”Hei kaveri, minut on jalostettu laskemaan Facebookin ärsyttävyystasoa! Lisää vain kuvani päivitykseen.” Kuva: Shutterstock
”Hei kaveri, minut on jalostettu laskemaan Facebookin ärsyttävyystasoa! Lisää vain kuvani päivitykseen.” Kuva: Shutterstock

Facebook-päivitykset voivat olla paitsi raivon myös ilon lähde. Ainakin, jos niissä on söpöjä eläinten poikasia. 

Viime päivien puheenaiheena muun muassa Ilta-Sanomissa ovat olleet ärsyttävät Facebook-päivitykset: valitusvirret, kuntosaliselfiet, parisuhdepäivitykset, nokkeluudet, rahalla tai lapsilla kerskailu... Raivostuttavien Facebook-ärsyttäjien lista on niin pitkä ja monimuotoinen, että Facebookin selaaminen alkaa vaikuttaa todella inhottavalta puuhalta. 

Totuus kuitenkin on, että suurimmalle osalle meistä tuttavien päivitysten kyttääminen Facebookista ei ole työtä tai muuten pakollista. Selaamme Facebookia, koska se on meistä kivaa, ja hauskuus tulee nimenomaan asioista, joita Facebookiin postataan. 

Niinpä listasimme kymmenen ihanaa Facebook-päivitystyyppiä. Näistä tulee aina hyvä mieli:

1. Höpsöt koiranpennut

Yksi sosiaalisen median suurimmista saavutuksista on söpöjen eläinvideoiden ja -kuvien tuominen yhä useamman ihmisen saataville. Suuri kiitos kaikille koiranomistajille, jotka päivittävät aktiivisesti Facebookiin hassuja ja suloisia otoksia sekä videoita lemmikeistään. Tuijottavat koirat, leikkivät koirat, riehuvat koirat – kaikki kelpaa ja ihastuttaa.

2. Arjen sattumukset

Useimpien ihmisten arkielämästä on Strömsö kaukana, mutta vain joillakin meistä on taito muotoilla arkipäivän törttöilyistä hauskoja Facebook-päivityksiä. Kommelluksista ja sattumuksista on kiva lukea, koska ne viihdyttävät ja muistuttavat siitä, ettei muillakaan mene aina ihan nappiin. 

3. Tahattoman koomiset hahmot

Kun ihminen päivittää toistuvasti vain valitusta, asiaan voi suhtautua kahdella tavalla. Voi ärsyyntyä, tai sitten voi antautua Valittajan tarjoaman saippuaoopperan vietäväksi. Oikein intensiivisestä Valittajasta voi tulla oudon naapurin kaltainen kulttihahmo, jonka elämän käänteitä seurataan pitkäjänteisesti ja kerrotaan kavereille. 

4. Itseironiset päivitykset

Huumori on vaikea laji, mutta hyvällä tuurilla muutamaan sataan Facebook-kaveriin mahtuu useampi taidokas humoristi. Nokkeluus voi ärsyttää, mutta se voi myös piristää, naurattaa ja tuoda iloa – varsinkin, jos huumorin suunta on päivityksen kirjoittajaan itseensä päin.

5. Kiinnostavien juttujen jaot

Maailma on täynnä kiinnostavia videoita, artikkeleita, blogikirjoituksia ja muuta sisältöä. Kenelläkään ei riitä aika perata kaikkea mahdollista mielenkiintoista sisältöä, joten on kiva, että ihmiset jakavat Facebookissa hyviä sisältöjä. Ihanteellisessa tapauksessa saatetekstiin on vielä jaksettu kyhätä jokin vinkki siitä, mitä mielenkiintoista linkin takaa löytyy.

6. Elämänmuutoksista kertovat päivitykset

Kun Facebookin käytöstä tulee puhe, moni väittää kiven kovaan pitävänsä Facebookin kautta yhteyttä vanhoihin kavereihin ja kaukaisiin sukulaisiin. No, se ei kaikissa tapauksissa taida olla aivan totta. Harva kykenee molemminpuoliseen, suoraan Facebook-yhteydenpitoon, mutta useaa kiinnostaa satunnaisesti tietää, että jaahas, tuokin vanha tuttu on muuttanut Australiaan, eronnut, hankkinut kissan, lähtenyt Etelä-Amerikkaan opiskelemaan salsaa, vaihtanut alaa tai saanut lapsen. 

7. Taidonnäytteet

Osaamisen jakaminen Facebookissa ei välttämättä ole vain kerskailua, se voi olla myös kiinnostavaa. Videot oudoista harrastuksista ja kuvat erikoisista käsityötaidonnäytteistä sekä piristävät että sivistävät: ai tuollaistakin on olemassa, näyttääpä hauskalta! Harrastusten jakaminen Facebookissa voi myös tuoda ihmisestä esiin uuden puolen, joka ei välttämättä ole kaikille Facebook-kavereille tuttu.

