Niin sitä pitää. Hetki laturissa ja taas pystyy puhumaan. Kuva: Colourbox
Niin sitä pitää. Hetki laturissa ja taas pystyy puhumaan. Kuva: Colourbox

Pieleen menee, jos puhelin on yöt läpeensä kiinni laturissa.

Kyllä vain, kännykänkin voi ladata väärin. Ei ole ihan sama, milloin ja miten laturia sen kanssa käyttää.

Elisa kertoi kesällä tiedotteessaan, että harva osaa ladata älypuhelimensa tai tablettinsa akun oikein. Moni muistelee vielä vanhojen matkapuhelinten latausohjeita, vaikka akkuteknologia on ottanut jo ison harppauksen eteenpäin.

Tärkein oppi on se, että nykyakkuja ei ole pakko ladata täyteen, vaan optimaalinen varaus on 40–80 prosenttia. Muutama lyhyt lataus päivän mittaan on parempi kuin pitkä, koko yön mittainen lataus. Ylipitkästäkään lataamisesta ei kuitenkaan ole vaaraa, kun käytössä on puhelimelle sopiva, alkuperäinen laturi.

Lyhyet lataukset kuitenkin saattavat pidentää akun käyttöikää, kun taas jatkuva täyteen lataaminen lyhentää sitä.

Akun optimaalinen varaus on 40–80 prosenttia.

Cadex-akkufirma selittää Battery Universe -sivustollaan, että älypuhelinten litiumioniakut ovat herkkiä ”stressille”. Kun sitä jatkuu liian pitkään, käyttöikä lyhenee. Kun akku on esimerkiksi koko yön kytkettynä laturiin, se pyrkii pitämään latauksen täydessä sadassa prosentissa sen sijaan, että akun varaus pääsisi purkautumaan luonnollisesti. Sivustolla selostetaan, että täyden akun irrottaminen laturista on ”kuin rentouttaisi lihakset rankan treenin jälkeen”.

Tässä vielä muita vinkkejä, joiden avulla akusta saa pisimpään iloa irti:

1. Vältä kuumuutta

Ylikuumeneminen on erittäin huono juttu akulle. Paras lämpötila olisi noin 27 astetta. Puhelinta kannattaakin pitää mieluummin laukussa kuin taskussa, jotta kehon lämpö ei kuumenna sitä turhaan. Puhelinta ei tietenkään kannata myöskään unohtaa aurinkoon tai muualle lämpimään. Suojakuoret voi irrottaa ladatessa, koska silloin puhelin yleensä lämpenee jonkin verran.

2. Varo, jos pelaat samalla kun lataat

Puhelinta voi käyttää sen latautuessa, mutta jos ahkera pelaaminen saa laitteen lämpimäksi, voi olla parempi pitää peleistä pikku paussi. Puhelin latautuukin nopeammin, kun sitä ei käytä samalla.

3. Sammuta silloin tällöin

Puhelin kannattaa sammuttaa silloin tällöin, jotta akku saa levähtää. Puhelinta voi pitää esimerkiksi pois päältä yön ajan.

Rubertti

Usko jo! Älypuhelimen akkua ei kannata koskaan ladata täyteen

Ostin Nokian puhelimen 2003, käytössä jatkuvasti. Akku on alkuperäinen ja puhelin kestää käytössä 4-5 päivää. On uinut oluessa ja pudonnut asfaltille useampia kertoja, jäänyt yöksi sateeseen mökki reissuilla. Todella kestävä puhelin. Lapsenlapsien puhelimiin on joutunut vaihtamaan laseja useampaan kertaan, jopa itse lcd-näytönkin on joutunut vaihtamaan. Vioittuminen on johtunut alle puolenmetrin putoamisesta, muovimatolla päällystetylle lattialle. Kulma edellä tietysti mutta kuitenkin. Toitsa...
Lue kommentti

Naisille jää näissä kaverielokuvissa vain heteroalibin rooli.

Henkivartija Michael Bryce (Ryan Reynolds) tyrii työkeikallaan pahanpäiväisesti. Onneksi Michaelin ex-naisystävä Amelia Ryder (Elodie Yung) tarjoaa hänelle tilaisuuden todistaa ammattitaitonsa. Michael saa tehtäväkseen toimittaa inhoamansa palkkamurhaaja Darius Kincaidin (Samuel L. Jackson) Haagiin. Kincaid on kutsuttu todistamaan Kansainvälisessä tuomioistuimessa Valko-Venäjää diktaattorin elkein johtavaa presidentti Dukhovichiä (Gary Oldman) vastaan.

Patrick Hughesin ohjaama uutuus The Hitman’s Bodyguard noudattelee kaveruskomedioiden tuttua kaavaa. Lajityypin kivijalka on Tappava ase, jossa sähäkästi sanailevaa kyttäkaksikkoa näyttelivät Mel Gibson ja Danny Glover. Näissä elokuvissa kaverukset ovat yleensä niin kiinni toisissaan, että naisille jää vain heteroalibin rooli. He ovat mukana tarinassa vain todistaakseen, etteivät päähenkilöt ole homoja, vaikka viihtyvätkin mieluiten keskenään. Miesten suhde etenee samalla tavalla kuin Hollywood-romansseista: toisiaan inhoava parivaljakko mieltyy toisiinsa, kunhan on ensin saanut ärhennellä keskenään. Näinhän miesten ja naistenkin suhde saa alkunsa, mikäli Hollywoodia on uskominen.

