Sarah Jessica Parker näyttelee eroavaa uraäitiä tummasävyisessä Divorce-komediasarjassa. Kuva: HBO Nordic

Sarah Jessica Parker on elämänsä vedossa loistavassa Divorce-komediasarjassa.

”Koska me oikein aloimme kasvaa erillemme?”

”Ehkä niihin aikoihin, kun kasvatit nuo viikset?”

Tämä Sarah Jessica Parkerin ja Thomas Haden Churchin esittämän avioparin keskustelu on yksi kepeimmistä hetkistä Divorce-sarjan aloitusjaksossa. Maanantaina HBO Nordicilla alkava draamakomedia kertoo nimensä mukaisesti pariskunnasta, jonka pitkä liitto on päättymässä eroon. Loistavasti kirjoitettu rooli elämäänsä leipääntyneenä Francesina voi olla Sarah Jessica Parkerille keino karistaa viimeinkin ikisinkku-Carrien korkkarit jalasta.

SJP näyttelee mainion sävykkäästi perheenäitiä ja rekrytointifirman pomoa, joka on siirtänyt loputtomasti taiteellisia haaveitaan Robert-miehen remppafirman takkuilun takia. Kun miehen suolentoimintakin alkaa olla liian tuttua, ja rinnalle on löytynyt rakastaja (Flight of the Conchords -sarjasta tuttu, mahtava Jemaine Clement), tuntuu avioero ratkaisulta harmaaseen arkeen.

Tärkeässä roolissa ovat jälleen parhaat ystävät. Myös Dianen (Molly Shannon) ja Dallasin (Talia Balsam) illuusiot avio-onnesta ovat kauan sitten murentuneet. Ystävät eivät Francesin tavoin myöskään usko, että tämän ero voisi hoitua reilusti ja riidoitta.

Vaikka amerikkalaislähiöön sijoittuva, viisikymppisten avioparien elämästä kertova komedia voisi olla luonnollista jatkoa Sinkkuelämää-sarjan maailmalle, on tästä hittisarjan hilpeys kaukana. Ensimmäiset jaksot ovat tummasävyisyydessään melkeinpä murheellisia, mutta vähitellen komedia alkaa pilkahdella. Hupaisin hahmo on sympaattisen hömelö aviomies.

Divorcen ensimmäinen jakso katsottavissa HBO Nordicilla. Uusi jakso aina maanantaisin.
Sinkkuelämää, Ava ma klo 23.00

Tätä et nähnyt tv:ssä! Samu Haberin ja Lauran Voutilaisen äänen sointuivat upeasti yhteen, kun he esittivät Forever Yours -kappaleen.

Samu Haberin Vain elämää -päivä huipentui eilen duettoon Laura Voutilaisen kanssa, kun kaksikko esitti Sunrise Avenue -yhtyeen kappaleen Forever Yours.

Katso kappale kokonaan oheiselta videolta! Lauran ja Samun äänet soivat upeasti yhdessä, ja esitys tuo molempien parhaat puolet hienosti esiin. Myös yleisö on kuuntelee esitystä hymyt huulillaan ja antaa lopuksi raikuvat aplodit.

Lauran versio kappaleesta kunnioitti alkuperäisversiota, ja aikaisemmin jaksossa hän kertoi, ettei halunnut muuttaa kappaletta miksikään toiseksi. Samu oli otettu ratkaisusta.

– Toi tuntuu musta sitten tietysti säveltäjänä ihan sairaan hienolta, että se päätös on tehty siksi, että se on jo niin hieno, Samu sanoi.

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Bloggaaja Sami Minkkinen kertoi kolme viikkoa sitten rakastuneensa toiseen. Tuoreessa blogikirjoituksessaan hän kommentoi syytteitä lapsiperhearjen pakenemisesta.

Parisuhdebloggaaja Sami Minkkinen kertoi toukokuun alkupuolella uskaltaneensa viimein sanoa vaimolleen, että haluaa erota.

