Sarah Jessica Parker näyttelee eroavaa uraäitiä tummasävyisessä Divorce-komediasarjassa. Kuva: HBO Nordic

Sarah Jessica Parker on elämänsä vedossa loistavassa Divorce-komediasarjassa.

”Koska me oikein aloimme kasvaa erillemme?”

”Ehkä niihin aikoihin, kun kasvatit nuo viikset?”

Tämä Sarah Jessica Parkerin ja Thomas Haden Churchin esittämän avioparin keskustelu on yksi kepeimmistä hetkistä Divorce-sarjan aloitusjaksossa. Maanantaina HBO Nordicilla alkava draamakomedia kertoo nimensä mukaisesti pariskunnasta, jonka pitkä liitto on päättymässä eroon. Loistavasti kirjoitettu rooli elämäänsä leipääntyneenä Francesina voi olla Sarah Jessica Parkerille keino karistaa viimeinkin ikisinkku-Carrien korkkarit jalasta.

SJP näyttelee mainion sävykkäästi perheenäitiä ja rekrytointifirman pomoa, joka on siirtänyt loputtomasti taiteellisia haaveitaan Robert-miehen remppafirman takkuilun takia. Kun miehen suolentoimintakin alkaa olla liian tuttua, ja rinnalle on löytynyt rakastaja (Flight of the Conchords -sarjasta tuttu, mahtava Jemaine Clement), tuntuu avioero ratkaisulta harmaaseen arkeen.

Tärkeässä roolissa ovat jälleen parhaat ystävät. Myös Dianen (Molly Shannon) ja Dallasin (Talia Balsam) illuusiot avio-onnesta ovat kauan sitten murentuneet. Ystävät eivät Francesin tavoin myöskään usko, että tämän ero voisi hoitua reilusti ja riidoitta.

Vaikka amerikkalaislähiöön sijoittuva, viisikymppisten avioparien elämästä kertova komedia voisi olla luonnollista jatkoa Sinkkuelämää-sarjan maailmalle, on tästä hittisarjan hilpeys kaukana. Ensimmäiset jaksot ovat tummasävyisyydessään melkeinpä murheellisia, mutta vähitellen komedia alkaa pilkahdella. Hupaisin hahmo on sympaattisen hömelö aviomies.

Divorcen ensimmäinen jakso katsottavissa HBO Nordicilla. Uusi jakso aina maanantaisin.
Sinkkuelämää, Ava ma klo 23.00

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

LEIJONA

Sinun ei tarvitse sietää huonoa kohtelua. Pysy tiukkana ja tunne oikeutesi. Rajojen vetäminen on itsestäsi kiinni.

 

NEITSYT

Tarkkaile ympäristösi tapahtumia. Ota kaikki irti lupaavasta tilaisuudesta, joka osuu kohdallesi. On otollinen aika muutoksille.

 

VAAKA

Lähde tutustumaan ihmisiin. On hyvä aika myös välien lämmittelyyn vanhan tutun kanssa. Piristä arkea pienellä luksuksella.

 

SKORPIONI

On tullut suunnanmuutoksen aika. Kuuntele itseäsi, sillä nyt on uskallettava. Saat tarjouksen, joka on liian hyvä ollakseen totta.

 

JOUSIMIES

Tunteet sekoittavat päätäsi tänään. Joku ei ole rehellinen sinua kohtaan, mikä johtaa sinut harhaan. Sano suoraan, mitä mielessäsi liikkuu.

 

KAURIS

Sinun on parasta hoitaa pintaan nousseet ongelmat itse. Älä jätä mitään sattuman varaan, etenkään raha-asioissa. Kuuntele kriittisesti lupauksia.

 

VESIMIES

Pysy skarppina. Löydät itsesi umpikujasta, ellet pidä silmiäsi auki ja esitä kysymyksiä. Kaiva tosiseikat esiin ennen kuin teet mitään radikaalia.

 

KALAT

Tukeudu hyvän tyypin apuun. Yhteistyöllä saatte loistavaa jälkeä aikaan. Pidä ovi avoinna tuleville muutoksille.

