonsen luettelee Veeralle korttipelejä.

–Minä osaan vain ristiseiskaa, Veera pahoittelee ja kumartuu kohti Aimoa.

–Sinun täytyy opettaa minulle paljon.

Aimo asuu Majakka-siivessä, joka on Veeran oma vastuuosasto. Tavallisen kerrostalon käytävästä siiven erottavat vain vaaleansinisiä seiniä reunustavat kävelytuet, käsidesituubit, vinyylihansikaslaatikot ja lievä pissan tuoksu.

Aimo on asunut Rudolfissa viime syksystä lähtien. Huone näyttää toistaiseksi askeettiselta: sairaalasänky, pöytä, pieni keittiönurkkaus ja parveke. Entisen 55-neliöisen asunnon kalusteet eivät mahtuneet yksiön neliöihin.

Nuorten muutto Rudolfiin on Aimosta hyvä idea.

–Se yhdistää eri maailmoja. Samassa veneessähän tässä ollaan. Ettei katsota vanhuksia niin, että ne ovat jotain kummajaisia, Aimo miettii.

–Harva auttaa vanhusta vaikeuksissa. Jos ei tunne ja tiedä, ujostelee turhaan. Täällä moikataan ainakin, jos ei muuta.

Aimosta nuoret voisivat opettaa vanhuksille vaikka kännykän tai tietokoneen käyttöä. Nuoret voisivat oppia iäkkäämmiltä rakkaudesta.

–Esimerkiksi lemmensurut ovat sellaisia, että ne tulevat ja menevät. Ei niihin kannata kompastua kovin pitkäksi aikaa.

Aimo tietää, mistä puhuu. Hän erosi vuosikymmeniä sitten, mutta seurusteli vielä vanhoilla päivillään 21 vuotta. Sekin suhde päättyi, kun kumppani peri omakotitalon Vihdistä.

–Sinne en halunnut. Pyörätuolilla on surkeaa liikkua haja-asutusalueella, Aimo huokaa.

Aimo puhuu hiljaa, mutta huumori on edelleen veitsenterävää. Hän kertoo Veeralle hiljakseen elämästään – työstään kirjapainossa ja huoltomiehenä, lapsistaan, Parkinsonin taudin myötä menneestä ajokortista.

”Tämä on alku jollekin. Se voi johtaa parempaan kanssakäymiseen, kaveruuteen.”

Veerasta Aimon sanat sydänsuruista kuulostavat tutuilta. Veera on huomannut, että monet palvelutalon asukkaista puhuvat hänelle ensimmäisenä juuri perheestään tai työstään.

–Moni on kertonut lapsistaan, erostaan tai puolison kuolemasta. He haluavat kovasti kertoa, millainen perhe heillä on ollut ja mitä he ovat tehneet työkseen.

Yhteinen sävel löytyy viimeistään, kun Aimo esittelee tekemiään tauluja. Yksi esittää tytärtä, toinen avioeroa, kolmas on öljyväreillä maalattu omakuva vuodelta 1984. Piirtämisestä tykkäävä Veera innostuu kuullessaan, että Aimolla on vieläkin öljyvärit laatikossa.

Tällaista yhteenkuuluvuutta asumiskokeilu voi parhaimmillaan luoda.

–Tämä on alku jollekin. Se voi johtaa johonkin, ehkä parempaan kanssakäymiseen, kaveruuteen. Vanhuksilla on kokemusta, nuorilla on tehoa, Aimo pohtii.

 

Aimosta ajat ovat muuttuneet. ”Ennen vanhaan koko perhe oli koolla, isäntä, emäntä ja nuoret. Se oli yhteenkuuluvaisuutta.”

 

Mummon kammarissa

Rudolfin asumiskokeilu on Suomessa vielä ainutlaatuinen, muttei ehkä kauan. Projekti on kiinnostanut kovasti muitakin, ja kansainvälisesti vastaavanlaiset kokeilut ovat onnistuneet hyvin.

Miki Mielonen uskoo asiaansa täysillä. Ennen kokeilun käynnistämistä epäiltiin, kiinnostaisiko palvelutalossa asuminen nuoria. Hakijoita oli 312, joten huoli osoittautui turhaksi.

–Olen huomannut, että nuorilla ja vanhoilla on aika paljon yhteistä, ja tiedän, kuinka vaikeaa kämpän saaminen Helsingissä on. On paljon nuoria, jotka eivät vain pääse muuttamaan kotoa.

