Greyn anatomian kuutoskauden päätösjaksossa tohtori
Kareville kävi huonosti. Joku hullu ampui häntä. Kaverit elvyttivät, mutta verenhukka oli valtava. Kun Karev tunsi voimiensa ehtyvän ja lähdön olevan
lähellä, hän kuiskasi kollega Mark Sloanille elämänohjeen: ”Syö enemmän pekonia. Harrasta enemmän seksiä.”

Enemmän pekonia! Eikö kuulosta vapauttavalta juuri nyt, kun melkein kaikki hauska on todettu vaaralliseksi, haitalliseksi, kokonaiskolesterolia kohottavaksi, syöpää aiheuttavaksi tai ainakin sellaiseksi, että se hidastaa sikiön hampaiden kasvua?
Millaista elämä olisi, jos vain rohkeasti eläisi vaarallisesti ja nauttisi siitä? Täytyy kai kysyä asiantuntijoilta.

Pahaa säteilyä
Kaksi vaaleatukkaista hurjapäätä makaa Helsingin uimastadionin penkeillä. He tie¬tävät, että taivaalla näkyvä tulipallo on tappavan säteilevä. Silti he ovat asettaneet pyyhkeensä penkeille, käyneet
makuulle ja antavat nyt vapaaehtoisesti
uv-säteiden tunkeutua ihosoluihinsa. Miksi?
 – Koska on lämmin. Ja on kiva tulla ruskeaksi, Mia Rossi perustelee.
Mian paras ystävä Anni Keinänen on ottanut aurinkoa huhtikuusta asti, ja siksi hänen ihollaan on kullanvivahteinen sävy, aavistuksen tummempi kuin Mialla. Keskikesällä molemmat aikovat olla sen verran ruskeita, että ei hävetä. Ihosyöpä ei tunnu ajankohtaiselta huolelta.
– Paitsi yksi luokkakaveri sai ihosyövän, kun se paloi aina, Mia muistaa.
Mia ja Anni eivät aio palaa, mitä nyt Mia saattaa välillä vähän. Hänellä ei ole tänään suojakerrointa, koska aurinko ei paista niin kovin kirkkaasti.
Stadionin ulkopuolella melkein kaikilla kulkijoilla on kevättakit, pitkät housut ja tympääntynyt työpäivä­ilme. He välttänevät tuurilla mela¬nooma¬kuoleman, mutta missä on elämän pekoni? Ehkä sittenkin Mian ja Annin luona. Täällä, missä kesää on todellakin jäljellä, bikineistä jää kohta rajat, juteltavaa riittää ja termos¬mukissa on viileää smoothieta.
– Maista Mia. Vanilja¬jogurttia, maitoa, banaania ja persikkaa.
Tytöt kääntyvät selälleen, sulkevat silmänsä ja hymyilevät säteilylle. Vaarallinen elämä näyttää ihanalta.