 

OINAS

Joku heittäytyy hankalaksi, kun mielipiteenne eivät kohtaa. Valitse tarkkaan, keneen luotat. Hillitse itsesi, sillä ylireagointi on huono veto.

 

HÄRKÄ

Hoida ihmissuhdesotkut fiksusti. Tunteet ovat tänään pinnassa. Vaihda maisemaa ja lähde viettämään aikaa uusien ihmisten seuraan.

 

KAKSONEN

On aika tehdä uudistuksia kotona. Hoida raha-asiat nopeasti pois häiritsemästä. Kiinnitä erityistä huomiota yksityiskohtiin.

 

RAPU

Päivä sisältää epämiellyttäviä muutoksia. Älä taistele turhaan niitä vastaan. Hyväksy se, mikä on väistämätöntä ja suuntaa huomiosi muualle.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

Buzzfeed listasi asioita, joita emme enää muista 10 vuoden kuluttua. Jutusta inspiroituneina kokosimme oman listan.

1. Tv-ohjelmien kyttääminen

Ennen internetiä viikon tv-suosikit merkittiin printtilehden tv-aikatauluun tai painettiin muulla tavalla tarkasti muistiin. Suosikkisarja oli pakko katsoa juuri oikeaan aikaan töllöstä, koska sitä ei voinut nauhoittaa tai katsoa jälkikäteen Netflixistä, HBO:sta tai Areenasta. Nykyään melko harva seuraa tv-aikatauluja, koska kaiken voi katsoa verkosta vapaasti valitsemaansa aikaan. Pian sarjojen seuraaminen niiden tv-ajankohdan mukaan saattaa unohtua kokonaan.

2. Suppea kasvisruokavalikoima

Ei ollut helppoa kasvissyöjän – eikä varsinkaan vegaanin – elämä 1990- ja 2000-luvuilla. Tuolloin ainoat ruokavaihtoehdot olivat usein kasvisgratiini ja kumiset kasvisnakit. Nykyään kaikki on toisin, onneksi! Kauppojen hyllyt notkuvat vegaanijuustoja, nyhtistä, vihiksiä ja mitä herkullisimpia vegaanijätskejä.

Lue lisää: Soijanakkeja ja rasvaista gratiinia – millä 1990-luvun sipsikaljavegaani oikeasti herkutteli?

3. Puhelinluettelon plärääminen

Vielä 90-luvun lopulla puhelinnumerot oli pakko etsiä puhelinluettelosta. Jo nyt luettelot ovat sen verran muinainen instituutio, että niiden painaminen lopetettiin viime vuonna.

4. ”Pannaanko pakasteet pieneen pussiin?”

Viime syksynä uutisoitiin, että suuret suomalaiset kauppaketjut eivät enää pakkaa pakasteita pieniin muovipusseihin, ellei asiakas niin erikseen pyydä. 10 vuoden kuluttua tulemme siis todennäköisesti unohtamaan ”pannaanko pakasteet pieneen pussiin?” -virkkeen tyystin.

Lue myös: 7 uhanalaista lausetta, joita kaipaamme jo nyt

5. Tuskaiset hetket puhelinkopissa

Oih, se piina, kun kolikot loppuivat kesken tärkeän puhelun. Tai se kauhu, kun puhelinkortista loppui saldo. Nykyään moni lapsi ei tunnista puhelinkoppia tai lankapuhelinta ensinkään. Ehkä mekin voimme jo pian unohtaa puhelinkoppeihin liittyvät kauhunhetket?

Lue lisää: Vhs-kasettien kelaaminen ja 15 muuta asiaa, joita jouduimme sietämään parikymmentä vuotta sitten

6. Hurjat teinimeikit

Nykyajan nuorilla on niin helppoa! Verkko on pullollaan mahtavia meikkivinkkejä, joiden avulla tumpeloinkin pystyy toteuttamaan upean ehostuksen. Toista oli 80-luvulla ja sitä ennen. Silloin teinimeikki oli usein melkoinen pakkeli. Lue lisää täältä.