”Jos joku kuolee, se voi olla kova paikka. En tiedä, miltä se tuntuu.”

Mielonen huolehtii ainoastaan siitä, kuormittuvatko nuoret liikaa, jos heitä viedään joka suuntaan. Myös menetyksiin pitää olla valmis.

–Eihän tämä ole pelkästään energisoiva ympäristö. Tämä on ihmisten viimeinen koti, ja ympärillä on paljon huonokuntoisia vanhuksia. Se voi kuormittaa ja viedä intoa, Mielonen pohtii.

–Jos joku kuolee, se voi olla aika kova paikka. En ole menettänyt lähiympäristöstä oikein ketään, enkä tiedä, miltä se tuntuu. Vanhuksista voi tulla ystäviä, ja sitten jos he kupsahtavat, en tiedä, miten osaan reagoida, Veera sanoo.

Kuolema pelottaa, koska sitä on mahdotonta määritellä tai ennustaa, ja joskus pelkoa lievittää vain kuoleman kohtaaminen. Palvelutalossa elämän rajallisuus on aina läsnä.

–Tuntuu tyhmältä sanoa, että ajatukseen tottuu. Mutta itselle tulee tosi hyvä mieli, kun viettää jonkun kanssa aikaa. Ainakin voi ajatella, että hän ei kuollut yksinäisyyteen, Veera sanoo.

Tulevaisuudessa projektin vetäjät haluaisivat kokeilla yhteisasumista vanhusten kodeissa. Mielosesta virkamiehet haikailevat liikaa näppärien yksiöiden perään. Varsinkin moni toiselta paikkakunnalta muuttanut nuori saattaa kaivata porukkaa ympärilleen. Samaan aikaan moni vanhus elää yksin isossa kodissa.

Mielosesta projekti on onnistunut, jos sillä on onnistettu murtamaan oletusta, että vanhat haluavat yhtä ja nuoret toista. Toiveita on yhtä monta kuin ihmisiäkin.

–On vanha tapa jaotella eri-ikäiset eri laatikoihin. Se ei toimi enää.

Palvelutalo Rudolf
  • Rudolfin palvelutalossa Helsingin Laajasalossa asuu noin 135 vanhusta ja kolme alle 25-vuotiasta nuorta.
  • Nuoret maksavat yksiöistään vuokraa 250 euroa kuukaudessa. Sen lisäksi he pitävät seuraa vanhuksille 3–5 tuntia viikossa.
  • Kokeilu on osa Oman muotoinen koti -projektia. Sen tarkoitus on auttaa alle 25-vuotiaiden nuorten asunnottomuuden ratkaisemisessa.

Madonna saattaa olla provokaattorina, show-esiintyjänä ja tanssijana vailla vertaa, mutta muusikkona Lady Gaga on kuin toiselta planeetalta.

Eihän tämä lopulta täysin yllätyksenä tullut.

Lady Gagan viides albumi Joanne on pääosin maanläheinen ja juureva aikuispoplevy. Se alleviivaa maanläheisyyttä ja aitoutta kansikuvissaankin: Gaga ilman meikkejä, maskeja ja naamiaisasuja. Biisivalikoimasta kuuluu vähintään yhtä iso osuus kantrille ja 1960-luvun soulille kuin huippuunsa tuotetulle dance-popille.

Näin Gagan uusi levy edustaa jotain, mitä ilmeisin esikuva ja kilpailija Madonna ei koskaan uskaltanut tehdä.

Levy paljastaa syyn. Madonna saattaa olla provokaattorina, show-esiintyjänä ja tanssijana vailla vertaa, mutta muusikkona Lady Gaga on kuin toiselta planeetalta. Gagan kirkkaasta karheaan yltävä sielukas ääni osuu nuottiin ja tulkitsee sujuvasti niin kantria kuin diskoa. Sellaisessa ei ole kyse show-elementistä, se on silkkaa lahjakkuutta.

Kenties Gaga haluaa kasvaa Bowien kaltaiseksi kameleontiksi, joka voi tehdä mitä vain ja milloin huvittaa?

