Rahan tuloa ei voi estää, jos on malttia. Kuva: Shutterstock

Tuntuuko sijoittamisen aloittaminen aivan tuskaiselta ajatukselta? Älä luovuta ennen kuin aloitatkaan. Näin pääset alkuun.

Viestintäkonsultti ja perheenäiti Merja Mähkä, 37, alkoi sijoittaa keväällä 2012.

– Aloin sijoittaa, kun kaipasin jotain muuta ajateltavaa kuin vaippoja, hän kertoo nyt.

Nykyään Mähkä onkin jo intohimoinen piensijoittaja. Säästäminen on tuli hänelle tutuksi kerran kuusi vuotta sitten, kun hän halusi lähteä 1,5 vuodeksi maailmalle. Silloin hän myi kaiken ja laittoi kotinsa vuokralle. Kaksi kuukautta sitten Mähkä aloitti myös älä osta mitään -vuoden, jolloin hän yrittää säästää mahdollisimman paljon.

Merjan vinkit säästäjälle ja sijoittajalle:

1. Tee budjetti, se hillitsee shoppailua. Kuukausibudjetin tekeminen kuulostaa ankealta, mutta auttaa, kun kaupungilla iskee himo poiketa kaupoille. Kuukauden lopussa on palkitsevaa todeta, että nekin rahat, jotka olin käyttää 40 prosentin alessa olleeseen unelmamekkoon, lopulta säästyivät suurempaa tarkoitusta varten, ja että olen itse asiassa pärjännyt ilman sitä mekkoa ihan hyvin. Viimeisen kahden kuukauden aikana olen oikeasti tarvinnut vain uuden kahvinkeittimen hajonneen tilalle.

2. Säästä edes säästötilille. Säästötilien korot ovat ennätyksellisen alhaalla, jopa nollassa. On todennäköistä, että pankkitilille säästetyn rahan ostovoima vain pienenee eli saat sillä yhä vähemmän vastinetta kaupasta. Osakkeet taas ovat nyt kalliita, lähellä huippulukemia. Se yleensä enteilee laskua. Jos sinulla on juuri nyt muutama tuhat euroa ylimääräistä rahaa, jotka tarvitse todennäköisesti käyttöön muutaman vuoden sisällä, huonokorkoinenkin säästötili on osakkeita turvallisempi ratkaisu.

3. Luota säännöllisyyteen. Säännöllisen kuukausisijoittamisen aloittaminen ei kuitenkaan ole koskaan tyhmää. Sen avulla torjut päänsäryn, jonka pörssikurssien heilunta aiheuttaa. Kun sijoitat saman summan joka kuukausi, tulet ostaneeksi vähän osakkeita silloin, kun ne ovat kalliita, ja enemmän silloin, kun ne ovat halpoja. Näin riskit hajautuvat ajallisesti.

4. Aloita heti. Sijoittaminen on vaikeinta silloin, kun osakkeet ovat halvimmillaan, koska silloin talouden tunnelmat ovat kaikkein synkimmät eikä ylimääräistä rahaa ole välttämättä itselläkään. Yleinen virhe onkin, että suurin osa piensijoittajista lähtee osakeostoksille silloin, kun osakkeet ovat kalleimmillaan, koska silloin osakkeilla on takanaan jo pitkä nousu ja ne tuntuvat turvallisilta.

5. Luota itseesi. Osakkeiden valitseminen on vaikeaa! Maailma on täynnä sijoitusammattilaisia, jotka käyttävät kaiken aikansa löytääkseen parhaat diilit. Et oikeasti voi voittaa heitä, eikä tarvitsekaan. Voithan olla ihan hyvä tenniksen pelaaja ja saavuttaa hyviä tuloksia, vaikket voittaisi Serena Williamsia.

6. Tutustu rahastoihin. Yksi vaihtoehto on alkaa sijoittaa ammattilaisen hoitamaan rahastoon. Niiden ongelma on suuret kulut. Ammattilainen vie tuotosta ison osan omaan taskuunsa. Tutki rahastoja netissä, äläkä heti tyydy oman pankin tarjoamaan vaihtoehtoon, koska se tuntuu helpoimmalta.

7. Indeksirahasto on helpompi kuin nimensä. Onneksi on keksitty indeksirahastot! Niissä osakkeet on valittu jonkin teeman mukaan ja automatiikka poimii ne: ne voivat sijoittaa esimerkiksi Helsingin pörssin 25 suurimpaan yritykseen. Tällöin sinun ei tarvitse maksaa kenellekään siitä, että he miettivät, mihin sinun rahasi kannattaa laittaa. Tutkimukset osoittavat, että indeksirahastot voittavat pitkällä aikavälillä melkein kaikki ammattilaisten hoitamat rahastot.

