Luomuruokia kokkaava Katja Rosenlund ja eineksiä ylistävä Maijastiina Jokitalo ja vaihtoivat viikoksi ruokailutapoja. Vatsakipuja ja hikikarpaloitahan siitä seurasi.

Kuvat Karoliina Paatos

Päivällinen on katettu. Kolmivuotias Adaliina Jokitalo haarukoi lempiruokaansa perunasoselaatikkoa ketsupin ja punajuurisalaatin kera. Isosisko Victoriinan, 13, kinkkupitsa pyörii vielä mikrossa. Vaasalaisperheen miehiä ei keittiössä näy.

– Meillä kaikki syövät eri aikaan ja usein eri ruokiakin, äiti Maijastiina Jokitalo, 40, sanoo. Hän poimii ruuat mieluummin kaupan eineshyllystä kuin seisoo hellan ääressä patoja hauduttamassa.

Samassa kaupungissa asuva Katja Rosenlund, 37, kiertää einekset kaukaa. Kuusihenkisen perheen äiti valmistaa ruuat puhtaista raaka-aineista ja leipoo herkkuja pakastimeen.

– Miten ihmeessä hän ehtii! ihmettelee Maijastiina, joka on luvannut yrittää viikon ajan kokata itse. 

– Joudunko tosiaan syöttämään lisäainemyrkkyjä lapsilleni? parahtaa Katja, mutta suostuu silti eines-kuurille.

Maijastiina kokkaa: Illat tuhraantuvat keittiössä

Maanantai

Jaaha, nyt pitäisi sitten ruveta kunnon äidiksi. Pakko myöntää, että hirvittää, sillä tiedän olevani surkea kokki. Ruuanlaitto ei vain kiinnosta minua. Perhe yrittää kannustaa, sillä olen luvannut kokata tällä viikolla heidän toiveruokiaan.

Yleensä meillä syödään eineksiä, koska se on kivuttomin tapa saada ruoka nopeasti pöytään. Jos oikein innostun, saatan tuunata valmisruokia. Taannoin tein lasten pyynnöstä perunasoselaatikkoa. En jaksanut kuoria perunoita, joten ostin kaupasta imelletyn perunalaatikon ja löin jauhelihan sekaan. Se maistui kamalalta.

Ripeä yritän olla tänäänkin. Viskaan spagetin kiehuvaan veteen ja paistan jauhelihan. En ole ehtinyt selvittää, miten kastike valmistetaan, joten lorautan valmista purkkisoosia lihan joukkoon. Perhe syö tyytyväisenä eikä huomaa vilppiäni.

Onneksi ei tarvitse kokata kahta lämmintä ateriaa päivässä. Me aikuiset saamme lounaan töissä, lapset koulussa ja päiväkodissa. Aamu-ja iltapaloista selviämme leivillä.

Syömiseen liittyvä arvokeskustelu on minulle tuttua, sillä teen väitöskirjaa kuluttajien ruokailutottumuksista. Ruokaan liittyy nykyään hirveästi syyllistämistä. Luomuihmiset luokitellaan hyviksi, meidät einesten syöjät pahoiksi.

Ymmärrän, että ihmiset ovat huolissaan lisäaineista, mutta vouhkaaminen on mennyt jo äärimmäisyyksiin. Ainakin meidän perhe on pysynyt terveenä einesruuilla.

Tiistai

Kerron töissä eilisestä purkkikastikerikoksestani. Työkaveri vinkkaa, että kastike suurustuu sekoittamalla vehnäjauhoja veteen. Mitä ihmettä? Luulin, että jauhot käristetään pannulla.

Illalla kuorin perunoita ja valmistan uuden kastikkeen. Lisään jauhoja summanmutikassa veteen ja lorautan soosin jauhelihan joukkoon. Kastikkeesta tulee niin paksua, että joudun ohentamaan sitä vedellä moneen kertaan.

Äidilleni ei kävisi näin. Hän on varsinainen mestarikokki, joka on jaksanut raataa töissä ja hellan ääressä.

Päätin jo lapsena, etten tuhlaa elämääni keittiössä. Kirjoitin päiväkirjaani, että isona ostan vain kaupan maksalaatikkoa. Tuota unelmaa myös toteutin, kunnes perheemme sai yliannostuksen. Samoin kävi einespihveille.

Ihme kyllä, tänään kastikkeeni saa jopa nirsoilta lapsilta kehuja.

