Pokémon Go -peli villitsee ihmisiä ympäri maailman. Tämä kuva on New Yorkista. Kuva: Reuters
Pokémon Go -peli villitsee ihmisiä ympäri maailman. Tämä kuva on New Yorkista. Kuva: Reuters

Pokémon Go ampaisi heti mobiilisovellusten kauppojen myyntikärkeen. Oletko sinä ladannut jo oman pelisi?

Lauantaina Suomessa julkaistu Pokémon Go niittää suosiota ja koukuttaa pelaajia. Sovellus on noussut heti esimerkiksi Applen App Storen ilmaisten sovellusten top-listan ykköseksi.

Peli julkaistiin aiemmin muun muassa Yhdysvalloissa ja Australiassa. Siellä Pokémon Go -sovelluksesta on tullut paikoitellen jopa ladatumpi kuin Tinderistä.

Lue lisää: Pokémon Go on aiheuttanut myös parisuhdeongelmia ja pelkotiloja

Suomen ja monen muun maan lanseerauspäivä ei mennyt täysin odotetulla tavalla. Monet pelaajat kertoivat lauantaina Twitterissä ongelmista, jotka koskivat pelin lataamista ja käynnistämistä. Osa tuskaili pelipulmien kanssa vielä sunnuntaiaamunakin.

Huffington Postin mukaan palvelimet saattoivat kaatua useammasta syystä. Peli julkaistiin lauantaina 26 maassa ja uusien pelaajien määrä oli liikaa servereille.
Myös hakkereiden epäillään vaikuttaneen pelin kaatumiseen.

 

”Metsään Pokémon-hilloja keräämään”

Pokémon Go -pelissä ravataan pitkin katuja sekä muita maastoja virtuaalihahmojen perässä. Hahmoja löytyy sisätiloistakin, mutta pelaajien pitää oikeasti vaeltaa myös ulkona löytääkseen Pokémoneja.

He voivat napata ja kouluttaa reaalimaailmassa näyttäytyviä hahmoja älypuhelimensa kameran avulla. Osa yhdistää pelimatkalle roskapussin viemisen tai kauppareissut.

Kaupungilla poukkoilu näyttää monen mielestä hauskalta ja on hyödyllistäkin.

Monet ovat saaneet uutta kipinää ulkoiluun. Jotkut sanovat lähtevänsä nyt mielellään esimerkiksi ulkoiluttamaan koiraa, vaikka pidemmille lenkeille.

 

Helsingin Sanomien mielipidepalstalla on julkaistu sunnuntaina kirjoitus, jossa myös kritisoidaan Nintendon uutuuspeliä. Kirjoittajan mukaan nuoret voisivat pelaamisen sijaan tai sen lisäksi tehdä jotain hyödyllistä oman elämänsä sekä  Suomen kansantalouden hyväksi.

”Ehdotus Nintendolle: kehittäkää peli, jossa pelaajat etsivät marjoja metsästä.”

– Ehdotus Nintendolle: kehittäkää peli, jossa pelaajat etsivät marjoja metsästä. Yksi olio voisi olla varvullinen mustikoita tai puolukoita, yksi olio kymmenen hillaa. 10–20 oliosta kertyisi litra marjoja. Kaikki nuoret, joilla ei ole kesätöitä, metsään vaan Pokémon-hilloja keräämään. Myös mustikkasato on tänä vuonna runsas, kouvolalainen Liisa Nyqvist kirjoittaa.

Mitä mieltä sinä olet: onko Pokémon Go -peli hitti vai huti? Kerro mielipiteesi ja keskustele asiasta alla olevassa kommentointikentässä.

 

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Kysely

Aiotko kokeilla Pokémon Go -peliä?

Kyllä
Kyllä
76.4%
En, ei voisi enempää kiinnostaa!
En, ei voisi enempää kiinnostaa!
23.5%
Ääniä yhteensä: 102

”Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin”, Rita kuitenkin uskoo. 

Temptation Island -ohjelmasta alun perin tuttu ja Gladiaattorit-sarjassa syksyllä nähtävä pariskunta Aki Manninen, 41, ja Rita Niemi-Manninen, 38, ovat viime aikoina kertoneet useaan otteeseen lapsihaaveistaan.

Kesäkuussa Rita ja Aki kertoivat Me Naisille vaikeuksistaan lapsen saamisen kanssa.

– Kyllä meille tulevaisuudessa mahtuisi juoksemaan sellainen vaaleahiuksinen pieni tyttö, mutta saa nähdä kuinka käy. Vielä emme ole menneet mihinkään hoitoihin, Aki kertoi.

Nyt Rita kertoo lapsihaaveestaan Facebook-sivullaan. Hän myös kertoo miettineensä, alkaako ikä jo painaa liikaa vaakakupissa.