Hughes ei tuo tähän kuvioon mitään uutta. Aina kun katsoja on pitämäisillään leffasta, Jackson murjaisee sovinistisen tai homofobisen vitsin. Niin, eihän sitä tosiaan olla homoja, vaikka ollaan kahden.

Katso traileri:

The Hitman's bodyguard

**

Ensi-ilta 18.8.

– Alkoholinjuonnin lopettamisen jälkeen kehoni alkoi huutaa sokeria, Jari Sillanpää kertoo Ilta-Sanomissa.

Laulaja Jari Sillanpää, 52, kertoo Ilta-Sanomissa, miten alkoholin vähentäminen on vaikuttanut hänen hyvinvointiinsa. Jarin mukaan hänen painonsa on noussut tasaisesti viime kesästä lähtien.

– Aloin juoda viime kesänä limuja ja syödä irtokarkkeja. Limut tulivat alkoholin tilalla, Jari kertoo IS:ssa.

Jarin mukaan hän vähensi alkoholinjuontia ”radikaalisti” kolme vuotta sitten.

– Join ihan liikaa ja sain migreenioireita saunan ja alkoholin yhdistelmästä. Mutta alkoholinjuonnin lopettamisen jälkeen kehoni alkoi huutaa sokeria, hän kertoo lehden haastattelussa.

Jari sanoo haluavansa lopettaa limsojen juonnin, jotta pysyisi hyvässä kunnossa. Hän ei kuitenkaan mieti ulkonäköään enää yhtä paljon kuin nuorempana.

Vuonna 2014 Jari kertoi Me Naisten haastattelussa, että hänen painonsa on jojoillut vuosia.

– Olen kurinalaiseen elämään aivan liian laiska ja mukavuudenhaluinen. Iän myötä minusta on tullut myös armollisempi itseäni kohtaan. ­Painoni on uran varrella vaihdellut 80 kilosta yli sataan kiloon, joten yleisöni on tottunut näkemään minut kaikenkokoisena, Jari kertoi syksyllä 2014.

 

Anni Hautala lomaili kesällä avomiehensä stand up -koomikko Niko Kivelän ja molempien poikien kanssa Kreikassa ja mökillä. Kuva: Jonna Öhrnberg

Radiojuontaja Anni Hautala aloittaa joka maanantai terveellisen elämän, mutta päätös pitää korkeintaan keskiviikkoon asti.

Juontaja Anni Hautala, 35, julkaisee marraskuussa keittokirjan. Projekti alkoi, kun kustantaja otti suosikkijuontajaan yhteyttä.

– Minulla on helppo suhde ruokaan. Rakastan sitä, että en itsekään tiedä, mitä ruokaa laitan ja kaivelen kaapeista kaikkia tekotarpeita, Anni kertoi torstaina Otavan syyskauden avajaisissa.

Kesällä Anni vieraili kirjaa varten Champagnesen ja Cognacin kylissä, jossa tutustui juomien valmistusprosesseihin. Kirjassa on muutama drinkkiohje. Ruuan suhteen Anni kuvailee olevansa nautiskelija.

”Ehkä minulla on jokin hyvä geeni, että en liho niin paljon.”

– En ole koskaan ollut millään dieetillä. Minulla on siihen liian huono itsekuri. Ehkä minulla on jokin hyvä geeni, että en liho niin paljon.

Keho ei totu aikaisiin aamuherätyksiin

Radio Suomipopin Aamulypsyä juontava Anni herää joka aamu ennen viittä. Aikaisin herääminen ja väsymys lisäävät makeannälkää.

– Keho ei oikein totu siihen heräämiseen. Aloitan joka maanantai terveellisemmän elämän ja suunnittelen karkkilakkoa, mutta se loppuu viimeistään keskiviikkona. Toimituksessa on usein karkkeja ja herkkuja, joihin sorrun.

”Loppukevät oli ihan hullua juoksua.”

Aamulypsyn lisäksi Anni jatkoi tällä viikolla kesän jälkeen Idolsin kuvauksia. Kuuden viikon kesäloma tuli tarpeeseen.

– Olin todella tiukka lomasta. Loppukevät oli ihan hullua juoksua ja odotin jo lomaa. Huomaan, että käyn silloin kärsimättömäksi; en jaksaisi yhtään mitään korjauksia tai muutoksia, vaan olin, että kuvataan nyt vaan.

Kuvien jakaminen turmapaikalta pyydetään lopettamaan, jotta poliisit saisivat työrauhan syyllisten löytämiseksi.

Torstai-iltana 13 ihmistä kuoli ja kymmenet loukkaantuivat, kun pakettiauto ajoi ihmisjoukkoon Barcelonan suosituimmalla kävelydadulla. Isis on julistautunut iskun tekijäksi.

Las Ramblas -kävelykadulle kohdistuneen terrori-iskun jälkeen Twitter on alkanut täyttyä kissojen kuvista aihetunnisteella #barcelona. Ilmiöstä uutisoi ensimmäisenä Helsingin sanomat.

Kissakuvat ovat vastaus terrorismille. Ilmiö sai alkunsa Belgian terrori-iskujen jälkeen vuonna 2015, ja ajatus sen taustalla on antaa poliisille työrauha jakamalla kuvia kissoista turmapaikan ja uhrien sijaan. Nyt myös Barcelonan iskuihin vastataan kissoilla.

Lue lisää: Kissakuvista tuli Brysselin terroristijahdin symboli

”Pyydän, postatkaa kuvia kissoista Las Ramblasilla loukkaantuneiden ihmisten sijaan. Älkää välittäkö tietoa terroristeille”, käyttäjä nimeltä Fortino Tapia twiittasi.