”Sanokaa jeee!” Tupperwaren tukkuri Kati Klinga lukee tuoreita myyntilukuja konsulenteille ja tiiminjohtajille. Kuvat Panu Pälviä
Tupper-kansa bilettää tyylillä. Tiiminjohtajien iltapukukekkerit pidettiin helmikuussa Vantaalla. Kati (oik.) juhli mm. Annika Skogsbergin (vieressä) kanssa.
Anja-Kaarina Nurmio, Raija Engberg ja Minna Jussila etsivät Perfect Home -kuvastosta jotain uutta ja kivaa kotiin.
Laura (oik.) on tyytyväinen kutsujen saldoon. Naisten mukaan lähtee ja yhtä ja toista.
Terhi Pihlaja (tuolissa) päästi Oriflame-edustaja Kirsi Vikmanin pitämään luokseen Wellness-illan.

Lahjoja, matkoja ja iltapukujuhlia. Suoramarkkinointiin hurahtaneet vaalivat mielellään mieli­kuvaa glamourista, elämänmuutoksesta, kevyestä työstä ja helposta rahasta. Sellaistako se on?

Herkkuhissistä se lähti. Pyöreässä, kaksikerroksisessa astiassa säilytettiin suolakurkkuja. Kun niitä halusi syödä, rasian ensimmäinen kerros nostettiin ylös niin, että suolaliemi jäi alempaan kerrokseen. Astian keskellä oli kolo pinseteille, joilla kurkut poimittiin suuhun.

22-vuotias Kati Klinga oli myyty. Tupperwaren herkkuhissi oli jotain niin nerokasta, että hän tahtoi yrityksen konsulentiksi.

Tupperware on yksi maailman tunnetuimmista yrityksistä, jonka tuotteita voi ostaa vain kotikutsuilta. Tavalliset perheenemännät pitävät niitä toisilleen. Vaikka nykyään kaiken voi ostaa kaupasta tai tilata netistä, kotikutsuilla myydään myös paljon muuta: meikkejä, sisustustavaraa, pesuaineita, vaatteita, jopa seksileluja.

Pelkästään Tupperwarella on noin miljoona konsulenttia yli sadassa maassa, valtaosa heistä naisia. Mikä vetää yrittämään tällä tavalla? Voiko puuhalla oikeasti tienata – vai onko motiivi sittenkin jokin ihan muu kuin raha?

Glamouria ja bling blingiä

Haaveiletko tulevaisuudesta, jolloin voit viettää enemmän aikaa perheesi kanssa?  Paremmasta taloudellisesta tulevaisuudesta? Hyvin järjestetystä keittiöstä? Saa sellainen elämä, jonka olet ansainnut! 

Tupperware houkuttelee uusia konsulentteja riveihinsä komealta kuulostavilla lupauksilla. Helmikuisena maanantai-iltana Tupperwaren Lahden-tukussa onkin kova meininki. Mankassa pauhaa Safri Duon Africa, ja Kati Klinga pyörii korokkeella kuin väkkärä. Välillä hän pienentää volyymia ja huutaa:

– Arvatkaa paljonko myynti on ollut kuluneella viikolla? Jeeee! Nyt mä sanon jeeee! Wuhuuu!

Katosta roikkuu koristeita, joissa lukee Tupperwaren hengennostatuslauseita kuten Yes! We Can Can! Kyllä! Me pystymme! Tai Tupperware, Changing Lives. Kymmenkunta Tupperware-konsulenttia istuu muovituoleilla ja katselee ujoina kengänkärkiään. He ovat tarttuneet Tupperwaren lupaukseen paremmasta tulevaisuudesta, mutta innostuksessa he eivät ole vielä päässeet ihan Katin tasolle.

Porukkaan tulee eloa vasta, kun kokenut konsulentti Eija Lyttinen näyttää, miten saadaan myytyä Easy Delight -vuoka, jossa voi tehdä munakkaan mikrossa kolmessa minuutissa. 