Huonoja rasvoja
Suojapaperi syrjään, ote molemmilla
käsillä, oikean tarjonnan haku, kohotus kohti suuta, haukkaus. Pekka Marttisen vatsaan on juuri päätymässä runsaasti transrasvoja ja valkoisia vehnäjauhoja sekä nolla suojaravintoainetta: kaksi herkullista Wotkinin nakkia
grahamlihapiirakan sisällä, yhteensä parisataa grammaa kesäistä nautintoa.
Pekka tietää elävänsä juuri nyt riskillä mutta ei välitä. Hän käy syömässä
torilla lihiksen pari kertaa kesässä, koska se on hyvää ja kuuluu torille. Oli
miten rasvainen hyvänsä. Sitä paitsi
Helsingin Hakaniemen tori on nykyään Tampereella asuvalle rekkamiehelle lapsuuden kotiseutua.
– Yleensä otan vain lihapiirakan, mutta kun nyt tarjosivat nakeilla niin otin. Onhan tämä hyvää.
Pekka ei välttele tai varo mitään ruokia epäterveellisyyden takia. Hän ei
usko, että yksittäinen nautinto tappaa.
Viereiseen pöytään istahtaa toinen uskalikko, Eija Helin, joka on tullut
ystävänsä Jorma Sairasen kanssa lounas¬tunnille. Eijan lihapiirakka¬lounas näyttää päättäväiseltä, vapautuneelta, rennolta, nautinnolliselta.
– Mulla ei ole syyllisyyksiä! Mulla on varaa syödä näitä, Eija nauraa.
Syyllisyys lihapiirakan äärellä ei
tosiaan taida auttaa. Päinvastoin, se on varmasti melko vaarallista, koska se
lisää stressihormonien eritystä, mikä taas pitkäkestoisena rasittaa kehoa ja aiheuttaa terveys¬riskejä. Silti kahvila Kahvisiskojen Raija Kaattari kertoo muutaman kymmenen vuoden kokemuksella, että syyllisyys on tuttu tyylilaji torikahveilla. Naiset tulevat kuiskaten tilaamaan: yks lihis. Tai otetaanpa nyt oikein munkkipossu, tämän kerran. ”En
minä yleensä”, kuuluu rivien välistä.
– Yhtenä vuonna kaikki joivat teetä kahvin sijaan. Silloin oli kai keksitty,
että kahvi on vaarallista, Raija muistelee.
Nykyään kahvi on taas ok. Suurin osa asiakkaista tilaa kahvin ja lihiksen tai kahvin ja munkkipossun, tuollaisen litteän, josta juuri nyt valuu omenasosetta pahvilautaselle. Kahvikupin takaa kuuluu vielä Jorma Sairasen filosofointia terveyssyyllisyydestä.
– Oman elämänihän mä vaan pilaan, mitä siitä syyllistymään. Tämä taaperrus¬ täällä on niin lyhyt, että siitä pitää nauttia. Minä tosin olen lopettanut
tupakoimisen 25 vuotta sitten ja ylitän nykyään kadut vihreillä. Toisin kuin paikalliset mummot. Siellä ne vetää rollaattoreillaan punaisia päin...
Jorman mielestä ei ole mikään ihme, että mummojen liikennekurilla jäädään auton alle.
– Kai he hakevat pientä adrenaliinia ja elävät vaarallisesti. On nuorena jääneet ehkä kokeilut väliin, Jorma miettii.

Halkeilevia kalloja
Kapinallisia mummoja ei nyt näy, mutta kun katsoo tarkemmin, kadun laitaa viilettää kymmeniä pyöräilijöitä ilman
kypärää. Miten ne uskaltavat? Meillähän on tästä lakikin.
Lainsuojaton pyöräilijä Kalle Hakkarainen laskeutuu satulastaan kommentoimaan. Hän paljastaa, että vaarallinen elämä on hänen kohdaltaan pian ohi.
– Aion ostaa kypärän, koska pyöräillessä niin moni riskitilanne johtuu muista kuin itsestä, Kalle sanoo.
Kallen kaveripiirissä hiukan suurempi osa rikkoo lakia kuin käyttää kypärää. Suomalaisen silmä alkaa kuitenkin jo tottua siihen, että pyöräilijöillä on outo pallo päässä. On varmasti ihan sillä rajalla, kilauttaako joku moralisti lastensuojeluviranomaiselle, kun näkee lasten¬istuimessa pienokaisen ilman kypärää.
Tuolla menee yksi! Aijai. Taitaa olla huonommanpuoleinen äiti.
Hollantilaisia naurattaisi. Siellä ne elelevät kuin pellossa, ihan kuin mekin vielä 80-luvulla. Ajavat pyörillään kovaa ja ilman kypärää. Tuuli hiuksissa, vapaina, on the edge.

