Arto Hartikainen ja vähän erilainen työpäivä. Kuva: Karoliina Paatos
Tämän näköisissä maisemissa, Morogoron seudulla Tansaniassa, käytetään nykyään aika monen suomalaisen entisiä silmälaseja. Kuva: Karoliina Paatos
Vähän plussaa ja olisiko silmätulehdus? Kuva: Karoliina Paatos
Ilmaiset näöntarkastukset ovat hittituote mantereesta riippumatta. Kuva: Karoliina Paatos

Näköjä tarkentuu ja kysymyksiä herää, kun suomalaisoptikot matkaavat Tansaniaan mukanaan kierrätyssilmälaseja.

– Tavallaan hirmu hyvä, mutta toisaalta harmittaa jättää tätä tähän, toteaa kuopiolainen optikko Arto Hartikainen Tansaniassa työpäivän päätteeksi.

Arto on juuri tarkistanut näön kolmeltakymmeneltä tansanialaiselta, ja päivä on ollut raskas mutta palkitseva. Ollaan hyväntekeväisyysmatkalla, joka vie Tansanian maaseudulle parempaa näköä. Matkalaukkuihin on pakattu suomalaisten lahjoittamia vanhoja silmälaseja, ja Kirokan kylän terveysasemalle on perustettu näöntarkastuspisteitä. Arto ja kolme muuta optikkoa tarkistavat näöt, ja sitten valitaan lahjoituslasien joukosta sellaiset, jotka passaavat.

Päivän aikana on nähty monta onnellista ilmettä, kun joku on saanut uudet lasit ja sumeana näkynyt maisema on kirkastunut. Tässähän meillä on hyväntekeväisyysprojekti, josta ainakin tiedetään, että apu menee perille. Mainiota!

Mikä Artoa sitten harmittaa? Ensinnäkin mietityttää, jääkö projekti kesken: mistä tansanialainen saa uudet silmälasit, jos juuri saadut rikkoutuvat tai näkö huononee? Ja sitten: onko tällaisesta hyväntekeväisyydestä oikeasti hyötyä? Kun eihän tämä auta siihen isoon kuvioon – siihen, että Tansanian maaseudulta ei päästä optikolle eikä ihmisillä ole varaa laseihin?

Auttaako tämä?

Ensimmäiseen Arton kysymykseen on vastaus: projekti jatkuu kyllä, ja asiakas voi saada uudet silmälasit, jos näkö huononee tai lasit rikkoontuvat. Vision for All -järjestö ja Specsavers tekevät jatkossakin samanlaisia silmälasireissuja. Mukana ovat ehkä uudet optikot, mutta laseja kerätään edelleen niiltä, jotka haluavat lahjoittaa omastaan Tansaniaan.

Toinen kysymys on vaikeampi. Tansanian maaseudulla ei tosiaan ole optikkoliikkeitä, eikä hyväntekeväisyys muuta tilannetta. Tarvittaisiin avun lisäksi paljon muuta: yrityselämää, joka loisi paikallisille vaurautta, sekä politiikkaa, jolla asiat edistyvät. Tarvitaan kunnon teitä maaseudulle, opiskelupaikkoja vaikka halukkaille optikoille...

Ja paljon on tapahtumassakin. Maa vaurastuu koko ajan, ja politiikka menee järkevään suuntaan. Tansania on yksi nopeimmin kehittyvistä maista, mutta silti yksi maailman köyhimmistä. Iso ongelma on se, että vauraus ei jää omaan maahan vaan vuotaa ylikansallisille yrityksille.

Pohjoismaiden Afrikka-Instituutin johtaja Iina Soiri on silti sitä mieltä, että auttaminen kannattaa.

– Ei hyväntekeväisyys ole tyhmää – se on tyhmää, jos ei tee mitään! Ja se on tyhmää, jos luulee, että voi auttamalla muuttaa kaiken. On hienoa, että lahjoitetaan silmälaseja, vaikkei se pelastakaan koko maailmaa. Hyväntekijälle itselleen lahjoittaminen tuo tutkitusti hyvää mieltä, ja sekin on hienoa. Kyllä meillä murhetta riittää muutenkin, Soiri toteaa.

Miten olisi hyvän mielen joululahja?

Soirin mielestä hyväntekeväisyys toimii silloin, kun se herättää miettimään ja kiinnostumaan muusta maailmasta. Tansaniakin on paljon muuta kuin kehitysavun tarvetta, kun vähän tarkentelee näkökulmaa.