Keskiviikko

Pääsen töistä vasta kahdeksan jälkeen ja ajan suoraan kauppaan. Nappaan mukaani sitruunoita, vaikkei minulla ole hajuakaan, mitä niistä tekisin. Kassalla odottaa yllätys: kassillinen ruokaa maksaa vain viisikymppiä.

Kotona aion ruveta keittämään perunoita, mutta kaikilla on niin kova nälkä, etteivät he jaksa odottaa enää sekuntiakaan. Olkoot! Tänään jokainen saa syödä, mitä itse haluaa. Se käy helposti, sillä jääkaapissa on vielä viimeviikkoisia eineksiä.

Pim! Mikro on jo kuumentanut nakit, pitsat ja perunasoselaatikon. Näin helppoa sen pitäisi olla. Ihmettelen, miten muut perheet selviävät ruokasirkuksesta. Katjakin tekee joka päivä kaiken itse, vaikka heillä on sentään neljä lasta.

Meillä lapset juoksevat monta kertaa viikossa harrastuksissa ja minäkin jumpassa, josta olen nyt joutunut tinkimään. Myös pitkät työpäiväni tekevät kokkailusta haastavaa.

Torstai

Aleksanteri on toivonut, että tekisimme perunamuusia ja lihapullia. Perunoiden kuorimisessa on järjetön urakka. Puoli tuntia menee, ennen kuin saan potut edes veteen ja liedelle kiehumaan.

Työkaveri on neuvonut, että sipulikeittopussin kyljessä on helppo lihapullaresepti. Muistan vasta ohjetta lukiessani, ettei meillä ole korppujauhoja tai kananmunia. Soitan miehelle, joka lupaa tuoda niitä kaupasta kotimatkalla.

Adaliina auttaa minua innoissaan. Annan tytön rikkoa munia ja sekoitella lihapulla-aineksia. Tulee mieleen se kerta, jolloin vanhempi tytär kertoi silmät selällään, että päiväkodissa oli tehty korvapuusteja ihan eri tavalla kuin kotona. Hän oli siihen asti luullut, että pakastepullien paistaminen on leipomista.

Lihapullista tulee hämmästyttävän hyviä, mutta muusi maistuu oudon makealta. Juuri tämä turhauttaa minua: ruuan lopputulos on aina arvoitus.

Olen huhkinut hikipäässä varmaan kolme tuntia, ja vielä pitäisi jaksaa siivota. Astianpesukone hurisee tauotta.

Perjantai

Ruokaa jäi eilisestä niin paljon yli, että syömme sitä tänäänkin. Kukaan ei tosin halua muusiani. Kaipaan peruna-sipulisekoitetta. Sitä kätevämpää tuotetta ei olekaan. Ei tarvitse kuoria eikä pilkkoa, senkun tyhjentää pussillisen jäistä silppua vuokaan, lorauttaa päälle kermat ja lykkää uuniin. Kinkkusuikaleiden kanssa siitä saa myös keiton viidessä minuutissa.

Roskapussia viedessäni panen merkille, että jäteastiaan mahtuu vielä. Yleensä se on tähän aikaan viikosta piukassa eineslaatikoita.

Lauantai

Meille tulee tänään vieraita, joiden kanssa unohdan ajankulun. Ruuanlaitto jää iltaan, ja perhe narisee nälkäisenä. Sorrumme taas mikropitsoihin sekä lihaperunasose- ja makaronilaatikoihin.

Se ei ole katastrofi, sillä viikonloppuruoka ei meillä yleensäkään eroa arjesta. Joskus saatamme työntää jonkin valmiiksi marinoidun paistin uuniin.

Huomenna on pakko tehdä ruokaa, tai koko viikko menee ihan plörinäksi.

Sunnuntai

Victoriina haluaa lasagnea, jonka valmistuksen aloitankin hyvissä ajoin. Ruskistan jauhelihan, ladon pastalevyt vuokaan ja sekoitan lasagnepaketin kastikeainekset veteen.

Mies väittää, että lintsaan. En ymmärrä. Eikö tämä sotku nyt jo kerro, että tässä on hiellä ja vaivalla uurastettu! Tekevätkö ihmiset siis oikeasti lasagnekastikkeetkin itse?