8. Aidot onnistumiset

Jos oma elämäntilanne on vaikea, toisten hehkutus parisuhteista, lapsista, töistä ja milloin mistäkin onnistumisesta voi tympiä. Hehkutuspostausten joukossa on kuitenkin helmiä. Vaikka ei olisi päivityksen kirjoittajan kanssa läheinen, antaa toivoa kuulla, että pitkään työttömänä ollut on saanut työn tai rakkaudessa pettynyt löytänyt sielunkumppanin.

9. Osuvat suositukset

Onko uutuusleffa oikeasti hyvä, entä kehuttu taidenäyttely? Mikä olisi kiinnostava matkakohde, ja mitä tv-ohjelmaa kannattaisi katsoa? Facebookissa tiedetään asiat jo ennen kuin niitä ehtii kysyä. Päivityksistä saa selville helposti kiinnostavat matkakohteet, ravintoloiden hyvät ja huonot puolet sekä se, mitä urheilua nyt kannattaisi seurata. 

10. Sekoilevat perheenjäsenet

Pienten lasten sutkautukset, teinit totuudentorvina, puolison pöljäilyt, ikääntyvien vanhempien seikkailut internetin ihmemaassa... Perhepiirissä sattuneita sekoiluja ei pidäkään salata, ne pitää jakaa Facebookiin kaikkien iloksi.

11. Kreisit meemit

Kaikki meemit eivät suinkaan ole hauskoja, mutta jotkin ovat niin hauskoja, että niistä voi repiä huumoria vaikka moneksi vuodeksi. Henkilökohtaisesti haluan välittää kiitokseni sille ihmiselle, jonka Facebook-jako toi tietoisuuteni alla olevan Teletapit tanssivat Ed Sheeranin tahtiin -videon. Kuka oletkin, kiitos!

 

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

LEIJONA

On aika lähteä liikkeelle. Aikaa ei ole itsesääliin vaipumiseen tai valittamiseen. Saat perheestäsi tarvitsemaasi voimaa eteenpäin painaaksesi.

 

NEITSYT

Älä salaile tunteitasi pelon ajamana. Avoin keskustelu on kaiken hyvän alku. Yhdessä päädytte ratkaisuun, joka tyydyttää kaikkia.

 

VAAKA

Ole aktiivinen ja heitte ideoitasi ilmoille. Hyvää virtausta ei kannata haaskata. Olet omillasi luovan haasteen parissa.

 

SKORPIONI

Laadi itsellesi strategia. Ota epäröimättä käyttöön astetta erikoisemmatkin metodit. Nyt on aika kokeilla jotain aivan uutta.

 

JOUSIMIES

Joku tarjoaa sinulle kiinnostavaa tietoa. Tarkista faktat luotettavasta lähteestä ennen johtopäätösten vetämistä. On aika laittaa kaikki peliin.

 

KAURIS

Pysy vakaalla maaperällä. Voit välttää menneisyydessä tekemäsi virheet, jos olet rehellinen itsellesi. Ole hereillä neuvottelutilanteessa.

 

VESIMIES

Odottamaton tilaisuus osuu kohdallesi. Tee asiat rohkeasti omaa nenääsi seuraten. Luovuudesta on tänään hyötyä kaikilla elämäsi osa-alueilla.

 

KALAT          

Toimi niin kuin parhaaksi katsot. Sinun ei ole pakko kuunnella mahdottomia vaatimuksia. Hoida vain se, minkä olet tullut luvanneeksi.

 

OINAS

Älä kuormita itseäsi liikaa. Yllätykset saattavat käydä rasittaviksi, jos niitä ilmaantuu joka kulman takaa. Etsi rauhaa hyvän ystävän tai kumppanisi seurasta.

 

HÄRKÄ

Yritä olla mahdollisimman joustava. Sinun ei tarvitse luopua periaatteistasi, mutta ole valmis tulemaan vastaan. Joudut tekemisiin hankalan ihmistyypin kanssa.

 

KAKSONEN

Perhe ja koti ovat nyt tärkeysjärjestyksesi kärjessä. Kuuntele kiireettä, mitä läheisilläsi on sanottavana. On aika korjata väärinkäsityksiä.

 

RAPU

Päivä tarjoaa haasteita, jotka kysyvät pitkiä hermoja. Olet sen päätteeksi monta kokemusta rikkaampi. Opit tänään jotain arvokasta.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

No, niitä tarttuu Kotuksen sanastajien haaviin.

Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen Kuukauden sana ylitti tällä viikolla uutiskynnyksen: kaiketon, miten hieno ja kätevä sana! Kaiketon on syötävää, joka on ainakin maidotonta, munatonta, gluteenitonta ja soijatonta, ja kun sellaista leipoo syntymäpäiväjuhliin, kaikki vieraat voivat nauttia.

Kotuksen Kuukauden sanojen arkisto on muutenkin mahtava kokoelma ajankohtaisia puheenaiheita viime vuosilta: muistatteko, milloin puhuttiin ukkoskyykystä? Entäs milloin syötiin pakotejuustoa? (Samana kesänä: heinä- ja elokuussa 2014.)

Sanakirjan toimittaja Riina Klemettinen Kotukselta kertoo, että kuukauden sanat tulevat sanakirjatyön sivutuotteena: toimittamiseen liittyy työvaihe nimeltä sanastus, jossa seurataan mediaa ja kerätään aineistoa. Kuukauden sanaksi valitaan sanastajien haavista jokin ajankohtainen, mieluusti uusi sana. Se voi olla somessa nähty, radiossa kuultu, lehdistä luettu tai jostain vain ponnahtanut.

Kaiketon on jännä karitiivijohdos.

– Kaiketon ei ole ihan uusi, mutta nyt se on ajankohtainen, kun ihmiset miettivät kesäjuhlien tarjoilua. Lisäksi se on aika jännä karitiivijohdos.

Klemettisen mukaan sanojen kanssa on mukavaa työskennellä: pysyy maailmassa kiinni. Syömiseen liittyvä sanasto on nyt pinnalla, samoin politiikkaan. Donald Trump on osoittautunut sanastoa tuottavaksi runsaudensarveksi.

– Tänään kuulin sanan whataboutismi. Se on retorinen keino, jolla kritiikin kohde yrittää siirtää huomion johonkin muuhun epäkohtaan.

Klemettisellä on myös selvä suosikki viime vuosien uusien sanojen joukossa.

– Sydäniskuri! Lääketieteen sanastolautakunnassa on etsitty suomenkielistä sanaa defibrillaattorille. Usein suomennokset otetaan nihkeästi vastaan, mutta sydäniskuri on poikkeus: se on tosi läpinäkyvä ja sopii suuhun.
 

Saksalainen halpamarkettiketju saapui Suomeen 15 vuotta sitten ja on vuosien varrella muokannut arkeamme monella tapaa.

Lukuisat pahvilaatikot, sekaiset hyllyt, hedelmät, joita ei punnittu itse. Kun pian 15-vuotispäiväänsä Suomessa viettävä Lidl rantautui Suomeen, monelle vierailu halpamarketissa oli eksoottinen kokemus, vähän kuin olisi ulkomailla ollut.

Epäsuomalaisuus oli räikeintä Lidlin ensimmäisinä vuosina. Lidleissä ei ollut aluksi lainkaan kassahihnoja, eikä kassojen päädyissä ollut pakkaustasoja, mutta näihin suomalaiset eivät tottuneet. Lidlin oli taivuttava. Itsepunnitusta Lidleissä ei ole sen sijaan vieläkään.

– Lidl oli Suomessa ensimmäinen hard discounter -ruokaketju, eli myymälätyyppi, jossa on rajattu valikoima ja pelkistetty, halvan oloinen ja näköinen esillepano. Tuotteita ei juuri hyllytetä, vaan ne pannaan esille vaikkapa lavoina. Konsepti on toki muuttunut Suomeen tulon jälkeen, kertoo Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto.

Luoto sanoo, että vähittäiskauppa on kansainvälistynyt hurjasti 15 vuoden aikana. Syy ei silti ole pelkästään Lidlin.

– Kun Suomi liittyi EU:hun, valikoimat ovat ruokakaupassa moninkertaistuneet. Lidl on ollut yksi osa kasvavaa kansainvälistymistä, ja se on isona toimijana merkittävästi lisännyt kilpailua ruokakaupassa, Luoto sanoo.

Nykyään lähes jokaisella suomalaisella on Lidlistä jonkinlainen mielipide, puolesta tai vastaan, ja kauppaketju on myös onnistunut muuttamaan Suomea monella tavalla. Esimerkiksi näin: 