Eija höystää esittelyään munavitseillä, ja ryhmä tytisee naurusta.

Neljässätoista vuodessa pienestä sivubisneksestä on kasvanut heinolalaiselle Katille täysipäiväinen työ: hän on Tupperwaren maahantuoja ja vetää Lahden-tukkua. Joka maanantai Kati pitää alueensa tiiminjohtajille ja konsulenteille parin tunnin "piristysruiskeen", jonka aikana käydään läpi menneen ja tulevan viikon tärkeät asiat, kampanjat ja myyntihaasteet, joita riittää. On viikkohaasteita, suurhaasteita, tohinaviikkoja, erilaisia aktiviteetteja. Niistä voi saada palkinnoiksi alennuksia Tupperwaren omista tuotteista tai lahjoja – vaatteita, leluja, kodin elektroniikkaa, jopa matkoja.

Tuotepalkinnot olivat syy siihen, miksi Kati aikoinaan koukuttui Tupperwareen.

– Olen tyypillinen nainen: rakastan lahjoja! Kotona on vaikea katsoa ympärilleen ja löytää tavaraa, jota en olisi saanut Tupperwaren kautta. Olen saanut cd-­tornin, playstationin, minkkishaalin, bling bling -koruja... Enkä olisi ikinä elämässäni uskonut pääseväni Las Vegasiin!

Kolme viikkoa myöhemmin Kati huutaa "jeeeeee" lentokenttähotellin ravintolassa Vantaalla, kun hänen tukkunsa konsulentti palkitaan korusetillä kahdenkymmenen vuoden urasta Tupperwaressa. Katin hiukset on väkerretty ampiaispesää muistuttavaksi nutturaksi, hänellä on tumma silmämeikki ja uusi, tätä iltaa varten hankittu iltapuku.

Tässä on toinen syy, joka Tupper­waressa houkutteli Katia: se toi hänen elämäänsä ripauksen glamouria.

Hotelliin on kokoontunut Tupper-kansaa ympäri Suomen. Päivä on istuttu koulutuksessa, mutta nyt ollaan iltagaalassa. Coverbändi vetää Jenni Vartiaisen Missä muruseni on, ja tarjoilijat kantavat pöytään sisäfileetä punaviinikastikkeella.

Tupperware-uran myötä Katin komeroon on kertynyt jo useita iltapukuja, sillä juhlaviin illallisiin päättyvät koulutukset ovat osa yrityksen toimintaa. Tämänpäiväiset juhlat on tarkoitettu tiiminvetäjille ja tukkureille. Tiiminvetäjäksi pääsee, kun saa värvättyä vähintään kolme uutta konsulenttia. Silloin voi päästä ansaitsemaan taas himpun verran paremmin, koska saa tiiminhoitokorvauksen ja osan oman tiiminsä myynnistä.

Kerran vuodessa pidetään vuosijuhla, jubilee, jonne ovat tervetulleita tavalliset konsulentitkin. Ne ovat Tupperware-kansan Linnan juhlat, ja sinne tulee konsulentteja myös muista Pohjoismaista.

Täydellinen koti

Tuote-esittelijän työ on hauskaa, sosiaalista ja mahdollistaa hyvät lisäansiot. Mahtava aloituspaketti, joka sisältää laajan valikoiman ylellisiä Perfect Home -tuotteita! Kaksi mahtavaa matkaa vuodessa, joihin sinulla on mahdollisuus päästä!

Sunnuntaiaamuna Hausjärven Monnissa monessa kodissa nukutaan vielä, mutta Laura Kuittisen omakotitalossa järjestetään kiireellä brunssipöytää. Laura on nukkunut pommiin, sillä nelikuinen Ida-tytär valvotti yöllä.