Jälkiruuaksi paistan lättyjä. Urakan jälkeen olen aivan puhki ja yltä päältä rasvassa. Illalla sängyssä mietin uhrauksiani. Olen viettänyt tällä viikolla keittiössä enemmän aikaa kuin edellisen puolen vuoden aikana yhteensä. Perhe on saanut vatsansa täyteen, mutta olisi se onnistunut eineksilläkin.

Tiedän, että säästäisimme ruokamenoissa, jos tekisimme enemmän itse. Se vaatisi kuitenkin säännöllisempiä työaikoja ja motivaatiota, jota minulla ei ole.

Ihanaa, ettei tarvitse murehtia etukäteen huomista ruokaa. Aina jääkaapissa jotain on.

Maijastiinan kotiruuat

 • Maanantai Jauhelihakastiketta ja spagettia.
 • Tiistai Jauhelihakastiketta keitettyjen perunoiden kera.
 • Keskiviikko Jauheliha- ja kinkkupitsoja, nakkeja ja lihaperunasoselaatikkoa.
 • Torstai Lihapullat ja perunamuusi.
 • Perjantai Lihapullat ja perunamuusi.
 • Lauantai Jauheliha- ja kinkkupitsoja, lihaperunasoselaatikkoa ja makaronilaatikkoa.
 • Sunnuntai Lasagne.

Rahaa viikon ruoka-ostoksiin kului 150 euroa.

Katja tutustuu eineksiin: Yhteiset ruokahetket katoavat

Maanantai

Nyt alkoi äidin loma! julistan aamulla perheelle ja kippaan lautaset täyteen muroja. Aion pestä ikkunat, siivota komerot, käydä lenkillä ja tavata ystäviä. Hauska kokeilla, kuinka paljon vapaa-aikaa jää, kun ei tarvitse ahertaa keittiössä. Vaikka ei se minulle normaalistikaan pakkopullaa ole.

En ole ruuanlaittajana mikään erikoisuudentavoittelija. Meillä syödään paljon perusaineksista tehtyjä patoja, keittoja ja kastikkeita. Jälkiruuat ovat sen sijaan bravuurini: olen sellainen kakkuväkertäjä.

Ruokaan satsattiin jo lapsuudenkodissani. Meillä herkuteltiin vasikanhytyllä, ternimaidosta tehdyllä uuni-juustolla ja vastapyydetyllä kalalla. Teininä muutuin sinisellä irokeesilla ja lävistyksillä viritetyksi anarkistiksi, jolla oli vimmattu halu pelastaa maailma. Moneen vuoteen en syönyt lihaa.

Nykyään olen sekasyöjä, mutta eettisyys on minulle yhä tärkeää. Ostan luomutuotteita ja tutkin elintarvikkeiden tuoteselosteet, koska haluan, että vältymme turhilta lisäaineilta.

Tällä viikolla minun on vain suljettava silmät pakkausselosteilta. Myönnän, etten edes tiedä, millaisia eineksiä kaupoissa on nykyään tarjolla, joten ostopäätökset on tehtävä näppituntumalla.

Lähikaupan pakasteallas on täynnä toinen toistaan eksoottisempia puolivalmisteita. Päädyn valmiiksi maustettuihin broilerinfileisiin, lohkoperunoihin ja vihannessekoitukseen. Ne kypsyvät grillissä ennen kuin olen ehtinyt pöydän kattaa. Näinkö helppoa tämä on? 

Pesen kolme ikkunaa ja ompelen verhot.

Tiistai

Aamulla pitää avata jo toinen muropaketti. Lasken, että kahden pakkauksen hinnalla keittäisin perheelle monen päivän puurot.

Vaikka perheemme on iso ja meillä kaikilla on paljon harrastuksia, pyrimme syömään kerran päivässä yhdessä. Tänään se ei onnistu, sillä minulla menee töissä pidempään. Kun tulen kotiin, Elias ahmii mikropitsaa suupielet ketsupissa ja hihkuu, että hyvää on. Frida ei ole koskenutkaan pitsaansa.

Mies pupeltaa karjalanpiirakoita, ja minä syön thaityyliin maustetun kanakeiton. Ihan hyvää, mutta kananpaloja voisi olla enemmänkin kuin kolme.

Illalla minua alkaa närästää.

Keskiviikko

En tiedä, johtuuko se valmisruokien pienestä annoskoosta, mutta meillä kaikilla on koko ajan nälkä. Tänään vetelimme jo aamiaisella kaksin käsin vispipuuroa, kiisseliä, paahtoleipää, juustoa ja kalkkunaleikettä.