  1. Lidl sekoitti sosiaaliluokkia. Aluksi Lidlissä käynti tuntui jotenkin nololta, jopa häpeälliseltä. Pikkuhiljaa työsuhde-Audejakin alettiin nähdä Lidlin parkkipaikoilla, ja Lidlissä käymisestä tuli jollakin tapaa sosiaalisesti hyväksyttävää.
  2. Lidlin tulo lisäsi ruokakauppojen kilpailua. Esimerkiksi S-ryhmän halpuutuskampanjat syntyivät ikään kuin vastaiskuna Lidlin halvoille hinnoille.
  3. Lidlin myötä Suomessa on mahdollista asioida ruokakaupassa, jossa ei kysytä kanta-asiakaskorttia.
  4. Kashmir ei ole enää vain rikkaiden etuoikeus. Noin 70 eurolla sai viime vuonna Lidlistä laadukkaan kashmirneuleen.
  5. Köyhäilystä on tullut muotia. Nykyään on ylpeyden aihe sanoa, että kesämekko maksoi alle kympin. 
  6. Lidl on saanut suomalaiset puhumaan. Jos puolituttujen kanssa on jo käyty kahvipöydän keskustelu säästä, nykyään jutellaan siitä, mistä kukin päivittäisostoksensa tekee.
  7. Lidl opetti suomalaiset vaihtuviin valikoimiin ja teemamaaviikkoihin: Italia-viikko, Ranska-viikko, USA-viikko… Joitakin tuotteita saa myymälöistä vain tietyn ajan. Se tarkoittaa samalla sitä, että asiakkaan on seurattava Lidlin tarjouslehtisiä, jotta pysyy kärryillä, mitä milloinkin on myynnissä.
  8. Lidl on muuttanut myös ulkomailla matkustelua siten, että nykyään voi reissatessa suorittaa ostokset Lidlissä, ja kaikki on siellä samalla tavalla kuin lähimmässä koti-Lidlissä. Yleensähän on kiva ulkomailla tutustua paikallisiin kauppoihin, mutta joskus kiireessä on aika kätevää asioida Lidlissä.

Millaisia muistoja Lidl sinussa herättää? Mikä on paras Lidl-löytösi? Entä mikä Lidlissä raivostuttaa? Kerro meille!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Linda Liukkaan tärkein kohderyhmä on pienten lasten isät.

Linda Liukas on palkittu lastenkirjailija ja koodauslähettiläs. Liukkaan tietotekniikka-aiheiset Hello Ruby -lastenkirjat ovat olleet jättimenestys maailmalla: ensin hän keräsi kirjoilleen 380 000 euron arvoisen joukkorahoituspotin ja voitti sitten kiinalaisen 130 000 euron arvoisen muotoilupalkinnon.

Liukkaan uusin, keskiviikkona julkaistu kirja vie lapset tutkimusmatkalle internetiin. Kirjasarjan oikeudet on myyty 22 kielialueelle.

Vaikka Liukkaan teokset ovat lastenkirjoja, kirjailija on kertonut tärkeimmäksi kohderyhmäkseen pienten lasten isät. Hänen mukaansa isien roolimallilla on tärkeä vaikutus pienten tyttöjen päätöksiin.

– Ollessani pieni muut isät sanoivat tietokoiden olevan kalliita aikuisten juttuja. Oma isäni sen sijaan opetti, ettei ole asiaa, mitä ei voisi tietokoneella korjata. Opettelimme yhdessä juttuja ja välillä mokailtiin, Liukas muistelee.

”Sanonkin pienille tytöille, että he voivat olla vaikka ballerina-koodaajia.”

Liukkaan mukaan koululla on paljon vaikutusta lapsen asenteisiin, mutta vanhemmilla vielä suurempi. Liukas haaveileekin omistavansa kymmenen vuoden päästä koulun, jossa teknologiaa kehitetään yhdessä lasten kanssa.

– Lapsia pitää kannustaa löytämään oma juttunsa, ja heitä pitää altistaa uusille asioille. Ei suljeta liian aikaisin mahdollisuuksia lapselta. Sanonkin pienille tytöille, että he voivat olla vaikka ballerina-koodaajia.

Ruby pienten poikien esikuvana

Teknologia-alalla vallitsee vieläkin merkittävä naispula. Liukas kannustaa naisia innostumaan alasta, sillä teknologiaan tarvitaan naisten näkökulmia.

– Ohjelmoija on se henkilö, joka käyttää tietokonetta ratkaistakseen maailman ongelmia, ja tarvitsemme naisten näkemystä. Tietokoneella voi ilmaista itseään ja muuttaa maailmaa paremmin kuin millään muulla, Liukas sanoo.

Kun Liukkaan ohjelmointityöpaja Rails Girls alkoi menestä, hän kohtasi vanhempia miehiä, jotka yrittivät neuvoa joka käänteessä.

– Kun sulkee korvansa setämiesten kritiikiltä, ei törmäile lasikattoihin.

Liukas kertoo ylpeimmäksi hetkekseen sen, kun pienet pojat ovat tulleet kertomaan hänelle, että kirjojen naiskoodaaja Ruby on heidän esikuvansa.

– Se on feminismiä parhaimmillaan, kun nainenkin voi olla teknologia-alan esikuva.