Gaga on säveltänyt levynsä kappaleet muun muassa sellaisten vaihtoehtorokkareiden kuin Beckin ja Queens Of The Stone Age -yhtyeen Josh Hommen kanssa. Jälkimmäisen nimikappale ja folk-tähti Father John Mistyn kanssa tehty Motown-jäljitelmä Come To Mama auraavat Gagaa renessanssi-ihmeeksi, joka voi kikkailla yhtä lailla kantrilegenda Dolly Partonin kuin R&B-, dance- ja poptähti Rihannan leikkikentällä ilman, että se särähtää.

Kenties Gaga haluaa kasvaa Bowien kaltaiseksi kameleontiksi, joka voi tehdä mitä vain ja milloin huvittaa?

Todennäköisesti Gagasta ei kuitenkaan koskaan ole katu-uskottavaksi hipster-suosikiksi. Tai eihän sitä tiedä. Kuunnelkaa vaikkapa Mistyn kanssa tehty Sinner's Prayer. Tuokaa rinnalle kuka tahansa Flow-festivaaleilla viime vuosina esiintynyt naispuolinen, juureva ja ”indie-uskottava” laulaja-lauluntekijä.

Lady Gagalla ei ole kerrassaan mitään hävettävää.

Katso ja kuuntele levyltä biisi Perfect Illusion:

Lady Gaga: Joanne

(Universal)

Mitä hullummaksi Saara Aalto heittäytyy Britannian X Factorissa, sen uskottavampi hän on.

Muusikko Saara Aalto on saanut kuulla vaikka miten pitkään, että jokin hänessä mättää. Koko paketti on näennäisesti ollut kunnossa, mutta silti hänen on väitetty vaikuttavan epäuskottavalta.

Nyt voimme unohtaa nuo puheet. Viikonloppuna esitetyssä Britannian X Factor -jaksossa Saaran esittämä versio Björkin It’s Oh So Quiet -kappaleesta oli niin ylitsevuotava, että se oli vihdoin uskottava. Koko tuomaristo taputti Saaralle seisaaltaan eikä ylisanoissa säästelty. Saara pääsi ohjelmassa yleisöäänten perusteella suoraan jatkoon.

Vaikka Saara on ollut aiemmin prinsessapukuineen ja maneereineen muka vähän liiankin näyttävä, hän ei sittenkään ole ollut sitä tarpeeksi. Nyt Saara veti niin kunnolla överiksi, ettei voi kuin ihailla. Tämä on se Saaran juttu, tätä lisää!

Ehkä uskottavuuden puute ei alun alkaenkaan ole edes ollut Saaran, vaan meidän vikamme. Me ajattelemme liian helposti, että todellista aitoutta on se, ettei tee itsestään numeroa. Pitäisi olla vaatimaton, nöyristelevä ja sulautua joukkoon. Kimallus, höyhenet, hullut puvut ja taustatanssijat ovat mukamas pelkkää sielutonta show'ta.

”Vaatii asennetta, että uskaltaa näkyä.”

Höpö höpö. Oikeasti vaatii asennetta, että uskaltaa näkyä. Överiksi vedetty erottuminen joukosta ei tarkoita sitä, että sydän puuttuu. Vai voiko joku vielä Saaran uusimman esityksen jälkeen väittää, ettei hän tekisi tätä täydellä sydämellä?

Saara näyttää saavan lisää voimaa siitä, mitä enemmän hän loistaa. Ja kun hän uskaltaa tehdä sen, hän levittää meille muillekin hyvää oloa. Se on harvinaislaatuinen lahja, josta sekä hänen että meidän kannattaa olla ylpeitä.

Oikeastaan Saara on tainnut hämätä meitä koko ajan. Hän ei ole mikään prinsessa, hän on kuningatar.

Emma Cline ihmettelee, miksi 60-lukua nostalgisoidaan niin paljon. Viattomana pidetty "rakkauden vuosikymmen" tarkoitti monille kalifornialaistytöille lähinnä painostusta seksiin.

Samana päivänä kun ensimmäinen ihminen laskeutui kuuhun kesällä 1969, eräs amerikkalainen teinityttö kirjoitti päiväkirjaansa: ”Tänään kävin kampaajalla ja sain ihan kamalan hiustenleikkauksen.”

Ei muuta, ei sanaakaan valtavasta askeleesta, jonka ihmiskunta oli juuri ottanut.
Tämä äidin päiväkirja oli kirjailija Emma Clinelle korvaamaton apu hänen kirjoittaessaan vuoteen 1969 sijoittuvaa esikoisromaaniansa Tytöt.