– Minä haluan, että jatketaan tästä eteenpäin yhdessä vanhempina, mutta emme enää toistemme puolisoina, Minkkinen kirjoitti Havaintoja parisuhteesta -blogissaan sanat, jotka hän oli sanonut vaimolleen.

Lue myös: Huippusuosittu parisuhdebloggaaja Sami Minkkinen eroaa vaimostaan – lapsi syntyi maaliskuussa: ”Olen rakastunut toiseen”

Minkkinen ja hänen puolisonsa saivat maaliskuussa vauvan, ja lisäksi miehellä on tytär edellistä liitostaan.

Syyksi eroon bloggaaja kertoi sen, että hän on rakastunut toiseen.

Minkkisen kirjoitus herätti tunteita ja keräsi runsaasti kommentteja sosiaalisessa mediassa. Tuoreessa blogitekstissään hän kommentoi saamaansa kritiikkiä ja avaa hieman lisää eron taustoja. Tekstin otsikko on Kyseenalaistettu vanhemmuus.

”Pakenin lapsiperhearkeani kohti rakkautta, naisihmistä, jolla on kolme lasta.”

– Sitä voi yrittää miettiä omalle kohdalleen, että miltä se tuntuu, kun koko vanhemmuus ja sitä kautta yksi tärkein osa omaa ihmisenä olemista hakataan julkisesti kirveellä säpäleiksi, Minkkinen kirjoittaa saamastaan palautteesta.

Hän kirjoittaa saaneensa satoja kommentteja, joissa häntä syytetään siitä, että hän ei kestänyt arkea ja lähti sitä karkuun.

–  Minä pakenin lapsiperhearkeani kohti rakkautta, naisihmistä, jolla on kolme lasta arjessaan. Melkoinen pako. Mutta ihmisillä on tapana luoda olettamuksia. Luoda päässään tarinaa, joka ei ole millään muotoa totta, Minkkinen vastaa syytöksiin.

Hän täsmentääkin, että erossa ihminen eroaa puolisostaan, ei lapsistaan. Hän myös kirjoittaa, ettei kaipaa hyväksyntää, vaan haluaa tekstillään vain puolustaa vanhemmuutta.

Juontaja Anni Hautalaa revitään nyt kaikkialle, mutta menestys näkyy Annin arjessa hillitysti. – Nuuka puoleni pitää turhamaisen puolen kurissa. Olen kokenut senkin arjen, kun ei ollut rahaa.

Nyt on kyllä uuden kenkäparin paikka. Aina kun juontaja Anni Hautala, 35, on saanut ison televisiotyön, hän on palkinnut itsensä merkkilaukulla tai -kengillä. Juuri julkistettiin Annin pesti seuraavan Idols-kauden juontajana. Ohjelma on Annin uran merkittävin tuotanto: sitä tehdään suuremmalla budjetilla, porukalla ja laajimmalle yleisölle kuin yhtäkään hänen aiemmistaan. Idols-jaksoja on usein katsonut yli miljoona suomalaista.

Annin aiemmista tv-töistä Kaikki vastaan 1 keräsi puoli miljoonaa katsojaa joka viikko. Sen merkiksi juontajan kodin vaatehuoneessa nököttää pari Gianvito Rossi -luksuskenkiä. Anni oli hipelöinyt korkkareita kaupassa, mutta ei ollut raaskinut ostaa niitä 850 euron hintaan.

– Sitten ystäväni soitti, että kengät olivat alessa, 250 euroa. Hälytin heti äitini meille lastenhoitoon ja kiiruhdin keskustaan, Anni kertoo.

– Turhamainen puoli minussa rakastaa kauniita kenkiä ja laukkuja, mutta nuuka puoleni pitää sen kurissa. Samalla ajattelen, että tällaisten palkintojen kautta muistan tehdyt projektit, niihin osallistuneet ihmiset sekä sen, miten paljon töitä painettiin.

Alehaukan luksusta

Töitä Anni on tehnyt aina. Teininä hän tienasi itse taskurahansa, ja parikymppisenä hän laittoi valtiotieteen opiskelut jäihin aloittaakseen vakituisen työn radiossa.