Pöytään on katettu sulhaspiirakoita, täytettyjä tuulihattuja, mangomoussekakkua ja hedelmäboolia. Laura on Perfect Home -edustaja ja myy sisustustavaraa: koriste esineitä, valokuvakehyksiä, astioita ja tekstiilejä. Kaikkea tuikitarpeellista ja ihanaa, mitä tarvitaan täydellisen kodin rakentamiseen.

– Minähän en mitään muovikippoja myy. Olen vähän harakka, aina tykännyt kaikesta kauniista, Laura naurahtaa.

Pankissa työskentelevä Laura on virallisesti äitiyslomalla, mutta sunnuntaisin tehdyt työt eivät syö äitiyspäivärahaa. Laura ei ole ollut ainakaan vielä mahtavilla ulkomaanmatkoilla, eivätkä tienestitkään huimaa päätä. Y-tunnuksen Laura joutuu kuitenkin pian hankkimaan. Sen tarvitsee, kun myynti ylittää 8 500 euroa.

– Halusin pysyä työelämässä mukana myös äitiysloman aikana. Tämä oli turvallinen tapa kokeilla yrittäjyyttä. Mutta aika nappikauppaahan tämä on ollut, siitä pitää huolen myös verottaja, hän manailee.

– Mietin ensin Meandi-lastenvaatteita, mutta ystävättäreni myi jo niitä. Ideana on kuitenkin hyödyntää omaa tuttavapiiriä. Ei olisi ollut järkeä lähteä kilpailemaan samoista asiakkaista.

Sisustustavara tuntui omalta jutulta siksikin, että Lauran koti on kuin suoraan Perfect Home -katalogista: valkoista, beigeä ja harmaata. Kohta Lauran täydellisessä olohuoneessa istuu joukko naisia, ystäviä, naapureita, entisiä työ­kavereita, selaamassa hartaina Perfect Home -esitettä. Kuuluu vain satunnaisia huokauksia. Oih. Ihanaa. Wautsi.

Nämä ovat samalla emännänhakukutsut. Laura toivoo, että kutsuttujen joukosta löytyisi joku, joka päästäisi hänet luokseen pitämään seuraavan esittelyn. Lauran työkaveri Parvathi Willberg rikkoo hiljaisuuden.

– Siis tää on niiiin ihana! Mutta olen vähän niin kuin kehystenostokiellossa.

Parvathi näyttää valokuvakehystä, jossa on teksti The Ones You Love Are Life's Most Precious Gifts. Rakkaasi ovat elämän suurimpia lahjoja. Parvathi on mennyt juuri naimisiin, joten teksti jotenkin puhuttelee häntä juuri nyt.

– Mutta kyllähän hääkuville täytyy saada kehykset, hän tuumii.

Ostopäätös on jo selvästi kehittymässä hänen päässään. Tässä piilee kotikutsujen nerokkuus: tilaisuuksissa luodaan tarpeita, jota ei ennen kutsuille tuloa ollut. Ei Anja-Kaarina Nurmiokaan tiennyt tarvitsevansa narun päässä killuvia pieniä posliinisydämiä, mutta nyt paketti sellaisia näyttäisi olevan lähtemässä hänen mukaansa. Yhtäkkiä esineet vain alkavat himottaa, vaikka huusholli olisi jo ennestään täynnä kaikenlaista.

– Totuushan on, että yleensä emäntä ostaa eniten, Laura paljastaa.

– Kun asettelen esineet nätisti paikoilleen hänen kotiinsa, hän huomaa, miten nätiltä maljakko näyttäisi just tuossa. 

Ja kun suu on täynnä moussekakkua, voi alkaa myös tuntua siltä, että kutsuilta ei kehtaa lähteä ostamatta mitään.

Vaatii pokkaa

Pakkomyyntiä ja tuputtamista. Sen Kati Klingakin saa usein kuulla. Tuollaiset puheet ärsyttävät häntä.

– Kutsuille tullaan vapaaehtoisesti, ja ihan vapaaehtoisesti jokainen ostopäätöksen tekee.