Mutta jouluksi ihminen ehtii saada vielä vaikka perinteisen hyvän mielen ostamalla hyvän mielen lahjan kehitysmaahan. Esimerkiksi kouluun käymälärakennuksen tai huussikummeuden.

Tai kanoja! Aika moni perheenäiti Tansanian maaseudullakin saisi muutamasta kanasta paljon helpotusta arkeen.

Tai koulutusta maanviljelijöille, tai miksei vaikka nicaragualaista käsityötä – Kepan sivulla on pitkä lista eettisistä lahjoista.

Lue juttu suomalaisoptikoiden reissusta Tansaniaan Me Naisten numerosta 51–52/2014.

Chisu teki Vain elämää -historiaa.

Chisu yllätti Anna Puun päivänä kaikki muut artistit, kun hän toi lavalle Ylioppilaskunnan laulajat.

– Mä olen ollut tosi hiljainen tänään. Aina, kun rupean miettimään tätä biisiä, tulee kyyneleet silmiin. Miten pystyn vetämään tämän? Chisu sanoi ennen esitystään ja kertoi valintansa olevan Mestaripiirros.

Chisun mielestä Mestaripiirros on yksi Suomen musiikkihistorian hienoimmista kappaleista. Anna puhkesi kyyneliin jo ennen esitystä. Biisi on hänelle henkilökohtainen, sillä se tuo mieleen hänen tyttärensä.

– Mikään muu ei ole ikinä yhtä täydellinen kuin se oma. Se sun tekele, Anna selitti jaksossa.

Ohjelmassa kaikki äidit eli Chisu, Anna Puu ja Suvi Teräsniska ovat aikaisemminkin liikuttuneet, kun on tullut puhetta lapsista. Näin kävi nytkin, mutta myös Mikael Gabriel ja Hector varautuivat esitykseen nessuilla.

2790615

Me Naiset ja ohjelmaa esittävä Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

 

Arttu Wiskarikin pääsi jatkoon Bad Romance -esityksellään. Mitä siitä voi oppia?

Lokakuu on selvästi suomalaisten Bad Romance -kuukausi.

Muistatko vielä Arttu Wiskarin Lady Gaga -esityksen? Wiskari esitti jättihitin Bad Romance alkukuusta MTV-kanavan Tähdet, tähdet -ohjelmassa.

Lauantaina tositoimiin joutuu Saara Aalto, joka valitsi saman kappaleen Britannian X Factor -kilpailun kauhuteemaan.

Jakso jaksolta Saara on osoittanut vahvuutensa sekä laulajana että show-naisena. Viime viikon diivateemassa Saara veti äärimmäisen spektaakkelin, kun hän esitti Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen.

Saara Aalto veti melkoisen show'n X Factorin livelähetyksessä viime viikolla. Kuva: All Over Press
Saara Aalto veti melkoisen show'n X Factorin livelähetyksessä viime viikolla. Kuva: All Over Press

Ei ole epäilystäkään, etteikö Saara esittäisi täydellistä Lady Gaga -show’ta. Mutta kun katsoo Arttu Wiskarin Bad Romance -vedon, voi siitä ottaa avuksi kaksi täsmäoppia – kelle tahansa ja mihin tahansa tiukkaan paikkaan.

1. Välillä kannattaa heittää täysin överiksi

Tämän kauden Tähdet, tähdet -ohjelma käynnistyi todellisella kimalleshow’lla. Moni televisionkatselija yllättyi, kun Artti Wiskari kertoi esittävänsä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romancen.

Ilta-Sanomille Wiskari kertoi, että hän ei pystynyt edes etukäteen treenaamaan kappaletta keuhkoputkentulehduksensa vuoksi. Mies teki kappaleesta omankuuloisensa ja pääsi jatkoon.

– Tämä on täysin vastakohta sille, mitä mä itse teen. On hyvä aloittaa siitä, että heittää niin överiksi kuin pystyy, Arttu Wiskari sanoi esityksensä jälkeen.