8. Pihistä kuluissa. Kun valitset indeksirahastoa, valitse se, jossa kulut ovat pienimmät. Jokainen euro, jonka säästät kuluissa, jää rahastoon kasvattamaan sinun varallisuuttasi. Jopa kuluttomia indeksirahastoja on tarjolla.

9. Vaihda lyhyt ilo pidempiaikaiseen. Jos sinusta tuntuu, ettei sinulla ole varaa alkaa sijoittaa, mieti, onko sinulla varaa ostaa kuppi lattea joka päivä. Jos on, luovu siitä. Pienelläkin kuukausisijoituksella pääsee hienosti alkuun. Minimisijoitukset rahastoihin alkavat vain 15 eurosta.

10. Osta ja unohda. Kärsivällisyys on sijoittajan paras ystävä. Ostamalla ja myymällä usein hukkaat rahaa kuluihin ja teet helposti huonoja päätöksiä. ”Osta ja unohda” on vanha hyvä sijoitusviisaus.

Lue myös:

Hoida raha-asiasi näin viimeistään kolmikymppisenä

Aina rahat lopussa? Karsi nämä shoppailutavat viimeistään kolmikymppisenä

Rikastumisvinkit naisille – näin pääset alkuun säästämisessä ja sijoittamisessa

Tämän verran Niina Lahtinen tuhlaa viikossa

Mistä aloittaisi?

Näillä kirjavinkeillä pääset sisään sijoitustermeihin:

Emilia Kullas ja Ninni Myllyoja: Nainen ja rikastumisen taito.

Marko Erola: Paras sijoitus.

Mikko Sjögren, Ilkka Hikipää: Vaurastumisen reseptit – oma talous haltuun.

Eron takia Anna ja Sebastian lopettivat myös suositun bloginsa.

Suosittua Anna ja Sebastian -blogia pitäneet Anna ja Sebastian ovat eronneet. He kertoivat erosta blogissaan.

– Kiitokset, että ootte pysyneet blogiretkellä mukana viimeiset neljä vuotta. Blogi sulkeutuu nyt, sillä kaikki rakkaustarinat ei oo tarkotettu kestämään. Ollaan muutettu erilleen, ja elämä jatkuu toivottavasti ystävinä, kaksikko kirjoittaa.

Pari tuli suurelle yleisölle tunnetuksi vuonna 2013, jolloin heidän kirjoituksensa alkoivat levitä sosiaalisessa mediassa. Rakkaudentäyteinen pariskuntablogi herätti sekä kauhistelua että ihailua. Blogista harvinaisen teki aluksi se, että Anna ja Sebu kirjoittivat sitä yhdessä.

Erosta uutisoi ensimmäisenä Nyt.fi.

 

Entisten pintaliitäjien ja ankean lähiöelämän törmäyksistä syntyy hykerryttävää komediaa.

IS TV-LEHTI: Kepeä kymmenosainen draamasarja Downshiftaajat sai ensi-iltansa Elisa Viihteessä, mutta nyt sarja esitetään onneksi myös Ylellä. Downshiftaajat käsittelee arkista selviytymistä vähäisen toimeentulon ja kekseliäisyyden rimpuilukierteessä.

Komediasarjasta tulee pakostakin mieleen tv-sarja Kimmo, mutta onneksi enimmäkseen vain samojen tekijöiden takia.

Kun Jussi Vatasen Kimmo oli aina jaloilleen putoava yritteliäs velmuilija, Downshiftaajissa hänen esittämänsä Tommi voi vain toivoa paikalle pelastavaa enkeliä. Tommilla on aitoa kunnianhimoa ja vakaa aikomus nousta takaisin vaurauteen.

Silloin ei tarvitsisi kertoa materialistiselle vaimolle (Iina Kuustonen) tai tämän veljelle (Mikko Leppilampi) koko totuutta oman konsulttiyrityksen konkurssista.

Siinä missä Kimmo-sarjan hupi tuli kärjistyksistä ja karikatyyreistä, napakasti etenevä Downshiftaajat luo realistisempaa tilannekomiikkaa entisten menestyjien ja ankean lähiöelämän törmäyksistä.

Hitaamman elämän tavoitteluun viittaava nimi vaikuttaa vielä ensimmäisen jakson perusteella ironiselta, mutta toisaalta käsikirjoittaja Timo Varpio ja ohjaaja Teppo Airaksinen kuljettavat juonta heti alussa suuntiin, jotka vihjaavat arvojen perusteellisemmasta remontista.

Downshiftaajat, TV2 ke klo 21.00

Anna Puu kertoo Vain elämää -päivänään erokappaleesta, jonka hän teki ennen kuin ehti myöntää itselleenkään suhteensa olevan ohi.