Voin kuvitella, kuinka kavereita naurattaisi, jos he näkisivät tämän muoviastiakasan. Yksi ystävistäni epäili, etten varmasti pysty olemaan eineskuurilla viikkoa. Totta kai pystyn! 

Minulla ei ole myöskään mitään tarvetta tuomita muiden ratkaisuja. Syön kylässä hyvillä mielin pakastepullia, mutta kotona leivon mieluummin itse.

Hyödynnän usein lähikaupan tarjoustuotteita. Niin myös tänään: löydän pakastealtaasta sienitagliatellea. Siitä lähtee paistinpannulla huumaava tuoksu, ja makukin on kohdallaan.

Tietenkään en malta olla vilkaisematta pientä tekstiä paketin kyljessä. Sen mukaan italialaiseen pastaan on käytetty herkkutatteja. Niitähän roudataan Suomesta Eurooppaan tonnikaupalla.Varsinaista lähiruokaa!

Torstai

Olen kärvistellyt koko yön vatsakivun kourissa. Oikea kylki on tulessa selkää myöten, ja iholle työntyy kylmä hiki. Entä jos lisäaineet myrkyttävät minut?

Yritän taltuttaa kouristelevaa mahaa vispipuurolla, karjalanpiirakalla ja kiisselillä. Hiukan helpottaa jo.

Illalla lämmitän perheelle makaronilaatikon, jonka Frida välttämättä halusi ostaa kaupasta. Murehdin, ettei pieni foliokipollinen millään riitä kuudelle hengelle, mutta huoli osoittautuu turhaksi. Makaronilaatikko on niin pahaa, että siitä ei saa syömäkelpoista edes tuunaamalla. Heitän ruuan roskiin ja paistan perheelle pyttipannua.

Perjantai

Missä se ylimääräinen vapaa-aika nyt luuraa? Maanantain repäisyn jälkeen en ole ehtinyt toteuttaa mitään muista suunnitelmistani. Rutiiniton arki on jotenkin levotonta. Mikro pimpahtelee tämän tästä, kun perheenjäsenet käyvät lämmittämässä ruokiaan omaan tahtiinsa. Yhteiset ruokahetkemme ovat kadonneet.

Kaupassa käydessäni huomaan, että olen saanut tuhlattua kassilliseen ruokaa 68 euroa. Järjettömän kallista! 

Ranskalaiset perunat ja lihapullat maistuvat illalla koko porukalle, mutta ruoka loppuu taas kesken. Lapset täyttävät vatsaansa perunasalaatilla.

Lauantai

Lisäaineissa minua pelottaa eniten se, ettei niiden yhteisvaikutuksia vielä tunneta. Kiinnostuin tuoteselosteiden E-koodeista jo 1990-luvulla, jolloin opettelin haitallisimmat lisäaineet ulkoa. Yritän kaikin tavoin välttää emulgointiaineita ja natriumglutamaattia. Ei ole ihme, että allergiat ovat lisääntyneet, kun ihmiset työntävät sisäänsä niin paljon vieraita aineita.

Lapset riemastuvat, kun kuulevat, että syömme tänään kaupan pakastealtaan merellistä spagettia. Jos tekisin itse perinteisen spagettikastikkeen, laittaisin siihen jauhelihan sijasta soijarouhetta. Olen maailman taitavin kätkijä: sieniä inhoava mieskin syö yleensä tietämättään kantarelleja ja tatteja.

Iltapäivällä menemme kylään, jonne tekisi mieli viedä tuliaisiksi itse tehty piiras. Käyn kuitenkin kiltisti ostamassa paketillisen jäätelöä. Kyläpaikan emäntä hemmottelee meitä kotitekoisella sushilla. Ihana makujen taivas! 

Sunnuntai

Öisten vatsakipujen jälkeen päätän, että minun osaltani eineskokeilu saa nyt riittää. Lepyttelen sisuskaluja kaurapuurolla. Lapset syövät pakastemansikoilla koristellut puuroannoksensa hetkessä.

Meinaan jo sulattaa pakastimesta lampaanjauhelihaa mureketta varten, mutta hillitsen itseni. Enhän minä viimeisenä päivänä voi luovuttaa! Tyydymme mikropitsoihin ja illemmalla hernekeittoon, jota ei edes kannattaisi tehdä itse. Purkkihernekeitossa on paras hinta-laatusuhde.