Yli kymmenen vuoden ajan hän on herännyt juontamaan Suomipopin Aamulypsyä Jaajo Linnonmaan ja Juha Perälän kanssa. Show on kuudesti äänestetty vuoden radio-ohjelmaksi, ja joka arkiaamu se tavoittaa noin 550 000 kuulijaa.

Aamulypsylle ei ole nimikkokenkiä, mutta sen suosio on mahdollistanut mukavat puitteet Annin arjessa.

”Nautin hyvästä tilanteesta nyt, kun siihen on mahdollisuus.”

– Elämä on opettanut, miten häilyvää ja muuttuvaista kaikki on. Läheisten menetykset ja oma rintasyövälle altistava geenivirhe muistuttavat siitä konkreettisesti. En halua elää jospa joskus -elämää vaan nautin hyvästä tilanteesta nyt, kun siihen on mahdollisuus.

1990-luvun lamakauden lapsena Anni muistaa elävästi, millaista oli, kun oli tiukempaa. Lama ei koskettanut perhettä työttömyytenä tai konkursseina, mutta jos jotain mieli saada, jostain muusta piti säästää.

– Rakastin Oltermanni-juustoa, mutta meille ostettiin aina halvempaa punakuorista edamia. Suosikkijugurttini tilalle tuli edullisempaa, eikä meille ikinä ostettu kirsikkatomaatteja, Anni muistelee.

– Silloin päätin hoitaa tulevat opiskeluni ja työni niin, että aikuisena voin käydä ruokakaupassa katsomatta hintoja. Että voisin ostaa kirsikkatomaatteja aina, kun mieli tekee. Se on suurinta luksusta.

Nyt tavoite on saavutettu. Annille tapa ei tarkoita pröystäilyä. Sanotaan sitä pikemminkin hyvästä elämästä nauttimiseksi.

– Tiedän, miten erilaisia elämäntilanteita ihmisillä on. Olen itsekin kokenut toisenlaisen arjen, kun ei ollut rahaa, Anni sanoo.

– Lapsuudenkodin säästäväisyys on myös seurannut mukana. Olen tarkka siinä, ettei meillä heitetä ruokaa roskiin. Alehaukkana etsin kaupasta -30% -tuotteita.

Syksyksi Anni haaveilee kotiavun palkkaamisesta.

– Työni on sellaista, että välillä sitä on kamalasti ja vapaa-aikaa vain vähän. Sen vähän käyttäisin mieluiten perheeni kanssa. Laskeskelen jo, voisinko syksyllä palkata kotiapua vaikkapa pyöräyttämään pyykkivuoren puhtaaksi, Anni kertoo.

– Yksi palkinto itselleni oli varsi-imuri, ihan vain silkasta inhosta perinteistä imurointia kohtaan. Aidosti vihaan, kun väkkyrä seuraa perässä, takertuu huoneen kulmiin ja kaatuilee. Kostoksi tekisi mieli kuristaa sitä letkusta!

Solahdus uusperheeseen

Lapsuudenkodissaan Annia ei pakotettu imuroimaan. Äidillä oli periaate: lapset pääskööt helpommalla.

– Äiti vastusti ajatusta, että lasten pitäisi osallistua kotitöihin osatakseen niitä aikuisina. Minua ei vaadittu siivoamaan huonettani enkä ollut pessyt pyykkiä ennen kuin muutin omilleni. Äiti tiesi, että aikuisena sitä hommaa riittäisi kyllä. Olen hyvään tottunut.

Anni jatkaa samaa perinnettä omassa uusperheessään. Siihen kuuluvat Annin pian kahdeksanvuotias poika, avopuoliso, stand up -koomikko Niko Kivelä, 37, sekä tämän poika. Lapsille toivotaan mieluummin sosiaalisia taitoja kuin tehokasta siivouskykyä. Ennemmin hyvä ihminen kuin kusipäinen imuroija! Jos petaamattomat sängyt alkavat pistää silmään, makuuhuoneiden ovet voi aina nykäistä kiinni.

”Niko aina muistuttaa, että nuku mieluummin päikkärit.”