Mutta kyllä Katikin muistaa, että alkuun pääseminen vaati pokkaa. Oma äiti oli ensimmäinen, jonka luona hän piti esittelyn.

– Kyllä se aluksi nolotti, mutta ujous piti vain voittaa. Kun näin puolitutun kadulla, kerroin että mulla on uusi harrastus, voinko tulla luoksesi kokeilemaan. Aika harvoin kukaan sanoi ei. Tätä ei voi tehdä, jos ei ole sosiaalinen ja sanavalmis.

Kati on. Ja muutenkin aktiivinen ja reipas ihminen. Jotenkin ei yhtään yllätä, että entinen partiolainen!

Maanantaitapaamisissaan Kati muistuttaa konsulentteja aina siitä, että jokaiselta uudelta ihmiseltä on kysyttävä, voiko hänen luokseen tulla pitämään esittelyn.

– Yhtään emäntää ei ole varaa päästää karkuun, Kati pauhaa kokouksessa.

Sen lisäksi mukaan toimintaan pitäisi saada myös uusia konsulentteja. Koska uusien konsulenttien värvääminen on osa työtä, suoramarkkinointiin villiintynet kertovat mielellään lahjoista, matkoista ja iltapukujuhlista. Mitään ei kuitenkaan tipu syliin ilmaiseksi. Menestys on pitkälle kiinni omasta aktiivisuudesta ja tuttavapiirinkin laajuudesta. Sen Katikin myöntää.

– Minua kuitenkin viehättää ajatus siitä, että periaatteessa minulla on mahdollisuus ansaita niin paljon kuin vain jaksan tehdä töitä. Olen myös hyvä esimerkki siitä, että Tupperwaresta voi saada ihan oikean uran.

Kati opiskeli alun perin opettajaksi ja myi tuppereita lisätulojen toivossa, mutta kulhobisnes vei mukanaan, ja opinnot jäivät. Tupperwaren ansiosta Kati on voinut olla lasten kanssa kotona pitkään: kaksi vanhinta ei ole ollut koskaan päivä­hoidossa.

– Jossain vaiheessa tienasin paremmin kuin kolmivuorotyötä tehtaassa tehnyt mieheni. Päivittäinen työaikani oli kuitenkin vain kahdesta kolmeen tuntiin.

Tukkuriksi ei kyllä päästä enää ilmaisen aloituslaukun voimin. Nykyään Katilla on oma osakeyhtiö, jota varten hän on tarvinnut pääomaa ja pankki­lainaa. Työpäivät ovat venyneet yhtä pitkiksi kuin kellä tahansa yrittäjällä.

Suurin osa Tupperware-konsulenteista myy muoviarasioita sivutyönä. Niin kuin esimerkiksi Maarit Turunen, joka on päivätöissä vankilassa. Hän on kuitenkin jaksanut pitää esittelyjä parina iltana jo kolmentoista vuoden ajan.

– Aluksi mies naureskeli, mutta kun aloin panna tästä saamani rahat eri tilille, hän lopetti. Olen pystynyt kustantamaan tällä perheelle esimerkiksi lomamatkoja, Maarit sanoo.

Mistä miehiä?

Oriflame on loistava mahdollisuus jokaiselle, joka haluaa ansaita lisää ja kehittää itseään henkilökohtaisesti. Tätä kuvaa Oriflamen bisnesmallin tunnuslause "Tienaa jo tänään, toteuta haaveesi huomenna"!

Vantaalaisesta Kirsi Vikmanista tuli kosmetiikkayritys Oriflamen edustaja puolitoista vuotta sitten. Nykyään hän on jo seniortiiminvetäjä. Pianonsoitonopettajana työskentelevälle Kirsille Oriflame on puhtaasti harrastus.

– En minä tällä eläisi, mutta tähän liittyy niin paljon kaikkea kivaa: koulutuksia, juhlia, ihmisten tapaamista. Saan Oriflamen tuotteita, joista pidän itsekin.