Olen joskus kiireen keskellä kokkaillessani miettinyt, että voisihan sitä elämänsä helpommallakin elää. Tämä viikko on kuitenkin osoittanut, ettei oman ajan määrä mitenkään radikaalisti lisääntynyt einesten myötä. Rahanmeno, ärtyisyys ja vatsakivut kyllä sitäkin enemmän. Jopa lapset tunnustavat kaipaavansa äidin tekemää ruokaa.

Palautteesta innostuneena surautan vielä samana iltana leipäkoneen käyntiin. Huomenaamulla meillä ei syödä muroja.

Katja einekset

 • Maanantai Broilerinfileet, lohkoperunat ja paneroidut mozzarellapihvit pakastevihannesten kera.
 • Tiistai Jauhelihapitsaa, thaikanakeittoa ja karjalanpiirakoita.
 • Keskiviikko Sienitagliatellea, lihakeittoa ja karjalanpiirakoita.
 • Torstai Makaronilaatikkoa ja pyttipannua.
 • Perjantai Ranskalaiset perunat ja lihapullat, lisukkeena perunasalaattia.
 • Lauantai Sushia kylässä.
 • Sunnuntai Hernekeitto.

Rahaa viikon ruokaostoksiin kului 179 euroa.

Kotimainen perhedraama Äpärä on juonenkäänteiltään jo niin järjetön, että sitä on vaikea ottaa tosissaan.

Jonna (Krista Hannula) ja Simo (Eppu Pastinen) ovat tavallinen, onnellinen nuoripari. Rutiinivierailu anoppilassa saa yllättävän käänteen, kun käy ilmi, että rakastavaiset saattavatkin kohtalon oikun kautta olla verisukulaisia. Epäilys käynnistää hallitsemattoman tapahtumaketjun, joka syöksee kaikki osapuolet omaan, henkilökohtaiseen helvettiinsä.

Ohjaaja Samppa Batalin ja pääosassa nähtävän Hannulan käsikirjoittama draamatrilleri on alkuasetelmaltaan lupaava. Epätavallisista tarinoista syntyy usein mielenkiintoisia elokuvia. Äpärä vie kuitenkin uskomattomat juonenkäänteet liian pitkälle ja päätyy tahattomasti muistuttamaan suomalaiseen ympäristöön läiskäistyä kreikkalaista tragediaa. Hahmojen motiivit jäävät myös äärimmäisen heiveröisiksi.

Näyttelijäkaarti Satu Silvosta Jonathan Hutchingsiin tekee parhaansa antaakseen elokuvalle ripauksen uskottavuutta, mutta lopputulos jää silti kauas realismista, jota se tavoittelee.

Katso traileri:

Äpärä

**

Ensi-ilta 28.10.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

SKORPIONI

Saat selville jotain hyödyllistä, joka on syytä painaa muistiin. Luota itseesi ja uskalla seurata omaa polkuasi. Muiden miellyttäminen ei ole nyt tärkeää.

 

JOUSIMIES

Ota ohjat käsiisi. Nyt on aika tehdä suuria päätöksiä, eikä sinun kannata väistellä vastuuta. Rakkauselämässäsi tapahtuu kiinnostavia käänteitä.

 

KAURIS

Luota siihen, että panostuksesi palkitaan. Kaikki ei ehkä suju aivan suunnitelmiesi mukaan tänään, mutta yrittäminen ei valu hukkaan.

 

VESIMIES

On aika lopettaa ylianalysointi. Pääsi vaivaaminen ei tuota tulosta, joten anna olla. Tekosi puhuvat selvemmin kuin sanat.

 

KALAT

Älä monimutkaista elämääsi turhaan. Pidä rahatilannettasi silmällä ja minimoi tarpeettomat kulut. Toisten virheistä ei pidä kantaa vastuuta.

 

OINAS

Piristävät uudistukset ulkonäköösi tekevät terää. Älä luota sokeasti äskettäin tapaamiisi ihmisiin. Itsenäisyys on tänään valttia.

 

HÄRKÄ

Lyhyt maisemanvaihdos tekee hyvää. Myös syvällinen keskustelu läheisen ihmisen kanssa voi ajaa saman asian. Tärkeintä on, että ajatuksesi pääsevät tuulettumaan.