Pakko olla terve
On tässä monen muunkin kuin Kalle Hakkaraisen pitänyt jo pitkään ostaa kypärä. Lisäksi on ollut tarkoitus aloittaa liikunta. Lisätä antioksidantteja ruokavalioon, ja hyviä rasvoja. Alkaa syödä ehkä myös pakurikääpää ja macajauhetta, tai jotain, mitä terveysihmiset nyt syövät. Muuten saa pian syyttää
itseään siitä, että tulee kakkostyypin diabetes. Eikö niin?
– Itse aiheutetuista sairauksista
puhuminen on minusta vaarallista, kuittaa tutkija Ulla Järvi, joka on
väitellyt terveys¬journalismista.
Oikeasti ei vielä tiedetä tarkkaan, miksi ihminen sairastuu. Ennen vanhaan ajateltiin, että sairaudet ovat vaikkapa kateellisten naapureiden tai vainajien aikaansaannosta. Silloin suojauduttiin loitsuilla ja amuleteilla. Nyt, 2000-luvun Suomessa, uskotaan, että sairaudet saa loitolle oikeilla elämän¬tavoilla – jumppa kolme kertaa viikossa ja terveellinen ruokavalio on käypä taudin¬ehkäisy, ihan kuin loitsu oli ennen.
– Ja tästä nykyuskosta hyötyvät
monet: funktionaalisten elintarvikkeiden tuottajat, kuntosaliyrittäjät,
media... Jos sanotaan, että sota on hyvä bisnes, niin läskisota on erittäin hyvä bisnes.
Itsekin terveysjuttuja kirjoittava Järvi on päättänyt, ettei koskaan enää kirjoita, paljonko diabetes maksaa yhteiskunnalle: jokainen kakkostyypin diabeetikko on taatusti maksanut tarpeeksi veroja, jotta voi odottaa saavansa sairauteensa asianmukaista hoitoa. Järvi itse odottelee, että terveys- ja ihmiskäsitys muuttuisi henkevämmäksi.
–  Nykyinen terveysihanne on kovin pinnallinen ja ulkonäkökeskeinen, Järvi pohtii.
Hän harmittelee, että esimerkiksi rakkauden ja hyväksytyksi tulemisen terveysvaikutuksista kirjoitetaan niin vähän.
Kokemus siitä, että on rakastettu, on paljon terveellisempää kuin raakasuklaa.
– Tai netissä roikkuminen, sehän voi olla todella terveysvaikutteista. Leppävirran ainoa gootti voi löytää verkosta samanhenkisiä ystäviä, Järvi miettii.
Mutta ei, lääkäri ei voi määrätä hyvää parisuhdetta, hauskoja kavereita eikä oikeudenmukaista pomoa. Niinpä
puhutaan vyötärölihavuudesta, ravinnon koostumuksesta ja liikunnasta.

Stressaavaa vai mielekästä?
Jos lääkäri näkisi Raili Perimäen työ­tahdin, tulisi siitäkin noottia.
– Hetki vain, tämä täytyy katsoa nyt heti.
Raili on saanut kiireellisen työsähköpostin. Postilaatikossa on monta muutakin lukematonta meiliä, kuten tuo
yksi englanninkielinen kysely. Siihen vastaamisen pitäisi viedä viisi minuuttia, mutta Raili tietää kokemuksesta, että luvassa on kuusitoista sivua kysymyksiä. Ei ehdi!
Railin työpäivät tuppaavat olemaan kiireisiä:
– Tulen toimistolle, otan paperi¬nivaskan kokoukseen, kokous venyy, seuraavaan palaveriin on tunti aikaa, ehdinkö käydä syömässä? Kokouksen aikana sähköposti on täyttynyt uusista viesteistä,  puhelin soi, lounas jää väliin, palaveri alkaa... viikonlopuksi jää vielä jonkin verran tekemistä.
Selvä stressitapaus.
– No joo, mutta tämä on niin mielenkiintoista työtä ja imee mukaansa, 58-vuotias Raili toteaa.
– Kyllä minä haluaisin jatkaa työ­elämässä 68-vuotiaaksi.
Stressi on hirvittävän vaarallista, ja Raili jos kuka tietää sen. Hän on SAK:n työympäristöasiantuntija, joka on pitänyt toistasataa luentoa työssä jaksamisesta ja työpaikkakiusaamisesta. Railin mukaan stressi voi tappaa ihmisen pystyyn. Se ei aiheuta pelkästään unihäiriöitä vaan myös esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteja, alkoholiongelmia,
uupumusta, sosiaalisen elämän huononemista, jopa syöpää.
Railikin on jossain vaiheessa kärsinyt stressioireista. Hän huomasi väsyvänsä. Ruoka ei maistunut. Näkökentässä alkoi leijailla sahalaitoja. Oireille ei löytynyt muuta selitystä kuin liian tiukka työ­tahti, ja Raili päätti ottaa asian vakavasti.
– En suunnittele lomille enkä vapaapäiville mitään ohjelmaa, laiskottelen vain. Jos ottaisin töiden lisäksi vielä stressiä pääsiäisverhoista, tästä ei tulisi mitään.