Oriflamen ansiosta Kirsillä on ohjelmaa myös täksi perjantai-illaksi. Hänet on kutsuttu pitämään esittely Terhi Pihlajan kotiin. Tulossa on hyvinvointi- ja kauneusilta, jossa maistellaan laihdutus­keittoja, testaillaan meikkejä ja lopuksi syödään kahvipöydän herkkuja.

Keravalaiseen kaksioon on kokoontunut kymmenkunta naista. Kaikki lasku­tasot on täytetty pulloilla ja puteleilla: huulipunilla, kynsilakoilla, tuoksuilla ja vartalo­voiteilla. Kylpyhuoneessa voi käydä kuorimassa kätensä ja sen jälkeen voidella persikantuoksuisella voiteella. Makuuhuoneeseen Kirsi on virittänyt koneen, jolla mitataan ihon kosteus- ja rasvatasapaino. Masiinan piiputtaman tuloksen perusteella Kirsi etsii oikeat tuotteet testihenkilölle.

– Vieläkö valmistetaan sitä hajuvettä, jota sanottiin 70-luvulla seksimaidoksi? Ai että, se oli niin hyväntuoksuista, Pirjo Nieminen haikailee esitettä selaillessaan.

Terhi on kokenut kutsujen järjestäjä. Oriflame-iltojen lisäksi hän on emännöinyt Friendtex-vaatekutsuja ja Partylight-kynttiläkutsuja. Kutsujen emäntä saa myynnistä riippuen palkkioksi alennusta tuotteista tai tuotelahjoja. Samalla tavalla emäntiä palkitsevat myös Tupperware ja Perfect Home.

Moni kuitenkin kiusaantuu emäntäpyynnöstä, koska pitää kutsujen järjestämistä työläänä. Ei terveydenhoitajana työskentelevä Terhikään ole ennättänyt itse leipoa, vaan eläkkeellä oleva äiti on pitänyt hälyttää apuun.

– Mutta sainpahan hyvän syyn kutsua ystäviä koolle. On meillä joskus ollut skumppaakin, Terhi sanoo.

Tupperware-Kati on sitä mieltä, että keksipakettikin riittäisi. Hän on myös kuullut juttuja miesten järjestämistä kutsuista, joissa pöytään on nostettu sipsipussi tai makkaraa.

Katin mukaan konsulentille miesten kutsut ovat oikea unelma, sillä he ostavat eniten: kalliita veitsisettejä ja Ultra pro -vuokia. Kati ottaisi ilomielin lisää miehiä myös Tupperware-konsulenteiksi.

– Se nyt vaan on niin, että naiset uskovat paremmin miestä. Kun mies sanoo, että tää herkkuhissi on tosi hyvä, naiset ovat ihan sulaa vahaa, Kati nauraa.

Sitä paitsi herkkuhissi, se on kuulemma hyvä säilytysrasia myös rasvaisille muttereille.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.

Zlatan Ibrahimovićin elämäntarina on, noh, kuin elokuvasta.

IS TV-LEHTI: Vaikeuksien kautta voittoon -tarinat ovat aina kiehtovia. Sellainen on tunnetusti ruotsalaisen jalkapallon supertähden Zlatan Ibrahimovićin kehityskaari.

Malmön huonomaineisesta Rosengårdin lähiöstä ponnistanut maahanmuuttajataustainen poika kasvoi yhdeksi maailman parhaista jalkapalloilijoista.

Fredrik ja Magnus Gerttenin tuore dokumentti Nuori Zlatan keskittyy vuosiin 1999–2004, jolloin Zlatan siirtyi Malmöstä Ajaxin kautta Juventukseen 2004. Nuo vuodet olivat vaikeuksien kohtaamisen ja kasvun aikaa.

Zlatanin vahvuutena jalkapalloilijana pidetään hänen itseluottamustaan. Mutta oppivuosina Zlatanin egosta koitui myös hänelle ongelmia.

