Sarah Jessica Parker näyttelee eroavaa uraäitiä tummasävyisessä Divorce-komediasarjassa. Kuva: HBO Nordic

Sarah Jessica Parker on elämänsä vedossa loistavassa Divorce-komediasarjassa.

”Koska me oikein aloimme kasvaa erillemme?”

”Ehkä niihin aikoihin, kun kasvatit nuo viikset?”

Tämä Sarah Jessica Parkerin ja Thomas Haden Churchin esittämän avioparin keskustelu on yksi kepeimmistä hetkistä Divorce-sarjan aloitusjaksossa. Maanantaina HBO Nordicilla alkava draamakomedia kertoo nimensä mukaisesti pariskunnasta, jonka pitkä liitto on päättymässä eroon. Loistavasti kirjoitettu rooli elämäänsä leipääntyneenä Francesina voi olla Sarah Jessica Parkerille keino karistaa viimeinkin ikisinkku-Carrien korkkarit jalasta.

SJP näyttelee mainion sävykkäästi perheenäitiä ja rekrytointifirman pomoa, joka on siirtänyt loputtomasti taiteellisia haaveitaan Robert-miehen remppafirman takkuilun takia. Kun miehen suolentoimintakin alkaa olla liian tuttua, ja rinnalle on löytynyt rakastaja (Flight of the Conchords -sarjasta tuttu, mahtava Jemaine Clement), tuntuu avioero ratkaisulta harmaaseen arkeen.

Tärkeässä roolissa ovat jälleen parhaat ystävät. Myös Dianen (Molly Shannon) ja Dallasin (Talia Balsam) illuusiot avio-onnesta ovat kauan sitten murentuneet. Ystävät eivät Francesin tavoin myöskään usko, että tämän ero voisi hoitua reilusti ja riidoitta.

Vaikka amerikkalaislähiöön sijoittuva, viisikymppisten avioparien elämästä kertova komedia voisi olla luonnollista jatkoa Sinkkuelämää-sarjan maailmalle, on tästä hittisarjan hilpeys kaukana. Ensimmäiset jaksot ovat tummasävyisyydessään melkeinpä murheellisia, mutta vähitellen komedia alkaa pilkahdella. Hupaisin hahmo on sympaattisen hömelö aviomies.

Divorcen ensimmäinen jakso katsottavissa HBO Nordicilla. Uusi jakso aina maanantaisin.
Sinkkuelämää, Ava ma klo 23.00

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VESIMIES

Älä anna yllätysten pilata suunnitelmiasi. Ole skarppi ja valmis sopeutumaan kaikkeen uuteen. Kokeile tuttua ja hyväksi havaittua keinoa menneisyydestä.

 

KALAT

On hyvä hetki tehdä lupauksia ja sitoutua. Nyt on syytä suunnitella yhteisvoimin tulevaisuutta ja punnita ihmissuhteita. Ole avoin uusille ehdotuksille.

 

OINAS

Ole tarkkana seurassa ja pidättäydy jakamasta kovin henkilökohtaisia asioita. Niiden päätyminen liian suuren yleisön tietoon johtaa ongelmiin. Joku haluaa sotkea suunnitelmasi.

 

HÄRKÄ

Jaa tunteesi ja ajatuksesi sinulle tärkeän ihmisen kanssa. Nyt ei ole aika jarrutella. Hoida mahdollisuuksien mukaan loppuun kaikki keskeneräiset hommasi.

 

KAKSONEN

Panosta kaikkesi työhön, jonka parissa puurrat. Nyt ei ole aika antaa ajatustesi harhailla minne sattuu. Kanna vastuusi ja vie loppuun asti aloittamasi hommat.

 

RAPU

Ihmissuhteet kiilaavat tärkeysjärjestyksessä kaiken muun edelle. Ole valmis satsaamaan niihin ja tekemään uhrauksia tarvittaessa. Älä pelkää avoimuutta.

 

LEIJONA

On aika siirtyä sanoista toimintaan. Älä jarruttele, vaan paina täysillä eteenpäin. Rohkeus palkitaan tänään joka tapauksessa.

 

NEITSYT

Lähde mukaan johonkin uuteen ja kiinnostavaan. Ota riski ja tutustu täysin erilaiseen maailmaan. Se voi rikastuttaa elämääsi uskomattoman paljon.