– Päiväkirja muistutti, että kirjoitan tytöstä, joka sattuu elämään 1960-luvulla, mutta jolle tärkeitä ovat oma elämä ja ihmiset siinä. Eivät hänen tunne-elämäänsä hetkauta suuret kulttuuriset liikkeet tai historialliset tapahtumat, Emma Cline kertoo Helsingissä, jonne hän on singahtanut päiväksi markkinoimaan viime kesänä ilmestynyttä kirjaansa.

Esikoisromaanista käytiin tarjouskisa, jonka voittaja iski pöytään seitsennumeroisen summan, ja elokuvaoikeudetkin kaupattiin siltä istumalta. Aika hyvin vastavalmistuneelta parikymppiseltä, joka oli aikaisemmin julkaissut vain pari novellia lehdissä.

Yksi syy hypeen on kirjan sijoittuminen yhteisöön, jonka esikuvana on Charles Mansonin kultti.

Kuukävelyn lisäksi kesä 1969 on jäänyt historiaan Mansonin kultin tekemistä murhista. Elokuisena aamuyönä Mansonin seuraajat murhasivat Los Angelesissa kahden yön aikana seitsemän ihmistä, mukaan lukien raskaana olleen näyttelijä Sharon Taten. Samalla he antoivat kuoliniskun hippiliikkeelle sekä rauhan ja rakkauden vuosikymmenelle.

”Murhat jättivät vanhempiini valtavan jäljen.”

Tuskin mitään väkivallantekoa on käsitelty populaarikulttuurissa yhtä paljon kuin Mansonin murhia. Edelleen veriteoista ilmestyy elokuvia, kirjoja, dokumentteja ja podcasteja.
– Kuulin lapsena Mansonista jatkuvasti, hän on yhä läsnä Kaliforniassa, kuin sen ilmanalassa. Murhat jättivät myös omiin vanhempiini valtavan jäljen. He tajusivat ensimmäisen kerran, ettei kodissaan välttämättä ole turvassa.

California girl

27-vuotias Emma Cline on itse kuin raikas tuulahdus kalifornialaista aurinkoa. Kuparinvaalea pitkä tukka on keskijakauksella eikä pisamaisissa kasvoissa ole juuri meikkiä. Vielä kukka hiuksiin, ja hänet voisi hyvin kuvitella Vietnamin sodan vastaiseen mielenosoitukseen 1960-luvun San Franciscoon.

Emma kasvoi seitsenlapsisen perheen toiseksi vanhimpana Kalifornian Sonomassa, jossa perheen vanhemmat pyörittivät omaa viinitilaa. Perhe-elämä muistutti hippiyhteisöä.

– Lasten ikäerot olivat hyvin pienet, joten jossain vaiheessa meitä oli viisi teini-ikäistä tyttöä saman katon alla. Se oli aivan hirvittävää kaaosta, hän nauraa.

Yksityisyyttä ja omaa tilaa Emma etsi lukemalla ja kirjoittamalla. Varhaisteini-ikäisenä hän kokeili myös näyttelemistä. Äiti ajoi tytärtään koe-esintymisestä toiseen Los Angelesissa, ja välillä tärppäsikin leffaroolin verran. Roolit tuntuivat poikkeuksetta vierailta ja latteilta.

– Luin nuorten tyttöjen rooleihin, eivätkä he koskaan tuntuneet tutuilta, sellaisilta kuin minä tai muut tuntemani tytöt olivat. Jo silloin huomasin, miten kapeita rooleja tytöille annetaan: he ovat aina joko uhreja tai puhtauden ja viattomuuden symboleita.

Vuoden kuluttua Emma lopetti käymästä koe-esiintymisissä.

”Näytteleminen oli minun oma juttuni isossa perheessä.”

– Inhosin sitä. Oikeasti halusin aina olla kirjailija, mutta näytteleminen oli minun oma juttuni isossa perheessä.

– Me kaikki seitsemän sisarusta etsimme oman juttumme, joka ei olisi kenenkään muun. Kukaan muu sisaruksistani ei ryhtynyt taiteelliselle alalle, mutta yksi perusti rodeon, toinen muutti Siperiaan, kolmannesta tuli sommelier.

Emma kertoo, kuinka huomion hakeminen ajoi hänet nuorena outoon suhteeseen aikuisen miehen kanssa. Tunnettu musiikkialan monitoimimies Rodney Bingenheimer bongasi 13-vuotiaan Emman kadulla ja vaati saada tämän yhteystiedot. Seuraavan vuoden ajan he kirjoittelivat ja soittelivat toisilleen Emman vanhempien tietämättä.