Mukana myös Litti

Dokumentissa haastatellaan useita Zlatanin valmentajia ja pelikavereita. Tuolloin viesti oli sama: Zlatanin on opittava, että jalkapallo ei ole sooloilua vaan joukkuelaji. Hänen on kypsyttävä. Erään Malmo FF:n pelitoverin kommentti kuuluu: ”Hän ei ole vielä tähti, vaikka kuvittelee niin.”

Ajaxin pelikaveri Jari Litmanen kertoo sanoneensa: ”Zlatan, autan sinua. En ole vastustajasi.”

On hurja seurata, kuinka Ruotsissa vastustajan kannattajat huutavat kuorossa ”me vihaamme Zlatania” tai kun Ajaxin kannattajat buuaavat oman joukkueen tulokkaalle. Zlatan saa myös rasistisia solvauksia ja jopa uhkauksia niskaansa.

Useat haastateltavat kertovat myös, että Zlatanin ympärillä oli aina muuri. Hänen lähelleen ei päässyt. Sama ongelma on myös muuten taiten tehdyssä dokumentissa. Vaikka kamerat seuraavat nuorta Zlatania ja häntä haastatellaan, jalkapalloilijan sisimpään ei päästä kiinni.

Myöhemmin Zlatan on avautunut muun muassa köyhästä lapsuudestaan elämäkerrassaan Minä, Zlatan Ibrahimović (2012).

Nuori Zlatan on kuvaava dokumentti nimenomaan huippu-urheilijan kipuilusta matkalla suuruuteen, vaikka itse kohdehenkilö jää vähän etäiseksi. Pieni tiivistys olisi tehostanut tarinaa, joka kuitenkin rullaa viihdyttävästi eteenpäin.

Dok: Nuori Zlatan, Fem to klo 22.00

 

– Tarvitsemme elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain, Syysprinssi-elokuvan tähti Laura Birn sanoo.

Näyttelijä Laura Birn, 35, on ärsyyntynyt elokuvateollisuuden naisiin kohdistuvasta ikäsyrjinnästä. Miesnäyttelijät ovat valkokankaalla oikealta iältään helposti parikymmentä vuotta vanhempia kuin naiset, jotka esittävät heidän vaimojaan.

– Naisille on tarjolla vähemmän rooleja, ja niidenkin roolien tarjoama kuvasto on yksinkertaisempaa kuin miesten. Tällä hetkellä tuntuu, ettei elokuvissa ole edes olemassa vanhaa naista. Se on todella huolestuttavaa, Laura pohtii.

Laura ei ole itse vielä törmännyt ikäsyrjintään. Häntä vanhemmat, neli-viisikymppiset naiskollegat ovat kuitenkin varoittaneet, että vanhempana rooleja ei vain ole.

– Minusta se tuntuu käsittämättömältä. Ihminenhän muuttuu iän ja elämänkokemuksen myötä koko ajan kiinnostavammaksi.

Naiset normiksi

Aiheen nosti esille Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori, näyttelijä Elina Knihtilä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa. Laura iloitseekin, että Elina uskalsi puhua.

–Todella moni naisnäyttelijä huokaisi helpotuksesta, kun Elina sanoi asiat suoraan. Ihailen Elinaa, sillä hän on paitsi rohkea, intohimoinen ja hauska, myös tunneälykäs.

”Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia.”

Laura haluaa osaltaan jatkaa tuota keskustelua. Hänestä on ongelmallista, että mies on lähes aina tarinan sankari ja nainen esitetään vain suhteessa mieheen.

– Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia. Se, millaista ihmiskuvaa elokuvateollisuus tarjoaa, näyttäytyy yhteiskunnassamme normina. Ei ole oikein, että vain miesten tarinat pääsevät tuotantoon, ja naisten rooli on olla miesten peili. Tarvitsemme myös elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain.

Tällainen projekti on Lauran tuorein elokuva Syysprinssi. Anja Snellmanin menestyskirjaan perustuvassa elokuvassa Laura näyttelee Inkaa, joka on hänen mukaansa kokonainen ja monipuolinen hahmo.