7. IRC-Gallerian kuvat

Moni 2000-luvun alkupuolella galtsussa ollut ehkä haluaisi jo nyt unohtaa sinne lataamansa kuvat. Instagram-tili ircgalleria on kuitenkin viime aikoina pyrkinyt muistuttelemaan, millaisia otoksia julkaisimme verkon syövereihin internetin alkuaikoina.

Lue lisää: Olitko 2000-luvun alussa IRC-Galleriassa? Kuvasi voivat palata kummittelemaan Instagramiin

8. Navigointi paperisen kartan avulla

Paperikartat ovat nykyään lähinnä suunnistajien ja vaeltajien suosiossa. Moni suosii paikasta toiseen pääsemisen apuna ennen kaikkea älyluurista löytyvää karttasovellusta.

9. Monet ihanat herkut

Listasimme taannoin männävuosien ihania herkkuja, joita kaipaamme 90- ja 80-luvuilta. Jos vanhat merkit paikkansa pitävät, myös osa tämän hetken suosituista namuista ja muista ihanuuksista tulee katoamaan – ja sitä kautta unohtumaan.

Lue lisää: 15 lapsuuden herkkua, joita kaipaamme palavasti

Jokaiselle horoskooppimerkille on olemassa kaksi merkkiä, jotka eivät sovi heille ensinkään, kertoo astrologi Deborah Graham.

Yhdysvaltalainen astrologi Deborah Graham on kirjoittanut kirjan siitä, miten rakkauden voisi löytää tulkitsemalla tähtiä. Nyt hän listaa Bustle-sivustolla horoskooppimerkit, joiden välinen rakkaus ei välttämättä ole tähtiin kirjoitettu.

Mitä mieltä olet, osuvatko astrologin näkemykset oikeaan?

Onko suhteesi kosahtanut sellaisen horoskooppimerkin kanssa, jonka hän on listannut sinulle epäsopivaksi? Vai oletko kenties löytänyt elämäsi rakkauden sinulle juuri ”väärästä” merkistä?

Oinas (21.3.–19.4.) – Härkä

Härkä tarvitsee paljon miettimisaikaa ja haluaa käydä läpi jokaisen suunnitelman vähintään kahteen kertaan. Oinas on puolestaan vahvatahtoinen, itsepäinen, päättäväinen ja usein äkkipikainen. Oinas saattaakin helposti turhautua härän hitauteen.

Lue tästä oinaan vuosihoroskooppi.

Härkä (20.4.–20.5.) – Vesimies

Vesimies haluaa sitoutua täysillä ja arvostaa pysyvyyttä sekä henkistä sitoutumista. Härkä kuitenkin kaipaa seikkailua ja jännitystä esimerkiksi makuuhuoneessa. Siksi härkä saattaa helposti kyllästyä vesimieheen.

Lue tästä härän vuosihoroskooppi.

Kaksonen (21.5–20.6.) – Rapu

Kaksosta ja rapua kumpaakin ohjaavat ennen kaikkea tunteet. Rapu on kuitenkin niin tunteellinen, että se saattaa alkaa rasittaa kaksosta. 

Lue tästä kaksosen vuosihoroskooppi.

Rapu (21.6.–22.7.) – Skorpioni

Ravut ovat varsin herkkiä tyyppejä, kun taas skorpionit töksäyttelevät kommenttejaan. Skorpionin piikikäs rakkaus saattaa olla liikaa ravulle, joka kaipaa rinnalleen valtavan tunneälykästä tyyppiä.

Lue tästä ravun vuosihoroskooppi.

Leijona (23.7.–22.8.) – Kauris

Sekä leijona että kauris rakastavat huomiota. Suhteelle jatkuva parrasvaloista kilvoittelu saattaa olla liikaa.

Lue tästä leijonan vuosihoroskooppi.

Neitsyt (23.8.–22.9.) – Kalat

Neitsyt on superlooginen, kun taas kalat saattaa helposti upota unelmointiin. Neitsyttä kalojen haihattelu saattaa ärsyttää, ja kaloja neitsyen kontrollointi puolestaan pelottaa.