– En ajatellut silloin, että se oli mitenkään outoa. Vasta myöhemmin tajusin, miten huonosti siinä olisi voinut käydä. Mutta niin paljon kaikki jää sattuman varaan, sitä kuvaan myös romaanissani.

Tyttöyden ytimessä

Tytöt-romaani on synteesi tästä kaikesta: nuoruuden nähdyksi tulemisen halusta, elokuvateollisuuden ohkaisista tytön rooleista sekä Mansonin murhien mytologisoinnista.

– Minusta oli kiehtova käyttää Mansonin murhia inspiraationa mutta kirjoittaa silti siitä, mitä on olla tyttö. Nautin saadessani luoda ristiriitaisen ja todemman kuvauksen tyttöydestä.

Kirjassa Charles Mansonia muistuttava kulttipomo Russel jääkin sivuhahmoksi. Päähenkilö, 14-vuotias Evie, hakeutuu kulttiin ihailemansa vanhemman tytön, Suzannen, johdattamana.

– Siinä oli minusta järkeä, kun ajattelin omaa teini-ikääni. 14-vuotiaana on niin erityisessä iässä, silloin työntää päänsä kodin ja perheen kuoresta ja miettii millaisia versioita maailmalla on minusta tarjottavana. Evie todella ihastuu Suzanne tarjoamaan versioon.

”Miehillä on romaanissa toissijaiset roolit, vaikka näennäisesti kaikki pyöriikin heidän ympärillään. Niinhän yhteiskuntammekin on rakennettu.”
”Miehillä on romaanissa toissijaiset roolit, vaikka näennäisesti kaikki pyöriikin heidän ympärillään. Niinhän yhteiskuntammekin on rakennettu.”

Kirjan ydin on tytöissä ja tyttöjen välisissä suhteissa. Kuten Emma kirjoittaa, vain ”toiset tytöt huomaavat sen, mikä meidän mielestämme on huomaamisen arvoista”: oikean tukkatyylin, meikin, eleet – naiseuden merkkikielen. Romaanissa tyttöys näyttäytyy täysipäiväisenä projektina, joka vaatii lukemattomia hoitotoimenpiteitä kananmunahiusnaamioista testimeikkien tekoon: ”Kaiken sen ajan, minkä minä olin käyttänyt valmistautumiseen – olin lehdistä oppinut, että elämä oli pelkkä odotushuone, kunnes joku huomaa – pojat olivat käyttäneet omaksi itsekseen kasvamiseen”, Evie miettii aikuisena.

Nuorten tyttöjen seksuaalisesta heräämisestä on tähän mennessä luettu useimmiten mieskirjailijoiden romaaneista. Muistettavimpia kuvauksia ovat esimerkiksi Jeffrey Eugenideksen Virgin Suicides tai Stephen Kingin Carrie.

Nyt nuorten tyttöjen kasvutarinoita kertovat naiset itse, kuten Elena Ferrante, Megan Abbot tai Caitlyn Moran.

– Se on mahtavaa! Miehet kirjoittavat usein naisista mysteerinä, toisena, ryhmänä, jota ei voi mitenkään ymmärtää.

Ansaitsematonta nostalgiaa

1960-lukua kuvataan usein hyvin idealisoituna aikana. Rakkauden vuosikymmen ikuistettiin lukemattomiin lauluihin ja elokuviin.

Tytöt-romaanin Evielle vapaan rakkauden aikakausi tarkoittaa lähinnä painostusta seksiin, aivan liian nuorena.

– Halusin kuvata sitä, kuinka idealistiset vaihtoehto- ja vastakulttuuriliikkeet tekivät naisista, lapsista ja vähemmistöistä uhreja. Ja niin ne tekevät usein edelleen.

”Kaliforniassa ihmiset pitävät 1960-lukua yhä jotenkin viattomampana aikana.”

– Ihmisillä on niin outo ansaitsematon nostalgia 1960-lukua kohtaan, koska sen kulttuuriset tuotteet, musiikki ja elokuvat ovat yhä niin läsnä. Ainakin Kaliforniassa ihmiset todella kaipaavat tuota aikaa ja pitävät sitä jotenkin viattomampana.