– On mahtavaa, ettei Inka uhraa omaa tietään rakkauden edessä, vaan uskaltaa lentää.

Katse rahoittajiin

Jotta asiat elokuvateollisuudessa voivat muuttua, alalle tarvitaan Lauran mielestä lisää naistekijöitä ja heidän projekteihinsa lisää rahaa.

”Olen varma, että myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva.”

– Elokuva-alan rahoittajat ja heidän päätöksensä ovat olennaisessa asemassa. Kun elokuvissa näkyy enemmän monipuolista naiskuvaa, siitä tulee uusi normi. Olen varma, että naiskatsojien lisäksi myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva, Laura huomauttaa.

– Uskon, että meillä naisilla on valta vaikuttaa asioihin ja edistää muutosta. Sitä tapahtuu koko ajan enemmän, eikä feminististä puhetta voi enää hiljentää.

Siksi Laura ei olekaan huolissaan omasta työllisyystilanteestaan ja tulevaisuudestaan alalla.

– Uskon, että kun olen yli nelikymppinen, vinouma naisroolien kohdalla on ehtinyt jo korjaantua.

Lue Lauran koko haastattelu Me Naisten numerosta 43/2016.

Mari Perankosken kanssa avioituneen Jouni Hynysen mielestä seksi kuuluu olennaisesti rakkauteen. – Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta.

Muusikko Jouni Hynysen mielestä seksi on olennainen osa kumppanien välistä rakkautta. Hän meni viime syyskuussa naimisiin näyttelijä Mari Perankosken kanssa.

– Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta. Kyllähän sitä parin päivän välein pitää päästä bylsimään, muuten siitä aiheutuu kitkaa. Raakaa ajelua pitää olla vähintään parina päivänä viikossa, mielellään monta kertaa päivän aikana. Toki henkinen yhteys on tärkeää, mutta minulla on myös muna pystyssä, Jouni täräyttää.

Hän ihmettelee pariskuntia, jotka pystyvät olemaan vuosikaudet ilman intiimiä kanssakäymistä. Jounilta se ei luonnistuisi.

– Minun on vaikeaa kuvitella, miten jotkut pystyvät olemaan parisuhteessa pitkään ilman seksiä. Toki työkiireet voivat vaikuttaa, mutta sen pitäisi olla väliaikaista. Mitä kumppanuudesta ilman seksiä muka oikeasti tulee?

”On olemassa naisia, jotka käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen.”

Jouni on ehtinyt seurata sivusta myös muusikkopiireissä tapahtuvaa sutinaa, sillä hänen Kotiteollisuus-bändinsä on perustettu yli 20 vuotta sitten vuonna 1993.

– Helposti sanotaan, että ukothan panevat mitä vain, mutta on olemassa myös samanlaisia naisia. Heitä pyörii musiikkiympyröissäkin. He käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen, vaikka nämä haluaisivat löytää syvemmän yhteyden.

Mari toi uutta varmuutta

Jouni tunnustaa olevansa rakkaudessa romantikko mutta riidellessä realisti. Viime aikoina hän on viettänyt Marin kanssa enemmän aikaa pääkaupungissa töidensä takia. Kotiteollisuus on juuri julkaissut uuden levyn Vieraan vallan aurinko, ja Jouni on kirjoittanut ensimmäisen romaaninsa Kadonnutta tavaraa etsimässä.

Tuore vaimo toimi kirjoitusprosessissa apuna ja tsempparina. Suhde on tuonut Jounille uudenlaista varmuutta.

– Marin tavattuani kelasin, että tässä on minun tyyppini, nyt mennään. Vaihtoehtoja ei ollut, vaan se oli siinä. En voisi kuvitella ketään muuta naista, jonka kanssa voisin jutella yhtä paljon.

Lue lisää Jounin ajatuksia rakkaudesta Me Naisten numerosta 43/2016.