Vain elämää -jaksossa vietetään perjantaina Anna Puun, 34, päivää. Jaksossa kuullaan yksi kappale, joka on Annalle ”pelottavan henkilökohtainen”.

– Mietin, että en oo ihan varma, uskallanko edes näyttää tällaista tekstiä. Se oli tosi pelottava ajatus, kun rinta oli vedetty niin auki. Musta tuntuu, että mä en osaa kirjoittaa ilman, että se on henkilökohtaista, Anna Puu kertoo jaksossa.

Lauri Tähkä kysyy Annalta, millainen suhde hänellä oli ex-mieheensä kappaleen kirjoitushetkellä.

”Jännä, miten ihminen kirjoittaa jotain sellaista, mitä ei ole myöntänyt edes itselleen.”

– Olitko sä jo lähdössä? Lauri kysyy.

– En... En todellakaan ollut tekemässä mitään lähtöä. Kirjoitin tuon varmaan vähän yli vuosi ennen eroa. Se on jännä, miten ihminen kirjoittaa jotain sellaista, mitä se ei edes tiedosta – eikä ole myöntänyt edes itselleen. Sitä se on, kun rupeat suoltamaan tekstiä paperille, sieltä voi tulla asioita, joita ei ole edes käsitellyt.

2787093

Anna erosi tyttärensä isästä, Olli Ripattilasta, vuonna 2013. Ex-pariskunnalla on vuonna 2010 syntynyt tytär.

Me Naisten haastattelussa vuosi sitten Anna kertoi, että hänen uusi parisuhteensa muusikkomiehen kanssa päättyi eroon keväällä 2015.

Vain elämää Nelosella perjantaina kello 20.00. Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Helen taisi juuri pongahtaa häijyjen muijien ykköseksi.

– Aion olla kaikista häijyistä naisista häijyin, Helen Mirren, 71, lausui maanantaina.

Sanoillaan hän viittasi presidenttiehdokas Donald Trumpin lausuntoon kilpakumppanistaan Hillary Clintonista kaksikon kolmannessa vaaliväittelyssä.

Brittinäyttelijä pääsi ääneen Elle-lehden vuosittaisessa Women in Hollywood -tapahtumassa, joka pidettiin Los Angelesissa maanantaina. Helen Mirren palkittiin tilaisuudessa legendaarisen asemansa ja elämäntyönsä vuoksi.

Kiitospuheensa yhteydessä näyttelijä jakoi parhaat elämänohjeensa, joista voivat ottaa oppia kaikki muutkin naiset tiellään häijyiksi muijiksi.

Lue myös: Häijyt muijat kunniaan! 12 naista, joita voi vain ihailla

– Käyn nopeasti läpi muutaman vinkin, joiden avulla selvitä elämästä, koska varmasti tiedätte, että olen melko vanha, joten olen nähnyt aika paljon elämää. Voitte jakaa vapaasti eteenpäin viittä parasta vinkkiäni, Helen Mirren sanoi puheessaan, joka on luettavissa kokonaisuudessaan Elle-lehden sivuilla.

”1. Älä ikinä juo alkoholia, paitsi jos juhlit jotain, jos olet järkyttynyt jostakin tai jos on päivä, joka loppuu y-kirjaimeen (huom. englanniksi kaikkien viikonpäivien nimet päättyvät y:hyn). Jos otat, älä koskaan aja.”

”2. Rakkaudessa ei ole sääntöjä – en usko – mutta älä kiirehdi naimisiin, oikeasti. Menin mieheni kanssa naimisiin myöhemmin elämässäni, ja se on toiminut oikein hyvin.”

”Älä kiirehdi naimisiin, oikeasti.”

”3. Anna kumppanillesi vapaus ja tue häntä tavoitteidensa saavuttamisessa. Se on todella tärkeää ja koskee molempia suuntia, sekä miehiä että naisia.”

”4. Blackjack-pöydässä splittaa aina ässät, kasit ja ysit.”

”5. Ole yhteydessä ystäviisi päivittäin, enkä tarkoita Facebookia. On parempi, että on kolme hyvää ystävää kuin kolmesataa sosiaalisessa mediassa. Ystäviä, joille voit oikeasti puhua.”

Koska Helen Mirren ei piittaa omistakaan säännöistään, hän ei pysynyt lupaamassaan viidessä elämänohjeessa. Kuudes ohje oli kieltämättä häijy.

– Ja lopuksi, viis veisaa kenestäkään, joka tuomitsee sen, miltä näytät, etenkin jos hän on joku anonyymi, tuntematon, netissä vaaniva hyypiö tai on turvonnut, pienipäinen, dinosauruskätinen presidenttikandidaatti.