– Kun iltapäivisin palaan töistä, alan helposti huushollata tai järjestää paikkoja. Silloin Niko aina muistuttaa, että nuku mieluummin päikkärit. Poissaollessaan hän saattaa soittaa ja patistaa päiväunille.

Niko on itsekin juontanut aamuradiota ja tietää, millainen rasite aikaiset aamut ovat. Anni herää niihin viideltä, kun koko muu perhe vielä jatkaa uniaan. Tipu-koirakin vain kääntää kylkeä pedillään, kun emäntä hipsii yöpaidassaan alakertaan hammaspesulle. Anni on laittanut vaatteet ja kengät valmiiksi edellisiltana varmistaakseen, ettei kukaan herää kaappien aukomiseen. Kotioven hän sulkee avaimella, jotta sekään ei päästä kolahdusta.

– On käynyt niinkin, että juuri lähtiessäni lastenhuoneesta kuuluu ’äitiii’. Istun sitten sängynlaidalla ja paijailen, kunnes lapsi nukahtaa uudelleen, Anni sanoo.

– Mutta vielä kertaakaan en ole myöhästynyt sen takia lähetyksestä. Pari kertaa olen kyllä nukkunut pommiin, mikä on nolointa ikinä.

Kahden freelancerin arjessa uusperhekuviot on saatu toimimaan yllättävän helposti. Esimerkiksi ulkopuolisiin lastenhoitajiin turvaudutaan vain harvoin. Siitä Anni kiittää lähellä asuvaa äitiään.

– Uusperheen arki on mennyt omalla painollaan, ja solahdin rooliini aika helposti, Anni sanoo.

”Jos vertaan nykyistä arkeani ydinperhevuosiin, suurin ero on, että nykyään minulla on enemmän aikaa olla yksin.”

– Jos vertaan nykyistä arkeani ydinperhevuosiin, suurin ero on, että nykyään minulla on enemmän aikaa olla yksin. Kun mies on keikoillaan ja lapset toisilla vanhemmillaan, saatan olla itsekseni montakin päivää.

Alkuun se tuntui oudoltakin. Anni ei ole koskaan ollut hyvä yksin olemisessa.

– Jäin ensimmäisen kerran yksin kotiin, kun olin jo 15-vuotias. Olin ahdistunut ja peloissani ja pyysin kaverin yökylään. Vielä nytkin alan hirveästi sopia tapaamisia ja tekemistä. Välillä se meinaa lähteä lapasesta.

Mutta on Anni löytänyt yksinolon hienoudetkin. Viimeksi hän kävi itsekseen lenkillä ja katsoi leffan alusta loppuun, siis kokonaan, ilman keskeytyksiä. Lisäksi Anni osti kotiin kukkia ja fiilisteli, kun järjestys pysyi siistinä viikonlopun läpi.

– Olin ihan että hah, katsokaa nyt, se en ole minä, joka täällä sotkee!

Naissyyllisyyttä

Syksyllä Anni katoaa Aamulypsyn maanantaiaamuista tv-töidensä takia. Kaikki vastaan 1 -ohjelmaa silloin sunnuntaisin aamusta iltaan. Anni haluaa suojella itseään loppuunpalamiselta, mutta ennakoi silti tuntevansa maanantaimorkkista poissaolostaan.

– Minulla on tämä tyypillinen naistenvaiva, että kannan syyllisyyttä turhista asioista. Pystyn helposti luomaan itselleni paineita. Missä tahansa olenkin, tunnen aina olevani vähän väärässä paikassa, Anni aloittaa.

– Kun saan uuden työn, tunnen syyllisyyttä, että pitäisi olla perheen kanssa. Kun teen televisiota, iskee morkkis, että laiminlyön tässä radioperheeni.

Joskus sellaista palautetta tulee kuulijoiltakin. Että sä et ole ikinä siellä.

– Itsensä syyllistäminen on niin turhaa. Sen sijaan ­pitäisi iloita saaduista tilaisuuksista – niinhän miehetkin tekevät. Meillä on kavereiden kesken tapana kannustaa toisiamme sanomalla, että nyt ei oteta tästä asiasta naissyyllisyyttä.