 

VAAKA

Ole huomaavainen muita kohtaan. Älä vain etene omissa suunnitelmissasi kyselemättä toisilta mitään. Ota kaikkien tunteet huomioon.

 

SKORPIONI

Tee kotiin muutoksia ilmapiiriä parantaaksesi. Piristysruiske on nyt tarpeen. Pienillä asioilla saat aikaan suuria kaikuja.

 

JOUSIMIES

Älä lähde mukaan projektiin, joka ei tunnu mielestäsi oikealta. Painostettuna ei ole järkevää tehdä mitään. Kuuntele ennen kaikkea itseäsi.

 

KAURIS

Kilpailijat eivät pärjää sinulle, jos noudatat saamiasi neuvoja. Päättäväisyytesi kaataa kaiken tieltään. Ilmassa on romantiikkaa.

Synkkä rikoselokuva on kuin arktiseen ympäristöön sijoittuva lännenelokuva.

Lasse (Ville Virtanen) on eläkkeelle jäänyt poliisi pienessä pohjoisessa syrjäkylässä. Lassen poika, isästään vieraantunut Erkki (Mikko Neuvonen) on päätymässä sotajalalle paikallisen rikollisen Jaakon (Antti Holma) kanssa. Sovittaakseen menneisyytensä synnit Lasse yrittää pelastaa poikansa, mutta tilanne on kaikkea muuta kuin yksioikoinen. Lapin armottomassa erämaassa käydystä selviytymistaistelusta ei kukaan selviä naarmuitta.

Lapissa kasvanut ohjaaja Jussi Hiltunen hyödyntää taidokkaasti pohjoisen potentiaalia riisutun rikoselokuvan ympäristönä. Kuten karu erämaa, myös jurot hahmot ovat jylhiä ja jyrkkiä. Tyyli muistuttaa klassista lännenelokuvaa, kuten myös tarina, joka ei juoneltaan ole kummoinen. Pelkistetty näyttelijäntyö ja lohduttoman kauniit tunturimaisemat luovat kuitenkin elokuvalle ainutlaatuisen tunnelman, jossa olisi ainesta ihan lajityypin tavaramerkiksi asti.

Armoton maa ****
ensi-ilta 20.1

 

Morjens taas maailmasta, jossa naisen kannattaa välttää puistoja ja pukeutua suojapukuun, koska raiskaamistahan ei voi muuten estää.

Onkohan tämä joku ennenaikainen aprillipila? Nainen hymyilee videolla vapautuneesti, koska hänellä on saksalaisinsinöörin keksintö päällään: alkkarit, jotka kuulemma estävät raiskaamisen. Päntsyt istuvat tiukasti kuin siveysvyö, niissä on lukko ja ne hälyttävät 130 desibelin voimakkuudella, jos joku yrittää kajota. Hinta vaivaiset 100 euroa. Katsokaa nyt, nätitkin ovat:

Tämä brittilehti Daily Mailin somessa jakama video herätti ymmärrettävästi hämmästystä. Vakavasti ottaen, suojapöksyt voivat olla rauhoittava juttu esimerkiksi jollekin, jolla on pelottavia kokemuksia jo valmiiksi. Kauheuksiahan tapahtuu.

Mutta kyllä tekee mieli protestoida.

1. Eivätkö nämä siveysvyöhommat ole keskiajalta? Uutuus ehdittiin jo nimetä moderniksi siveysvyöksi. Miltä ne tuntuvat päälläkin?

2. Eikö tämä muutenkin anna aika muinaisen viestin? Sellaisen "Nainen, kanna vastuusi, älä pukeudu (pelkkään) minihameeseen ettet vahingossa yllytä raiskailupuuhiin"? Ei ole kuitenkaan enää 50-luku.

Joitakin vuosia sitten kohua herätti vastaava eteläafrikkalaisen lääkärin keksintö: naisille tarkoitettu kondomi, jonka "hampaat" raatelevat raiskausta yrittävän. Ihmisoikeusjärjestöt kritisoivat jo tuolloin, etteivät tällaiset innovaatiot ole pysyvä ratkaisu ongelmaan eivätkä edes toimiva. Naisjärjestöjen mukaan ne eivät edistä naisten turvallisuutta, vaan päinvastoin altistavat kenties vieläkin raaemmalle väkivallalle.