Lue myös! Saara Aalto voittoon! Avuksi 5 oppia edellisiltä X Factor -voittajilta

Haaroista revinneet housut eivät haittaa Arttu Wiskaria! Kuva: Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen
Haaroista revinneet housut eivät haittaa Arttu Wiskaria! Kuva: Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen

2. Mikään ei ole noloa!

Kesken suoran Tähdet, tähdet -lähetyksen Arttu Wiskarille tapahtui lavalla jotain äärimmäisen kiusallista: hänen housunsa ratkesivat. Mutta Arttu ei häkeltynyt. Hän jatkoi Bad Romance -esitystään, vaikka punaiset kalsarit näkyivät.

Onkohan Saara Aallon esiintymisasussa yhtä paljon kimalletta kuin Arttu Wiskarin hopeapuvussa?

Saara Aalto esittää Bad Romance -kappaleen lauantaina 29. lokakuuta Britannian X Factor -livelähetyksessä, joka alkaa kello 22 Suomen aikaa itv-kanavalla.

Tummasävyinen ruotsalaiselokuva näyttää fantasian keinoin, millaista on olla nuori ja ulkopuolinen.

Teini-ikäiset Kim (Tuva Jagell), Bella (Wilma Holmén) ja Momo (Louise Nyvall) elävät maailmassa, jossa kiusaaminen ja seksuaalinen ahdistelu ovat arkipäivää. Turvaa tarjoaa Bellan sadunomainen kasvihuone, jonne ystävykset sulkeutuvat iltaisin. Eräänä päivänä tyttöjen istuttamasta siemenestä versoo maaginen kasvi, joka avaa oven poikien maailmaan, eikä mikään ole kohta entisellään.

Alexandra-Therese Keiningin ohjaama elokuva on tunnelmallinen sekoitus draamaa ja fantasiaa. Kuvaus on kauniin synkkää, taikaelementit taidokkaasti toteutettuja, ja nuoret näyttelijänlupauksetkin suoriutuvat varsin mallikkaasti. Ongelmat löytyvät lähinnä tarinasta, joka loppua kohden tuntuu hieman kadottavan punaisen lankansa. Myöskään teemoiltaan elokuva ei täysin löydä muotoaan.

Vaikka Girls Lost kuvaa vakuuttavasti murrosiän haasteita, jää se sukupuoli-identiteettiä käsittelevänä teoksena pintaraapaisuksi.

Katso traileri:

Girls Lost

***

Ensi-ilta 28.10.

Lauantain livelähtetykseen valmistautuva laulaja juhli halloween-bileissä Lontoossa.

Tästä eivät kauhukostyymit enää synkkene eikä Saara Aallon ihonväri kalpene.

Britannian X Factor -kilpailijat viettivät halloween-bileitä, joissa suomalaislaulaja juhli kalman kalpeana kauhukuningattarena.

 

Kuva, jonka Saara Aalto (@saaraaalto) julkaisi

Huomiota herättävin yksityiskohta Saaran halloween-tyylissä oli hänen kaulalleen maalattu iso punainen verijälki.

Saara Aalto julkaisi Instagram-tilillään kuvan omasta kauhulookistaan, jonka oli taikonut ammattimaskeeraja Fai Archer.

Lookin peruselementit olivat: vaalea iho, tumma silmämeikki ja syvän punaisiksi maalatut huulet sekä pääkalloseppele ja musta huntu.

 

Kuva, jonka Fai Archer (@faiarcher) julkaisi

Fai Archer julkaisi myös kuvia Saaran halloween-maskista Instagram-tilillään.

Suomalaislaulaja ja hänen kilpakumppaninsa osallistuivat torstai-iltana Lontoossa Kiss FM -radiokanavan bileisiin. Saara Aalto paljasti ennen juhlia odotetun biisivalinnan, jonka hän esittää seuraavassa livelähetyksessä lauantaina.

Lue lisää: Saara esittää seuraavassa X Factor -jaksossa Lady Gagan Bad Romance -kappaleen

Tee itse!

Saaran halloween-maskin voit tehdä helposti itsekin kotona. Jos sinulla ei ole tekoverta etkä ehdi sellaista ostamaan pilailukaupasta, voi veren taiteilla kestävällä punaisella huulipunalla. Päälle kannattaa suihkuttaa meikinkiinnitysainetta.  

Kasvojen meikki onnistuu yksinkertaisimmillaan valkoisella ihonpohjustuksella, mustalla kajaalilla ja tummalla punalla.

Katso video! Miten levittää tumma huulipuna siististi? Katso ohjeet kohta kohdalta

Saara julkaisi myös Facebook-videon illan juhlista Sada Vidoon kanssa.