Emman mukaan kultin jäsenten tekemät murhat ovat oikeastaan vähiten väkivaltaisia tapahtumia kirjassa. Romaani kuvaa paljon tavallisempaa ja yleisempää väkivaltaa, joka ilmenee naisten ja miesten välisissä suhteissa tai perheiden sisällä.

Vapaana vajassa

Menestyskirja syntyi pienessä puutarhavajassa ystävän takapihalla New Yorkin Brooklynissa.

– Vaja oli puolet tästä huoneesta, Emma sanoo ja viittaa kustantamon reilun 15 neliön kokoushuoneeseen. Asuin siellä kolmatta vuotta. Silloin se tuntui täysin normaalilta mutta nyt ihmettelen, että minä minä oikein hommasin!

– Kaipaan silti tuota aikaa. Minulla ei ollut nettiä ja näin kaiken mitä omistin yhdellä silmäyksellä. Se vapauttaa paljon henkistä tilaa kirjoittaa.

Kaikki muuttui, kun romaanista tuli maailmanlaajuinen menestys.

”Ihmettelen koko ajan, koska saa olla laiska, ja vain hengailla?

– Se on hyvin outoa, koska sitä ei kukaan odottanut. Oli sokeeraavaa siirtyä noin yksityisestä kokemuksesta näin julkiseksi olennoksi. Mutta yritän pitää hulabaloon erillään itsestäni ja keskittyä pian taas kirjoittamiseen.

Nyt hän asuu korttelin päässä vajasta. Kirjailijanura pitää hänet visusti New Yorkissa, vaikka hän ei juuri viihdy kaupungin kirjallisissa piireissä, eikä oikeastaan pidä kaupunkia edes ”ihmiselle tarkoitettuna”.

– Kaipaan kovasti Kaliforniaa ja sen luontoa. Tunnen itseni siellä paremmaksi ihmiseksi, ja päivätkin tuntuvat paremmilta. New Yorkissa päivällä on merkitystä vain, jos se on vienyt lähemmäksi päämäärää. Ihmettelen koko ajan, koska täällä saa olla laiska, ja vain hengailla?

Kuvittelitko, että zombiesarja kertoo zombeista? Ehei.

IS TV-LEHTI: Kuvittelitko The Walking Dead -sarjan kertovan ihmislihaa janoavista elävistä kuolleista?

Ei pidä paikkaansa. Kun vähän tarkemmin katsoo, sarja käsittelee ihmisen perimmäistä pahuutta. Zombit ovat vain rekvisiittaa.

Robert Kirkmanin, Tony Mooren ja Charlie Adlardin sarjakuvaan perustuvan The Walking Dead -sarjan henkilöt ovat tehneet matkaa zombitartunnan puhkeamisen jälkeen jo niin kauan, että liki kaikki hahmot ovat ehtineet kadottaa viattomuutensa – jos heillä on sellaista koskaan ollutkaan.

Viime keväänä, kuudennen kauden päätösminuuteilla, eräs keskeinen henkilö entisen sheriffin Rick Grimesin (Andrew Lincoln) vetämästä ryhmästä hakattiin pesäpallomailalla kuoliaaksi, eikä tekijä suinkaan ollut yksikään elävistä kuolleista, vaan Alexandrian turvapaikkaan tunkeutuneen vihamielisen joukon päällikkö Negan (Jeffrey Dean Morgan).

Maanantaina alkavat seitsemännen kauden uudet jaksot tuovat ennakkotietojen mukaan esiin ainakin Rickin vihan Negania kohtaan, eivätkä tunteet taida tässä sarjassa juuri siitä jalommiksi muuttua. The Walking Dead käsittelee kaikkia niitä pimeitä ajatuksia, jotka zombihätätila tuo ahdistuneista päähenkilöistä esiin.

Oma taistelunsa on meneillään The Walking Deadin kulisseissa. Tv-sarjan luoja, kesken toisen kauden potkut saanut tuottaja Frank Darabont, haastoi tv-kanava AMC:n kaksi vuotta sitten oikeuteen: hänen mukaansa kanava on kirjannut jättisuosion saaneen sarjan voitot todellisuutta pienemmiksi, mikä on vähentänyt myös hänelle kuuluvaa palkkiota.

Ahneus on sekin pahuutta, mutta se, kumpi riitelevistä tahoista siihen on syyllistynyt, selviää myöhemmin oikeuskäsittelyssä.

The Walking Dead, Fox ma klo 22.00