Ja sitten pekonin syöntiin
Työuupumuskin on tavallaan itse aiheutettua. Se tulee siitä, että ei sano, jos ei ehdi tai jaksa.
Liika ahkeruus ja innokkuus on kuitenkin vähän kunniakkaampi elämän¬tapa kuin liika löpsöily – diabetekseen on nolompaa sairastua kuin uupumukseen.
Mutta odotellaan. Ehkä Läskikapina saa jonain päivänä jatkoa Stressikapinasta. Silloin ynnäillään kustannuksia veronmaksajille. ”Koetahan vähän rauhoittua tuon työntekosi kanssa, ettei tule meille muille kalliiksi. Menepäs tässä välissä vaikka aurinkoon istumaan ja syömään lihapiirakka nakilla.”

Chisu teki Vain elämää -historiaa.

Chisu yllätti Anna Puun päivänä kaikki muut artistit, kun hän toi lavalle Ylioppilaskunnan laulajat.

– Mä olen ollut tosi hiljainen tänään. Aina, kun rupean miettimään tätä biisiä, tulee kyyneleet silmiin. Miten pystyn vetämään tämän? Chisu sanoi ennen esitystään ja kertoi valintansa olevan Mestaripiirros.

Chisun mielestä Mestaripiirros on yksi Suomen musiikkihistorian hienoimmista kappaleista. Anna puhkesi kyyneliin jo ennen esitystä. Biisi on hänelle henkilökohtainen, sillä se tuo mieleen hänen tyttärensä.

– Mikään muu ei ole ikinä yhtä täydellinen kuin se oma. Se sun tekele, Anna selitti jaksossa.

Ohjelmassa kaikki äidit eli Chisu, Anna Puu ja Suvi Teräsniska ovat aikaisemminkin liikuttuneet, kun on tullut puhetta lapsista. Näin kävi nytkin, mutta myös Mikael Gabriel ja Hector varautuivat esitykseen nessuilla.

2790615

Me Naiset ja ohjelmaa esittävä Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

 

Arttu Wiskarikin pääsi jatkoon Bad Romance -esityksellään. Mitä siitä voi oppia?

Lokakuu on selvästi suomalaisten Bad Romance -kuukausi.

Muistatko vielä Arttu Wiskarin Lady Gaga -esityksen? Wiskari esitti jättihitin Bad Romance alkukuusta MTV-kanavan Tähdet, tähdet -ohjelmassa.

Lauantaina tositoimiin joutuu Saara Aalto, joka valitsi saman kappaleen Britannian X Factor -kilpailun kauhuteemaan.

Jakso jaksolta Saara on osoittanut vahvuutensa sekä laulajana että show-naisena. Viime viikon diivateemassa Saara veti äärimmäisen spektaakkelin, kun hän esitti Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen.

Saara Aalto veti melkoisen show'n X Factorin livelähetyksessä viime viikolla. Kuva: All Over Press
Saara Aalto veti melkoisen show'n X Factorin livelähetyksessä viime viikolla. Kuva: All Over Press

Ei ole epäilystäkään, etteikö Saara esittäisi täydellistä Lady Gaga -show’ta. Mutta kun katsoo Arttu Wiskarin Bad Romance -vedon, voi siitä ottaa avuksi kaksi täsmäoppia – kelle tahansa ja mihin tahansa tiukkaan paikkaan.

1. Välillä kannattaa heittää täysin överiksi

Tämän kauden Tähdet, tähdet -ohjelma käynnistyi todellisella kimalleshow’lla. Moni televisionkatselija yllättyi, kun Artti Wiskari kertoi esittävänsä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romancen.

Ilta-Sanomille Wiskari kertoi, että hän ei pystynyt edes etukäteen treenaamaan kappaletta keuhkoputkentulehduksensa vuoksi. Mies teki kappaleesta omankuuloisensa ja pääsi jatkoon.

– Tämä on täysin vastakohta sille, mitä mä itse teen. On hyvä aloittaa siitä, että heittää niin överiksi kuin pystyy, Arttu Wiskari sanoi esityksensä jälkeen.

Lue myös! Saara Aalto voittoon! Avuksi 5 oppia edellisiltä X Factor -voittajilta

Haaroista revinneet housut eivät haittaa Arttu Wiskaria! Kuva: Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen
Haaroista revinneet housut eivät haittaa Arttu Wiskaria! Kuva: Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen

2. Mikään ei ole noloa!

Kesken suoran Tähdet, tähdet -lähetyksen Arttu Wiskarille tapahtui lavalla jotain äärimmäisen kiusallista: hänen housunsa ratkesivat. Mutta Arttu ei häkeltynyt. Hän jatkoi Bad Romance -esitystään, vaikka punaiset kalsarit näkyivät.