Anni halutaan nyt kaikkialle, niin radioon kuin televisioon.
Anni halutaan nyt kaikkialle, niin radioon kuin televisioon.

Morkkista voi tuntea mistä vain.

– Syyllisyystaakan voi kehittää jopa ruokakaupassa. Rikonko nyt eettisiä sääntöjä valitessani juuri tätä tonnikalaa? Ostanko väärin tuotettua lihaa ja maitoa?

Anni muistaa hetken vanhemmuutensa ensipäiviltä. Poika oli vasta muutaman viikon ikäinen, kun Anni luki lehdestä, miten jo pienen vauvan kanssa pitäisi olla vuorovaikutuksessa.

– Pitelin poikaa sylissäni ja panikoin, kun hän ei katsonut minuun päin. Kelasin, että meneekö tämäkin nyt päin persettä, Anni nauraa.

– Sen hetken jälkeen en ole lukenut yhtään kasvatusopasta ja uskon säästyneeni monelta turhalta paineelta.

Anni tuulettaa mieluusti naiseuden ja naisten aseman puolesta ja tuntee ylpeyttä murtaessaan siihen liittyviä klikkejä urallaan. Esimerkiksi pääjuontajan rooli Kaikki vastaan 1:ssä oli yksi sellainen. Tanskalaista alkuperäisformaattia juonsi mies.

– Mietipä ylipäätään naisten vetämiä gameshow-ohjelmia – ei tule monta mieleen. Usein miehet vetävät päälavalla ja naiset juontavat takahuoneessa, Anni napauttaa.

Joskus saavutukset ovat pienieleisiä. Kuten silloin, kun Anni juonsi Emma-gaalan Sami Kurosen kanssa.

”Kenenkään menestys ei ole toiselta pois.”

– Ehdotin Samille, voisiko nainen kerrankin aloittaa. Näin tehtiin. Uskon, että asenteita muutetaan tällaisilla pienillä, hiljaisilla teoilla. Kenenkään menestys ei ole toiselta pois. Meillä asenneparannus näkyy jo. Viimeksi Espanjan-lomalla totaalijärkytyin, kun pesuainemainosten pyykkääjä oli aina nainen. Sanoin miehellekin, että huomaatko eron meikäläisten mainoksiin.

Mitä musta ajatellaan?

Idolsissa ympyrä sulkeutuu: Anni oli vasta aloittanut harjoittelijana Suomipopilla, kun hänet lähetettiin tekemään ensimmäistä juttuaan ensimmäisestä Idols-finaalista vuonna 2004. Anni oli roolissaan yhtä pöllämystynyt kuin voittaja Hanna Pakarinen. Idolsin juontaminen on ollut Annin haave, mutta 35-vuotiaana hän ounasteli olevansa tehtävään liian vanha.

– Mietin, olisinko kisaajien silmissä nolo. Että mikä mutsi siinä hölöttää.

”Kun sanotaan pahasti, kyllä se osuu.”

Idols lisää Annin tunnettuutta – niin kehuja kuin kritiikkiä. Hän näyttää somessa julkaisemaansa kuvaa. Kommenteissa kysellään, onko Anni raskaana.

– Minulla ei ole erityisen kova itsetunto ja mietin paljon, mitä minusta ajatellaan. Kun sanotaan pahasti, kyllä se osuu.

– En silti yritä olla muuta kuin olen. Kuljen meikittä, koska olen liian laiska tälläytyäkseni. Tiedän myös, miten olla rasvaton ja lihaksikas, mutta en jaksaisi elää niin. Mieluummin nautin elämästäni mahan kanssa kuin kituuttaisin itselleni sixpackin.

Niin, se nautiskelu. Anni ei oikein tiedä, miten hänestä kasvoi kulinaristi. Muffineja hän alkoi leipoa heti, kun sai käyttää sähkövatkainta. Nyt oman kodin keittiössä syntyy Annin ruokakirja, joka julkaistaan loppuvuodesta. Siihen päätyy myös alkuperäinen rasvatahrojen leimaama muffiniresepti, jonka äiti kirjoitti pikku-Annia varten tikkukirjaimilla.