 

KAKSONEN

Kiinnostu uusista asioista. On aika laajentaa horisonttia. Tee suuret päätökset kuitenkin kylmiin faktoihin nojaten.

 

RAPU

Saat hyvän idean, joka kannattaa ottaa heti käyttöön. Etsi käsiisi ajatuksesta innostunut ihminen, jonka kanssa voitte kehittää juttua pidemmälle.

 

LEIJONA

Olet täynnä vetovoimaa. Seurassasi viihtyy uusia ja vanhoja tuttuja. Katso kuitenkin tarkkaan, kenet päästät lähellesi.

 

NEITSYT

Lähde ulos viihtymään. Sinun olisi aika antaa itsellesi rauha ja päästää irti menneiden lastista. Ammenna omista kokemuksistasi apuja tähän hetkeen.

 

VAAKA

Älä mutkista turhaan asioita. Pikkujutuista ei kannata jäädä vänkäämään. Vietä aikaa hyvän ystävän kanssa, joka osaa neuvoa tiukan paikan tullen.

Tai ainakin pysyt hengissä, vaikket tuhlaisi aikaasi ja energiaasi näihin asioihin.

Pertti Kurikan Nimipäivät puki sanoiksi biisissään sen, mitä moni meistä joskus ajattelee: Miks mu pitää aina siivota, syödä kunnolla, käydä lääkärissä, herätä ja niin edelleen. No näitä asioita toki kannattaa tehdä, mutta on myös paljon asioita, jotka voi jättää tekemättä.

Isossa-Britanniassa ryhmä lääkäreitä julkaisi listan 40 asiasta, joita ihmiset tekevät turhaan – tai ainakin hyöty on tieteellisesti kyseenalaista. Tämän innoittamana The Guardian -lehden toimittaja Stuart Heritage innostui listaamaan muita asioita, jotka ovat turhia. Me lisäsimme listaan omat ajatuksemme ja lähteemme.

1. Farkkujen pesu

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Miten usein ja miten farkut pitäisi pestä? Vai jättäisikö pesemättä? Tästä on kiistelty vuosia. Farkkujätti Levi’s on suositellut, että ei farkkuja kannata pestä lainkaan, jos haluaa, että ne säilyvät hyvännäköisinä. Ja on asiaa jopa tutkittu.

Niin ällöttävältä kuin pesemättömät farkut kuulostavatkin, niissä on suunnilleen sama määrä bakteereja kuin pari viikkoa käytössä olleissa. Sitä paitsi pöpöistä ei ole terveydelle vaaraa. Eri asia on sitten haju. Mutta sehän lähtee tuulettamalla, ja yksittäiset tahratkin saa puhdistettua vanhalla hammasharjalla.

Lue myös: Yyh! Vuosi pesemättömissä farkuissa

2. Jonottaminen lentokentän lähtöportilla

He, jotka kärppänä jonottavat lähtöportilla, selittävät usein, että syynä on paniikki, ettei saakaan käsimatkatavaroitaan mahtumaan ylähyllylle. Mutta hätä on turha! Jos oman paikan hyllytila on täysi, käsimatkatavarat voi panna myös istuimen alle tai antaa lentoemännälle, joka etsii niille sitten sopivan kolon.

Lue myös: Miksi jonottaminen on niin raivostuttavaa?

3. Sanoilla kommunikointi

Aina ei tarvita sanoja – varsinkin, kun meillä on emojit! Niillä luonnistuvat myös härskit jutut. Kaiken lisäksi ne paljastavat elämäntilanteesi psykologian paremmin.

Lue myös: Käytätkö sinäkin näitä väärin? 10 emojin oikeat merkitykset

4. Ilmoituskortin ottaminen mukaan äänestyspaikalle

Etsitkö aina hädissäsi ilmoituskorttia, kun vaalipäivä koittaa? Ihan turhaan. Kunhan muistat ottaa mukaasi henkilöllisyystodistuksen ja annat äänesi, olet ihan riittävän hyvä kansalainen.

5. Paperisten laskujen säilyttäminen

Arkistointi on ajanhukkaa, sillä kaiken saa myös sähköisesti. Sitä paitsi paperiläjät pilaavat kotisi feng shuin.

6. Parasta ennen -merkintöjen kyttääminen

Sanoma-arkisto
Sanoma-arkisto

Moni ruoka-aine on syömäkelpoista, vaikka parasta ennen -päiväys olisikin mennyt. Jos et vielä tiennyt, parasta ennen -päiväys on eri asia kuin viimeinen käyttöpäivä. Parasta ennen -päiväysmerkintä tarkoittaa päivää, johon asti tuote ainakin säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet, jos sitä säilyttää oikein.