Onkohan Saara Aallon esiintymisasussa yhtä paljon kimalletta kuin Arttu Wiskarin hopeapuvussa?

Saara Aalto esittää Bad Romance -kappaleen lauantaina 29. lokakuuta Britannian X Factor -livelähetyksessä, joka alkaa kello 22 Suomen aikaa itv-kanavalla.

Tummasävyinen ruotsalaiselokuva näyttää fantasian keinoin, millaista on olla nuori ja ulkopuolinen.

Teini-ikäiset Kim (Tuva Jagell), Bella (Wilma Holmén) ja Momo (Louise Nyvall) elävät maailmassa, jossa kiusaaminen ja seksuaalinen ahdistelu ovat arkipäivää. Turvaa tarjoaa Bellan sadunomainen kasvihuone, jonne ystävykset sulkeutuvat iltaisin. Eräänä päivänä tyttöjen istuttamasta siemenestä versoo maaginen kasvi, joka avaa oven poikien maailmaan, eikä mikään ole kohta entisellään.

Alexandra-Therese Keiningin ohjaama elokuva on tunnelmallinen sekoitus draamaa ja fantasiaa. Kuvaus on kauniin synkkää, taikaelementit taidokkaasti toteutettuja, ja nuoret näyttelijänlupauksetkin suoriutuvat varsin mallikkaasti. Ongelmat löytyvät lähinnä tarinasta, joka loppua kohden tuntuu hieman kadottavan punaisen lankansa. Myöskään teemoiltaan elokuva ei täysin löydä muotoaan.

Vaikka Girls Lost kuvaa vakuuttavasti murrosiän haasteita, jää se sukupuoli-identiteettiä käsittelevänä teoksena pintaraapaisuksi.

Katso traileri:

Girls Lost

***

Ensi-ilta 28.10.

Lauantain livelähtetykseen valmistautuva laulaja juhli halloween-bileissä Lontoossa.

Tästä eivät kauhukostyymit enää synkkene eikä Saara Aallon ihonväri kalpene.

Britannian X Factor -kilpailijat viettivät halloween-bileitä, joissa suomalaislaulaja juhli kalman kalpeana kauhukuningattarena.

 

Kuva, jonka Saara Aalto (@saaraaalto) julkaisi

Huomiota herättävin yksityiskohta Saaran halloween-tyylissä oli hänen kaulalleen maalattu iso punainen verijälki.

Saara Aalto julkaisi Instagram-tilillään kuvan omasta kauhulookistaan, jonka oli taikonut ammattimaskeeraja Fai Archer.

Lookin peruselementit olivat: vaalea iho, tumma silmämeikki ja syvän punaisiksi maalatut huulet sekä pääkalloseppele ja musta huntu.

 

Kuva, jonka Fai Archer (@faiarcher) julkaisi

Fai Archer julkaisi myös kuvia Saaran halloween-maskista Instagram-tilillään.

Suomalaislaulaja ja hänen kilpakumppaninsa osallistuivat torstai-iltana Lontoossa Kiss FM -radiokanavan bileisiin. Saara Aalto paljasti ennen juhlia odotetun biisivalinnan, jonka hän esittää seuraavassa livelähetyksessä lauantaina.

Lue lisää: Saara esittää seuraavassa X Factor -jaksossa Lady Gagan Bad Romance -kappaleen

Tee itse!

Saaran halloween-maskin voit tehdä helposti itsekin kotona. Jos sinulla ei ole tekoverta etkä ehdi sellaista ostamaan pilailukaupasta, voi veren taiteilla kestävällä punaisella huulipunalla. Päälle kannattaa suihkuttaa meikinkiinnitysainetta.  

Kasvojen meikki onnistuu yksinkertaisimmillaan valkoisella ihonpohjustuksella, mustalla kajaalilla ja tummalla punalla.

Katso video! Miten levittää tumma huulipuna siististi? Katso ohjeet kohta kohdalta

Saara julkaisi myös Facebook-videon illan juhlista Sada Vidoon kanssa.