– Reseptini ovat helposti arjessa toteutettavia ruokia. Sellaisia, joita voi tehdä, kun tuntuu, ettei kaapissa ole mitään.

Ideat ovat syntyneet arkisissa tilanteissa: mitä leipoa, kun yksi lapsi on toivonut mokkapaloja ja toinen vadelmasuklaakakkua. Tai kun lihan syömisestä seurannut huono omatunto on yritetty hiljentää kasviswokilla.

– Arvostan hyvää ruokaa ja taitavia ruuanlaittajia. En esitä olevani mestarikokki, mutta en siedä sitä, jos saan ravintolassa ruokaa, jonka osaisin itse tehdä paremmin.

Kun Annin ruokakirja syksyllä ilmestyy, se on uuden kenkäparin hetki.

  • Juontaja on syntynyt 17.4.1982.
  • Tunnetaan Suomi-popin Aamulypsy-ohjelmasta. Juontaa syksyllä Idolsia.
  • Asuu avoliitossa juontaja, koomikko Niko Kivelän kanssa Helsingissä. Perheeseen kuuluvat molempien 8-vuotiaat pojat.
  • Intohimoinen ruokaharrastaja. Annin ruokakirja (Otava) ilmestyy syksyllä. Kisasi Master Chefissä vuonna 2015.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

KAKSONEN

Päivällä on sinulle paljon annettavaa. Itsevarmuutesi saa nostetta, mikä ei ole pahitteeksi. Rakkauselämääsi ilmaantuu romanttinen käänne.

 

RAPU

Herkkyytesi voi kääntyä sinua vastaan tänään. Mieti, missä kiikastaa. Hermoromahduksen saaminen tyhjästä ei kannata.

 

LEIJONA

Saat kehuja, jotka antavat sinulle lisävirtaa. Hillitse intoasi kuitenkin hieman. Älä haali itsellesi liikaa tekemistä, jos taistelet jo valmiiksi pysyäksesi perässä.

 

NEITSYT

Saat tuoretta tietoa ja paremman käsityksen mahdollisuuksistasi. Ole oman tiesi kulkija ja tee rohkeita ratkaisuja. Joukosta erottuminen on hyvä juttu.

 

VAAKA

Pidä tunteesi hallinnassa. Harmonia on tavoittelemisen arvoinen asia. Valitse sanasi huolellisesti, niin vältät kritiikin.

 

SKORPIONI

Saat loistavan vinkin raha- tai työasioihin liittyen. Paina yksityiskohdat mieleesi, sillä ne osoittautuvat hyödyllisiksi. Nyt ei ole aika jarrutella.

 

JOUSIMIES

On aika lähteä liikkeelle. Hoida ensitöiksesi loppuun puolitiehen jääneet asiat. Olet täynnä virtaa, eikä hyvää fiilistäsi kannata haaskata.

 

KAURIS

Tunnemyrsky saa sinut avaamaan silmäsi tärkeän asian suhteen. Pääset paremmin kärryille siitä, mitä on meneillään. Ota etäisyyttä ihmiseen, joka painostaa sinua.

 

VESIMIES

Nauti vapaa-ajasta perhepiirissä. On aika laittaa liikkeelle muutoksia ja puhdistaa pöytää. Saat hyödyllistä palautetta, joka auttaa sinua eteenpäin.

 

KALAT

Ilmapiiri kiristyy kotona, jos annat tunteillesi vallan. Pidä pää kylmänä, niin vältät turhan riidan. Väittely johtaisi vain umpikujaan.

 

OINAS

Vietä aikaa ystävien tai sukulaisten kanssa. Samanhenkinen seura on nyt juuri sitä, mitä kaipaat. Saat kannustusta uuteen projektiisi.

 

HÄRKÄ

Auttamisellakin on rajansa. Älä kuluta itseäsi loppuun yrittäessäsi täyttää mahdottomia vaatimuksia. Nyt ei ole hyvä hetki lainata rahaa.

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!