Lue tästä neitsyen vuosihoroskooppi.

Vaaka (23.9.–23.10.) – Kaksonen

Kaksonen tykkää kokeilla rakkausasioissa uusia asioita, kun taas vaaka pyrkii sitoutumaan. Tämä yhdistelmä voi helposti päättyä niin, että vaa’an sydän särkyy.

Lue tästä vaa'an vuosihoroskooppi.

Skorpioni (24.10.–22.11.) – Leijona

Skorpioni ja leijona ovat kumpikin kontrolloivia persoonallisuuksia, joten heidän suhteensa voi helposti äityä jatkuvaksi valtataisteluksi ja mustasukkaisuudeksi.

Lue tästä skorpionin vuosihoroskooppi.

Jousimies (23.11.–21.12.) – Härkä

Jämäkkä ja riskejä välttelevä härkä estää jousimiestä tavoittelemasta unelmiaan. Jos härkä ja jousimies päätyvät yhteen, jousimies saattaa jossain vaiheessa herätä ajattelemaan, ettei pysty elämään härän kanssa sellaista elämää, kuin haluaisi.

Lue tästä jousimiehen vuosihoroskooppi.

Kauris (22.12.–19.1.) – Oinas

Kauriin ja oinaan suhde saattaa aluksi vaikuttaa täydelliseltä, koska kumpikin rakastuu nopeasti ja täysillä. Kaksikon ajattelutapa on kuitenkin niin erilainen, että suhde kaatuu helposti väärinymmärryksiin ja riitoihin.

Lue tästä kauriin vuosihoroskooppi.

Vesimies (20.1.–19.2.) – Vaaka

Vesimies kaipaa ympärilleen tilaa. Siksi vaa’an hoivavietti saattaa alkaa ahdistaa häntä. Ongelmia saattaa syntyä siinä vaiheessa, kun kumpikin kumppani alkaa ajatella, että joutuu jatkuvasti tekemään kompromisseja toisen takia.

Lue tästä vesimiehen vuosihoroskooppi.

Kalat (20.2.–20.3.) – Rapu

Sekä kalat että rapu ovat valtavan tunteikkaita ja toisen olotilaan mukautuvia tyyppejä. Heidän suhteessa kumpikin siis yrittää jatkuvasti mukautua toisen mielentilaan. Jossain vaiheessa suhde saattaa alkaa kärsiä, koska kumpikaan ei ota vahvaa vastuuta mihinkään suuntaan.

Lue tästä kalojen vuosihoroskooppi.

Ruotsin hovi julkaisi tänään some-tileillään hauskan kesäkuvan, jossa koko kuningasperhe poseeraa iloisesti hymyillen.

Kuningasperhe on joka vuosi julkaissut samantyyppisen kuvan, jossa perhe tervehtii ruotsalaisia kesäisissä maisemissa.

Kuvan etualalla poseeraa kuningatar Silvia prinssi Nicolaksen ja prinsessa Estellen välissä. Heidän sivuillaan istuu prinsessa Victoria sylissään poikansa, prinssi Oscar ja prinsessa Madeleine sylissään tyttärensä, prinsessa Leonore. Takarivissä nähdään Madeleinen puoliso Chris O'Neill, prinssi Carl Philip puolisonsa Sofian ja poikansa Alexanderin kanssa, kuningas Kaarle Kustaa ja Victorian puoliso, prinssi Daniel.

Kuvassa lähes kaikilla poppoon jäsenillä on yllään vaaleansiniset asut. Harmonisessa värikattauksessa katse kiinnittyykin helposti siihen, että Madeleinella ja Sofialla on yllään jotain muuta. Osa kuvan alle kommentoineista ihmettelee, miksi Madeleinella ja Sofialla ei ole yllään vaaleansinistä.

– Joku taisi unohtaa kertoa prinsessa Madeleinelle ja prinsessa Sofialle, mikä pukukoodi on, eräs tokaisi.