– Ollaan Akin kanssa oltu valmiita vauvalle jo tovin. Putin [pariskunnan koira] on onneksi ihanasti täyttänyt vauvan mentävää rakoa elämässämme. Välillä mietin, että aika on ajanut ohi, kun urheilin ne ”otollisimmat” vuodet tulla äidiksi. Silloin en edes ajatellut lapsien hankintaa, Rita kirjoittaa.

Rita kertoo kuitenkin ajattelevansa, että elämässä kaikella on tarkoituksensa. Voimaa hän saa siitä faktasta, ettei äidiksi tuleminen 38-vuotiaana suinkaan ole mahdotonta.

– Moni ikäiseni ja vielä paljon vanhempi on saanut kokea äitiyden ilon. Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin, hän kertoo.

Kirjoituksensa lopuksi hän lähettää halauksia kaikille niille, jotka toivovat lasta.

”Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin.”

– Ja teille, joita elämä on siunannut lapsella: olette onnekkaita, Rita muistuttaa.

Kesäkuussa Rita ja Aki kertoivat Me Naisille, että harkitsevat ohjelmaa lapsettomuudesta. 

– Olemme harkinneet jopa tv-ohjelmaa, jossa avaisimme lapsettomuushoitoja ja niihin liittyviä tabuja. Toivomme, että voisimme tarjota vertaistukea tuhansille muille samassa tilanteessa oleville. En ole tämän asian suhteen itsekriittinen. Kun on elämässä menettänyt tarpeeksi, ei osaa pelätä tulevaa. Uskon, että kaikella on tarkoituksensa, Aki kertoi.

Rita julkaisi viikko sitten Instagram-tilillään hymyilevän kuvan puolisonsa kanssa. ”Jos nauru pidentää ikää, me eletään ainakin 100-vuotiaiksi!” hän kirjoittaa.

Toni on viime aikoina antanut puolisolleen Jannikalle kaiken tukensa. Tilanteessa on auttanut se, että Tonilla itselläkin on kokemusta masennuksen voittamisesta.

Apulanta-yhtyeen laulajan Toni Wirtasen vaimo, laulaja Jannika B kertoi heinäkuussa käyvänsä uupumuksen ja väsymyksen takia läpi raskasta elämänvaihetta. Vain elämää -risteilylle keskiviikkona osallistunut Toni kertoi Me Naisille, että pahin on nyt takana.

– Jannika voi hyvin tällä hetkellä, kuten koko perhe, hän sanoi.

Toni on antanut haastavassa tilanteessa vaimolleen kaiken tukensa. Hänellä on itselläkin kokemusta masennuksen voittamisesta.

– Olemme nyt molemmat syvänveden sukelluksen kandidaatteja. Olen ammentanut omista kokemuksistani auttaessani häntä. Olen itse elävä esimerkki siitä, että masennuksen voi voittaa.

”Silloin kun on pussin pohjalla, ei näe sitä suuaukkoa, mutta sieltä on olemassa poispääsy.”

Toni kertoo Jannikan saaneen valtavasti positiivista palautetta sosiaalisessa mediassa puhuttuaan ongelmistaan avoimesti. Ihmiset ovat kertoneet esimerkin voimalla omia kokemuksiaan aiheesta.

– Silloin kun on pussin pohjalla, ei näe sitä suuaukkoa, mutta sieltä on olemassa poispääsy. Ei sinne kenenkään tarvitse jäädä. Ammattiauttajalta saa kuitenkin varmasti parempia neuvoja kuin satunnaiselta rockmuusikolta, hän virnistää.

Salakavala sairaus

Kaksivuotiaan Martta-tytön isä pohtii, ettei puolison huomioiminen aina ole helppoa lapsiperheen pyörityksessä. 

– Tyttö on niin pieni ja vie kaiken huomion, joten sokeuduin sille, miten Jannikalla menee. 

Soimaan itseäni siitä, etten nähnyt riittävän tarkasti häntä, ennen kuin tilanne oli jo pitkällä, hän toteaa.

Toni peräänkuuluttaa sitä, ettei parisuhteessa toista saa pitää itsestäänselvyytenä.

”Muistakaa katsoa toista ihmistä. Masennus tulee hiipien, kuten tässäkin tapauksessa.”

– Muistakaa katsoa toista ihmistä. Masennus tulee hiipien, kuten tässäkin tapauksessa. Yhtäkkiä Jannika ei ollut enää oma, iloinen ja energinen itsensä, hän kuvailee.

Tällä hetkellä Jannika voi Tonin mukaan hyvin ja perhearki rullaa mukavasti.

– Arkemme on pitkälti Martan kanssa oloa. Olen tehnyt 13 levyä ja vasta yhden lapsen, joten en ole valmis vielä luopumaan vauvakuplasta.  Martta kietoi minut pikkusormensa ympärille heti synnyttyään. Sen sodan hävisin heti, Toni naurahtaa.