Lue myös: 9 ruoka-ainetta, jotka säilyvät uskomattoman pitkään

7.  Hiustenpesu päivittäin

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Lähes kaikki asiantuntijat ovat sitä mieltä, että hiuksia on turha pestä ainakaan joka päivä. Se vie aikaa, kuivattaa hiuspohjaa ja näin voi huonontaa hiusten kuntoa. Siitäkin selviää hengissä, vaikka olisi viikon pesemättä. Testasimme: lue juttu täältä.

Lue myös: 10 testattua tapaa pidentää hiusten pesuväliä

8. Vihannesten kuoriminen

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Vihaatko kuorimista? Älä sitten kuori. Useimmiten pelkkä vihannesten peseminen riittää. Esimerkiksi perunoiden vitamiineista, mineraaleista ja kuiduista on jopa 20 prosenttia on niiden kuorissa. Myös porkkanoiden ja kurkun kuorissa on runsaasti antioksidantteja ja kuitua.

Lue myös: 28 vinkkiä kauppaan: Näin valitset täydelliset vihannekset ja hedelmät

9. Vaatteiden haaliminen

Kuva: Colourbox
Kuva: Colourbox

Onko kaapissasi vaatteita, joita et ole käyttänyt vuosiin? Kuinka monta vaatetta? Niinpä.

Vaatteita on turha haalia liikaa. Tämän todisti myös kanadalainen mies, joka testasi hiljattain, pärjääkö hän vuoden kymmenellä vaatteella. Pärjäsihän hän. Ja vaikka tämä määrä on monille varmasti liian vähäinen, usein vaatekaappiin kertyy aikoja sitten hylättyjä yksilöitä.

Lue myös: 8 syytä, miksi sinulla ei ole mitään päällepantavaa

10. Jääkaapin ylikuormittaminen

Eihän sinne kuitenkaan kaikki mahdu. Ja se on täpötäysi, sieltä on rasittavaa tonkia juuri sitä pikkuruista jämäjuustonpalaa, jota himoitsee. Sitä paitsi moni ruoka-aine ei ihan oikeasti kuulu jääkaappiin, sanovat Martat. (Perustelut voit lukea täältä.) Tällaisia ovat esimerkiksi tomaatti, banaani, kurkku, sipuli, kananmuna, oliiviöljy ja leipä. Elämänlaatusi parantuu taatusti, kun lopetat vettyneiden ja mauttomien tomaattien syömisen.

11. Hammaslangan käyttö

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Voit lopettaa sen vaikka heti! Se on nimittäin tutkitusti tehotonta. Tämä ei silti tarkoita, että hammasvälien puhdistamisen voisi jättää kokonaan pois päivittäisistä rutiineista. Hammasvälit puhdistuvat parhaiten hammastikulla tai hammasväliharjalla.

Lue myös: Väärin meni tämäkin! Teetkö sinäkin nämä yleiset virheet hampaiden harjauksessa?

12. Kahdeksan vesilasin juominen päivässä

Oletko noudattanut vanhaa jenkkiohjeistusta ja juonut kahdeksan lasillista eli 2,5 litraa litraa vettä päivässä? Turhaan. Keskimäärin litra päivässä riittää, sillä keho saa nestettä myös ruuasta.

Lue myös: 5 outoa merkkiä, jotka paljastavat nestehukan

13. Sulje ovi -napin painaminen hississä

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Apua, tuolta se lähestyy! Yritätkö sulkea paniikissa hissin oven, kun näet, että olet vaarassa joutua samaan koppiin epämieluisan tyypin kanssa? Olet myös ehkä huomannut, että harvemmin sulje ovi -napin painaminen nopeuttaa ovien sulkeutumista. Tästä paniikkireaktiosta voi siis hyvin luopua. Napin painelu on paljon nolompaa kuin se, että seisotte minuutin vaivaantuneena samassa tilassa. Jos ei keksi mitään puhuttavaa, pelkkä tervehdyskin on ihan ookoo.

Mitkä asiat sinusta voi jättää elämässä tekemättä? Kerro kommenteissa!

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

 • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
 • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
 • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
 • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

 • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
 • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
 • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
 • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.