3. Samalla tässä vähän annetaan ymmärtää, että miehet ovat alkeellisempia nisäkkäitä, jotka eivät pysty hillitsemään raiskaamistarvettaan – naisen tehtävä on suojautua. Miehenäkin loukkaantuisin.

 

 

 

 

Iik, miten ihania kuvia Meitulla saakaan! Mutta pitääkö sen tietoturvasta olla huolissaan?

Onko sinunkin somesi täyttynyt kuvista, joissa tutun kaverin naama näyttää yhtäkkiä animehahmolta? Suuret silmät, täydellisen tasainen iho ja sydämet ovat peräisin Meitu-mobiilisovelluksesta, josta tuli kuin yhdessä yössä somehitti.

(Todellisuudessa sovellus on ollut jo vuosia Aasiassa suosittu, mutta muu maailma sai sen käsiinsä vasta nyt.)

Myös muut kuin kaverisi ovat viime aikoina saaneet Meitun avulla aasialaisille tutun ehostuksen. Somessa on kiertänyt kuvia esimerkiksi tänään virkaan astuvasta Donald Trumpista hänelle hyvin poikkeavassa lookissa.

Hassu sovellus on kuitenkin ehtinyt herättää jo pientä paniikkia tietoturvan takia. 

Appsi vaatii hämmästyttävän laajat oikeudet käyttäjänsä tietoihin. Kuvanmuokkaussovellukselle ominaiseen tapaan se haluaa oikeuden käyttäjän kuvatiedostoihin ja kameraan. Näiden lisäksi se haluaa kerätä tietoa myös käyttäjän muista sovelluksista, laitteen numerosarjasta, puhelutiedoista ja verkkoyhteyksistä.

Tietoturvatutkija Jonathan Zdziarski twiittasi, että sovellus ”on yhdistelmä käyttäjää seuraavista analytiikka- ja markkinointipalasista, jossa on kaunis kuorrutus ihmisten houkuttelemiseksi”.

Tech Crunch -sivustolla jopa epäiltiin, että sovellus saattaa rikkoa App Storen käyttöehtoja, koska se haluaa kerätä niin paljon tietoa käyttäjistään. Aluksi sovelluksen epäiltiin tutkivan jopa sitä, onko puhelimen suojaukset murrettu. Medium-sivuston Will Strafachin pika-analyysin mukaan tämä väite on kuitenkin virheellinen, eikä sovellus riko sovelluskaupan käyttöehtoja.

Zdziarski huomauttaa twitterissään, että oikeastaan Meitun toimintatavassa ei ole mitään uutta. Tuhannet sovellukset keräävät yhtä lailla tietoa käyttäjistään ja lykkäävät heille mainoksia.

– Jos haluat olla mainonnan ja big datan uhri, käytä kaikin mokomin Meitua. Olen varma, että datan ostaja kiittää sinua, Zdziarski kirjoittaa.

Voiko tavallinen käyttäjä tehdä jotain suojatakseen laitteensa sovelluksen urkinnalta?

Jos haluaa välttyä kaikenlaiselta tietojen keräämiseltä, turvallisin vaihtoehto on olla käyttämättä sovellusta, joka Meitun lailla kerää käyttäjästä runsaasti tietoa. Yleensä paljon tietoa käyttäjästään keräävät sovellukset ovat ilmaisia.

– Jos sovellus on ilmainen, yrityksen tapa rahoittaa toimintansa on yleensä tiedon kerääminen, tietoturva-asiantuntija Mikael Albrecht kertoi Me Naisille taannoin.

Sovelluksia ladatessa kannattaa myös kiinnittää huomioita siihen, kuka ne on tehnyt.

– Vaikka Facebookiinkin liittyy yksityisyysrikkomuksia, kyllä se on luotettavampi sovelluksen tekijä kuin jokin tuntematon, kiinalainen yritys, Albrecht huomautti.

Tietotekniikka-asiantuntijoiden mukaan iOS, eli iPhonen käyttöjärjestelmä, on Androidia turvallisempi. 6.0:aa uudemmissa Android-versioissa voi rajoittaa sovelluksien käyttöoikeuksia puhelimen asetuksissa (asetukset > sovellukset > Meitu > käyttöluvat).